עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש נובמבר 2016 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 08/12/2016

 

בסקירת המחקרים השבוע נקבל תמיכה לכך שדיאטה עתירת חלבון אינה תורמת רבות לבריאות מעבר לסיוע בירידה במשקל ולכך שתזונה ים-תיכונית היא בריאה ואף תורמת לשגשוג חיידקי המעי. 
נציג את חשיבות הפעילות הגופנית לחולי סוכרת ולקשישים הסובלים מהפרעה קוגניטיבית ונופתע לגלות כי מי שיכול לסייע בשיפור ההתאוששות לאחר אימון גופני הוא תוסף הפרוביוטיקה, שנמצא יעיל אפילו בהקלה על סטרס ותשישות באופן כללי. אם בתוספי תזונה עסקינן, אזי מסתבר שתוסף אומגה 3 יכול לסייע לסובלים מהפרעה פוסט-טראומטית ושהעובדות סביב השימוש בתוסף סידן מאוד חלוקות ומבלבלות.
בתחום הסרטן נציג מחקרים על צמחי מרפא להקלה על כאב בחולי סרטן העצמות, על גורמי הסיכון לסרטן הכבד וכיצד צריכת סידן או שימוש בתוספים גלוקוזאמין וכונדרויטין קשורים בסרטן קולורקטלי?

הכותרות המעניינות השבוע הן: האם יש קשר בין סכיזופרניה וסוכרת סוג 2? כיצד אומגה 3 מסייעת למניעת אלצהיימר? מהם תוספי תזונה היעילים להגנה מפני פגיעה קוגניטיבית הקשורה בסטרס? האם לחמוציות השפעה אנטי-בקטריאלית? מהי ההשפעה של תוסף ויטמין D בהריון? מהו הפוטנציאל האנטי-סרטני של עגבניות צהובות? מהי ההשפעה נוגדת החמצון של פרואנתוציאינידינים בתאי מערכת העיכול? האם לשוש קירח יש פעילות אסטרוגנית אגוניסטית או אנטגוניסטית? והאם פוספוליפידים יכולים לשמש כנוגדי חמצון במזון? 

 

 

מחקרים על טיפולים התערבותיים 

 

 

דיאטת הרזיה עתירת חלבון אינה תורמת לשיפור הרגישות לאינסולין

במחקר קליני מבוקר נבדקה ההשפעה על פעילות האינסולין בקרב נשים לאחר גיל המעבר עם שמנות (obesity) אשר ירדו כ-10% במשקל באמצעות דיאטה היפו-קלורית המכילה 0.8 גרם חלבון לק"ג משקל גוף לעומת 1.2 גרם חלבון לק"ג משקל גוף. 
החוקרים פותחים בהסבר כי העלאת צריכת חלבון במהלך דיאטת הרזיה, במטרה להפחית אובדן של מסת גוף רזה, עלולה להזיק לתפקוד המטבולי ולהפחתת הרגישות לאינסולין. 
במחקר השתתפו 34 נשים בגילאי 50-65 אשר חולקו אקראית לאחת מ-3 הקבוצות הבאות: קבוצת בקרה ששמרה על משקל קבוע, דיאטת הרזיה מאוזנת (הפחתה של 30% מסך ההוצאה האנרגטית המשוערת וצריכת חלבון במינון 0.8 גרם לק”ג משקל גוף) ודיאטת הרזיה עם אחוז חלבון גבוה. כל המדדים הוערכו רק כאשר המשתתפות בדיאטת ההרזיה ירדו 8-10% ממשקלן.

נמצא כי צריכת חלבון גבוהה הפחיתה את אובדן מסת הגוף הרזה (בבדיקת DEXA) בכ-45%- לעומת נתוני הבסיס ובהשוואה לדיאטה עם אחוז החלבון נמוך. אולם, צריכת החלבון הגבוהה מנעה את השיפור בפעילות האינסולין הקשור בירידה במשקל. 
ממצאים אלה מצביעים כי להרכב החלבון השפעה על הפעילות המטבולית בדיאטת הרזיה ורמת חלבון גבוהה עשויה למנוע את השיפור ברגישות לאינסולין, שהינה גורם משמעותי בסיכון לסוכר סוג 2 ולתחלואה קרדיווסקולרית.

High-Protein Intake during Weight Loss Therapy Eliminates the Weight-Loss-Induced Improvement in Insulin Action in Obese Postmenopausal Women.

Smith GI, Yoshino J, Kelly SC, Reeds DN, Okunade A, Patterson BW, Klein S, Mittendorfer B.

Cell Rep. 2016 Oct 11;17(3):849-861. doi: 10.1016/j.celrep.2016.09.047.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27732859

 

 

חשיבות הפעילות הגופנית לחולי סוכרת, במיוחד אחרי הארוחה

שני מחקרים שפורסמו לאחרונה עוסקים בתרומה של פעילות גופנית לחולי סוכרת סוג 2. 
המחקר הראשון הינו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה אשר נועדה להעריך מהו הקשר בין ביצוע פעילות גופנית לבין הסיכון לסוכרת סוג 2.

בסקירה נכללו הנתונים מ- 28 מחקרי אורך פרוספקטיביים בהם המירו החוקרים את כמות הפעילות הגופנית למדד MET להוצאת אנרגיה בפעילות (metabolic equivalent of task).

נמצא כי 11.25 MET (שווה ערך ל-150 דקות של פעילות בעצימות בינונית בשבוע) היה קשור בסיכון נמוך בכ-26% לסוכרת סוג 2, בהשוואה לחוסר פעילות גופנית. אומנם הירידה בסיכון אינה לינארית, אך הסיכון הלך וירד עם העלייה בפעילות כך ש-60 MET היה קשור בירידה של 53% בסיכון. כמו כן, נמצא כי לפעילות גופנית בעצימות גבוהה תועלת גבוהה יותר לעומת פעילות בעצימות נמוכה. 

במחקר השני בדקו החוקרים מהי ההשפעה של תזמון הפעילות ביחס לארוחה. במסגרת של מחקר מוצלב אקראי השתתפו 41 חולי סוכרת סוג 2 אשר למשך שבועיים התבקשו ללכת 30 דקות כל יום או 10 דקות לאחר כל ארוחה עם חודש הפסקה בין שני התנאים ולאחר מכן החלפה בין הקבוצות.

החוקרים עקבו אחר ביצוע הפעילות במהלך כל תקופת המחקר וכן ניטרו באופן רציף את רמת הסוכר במשך 7 ימים, כאשר מדד המטרה של רמת הסוכר לאחר הארוחה נמדד במהלך 3 שעות מסיום הארוחה.

נמצא כי רמת הסוכר לאחר הארוחה הייתה נמוכה יותר כאשר המשתתפים הלכו לאחר כל ארוחה בהשוואה להליכה אחת ביום, כאשר השיפור היה משמעותי במיוחד לאחר ארוחת הערב בה נצרכה כמות הפחמימות הגבוהה ביותר ואשר אופיינה בהתנהגות יושבנית רבה. ממצאים אלה מצביעים על התרומה של ביצוע פעילות גופנית לאחר הארוחה, במיוחד בארוחה הכוללת כמות משמעותית של פחמימות.

•  Physical activity and incident type 2 diabetes mellitus: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies.
Smith AD, Crippa A, Woodcock J, Brage S.
Diabetologia. 2016 Oct 17. [Epub ahead of print]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27747395
•  Advice to walk after meals is more effective for lowering postprandial glycaemia in type 2 diabetes mellitus than advice that does not specify timing: a randomised crossover study.
Reynolds AN, Mann JI, Williams S, Venn BJ.
Diabetologia. 2016 Oct 17. [Epub ahead of print]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27747394

 

 

תזונה ים-תיכונית לשגשוג חיידקי המעי

במחקר חתך תצפיתי, שנועד להעריך את הקשר בין תזונה ים-תיכונית לבין אוכלוסיית חיידקי המעי, נכללו נתוני התזונה של 153 משתתפים מאיטליה, אשר צרכו תזונה אומניבורית ("אוכלי כל"), צמחונית או טבעונית.

החוקרים העריכו את מידת ההתאמה של תזונת המשתתפים לתזונה הים-תיכונית וניתחו את דגימות הצואה והשתן של המשתתפים.

נמצא כי קרא עוד

High-level adherence to a Mediterranean diet beneficially impacts the gut microbiota and associated metabolome.
De Filippis F, et al.
Gut. 2015 Sep 28. pii: gutjnl-2015-309957. doi: 10.1136/gutjnl-2015-309957. [Epub ahead of print]

 

 

מהי התרומה של פעילות אירובית לקשישים הסובלים מהפרעה קוגניטיבית קלה?

במחקר אקראי מבוקר ראשוני הוערכה ההשפּעתה של תכנית פעילות אירובית ממושכת על התפקוד הקוגניטיבי והיומיומי בקרב קשישים עם הפרעה קוגניטיבית קלה על רקע איסכמי (mild subcortical ischemic vascular cognitive impairment).

במחקר נכללו 70 קשישים בני 74 בממוצע אשר הוקצו אקראית לאחת מבין שתי התוכניות הבאות: השתתפות בתכנית פעילות אירובית 3 פעמים בשבוע למשך 6 חודשים עם 6 חודשי מעקב או טיפול סטנדרטי וגם הדרכה בנוגע לתפקוד קוגניטיבי ולתזונה, ללא התייחסות ספציפית לפעילות גופנית.

נמצא כי קרא עוד

Aerobic exercise and vascular cognitive impairment: A randomized controlled trial.
Liu-Ambrose T, et al.
Neurology. 2016 Oct 19. pii: 10.1212/WNL.0000000000003332. [Epub ahead of print]

 

 

אומגה 3 לסובלים מהפרעה פוסט-טראומטית 

מאמר המציג ניתוח משני של נתונים ממחקר אקראי מבוקר המיועד לבחון את הקשר בין שינויים ברמת אומגה 3 מסוג EPA לבין תסמיני PTSD, כאשר בניתוח קודם לא נמצאה השפעה מיטיבה ל-DHA. ברקע למחקר שני מחקרים תצפיתיים אשר מצביעים על התרומה של EPA במצבי PTSD.

המחקר כלל 110 משתתפים לאחר פציעה גופנית חמורה אשר חולקו באופן אקראי לקבלת מינון יומי של 1,470 מ"ג DHA ו-147 מ"ג EPA, או פלסבו, למשך 12 שבועות.

בתסמיני PTSD נמצא קרא עוד

Change in blood levels of eicosapentaenoic acid and posttraumatic stress symptom: A secondary analysis of data from a placebo-controlled trial of omega3 supplements.
Matsuoka YJ, Hamazaki K, Nishi D, Hamazaki T.
J Affect Disord. 2016 Nov 15;205:289-291. doi: 10.1016/j.jad.2016.08.005. Epub 2016 Aug 13.

 

 

תוסף תזונה להקלה על סטרס ותשישות

במחקר תצפיתי נבחן השינוי לאורך זמן ברמת הסטרס הקשור בשימוש בתוסף תזונה הכולל פרוביוטיקה (3 זני חיידקים Lactobacillus gasseri, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum), ויטמינים (ויטמין A, ויטמיני B, ויטמין C) ומינרלים (מגנזיום במינון 100 מ"ג ומינרלים נוספים – אבץ, ברזל וסלניום).

במחקר השתתפו 242 מתנדבים בריאים, מרביתם נשים, עם רמת סטרס נתפסת של 21 ומעלה במדד להערכת סטרס (Perceived Stress Scale, סולם של 0-40).

נמצא כי קרא עוד

Effect of magnesium, probiotic, and vitamin food supplementation in healthy subjects with psychological stress and evaluation of a persistent effect after discontinuing intake.
Allaert FA, Courau S, Forestier A.
Panminerva Med. 2016 Dec;58(4):263-270. Epub 2016 Jun 16.

 

 

פרוביוטיקה לשיפור ההתאוששות לאחר אימון גופני

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו ומוצלב נבדקה ההשפעה של פרוביוטיקה על ההתאוששות לאחר אימון גופני.

במחקר השתתפו גברים בריאים ומאומנים גופנית אשר נטלו כל יום פרוביוטיקה (5 מיליארד חיידקים מכל זן:Streptococcus thermophilus ו-Bifidobacterium breve) או פלסבו - למשך 3 שבועות לפני ביצוע אימון הפוגע בשריר ועם 3 שבועות הפרדה בין התנאים לפני ההצלבה.

במעקב של עד 72 שעות לאחר האימון נמצא כי קרא עוד

Probiotic Streptococcus thermophilus FP4 and Bifidobacterium breve BR03 Supplementation Attenuates Performance and Range-of-Motion Decrements Following Muscle Damaging Exercise.
Jäger R, et al.
Nutrients. 2016 Oct 14;8(10). pii: E642.

 

 

צמחי מרפא להקלה על כאב בחולי סרטן העצמות

במחקר אקראי מבוקר הוערכה התרומה של הפורמולה הסינית Xiao-Ai-Tong להקלה על כאב ולהפחתת ההשפעה השלילית של הטיפול במורפיום בחולי סרטן העצמות. הפורמולה הינה מרתח המכיל מספר צמחים סיניים, ביניהם: Corydalis, Asarum, Arisaema consanguineum, Venenum Bufonis.
במחקר נכללו 60 חולים בגילאי 44-70, אשר חולקו אקראית לאחת מ-4 קבוצות: קבוצה אחת נטלה מורפיום בלבד (30 מ"ג כל 12 שעות בנטילה פומית), קבוצה שניה נטלה את הפורמולה במינון 200 מ"ל, קבוצה שלישית ורביעית קיבלה טיפול משולב עם מורפיום במינון 20 או 30 מ"ג, בהתאמה, כל 12 שעות למשך 7 ימים עם מעקב למשך 7 ימים נוספים. 
נמצא כי קרא עוד

A Traditional Chinese Medicine Xiao-Ai-Tong Suppresses Pain through Modulation of Cytokines and Prevents Adverse Reactions of Morphine Treatment in Bone Cancer Pain Patients.
Cong Y, Sun K, He X, Li J, Dong Y, Zheng B, Tan X, Song XJ.
Mediators Inflamm. 2015;2015:961635. doi: 10.1155/2015/961635. Epub 2015 Nov 4.

 

 

מהם גורמי הסיכון לסרטן הכבד?

מחקר שנועד לבחון את הקשר בין BMI, היקף המותניים וסוכרת סוג 2 לבין הסיכון לסרטן הכבד. החוקרים מציינים כי מאז שנות ה-70 שיעור סרטן הכבד בארה"ב עלה פי 3, במקביל למגמת העלייה בשיעורי ההשמנה וסוכרת סוג 2.

המחקר מבוסס על נתונים של כ-1.5 מיליון מבוגרים שנאספו במסגרת 14 מחקרי עוקבה בארה"ב. לאחר ההשתתפות במחקר זוהו 2,162 מקרים של סרטן הכבד.

נמצא כי קרא עוד

Body Mass Index, Waist Circumference, Diabetes, and Risk of Liver Cancer for U.S. Adults.
Campbell PT, et al.
Cancer Res. 2016 Oct 15;76(20):6076-6083.

 

 

כיצד צריכת סידן או שימוש בתוספים גלוקוזאמין וכונדרויטין קשורים בסרטן קולורקטלי?

להלן שני מאמרים העוסקים בקשר בין צריכת סידן וצריכת גלוקוזאמין וכונדרויטין לבין הסיכון לסרטן קולורקטלי, בהתבסס על שני מחקרי עוקבה גדולים שנערכו בארה"ב. 
במאמר הראשון נבדק הקשר בין צריכת סידן לבין הסיכון לסרטן קולורקטלי, תוך התייחסות למיקום האנטומי של הגידול.

במחקר זה נכללו הנתונים של כ-88,000 נשים ו-47,000 גברים אחריהם בוצע מעקב בין השנים 1980 ו-1986, בהתאמה, עד ל-2012, כאשר סך צריכת הסידן הוערכה כל 4 שנים. בתקופת המעקב 3,078 משתתפים אובחנו עם סרטן קולורקטלי.

נמצא כי קרא עוד

במאמר השני נבדק הקשר בין נטילת תוספי גלוקוזאמין וכונדרויטין לבין הסיכון לסרטן קולורקטלי. השימוש של משתתפי המחקר בתוספים אלה נבדק לראשונה בשנת 2002, כאשר בתקופת המעקב עד שנת 2010 אובחנו 672 משתתפים עם סרטן קולורקטלי.

נמצא כי קרא עוד  

•  Calcium intake and colorectal cancer risk: Results from the nurses' health study and health professionals follow-up study.
Zhang X, Keum N, Wu K, Smith-Warner SA, Ogino S, Chan AT, Fuchs CS, Giovannucci EL.
Int J Cancer. 2016 Nov 15;139(10):2232-42. doi: 10.1002/ijc.30293. Epub 2016 Aug 9.
•  Use of glucosamine and chondroitin supplements in relation to risk of colorectal cancer: Results from the Nurses' Health Study and Health Professionals follow-up study.
Kantor ED, Zhang X, Wu K, Signorello LB, Chan AT, Fuchs CS, Giovannucci EL.
Int J Cancer. 2016 Nov 1;139(9):1949-57. doi: 10.1002/ijc.30250. Epub 2016 Jul 18.

 

 

ומצד שני,

 

אין תמיכה לקשר בין תוספי סידן והסיכון הקרדיווסקולרי

נייר עמדה עדכני שפורסם על ידי ה-National Osteoporosis Foundation וה-American Society for Preventive Cardiology קובע כי אין תמיכה מחקרית לקשר בין נטילת תוספי סידן, עם או בלי ויטמין D, לבין תחלואה או תמותה קרדיווסקולרית בקרב מבוגרים בריאים.

קבוצת המומחים שבחנה את העדויות מסכמת כי צריכת סידן מהמזון או מתוספים שאינה גבוהה מגבול הצריכה העליון הנסבל, שהוגדר כ-2,000-2,500 מ"ג ליום, הינה בטוחה בהיבט הקרדיווסקולרי. 
כתמיכה לקביעה זאת, מתבססים המומחים על סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שנערכה באופן בלתי תלוי ובדקה את ההשפעה של צריכת הסידן על תחלואה קרדיווסקולרית.

זוהי סקירה מעודכנת לסקירה הקודמת שפורסמה ב-2009, אשר כוללת 4 מחקרים אקראיים מבוקרים ו-27 מחקרים תצפיתיים. במחקרים אקראיים מבוקרים קרא עוד

•  Lack of Evidence Linking Calcium With or Without Vitamin D Supplementation to Cardiovascular Disease in Generally Healthy Adults: A Clinical Guideline From the National Osteoporosis Foundation and the American Society for Preventive Cardiology, 
Kopecky SL et al. 
Annals of Internal Medicine, doi: 10.7326/M16-1743, published 25 October 2016.
•  Calcium Intake and Cardiovascular Disease Risk: An Updated Systematic Review and Meta-analysis,
Chung M, Tang AM, Fu Z, Wang DD, Newberry SJ.
Annals of Internal Medicine, doi: 10.7326/M16-1165, published 25 October 2016.

 

 

כותרות נוספות...

 

 

האם יש קשר בין סכיזופרניה וסוכרת סוג 2?

במטה-אנליזה, הכוללת 12 מחקרים בהם 1,137 משתתפים, נמצא כי ישנו בסיס לקשר אפשרי בין מדדים טרום-סוּכרתיים, בעיקר ירידה בסבילות לגלוקוז ותנגודת לאינסולין, לבין אפיזודה פסיכוטית ראשונה.

The association between first-episode psychosis and abnormal glycaemic control: systematic review and meta-analysis.
Perry BI, McIntosh G, Weich S, Singh S, Rees K.
Lancet Psychiatry. 2016 Nov;3(11):1049-1058. doi: 10.1016/S2215-0366(16)30262-0. Epub 2016 Oct 5.

 

 

כיצד אומגה 3 מסייעת למניעת אלצהיימר?

במחקר מעבדה שנערך בקרב עכברים נמצא כי צריכת אומגה 3 מסייעת לפינוי עמילואיד-בטא מהמוח באמצעות שיפור פעילות המערכת הגלימפטית (שתפקידה פינוי פסולת וחומרים מזיקים מהמוח) ובכך עשויה לסייע במניעת אלצהיימר.

Omega-3 polyunsaturated fatty acids promote amyloid-β clearance from the brain through mediating the function of the glymphatic system.
Ren H, et al.
FASEB J. 2016 Oct 7. pii: fj.201600896. [Epub ahead of print]

 

 

תוספי תזונה להגנה מפני פגיעה קוגניטיבית הקשורה בסטרס

במחקר מעבדה שנערך בקרב עכברים נמצא כי נטילת מתיונין וויטמיני B בתחילת החיים תרמה למניעת השפעה מאוחרת של סטרס על התפקוד הקוגניטיבי. 

Early micronutrient supplementation protects against early stress-induced cognitive impairments.
Naninck EF, et al.
FASEB J. 2016 Oct 21. pii: fj.201600834R. [Epub ahead of print]

 

 

האם לחמוציות השפעה אנטי-בקטריאלית?

במחקר כפול סמיות מבוקר פלסבו השתתפו 185 נשים מעל גיל 65. בתקופת מעקב של שנה לא נמצא הבדל בין נטילת כמוסות חמוציות (Vaccinium Oxycoccos) לבין פלסבו ברמת החיידקים בשתן.
עם זאת, מחקר מעבדה מצביע על ההשפעה האנטי-בקטריאלית (כנגד Pseudomonas aeruginosa) של מיצוי חמוציות עשיר בפרואנתוציאנידינים.

•  Effect of Cranberry Capsules on Bacteriuria Plus Pyuria Among Older Women in Nursing Homes: A Randomized Clinical Trial.
Juthani-Mehta M, et al.
JAMA. 2016 Oct 27. doi: 10.1001/jama.2016.16141. [Epub ahead of print]
•  Cranberry-derived proanthocyanidins impair virulence and inhibit quorum sensing of Pseudomonas aeruginosa.
Maisuria VB, Los Santos YL, Tufenkji N, Déziel E.
Sci Rep. 2016 Aug 9;6:30169. doi: 10.1038/srep30169.

 

 

ההשפעה של תוסף ויטמין D בהריון 

במחקר מבוקר פלסבו, בו נכללו 829 נשים בהריון, נמצא כי נטילת תוסף ויטמין D בכמות של 1,000 יחב"ל ליום החל מהשבוע ה- 14 להריון ועד ללידה, הייתה פחות יעילה להעלאת רמת ויטמין D בדם בקרב נשים שילדו בחורף (לעומת נשים שילדו בקיץ), נשים שהיו עם רמות ויטמין D נמוכות בתחילת ההריון או שעלו יותר במשקל במהלך ההריון. 

Determinants of the Maternal 25-Hydroxyvitamin D Response to Vitamin D Supplementation During Pregnancy.
Moon RJ, et al.
J Clin Endocrinol Metab. 2016 Oct 27:jc20162869. [Epub ahead of print]

 

 

הפוטנציאל האנטי-סרטני של עגבניות צהובות

מחקר בו נבדק ההרכב של עגבניות צהובות, לפני ואחרי חימום, ונמצא כי לאחר החימום חלה עלייה בהרכב הפלבונואידים וכתוצאה מכך עשוי אשר עשויה להיות בעלת פוטנציאל אנטי-סרטני.

Bioactive Compound Content and Cytotoxic Effect on Human Cancer Cells of Fresh and Processed Yellow Tomatoes.
Raiola A, Del Giudice R, Monti DM, Tenore GC, Barone A, Rigano MM.
Molecules. 2015 Dec 25;21(1):E33. doi: 10.3390/molecules21010033.

 

 

ההשפעה נוגדת החמצון של פרואנתוציאינידינים בתאי מערכת העיכול

מחקר מעבדה בו נמצא כי למיצוי זרעי ענבים, אשר עשירים בפרואנתוציאנידינים, השפעה נוגדת חמצון בתאי מערכת העיכול, כאשר ההשפעה תלויה במינון ובמשך הטיפול.  

Antioxidant effects of proanthocyanidin-rich natural extracts from grape seed and cupuassu on gastrointestinal mucosa.
Pinent M, Castell-Auví A, Genovese MI, Serrano J, Casanova A, Blay M, Ardévol A.
J Sci Food Agric. 2016 Jan 15;96(1):178-82. doi: 10.1002/jsfa.7079. Epub 2015 Feb 10.

 

 

הפעילות האסטרוגנית של תוספי שוש קירח 

מחקר מעבדה בו נבדקה הפעילות האסטרוגנית האגוניסטית והאנטגוניסטית של 7 רכיבים המופקים ממיצוי יבש של שוש קירח (Glycyrrhiza). 

Licorice root components in dietary supplements are selective estrogen receptor modulators with a spectrum of estrogenic and anti-estrogenic activities.
Boonmuen N, et al.
Steroids. 2016 Jan;105:42-9. doi: 10.1016/j.steroids.2015.11.006. Epub 2015 Nov 26.

 

 

פוספוליפידים כנוגדי חמצון במזון 

סקירה אשר מציגה את הרכב ותכולת חומצות השומן בפוספוליפידים הקיימים באופן טבעי במזון וכן את תפקידם בהפחתת חמצון שומנים תוך דיון במנגנוני הפעולה.  

Phospholipids in foods: prooxidants or antioxidants?
Cui L, Decker EA.
J Sci Food Agric. 2016 Jan 15;96(1):18-31. doi: 10.1002/jsfa.7320. Epub 2015 Jul 23.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם