מה נבדק?
מחקר עוקבה שנועד לבחון את הקשר בין משך צום הלילה לבין שיעור ההישנות והתמותה בקרב נשים עם סרטן השד, וכן זיהוי גורמי הסיכון לתוצאות שליליות אפשריות, כולל משק הסוכר (HbA1c), דלקת מערכתית (CRP), השמנה ומשך השינה.
תוצאות מחקרים קודמים, שבוצעו בחיות מעבדה, הראו כי צום ממושך במהלך השינה היה בעל השפעה מיטיבה על הפחתת תהליכים סרטניים ותהליכים מטבוליים הקשורים בסרטן השד.
המחקר
במחקר הנוכחי נכללו נתונים של 2,413 חולות סרטן השד בשלבים מוקדמים, שאינן חולות סוכרת, בנות 27-70 בעת האבחון. החוקרים העריכו את משך צום הלילה באמצעות יומני אכילה של 24 שעות שנאספו בתחילת המחקר, לאחר שנה ולאחר 4 שנים.
תוצאות המחקר
מהתוצאות עולה כי צום לילה של פחות מ-13 שעות היה מלווה בסיכון גבוה בכ-36% להישנות סרטן השד בהשוואה לנשים שצמו 13 שעות ומעלה.
לא נמצא קשר בין משך צום הלילה לבין הסיכון לתמותה. בנוסף, נמצא כי צום לילה ממושך יותר היה מלווה ברמות נמוכות יותר של המוגלובין מסוכרר HbA1C ובמשך שינה ארוך יותר.
מסקנות החוקרים
החוקרים מסכמים כי הארכת צום הלילה עשויה להוות אסטרטגיה פשוטה להפחתת הסיכון להישנות סרטן השד, כאשר ייתכן ושיפור באיזון הסוכר ובמשך השינה הינם המנגנונים העומדים בבסיס הקשר בין משך צום הלילה לבין הפרוגנוזה לסרטן השד.
הערת המערכת: תוצאות מחקר זה מחזקות תוצאות מחקרים קודמים בנושא צום וסרטן.
מקור
Prolonged Nightly Fasting and Breast Cancer Prognosis.
Marinac CR, et al.
JAMA Oncol. 2016 Mar 31. doi: 10.1001/jamaoncol.2016.0164. [Epub ahead of print]
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27032109