עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש מאי 2024 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 30/05/2024

 

הורמונים זהים ביולוגית | ההשפעה של דיאטה קטוֹגנית | אורח חיים בריא

 

הורמונים זהים ביולגית: רקע, המלצות הארגונים המקצועיים וממצאים מחקריים.

 

ההשפעה של דיאטה קטוגנית:

ההשפעה המזיקה של דיאטה קטוגנית על בריאות התא,

דיאטה קטוגנית לטיפול בפסוריאזיס,

התועלת של דיאטה קטוגנית למניעת מיגרנה,

והפוטנציאל של דיאטה קטוגנית לטיפול בגידולי מוח.

 

אורח חיים בריא:

הקשר בין דפוס התזונה ותחושת הרווחה,

ההשפעה של רגשות שליליים על בריאות כלי הדם,

הקשר בין גנטיקה ואורח חיים ובין תוחלת החיים,

והשימוש ברשתות חברתיות לשיפור איכות התזונה.

 

הורמונים זהים ביולוגית (bioidentical hormones)

 

רקע:

הורמונים זהים ביולוגית משמשים כטיפול הורמונלי חליפי לנשים בגיל המעבר.

אלה הורמונים המופקים במעבדה ממקורות צמחיים, כאשר המונח "זהים ביולוגית" מתייחס לכך שהמבנה שלהם דומה (אך לא זהה לגמרי ברמה המולקולרית) להורמונים המיוצרים בגוף באופן טבעי.

במקרים רבים הורמונים אלה מכונים "טבעיים" שכן הם מיוצרים מרכיבים טבעיים ולא סינטטיים, אולם מדובר בתכשירים העוברים תהליך עיבוד במעבדה. במובן זה, השימוש בהורמונים זהים ביולוגית אינו דומה לשימוש בתוספים פיטואסטרוגנים שהינם רכיבים צמחיים להם פעילות דומה לפעילות האסטרוגן. 

הורמונים זהים ביולוגית מיוצרים במינונים ובצורות שימוש שונות, כגון כמוסות, קרם, ג'ל, ספריי ונר וגינלי.

ישנם תכשירים המשווקים באופן מסחרי על ידי חברות התרופות, כאשר חלקם מאושרים על ידי ה-FDA. תכשירים אחרים מיוצרים בהכנה רוקחית והם נקראים "הורמונים זהים ביולוגית מורכבים" (compounded bioidentical hormones).

יש לציין כי גם תכשירים הורמונליים סטנדרטיים אשר מאושרים על ידי ה-FDA עשויים להכיל הורמונים ממקור צמחי, גם אם באופן חלקי.

הורמונים זהים ביולוגית מורכבים משווקים כבטוחים יותר, יעילים יותר, טבעיים ומותאמים אישית, אולם טענות אלה אינן נתמכות באופן מחקרי. יצרנים ומשווקים טוענים לשני יתרונות עיקריים להורמונים זהים ביולוגית מורכבים. אחד, המתייחס לצורת הייצור ולמינון, אולם תהליך הייצור זה אינו עומד בהכרח בסטנדרטים מחמירים של איכות בשל העדר פיקוח ורגולציה. בעוד שרכיבים מסוימים נמצאים גם במוצרים המאושרים על ידי ה-FDA, רכיבים אחרים לא עברו את בדיקות הבטיחות הנדרשות.

טענה שנייה מתייחסת להתאמה אישית של המוצר על פי בדיקת דם או רוק, אולם אין תמיכה מחקרית לתועלת של בדיקות אלה (1-3).

 

המלצות הארגונים המקצועיים:

לנשים מסוימות עשויה להיות תועלת מטיפול בהורמונים זהים ביולוגית, אולם כיום אין עדויות מחקריות התומכות ביתרון של מוצרים אלה על פני הטיפול ההורמונלי הסטנדרטי שזמין באופן מסחרי.   

עמדת הארגון האמריקאי לגניקולוגיה ומיילדות (ACOG) (1) הינה שאין להמליץ למטופלות על השימוש בהורמונים זהים ביולוגית מורכבים כאשר ישנו טיפול מקביל המאושר על ידי ה-FDA.

הם קוראים לרופאים ליידע את המטופלות כי הטיפול המאושר על ידי ה-FDA הינו המומלץ ביותר וכי הורמונים זהים ביולוגית מורכבים אינם עומדים בתקני האיכות והפיקוח.

להורמונים זהים ביולוגית מורכבים עשויים להיות סיכונים ספציפיים, מעבר לסיכונים הכלליים של טיפול הורמונלי.

