בסקירת המחקרים השבועית שלנו נגלה האם כל הילדים עם צליאק מחלימים בעקבות דיאטה נטולת גלוטן,
כיצד חיידקי מעי פוגעים בהצלחת הדיאטה, והאם ארומתרפיה מקלה על סטרס בעבודה?
כמו כן נציג נתונים הקשורים בשימוש בג'ינג'ר במהלך ההריון ובתרומה של פרוביוטיקה לנשים בהריון הנוטלות אנטיביוטיקה. נדון בגורמים שונים אשר עשויים לתרום לשמירה על התפקוד הקוגניטיבי, כולל תזונה, פעילות גופנית ושימוש בצמח הרודיולה. נבדוק האם צריכת משקאות ממותקים ומשקאות דיאט קשורים בסיכון לסוכרת ונציג את גורמי אורח החיים המנבאים סיכון להשמנה בגיל ההתבגרות והמפחיתים סיכון קרדיוואסקולרי. נעריך את הקשר בין משך השינה לצריכת משקאות ממותקים ואת הקשר בין דיאטה ים תיכונית לניוון מקולרי. בהקשר של נשים סביב גיל המעבר, נגלה מה יכול להגביר סיכון לשברים ומה יכול לסייע להורדת הכוסלסטרול ובהקשר של סרטן נקנח בסקירה של מטא-אנליזות על רפואת צמחים סינית לטיפול פליאטיבי בסרטן.
בכותרות שלנו השבוע מחכות לנו תשובות לשאלות מעניינות כמו: כיצד צריכה גבוהה של שומן מגבירה סיכון לסוכרת סוג 2? למה קשורה מיגרנה המופיעה בסוף הוסת ? ומה הנזק הבריאותי האפשרי בבישול בחום גבוה?
נציג מספר מחקרים על קרוטנואידים העוסקים ביתרונות של קרוטנואידים שונים במניעה ובטיפול במחלת כבד שומני ובהגנה על העור, אך גם בהשלכות אפשריות של מינון יתר של לוטאין . כמו כן, נציג תיאור מקרה המעיד על נזק לכבד כתוצאה מצריכת משקאות אנרגיה המכילים ניאצין במינון סטנדרטי, ומחקרים שמצאו קשר בין חסר ויטמין D לאסתמה בילדות ובין מדדי רווחה לתוחלת חיים.
מחקר רטרוספקטיבי שנועד לבחון מהו שיעור ההחלמה של רירית המעי בקרב 103 ילדים (עד גיל 21) עם צליאק הצורכים דיאטה נטולת גלוטן. כמו כן, נבדק האם יש קשר בין נוכחות הנוגדנים לאנזים transglutaminase, IgA tTG, לבין מידת הפגיעה ברירית המעי כפי שנבדקה באנדוסקופיה הכוללת נטילת ביופסיה מהתריסריון לאחר שנה לפחות של דיאטה נטולת גלוטן.
נמצא כי 19% מהמשתתפים סבלו מאנטרופתיה מתמשכת (פגיעה במעי הדק המאופיינת בדלקת, פגיעה ברירית, בעיות ספיגה ותת-תזונה) גם לאחר הקפדה על דיאטה נטולת גלוטן. בנוסף נמצא כי רמת tTG הייתה גבוהה בקרב 43% מהמשתתפים שסבלו מאנטרופתיה אך גם בקרב 32% מהמשתתפים אצלם נמצא שיקום של רירית המעי. כלומר, זהו מדד שאינו מדויק להערכת מידת שיקום רירית המעי לאחר דיאטה נטולת גלוטן.
החוקרים מסכמים כי לא ניתן לנבא את שיקום רירית המעי באמצעות רמת התסמינים או ממצאים סרולוגים כך שייתכן ויש לבחון ולהגדיר מחדש את הקריטריונים למעקב ולטיפול בילדים עם צליאק ולשקול ביופסיה חוזרת על מנת לאשש החלמה.
Value of IgA tTG in Predicting Mucosal Recovery in Children with Celiac Disease on a Gluten Free Diet.
Leonard, Maureen M, et al,
Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, doi: 10.1097/MPG.0000000000001460, published 3 November 2016.
http://journals.lww.com/jpgn/Abstract/publishahead/Value_of_IgA_tTG_in_Predicting_Mucosal_Recovery_in.97326.aspx
במאמר שנכתב על ידי קבוצת חוקרים ישראלים ממכון וייצמן מוסבר התפקיד של חיידקי המעי בתופעת ההשמנה החוזרת, המאפיינת את מרבית האנשים לאחר שביצעו בהצלחה דיאטת הרזיה.
בניסויים שבוצעו בקרב עכברים נמצא כי בתהליך ההשמנה מתרחשים שינויים בחיידקי המעי הנשארים גם לאחר ירידה מוצלחת במשקל, ושינויים אלה גורמים להאצת העלייה במשקל ולהפרעה מטבולית תחת תנאים המעודדים השמנה (אכילת יתר). בסדרת ניסויים מצאו החוקרים כי בעקבות השינויים בחיידקי המעי ישנה ירידה ברמת הפלבונואידים ברקמת השומן, שהינם בעלי תפקיד חשוב בתהליכי פירוק השומן והפקת אנרגיה. כתוצאה מכך, בתנאים של אכילת יתר ישנה עלייה באגירת השומן וירידה בהפקת האנרגיה.
על בסיס הנתונים שנאספו, פיתחו החוקרים מודל ממוחשב המאפשר ניבוי של מידת ההשמנה החוזרת בתרחישים שונים של היסטוריית השמנה בהתאם להרכב חיידקי המעי.
מכאן, מציעים החוקרים כי התערבות "פוסט-ביוטית" המבוססת על הוספת פלבונואידים , החומרים עליהם משפיעים החיידקים (במקום מתן החיידקים עצמם), עשויה לתרום לפירוק יעיל יותר של השומן וכתוצאה מכך להפחתת תופעת ההשמנה החוזרת.
Persistent microbiome alterations modulate the rate of post-dieting weight regain
Christoph A. Thaiss, et al.
Nature (2016), Published online 24 November 2016, doi:10.1038/nature20796.
http://www.nature.com/nature/journal/vaap/ncurrent/full/nature20796.html
מחקר קליני מבוקר בו נבדקה היעילות של הרחת שמן לבנדר להקלה על תסמיני סטרס בקרב אחיות. במחקר השתתפו 110 אחיות הסובלות מתסמיני סטרס כגון תשישות, כאבים בכתפיים, כאבי גב, הפרעות שינה, חרדה ועוד, ועם ציון ממוצע של 4.6 בשאלון מקדים שניתן להערכת רמת הסטרס.
המשתתפות חולקו אקראית לקבוצת הארומתרפיה שקיבלה בקבוקונים קטנים המכילים שמן לבנדר בריכוז 3% להצמדה לדש הבגד ולקבוצת הביקורת שקיבלה בקבוקוני פלסבו. כל המשתתפות התבקשו להצמיד את הבקבוקונים לבגד לאורך כל המשמרת במשך 4 ימים.
נמצא כי קרא עוד
The effects of aromatherapy in relieving symptoms related to job stress among nurses.
Chen MC, Fang SH, Fang L.
Int J Nurs Pract. 2015 Feb;21(1):87-93. doi: 10.1111/ijn.12229. Epub 2013 Nov 15.
מחקר העריך האם חשיפה לג'ינג'ר (Zingiber officinale) במהלך ההריון קשורה בסיכון מוגבר לתוצאות שליליות לעובר וליילוד.
במחקר נכללו 159 נשים קוריאניות אשר נטלו ג'ינג'ר יבש בתוסף, שנרשם להם על ידי נטורופת, כחלק מפורמולה לשיעול והתקררות או כחלק מפורמולה לבעיות תפקודיות של מערכת העיכול. המינון החציוני של הג'ינג'ר היה 470 מ"ג ליום, כאשר התוסף נלקח בין היום השלישי לשבוע 20.7 להריון. בנוסף, קבוצת ביקורת של 306 נשים שלא נחשפו כלל לצמחי מרפא או לגורמים טרטוגניים ידועים במהלך ההריון.
בקרב הנשים שנטלו ג'ינג'ר היו קרא עוד
Assessment of fetal and neonatal outcomes in the offspring of women who had been treated with dried ginger (Zingiberis rhizoma siccus) for a variety of illnesses during pregnancy.
Choi JS, Han JY, Ahn HK, Lee SW, Koong MK, Velazquez-Armenta EY, Nava-Ocampo AA.
J Obstet Gynaecol. 2015 Feb;35(2):125-30. doi: 10.3109/01443615.2014.941342. Epub 2014 Aug 5.
מחקר אקראי פרוספקטיבי בו נבדקה ההשפעה של פרוביוטיקה ואגינלית על תוצאות הלידה בקרב נשים הנוטלות אנטיביוטיקה כטיפול הסטנדרטי בפקיעה מוקדמת של מי השפיר (preterm premature rupture of membranes - PPROM).
במחקר נכללו נשים אשר אושפזו בבית החולים בין השנים 2011-2015 בעקבות פקיעה מוקדמת של מי השפיר בשבוע 24-34 להריון. לאחר חלוקה אקראית, 49 מהנשים קיבלו טיפול של 10 ימים בפרוביוטיקה ואגינלית בשילוב עם טיפול אנטיביוטי מניעתי ו-57 מהנשים קיבלו טיפול אנטיביוטי בלבד לאותו פרק זמן. הטיפול הפרוביוטי כלל שימוש במוצר Ecovag® המכיל את הזנים Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus gasseri.
נמצא כי קרא עוד
Vaginal Probiotic Administration in the Management of Preterm Premature Rupture of Membranes.
Daskalakis GJ, Karambelas AK.
Fetal Diagn Ther. 2016 Oct 15. [Epub ahead of print]
מחקר חתך נועד לחקור את הקשר בין צריכת פירות וירקות, BMI, ביצוע פעילות גופנית והתפקוד הקוגניטיבי בקרב מבוגרים.
בהתבסס על נתונים שנאספו בסקר הבריאות הקנדי בשנת 2012, נכללו הנתונים של כ-45,000 משתתפים מעל גיל 30. החוקרים העריכו את התפקוד הקוגניטיבי על בסיס פריט אחד במדד הבריאות Health Utilities Index, סיווגו את רמת הפעילות הגופנית ל-3 קטגוריות (פעיל, פעיל במידה בינונית או לא-פעיל), וסיווגו את הצריכה היומית של פירות וירקות ל-3 קטגוריות (צריכה נמוכה – עד 5 מנות ליום, צריכה בינונית – 5-10 מנות ליום או צריכה גבוהה – מעל 10 מנות ליום).
נמצא כי קרא עוד
Physical activity mediates the relationship between fruit and vegetable consumption and cognitive functioning: a cross-sectional analysis.
Cohen A, Ardern CI, Baker J.
J Public Health (Oxf). 2016 Oct 31. [Epub ahead of print]
סקירה מסכמת את העדויות לגבי התרומה של צמח הרודיולה (Rhodiola rosea) להגנה על מערכת העצבים ולגבי הפוטנציאל שלו לטיפול במחלת האלצהיימר ומחלות נוירודגנרטיביות אחרות אשר מושפעות מעקה חמצונית.
החוקרים מציינים כי צמח הרודיולה הינו אחד מצמחי המרפא הבולטים והשכיחים בצפון אירופה והוא בעל פעילות רפואית רחבה, כולל פעילות נוגדת חמצון, אנטי-דלקתית, אנטי-סרטנית והשפעה מגינה על הלב ועל מערכת העצבים. פעילות רפואית זו נובעת מההרכב העשיר של הצמח הכולל רכיבים פנולים ופלבונואידים, כאשר הרכיבים salidroside, rosavins, p-tyrosol הינם הבסיס להשפעה המיטיבה של רודיולה במצבי דיכאון, תשישות ופגיעה בתפקוד הקוגניטיבי.
מהסקירה עולה כי קרא עוד
Rhodiola rosea L. and Alzheimer's Disease: From Farm to Pharmacy.
Nabavi SF, Braidy N, Orhan IE, Badiee A, Daglia M, Nabavi SM.
Phytother Res. 2016 Apr;30(4):532-9. doi: 10.1002/ptr.5569. Epub 2016 Jan 11.
מחקר עוקבה שנערך על צאצאי מחקר פרמינגהם (מחקר ותיק שזיהה את גורמי הסיכון למחלות לב) נועד לבחון את ההשערה לפיה צריכה של משקאות ממותקים, אך לא משקאות דיאט, קשורה בהתפתחות תנגודת לאינסולין וטרום-סוכרת, זאת כאשר במחקרים קודמים הממצאים לא היו עקביים.
החוקרים בדקו באופן פרוספקטיבי את הקשר בין צריכת משקאות ממותקים ומשקאות דיאט לבין שיעור המקרים של טרום-סוכרת בתקופת מעקב של 14 שנה בקרב מדגם הכולל 1,685 מבוגרים בני 52 בממוצע. בנוסף, בדקו החוקרים גם את הקשר לעמידות לאינסולין בתקופת מעקב של כ-7 שנים בקרב מדגם הכולל 2,076 מבוגרים.
כמשוער, נמצא כי קרא עוד
Sugar-Sweetened Beverage but Not Diet Soda Consumption Is Positively Associated with Progression of Insulin Resistance and Prediabetes.
Jiantao Ma, et al.
J. Nutrition, 2016; 146:1-7 DOI: 10.3945/jn.116.234047
מחקר עוקבה שנועד לזהות דפוסי BMI בעשור הראשון לחיים ואת הגורמים המנבאים דפוסים אלה, וכן לבחון את הקשר בין הדפוסים השונים לבין תחושת הרווחה הפסיכו-חברתית (psychosocial well-being).
המחקר מבוסס על הנתונים של כ-17,000 ילדים מבריטניה שנולדו בין השנים 2000-2002 עם מעקב בגילאי 3, 5, 7 ו-11. על בסיס נתונים אלה, החוקרים זיהו 4 דפוסי BMI: דפוס יציב (83.8%), דפוס יורד (0.6%), דפוס עלייה מתונה (13.1%), ודפוס עלייה חדה (2.5%). הגורמים שניבאו דפוס של עלייה חדה או עלייה מתונה כללו עישון במהלך ההריון (סיכון גבוה פי 1.97 ו-1.17, בהתאמה), BMI של האם בהריון (סיכון גבוה פי 1.14 ו-1.10, בהתאמה), דילוג על ארוחת הבוקר בגיל צעיר (סיכון גבוה פי 1.76 ו-1.66, בהתאמה) וזמני שינה לא סדירים בגיל צעיר (סיכון גבוה פי 1.55 ו-1.22, בהתאמה).
ילדים בקבוצת העלייה החדה והעלייה המתונה נטו קרא עוד
BMI Development and Early Adolescent Psychosocial Well-Being: UK Millennium Cohort Study
Yvonne Kelly, Praveetha Patalay, Scott Montgomery, Amanda Sacker
Pediatrics Nov 2016, e20160967; DOI: 10.1542/peds.2016-0967
במאמר סקירה מוצגים הגורמים העיקריים הקשורים בהתפתחות תחלואה קרדיווסקולרית בקרב נשים, בהתבסס על מאמרים שפורסמו בין השנים 1976-2016 במסגרת מחקרי האחיות (Nurses' Health Studies). על בסיס הממצאים שנאספו במחקרי האחיות, החוקרים מסכמים כי קיימות עדויות מוצקות לכך שניתן למנוע כ-80% מסך האירועים הקרדיווסקולריים באמצעות הקפדה על אורח חיים בריא.
הקפדה על תזונה בריאה, הימנעות מעישון, שמירה על משקל תקין, צריכה מתונה של אלכוהול וביצוע פעילות גופנית שגרתית הינם גורמים מרכזיים במניעת תחלואה קרדיווסקולרית בקרב נשים, כאשר ממצאים אלה אוששו גם בקרב גברים ובמחקרי עוקבה נוספים. בהתייחס לגורמים תזונתיים, נמצא כי קרא עוד
Diet, Lifestyle, Biomarkers, Genetic Factors, and Risk of Cardiovascular Disease in the Nurses' Health Studies.
Yu E, Rimm E, Qi L, Rexrode K, Albert CM, Sun Q, Willett WC, Hu FB, Manson JE.
Am J Public Health. 2016 Sep;106(9):1616-23. doi: 10.2105/AJPH.2016.303316. Epub 2016 Jul 26.
בהתבסס על נתונים מסקר הבריאות והתזונה הלאומי שנערך בין השנים 2005-2012, בדקו החוקרים מהו הקשר בין משך השינה לבין צריכת משקאות ממותקים בקרב 18,779 מבוגרים מעל גיל 18.
המשתתפים התבקשו לדווח אודות הצריכה התזונתית, כולל שתייה מסוגים שונים, במשך 24 שעות בשני ימים שונים וכן לדווח על משך השינה. משתתפים שדיווחו על שינה של 7-8 שעות בלילה היוו את קבוצת ההשוואה עבור החוקרים.
נמצא כי קרא עוד
Short and sweet: Associations between self-reported sleep duration and sugar-sweetened beverage consumption among adults in the United States.
Aric A. Prather, et al.
Sleep Health, 2016; DOI: 10.1016/j.sleh.2016.09.007
מחקר חתך אפידמיולוגי מבוסס אוכלוסייה נועד להעריך את הקשר בין הקפדה על דיאטה ים-תיכונית לבין הסיכון לניוון מקולרי תלוי-גיל (AMD) בקרב האוכלוסייה באירופה (נורבגיה, אסטוניה, בריטניה, צרפת, איטליה, יוון וספרד).
במחקר נכללו הנתונים של 4,753 משתתפים עם נתונים תזונתיים מלאים מתוך מדגם אקראי של 5,060 משתתפים מעל גיל 65 (גיל ממוצע של 73.2). החוקרים העריכו את דפוס התזונה של המשתתפים בשנה שקדמה לבדיקת העיניים באמצעות שאלוני תדירות צריכת מזונות וקבעו ציון התאמה לדיאטה הים-תיכונית עבור כל משתתף.
נמצא כי קרא עוד
Mediterranean Diet Score and Its Association with Age-Related Macular Degeneration: The European Eye Study.
Hogg RE, et al.
Ophthalmology. 2016 Nov 5. pii: S0161-6420(16)31351-3. doi: 10.1016/j.ophtha.2016.09.019. [Epub ahead of print]
כחלק ממחקר כפול סמיות מבוקר פלסבו בו נבדקה ההשפעה של תוסף מיצוי תה ירוק העשיר ב-EGCG על הסיכון לסרטן השד, במחקר הנוכחי נבדקה ההשפעה של התוסף על פרופיל השומנים בדם בקרב נשים בריאות לאחר גיל המעבר.
במחקר נכללו 936 נשים אשר חולקו אקראית לנטילת 4 כמוסות ליום מהתוסף המכיל 1,315 מ"ג קטכינים (843 מ"ג EGCG) או פלסבו למשך שנה. הנשים במחקר סווגו לפי רמת הפעילות הגנטית של האנזים catechol-O-methyltransferase) COMT), האחראי לפירוק קטכינים (רמת פעילות גבוהה, בינונית או נמוכה).
נמצא כי קרא עוד
Effects of green tea catechin extract on serum lipids in postmenopausal women: a randomized, placebo-controlled clinical trial.
Samavat H, Newman AR, Wang R, Yuan JM, Wu AH, Kurzer MS.
Am J Clin Nutr. 2016 Nov 2. pii: ajcn137075. [Epub ahead of print]
כחלק ממחקר מבוקר גדול העוסק בבריאות האישה, במחקר הנוכחי נבדק הקשר בין כניסה מוקדמת לגיל המעבר (באופן טבעי) לבין הסיכון לשברים והאם הוא מושפע מנטילת תוספי סידן וויטמין D וטיפול הורמונלי.
במחקרים קודמים שערכו החוקרים נמצא כי כניסה מוקדמת יותר לגיל המעבר הייתה קשורה בירידה במסת העצם ובעלייה בסיכון לשברים בקרב נשים שלא נטלו תוספי סידן וויטמין D וטיפול הורמונלי, טיפולים אשר עשויים להגן מפני שברים.
במחקר זה נכללו הנתונים של כ-21,000 נשים בריאות לאחר גיל המעבר אשר נטלו טיפול הורמונלי, תוסף ויטמין D וסידן (1,000 מ"ג סידן ו-400 יחב"ל וויטמין D ליום) או שניהם. החוקרים סיווגו את הנשים ל-3 קטגוריות בהתאם לכניסה לגיל המעבר: לפני גיל 40, בין גיל 40-49 ומעל גיל 50 והשוו את הסיכון לשברים.
נמצא כי קרא עוד
Age of menopause and fracture risk in postmenopausal women randomized to calcium + vitamin D, hormone therapy, or the combination: results from the Women's Health Initiative Clinical Trials.
Sullivan SD, Lehman A, Nathan NK, Thomson CA, Howard BV.
Menopause. 2016 Oct 31. [Epub ahead of print]
סקירה של מטה-אנליזות בהן נבדקה היעילות של טיפול תומך ברפואת צמחים סינית כטיפול פליאטיבי בחולי סרטן. בסקירה נכללו 51 סקירות שיטתיות ומטה-אנליזות של מחקרים קליניים מבוקרים בהן נכללו מטופלים עם סוגי סרטן שונים, כולל סרטן ריאות, קיבה, קולורקטלי, כבד, שד, צוואר הרחם, וושט ונזופרינגיאלי.
באופן כללי נמצאה תמיכה ליעילות של השימוש בצמחי מרפא לשיפור איכות החיים של החולים, אשר נמדדה באמצעות המדד Karnofsky Performance Status) KPS).
מהסקירה עולה כי קרא עוד
Effectiveness of Chinese herbal medicine for cancer palliative care: overview of systematic reviews with meta-analyses.
Chung VC, Wu X, Hui EP, Ziea ET, Ng BF, Ho RS, Tsoi KK, Wong SY, Wu JC.
Sci Rep. 2015 Dec 16;5:18111. doi: 10.1038/srep18111.
כותרות נוספות...
מחקר שנערך בקרב עכברים מצביע על כך שהצטברות של סרמידים, שהינם מטבוליטים רעילים של שומן, פוגעת בפעילות רקמת השומן ומגבירה תנגודת לאינסולין וכתוצאה מכך להתפתחות סוכרת סוג 2 ומחלת כבד שומני.
Adipocyte ceramides regulate subcutaneous adipose browning, inflammation, and metabolism.
Chaurasia B, et al.,
Cell Metab. 2016 Oct 21. pii: S1550-4131(16)30533-2. doi: 10.1016/j.cmet.2016.10.002. [Epub ahead of print]
מחקר תצפיתי רטרוספקטיבי מצביע על סוג חדש של מיגרנה המופיעה בסוף הווסת וככל הנראה אינה קשורה בשינויים הורמונליים אלא בירידה ברמת הברזל.
Presenting a New, Non-Hormonally Mediated Cyclic Headache in Women: End-Menstrual Migraine.
Calhoun AH, Gill N.
Headache. 2016 Oct 5. doi: 10.1111/head.12942. [Epub ahead of print]
על בסיס ממצאי מחקרים שנערכו בקרב חיות מעבדה ובני אדם משערים החוקרים כי ניתן לייחס, לפחות באופן חלקי, את הנטייה הגבוהה יותר של האוכלוסייה בדרום אסיה למחלת לב כלילית לצורת הבישול המאופיינת בחום גבוה הגורם לייצור מוגבר של חומרים רעילים כמו שומן טראנס ותוצרי גליקציה מתקדמים.
Urbanized South Asians' susceptibility to coronary heart disease: The high-heat food preparation hypothesis.
Kakde S, Bhopal RS, Bhardwaj S, Misra A.
Nutrition. 2016 Jul 26. pii: S0899-9007(16)30126-5. doi: 10.1016/j.nut.2016.07.006. [Epub ahead of print]
סקירה מסכמת את הממצאים ממחקרים אפידמיולוגיים וקליניים בנוגע ליעילות של קרוטנואידים, כולל אסטקסנטין , לייקופן, לוטאין וזאקסנטין, למניעה או לטיפול במחלת כבד שומני לא אלכוהולי וכן את הממצאים ממחקרים פרה-קליניים בנוגע למנגנוני הפעילות.
מהסקירה עולה כי רכיבים אלה יעילים להפחתת הצטברות השומנים, תנגודת לאינסולין, עקה חמצונית ותהליכים דלקתיים בכבד ולכן עשויים לתרום לטיפול במחלת כבד שומני ולמנוע החמרה של המחלה.
The Potential of Non-Provitamin A Carotenoids for the Prevention and Treatment of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease.
Murillo AG, DiMarco DM, Fernandez ML.
Biology (Basel). 2016 Nov 8;5(4). pii: E42.
מחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו מוצלב בו השתתפו 65 מתנדבים בריאים המצביע על היעילות של תוספי ליקופן ולוטאין להגנה על העור מפני קרינת השמש.
Molecular evidence that oral supplementation with lycopene or lutein protects human skin against ultraviolet radiation: Results from a double-blinded, placebo-controlled, cross-over study.
Grether-Beck S, Marini A, Jaenicke T, Stahl W, Krutmann J.
Br J Dermatol. 2016 Sep 23. doi: 10.1111/bjd.15080. [Epub ahead of print]
תיאור מקרה בו נטילת מינון יתר של לוטאין, בתוסף ובתזונה, במשך 8 שנים הוביל להצטברות משקעים באזור המקולה ברשתית של שתי העיניים, משקעים שהחלו להיעלם לאחר 7 חודשים מהפסקת נטילת התוסף. התוסף הכיל 20 מ"ג ליום תוסף לוטאין ו-4 גרם שמן דגים, זאת בשילוב תזונה עשירה במיוחד בלוטאין (שייק ירוק כל בוקר המכיל קייל, ברוקולי, תרד ואבוקדו).
Crystalline Maculopathy Associated With High-Dose Lutein Supplementation.
Choi RY, Chortkoff SC, Gorusupudi A, Bernstein PS.
JAMA Ophthalmol. 2016 Oct 27. doi: 10.1001/jamaophthalmol.2016.4117. [Epub ahead of print]
תיאור מקרה של גבר בריא בן 50 שאינו נוטל תרופות אשר אושפז עם דלקת כבד אקוטית לאחר שצרך 4-5 משקאות אנרגיה בשבוע למשך כ-3 שבועות. מניתוח הרכב המשקה, החוקרים משערים כי במקרה זה מדובר על רעילות כבדית כתוצאה מצריכת ניאצין במינון גבוה, כ-160-200 מ"ג ליום.
Rare cause of acute hepatitis: a common energy drink.
Harb JN, Taylor ZA, Khullar V, Sattari M.
BMJ Case Rep. 2016 Nov 1;2016. pii: bcr2016216612. doi: 10.1136/bcr-2016-216612.
במחקר חתך בו נערך מעקב של 10 שנים אחר 263 ילדים עם אבחנה של אסתמה, קדחת השחת או אקזמה (מתוכם 147 ילדים סיימו מעקב של 10 שנים) נמצא כי חסר בויטמין D בגיל צעיר היה קשור בסיכון גבוה יותר לסבול מאסתמה בגיל 10.
Vitamin D over the first decade and susceptibility to childhood allergy and asthma.
Hollams EM, et al.
J Allergy Clin Immunol. 2016 Oct 7. pii: S0091-6749(16)30949-6. doi: 10.1016/j.jaci.2016.07.032. [Epub ahead of print]
מחקר המראה כי השונות בתוחלת החיים במחוזות שונים בארה"ב קשורה במדדי הרווחה, הכוללים את הבריאות הפיזית, הנפשית והחברתית של האוכלוסייה, מעבר להשפעה של שייכות אתנית, עוני והשכלה.
Population Well-Being Measures Help Explain Geographic Disparities In Life Expectancy At The County Level.
Arora A, Spatz E, Herrin J, Riley C, Roy B, Kell K, Coberley C, Rula E, Krumholz HM.
Health Aff (Millwood). 2016 Nov 1;35(11):2075-2082.