עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש מרץ 2018 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 15/03/2018

 

מה עדיף לירידה במשקל - תזונה דלת שומן, תזונה דלת פחמימות או הגבלה קלורית? תשובה לשאלה זו נמצא במחקר אקראי מבוקר מעניין, הפותח את הסקירה השבועית שלנו. 
כמו כן, נציג מספר סקירות מפורטות בנוגע לטיפול הטבעי בגלאוקומה, דיספפסיה תפקודית, ויתר לחץ דם וכן בנוגע לקשר בין גורמי אורח חיים לבין הפרוגנוזה של סרטן שלפוחית השתן. 
נמשיך עם מחקרים קליניים, אשר בדקו השפּעת פורמולת צמחי מרפא על שיפור הזיכרון, אורז מבושל למחצה לאיזון רמת הסוכר, מיץ רימונים לאיזון התגובה הגליקמית והתרומה של צריכת חלבון גבוהה בקרב קשישים. 
בתחום ההריון והלידה, נבדוק האם תוסף ויטמין D במינון גבוה מסייע בשיפור צפיפות העצם בקרב נשים בהריון? והאם שמן נר הלילה תורם לתהליך הלידה?
נסיים בתוספי תזונה בעלי פעילות נוגדת טסיות, רפואת צמחים סינית לטיפול בדמנציה וסקולרית ובהשפעה של רכיבים טבעיים המיועדים לדיכוי תיאבון. 
מהכותרות השבועיות שלנו עולה כי לחולי סוכרת מומלץ לבצע פעילות גופנית בתדירות גבוהה יותר, לא נמצאה השפעה למיץ סלק או לקפאין על התגובה למאמץ, צריכת אלכוהול בהריון קשורה בחסר של העובר במינרלים, קערורית סינית עשויה להועיל לטיפול במחלת הפה והגפיים, צמחי מרפא ורכיבים טבעיים עשויים לתרום לטיפול באלצהיימר ובפרקינסון, תוסף טבעי עשוי להועיל לגברים הסובלים מהפרעות בתפקוד הערמונית וג'ינג'ר לטיפול בדלקת מפרקים ניוונית.

 

 

מה עדיף לירידה במשקל - תזונה דלת שומן, תזונה דלת פחמימות או הגבלה קלורית? 

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של דיאטה דלת-שומן בריאה לעומת דיאטה דלת-פחמימות בריאה על הירידה במשקל וכן את המידה בה השפעה זו תלויה בגנטיקה ובפעילות האינסולין.

במחקר השתתפו 609 מבוגרים בגילאי 18-50, אשר סובלים מעודף משקל או משמנות (BMI בטווח של 28-40), אך אינם חולי סוכרת. המשתתפים חולקו באופן אקראי לצריכת דיאטה דלת-שומן בריאה או לדיאטה דלת-פחמימות בריאה, למשך תקופה של שנה. המשתתפים הונחו להפחית את צריכת השומנים או הפחמימות ל-20 גרם/יום ב-8 השבועות הראשונים, עם עדיפות להפחתת מזונות מסוימים כגון שמני מאכל, בשרים שמנים, מוצרי חלב שמנים ואגוזים בקבוצת הדיאטה דלת-השומן ודגנים, אורז, ירקות עמילניים וקטניות בקבוצת הדיאטה דלת-הפחמימות. לאחר מכן, המשתתפים הונחו להעלות את צריכת השומנים או הפחמימות, בהתאמה, ב-5-15 גרם/שבוע עד שהגיעו לרמה הנמוכה ביותר האפשרית עבורם כדפוס תזונה ארוך טווח. הדיאטה לא הוגבלה קלורית, ושתי הקבוצות הונחו לצרוך כמות גדולה של ירקות, לצמצם צריכת סוכר מוסף, קמח לבן ושומן טראנס ולהתמקד בצריכת מזונות מלאים עם רמת עיבוד נמוכה, עשירים בערכים תזונתיים ובבישול ביתי ככל שניתן.  
בתקופת המחקר, שתי הקבוצות השתתפו ב-22 מפגשי הדרכה תזונתית, שהתמקדו באסטרטגיות לשמירה על תזונה בריאה ואיכותית תוך צריכה נמוכה של שומן או פחמימות, בהתאם לקבוצת הדיאטה. מדד המטרה העיקרי היה השינוי במשקל לאחר שנה וההשפעה של מאפיינים גנטיים ופעילות האינסולין על השינוי במשקל בשתי קבוצות הדיאטה.

מניתוח נתוני התזונה של שתי הקבוצות עולה כי הרכב התזונה של המשתתפים בשתי הקבוצות היה כדלהלן:

 

  דיאטה דלת שומן דיאטה דלת פחמימות
פחמימות  48%  30%
שומנים  29%   45%
חלבונים  21%   23%

 

המשתתפים בקבוצת הדיאטה דלת-שומן ירדו בממוצע 5.3 ק"ג לעומת ירידה של 6 ק"ג בקבוצת הדיאטה דלת-פחמימות, הבדל שאינו מובהק סטטיסטית. לא נמצאה השפעה למאפיינים הגנטיים או לפעילות האינסולין על מידת הירידה במשקל. כמו כן, לא נמצא הבדל בין הקבוצות ביחס להשפעות השליליות הקשורות בדיאטה. החוקרים מסכמים כי מידת הירידה במשקל הייתה דומה בשתי הדיאטות, ללא עדיפות לדיאטה מסוימת. 
המחקר תומך ברעיון שאיכות המזון ולא כמותו היא שעוזרת לרדת במשקל ולשמור עליו לטווח הרחוק, כאשר ממצאים אלה מעמידים בספק את ההשערה כי יש לבסס המלצות תזונה על גנטיקה או על סבילות הגוף לפחמימות ושומנים. 

Effect of Low-Fat vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion: The DIETFITS Randomized Clinical Trial.
Gardner CD, et al.
JAMA. 2018 Feb 20;319(7):667-679. doi: 10.1001/jama.2018.0245.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29466592

 

 

אסטרטגיות תזונתיות לטיפול בגלאוקומה

בסקירה מפורטות העדויות העדכניות בנוגע לתפקיד של שמנות, רכיבים תזונתיים מסוימים ותוספי תזונה לטיפול בגלאוקומה.

להלן הממצאים העיקריים:

  • שמנות - מספר מחקרים תצפיתיים מצאו קשר בין שמנות לבין עלייה בלחץ התוך-עיני, אולם הממצאים ממחקרים אפידמיולוגיים לגבי הקשר בין BMI וגלאוקומה לא היו עקביים. עם זאת, מחקרים שונים מצאו קשר בין מאפייני התסמונת המטבולית לבין עלייה בלחץ התוך-עיני ובסיכון לגלאוקומה. 
  • אלכוהול – הממצאים אינם עקביים; ישנם מחקרים המראים כי צריכת אלכוהול אקוטית הייתה מלווה בירידה בלחץ התוך-עיני, מחקרים שלא מצאו קשר בין צריכת אלכוהול לבין הסיכון לגלאוקומה ומחקר אחד שמצא כי צריכת אלכוהול דווקא הייתה קשורה בסיכון גבוה יותר לגלאוקומה.
  • קפה – כמה מחקרים מראים כי צריכת קפה הייתה מלווה בעלייה אקוטית בלחץ התוך-עיני, אולם ברוב המחקרים לא נמצא קשר בין צריכת קפה לבין הסיכון להתפתחות גלאוקומה. 
  •  תה – במחקר חתך אחד נמצא כי משתתפים שצרכו תה באופן קבוע היו בסיכון נמוך יותר להתפתחות גלאוקומה. 
  • גינקו דו-אונתי (Ginkgo biloba) – רוב המחקרים הצביעו על השפעה מיטיבה של גינקו על זרימת הדם ושיפור הנזק לשדה הראייה.  
  • תזונה עשירה בפירות וירקות נמצאה קשורה בסיכון מופחת לגלאוקומה, בדגש על צריכת ויטמין A, C, קרוטנואידים ועלים ירוקים. 
  • שוקולד מריר – במחקר אקראי מבוקר קטן נמצא כי צריכת שוקולד מריר הובילה להרחבת כלי הדם בעין בקרב משתתפים בריאים אך לא בקרב חולי גלאוקומה. 
  • זעפרן (Crocus sativus) - במחקר אקראי מבוקר קטן נמצא כי צריכת זעפרן הובילה לירידה בלחץ התוך עיני. 
  • ויטמינים נוגדי חמצון – על פי נתוני סקר הבריאות הלאומי האמריקאי לא נמצא קשר בין גלאוקומה לבין נטילת תוספי ויטמין A או ויטמין E, או בין רמתם בדם. צריכת תוסף ויטמין C, אך לא רמתו בדם, הייתה קשורה בסיכון נמוך יותר לגלאוקומה. במחקר אקראי מבוקר ארוך טווח לא נמצאה השפעה לנטילת פורמולת נוגדי חמצון על התקדמות המחלה.  
  • חומצות שומן רב בלתי רוויות – ממצאים אפידמיולוגיים מצביעים על כך שחוסר איזון בין אומגה 3 לאומגה 6 קשור בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, אולם במחקר אקראי מבוקר לא נמצאה השפעה מיטיבה לנטילת תוסף אומגה 3 על התקדמות המחלה. 
  • החוקרים מסכמים כי אומנם מדובר בעיקר במחקרים תצפיתיים, אך על סמך העדויות הקיימות ניתן להמליץ לחולי גלאוקומה לשמור על משקל תקין, להימנע מצריכה גבוהה של קפה ולהגביר את צריכת הפירות והירקות, כטיפול משלים לטיפול הרפואי הסטנדרטי. 

The Role of Diet in Glaucoma: A Review of the Current Evidence.
Al Owaifeer AM, Al Taisan AA.
Ophthalmol Ther. 2018 Feb 8. doi: 10.1007/s40123-018-0120-3. [Epub ahead of print]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29423897

 

 

צמחי מרפא לטיפול בדִיספפסיה תפקודית

בסקירה מוצגים הממצאים לגבי השימוש ברפואה משלימה בקרב הסובלים מדיספפסיה תפקודית (חוסר נוחות בבטן העליונה ללא סיבה ידועה).

מהסקירה עולה כי בארה"ב וקנדה כמחצית מהמטופלים עם הפרעות בדרכי העיכול נוטים לעשות שימוש בשיטות שונות של רפואה משלימה. במסגרת הסקירה מוצגים הממצאים הקליניים משלושה תחומים של הרפואה המשלימה: צמחי מרפא, דיקור והיפנוזה. 
בהתייחס לצמחי מרפא, ישנן עדויות קליניות המצביעות על היעילות של  קרא עוד

Complementary and alternative treatment in functional dyspepsia.
Chiarioni G, Pesce M, Fantin A, Sarnelli G.
United European Gastroenterol J. 2018 Feb;6(1):5-12. doi: 10.1177/2050640617724061. Epub 2017 Aug 2.

 

 

רכיבים תזונתיים לטיפול ביתר לחץ דַם

בסקירה מפורטות העדויות הקליניות לגבי השימוש ברכיבים תזונתיים לטיפול ביתר לחץ דם וכן מנגנוני הפעולה שלהם, במטרה לספק למטפלים הנחיות פרקטיות.

במסגרת הסקירה מוצגים הממצאים בנוגע להשפעה של קקאו ופלבונואידים, סלק, שום וחומצות שומן בלתי רוויות במצבי יתר לחץ דם: קרא עוד

 Nutritional Supplements for the Treatment of Hypertension: A Practical Guide for Clinicians.
Turner JM, Spatz ES.
Curr Cardiol Rep. 2016 Dec;18(12):126.

 

 

הקשר בין גורמי אורח חיים לבין הפרוגנוזה של סרְטן שלפוחית השתן

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה נבדקו העדויות בנוגע לקשר בין גורמי אורח חיים - כולל BMI, תזונה, תוספי תזונה ופעילות גופנית - לבין הפרוגנוזה של סרטן שלפוחית השתן.

בסקירה נכללו 31 מחקרים תצפיתיים ומבוקרים, בהם נבדק הקשר בין גורמי אורח החיים לבין הישנות, התקדמות ושיעורי תמותה בקרב חולי סרטן שלפוחית השתן. נמצא כי  קרא עוד

Body Mass Index, Diet-Related Factors, and Bladder Cancer Prognosis: A Systematic Review and Meta-Analysis.
Westhoff E, et al.
Bladder Cancer. 2018 Jan 20;4(1):91-112. doi: 10.3233/BLC-170147.

 

 

פורמולת צמחי מרפא לשיפור הזיכרון

במחקר פיילוט כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך בבריטניה, נבדקה ההשפעה של פורמולת צמחי מרפא (המורכבת מצמחים המוכרים ברפואת הצמחים האירופאית המסורתית) על הזיכרון בקרב משתתפים בריאים.

במחקר נכללו 44 מתנדבים בריאים בני 61 בממוצע, אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הפלסבו. המשתתפים בקבוצת ההתערבות נטלו למשך שבועיים פורמולה המכילה מיצוי אלכוהולי של מרווה רפואית (Salvia officinalis), רוזמרין (Rosmarinus officinalis) ומליסה (Melissa officinalis), והמשתתפים בקבוצת הפלסבו נטלו מיצוי אלכוהולי של סייסלי מתוק (Myrrhis odorata). ההשפעה על הזיכרון נבדקה באמצעות מבחן זכירת מילים.

באופן כללי, נמצא כי  קרא עוד

A randomised double-blind placebo-controlled pilot trial of a combined extract of sage, rosemary and melissa, traditional herbal medicines, on the enhancement of memory in normal healthy subjects, including influence of age.
Perry NSL, Menzies R, Hodgson F, Wedgewood P, Howes MR, Brooker HJ, Wesnes KA, Perry EK.
Phytomedicine. 2018 Jan 15;39:42-48. doi: 10.1016/j.phymed.2017.08.015. Epub 2017 Aug 18.

 

 

אורז מבושל למחצה לאיזון רמת הסוכר לאחר הארוחה בקרב חולי סוּכרת סוג 2

במחקר מוצלב נבדקה ההשפעה של אורז מבושל למחצה (Parboiled) - לעומת אורז לבן ואורז מלא - על התגובה הגליקמית ורמת השובע בקרב משתתפים עם סוכרת סוג 2 בהשוואה למשתתפים בריאים.
אורז מבושל למחצה הינה שיטת עיבוד של גרגרי אורז מלא (עם הקליפה) העוברים השריה במים, אידוי וייבוש לפני הבישול הסופי; שיטה זו מגדילה את הערכים התזונתיים של האורז בהשוואה לאורז לבן רגיל. החוקרים שיערו כי צריכת אורז מבושל למחצה תהיה בעלת השפעה דומה לזו של אורז מלא בהתייחס לתגובה הגליקמית ורמת השובע.

במחקר נכללו 45 מתנדבים מעל גיל 21, מהם 15 משתתפים חולי סוכרת סוג 2, שאינם נוטלים אינסולין. כל המשתתפים צרכו בשלושה ימים שונים, לאחר צום הלילה, 50 גרם פחמימות שמקורן באורז מבושל למחצה, אורז לבן או אורז מלא - עם לפחות שבוע הפרדה ביניהם. רמת הסוכר בדם ורמת השובע נמדדו עד 120 דקות לאחר צריכת האורז. נמצא כי קרא עוד

Parboiled rice metabolism differs in healthy and diabetic individuals with similar improvement in glycemic response
Hamad, Samar et al.
Nutrition , Volume 47 , 43 - 49

 

 

מיץ רימונים לאיזון התגובה הגליקמית

במחקר מוצלב נבדקה ההשפעה של פוליפנוֹלים מרימון על התגובה הגליקמית, כאשר המיצוי או המיץ נצרכו בשילוב מזונות עם מדד גליקמי גבוה. במסגרת המחקר נערכו שלושה ניסויים, בכולם נכללו 16 מתנדבים בריאים ובכולם נעשה שימוש במנה של 109 גרם לחם לבן המכילה 50 גרם פחמימות זמינות:

  1. בניסוי הראשון המשתתפים צרכו בשלושה ימים שונים את מנת הלחם בשילוב אחת מהאפשרויות הבאות: כמוסת פלסבו (400 מ"ג צלולוז), או 200 מ"ג פלסבו בשילוב 200 מ"ג מיצוי רימונים, או 400 מ"ג מיצוי רימונים יחד עם 200 מ"ל מים. 
  2. בניסוי השני המשתתפים צרכו בארבעה ימים שונים: פעמיים את מנת הלחם עם 200 מ"ל מים המכילים סוכרים בדומה למיץ רימונים, ופעמיים את מנת הלחם עם 200 מ"ל מיץ רימונים.  
  3. בניסוי השלישי המשתתפים צרכו את מנת הלחם בשילוב 200 מ"ל מים המכילים חומצות פרי ברמת חומציות הדומה למיץ רימונים, או 200 מ"ל מים רגילים. 

רמת הגלוקוז בדם נמדדה 180 דקות לאחר הצריכה. נמצא כי קרא עוד

Pomegranate juice, but not an extract, confers a lower glycemic response on a high-glycemic index food: randomized, crossover, controlled trials in healthy subjects.
Kerimi A, Nyambe-Silavwe H, Gauer JS, Tomás-Barberán FA, Williamson G.
Am J Clin Nutr. 2017 Dec;106(6):1384-1393. doi: 10.3945/ajcn.117.161968. Epub 2017 Oct 11.

 

 

התרומה של צריכת חלבון גבוהה בקרב קשישים

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של רמת צריכת החלבון בתפריט על מסת שרירי השלד ותפקודם בקרב קשישים.

במחקר נכללו 29 גברים מעל גיל 70 עם BMI ממוצע של 28.3, אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות דיאטה: דיאטה אחת הכוללת רמת חלבון רגילה של 0.8 גרם/ק"ג משקל גוף (בהתאם ל-RDA) ודיאטה אחת הכוללת רמת חלבון כפולה של 1.6 גרם/ק"ג משקל גוף. כל המזון בתקופת המחקר סופק על ידי החוקרים. בתחילת המחקר ולאחר 10 שבועות נמדדה מסת הגוף הרזה באמצעות DEXA וחוזק שריר הרגל באמצעות דינמומטר.

בשתי הקבוצות נמצא כי קרא עוד

The effects of dietary protein intake on appendicular lean mass and muscle function in elderly men: a 10-wk randomized controlled trial.
Mitchell CJ, et al.
Am J Clin Nutr. 2017 Dec;106(6):1375-1383. doi: 10.3945/ajcn.117.160325. Epub 2017 Nov 1.

 

 

האם תוסף וִיטמין D במינון גבוה מסייע בשיפור צפיפות העצם בקרב נשים בהיריוֹן?

כחלק ממחקר כפול סמיות מבוקר, העוסק בהשפעה של ויטמין D בהריון, במחקר הנוכחי נבדקה ההשפעה של נטילת תוספי ויטמין D במהלך ההריון על צפיפות העצם. התוסף ניתן במינון 400, 2,000 או 4,000 יחב"ל ליום החל משבוע 16 ועד הלידה. במחקר הנוכחי נכללו 301 נשים, אשר עברו מדידת צפיפות עצם בשבוע 12-20 להריון - במקביל להתחלת נטילת התוסף ופעם נוספת עד 14 שבועות לאחר הלידה
נמצא כי קרא עוד

Bone mineral density during pregnancy in women participating in a randomized controlled trial of vitamin D supplementation.
Wei W, Shary JR, Garrett-Mayer E, Anderson B, Forestieri NE, Hollis BW, Wagner CL.
Am J Clin Nutr. 2017 Dec;106(6):1422-1430. doi: 10.3945/ajcn.116.140459. Epub 2017 Oct 18.

 

 

האם שמן נר הלילה תורם לתהליך הלידַה?

במחקר תלת-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך באיראן, נבדקה ההשפעה של שמן נר הלילה על תהליך הלידה בקרב נשים בהריון ראשון, שאינן בקבוצת סיכון ונמצאות בשבוע ה-40 להריון. במחקר נכללו 80 נשים, אשר חולקו אקראית לנטילת 1,000 מ"ג כמוסות שמן נר הלילה או פלסבו - למשך 7 ימים. החוקרים עקבו אחר המשתתפות עד לאחר הלידה.

נמצא כי קרא עוד

Evening primrose oil and labour, is it effective? A randomised clinical trial.
Kalati M, Kashanian M, Jahdi F, Naseri M, Haghani H, Sheikhansari N.
J Obstet Gynaecol. 2018 Feb 9:1-5. doi: 10.1080/01443615.2017.1386165. [Epub ahead of print]

 

 

תוספי תזונה בעלי פעילות נוגדת טסיות

בסקירה מוצגות העדויות ממחקרים פרה-קליניים וקליניים בנוגע לשימוש בתוספי תזונה בעלי פעילות נוגדת טסיות למניעה ולטיפול בתחלואה קרדיווסקולרית ואת השפּעתם על תפקודי קרישת הדם. 
במחקרים שונים נמצאו מספר רכיבים טבעיים בעלי פעילות נוגדת טסיות והשפעה מגינה מפני תחלואה קרדיווסקולרית, ביניהם קרא עוד

Dietary Supplements with Antiplatelet Activity: A Solution for Everyone?
Olas B.
Adv Nutr. 2018 Jan 1;9(1):51-57. doi: 10.1093/advances/nmx014.

 

 

רפואת צמחים סינית לטיפול בדמנציה וסקולרית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה מוערכות העדויות בנוגע ליעילות ולבטיחות של רפואת צמחים סינית לטיפול בדמנציה וסקולרית, הנגרמת כתוצאה מפגיעה בכלי הדם המובילים חמצן למוח. בסקירה נכללו 40 מחקרים אקראיים מבוקרים באיכות מתודולוגית גבוהה, בהם סה"כ 3,572 משתתפים. ההשפעה של רפואת צמחים סינית נבדקה בעיקר בהשוואה לטיפול המערבי הסטנדרטי (36 מהמחקרים) וכן בהשוואה לפלסבו או לטיפול משולב (תרופות לצד צמחי מרפא).

מניתוח כולל של הנתונים עולה כי קרא עוד

Chinese Herbal Medicine for Vascular Dementia: A Systematic Review and Meta-Analysis of High-Quality Randomized Controlled Trials.
Xu QQ, Shan CS, Wang Y, Shi YH, Zhang QH, Zheng GQ.
J Alzheimers Dis. 2018;62(1):429-456. doi: 10.3233/JAD-170856.

 

 

ההשפעה של רכיבים טבעיים המיועדים לדיכוי תיאבון

במחקר, שנערך בקרב חולדות, הוערכה היעילות של רכיבים טבעיים שונים הקיימים בתוספי תזונה המיועדים לדיכוי תיאבון. במסגרת המחקר נבדקה ההשפעה של תוסף חדש בשם UP601. מדובר בפורמולת פטנט המכילה מיצוי מתוקנן של הצמחים תות עץ לבן (Morus alba), מאטה (Yerba mate) ומגנוליה (Magnolia officinalis) בהשוואה למספר רכיבים ותוספים: קפאין טהור, מיצוי קליפות תפוחי אדמה, Cissus quadrangularis, גרסיניה (Garcinia cambogia), זעפרן (Crocus sativus), קטון פטל (Rubus idaeus) והתוסף Appetrex - המכיל מגוון צמחי מרפא, ויטמינים ומינרלים. כל תוסף ניתן לקבוצה של 8 חולדות והחוקרים עקבו אחר צריכת המזון שלהן עד 24 שעות לאחר צריכת התוסף על מנת להעריך את השפּעתו על דיכוי התיאבון. 

נמצא כי קרא עוד

Evaluation of Natural Product Compositions for Appetite Suppression.
Yimam M, Jiao P, Hong M, Brownell L, Lee YC, Hyun EJ, Kim HJ, Kim TW, Nam JB, Kim MR, Jia Q.
J Diet Suppl. 2018 Feb 14:1-19. doi: 10.1080/19390211.2018.1429518. [Epub ahead of print]

 

 

כותרות נוספות...

 

 

לחולי סוּכרת מומלץ לבצע פעילות גופנית בתדירות גבוהה יותר

במחקר תצפיתי, בו נכללו הנתונים של כ-500,000 משתתפים בסקר הבריאות הלאומי בקוריאה, נמצא קשר בצורת U בין תדירות הפעילות הגופנית לבין הסיכון לתמותה (מכל גורם), כאשר בקרב משתתפים ללא סוכרת, הסיכון הנמוך ביותר לתמותה היה עבור תדירות של 3-4 פעמים בשבוע, בעוד שעבור משתתפים עם סוכרת הסיכון הנמוך ביותר לתמותה היה עבור תדירות של 5-6 פעמים בשבוע.


Diabetes, Frequency of Exercise, and Mortality Over 12 Years: Analysis of the National Health Insurance Service-Health Screening (NHIS-HEALS) Database.
Shin WY, Lee T, Jeon DH, Kim HC.
J Korean Med Sci. 2018 Feb 19;33(8):e60. doi: 10.3346/jkms.2018.33.e60.

 

 

לא נמצאה השפעה למיץ סלק או לקפאין על התגובה למאמץ 

במחקר ראשוני מוצלב, הכולל ארבעה ניסויים, לא נמצאה השפעה אקוטית לצריכת מיץ סלק וקפאין, בנפרד או במשולב, על התגובה הפיזיולוגית, התפיסתית או על הביצועים באימון ריצה בעצימות גבוהה.  

No individual or combined effects of caffeine and beetroot-juice supplementation during submaximal or maximal running.
Oskarsson J, McGawley K.
Appl Physiol Nutr Metab. 2018 Feb 14. doi: 10.1139/apnm-2017-0547. [Epub ahead of print]

 

 

צריכת אלכוהול בהיריוֹן קשורה בחסר של העובר במינרלים

במחקר תצפיתי, בו נכללו 30 נשים בהריון כאשר 15 מהן צורכות אלכוהול, נמצא כי צריכת אלכוהול במהלך ההריון הייתה קשורה בחסר של העובר במינרלים קובלט ומנגן. 

The effect of alcohol consumption on maternal and cord blood electrolyte and trace element levels.
Skalny AV, Berezkina ES, Kiyaeva EV, Alidzhanova IE, Grabeklis AR, Tinkov AA.
Acta Sci Pol Technol Aliment. 2016 Oct-Dec;15(4):439-445. doi: 10.17306/J.AFS.2016.4.42.

 

 

קערורית סִינית לטיפול במחלת הפה והגפיים (מחלת הפה והטלפיים)

במחקר מבוקר רטרוספקטיבי, בו נכללו הרשומות הרפואיות של 725 מטופלים מעל גיל שנה עם מחלת הפה והגפיים (קרויה גם "מחלת הפה והטלפיים"), אשר טופלו בקערורית סינית (Scutellaria baicalensis) או בריבוירין (ribavirin, תרופה אנטי-ויראלית), נמצא כי הטיפול בקערורית סינית הוביל לשיפור מהיר יותר בתסמינים והיה בעל השפעה אנטי-ויראלית גבוהה יותר.  

Efficacy of Scutellaria baicalensis for the Treatment of Hand, Foot, and Mouth Disease Associated with Encephalitis in Patients Infected with EV71: A Multicenter, Retrospective Analysis.
Lin H, Zhou J, Lin K, Wang H, Liang Z, Ren X, Huang L, Xia C.
Biomed Res Int. 2016;2016:5697571. Epub 2016 Oct 20.

 

 

צמחי מרפא סיניים העשויים לתרום לטיפול באלְצהיימר ולמניעתו

במחקר מעבדה נמצא כי לשלושה צמחי מרפא סיניים - ברברית (Berberis bealei), קופטיס (Coptis chinensis) ופלודנדרון (Phellodendron chinense) - השפעה מעכבת על האנזים AChE (אצטילכולין אסטראז), המעורב בהתפתחות מחלת האלצהיימר.

Extracts from Traditional Chinese Medicinal Plants Inhibit Acetylcholinesterase, a KnownAlzheimer's Disease Target.
Kaufmann D, Kaur Dogra A, Tahrani A, Herrmann F, Wink M.
Molecules. 2016 Aug 31;21(9). pii: E1161. doi: 10.3390/molecules21091161.

 

 

רכיבים צמחיים לטיפול בפרקִינסון

בסקירה, המציגה את הממצאים ממחקרים פרה-קליניים העוסקים ברכיבים צמחיים לטיפול בפרקינסון, עולה כי לרכיבים הצמחיים תה ירוק, יין אדום ורודיולה (Rhodiola rosea) עשויה להיות השפעה טיפולית חזקה יותר מאשר הטיפולים התרופתיים הקיימים לשיפור פעילות הדופמין במוח.

Preclinical and Potential Applications of Common Western Herbal Supplements as Complementary Treatment in Parkinson's Disease.
Morgan LA, Grundmann O.
J Diet Suppl. 2017 Jul 4;14(4):453-466. doi: 10.1080/19390211.2016.1263710. Epub 2017 Jan 17.

 

 

תוסף טבעי לגברים הסובלים מהפרעות בתפקוד הערמונית

בסקר, בו נכללו 65 גברים בגילאי 56-86, נמצא כי נטילת התוסף ProstaCaid* במינון של לפחות 2 כמוסות ליום במשך חודשיים הובילה לשיפור בתסמינים בדרכי השתן התחתונות על רקע הפרעה בתפקוד הערמונית. 
* התוסף מכיל 33 רכיבים טבעיים כולל ויטמין C, ויטמין D, אבץ, סלניום ומגוון צמחי מרפא, רכיבים צמחיים ופטריות מרפא.  

Improvements in Self-reported Lower Urinary Tract Symptoms With Prostate Health Supplement.
Eliaz I, Weil E, Wilk B. 
Altern Ther Health Med. 2018 Feb 10. pii: AT5449. [Epub ahead of print]

 

 

תיאור מקרה של ג'ינג'ר לטיפול בדלקת מפרקים נִיוונית

בתיאור מקרה מפורט הליך הטיפול בג'ינג'ר (Zingiber officinale) לדלקת מפרקים ניוונית, במסגרתו המטופל קיבל סדרת טיפולים במשך 7 ימים רצופים במרכז לרפואה אינטגרטיבית ואחריה המשך טיפול עצמי למשך 24 שבועות, טיפול אשר הוביל לשיפור הדרגתי בתסמינים. 

ginger Therapy for Osteoarthritis: A Typical Case.
Therkleson T.
J Holist Nurs. 2014 Sep;32(3):232-9. doi: 10.1177/0898010113520467. Epub 2014 Jan 29.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם