הקדמה | דגשים | סיכום הראיות | פירוט המחקרים | מקורות
הקדמה
דיאטת צום לסירוגין הינה שיטת תזונה שלאחרונה נעשית פופולרית בקרב הציבור וגם זוכה ללא מעט מחקרים אשר מאשרים את השפעותיה המיטיבות על בריאות כללית, תחלואה והשמנה.
אספנו למענכם את המחקרים החדשים ביותר בנושא.
אך ראשית, ל"תקציר המנהלים"
הנה כמה ממצאים מעניינים העולים מהמחקר בתחום:
- אסטרטגיות של צום והגבלה קלורית מובילות לירידה מובהקת בריכוז קרא עוד - כלומר משפרת את קרא עוד.
- לדיאטת צום לסירוגין השפעה מיטיבה על קרא עוד.
- לשינוי חיידקי המעי באמצעות דיאטת צום לסירוגין עשויה להיות השפעה מיטיבה על קרא עוד.
- דחיית הארוחה הראשונה ביום ב-4 שעות עלולה לגרום לעלייה ברמת קרא עוד.
דגשים בדיאטת צום לסירוגין
סוגי דיאטת צום לסירוגין:
- צום לילה קרא עוד.
- צום 5:2 (5:2 Diet) קרא עוד.
- צום יום כן יום לא (Alternate Day Fasting - ADF) קרא עוד.
- דיאטה מחקה צום (Fasting Mimicking Diet - FMD) קרא עוד.
- אכילה מוגבלת זמן (Time-restricted eating TRE או time-restricted feeding - TRF) קרא עוד.
- אכילה מוגבלת זמן מוקדמת (Early time-restricted feeding eTRF) קרא עוד.
- צום דתי (Religious fasting RF) קרא עוד.
- רמדאן (Ramadan intermittent fasting RIF) קרא עוד.
השפעות שליליות
בסקירה שיטתית ומטא-אנליזה ובמחקר חתך (1,2) נבדקה ההשפעה של דיאטת צום לסירוגין [(TRE) חלון אכילה יומי של 12 שעות או פחות, צום 2:5, ימים לסירוגין או הגבלת זמן האכילה] על הפרעות אכילה בקרב מבוגרים ובני נוער.
נמצא כי לדיאטת צום לסירוגין עשויה להיות השפעה שלילית על קרא עוד וכי הוא עלול להוביל קרא עוד, כמו כן, בקרב נשים צול לסירוגין היה קשור קרא עוד, בנוסף, נמצא קשר בין דיאטת צום לסירוגין קרא עוד, מה שמגביר את הסיכון קרא עוד.
מחקרים על השפעות שליליות
בסקירה שיטתית ומטא אנליזה (1) שכללה 16 מחקרים, נבדקה ההשפעה של אכילה מוגבלת בזמן (TRE) עם חלון אכילה יומי של 12 שעות או פחות על תחושות רעב, תיאבון והפרעות אכילה במבוגרים. נמצא כי TRE הגביר את קרא עוד, יחד עם זאת, הפחית או לא שינה את קרא עוד. בנוסף, לא נמצאו הבדלים משמעותיים קרא עוד, למעט מחקר אחד שמצא כי TRE קשור קרא עוד. הניתוח האיכותני העלה תמונה של קרא עוד. החוקרים מסכמים כי ל-TRE עשויה להיות השפעה שלילית על קרא עוד, ואף עשויה להגביר אתקרא עוד בזמן קרא עוד.
במחקר חתך (2022) (2) שנערך בקנדה הוערכה השכיחות של דיאטת צום לסירוגין והקשר להפרעות אכילה בקרב בני נוער וצעירים. במחקר נכללו 2,762 משתתפים בגיל 16-30 שגויסו דרך רשתות חברתיות בנובמבר-דצמבר 2021 לענות על סקר אינטרנטי. במסגרת הסקר המשתתפים נשאלו על ביצוע דיאטת צום לסירוגין בשנה האחרונה ובחודש האחרון, ועל סוג הצום (צום 2:5, ימים לסירוגין או הגבלת זמן האכילה). בנוסף, המשתתפים מילאו שאלון להערכת פסיכופתולוגיה של הפרעות אכילה (EDE-Q). שיעור המשתתפים שדיווחו על ביצוע דיאטת צום לסירוגין בשנה האחרונה היה 48% מהנשים, 38% מהגברים ו-52% מהטרנסג'נדרים/שאינם מזדהים מגדרית. הגבלת זמן האכילה הייתה האסטרטגיה השכיחה ביותר של דיאטת צום לסירוגין. משך הזמן הממוצע של דיאטת צום לסירוגין היה 100 ימים בשנה האחרונה או 15 ימים בחודש האחרון. בקרב כל קבוצות המגדר ביצוע דיאטת צום לסירוגין בשנה או בחודש האחרון היה קשור ברמה גבוהה יותר של קרא עוד. בקרב נשים, דיאטת צום לסירוגין היתה קשורה בהתנהגויות של קרא עוד. בקרב גברים ונשים דיאטת צום לסירוגין נמצאה קשורה קרא עוד, כאשר השילוב שלהם מהווה גורם סיכון קרא עוד. החוקרים מסכמים כי בקרב בני נוער וצעירים דיאטת צום לסירוגין קרא עוד.
סיכום הראיות
דיאטת הצום לסירוגין מציגה יתרונות בריאותיים מרשימים במגוון תחומים.
מחקרים מראים ירידה משמעותית קרא עוד, הדיאטה משפרת קרא עוד. בנוסף, נצפתה השפעה חיובית על קרא עוד.
מפתיע לגלות שהדיאטה עשויה גם לשפר את קרא עוד.
חשוב לציין כי שילוב הדיאטה עם קרא עוד.
מחקרים מראים תוצאות מבטיחות גם במצבים רפואיים מורכבים כמו קרא עוד.
למרות התוצאות המרשימות, יש צורך במחקרי המשך לבחינת ההשפעות קרא עוד. עם זאת, הממצאים עד כה מציגים את דיאטת הצום לסירוגין קרא עוד.
פירוט המחקרים
שמנוּת וירידה במשקל | הורמוני רעב ושובע | סוּכרת | שומנים בדם | תסמונת מטבולית | כבד שוּמני | מחלות לב וכלי דם | דיכּאון וחרדָה | תפקוד קוגניטיבי | מיקרוביום של המעי | טרשת נְפוצה | ריפלוקס | סרְטן | פעילות גופנית וספורטאים | שחלות פּוליציסטיות | פוריות
שמנוּת וירידה במשקל
מחקרים רבים, כולל סקירות שיטתיות (9-11,18,31,33-41,45-48,51,55,56,58,59,60,65,68,73,82,83), סקירות כלליות (23,25,52), ניירות עמדה (14,15,32), מחקרים קליניים (16,17,19-22,24,27,50,53) ומחקרים תצפיתיים (26,28) בדקו את ההשפעה של צום לסירוגין על שמנות וירידה במשקל.
בסקירות שיטתיות נמצא כי דיאטת צום לסירוגין הובילה קרא עוד. במחקרים קליניים אקראיים מבוקרים נצפתה קרא עוד. יחד עם זאת, בסקירה כללית אחת (52) ובמחקר קליני אחד (24) זוהתה קרא עוד. במספר מחקרים, נמצא כי הירידה במשקל בדיאטת צום לסירוגין הייתה שווה ביעילותה להגבלה קרא עוד.
יתרה מכך, נמצא כי השילוב של דיאטת צום לסירוגין עם קרא עוד, הוביל לשיפור משמעותי קרא עוד.
בנוסף, בסקירה שיטתית אחת (83), נמצא כי דיאטות צום לסירוגין שונות בקרב נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) הובילו קרא עוד.
לסיכום, נראה כי דיאטת צום לסירוגין עשויה להיות קרא עוד.
פירוט המחקרים
סקירה שיטתית ומטא-אנליזה (9) (2023) בחנה את ההשפעות של אכילה מוגבלת בזמן (TRE) על מדדים אנתרופומטריים ובריאות קרדיומטבולית במבוגרים עם עודף משקל ושמנות, סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית. בסקירה נכללו 15 מחקרים אשר מצאו כי צום לסירוגין מסוג אכילה מוגבלת בזמן קרא עוד. יחד עם זאת , לא נמצאו קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה (10) שכללה 14 מחקרים אקראיים מבוקרים, נבדקה ההשפעה של דיאטת צום לסירוגין על הרכב הגוף והבריאות הקרדיו-מטבולית בקרב 1,101 מבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת סוג 2. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של דיאטת צום לסירוגין מסוגים שונים (כולל הגבלת זמן האכילה; יום כן יום לא; 5:2; 3:4) בהשוואה לדיאטת ביקורת או להגבלה קלורית קבועה. בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי בהשוואה לדיאטת ביקורת, דיאטת צום לסירוגין הדגימה קרא עוד. בהשוואה להגבלה קלורית קבועה נמצא קרא עוד. החוקרים מסכמים כי דיאטת צום לסירוגין עשויה להיות קרא עוד2.
שאר המחקרים זמינים למנויים בלבד.
הורמוני רעב ושובע
בסקירות שיטתיות (1,18,25,37,39,63-65,73), נבדקה ההשפעה של צום לסירוגין על הורמוני ותחושת רעב ושובע. שלוש סקירות שיטתיות (64,65,73) מצאו שדיאטת צום לסירוגין הביאה קרא עוד. בסקירה שיטתית אחת (63), לא נמצאו הבדלים משמעותיים קרא עוד. בשתי סקירת שיטתיות (39,65) נמצא כי השילוב של צום לסירוגין עם פעילות גופנית מפחית את קרא עוד. סקירה שיטתית אחת (1) מצאה כי אכילה מוגבלת בזמן (TRE) עשויה להעלות את קרא עוד. לסיכום, נראה כי דיאטת צום לסירוגין עשויה להשפיע על קרא עוד, אך יחד עם זאת, השפּעתה על תחושות הרעב והשובע קרא עוד.
פירוט המחקרים
בסקירה שיטתית ומטא אנליזה (1) שכללה 16 מחקרים, נבדקה ההשפעה של דיאטת צום לסירוגין מסוג אכילה מוגבלת בזמן (TRE) (חלון אכילה יומי של 12 שעות או פחות) על תחושות רעב, תיאבון והפרעות אכילה במבוגרים. נמצא כי TRE הגביר את קרא עוד, יחד עם זאת, הפחית או לא שינה את קרא עוד. בנוסף, לא נמצאו הבדלים משמעותיים קרא עוד, למעט מחקר אחד שמצא כי TRE קשור קרא עוד. הניתוח האיכותני העלה תמונה של קרא עוד. החוקרים מסכמים כי ל-TRE עשויה להיות השפעה שלילית על קרא עוד.
בסקירה שיטתית של מחקרים קליניים מבוקרים (18) (2021) הוערכה ההשפעה המיטיבה של דיאטת צום לסירוגין במצבים בריאותיים שונים, בדגש על שמנות, סוכרת וטרשת נפוצה.
להלן סיכום הממצאים העיקריים:
- מניעת תחלואה - בשלושה מחקרים נמצאו קשרים קרא עוד. המחקרים היו הטרוגניים וכללו 23 עד 60 משתתפים כל אחד. במחקר אחד נבדקה ההשפעה האקוטית של צום על רכיבים ומטבוליטים שונים, כאשר שני מחקרים נוספים נמשכו ארבעה שבועות והדגימו את ההשפעה קרא עוד.
- שמנות וסוכרת סוג 2 - בעשרה מחקרים נבדק התפקיד של דיאטת צום לסירוגין במצבים של שמנות ו/או סוכרת סוג 2, מהם 3 מחקרים נמשכו 3-7 ימים, 6 מחקרים נמשכו 4-12 שבועות ומחקר אחד נערך במשך שנה. בכל המחקרים נמצאה השפעה קרא עוד.
- בנוסף, מוצגות 16 סקירות של מחקרים שונים (מחקרים אקראיים מבוקרים וסדרת תיאורי מקרים) המציגות את התועלת של דיאטת צום לסירוגין בהתייחס קרא עוד.
- טרשת נפוצה - בשני מחקרים הודגמה קרא עוד, כאשר בנוסף במחקר אחד נמצא שיפור קרא עוד, ובמחקר השני נמצא קרא עוד.
החוקרים מסכמים כי לדיאטת צום לסירוגין השפעה מיטיבה על קרא עוד. ניכר כי דיאטת צום לסירוגין הינה התערבות קרא עוד, אולם לא ניתן לקבוע קרא עוד. הם מציינים כי יש קרא עוד.
שאר המחקרים זמינים למנויים בלבד.
סוּכרת
בסקירות שיטתיות (9-11,18,31-41,45-48,51,68,83,90), סקירות כלליות (6,23), ניירות עמדה (15,32), מחקרים קליניים (16,17,19-22,24,27,42-44,50,62), מחקרים תצפיתיים (26,28) ומחקר חתך (49), נבדקה ההשפעה של צום לסירוגין על משק הסוכר וסוכרת סוג 2. בסקירות שיטתיות ומטא-אנליזות נמצא כי דיאטת צום לסירוגין עשויה להוביל לשיפור קרא עוד. בסקירה שיטתית אחת (90) נראה כי צום הרמדאן השפיע אף הוא באופן מובהק על קרא עוד. במחקרים קליניים אקראיים מבוקרים נצפתה ירידה ברמות קרא עוד ובמחקרים קליניים נוספים אף נצפה שיפור קרא עוד.
יחד עם זאת, חלק מהסקירות השיטתיות (33,46,48) לא מצאו קרא עוד, ובמחקר קליני אחד (29) אף נמצאה השפעה שלילית על קרא עוד. לסיכום, נראה כי דיאטת צום לסירוגין עשויה להיות אסטרטגיה קרא עוד.
בסקירה שיטתית אחת (83) בקרב נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) נמצא שיפור קרא עוד.
להשפעה על משק הסוכר ישנה חשיבות מיוחדת בטיפול קרא עוד. להרחבה ראו כאן.
פירוט המחקרים
סקירה שיטתית ומטא-אנליזה (9) (2023) בחנה את ההשפעות של אכילה מוגבלת בזמן (TRE) על מדדים אנתרופומטריים ובריאות קרדיומטבולית במבוגרים עם עודף משקל ושמנות, סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית. בסקירה נכללו 15 מחקרים אשר מצאו כי צום לסירוגין מסוג אכילה מוגבלת בזמן שיפר באופן משמעותי את קרא עוד. יחד עם זאת, לא נמצאו שינויים משמעותיים קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה (10) שכללה 14 מחקרים אקראיים מבוקרים, נבדקה ההשפעה של דיאטת צום לסירוגין על הרכב הגוף והבריאות הקרדיו-מטבולית בקרב 1,101 מבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת סוג 2. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של דיאטת צום לסירוגין מסוגים שונים (כולל הגבלת זמן האכילה; יום כן יום לא; 5:2; 3:4) בהשוואה לדיאטת ביקורת או להגבלה קלורית קבועה. בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי בהשוואה לדיאטת ביקורת, דיאטת צום לסירוגין הדגימה שיפור מובהק קרא עוד. בהשוואה להגבלה קלורית קבועה נמצא קרא עוד. החוקרים מסכמים כי דיאטת צום לסירוגין עשויה להיות קרא עוד.
שאר המחקרים זמינים למנויים בלבד.
שומנים בדם
קיימים בנושא השפּעת דיאטת צום לסירוגין על רמות השומנים בדם עשרות מחקרים קליניים אשר רובם נכללו בסקירות שיטתיות (9,10,23,33,34,36,38-41,47,51,54,56,58,83).
מספר סקירות (9,10,23,33,34,38,39,40,41,51,54) הראו שיפורים קרא עוד. בשתי סקירות שיטתיות (38,39) נמצא כי שילוב פעילות גופנית עם צום לסירוגין הוביל קרא עוד. יש לציין כי חלק מהסקירות (51,56) אך לא כולן (40,51) מצביעות על קרא עוד.
בנוסף, סקירה אחת (83) שבחנה את השפּעת דיאטות צום לסירוגין על נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) נמצאה קרא עוד.
לסיכום, נראה כי דיאטת צום לסירוגין עשויה להיות קרא עוד.
פירוט המחקרים
סקירה שיטתית ומטא-אנליזה (9) (2023) בחנה את ההשפעות של אכילה מוגבלת בזמן (TRE) על מדדים אנתרופומטריים ובריאות קרדיומטבולית במבוגרים עם עודף משקל ושמנות, סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית. בסקירה נכללו 15 מחקרים אשר מצאו כי צום לסירוגין מסוג אכילה מוגבלת בזמן קרא עוד. יחד עם זאת, לא נמצאו שינויים משמעותיים קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה (10) שכללה 14 מחקרים אקראיים מבוקרים, נבדקה ההשפעה של דיאטת צום לסירוגין על הרכב הגוף והבריאות הקרדיו-מטבולית בקרב 1,101 מבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת סוג 2. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של דיאטת צום לסירוגין מסוגים שונים (כולל הגבלת זמן האכילה; יום כן יום לא; 5:2; 3:4) בהשוואה לדיאטת ביקורת או להגבלה קלורית קבועה. בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי בהשוואה לדיאטת ביקורת, דיאטת צום לסירוגין הדגימה קרא עוד. בהשוואה להגבלה קלורית קבועה נמצא יתרון מובהק קרא עוד בהתייחס קרא עוד. החוקרים מסכמים כי דיאטת צום לסירוגין עשויה להיות יעילה קרא עוד.
שאר המחקרים זמינים למנויים בלבד.
תסמונת מטבולית
בסקירות שיטתיות (9,10,11,18,23,31,33-36,38-41,45-48,51,55,56,68,83), סקירות כלליות (23,25,52,54), ניירות עמדה (15,32), מחקרים קליניים (16,17,19-22,24,26-29,50,53) ומחקרי חתך/תצפיתיים (26,28,49) נבדקה ההשפעה של צום לסירוגין על תסמונת מטבולית.
נמצא כי דיאטת צום לסירוגין הביאה לשיפור קרא עוד. עוד נמצא כי לדיאטה יתרונות בהפחתת קרא עוד.
יש לציין כי בחלק מהסקירות השיטתיות (33,46,48) לא נמצאו הבדלים משמעותיים בין דיאטת צום לסירוגין קרא עוד.
לסיכום, נראה כי דיאטת צום לסירוגין עשויה להציע יתרונות משמעותיים קרא עוד.
פירוט המחקרים
סקירה שיטתית ומטא-אנליזה (9) (2023) בחנה את ההשפעות של אכילה מוגבלת בזמן (TRE) על מדדים אנתרופומטריים ובריאות קרדיומטבולית במבוגרים עם עודף משקל ושמנות, סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית. בסקירה נכללו 15 מחקרים אשר מצאו כי צום לסירוגין מסוג אכילה מוגבלת בזמן שיפר באופן משמעותי את קרא עוד. יחד עם זאת , לא נמצאו שינויים משמעותיים קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה (10) שכללה 14 מחקרים אקראיים מבוקרים, נבדקה ההשפעה של דיאטת צום לסירוגין על הרכב הגוף והבריאות הקרדיו-מטבולית בקרב 1,101 מבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת סוג 2. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של דיאטת צום לסירוגין מסוגים שונים (כולל הגבלת זמן האכילה; יום כן יום לא; 5:2; 3:4) בהשוואה לדיאטת ביקורת או להגבלה קלורית קבועה. בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי בהשוואה לדיאטת ביקורת, דיאטת צום לסירוגין הדגימה שיפור מובהק קרא עוד. בהשוואה להגבלה קלורית קבועה נמצא יתרון מובהק קרא עוד. החוקרים מסכמים כי דיאטת צום לסירוגין עשויה להיות יעילה קרא עוד.
שאר המחקרים זמינים למנויים בלבד.
כבד שוּמני
בסקירות שיטתיות (84,85,86,87,88,89) וסקירה כללית (69) נבדקה ההשפעה של דיאטת צום לסירוגין על כבד שומני. בסקירות השיטתיות נמצא כי דיאטות צום לסירוגין עשויות לשפר קרא עוד.
בסקירה שיטתית אחת (87) נמצא כי צום הרמדאן שיפר מדדי קרא עוד. עם זאת, בשתי סקירות שיטתיות (88,89), התוצאות לגבי השפעות על קרא עוד היו מעורבות.
סקירה כללית (69) מדווחת על השפּעת דיאטת צום לסירוגין על מנגנוני הפעולה המעורבים הכוללים בין השאר קרא עוד.
לסיכום, נראה כי דיאטת צום לסירוגין עשויה להיות קרא עוד.
פירוט המחקרים
בסקירה שיטתית ומטא-אנליזה (84) שכללה 14 מחקרים, נבדקה ההשפעה של דיאטות צום לסירוגין (IF) על 840 משתתפים (גיל ממוצע 41.72) עם מחלת כבד שומני לא אלכוהולי (NAFLD) למשך 4-52 שבועות.
פרוטוקולי דיאטת צום לסירוגין כללו:
- דיאטת 5:2 - צום במשך יומיים לא רצופים בשבוע, עם צריכה של כ-500 קלוריות ביום הצום.
- Modern Alternate-Day Fasting) MADF) - יום צום (0-25% מצריכת האנרגיה היומית) מתחלף עם יום של אכילה חופשית.
- (Time-Restricted Feeding) - הגבלת חלון האכילה היומי ל-4-10 שעות, עם צום בשאר שעות היממה.
- רמדאן - צום במשך שעות האור, בדרך כלל כ-16 שעות ביום.
נמצא כי דיאטות צום לסירוגין (פרט לצום הרמדאן) שיפרו את קרא עוד. עם זאת, לא נמצא הבדל מובהק בהשוואה לקבוצת הביקורת ברמות קרא עוד. החוקרים מסכמים כי דיאטות צום לסירוגין, עשויות לשפר משמעותית קרא עוד.
בסקירה (2022) (69) דנים החוקרים בתועלת של דיאטת צום לסירוגין במצבים של מחלת כבד שומני לא אלכוהולית (NAFLD) ובמנגנוני הפעולה המעורבים. במסגרת הסקירה מוצגים פרוטוקולים שונים של דיאטת צום לסירוגין והמלצות ליישום. בהמשך מוצגים ממצאים פרה-קליניים וקליניים העוסקים במנגנונים המעורבים בהשפעה המיטיבה של דיאטת צום לסירוגין, כולל וויסות המקצב הביולוגי, הפיכה של שומן לבן לשומן חום, השפעה על פעילות האדיפוקינים, השפעה על הקשר בין רקמת השומן וחיידקי המעי והשפעה על תהליכי ניקיון התא (אוטופגיה). בחלקה השני של הסקירה מוצגים מחקרים פרה-קליניים, אפידמיולוגיים וקליניים העוסקים בדיאטת צום לסירוגין במצבי כבד שומני. מחקרים בבני אדם מצביעים על קרא עוד, אולם העדויות בהתייחס לכבד שומני הינן קרא עוד. בהתייחס לסיכונים האפשריים, החוקרים מציעים כי יש קרא עוד.
שאר המחקרים זמינים למנויים בלבד.
מחלות לב וכלי דם
השפּעת צום לסירוגין על מחלות לב וכלי דם נבדקה ביסודיות על ידי סקירות שיטתיות (9-11,23,31,33,36,38,40,41,54), סקירות כלליות (12,13) וניירות עמדה (14,15,32) אשר סקרו עשרות מחקרים קליניים.
חלק מהסקירות מצאו כי דיאטת צום לסירוגין קרא עוד.
בנוסף, נצפה שיפור קרא עוד. יחד עם זאת, בחלק מהסקירות לא נמצאה השפעה משמעותית על קרא עוד.
פירוט המחקרים
סקירה שיטתית ומטא-אנליזה (9) (2023) בחנה את ההשפעות של אכילה מוגבלת בזמן (TRE) על מדדים אנתרופומטריים ובריאות קרדיומטבולית במבוגרים עם עודף משקל ושמנות, סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית. בסקירה נכללו 15 מחקרים אשר מצאו כי צום לסירוגין מסוג אכילה מוגבלת בזמן שיפר באופן משמעותי את קרא עוד. יחד עם זאת, לא נמצאו שינויים משמעותיים קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה (10) שכללה 14 מחקרים אקראיים מבוקרים, נבדקה ההשפעה של דיאטת צום לסירוגין על הרכב הגוף והבריאות הקרדיו-מטבולית בקרב 1,101 מבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת סוג 2. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של דיאטת צום לסירוגין מסוגים שונים (כולל הגבלת זמן האכילה; יום כן יום לא; 5:2; 3:4) בהשוואה לדיאטת ביקורת או להגבלה קלורית קבועה. בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי בהשוואה לדיאטת ביקורת, דיאטת צום לסירוגין הדגימה שיפור מובהק קרא עוד. בהשוואה להגבלה קלורית קבועה נמצא יתרון מובהק קרא עוד. החוקרים מסכמים כי דיאטת צום לסירוגין עשויה להיות יעילה קרא עוד.
שאר המחקרים זמינים למנויים בלבד.
דיכּאון/חרדָה
סקירות שיטתיות (79,78,77) ומחקר קליני (80) בחנו את השפּעת דיאטת צום לסירוגין (IF) על דיכאון וחרדה. סקירה אחת (79) מצאה כי דיאטת צום לסירוגין משפרתקרא עוד. סקירה נוספת (78) הראתה שיפור מובהק קרא עוד, אך לא נרשמה השפעה משמעותית על קרא עוד. בסקירה אחרת (77) ובמחקר קליני (80) נמצאה ירידה מובהקת קרא עוד. לסיכום, נראה כי דיאטת צום לסירוגין עשויה קרא עוד.
פירוט המחקרים:
בסקירה שיטתית ומטא-אנליזה (79) שכללה 23 מחקרים (מתוכם 15 מחקרים קליניים ו-8 מחקרים פרה-קליניים) נבדקו פרוטוקולים של דיאטת צום לסירוגין והגבלה קלורית על דיכאון מז'ורי (MDD), בקרב 1,572 אנשים אשר חלקם בריאים וחלקם במצבים רפואיים שונים כגון: MDD, טרשת נפוצה, טרום סוכרת וסוכרת סוג 2, ובקרב עכברים וחולדות עם עמידות לאינסולין, חרדה ודיכאון.
הפרוטוקולים השונים כללו:
- Alternate-Day Fasting) - ADF) - צום יום כן יום לא.
- Time-Restricted Eating) - TRE) – צום לסירוגין 16/8.
- 5:2Fasting Method – מודל של יומיים בשבוע צום
- הגבלה קלורית (CR) – תזונה עם הפחתת צריכת הקלוריות לאורך זמן.
- Ramadan Intermittent Fasting) - RIF) - צום לפי המודל של רמדאן.
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד
החוקרים מסכמים כי לדיאטת צום לסירוגין יש פוטנציאל לשפר את קרא עוד. כמו כן, יש צורך קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטא-אנליזה (78), אשר כללה 14 מחקרים (8 מחקרים אקראיים ו-6 מחקרים לא אקראיים), נבדקה ההשפעה של דיאטת צום לסירוגין על הפרעות נפשיות כגון: דיכאון, חרדה, ומצב רוח בקרב 562 משתתפים באוכלוסייה הכללית. תוצאות המחקרים הראו קרא עוד. יחד עם זאת, לא נרשמה השפעה משמעותית על קרא עוד. החוקרים מסכמים כי דיאטת צום לסירוגין הראתה השפעה קרא עוד.
שאר המחקרים זמינים למנויים בלבד.
תפקוד קוגניטיבי
בסקירות שיטתיות (74,75,76,77), בסקירה (61) ובמחקר עוקבה (71), נמצא כי דיאטת צום לסירוגין עשויה קרא עוד. בסקירה נצפה קרא עוד. כמו כן, קרא עוד.
יש לציין כי סקירה אחת (76) מצאה ירידה מובהקת קרא עוד.
כמו כן, השפּעת צום לסירוגין על רמות קרא עוד.
פירוט המחקרים
בסקירה שיטתית ומטא-אנליזה (74) שכללה 11 מחקרים אקראיים מבוקרים, נבדקה ההשפעה של הגבלת קלוריות וצום לסירוגין על תפקוד קוגניטיבי בקרב משתתפים עם משקל תקין או משקל עודף ו\או בעלי הפרעה קוגניטיבית קלה (MCI). הסקירה הראתה קרא עוד כמו כן, בקרב משתתפים עם עודף משקל נצפה קרא עוד. בנוסף, נראה שיפור משמעותי ביכולות קרא עוד. תפקוד הזיכרון קרא עוד. החוקרים מסכמים כי דיאטת צום לסירוגין בשילוב הגבלה קלורית בעלות השפעות קרא עוד. עם זאת, יש לנקוט זהירות קרא עוד.
סקירה שיטתית ומטא-אנליזה (75) שכללה 16 מחקרים (9 מחקרים מבוקרים ו7 מחקרים תצפיתיים) בחנה את השפּעת הפרוטוקולים של צום לסירוגין: (ADF – צום יום כן, TRF – 8\16 וצום רמדאן) בשילוב הגבלה קלורית (CR) על התפקוד הקוגניטיבי ורמות BDNF (חלבון התורם להישרדות וגדילה של נוירונים חדשים), בקרב משתתפים עם מצבים מטבוליים שונים כגון: תסמונת מטבולית ו/או השמנת יתר, סכיזופרניה ואנשים בריאים. משך ההתערבות נע בין 4 ל-50 שבועות.
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד
החוקרים מסכמים כי בחלק מהמחקרים הייתה קרא עוד, באחרים קרא עוד, ובחלק מהמקרים לא קרא עוד.
שאר המחקרים זמינים למנויים בלבד.
מיקרובים של המעיים
בסקירות שיטתיות (93,94,95,96,97,98) נמצא כי דיאטת צום לסירוגין משפיעה קרא עוד. הודגמה קרא עוד הידועים בתרומתם קרא עוד.
יש לציין כי המחקרים בנושא מבדילים בין מגוון קרא עוד.
על פי הסקירות, במחקרים קליניים נמצאה עלייה קרא עוד.
לסיכום, נראה כי דיאטת צום לסירוגין משפיעה על קרא עוד.
פירוט המחקרים
בסקירה שיטתית (93) שכללה 13 מחקרים אקראיים, מבוקרים והתערבותיים, נבדקה ההשפעה של פרוטוקולי דיאטות צום לסירוגין: ADF (צום יום כן יום לא בשילוב דיאטת DASH), TRF (צום 16/8), RF (צום רמדאן), וצום Buchinger (צום מים למשך 10 ימים) על מגוון המינים במיקרוביום המעי, בקרב משתתפים בגילאי 18 עד 70. המשתתפים חולקו לשלוש קבוצות עיקריות: בריאים, בעלי עודף משקל, ואנשים הסובלים מתסמונת מטבולית.
תוצאות עיקריות: קרא עוד
החוקרים מסכמים כי דיאטת צום לסירוגין תורמת קרא עוד.
בסקירה שיטתית (94) אשר כללה 9 מחקרים, נבדקה ההשפעה של דיאטת צום לסירוגין על מיקרוביום המעי במבוגרים. נמצאה קרא עוד. החוקרים מסכמים כי דיאטת צום לסירוגין משפיעה קרא עוד. יחד עם זאת, נראה כי השינויים שדווחו נחקרו קרא עוד.
שאר המחקרים זמינים למנויים בלבד.
טרשת נְפוצה
בסקירות שיטתיות (18,37,79,98) נבחנה ההשפעה של דיאטת צום לסירוגין על חולי טרשת נפוצה. סקירה אחת (18) הצביעה על קשרים קרא עוד. סקירה נוספת (37) הראתה קרא עוד. בנוסף, סקירה אחת (79) מצאה ירידה קרא עוד. יחד עם זאת, נמצא ששילוב דיאטה קטוגנית עם צום לסירוגין הביא קרא עוד. לסיכום, דיאטת צום לסירוגין עשויה קרא עוד. יחד עם זאת, התוצאות הסותרות לגבי הקרא עוד.
פירוט המחקרים:
בסקירה שיטתית (18) שכללו מחקרים קליניים מבוקרים ותיאורי מקרה, נבדקה ההשפעה של דיאטת צום לסירוגין על מצבים בריאותיים שונים, בדגש על שמנות, סוכרת וטרשת נפוצה.
להלן סיכום הממצאים העיקריים:
- טרשת נפוצה - בשני מחקרים הודגמה ההיתכנות והבטיחות של דיאטת צום לסירוגין בקרב חולי טרשת נפוצה, כאשר בנוסף במחקר אחד נמצא קרא עוד, ובמחקר השני נמצא שיפור קרא עוד.
- מניעת קרא עוד.
- שמנות וסוכרת סוג 2 - בעשרה מחקרים נבדק התפקיד של דיאטת צום לסירוגין במצבים של שמנות ו/או סוכרת סוג 2, מהם 3 מחקרים נמשכו 3-7 ימים, 6 מחקרים נמשכו 4-12 שבועות ומחקר אחד נערך במשך שנה. בכל המחקרים נמצאה השפעה קרא עוד.
- בנוסף, מוצגות 16 סקירות של מחקרים שונים (מחקרים אקראיים מבוקרים וסדרת תיאורי מקרים) המציגות את התועלת של דיאטת צום לסירוגין בהתייחס קרא עוד.
החוקרים מסכמים כי לדיאטת צום לסירוגין השפעה מיטיבה על קרא עוד. ניכר כי דיאטת צום לסירוגין הינה התערבות קרא עוד, אולם לא ניתן לקבוע מסקנה קרא עוד. הם מציינים כי יש להמשיך קרא עוד.
סקירה שיטתית (37) (2024) אשר כוללת חמישה מחקרים ו-150 משתתפים (בגילאי 37-46 שנים, מתוכם 75-82% נשים) בחנה את ההשפעה של דיאטת צום לסירוגין (סוגי הצום שנבדקו כללו ADF: צום יום-יומי לסירוגין, דיאטת 5:2 ו-TRE: צום מוגבל בזמן) על טרשת נפוצה. הסקירה מצאה שדיאטת צום לסירוגין היתה קרא עוד. מחקר אחד מצא שדיאטת צום לסירוגין הורידה קרא עוד. מחקרים נוספים מצאו כי דיאטת צום לסירוגין שיפרה את קרא עוד. יחד עם זאת, נמצא כי האתגר המרכזי היה שמירה על קרא עוד. החוקרים מסכמים שדיאטת צום לסירוגין קרא עוד.
שאר המחקרים זמינים למנויים בלבד.
ריפלוקס
במחקר קליני (72) הוערכה ההשפעה קצרת הטווח של דיאטת צום לסירוגין על תסמינים של רפלוקס קיבתי-ושטי (GERD). במחקר נכללו 25 מטופלים אשר עברו ניטור רציף של רמת החומציות במהלך 96 שעות (4 ימים), ללא טיפול בסותרי חומצה. ביומיים הראשונים המשתתפים התבקשו לשמור על התזונה הרגילה שלהם וביומיים לאחר מכן לעבור לחלון אכילה של 8 שעות ו-16 שעות צום. מבין כלל המשתתפים, היענות חלקית/מלאה להתערבות נצפתה בקרב 21 משתתפים (84%), כאשר היענות מלאה להתערבות נצפתה בקרב 9 משתתפים (36%). נמצא כי זמן החשיפה הממוצע לחומציות בוושט היה קרא עוד. בנוסף, נמצא שיפור מובהק בתסמינים של קרא עוד. החוקרים מסכמים כי היענות לדיאטת צום לסירוגין עשויה להיות קרא עוד.
סרְטן
במטא אנליזות, סקירות שיטתיות ומחקרים קליניים נמצא כי דיאטת צום לסירוגין (IF) הינה קרא עוד ואף עשויה לתרום קרא עוד.
היפראינסולינמיה ותנגודת לאינסולין הינם גורמי סיכון עיקרי לסרטן (בפרט סרטן שד). בסקירות ובמחקרים השונים נמצא כי אסטרטגיות להורדת רמת האינסולין, כמו הגבלה קלורית, דיאטה דלת פחמימות / דיאטה קטוגנית ודיאטת צום לסירוגין, עשויות קרא עוד. עוד נמצא, כי צריכה של 40% מהארוחות בעת רמות נמוכות של גלוקוז (לאחר צום), קרא עוד.
לצד השפעות חיוביות אלו, נמצא כי דחיית ארוחת הבוקר קרא עוד.
באשר להשפעה על תופעות הלוואי הממצאים חלוקים. במחקר אחד במהלך טיפולי הכימותרפיה, בקבוצת ביצוע דיאטת הצום לסירוגין נראו תופעות קרא עוד, ומנגד, נראתה קרא עוד.
בכלל המחקרים החוקרים מציינים, כי קרא עוד.
פירוט המחקרים
בסקירה שיטתית (3) (2023) אשר כללה 468 מאמרים (מתוכם 10 מחקרים נכללו בסקירה) נבדקה ההשפעה של דיאטת צום לסירוגין (IF) על נשים (בטווח גילאים של 27-78) אשר חולות בסרטן השד בשלבים שונים (I, II, III, IV). להלן הממצאים העיקריים:
- איכות חיים ותופעות לוואי: ארבעה מתוך עשרה מחקרים מצאו כי דיאטת צום לסירוגין במהלך כימותרפיה היה קרא עוד.
- רעילות הכימותרפיה: ארבעה מתוך עשרה מחקרים מצאו כי דיאטת צום לסירוגין משפיעה באופן קרא עוד. מחקרים אלו מצאו שדיאטת צום לסירוגין קרא עוד.
- תגובה כימותרפית או רדיולוגית/הישנות הסרטן: שני מחקרים דיווחו על תוצאות קרא עוד.
- מדדים ביוכימיים: דיאטת צום לסירוגין תרמה לשיפור קרא עוד.
- תופעות לוואי קרא עוד.
לסיכום, החוקרים מסכמים של דיאטת צום לסירוגין קרא עוד.
במחקר מקרה-ביקורת (4) (2022) רב-מרכזי שנערך בספרד נבדק הקשר בין תזמון ארוחת הבוקר ומשך צום הלילה ובין הסיכון לסרטן שד. במחקר נכללו נתונים שנאספו בין השנים 2008-2013 של 1,181 נשים עם סרטן שד וקבוצת ביקורת של 1,326 נשים בריאות. במסגרת המחקר נערכו ראיונות טלפוניים בהם המשתתפות דיווחו על ההתנהגות התזונתית שלהן במהלך היום ונבדק הקשר בין תזמון ארוחת הבוקר ומשך צום הלילה ובין הסיכון לסרטן שד בחלוקה לנשים לפני או אחרי גיל המעבר. כל הניתוחים הסטטיסטיים תוקננו למגוון גורמים, כגון גיל, השכלה, היסטוריה משפחתית של סרטן שד, BMI, שימוש בגלולות או טיפול הורמונלי חליפי ועוד. נמצא כי אכילת ארוחת בוקר מאוחרת הייתה קשורה בסיכון קרא עוד. עם זאת, הקשר היה מובהק בקרב קרא עוד. החוקרים מציעים כי דחייה של ארוחת הבוקר קרא עוד. כמו כן, הם מציינים כי להפרעות במקצב הביולוגי קרא עוד. לאחר תקנון לתזמון ארוחת הבוקר לא נמצא קרא עוד. החוקרים מסכמים כי אכילת ארוחת בוקר קרא עוד.
שאר המחקרים זמינים למנויים בלבד.
פעילות גופנית וספורטאים
סקירות שיטתיות (18,38,39,52,65,66,67,68,81,82,92) אשר סקרו עשרות מחקרים קליניים מצאו כי שילוב של צום לסירוגין ופעילות גופנית הוביל קרא עוד.
בנוסף, נמצא כי שילוב של צום לסירוגין ואימוני התנגדות קרא עוד.
בנוסף, סקירה שיטתית אחת (102) של ספורטאים בזמן צום רמדאן הראתה כי קרא עוד.
לסיכום, נראה כי שילוב דיאטת צום לסירוגין עם פעילות גופנית קרא עוד.
פירוט המחקרים
בסקירה שיטתית של מחקרים קליניים מבוקרים (18) (2021) הוערכה ההשפעה המיטיבה של דיאטת צום לסירוגין במצבים בריאותיים שונים, בדגש על קרא עוד.
להלן סיכום הממצאים העיקריים: קרא עוד.
החוקרים מסכמים כי לדיאטת צום לסירוגין השפעה קרא עוד. ניכר כי דיאטת צום לסירוגין הינה התערבות קרא עוד. הם מציינים כי קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטא-אנליזה (38), אשר כללה 11 מחקרים, נבדקה ההשפעה של פעילות גופנית בעצימות בינונית עד גבוהה (MVPA) לבד או בשילוב עם דיאטת צום לסירוגין (IF) על 372 משתתפים עם גורמי סיכון לתסמונת מטבולית למשך 4-48 שבועות.
פרוטוקולי הצום אשר נבדקו במחקר כללו:
- TRF - צום מוגבל זמן - הגבלת זמני האכילה לשעות מסוימות בכל יום, עם זמני צום של יותר מ-12 שעות.
- ADF - צום יום כן יום לא - 36 שעות של צום מוחלט ואחריהן 12 שעות של אכילה חופשית.
נמצא כי שילוב של דיאטת צום לסירוגין ו-MVPA בהשוואה ל-MVPA לבד, קרא עוד. עם זאת, לא נמצא הבדל מובהק קרא עוד. החוקרים מסכמים כי לשילוב דיאטת צום לסירוגין עם MVPA קרא עוד.
שאר המחקרים זמינים למנויים בלבד.
שחלות פּוליציסטיות
בסקירה שיטתית (83) שכללה 3 מחקרים (2 אקראיים, 1 מחקר חתך) נמצא כי בקרב נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות ועודף משקל, דיאטת צום לסירוגין הובילה קרא עוד. בנוסף, נצפה שיפור בפרמטרים קרא עוד.
פירוט המחקרים
בסקירה שיטתית (83) שכללה 3 מחקרים (2 אקראיים, 1 מחקר חתך), נבדקה ההשפעה של דיאטות שונות של צום לסירוגין (16/8 - TRF, צום רמדאן והגבלה קלורית) על 75 נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) בגיל ממוצע של 18-40 שנים, במשך 8-12 שבועות. כל המחקרים הראו קרא עוד. בנוסף, מחקר אחד הראה קרא עוד. יחד עם זאת, לא נצפו קרא עוד. החוקרים מסכמים כי דיאטות צום לסירוגין עשויות קרא עוד.
פוריות
סקירה של מחקרים התערבותיים (70) מצאה כי דיאטת צום לסירוגין בקרב נשים בגיל הפוריות הסובלות משמנות קשורה קרא עוד.
בקרב גברים נמצאה עדות לכך שהגבלת זמן האכילה קשורה קרא עוד.
פירוט המחקרים
בסקירה של מחקרים התערבותיים (70) נבדקה ההשפעה של דיאטת צום לסירוגין על רמת ההורמונים הקשורים לפוריות בקרב נשים וגברים. החוקרים מציינים כי דיאטת צום לסירוגין הינה דיאטה פופולרית לירידה במשקל, אולם הועלו חששות לגבי השְֹפעתה על הפוריות. בסקירה נכללו 3 מחקרים בהם נבדקה ההשפעה בקרב נשים ו-4 מחקרים בהם נבדקה ההשפעה בקרב גברים. במחקרים אלה נבדקו דיאטות שונות של דיאטת צום לסירוגין, כגון דיאטת 5:2 או הגבלת זמן האכילה.
להלן סיכום הממצאים העיקריים:
- בקרב נשים הממצאים הקיימים מצביעים על כך שדיאטת צום לסירוגין קשורה קרא עוד.
החוקרים מציינים כי תוצאות אלה נצפו בעיקר כאשר זמן האכילה הוגבל לשעות קרא עוד.
- בקרב גברים נמצאה עדות לכך שהגבלת זמן האכילה קשורה קרא עוד. למרות העדויות המוגבלות, לא ניכרת השפעה על קרא עוד.
- שינויים באוכלוסיית חיידקי המעי עשויים להשפיע על קרא עוד.
- מוצע כי דיאטת צום לסירוגין, בעיקר הגבלת זמן האכילה, משפיעה קרא עוד.
החוקרים מסכמים כי בהתאם לעדויות המוגבלות הקיימות, ייתכן כי דיאטת צום לסירוגין מובילה קרא עוד. במידה וממצא זה אכן נכון יש לכך השלכות בריאותיות שונות, שכן עשויה להיות לכך קרא עוד.
מקורות:
- Vizthum D, Katz SE, Pacanowski CR. The impact of time restricted eating on appetite and disordered eating in adults: A mixed methods systematic review. Appetite. 2023 Apr 1;183:106452.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36610542/
- Ganson KT, Cuccolo K, Hallward L, Nagata JM. Intermittent fasting: Describing engagement and associations with eating disorder behaviors and psychopathology among Canadian adolescents and young adults. Eat Behav. 2022 Dec;47:101681. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36368052/
- Anemoulis M, Vlastos A, Kachtsidis V, Karras SN. Intermittent Fasting in Breast Cancer: A Systematic Review and Critical Update of Available Studies. Nutrients. 2023 Jan 19;15(3):532.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36771239/
- Palomar-Cros A, Harding BN, Espinosa A, Papantoniou K, Pérez-Gómez B, Straif K, Ardanaz E, Fernández Villa T, Amiano P, Gómez-Acebo I, Moreno V, Alguacil J, Fernández-Tardón G, Molina-Barceló A, Marcos-Gragera R, Aragonés N, Castaño-Vinyals G, Guevara M, Marcos Delgado A, Pollán M, Romaguera D, Kogevinas M. Association of time of breakfast and nighttime fasting duration with breast cancer risk in the multicase-control study in Spain. Front Nutr. 2022 Aug 11;9:941477.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36034928/
- Schembre SM, Jospe MR, Giles ED, Sears DD, Liao Y, Basen-Engquist KM, Thomson CA. A Low-Glucose Eating Pattern Improves Biomarkers of Postmenopausal Breast Cancer Risk: An Exploratory Secondary Analysis of a Randomized Feasibility Trial. Nutrients. 2021 Dec 16;13(12):4508.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34960058/
- Shen S, Iyengar NM. Insulin-Lowering Diets in Metastatic Cancer. Nutrients. 2022 Aug 27;14(17):3542. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36079800/
- Lu Z, Xie J, Wu G, Shen J, Collins R, Chen W, Kang X, Luo M, Zou Y, Huang LJ, Amatruda JF, Slone T, Winick N, Scherer PE, Zhang CC. Fasting selectively blocks development of acute lymphoblastic leukemia via leptin-receptor upregulation. Nat Med. 2017 Jan;23(1):79-90.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27941793/
- Ferro Y, Maurotti S, Tarsitano MG, Lodari O, Pujia R, Mazza E, Lascala L, Russo R, Pujia A, Montalcini T. Therapeutic Fasting in Reducing Chemotherapy Side Effects in Cancer Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2023 Jun 8;15(12):2666.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37375570/
- Kamarul Zaman M, Teng NIMF, Kasim SS, Juliana N, Alshawsh MA. Effects of time-restricted eating with different eating duration on anthropometrics and cardiometabolic health: A systematic review and meta-analysis. World J Cardiol. 2023 Jul 26;15(7):354-374.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37576544/
- Khalafi M, Habibi Maleki A, Symonds ME, Rosenkranz SK, Rohani H, Ehsanifar M. The effects of intermittent fasting on body composition and cardiometabolic health in adults with prediabetes or type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. Diabetes Obes Metab. 2024 Sep;26(9):3830-3841.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38956175/
- Hailu KT, Salib K, Savithri Nandeesha S, Kasagga A, Hawrami C, Ricci E, Hamid P. The Effect of Fasting on Cardiovascular Diseases: A Systematic Review. Cureus. 2024 Jan 30;16(1):e53221.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38425626/
- Allaf M, Elghazaly H, Mohamed OG, Fareen MFK, Zaman S, Salmasi AM, Tsilidis K, Dehghan A. Intermittent fasting for the prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2021 Jan 29;1(1):CD013496. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33512717/
- O'Keefe JH, Torres-Acosta N, O'Keefe EL, Saeed IM, Lavie CJ, Smith SE, Ros E. A Pesco-Mediterranean Diet With Intermittent Fasting: JACC Review Topic of the Week. J Am Coll Cardiol. 2020 Sep 22;76(12):1484-1493. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32943166/
- Cardiovascular diseases position paper. Israel Ministry of Health.
https://ima-contentfiles.s3.amazonaws.com/Ne171_CardiovascularNutrition.pdf
- St-Onge MP, Ard J, Baskin ML, Chiuve SE, Johnson HM, Kris-Etherton P, Varady K; American Heart Association Obesity Committee of the Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health; Council on Cardiovascular Disease in the Young; Council on Clinical Cardiology; and Stroke Council. Meal Timing and Frequency: Implications for Cardiovascular Disease Prevention: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation. 2017 Feb 28;135(9):e96-e121. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28137935/
- Haganes KL, Silva CP, Eyjólfsdóttir SK, Steen S, Grindberg M, Lydersen S, Hawley JA, Moholdt T. Time-restricted eating and exercise training improve HbA1c and body composition in women with overweight/obesity: A randomized controlled trial. Cell Metab. 2022 Oct 4;34(10):1457-1471.e4.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36198292/
- Cienfuegos S, Gabel K, Kalam F, Ezpeleta M, Wiseman E, Pavlou V, Lin S, Oliveira ML, Varady KA. Effects of 4- and 6-h Time-Restricted Feeding on Weight and Cardiometabolic Health: A Randomized Controlled Trial in Adults with Obesity. Cell Metab. 2020 Sep 1;32(3):366-378.e3.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32673591/
- Morales-Suarez-Varela M, Collado Sánchez E, Peraita-Costa I, Llopis-Morales A, Soriano JM. Intermittent Fasting and the Possible Benefits in Obesity, Diabetes, and Multiple Sclerosis: A Systematic Review of Randomized Clinical Trials. Nutrients. 2021 Sep 13;13(9):3179.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34579056/
- Che T, Yan C, Tian D, Zhang X, Liu X, Wu Z. Time-restricted feeding improves blood glucose and insulin sensitivity in overweight patients with type 2 diabetes: a randomised controlled trial. Nutr Metab (Lond). 2021 Oct 7;18(1):88. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34620199/
- He M, Wang J, Liang Q, Li M, Guo H, Wang Y, Deji C, Sui J, Wang YW, Liu Y, Zheng Y, Qian B, Chen H, Ma M, Su S, Geng H, Zhou WX, Guo X, Zhu WZ, Zhang M, Chen Z, Rensen PCN, Hui CC, Wang Y, Shi B. Time-restricted eating with or without low-carbohydrate diet reduces visceral fat and improves metabolic syndrome: A randomized trial. Cell Rep Med. 2022 Oct 18;3(10):100777.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36220069/
- Kunduraci YE, Ozbek H. Does the Energy Restriction Intermittent Fasting Diet Alleviate Metabolic Syndrome Biomarkers? A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2020 Oct 21;12(10):3213.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33096684/
- Hutchison AT, Liu B, Wood RE, Vincent AD, Thompson CH, O'Callaghan NJ, Wittert GA, Heilbronn LK. Effects of Intermittent Versus Continuous Energy Intakes on Insulin Sensitivity and Metabolic Risk in Women with Overweight. Obesity (Silver Spring). 2019 Jan;27(1):50-58.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30569640/
- Patikorn C, Roubal K, Veettil SK, Chandran V, Pham T, Lee YY, Giovannucci EL, Varady KA, Chaiyakunapruk N. Intermittent Fasting and Obesity-Related Health Outcomes: An Umbrella Review of Meta-analyses of Randomized Clinical Trials. JAMA Netw Open. 2021 Dec 1;4(12):e2139558.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34919135/
- Hajek P, Przulj D, Pesola F, McRobbie H, Peerbux S, Phillips-Waller A, Bisal N, Myers Smith K. A randomised controlled trial of the 5:2 diet. PLoS One. 2021 Nov 17;16(11):e0258853.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34788298/
- Seimon RV, Roekenes JA, Zibellini J, Zhu B, GIBSon AA, Hills AP, Wood RE, King NA, Byrne NM, Sainsbury A. Do intermittent diets provide physiological benefits over continuous diets for weight loss? A systematic review of clinical trials. Mol Cell Endocrinol. 2015 Dec 15;418 Pt 2:153-72.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26384657/
- Scholtens EL, Krebs JD, Corley BT, Hall RM. Intermittent fasting 5:2 diet: What is the macronutrient and micronutrient intake and composition? Clin Nutr. 2020 Nov;39(11):3354-3360.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32199696/
- Keenan S, Cooke MB, Chen WS, Wu S, Belski R. The Effects of Intermittent Fasting and Continuous Energy Restriction with Exercise on Cardiometabolic Biomarkers, Dietary Compliance, and Perceived Hunger and Mood: Secondary Outcomes of a Randomised, Controlled Trial. Nutrients. 2022 Jul 26;14(15):3071. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35893925/
- Jospe MR, Roy M, Brown RC, Haszard JJ, Meredith-Jones K, Fangupo LJ, Osborne H, Fleming EA, Taylor RW. Intermittent fasting, Paleolithic, or Mediterranean diets in the real world: exploratory secondary analyses of a weight-loss trial that included choice of diet and exercise. Am J Clin Nutr. 2020 Mar 1;111(3):503-514. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31879752/
- S Atkinson F, A Heruc G, M H Tan V, Petocz P, C Brand-Miller J. Extending the Overnight Fast: Sex Differences in Acute Metabolic Responses to Breakfast. Nutrients. 2020 Jul 22;12(8):2173.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32707917/
- Shi H, Zhang B, Abo-Hamzy T, Nelson JW, Ambati CSR, Petrosino JF, Bryan RM Jr, Durgan DJ. Restructuring the Gut Microbiota by Intermittent Fasting Lowers Blood Pressure. Circ Res. 2021 Apr 30;128(9):1240-1254. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33596669/
- Jaramillo AP, Castells J, Ibrahimli S, Jaramillo L, Briones Andriuoli RR, Moncada D, Revilla JC. Time-Restricted Feeding and Intermittent Fasting as Preventive Therapeutics: A Systematic Review of the Literature. Cureus. 2023 Jul 22;15(7):e42300.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37609101/
- Choi JH, Cho YJ, Kim HJ, Ko SH, Chon S, Kang JH, Kim KK, Kim EM, Kim HJ, Song KH, Nam GE, Kim KI; Committee of Clinical Practice Guidelines; Korean Society for the Study of Obesity (KSSO); Committee of Clinical Practice Guidelines and Committee of Food and Nutrition, Korean Diabetes Association (KDA); Policy Committee of Korean Society of Hypertension (KSH); Policy Development Committee of National Academy of Medicine of Korea (NAMOK). Effect of Carbohydrate-Restricted Diets and Intermittent Fasting on Obesity, Type 2 Diabetes Mellitus, and Hypertension Management: Consensus Statement of the Korean Society for the Study of Obesity, Korean Diabetes Association, and Korean Society of Hypertension. Diabetes Metab J. 2022 May;46(3):355-376.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35656560/
- Borgundvaag E, Mak J, Kramer CK. Metabolic Impact of Intermittent Fasting in Patients With Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-analysis of Interventional Studies. J Clin Endocrinol Metab. 2021 Mar 8;106(3):902-911. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33319233/
- Silva AI, Direito M, Pinto-Ribeiro F, Ludovico P, Sampaio-Marques B. Effects of Intermittent Fasting on Regulation of Metabolic Homeostasis: A Systematic Review and Meta-Analysis in Health and Metabolic-Related Disorders. J Clin Med. 2023 May 26;12(11):3699.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37297894/
- van den Burg EL, van Peet PG, Schoonakker MP, van de Haar DE, Numans ME, Pijl H. Metabolic impact of intermittent energy restriction and periodic fasting in patients with type 2 diabetes: a systematic review. Nutr Rev. 2023 Sep 11;81(10):1329-1350.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36888890/
- Zeng L, Li HR, Liu MW, Rao WM, He QQ. Effects of intermittent fasting on cardiometabolic risk factors in patients with metabolic syndrome: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Asia Pac J Clin Nutr. 2022;31(4):642-659.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36576283/
- Lin X, Wang S, Gao Y. The effects of intermittent fasting for patients with multiple sclerosis (MS): a systematic review. Front Nutr. 2024 Jan 17;10:1328426.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38303903/
- Wang H, Dai Y, Huang S, Rong S, Qi Y, Li B. A new perspective on special effective interventions for metabolic syndrome risk factors: a systematic review and meta-analysis. Front Public Health. 2023 Jul 14;11:1133614.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37521969/
- Dai Z, Wan K, Miyashita M, Ho RS, Zheng C, Poon ET, Wong SH. The Effect of Time-Restricted Eating Combined with Exercise on Body Composition and Metabolic Health: A Systematic Review and Meta-Analysis. Adv Nutr. 2024 Jun 17:100262.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38897385/
- Xu R, Cao Y, Wang PY, Chen XL, Tao D. Intermittent energy restriction vs. continuous energy restriction on cardiometabolic risk factors in patients with metabolic syndrome: a meta-analysis and systematic review. Front Nutr. 2023 May 9;10:1090792.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37229479/
- Liu L, Chen W, Wu D, Hu F. Metabolic Efficacy of Time-Restricted Eating in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Clin Endocrinol Metab. 2022 Nov 25;107(12):3428-3441.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36190980/
- Yang X, Zhou J, Shao H, Huang B, Kang X, Wu R, Bian F, Hu M, Liu D. Effect of an Intermittent Calorie-restricted Diet on Type 2 Diabetes Remission: A Randomized Controlled Trial. J Clin Endocrinol Metab. 2023 May 17;108(6):1415-1424.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36515429/
- Teong XT, Liu K, Vincent AD, Bensalem J, Liu B, Hattersley KJ, Zhao L, Feinle-Bisset C, Sargeant TJ, Wittert GA, Hutchison AT, Heilbronn LK. Intermittent fasting plus early time-restricted eating versus calorie restriction and standard care in adults at risk of type 2 diabetes: a randomized controlled trial. Nat Med. 2023 Apr;29(4):963-972.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37024596/
- Pavlou V, Cienfuegos S, Lin S, Ezpeleta M, Ready K, Corapi S, Wu J, Lopez J, Gabel K, Tussing-Humphreys L, Oddo VM, Alexandria SJ, Sanchez J, Unterman T, Chow LS, Vidmar AP, Varady KA. Effect of Time-Restricted Eating on Weight Loss in Adults With Type 2 Diabetes: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2023 Oct 2;6(10):e2339337.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37889487/
- Rovira-Llopis S, Luna-Marco C, Perea-Galera L, Bañuls C, Morillas C, Victor VM. Circadian alignment of food intake and glycaemic control by time-restricted eating: A systematic review and meta-analysis. Rev Endocr Metab Disord. 2024 Apr;25(2):325-337.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37993559/
- Wang X, Li Q, Liu Y, Jiang H, Chen W. Intermittent fasting versus continuous energy-restricted diet for patients with type 2 diabetes mellitus and metabolic syndrome for glycemic control: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Diabetes Res Clin Pract. 2021 Sep;179:109003.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34391831/
- Pureza IROM, Macena ML, da Silva Junior AE, Praxedes DRS, Vasconcelos LGL, Bueno NB. Effect of early time-restricted feeding on the metabolic profile of adults with excess weight: A systematic review with meta-analysis. Clin Nutr. 2021 Apr;40(4):1788-1799.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33139084/
- Sharma SK, Mudgal SK, Kalra S, Gaur R, Thakur K, Agarwal R. Effect of Intermittent Fasting on Glycaemic Control in Patients With Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. touchREV Endocrinol. 2023 May;19(1):25-32.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37313231/
- Ali M, Reutrakul S, Petersen G, Knutson KL. Associations between Timing and Duration of Eating and Glucose Metabolism: A Nationally Representative Study in the U.S. Nutrients. 2023 Feb 1;15(3):729.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36771435/
- Tripolt NJ, Hofer SJ, Pferschy PN, Aziz F, Durand S, Aprahamian F, Nirmalathasan N, Waltenstorfer M, Eisenberg T, Obermayer AMA, Riedl R, Kojzar H, Moser O, Sourij C, Bugger H, Oulhaj A, Pieber TR, Zanker M, Kroemer G, Madeo F, Sourij H. Glucose Metabolism and Metabolomic Changes in Response to Prolonged Fasting in Individuals with Obesity, Type 2 Diabetes and Non-Obese People-A Cohort Trial. Nutrients. 2023 Jan 18;15(3):511.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36771218/
- Enríquez Guerrero A, San Mauro Martín I, Garicano Vilar E, Camina Martín MA. Effectiveness of an intermittent fasting diet versus continuous energy restriction on anthropometric measurements, body composition and lipid profile in overweight and obese adults: a meta-analysis. Eur J Clin Nutr. 2021 Jul;75(7):1024-1039.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33293678/
- Aragon AA, Schoenfeld BJ. Does Timing Matter? A Narrative Review of Intermittent Fasting Variants and Their Effects on Bodyweight and Body Composition. Nutrients. 2022 Nov 25;14(23):5022.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36501050/
- Lin S, Cienfuegos S, Ezpeleta M, Gabel K, Pavlou V, Mulas A, Chakos K, McStay M, Wu J, Tussing-Humphreys L, Alexandria SJ, Sanchez J, Unterman T, Varady KA. Time-Restricted Eating Without Calorie Counting for Weight Loss in a Racially Diverse Population: A Randomized Controlled Trial. Ann Intern Med. 2023 Jul;176(7):885-895.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37364268/
- Jahrami HA, Faris ME, I Janahi A, I Janahi M, Abdelrahim DN, Madkour MI, Sater MS, Hassan AB, Bahammam AS. Does four-week consecutive, dawn-to-sunset intermittent fasting during Ramadan affect cardiometabolic risk factors in healthy adults? A systematic review, meta-analysis, and meta-regression. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2021 Jul 22;31(8):2273-2301.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34167865/
- Ma Y, Sun L, Mu Z. Network meta-analysis of three different forms of intermittent energy restrictions for overweight or obese adults. Int J Obes (Lond). 2024 Jan;48(1):55-64.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37980382/
- Zhang Q, Zhang C, Wang H, Ma Z, Liu D, Guan X, Liu Y, Fu Y, Cui M, Dong J. Intermittent Fasting versus Continuous Calorie Restriction: Which Is Better for Weight Loss? Nutrients. 2022 Apr 24;14(9):1781.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35565749/
- Zhao J, Duan X, Zhang L, Zhao X, Yang J, Sun N, Zhao W. Comparative efficacy of energy-restricted dietary interventions in overweight and obese populations: A systematic review and network meta-analysis. Nurs Health Sci. 2024 Mar;26(1):e13083.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38356103/
- Yao K, Su H, Cui K, Gao Y, Xu D, Wang Q, Ha Z, Zhang T, Chen S, Liu T. Effectiveness of an intermittent fasting diet versus regular diet on fat loss in overweight and obese middle-aged and elderly people without metabolic disease: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Nutr Health Aging. 2024 Mar;28(3):100165.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38308923/
- Elortegui Pascual P, Rolands MR, Eldridge AL, Kassis A, Mainardi F, Lê KA, Karagounis LG, Gut P, Varady KA. A meta-analysis comparing the effectiveness of alternate day fasting, the 5:2 diet, and time-restricted eating for weight loss. Obesity (Silver Spring). 2023 Feb;31 Suppl 1:9-21.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36349432/
- Schroor MM, Joris PJ, Plat J, Mensink RP. Effects of Intermittent Energy Restriction Compared with Those of Continuous Energy Restriction on Body Composition and Cardiometabolic Risk Markers - A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials in Adults. Adv Nutr. 2024 Jan;15(1):100130.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37827491/
- de Cabo R, Mattson MP. Effects of Intermittent Fasting on Health, Aging, and Disease. N Engl J Med. 2019 Dec 26;381(26):2541-2551. doi: 10.1056/NEJMra1905136. Erratum in: N Engl J Med. 2020 Jan 16;382(3):298.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31881139/
- Wegman MP, Guo MH, Bennion DM, Shankar MN, Chrzanowski SM, Goldberg LA, Xu J, Williams TA, Lu X, Hsu SI, Anton SD, Leeuwenburgh C, Brantly ML. Practicality of intermittent fasting in humans and its effect on oxidative stress and genes related to aging and metabolism. Rejuvenation Res. 2015 Apr;18(2):162-72.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25546413/
- Elsworth RL, Monge A, Perry R, Hinton EC, Flynn AN, Whitmarsh A, Hamilton-Shield JP, Lawrence NS, Brunstrom JM. The Effect of Intermittent Fasting on Appetite: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2023 Jun 1;15(11):2604.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37299567/
- Varkaneh Kord H, M Tinsley G, O Santos H, Zand H, Nazary A, Fatahi S, Mokhtari Z, Salehi-Sahlabadi A, Tan SC, Rahmani J, Gaman MA, Sathian B, Sadeghi A, Hatami B, Soltanieh S, Aghamiri S, Bawadi H, Hekmatdoost A. The influence of fasting and energy-restricted diets on leptin and adiponectin levels in humans: A systematic review and meta-analysis. Clin Nutr. 2021 Apr;40(4):1811-1821.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33158587/
- Kazeminasab F, Behzadnejad N, Cerqueira HS, Santos HO, Rosenkranz SK. Effects of intermittent fasting combined with exercise on serum leptin and adiponectin in adults with or without obesity: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Front Nutr. 2024 Jun 12;11:1362731.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38933888/
- Kazeminasab F, Baharlooie M, Karimi B, Mokhtari K, Rosenkranz SK, Santos HO. Effects of intermittent fasting combined with physical exercise on cardiometabolic outcomes: systematic review and meta-analysis of clinical studies. Nutr Rev. 2023 Dec 15:nuad155.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38102800/
- Keenan S, Cooke MB, Belski R. The Effects of Intermittent Fasting Combined with Resistance Training on Lean Body Mass: A Systematic Review of Human Studies. Nutrients. 2020 Aug 6;12(8):2349.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32781538/
- Khalafi M, Symonds ME, Maleki AH, Sakhaei MH, Ehsanifar M, Rosenkranz SK. Combined versus independent effects of exercise training and intermittent fasting on body composition and cardiometabolic health in adults: a systematic review and meta-analysis. Nutr J. 2024 Jan 6;23(1):7.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38183054/
- Lavallee CM, Bruno A, Ma C, Raman M. The Role of Intermittent Fasting in the Management of Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Narrative Review. Nutrients. 2022 Nov 3;14(21):4655.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36364915/
- Cienfuegos S, Corapi S, Gabel K, Ezpeleta M, Kalam F, Lin S, Pavlou V, Varady KA. Effect of Intermittent Fasting on Reproductive Hormone Levels in Females and Males: A Review of Human Trials. Nutrients. 2022 Jun 3;14(11):2343.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35684143/
- Ooi TC, Meramat A, Rajab NF, Shahar S, Ismail IS, Azam AA, Sharif R. Intermittent Fasting Enhanced the Cognitive Function in Older Adults with Mild Cognitive Impairment by Inducing Biochemical and Metabolic changes: A 3-Year Progressive Study. Nutrients. 2020 Aug 30;12(9):2644.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32872655/
- Jiang Y, Sonu I, Garcia P, Fernandez-Becker NQ, Kamal AN, Zikos TA, Singh S, Neshatian L, Triadafilopoulos G, Goodman SN, Clarke JO. The Impact of Intermittent Fasting on Patients With Suspected Gastroesophageal Reflux Disease. J Clin Gastroenterol. 2023 Nov-Dec 01;57(10):1001-1006.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36730832/
- Gaeini Z, Mirmiran P, Bahadoran Z. Effects of Ramadan intermittent fasting on leptin and adiponectin: a systematic review and meta-analysis. Hormones (Athens). 2021 Jun;20(2):237-246.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33786736/
- Lü W, Yu T, Kuang W. Effects of dietary restriction on cognitive function: a systematic review and meta-analysis. Nutr Neurosci. 2023 Jun;26(6):540-550.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35469542/
- Alkurd R, Mahrous L, Zeb F, Khan MA, Alhaj H, Khraiwesh HM, Faris ME. Effect of Calorie Restriction and Intermittent Fasting Regimens on Brain-Derived Neurotrophic Factor Levels and Cognitive Function in Humans: A Systematic Review. Medicina (Kaunas). 2024 Jan 22;60(1):191.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38276070/
- Senderovich H, Farahneh O, Waicus S. The Role of Intermittent Fasting and Dieting on Cognition in Adult Population: A Systematic Review of the Randomized Controlled Trials. Med Princ Pract. 2023;32(2):99-109.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37263255/
- Sharifi S, Rostami F, Babaei Khorzoughi K, Rahmati M. Effect of time-restricted eating and intermittent fasting on cognitive function and mental health in older adults: A systematic review. Prev Med Rep. 2024 May 9;42:102757.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38774517/
- Fernández-Rodríguez R, Martínez-Vizcaíno V, Mesas AE, Notario-Pacheco B, Medrano M, Heilbronn LK. Does intermittent fasting impact mental disorders? A systematic review with meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2023;63(32):11169-11184.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35713641/
- Murta L, Seixas D, Harada L, Damiano RF, Zanetti M. Intermittent Fasting as a Potential Therapeutic Instrument for Major Depression Disorder: A Systematic Review of Clinical and Preclinical Studies. Int J Mol Sci. 2023 Oct 25;24(21):15551.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37958535/
- Hussin NM, Shahar S, Teng NI, Ngah WZ, Das SK. Efficacy of fasting and calorie restriction (FCR) on mood and depression among ageing men. J Nutr Health Aging. 2013;17(8):674-80.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24097021/
- Ashtary-Larky D, Bagheri R, Tinsley GM, Asbaghi O, Paoli A, Moro T. Effects of intermittent fasting combined with resistance training on body composition: a systematic review and meta-analysis. Physiol Behav. 2021 Aug 1;237:113453.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33984329/
- Conde-Pipó J, Mora-Fernandez A, Martinez-Bebia M, Gimenez-Blasi N, Lopez-Moro A, Latorre JA, Almendros-Ruiz A, Requena B, Mariscal-Arcas M. Intermittent Fasting: Does It Affect Sports Performance? A Systematic Review. Nutrients. 2024 Jan 4;16(1):168.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38201996/
- Kalsekar AS, Abdelrahim DN, Faris ME. Effect of calorie restriction and intermittent fasting on glucose homeostasis, lipid profile, inflammatory, and hormonal markers in patients with polycystic ovary syndrome: a systematic review. Front Nutr. 2024 Apr 5;11:1362226.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38646104/
- Lange M, Nadkarni D, Martin L, Newberry C, Kumar S, Kushner T. Intermittent fasting improves hepatic end points in nonalcoholic fatty liver disease: A systematic review and meta-analysis. Hepatol Commun. 2023 Aug 3;7(8):e0212.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37534936/
- Ranjbar M, Shab-Bidar S, Mohammadi H, Djafarian K. Effect of Intermittent Fasting on Liver Function Tests: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Nutr Rev. 2024 Jun 25:nuae070.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38917447/
- Saleh SAK, Santos HO, Găman MA, Cerqueira HS, Zaher EA, Alromaih WR, Arafat NS, Adi AR, Adly HM, Alyoubi R, Alyahyawi N, Kord-Varkaneh H. Effects of intermittent fasting regimens on glycemic, hepatic, anthropometric, and clinical markers in patients with non-alcoholic fatty liver disease: Systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. 2024 Feb;59:70-80.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38220409/
- Faris M, Jahrami H, Abdelrahim D, Bragazzi N, BaHammam A. The effects of Ramadan intermittent fasting on liver function in healthy adults: A systematic review, meta-analysis, and meta-regression. Diabetes Res Clin Pract. 2021 Aug;178:108951.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34273453/
- Abuelazm MT, Mohamed I, Naeem A, Khlidj Y, Tanashat M, Katamesh BE, Abusuilik H, Altobaishat O, Abdelnabi M, Abdelazeem B. Intermittent fasting regimens for metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease: a systematic review and network meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2024 Apr 1;36(4):371-381.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38407890/
- Castillo MF, Salgado-Canales D, Arrese M, Barrera F, Mikhailidis DP. Effect of Intermittent Fasting on Lipid Profile, Anthropometric and Hepatic Markers in Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD): A Systematic Review. Curr Vasc Pharmacol. 2024 Jan 19.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38321893/
- Elmajnoun HK, Faris ME, Abdelrahim DN, Haris PI, Abu-Median AB. Effects of Ramadan Fasting on Glycaemic Control Among Patients with Type 2 Diabetes: Systematic Review and Meta-analysis of Observational Studies. Diabetes Ther. 2023 Mar;14(3):479-496.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36725794/
- Abdelrahim DN, Rachida R, Krami AM, Nadia A, Faris ME. Sex as a biological determinant in anthropometric, biochemical, and dietary changes during Ramadan intermittent fasting in healthy people: A systematic review. Diabetes Metab Syndr. 2023 May;17(5):102762.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37141819/
- Trabelsi K, Ammar A, Boukhris O, Glenn JM, Clark CCT, Stannard SR, Slater G, Żmijewski P, Driss T, Ben Saad H, Chamari K, Chtourou H. Dietary Intake and Body Composition During Ramadan in Athletes: A Systematic Review and Meta-Analysis With Meta-Regression. J Am Nutr Assoc. 2023 Jan;42(1):101-122.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35512756/
- Pramono A, Ardiaria M, Limijadi EKS, Noer ER, Lestari ES, Siswanto FM. Intermittent fasting modulates human gut microbiota diversity in a phenotype-dependent manner: a systematic review. Biosci Microbiota Food Health. 2024;43(3):170-182.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38966051/
- Pérez-Gerdel T, Camargo M, Alvarado M, Ramírez JD. Impact of Intermittent Fasting on the Gut Microbiota: A Systematic Review. Adv Biol (Weinh). 2023 Aug;7(8):e2200337.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36950759/
- Paukkonen I, Törrönen EN, Lok J, Schwab U, El-Nezami H. The impact of intermittent fasting on gut microbiota: a systematic review of human studies. Front Nutr. 2024 Feb 12;11:1342787.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38410639/
- Tsogka A, Kitsos DK, Stavrogianni K, Giannopapas V, Chasiotis A, Christouli N, Tsivgoulis G, Tzartos JS, Giannopoulos S. Modulating the Gut Microbiome in Multiple Sclerosis Management: A Systematic Review of Current Interventions. J Clin Med. 2023 Dec 11;12(24):7610.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38137679/
- Pieczyńska-Zając JM, Malinowska A, Łagowska K, Leciejewska N, Bajerska J. The effects of time-restricted eating and Ramadan fasting on gut microbiota composition: a systematic review of human and animal studies. Nutr Rev. 2024 May 10;82(6):777-793.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37528052/
- Kaviyarasan S, Chung Sia EL, Retinasamy T, Arulsamy A, Shaikh MF. Regulation of gut microbiome by ketogenic diet in neurodegenerative diseases: A molecular crosstalk. Front Aging Neurosci. 2022 Oct 14;14:1015837.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36313018/
דוגמא לדף מידע מלא
לרכישת מנוי |
כניסת מנויים