מחלת ריאות חסימתית כרונית נגרמת לרוב כתוצאה מנפחת (אמפיזמה) המכונה גם "הנפחן הוורוד" (Pink puffer) או ברונכיטיס כרונית המכונה גם "השמן הכחול" (Blue blauter).
סיבוכים אפשריים למחלת ריאות חסימתית כרונית כוללים דלקות ריאות תכופות ומחלת לב ריאתית (הנובעת מהגדלת החדר הימני של הלב עקב עליה של לחץ הדם בעורק הריאה).
כמו כן רמת הסיכון להתפתחות מחלות סרטניות שונות כגון סרטן גרון, סרטן ושט ובעיקר סרטן ריאות, גבוהה בהרבה (עד פי עשרה מרמת הסיכון של האוכלוסייה הבריאה).
תסמינים של מחלת ריאות חסימתית כרונית:
תסמינים של מחלת ריאות חסימתית כרונית כוללים: קוצר נשימה, צפצופים וחרחורים בנשימה, שיעול כרוני בלתי פוסק, ייצור מוגבר של ליחה ופליטת כיח.
תסמינים נוספים היכולים להופיע כוללים: לחץ בחזה, נדודי שינה, כאב ראש, היפרוונטילציה (נשימה מהירה ועמוקה המלווה בכאבי חזה), תחושת נימול באזור הפה והגפיים, חרדה, דופק מהיר.
לעיתים מופיעים חוסר יציבות נפשית ועצבנות. תסמינים אלו יכולים לגרום לחרדה ודיכאון, העלולים להחמיר את בעיות הנשימה.
גורמים למחלת ריאות חסימתית כרונית:
הגורם העיקרי למחלת ריאות חסימתית כרונית הינו עישון!
** נמצא כי בחולי מחלות ריאות חסימתיות כרוניות קיים חסר תורשתי חלקי או מלא של חלבון בשם אלפא-1 אנטיטריפסין. חלבון זה נוצר בכבד ומשמש כמעכב של אנזימים הגורמים לפירוק חלבונים. אחד האנזימים המושפעים מחלבון זה נקרא אלסטאזה, אשר פעילותו מכוונת בעיקר לפירוק אלסטין (חלבון הקשור לאלסטיות/גמישות) הנמצא בריכוז גבוה באונות הריאה התחתונות. במילים אחרות, חוסר בחלבון גורם לפירוק יתר של אלסטין.
אבחנה של מחלת ריאות חסימתית כרונית:
אבחון של מחלת ריאות חסימתית כרונית מתבצע באמצעות מספר בדיקות הכוללות:
טיפול קונבנציונאלי במחלת ריאות חסימתית כרונית:
מחלת ריאות חסימתית כרונית הינה בלתי הפיכה ולכן אין לה תרופה.
הטיפול הקונבנציונאלי מתמקד בעיקר בהימנעות מעישון (המהווה את הגורם העיקרי למחלה) ושימוש בטיפולים ותרופות המקלות על התסמינים ומונעות את החמרת המחלה.
אלו כוללים:
בנוסף, לעיתים ניתנות תרופות לטיפול בתסמינים המופיעים במערכות שונות עקב הפגיעה בתפקוד הנשימה כגון: תרופות אנטיביוטיות (במצב של זיהום חיידקי), תרופות משתנות (להפחתת כמות הנוזלים בגוף והורדה של לחץ הדם), תרופות לחיזוק יכולת התכווצות הלב (במיוחד כשרמת חמצן נמוכה בדם), גלולות שינה, נוגדי דיכאון ועוד.
לא ניתן לרפא מחלות ריאות חסימתיות כרוניות ולכן, הטיפול הטבעי נועד להקל על תסמיני המחלה ולשפר את איכות חיי המטופל.
בנוסף, הטיפול הטבעי יכול לתת מענה לחלק מתופעות הלוואי של התרופות השונות הניתנות בעת המחלה ולעיתים אף להביא (תחת השגחה רפואית) להפחתה בצריכת תרופות אשר אינן חיוניות.
מבחינה תזונתית יש לשים דגש על צריכה של רכיבים תזונתיים חיוניים וזאת בשל העובדה שאנשים הלוקים במחלות חסימתיות של הריאה נוטים לסבול מתיאבון ירוד ומדיאטה דלה. כמו כן, תזונה נכונה יכולה להפחית את רמת הליחה בריאות, אשר מפאת תפקודן הנמוך מתקשות להתמודד עם הצטברות ליחה.
בנוסף, חשוב להימנע מעישון ומחשיפה לאוויר מזוהם אשר עלולים להחריף את המחלה.
לתזונה, לתוספי תזונה ולצמחי מרפא עשוי להיות תפקיד חשוב במניעת הדרדרות המחלה ובשליטה על התסמינים. בסקירת המחקרים המובאת בהמשך ניתן לראות ראיות רבות לחשיבות התזונה וליעילותם של צמחי המרפא ותוספי התזונה בטיפול.
עוד נמצא במחקרים כי תרגולי יוגה עשויים לסייע לאיכות החיים של מטופלים הסובלים ממחלת ריאות כרונית ולתרום לשיפור בתפקוד ריאתי ובקוצר נשימתי.
במקרים מסוימים ניתן להמליץ על ישיבה בחדרי מלח (מלח הינו מרכיב חיוני לתפקודים רבים בגוף) אשר הראתה שיפור ניכר בתסמינים אצל אנשים הסובלים מבעיות נשימה שונות. שהייה בחדרים אלו, המכילים כמות גדולה של יונים שליליים נצפתה גם כמחזקת מערכת חיסונית.
המונח הרפואי לתהליך הנעשה בחדרי המלח הוא "הידרוסקופיה" (ספיחת נוזלים) ומטרתו להפחית תהליכים דלקתיים באמצעות ספיחת עודפי נוזלים (על ידי חלקיקי מלח) ממערכת הנשימה. ספיחה זו גורמת לדילול ליחה, חיטוי וניקוי ריריות הנשימה. כמו כן, נראה כי התהליך גורם להרחבת כלי הנשימה וכן מזרז את תהליך חילוף החומרים בגוף.
עם זאת, הטיפול אינו מומלץ במצבים כגון: יתר לחץ דם חמור או לא מאוזן, מחלות דם, אי ספיקת לב וריאות ומצבים חמורים נוספים.
תזונה לטיפול במחלת ריאות חסימתית כרונית:
תזונה לקויה הינה נפוצה בסובלים ממחלת ריאות חסימתית כרונית ומעמידה אותם בסיכון יתר ללקות בבריאותם בכלל ובזיהומים ריאתיים בפרט.
הטיפול התזונתי אצל אנשים הסובלים ממחלת ריאות חסימתית הינו בעל משמעות רבה ומתמקד בחיזוק מערכות הגוף ובפרט מערכות החיסון והנשימה. תפריט המכיל למידע השלם למנויים
להלן רשימת המלצות תזונתיות, מסודרות לפי סדר חשיבות. למידע השלם למנויים
צמחי מרפא לטיפול במחלת ריאות חסימתית כרונית:
מטרת הטיפול בעזרת צמחי מרפא הינה שיפור איכות חיי המטופל והקלה על התסמינים האופייניים למחלה.
לשם כך, ניתן להשתמש בצמחי מרפא למידע השלם למנויים
יש לציין כי יעילות הטיפול הצמחי הינה מוגבלת ותלוייה ביחס הפוך להתקדמות וחומרת המחלה.
בנוסף, טיפול בצמחי מרפא יאפשר שיפור מצבי חולי הנגרמים עקב המחלה הראשונית או עקב השימוש בתרופות כגון לחץ דם גבוה, רמת סוכר גבוהה וכד'.
אסטרטגיה טיפולית וצמחי מרפא אפשריים לטיפול במחלת ריאות חסימתית כרונית:
רשימת צמחי המרפא הרלוונטיים ביותר, לפי קטגוריות פעילות למידע השלם למנויים
פורמולות לדוגמא לטיפול במחלת ריאות חסימתית כרונית:
הטיפול בצמחי מרפא נבנה על פי צרכיו הפרטניים של המטופל ובהתאם לתשאול ולתוצאות הבדיקות הרפואיות תוך התחשבות בגורמים אישיים כגון: עודף/חוסר, קור/חום, יובש /לחות, מצב נפשי ופיזיולוגי. מומלץ לגשת למטפל מוסמך אשר ידע להתחשב בגורמים השונים ולהתאים למטופל את צמחי המרפא באופן פרטני.
הפורמולות המופיעות להלן הן להדגמה בלבד.
פורמולה לטיפול במחלת ריאות חסימתית, בנוזל:
30% | Thymus vulgaris |
הפורמולה המלאה זמינה למנויים
|
מינון: 5-10 מ"ל X 3 ביום
פורמולה לטיפול במחלת ריאות חסימתית, בכמוסות:
100mg | Thymus vulgaris |
הפורמולה המלאה זמינה למנויים
|
מינון: 1-3 כמוסות X 3 ביום
** כאמור יש לשים דגש על שיקום ריריות מערכת הנשימה. ניתן לבצע פעולה זו באמצעות שימוש בחליטות של צמחי מרפא כמו למידע השלם למנויים
שילוב צמחי מרפא ותרופות לטיפול במחלת ריאות חסימתית כרונית:
בשל אפשרויות הטיפול התרופתי המגוון ובשל השונות בטיפול בצמחי המרפא בין מטופל למטופל ובין מחלה למחלה, קשה לתת הנחיות כלליות לגבי השילוב בין תרופות וצמחי מרפא. עם זאת, להלן מספר דגשים בנושא:
אחד הטיפולים התרופתיים הנפוצים למחלות ריאות חסימתיות הוא מתן של סטרואידים לדיכוי הדלקת והרחבת הסימפונות. גמילה מסטרואידים הינה תהליך מתמשך המתרחש לאורך זמן שכן הפסקה מיידית של הטיפול הסטרואידיאלי תביא לדיכוי של בלוטת יותר הכליה. ניתן לסייע לתהליך הגמילה בעזרת למידע השלם למנויים
שמנים אתריים לטיפול במחלת ריאות חסימתית כרונית- COPD:
השימוש בשמנים אתריים במצב של מחלת ריאות חסימתית כרונית, יכול לסייע בהקלה משמעותית בתסמינים מהם סובל המטופל.
השמנים האתריים העיקריים בהם נבחר יהיו למידע השלם למנויים
דוגמא לתערובת שמנים ארומתרפיים לטיפול מחלת ריאות חסימתית כרונית:
שמן צמחי (שקדים, שומשום, זית וכו') - במ"ל | 50 |
שמנים אתריים - בטיפות | |
אורן (Pinus sylvestris) | 8 |
הפורמולה המלאה זמינה למנויים |
אופן השימוש: למרוח את השמן על למידע השלם למנויים
תוספי תזונה לטיפול במחלת ריאות חסימתית כרונית:
בחלק זה מפורטים תוספי התזונה המתאימים ביותר לטיפול במחלת ריאות חסימתית כרונית והמינון הרצוי של כל תוסף. למידע השלם למנויים
טיפים לשימוש ביתי לטיפול במחלת ריאות חסימתית כרונית:
בחלק זה תמצאו טיפים ביתיים לטיפול במחלת ריאות חסימתית כרונית למידע השלם למנויים
היבטים של גוף נפש במחלת ריאות חסימתית כרונית:
לפירושים רגשיים למחלה חסימתית כרונית, ע"ע:
בחלק זה תמצאו סקירות מחקרים על תזונה, צמחי מרפא ותוספי תזונה לטיפול במחלת ריאות חסימתית כרונית. למידע השלם למנויים