מודגש כי העדויות מוגבלות, ונדרשים מחקרים מבוקרים באיכות גבוהה על מנת להשוות בין שני סוגי הטיפולים ולבחון את היתרונות והחסרונות של כל אחד מהם

בנייר העמדה מטעם החברה הבריטית לגיל המעבר (BMS) (4) ישנה אבחנה בין הורמונים זהים ביולוגית מורכבים (cBHRT) לעומת הורמונים זהים ביולוגית מפוקחים (rBHRT) אשר מיוצרים על ידי תעשיית התרופות ומאושרים על ידי גופי הרגולציה.

המסרים המרכזיים של נייר העמדה:

  • השימוש בתכשירים מסוג cBHRT אינו מומלץ שכן בטיחותם ויעילותם אינה נתמכת מחקרית וקיימות אפשרויות טיפול מפוקחות.
  • אין עדויות מספיקות התומכות בבדיקות דם ורוק להתאמה אישית של תכשירי cBHRT.
  • הטענות לגבי השפעה מיטיבה ל- cBHRTלרוב הוסקו באופן עקיף על פי מחקרים שבחנו את ההשפעה של rBHRT.
  • ישנם מחקרים שהדגימו תועלת ל- rBHRTבהשוואה לסוגים אחרים של טיפול הורמונלי חליפי, אולם נדרשים מחקרים נוספים להערכת ההשפעה על מדדים של בריאות קרדיווסקולרית ושל בריאות השד. 
  • הטיפול בבעיות הקשורות בגיל המעבר צריך להתבצע בהתאם לעקרונות ולהנחיות החברה הבריטית לגיל המעבר, כאשר על הרופאים להמליץ על תכשירים מפוקחים כאשר ישנה אפשרות כזאת.

 

ממצאים מחקריים עדכניים:

הקדמת מערכת: חיפוש "Compounded Bioidentical Hormones" ב-pubmed מעלה סה"כ 105 מאמרים שפורסמו מאז שנת 2002, מהם 26 מאמרים שפורסמו מאז שנת 2020. רוב המאמרים הינם סקירות, מאמרי דעה או ניירות עמדה ולא מחקרים קליניים. נתון זה מבטא חסר משמעותי של מחקר בתחום אשר מקשה על קביעת מסקנה ברורה לגבי הבטיחות והיעילות של טיפולים אלה. לצורך קביעת המלצה קלינית מבוססת מחקר נדרשים מחקרים מבוקרים נוספים, בדגש על מחקרים המשווים באופן ישיר בין סוגי טיפולים שונים ועל בחינת ההשפעה לטווח זמן ארוך.

 

בנוסף להמלצות של הארגונים המקצועיים המוצגות לעיל, להלן שתי סקירות שפורסמו בתקופה האחרונה:

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה הבטיחות והיעילות של הורמונים זהים ביולוגית מורכבים (cBHT) בקרב נשים לפני ואחרי גיל המעבר.

בסקירה נכללו מחקרים בהם בוצעה השוואה בין cBHT ובין פלסבו או טיפול הורמונלי אחר המאושר על ידי ה-FDA.

בטיחות הוערכה על פי השינוי בפרופיל השומנים ובמטבוליזם של גלוקוז, ויעילות הוערכה על פי תסמינים של אטרופיה וגינאלית. בנוסף נבדק השינוי בעובי רירית הרחם, השפעות שליליות, תסמינים וזומוטוריים, שינויים בפרופיל ההורמונלי ושינויים בצפיפות העצם.

בסקירה נכללו 29 מחקרים בהם סה"כ 1,808 נשים.

נמצא כי קרא עוד.

 

בסקירה מציגים החוקרים את ההתפתחות של התפיסה לגבי היתרונות של הורמונים זהים ביולוגית מורכבים (cBHT) לעומת הטיפולים המפוקחים.

החוקרים מציינים כי במדינות מערביות חלה עלייה בפופולריות של cBHT למרות הזמינות של תכשירים הורמונליים המיוצרים על ידי חברות התרופות בצורות ובמינונים שונים ונמצאים תחת פיקוח ורגולציה. לטענתם, בדומה למגמות שונות בהיסטוריה של הרפואה, התומכים ב-cBHT עושים שימוש בפחד של הציבור מפני הטיפול ההורמונלי המסורתי ומציגים טענות שאינן מבוססות, מוגזמות או לא נכונות.

במסגרת הסקירה מציגים הכותבים את ההתפתחות ההיסטורית של הטיפול בגיל המעבר ובהתפתחות של תרופות בהכנה רוקחית (compounding).

בהמשך, הם מציגים את הגורמים שהובילו לתפיסת הפחד מפני טיפול הורמונלי חליפי, שמקורו בתוצאות ממחקר ה- Women's Health Initiativeשפורסמו ב-2002 כאשר מאז נערכו דיונים רבים לגבי מגבלות המחקר והתוצאות שפורסמו.

עם זאת, קרא עוד.

 

ההשפעה של דיאטה קטוֹגנית

 

ההשפעה המזיקה של דיאטה קטוֹגנית על בריאות התא

במחקר פרה-קליני נבדקה ההשפעה המזיקה האפשרית של דיאטה קטוגנית על תהליכי חלוקת התא.

המונח cellular senescence מתייחס לאיבוד של יכולת חלוקת התא בתגובה לגירויים פנימיים או חיצוניים, בדגש על גורמי סטרס. תהליך זה עלול לפגוע בתהליכי התחדשות רקמות ובכך להאיץ תהליכי הזדקנות ותחלואה, אך מנגד גם לסייע במניעת השגשוג של תאים סרטניים. 

החוקרים מציינים כי בעוד שדיאטה קטוגנית נמצאה בעלת השפעות מיטיבות שונות על המצב הבריאותי, ישנם דיווחים גם על השפעות שליליות.

במסגרת המחקר נבדקה ההשפעה של שתי דיאטות קטוגניות, השונות בהרכב חומצות השומן, על איבוד יכולת חלוקת התא באיברי מטרה שונים בקרב עכברים.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

דיאטה קטוֹגנית לטיפול בפסוֹריאזיס

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של דיאטה קטוגנית לעומת דיאטה ים-תיכונית בקרב מטופלים עם פסוריאזיס או דלקת מפרקים פסוריאטית.

במחקר נכללו 26 משתתפים בני 53 בממוצע עם BMI ממוצע של 40.

כל המשתתפים צרכו שתי דיאטות בסדר אקראי, כל אחת למשך 8 שבועות עם הפרדה של 6 שבועות ביניהן.

שתי הדיאטות כללו כ-1,550 קלוריות ליום, כאשר הרכב הדיאטה הקטוגנית היה 34% חלבון, 55% שומן ו-11% פחמימות והרכב הדיאטה הים-תיכונית היה 20% חלבון, 40% שומן ו-40% פחמימות. 

מדד המטרה העיקרי היה השינוי במדד פעילות המחלה, ובנוסף נבדקו מדדים אנתרופומטריים ודלקתיים.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

התועלת של דיאטה קטוֹגנית למניעת מִיגרנה

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של דיאטה קטוגנית דלה מאוד בקלוריות בהשוואה לדיאטה מאוזנת עם הגבלה קלורית בקרב מטופלים הסובלים ממיגרנות.

במחקר נכללו 57 מבוגרים עם מיגרנה אפיזודית בתדירות גבוהה ו-BMI בטווח 27-35.

המשתתפים חולקו אקראית לשתי קבוצות המחקר:

  1. דיאטה קטוגנית דלה מאוד בקלוריות (VLCKD) למשך 8 שבועות, אחריה דיאטה דלת קלוריות (LCD) למשך 4 שבועות ודיאטה מאוזנת עם הגבלה קלורית (HBD) למשך 12 שבועות (סה"כ 24 שבועות).
  2. דיאטה מאוזנת עם הגבלה קלורית (HBD) למשך 24 שבועות.

דיאטת VLCKD מבוססת על תוספי תזונה ותחליפי ארוחה המספקים עד 800 קלוריות ליום, עם תכולת חלבון של 75-105 גרם ליום, 30-50 גרם ליום פחמימות ו-20 גרם ליום שומנים שמקורם בעיקר בשמן זית.

בשלב של דיאטת LCD צריכת הפחמימות עלתה בהדרגה עד לדיאטת HBD שהכילה 1,500-1,600 קלוריות ליום, עם 30% שומנים, 55% פחמימות ובין 0.8 ל-1.5 גרם חלבון לק"ג משקל יעד. 

במהלך תקופת המחקר החוקרים עקבו אחר שינויים במדדים האנתרופומטריים, סמנים בדם ובשתן, תסמינים של מיגרנה, מדד להערכת ההשפעה של כאבי ראש על התפקוד ומדד להערכת איכות החיים.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

 

 

הפוטנציאל של דיאטה קטוֹגנית לטיפול בגידולי מוח

בסקירה דנים החוקרים בתועלת האפשרית של דיאטה קטוגנית לטיפול בגידולי מוח תוך בחינת העדויות ממחקרים פרה-קליניים וקליניים.

במסגרת הסקירה החוקרים מציגים את עקרונות הדיאטה הקטוגנית ופרוטוקולים ליישום קליני. בהמשך הם מסבירים את ההבדלים המטבוליים בפעילות של תא בריא לעומת תא סרטני, כאשר לדיאטה קטוגנית פעילות נוגדת גידולים באמצעות השפעה על הסביבה התוך-תאית או החוץ תאית. מוצגים מספר מנגנוני פעולה נוספים המסבירים את ההשפעה המיטיבה של הדיאטה הקטוגנית, כולל ההשפעה על הפעילות הדלקתית המאפיינת את מחלת הסרטן, על אונקוגנים (גנים אשר פגיעה בהם מעודדת תהליכים סרטניים), על רדיקלים חופשיים ועל שינויים אפיגנטיים.    

בחלקה השני של הסקירה מוצגים ממצאים פרה-קליניים וכן ממצאים מ-12 מחקרים קליניים בהם נבדקה התועלת של דיאטה קטוגנית בקרב מטופלים עם גליומה או גליובלסטומה.

לסיום, קרא עוד.

 

אורח חיים בריא

 

הקשר בין דפוס התזונה ותחושת הרווחה

במחקר תצפיתי שנערך בפולין נבדק הקשר בין גורמי אורח חיים ובין תחושת הרווחה (Well-being) בקרב נשים הצורכות תזונה אומניבורית, צמחונית או טבעונית.

במחקר נכללו 636 נשים בנות 24 בממוצע, מהן 47% דיווחו על תזונה אומניבורית, 33% דיווחו על תזונה צמחונית ו-20% דיווחו על תזונה טבעונית.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

ההשפעה של רגשות שליליים על בריאות כלי הדם

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה האקוטית של רגשות שליליים על בריאות כלי הדם.

החוקרים מסבירים כי רגשות שליליים כמו כעס, חרדה ועצב נמצאו קשורים בסיכון מוגבר לאירוע קרדיווסקולרי אולם המנגנונים המעורבים אינם לגמרי ברורים.

במחקר נכללו 280 משתתפים בריאים אשר חולקו אקראית לארבע קבוצות המחקר, כאשר כל קבוצה נחשפה ל-8 דקות של מטלה המעוררת כעס, דכדוך, חרדה או ניטרלית מבחינה רגשית.

מדדים של בריאות כלי הדם הוערכו לפני ההתערבות ו-40 דקות אחריה.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

הקשר בין גנטיקה ואורח חיים ובין תוחלת החיים

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין מאפיינים גנטיים וגורמי אורח חיים ובין תוחלת החיים.

במחקר נכללו הנתונים של 353,742 מבוגרים מהביו-בנק הבריטי ממוצא אירופאי אשר גויסו למחקר בין השנים 2006-2010 אחריהם נערך מעקב עד לשנת 2021.

לכל משתתף חושב ציון סיכון גנטי שסווג לשלוש קטגוריות: ציון נמוך המבטא נטייה לתוחלת חיים ארוכה, ציון בינוני או ציון גבוה המבטא נטייה לתוחלת חיים קצרה. בנוסף, לכל משתתף חושב ציון של אורח חיים בריא המבוסס על הרגלים של עישון, צריכת אלכוהול, פעילות גופנית, מבנה גוף, משך השינה ותזונה בריאה, כאשר כל משתתף סווג לאחת משלוש קטגוריות: אורח מעודד בריאות, בינוני או לא מעודד בריאות.

במהלך תקופת מעקב חציונית של כ-13 שנה תועדו 24,239 מקרי תמותה.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

 

 

השימוש ברשתות חברתיות לשיפור איכות התזונה

במחקר פיילוט מבוקר נבדק האם חשיפה לתכנים של אכילה בריאה ברשתות החברתיות עשויה להוביל לשינוי בתפיסות לגבי הנורמות החברתיות, בכוונה להתנהגויות אכילה ובצריכה התזונתית.

במחקר נכללו 52 סטודנטים אשר התבקשו לעקוב אחר חשבונות אינסטגרם למשך שבועיים, כאשר המשתתפים בקבוצת ההתערבות התבקשו לעקוב אחר תכנים העוסקים באכילה בריאה והמשתתפים בקבוצת הביקורת התבקשו לעקוב אחר תכנים העוסקים בעיצוב פנים.

בתחילת המחקר ובסיום ההתערבות כל המשתתפים התבקשו להעריך את הצריכה של משתמשי אינסטגרם אחרים בהתייחס לשתי קבוצות מזון: פירות וירקות וחטיפים ומשקאות ממותקים. בנוסף, המשתתפים דיווחו לגבי הכוונה שלהם לצרוך מזונות אלה ולגבי הצריכה בפועל.

נמצא כי קרא עוד.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם