מהי התזונה המומלצת לשמירה על מסת העצם וגמישות העורקים, הטיפול הטבעי במחלות קרדיווסקולריות ויתר לחץ דם, לצורות שונות של אומגה 3 זמינות ביולוגית דומה, האם אומגה 3 קשורה בסיכון נמוך יותר לתמותה בקרב קשישים, ההשפעה המיטיבה של שמן דגים בתזונה עתירת שומן, זכרתם לשתות קפה הבוקר, קפאין עשוי לסייע למניעת אלצהיימר, תוסף פיטואסטרוגני להקלה על תסמיני גיל המעבר, לא רק שרירים - לקריאטין השפעות מגוונות משחשבנו ועוד...
סקירה מקיפה מסכמת את ההמלצות התזונתיות לשמירה על מסת העצם יחד עם שמירה על גמישות העורקים, בדגש על רמת הצריכה הנדרשת והמקורות המומלצים לסידן.
החוקרים מסבירים כי מרבית האוכלוסייה האמריקאית צורכת פחות סידן מהקצובה המומלצת כאשר הסיכון לאוסטאופורוזיס במהלך החיים הינו כ-50%, אולם השימוש בתוספי הסידן המקובלים איננו מהווה פתרון יעיל ומספק. על בסיס עדויות מחקריות עדכניות הבוחנות את התרומה ארוכת הטווח של דפוסי תזונה שונים ותוספים לשמירה על מסת העצם והבריאות הקרדיווסקולרית, החוקרים מסכמים שבע המלצות.
ההמלצה הראשונה בה נתמקד ואותה נרחיב היא ההמלצה בדבר צריכת חלבון וסידן. החוקרים מסבירים כי צריכה של חלבון בכמות של 1-1.5 גרם/ק"ג/ליום, כמות אותה מגדירים החוקרים כמתונה, יכולה להעלות רמות של insulin-like growth factor 1 האנבולי ובכך לתרום לבניית עצם. אולם, כאשר צריכת החלבון עומדת על פחות מ-0.8 גרם/ק"ג/יום, ספיגת הסידן מהמעי פוחתת ורמות הורמון הפאראתירואיד עולות, מה שגורם למעבר סידן מהעצם אל הדם.
החוקרים מציינים כי ישנן עדויות המראות כי צריכה גבוהה יותר של מזון מן החי קשורה במסת עצם גדולה יותר ופחות שברים, בעיקר אם צריכת הסידן מספקת אף היא (כ- 1000 מ"ג ביום). כך, צריכה גבוהה של סידן, יחד עם מרכיבים תזונתיים מבסיסים, כגון פירות וירקות, עשויים לייצר סביבה בה צריכה מתונה של חלבון מן החי תורמת לבריאות העצם ולא פוגעת בה.
בנוגע לאופן בו ניתן להגיע לצריכת הסידן במינון שצוין לעיל, החוקרים מציינים כי אמנם הדרך הקלה ביותר היא צריכת מוצרי חלב ואמנם מטא-אנליזה שפורסמה לאחרונה על יותר מ- 270,000 אנשים הראתה מגמה ברורה של צריכת מוצרי חלב להגנה מפני שברים בירך, אולם כ- 65% מאוכלוסיית העולם סובלת מירידה בפעילות אנזים הלקטאז וישנם מחקרים המוכיחים כי חלב פרה קשור בתחלואה, בעיקר סרטן ערמונית וסוכרת סוג 1.
הממצאים מצביעים על כך שצריכה של מזונות עשירים בסידן כמו עצמות, מוצרי חלב מותססים (יוגורט, קפיר, גבינה מותססת), עלים ירוקים, שקדים וזרעי צ'יה, עשויה להיות יעילה לשיפור הן של בריאות העצם והן של הבריאות הקרדיווסקולרית.
שש ההמלצות הנוספות הן:
1. צריכת סידן בתזונה עדיפה על פני תוספים.
2. יש להקפיד על רמת ויטמין D בדם בטווח הנורמה.
3. יש להגביר צריכת ירקות ופירות על מנת להעלות את רמת הבסיסיות בגוף ולעודד את בריאות העצם.
4. העלאת צריכת האשלגן במקביל להפחתת צריכת הנתרן מעודדת בריאות לב וכלי דם ומגינה מפני פירוק העצם
5. לשקול צריכה גבוהה יותר של מזונות עשירים בוויטמין K (עלים וירקות ירוקים ומזונות מותססים).
6. לשקול שימוש בעצמות בתזונה (סרדינים, סלמון, עצמות עוף רכות, מרק עצמות וכדומה) כמקור עשיר בסידן וברכיבים תזונתיים נוספים הנדרשים לבניית העצם.
החוקרים מסכמים כי יש לבחון את השפּעת המזון השלם על הגוף (לדוגמא: חלב, אגוזים, ביצים), ולא הרכיב התזונתי הבודד (לדוגמא: סידן, שומן רווי, כולסטרול).
הצהרת החוקרים בדבר מימון וניגוד אינטרסים: סקירה זו לא קיבלה מענק מחקר משום גורם ציבורי, מסחרי או ללא מטרת רווח. אחד החוקרים הוא הבעלים של חברה המשווקת מוצרים המכילים ויטמינים ומינרלים וחוקר אחר הוא מייסד התנועה הפלאוליטית.
הערת המערכת: חשוב לציין כי לצד המטא-אנליזה המדגימה יעילות בצריכת חלב למניעת שברים, קיימים מחקרים רחבי היקף המראים את ההיפך, כלומר שצריכת חלב ומוצריו לא רק שאינה תורמת לבריאות העצם אלא ייתכן שאף מעודדת אוסטאופורוזיס ושברים.
Nutritional strategies for skeletal and cardiovascular health: hard bones, soft arteries, rather than vice versa.
O'Keefe JH, Bergman N, Carrera-Bastos P, Fontes-Villalba M, DiNicolantonio JJ, Cordain L.
Open Heart. 2016 Mar 22;3(1):e000325. doi: 10.1136/openhrt-2015-000325. eCollection 2016.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4809188/
סקירה אשר מציגה את היעילות והבטיחות של טיפולים טבעיים שונים המיועדים לטיפול במחלות קרדיווסקולריות ויתר לחץ דם. בנוסף, החוקר דן בהיבט הכלכלי של השימוש בתוספים טבעיים אשר לרוב אינו מכוסה על ידי ביטוח הבריאות בארה"ב.
במסגרת הסקירה מציג החוקר מהן הסיבות שאנשים נוטים להשתמש ברפואה משלימה ואת חלוקת העלויות של רפואה משלימה בארה"ב בשנת 2007. בהמשך מוצגים הטיפולים השכיחים ביותר בחלוקה לצמחי מרפא ולתוספי תזונה.
הצמחים המוזכרים בסקירה הם:
Panax quinquefolius, Hypericum perforatum, Leorunus heterophylus, Ginkgo biloba, Allium sativum, Crataegus oxycantha, Seranoa repens, Salvia miltiorrhyza, Glycyrrhiza glabra.
תוספי התזונה המוזכרים בסקירה: קואנזים Q10, מולטי-ויטמינים, ויטמין E, ויטמין C, קומפלקס ויטמיני B, שמן דגים, ל-ארגינין, ל-קראטינין, קראטין וטאורין.
החוקר מסכם כי השימוש בטיפולים טבעיים נפוץ מאוד בארה"ב וכרוך בהוצאה כלכלית ניכרת, זאת למרות שבמרבית המקרים אין עדויות מוכחות ליעילות ובטיחות מוצרים אלה והם אינם נמצאים תחת בקרה ופיקוח הולמים של הרשויות אלא מקודמים ומפורסמים דרך המדיה. בשל העדר פיקוח ישנם מוצרים אשר עלולים לגרום לנזקים בריאותיים כתוצאה מזיהומי מתכות וחומרים אסורים לשימוש או לגרום לתגובות הדדיות עם תרופות או תוספים אחרים.
החוקר מציין כי השימוש במוצרים כמו שום, CoQ10, שמן דגים או מולטי-ויטמין עשוי שלא להיות יעיל אך הינו בטוח יחסית לשימוש, אולם מוצרים כמו ג'ינסנג, היפריקום, גינקו, עוזרר, דקל ננסי, מרווה אדומה או שוש קירח עלולים לגרום לתופעות לוואי או לתגובות הדדיות משמעותיות ולכן על המטפלים להכיר היטב את המוצרים ולהתאים את הטיפול באופן אינדיבידואלי.
הערת המערכת: למרות האמור לעיל, ישנן עדויות מוצקות בנוגע ליעילות של מרבית מהתוספים והצמחים המוזכרים בסקירה. מוזמנים להכנס לכל אחד מהקישורים המופיעים בטקסט ולהתרשם מהמחקרים הקיימים.
כמו כן, הערותיו של הכותב בדבר הזהירות בשימוש עקב תופעות לוואי אפשריות, אינטראקציות עם תרופות ותוספים וצמחים אחרים וכן התאמת טיפול אישית, הינם אבני יסוד של טיפול נכון, מקצועי ואחראי.
The clinical significance and costs of herbs and food supplements used by complementary and alternative medicine for the treatment of cardiovascular diseases and hypertension.
Chrysant SG.
J Hum Hypertens. 2016 Jan;30(1):1-6. doi: 10.1038/jhh.2015.42. Epub 2015 May 21.
http://www.nature.com/jhh/journal/v30/n1/pdf/jhh201542a.pdf
שני מחקרים קלינים, אשר בוצעו על ידי אותה קבוצת חוקרים, בדקו האם הזמינות הביולוגית של אומגה 3 תלויה במבנה חומצת השומן.
בניסוי אחד השתתפו 9 גברים אשר צרכו בסדר אקראי ומוצלב ארוחות המכילות 1.1 גרם EPA + 0.37 גרם DHA ב-4 צורות שונות: שמן דגים טבעי בצורת טריגליצריד, שמן דגים שעבר אסטריפיקציה, חומצות שומן חופשיות וחומצות שומן בצורת אתיל-אסטר. בניסוי השני שבדק צריכה של תוספי תזונה, צרך כל אחד מהמשתתפים (10 גברים ו-10 נשים לכל תוסף) באופן מקביל (כלומר לא מוצלב) סוג תוסף אחד למשך 12 שבועות.
באופן כללי מסכמים החוקרים כי קרא עוד
Lipid structure does not modify incorporation of EPA and DHA into blood lipids in healthy adults: a randomised-controlled trial.
West AL, Burdge GC, Calder PC.
Br J Nutr. 2016 Sep;116(5):788-97. doi: 10.1017/S0007114516002713. Epub 2016 Jul 18.
מחקר עוקבה גדול שנערך בשבדיה בדק את הקשר בין הרכב חומצות השומן ברקמת השומן לבין הסיכון לתמותה. השימוש ברמת חומצות השומן רב בלתי רוויות ברקמת השומן נחשב כמדד אובייקטיבי לרמת הצריכה בתזונה.
במחקר הנוכחי נכללו הנתונים של 853 גברים, אשר נולדו בין השנים 1920-1924 ועברו בדיקת הרכב חומצות שומן בשנים 1991-1992 וב-2008. בתקופת מעקב של כ-15 שנה (עד 2011) 605 מהמשתתפים נפטרו, 251 מהם כתוצאה מאירוע קרדיווסקולרי.
לאחר שבוצעה התאמה סטטיסטית לגורמי הסיכון, קרא עוד
Association of Adipose Tissue Fatty Acids With Cardiovascular and All-Cause Mortality in Elderly Men.
Iggman D, Ärnlöv J, Cederholm T, Risérus U.
JAMA Cardiol. 2016 Aug 17. doi: 10.1001/jamacardio.2016.2259. [Epub ahead of print]
מחקר שנערך בחיות מעבדה בוחן לראשונה האם שמן דגים יכול לבטל את ההשפעה המזיקה של תזונה עתירת שומן על המטבוליזם ועל ייצור אדיפוקינים.
במסגרת המחקר, העכברים חולקו ל-4 קבוצות: דיאטת בקרה, דיאטת בקרה + שמן דגים, דיאטה עתירת שומן, דיאטה עתירת שומן + שמן דגים.
נמצא כי קרא עוד
Fish oil prevents changes induced by a high-fat diet on metabolism and adipokine secretion in mice subcutaneous and visceral adipocytes.
Roberta D. C. da Cunha de Sá et al.
The Journal of Physiology, published online 25 August 2016
מחקרים קודמים מצאו כי ההשפעה המיטיבה של קפאין על התפקוד הקוגניטיבי קשורה בנטרול פעילות היתר (השפעה אנטגוניסטית) של הקולטן A2AR אשר נמצא ברמה גבוהה במבוגרים ובחולי אלצהיימר.
במחקר זה, שנערך בחיות מעבדה, מראים החוקרים קרא עוד
The caffeine-binding adenosine A2A receptor induces age-like HPA-axis dysfunction by targeting glucocorticoid receptor function.
Batalha VL, et al.
Sci Rep. 2016 Aug 11;6:31493. doi: 10.1038/srep31493.
מחקר תצפיתי נועד להעריך את היעילות של תוסף פיטואסטרוגני להקלה על תסמיני גיל המעבר. התוסף משווק תחת השם Femarelle® ומכיל מגוון פיטואסטרוגנים המופקים מטופו.
החוקרים מסבירים כי התוסף פועל בדומה לאסטרוגן בעצמות, בכלי הדם ובמערכת העצבים אולם פועל כאנטגוניסט לאסטרוגן ברקמת השד והרחם. מכאן, שהוא מסווג כווסת סלקטיבי לרצפטור לאסטרוגן (selective estrogen receptor modulator – SERM) ובאופן ספציפי phyto-SERM.
במחקר השתתפו 631 נשים בספרד, הסובלות מתסמינים ואזומוטוריים (גלי חום), אשר נטלו את התוסף למשך ארבעה שבועות. המשתתפות ענו על שאלון להערכת התסמינים וכן מילאו יומן מעקב אחר גלי החום ושאלון משוב.
נמצא כי קרא עוד
A prospective study of DT56a (Femarelle®) for the treatment of menopause symptoms.
Sánchez-Borrego R, Mendoza N, Llaneza P.
Climacteric. 2015;18(6):813-6. doi: 10.3109/13697137.2015.1065247. Epub 2015 Oct 10.
סקירה אשר בוחנת את הממצאים לגבי ההשפעה של תוסף קריאטין על מערכות הגוף השונות, מעבר לתרומה המוכרת שלו לשיפור הביצועים באימון אנאירובי.
מהסקירה עולה כי קרא עוד
Beyond muscles: The untapped potential of creatine.
Riesberg LA, Weed SA, McDonald TL, Eckerson JM, Drescher KM.
Int Immunopharmacol. 2016 Aug;37:31-42. doi: 10.1016/j.intimp.2015.12.034. Epub 2016 Jan 8.
מחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו בחן את היעילות והבטיחות של הפורמולה הסינית HLXL-Dan במטופלים עם דלקת מפרקים ניוונית בברך.
הפורמולה מכילה: Angelica sinensis, Salvia miltiorrhiza, Boswellia spp., Commiphora molmol. במטרה לזהות מהו המינון היעיל.
בשלב הראשון של המחקר 28 מטופלים חולקו אקראית לנטילת הפורמולה במינון נמוך של 2.4 גרם ליום או פלסבו למשך 6 שבועות. בשלב זה קרא עוד
Huo-Luo-Xiao-Ling (HLXL)-Dan, a Traditional Chinese Medicine, for patients with osteoarthritis of the knee: a multi-site, randomized, double-blind, placebo-controlled phase II clinical trial.
Lao L, Hochberg M, Lee DY, Gilpin AM, Fong HH, Langenberg P, Chen K, Li EK, Tam LS, Berman B.
Osteoarthritis Cartilage. 2015 Dec;23(12):2102-8. doi: 10.1016/j.joca.2015.06.007. Epub 2015 Jun 20.
מחקר שנערך בחיות מעבדה בדק כיצד המוח משפיע על הגוף. החוקרים מראים כי קיים קישור עצבי בין אזורים שונים בקליפת המוח לבין ליבת (מדולה) בלוטת יותרת הכליה (אדרנל). ההשפעה העיקרית מגיעה קרא עוד
Motor, cognitive, and affective areas of the cerebral cortex influence the adrenal medulla.
Dum RP, Levinthal DJ, Strick PL.
Proc Natl Acad Sci U S A. 2016 Aug 30;113(35):9922-7. doi: 10.1073/pnas.1605044113. Epub 2016 Aug 15.
כותרות נוספות...
סקירה אשר מציגה את ההשפעה הפרה-ביוטית המיטיבה של פוליפנוֹלים (שמקורם במיצוי פירות יער, אפרסקים ושזיפים, קוורצטין, רזברטרול ומיצוי זרעי ענבים) והאופן בו הם עשויים לתרום לפלורת המעי ובכך לסייע במניעת התפתחות הפרעות מטבוליות.
Gut Microbiota Dysbiosis in Obesity-Linked Metabolic Diseases and Prebiotic Potential of Polyphenol-Rich Extracts. Anhê FF, Varin TV, Le Barz M, Desjardins Y, Levy E, Roy D, Marette A. Curr Obes Rep. 2015 Dec;4(4):389-400. doi: 10.1007/s13679-015-0172-9.
במטה-אנליזה של 6 מחקרים קליניים אקראיים בהם סך של 472 משתתפים לא נמצאה השפעה מובהקת לשימוש באנתוציאנינים בתוסף במינונים שנעו בין 162 מ"ג ליום ועד 640 מ"ג ליום על לחץ הדם הסיסטולי או הדיאסטולי.
The Effect of Anthocyanins on Blood Pressure: A PRISMA-Compliant Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Zhu Y, Bo Y, Wang X, Lu W, Wang X, Han Z, Qiu C.Medicine (Baltimore). 2016 Apr;95(15):e3380. doi: 10.1097/MD.0000000000003380.
מחקר שנערך בחיות מעבדה מצביע על היעילות של רזברטרול בשמירה על תפקודי השרירים ועל חוזק הגוף במבוגרים המבצעים פעילות גופנית מתונה.
Resveratrol primes the effects of physical activity in old mice.
Rodríguez-Bies E, Tung BT, Navas P, López-Lluch G.
Br J Nutr. 2016 Sep;116(6):979-88. doi: 10.1017/S0007114516002920. Epub 2016 Aug 4.
מחקר מעבדה בו נבדק ההרכב הפנולי והפעילות נוגדת החמצון של צמחי המרפא אבגר (Agrimonia eupatoria) וארטישוק (Cynara cardunculus). אבגר נמצא כבעל תכולה אנטיאוקסידנטית גבוהה יותר מהארטישוק ולכן מהווה מקור טוב לפוליפנוֹלים ובסיס למחקר ופיתוח תוספים למניעת מחלות הקשורות בעקה חמצונית.
Agrimonia eupatoria L. and Cynara cardunculus L. Water Infusions: Phenolic Profile and Comparison of Antioxidant Activities.
Kuczmannová A, et al.
Molecules. 2015 Nov 18;20(11):20538-50. doi: 10.3390/molecules201119715.
מחקר מעבדה המראה כיצד ניתן להשתמש בפקטין, המופק מסלק סוכר, לעידוד תמותת תאי סרטן המעי.
Modified sugar beet pectin induces apoptosis of colon cancer cells via an interaction with the neutral sugar side-chains.
Maxwell EG, Colquhoun IJ, Chau HK, Hotchkiss AT, Waldron KW, Morris VJ, Belshaw NJ.
Carbohydr Polym. 2016 Jan 20;136:923-9. doi: 10.1016/j.carbpol.2015.09.063. Epub 2015 Sep 26.
במחקר שנערך בחיות מעבדה נמצא כי לשעון הביולוגי השפעה על התפשטות של נגיפים שונים בתאי הגוף ולכן ישנן שעות בהן הגוף חשוף יותר לזיהומים.
Cell autonomous regulation of herpes and influenza virus infection by the circadian clock.
Edgar RS, Stangherlin A, Nagy AD, Nicoll MP, Efstathiou S, O'Neill JS, Reddy AB.
Proc Natl Acad Sci U S A. 2016 Sep 6;113(36):10085-90. doi: 10.1073/pnas.1601895113. Epub 2016 Aug 15.