אילו תוספים צמחיים יסייעו לשמירה על הבריאות הכללית? האם הוספת עדשים לתזונה מפחיתה את התגובה הגליקמית? ואילו טיפולים אינטגרטיביים נמצאו יעילים להפחתת תופעות לוואי בקרב חולות סרטן השד? תשובות לשאלות אלו בפתח הסקירה השבועית שלנו.
ובהמשך – האם תכנית לשינוי אורח החיים מובילה לשינוי משמעותי בהרגלים? האם תוספי אומגה 3 משולבים יעילים לנשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות? האם נטילת ויטמין D בהריון קשורה בשיפור מדדי הצמיחה של התינוק? האם ויתניה משכרת יעילה לשיפור התפקוד הקוגניטיבי? האם תוסף פרוביוטיקה ספציפי יעיל להקלה על תסמונת המעי הרגיש? והאם רמות גבוהות של ויטמין D קשורות בסיכון מופחת לסרטן קולורקטלי?
זאת ועוד... ההשפעה נוגדת הדלקת של קקאו, ההשפעה הפיזיולוגית של פלאבנולים בתזונה וההשפעה של שמנות על תסמיני חרדה ודיכאון.
בכותרות השבוע: סטרס בתקופת הילדות מאיץ את התפתחות המוח, לבנות עם רמת ויטמין D גבוה שרירים חזקים יותר, רמות הורמוני המין לאחר גיל המעבר קשורות בסיכון הקרדיווסקולרי, הקשר בין הורמוני בלוטת התריס וסוכרת הריון, מהימנות המידע ברשת על חיסונים ואוטיזם והפעילות נוגדת הסרטן של גרסיניה ופרע מחורר.
בסדרה של שלושה מאמרים מציגים החוקרים היבטים שונים של השימוש בתוספים צמחיים.
במאמר הראשון החוקרים דנים בשימוש בתוספים צמחיים לשמירה על הבריאות ולמניעת תחלואה. במסגרת המאמר מוצגת ההיסטוריה של השימוש בתוספים צמחיים בארה"ב ומפורטים הממצאים המחקריים בנוגע לתוספים שכיחים המשמשים למניעת תחלואה.
התוספים המוצגים במאמר כוללים: קיפודנית (Echinacea spp) למניעת הצטננות ולטיפול בה, ג'ינסנג אמריקאי (Panax quinquefolium) לתמיכה במערכת החיסון, גינקו דו-אונתי (Ginkgo biloba) לשיפור התפקוד הקוגניטיבי, אומגה 3 מזרעי פשתן להפחתת הכולסטרול, תה ירוק (Camellia sinensis) לשיפור מדדי סיכון קרדיווסקולריים כגון תפקוד כלי הדם ולחץ הדם, איזופלבונים מסויה לבריאות העצם ולהפחתת תסמיני גיל המעבר ושום (Allium sativum) במצבים בריאותיים שונים.
החוקרים מסכמים כי למרות שישנם ממצאים מבטיחים, קיים קושי לגבש המלצות לשימוש קליני בשל העדר רגולציה ושימוש במגוון רחב של מינונים וצורות הכנה. יחד עם זאת, בשל השימוש השכיח בתוספים צמחיים יש להזהיר את המטופלים מפני השפעות שליליות או אינטראקציות עם טיפול תרופתי.
במאמר השני מוצגת סקירה של העדויות ממחקרים אקראיים מבוקרים בנוגע ליעילות של תוספים צמחיים לטיפול בתחלואה כרונית.
במאמר השלישי דנים החוקרים בהיבטים של חקיקה ורגולציה בהתייחס לתוספים צמחיים ודיון במחלוקות הציבוריות בנושא זה.
Schaffer SD, Curry K, Yoon SJ. Herbal supplements for health promotion and disease prevention. Nurse Pract. 2016 Oct 20;41(10):38-48.
https://journals.lww.com/tnpj/Fulltext/2016/10000/Herbal_supplements_for_health_promotion_and.8.aspx
Schaffer SD, Curry K, Yoon SJ. Herbal supplements used to treat common chronic conditions. Nurse Pract. 2016 Nov 19;41(11):26-33.
Curry K, Schaffer SD, Yoon SJ. Laws and guidelines governing the use of herbal supplements. Nurse Pract. 2016 Dec 16;41(12):39-43.
במחקר אקראי מוצלב הוערכה ההשפעה של החלפת חצי מכמות הפחמימות ממזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה בעדשים, על התגובה הגליקמית.
במחקר נכללו שתי קבוצות של 24 משתתפים בריאים, כאשר המשתתפים בכל קבוצה צרכו 4 מנות המכילות 50 גרם פחמימות זמינות - במועדים שונים. קבוצה אחת צרכה אורז בלבד או מנה המכילה יחס שווה של אורז ועדשים משלושה סוגים (ירוקות גדולות, ירוקות קטנות או כתומות). הקבוצה השנייה צרכה אותה כמות פחמימות מתפוח אדמה בלבד, או בשילוב עם שלושת סוגי העדשים.
נמצא כי בהשוואה לצריכת אורז בלבד או תפוח אדמה בלבד, רמות הסוכר היו נמוכות יותר לאחר צריכת אורז או תפוח אדמה בשילוב עד עדשים מכל סוג. עוד נמצא כי רמות האינסולין היו נמוכות יותר לאחר צריכת עדשים בשילוב עם תפוח אדמה, אך לא בשילוב עם אורז. החוקרים מראים כי התגובה הגליקמית לאורז או לתפוח אדמה הופחתה בכ-20% ובכ-35%, בהתאמה, כאשר מחצית מכמות הפחמימות הוחלפה בעדשים. החוקרים מסכמים כי החלפת מחצית מהפחמימות ממזונות עם אינדקס גליקמי גבוה בעדשים, הפחיתה באופן מובהק את התגובה הגליקמית בקרב מבוגרים בריאים.
Moravek D, et al. Carbohydrate Replacement of Rice or Potato with Lentils Reduces the Postprandial Glycemic Response in Healthy Adults in an Acute, Randomized, Crossover Trial. J Nutr. 2018 Apr 1;148(4):535-541.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29659967
במאמר, שפורסם מטעם האגודה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית (ASCO), תומכים הכותבים בהנחיות האגודה לאונקולוגיה אינטגרטיבית (SIO) לשילוב טיפולים אינטגרטיביים במהלך או לאחר הטיפול הקונבנציונאלי בסרטן השד.
ההנחיות מתייחסות לשימוש בטיפולים אינטגרטיביים להקלה על התסמינים ועל תופעות הלוואי, כולל חרדה, סטרס, הפרעות מצב רוח, עייפות, פגיעה באיכות החיים, בחילות והקאות על רקע כימותרפיה, לימפאדמה, נוירופתיה היקפית על רקע כימותרפיה, כאב והפרעות שינה. שיטות הטיפול כוללות טכניקות גוף-נפש, רכיבים טבעיים ושינויי אורח חיים. בהתבסס על סקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים, נמצאה תמיכה להמלצות הבאות: קרא עוד.
Lyman GH, et al. Integrative Therapies During and After Breast Cancer Treatment: ASCO Endorsement of the SIO Clinical Practice Guideline. J Clin Oncol. 2018 Jun 11:JCO2018792721.
במחקר אקראי מבוקר הוערכה התרומה של תכנית רב-תחומית לשינוי אורח החיים ולשיפור התזונה והפעילות הגופנית.
במחקר נכללו 212 מבוגרים מארה"ב (שיקגו), המאופיינים בצריכה נמוכה של ירקות ופירות, צריכה גבוהה של שומן רווי, רמה נמוכה של פעילות גופנית ורמה גבוהה של זמן מסך. המשתתפים חולקו אקראית לשתי קבוצות התערבות ולקבוצת ביקורת. שתי תכניות ההתערבות התמקדו בהעלאת רמת הפעילות בעצימות בינונית עד גבוהה - במקביל או מיד לאחר התמקדות בשני יעדים נוספים: העלאת הצריכה של ירקות ופירות וצמצום זמן מסך. בקבוצת הביקורת ההתמקדות הייתה בהפחתת סטרס ושיפור השינה. במסגרת התכנית, שאורכת 9 חודשים, ניתנה הדרכה מרחוק על ידי אנשי מקצוע והמעקב אחר התנהגות המשתתפים נעשה באמצעות אפליקציה סלולרית ומד תאוצה. המשתתפים תוגמלו כספית עבור היענות מקסימלית ליעדי התכנית - 5 דולר לשבוע למשך 12 שבועות.
נמצא כי קרא עוד.
Spring B, et al. Multicomponent mHealth Intervention for Large, Sustained Change in Multiple Diet and Activity Risk Behaviors: The Make Better Choices 2 Randomized Controlled Trial. J Med Internet Res. 2018 Jun 19;20(6):e10528.
בשני מחקרים כפולי-סמיות מבוקרי פלסבו, שנערכו על ידי חוקרים מאיראן, נבדקה ההשפעה של תוסף אומגה 3 עם ויטמין E או עם ויטמין D בקרב נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות.
במחקר הראשון נבדקה ההשפעה של תוסף אומגה 3 וויטמין E על מדדי תנגודת לאינסולין ורמות ההורמונים בקרב נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות. במחקר נכללו 68 נשים בגילאי 18-40, אשר חולקו אקראית לקבלת התוספים: 1 גרם אומגה 3 מזרעי פשתן ו-400 יחב"ל ויטמין E, או פלסבו - למשך 12 שבועות. נמצא כי קרא עוד.
במחקר השני נבדקה ההשפעה של תוסף אומגה 3 וויטמין D על מדדים קליניים, מטבוליים וגנטיים בקרב נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות. במחקר נכללו 60 נשים בגילאי 18-40, אשר חולקו אקראית לקבלת ויטמין D במינון 50,000 יחב"ל פעם בשבועיים ו-2 גרם/יום אומגה 3 משמן דגים, או פלסבו – למשך 12 שבועות. נמצא כי קרא עוד.
Ebrahimi FA, et al. The Effects of Omega-3 Fatty Acids and Vitamin E Co-Supplementation on Indices of Insulin Resistance and Hormonal Parameters in Patients with Polycystic Ovary Syndrome: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2017 Jun;125(6):353-359.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28407657
Jamilian M, et al. The influences of vitamin D and omega-3 co-supplementation on clinical, metabolic and genetic parameters in women with polycystic ovary syndrome. J Affect Disord. 2018 May 26;238:32-38.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29859385
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה ההשפעה של נטילת תוספי ויטמין D במהלך ההריון על מדדי צמיחה, תחלואה ותמותה של היילוד. בסקירה נכללו 24 מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם 5,405 נשים בהריון. מינון ויטמין D במחקרים השונים נע בטווח של 800 ל-4,000 יחב"ל ליום או מינונים גבוהים מאוד במרווחי זמן גדולים יותר (שבועי, חודשי, כל חודשיים, חד פעמי).
נמצא כי נטילת ויטמין D הייתה מלווה בקרא עוד.
Bi WG, et al. Association Between Vitamin D Supplementation During Pregnancy and Offspring Growth, Morbidity, and Mortality: A Systematic Review and Meta-analysis.JAMA Pediatr. 2018 May 29.
במחקר פיילוט כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות והבטיחות של ויתניה משכרת (Withania somnifera) לשיפור הזיכרון והתפקוד הקוגניטיבי בקרב מבוגרים עם הפרעה קוגניטיבית קלה. במחקר נכללו 50 מבוגרים, אשר חולקו אקראית לנטילת 300 מ"ג ויתניה פעמיים ביום או פלסבו - למשך 8 שבועות.
בסיום תקופת ההתערבות נמצא כי בהשוואה לפלסבו קרא עוד.
Choudhary D, Bhattacharyya S, Bose S. Efficacy and Safety of ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) Root Extract in Improving Memory and Cognitive Functions. J Diet Suppl. 2017 Nov 2;14(6):599-612.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של תוסף פרוביוטיקה בקרב מבוגרים הסובלים מתסמונת המעי הרגיש המאופיינת בשלשול, ברמה בינונית עד חמורה. במחקר נכללו 400 משתתפים, אשר חולקו אקראית לטיפול בתוסף פרוביוטיקה או פלסבו - למשך 16 שבועות. קבוצת ההתערבות נטלה תוסף המשווק תחת השם המסחרי Bio-Kult® במינון של 2 כמוסות פעמיים ביום - לפני או יחד עם הארוחה. כל כמוסה מכילה 2 מיליארד חיידקים מ-14 זנים שונים (סה"כ 8 מיליארד חיידקים ליום).
יעילות הטיפול הוערכה באמצעות חומרת ותדירות כאבי הבטן עליהם דיווחו המשתתפים. נמצא כי בקבוצת הפרוביוטיקה חל שיפור של 69% בחומרת כאבי הבטן, לעומת שיפור של 47% בקבוצת הפלסבו (p<0.001). עוד נמצא כי קרא עוד.
Ishaque SM, Khosruzzaman SM, Ahmed DS, Sah MP. A randomized placebo-controlled clinical trial of a multi-strain probiotic formulation (Bio-Kult®) in the management of diarrhea-predominant irritable bowel syndrome.
BMC Gastroenterol. 2018 May 25;18(1):71.
בניתוח כולל של נתונים מ-17 מחקרי עוקבה נבדק באופן רטרוספקטיבי הקשר בין ריכוז רמת ויטמין D בדם לבין הסיכון לסרטן קולורקטלי.
במחקר נכללו הנתונים של 5,706 משתתפים, שאובחנו עם סרטן קולורקטלי, וקבוצת השוואה של 7,107 משתתפים בריאים. נמצא כי בהשוואה לרמות ויטמין D של 50-62.5 ננומול/ליטר, שהינו הטווח התחתון המספיק לשמירה על בריאות העצם, משתתפים עם חסר ויטמין D (פחות מ-30 ננומול/ליטר) היו קרא עוד.
McCullough ML, et al.
Circulating Vitamin D and Colorectal Cancer Risk: An International Pooling Project of 17 Cohorts.
J Natl Cancer Inst. 2018 Jun 14. doi: 10.1093/jnci/djy087. [Epub ahead of print]
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו מוצלב הוערכה ההשפעה האקוטית של צריכת קקאו עשיר בפוליפנוֹלים על מדדים הקשורים בתגובה נוגדת הדלקת בקרב מבוגרים בריאים. במחקר נכללו 20 מתנדבים בריאים, אשר צרכו באופן חד פעמי אבקת קקאו (1.3 גרם, מתוכם כ-50% פוליפנוֹלים) או פלסבו בהפרש של שבוע ביניהם. השפּעת הקקאו הוערכה באמצעות בדיקת המטבוליטים בדם, הפעילות נוגדת החמצון והשינוי בביטוי הגנטי בתאי הדם הפריפריים (PBMCs). נמצא כי לאחר צריכת הקקאו קרא עוד.
Barrera-Reyes, P.K., Hernández-Ramírez, N., Cortés, J. et al. Gene expression changes by high-polyphenols cocoa powder intake: a randomized crossover clinical study. Eur J Nutr (2018).
בסקירה מוצגים הממצאים ממחקרים פרה-קליניים וקליניים בנוגע להשפעה הפיזיולוגית של פלאבנולים (קטכינים ופרואנתוציאנידינים) בתזונה ותרומתם לבריאות כלי הדם ולשיפור הביצועים הגופניים.
במסגרת הסקירה מוצגת ההשפעה הפיזיולוגית של פלאבנולים, שילובם בתזונה כחלק מדיאטת DASH להורדת לחץ דם, הזמינות הביולוגית שלהם והשפּעתם על לחץ הדם ותפקוד כלי הדם. מפורטים הממצאים לגבי ההשפעה של פלאבנולים מסוימים, כולל אפיקטכינים, תמצית זרעי ענבים ופרי הליצ'י. בהמשך מוצגים הממצאים בנוגע להשפעה על הביצועים הגופניים, זאת באמצעות השפעה על המטבוליזם וצריכת החמצן והפחתת מדדים של עקה חמצונית ודלקת.
לסיכום, מחקרים קליניים ואפידמיולוגיים מצביעים על כך שקרא עוד.
Al-Dashti YA, et al. Dietary Flavanols: A Review of Select Effects on Vascular Function, Blood Pressure, and Exercise Performance. J Am Coll Nutr. 2018 May 2:1-15.
במחקר, שנערך בקרב עכברים, נחקר התפקיד של חיידקי המעי ותנגודת לאינסולין בהתפתחות תסמיני דיכאון וחרדה על רקע שמנות.
במסגרת המחקר נבדקה ההתנהגות ופעילות האינסולין במוח של עכברים עם שמנות, שקיבלו או לא קיבלו טיפול אנטיביוטי. נמצא כי בקרב עכברים עם שמנות נצפו התנהגויות המבטאות עלייה במאפיינים של דיכאון וחרדה, כאשר עלייה זאת הייתה קשורה קרא עוד.
Soto M, et al. Gut microbiota modulate neuro behavior through changes in brain insulin sensitivity and metabolism. Mol Psychiatry. 2018 Jun 18.
כותרות נוספות...
במחקר אורך, בו נכללו 37 מתבגרים בריאים בגילאי 14-17, נמצא כי סטרס בילדות המוקדמת (עד גיל 5) מוביל להתפתחות מואצת של אזורים מסוימים במוח בגיל ההתבגרות, ממצא התומך בהשערה לפיה אירועים חיים טראומתיים בראשית החיים מאיצים את תהליך ההתבגרות המינית. עוד נמצא כי סטרס בהיבט החברתי בגיל ההתבגרות היה מלווה בשיבוש ההתפתחות של אזורים מסוימים במוח. מסקנת החוקרים היא כי גורמי סטרס בראשית החיים או מאוחר יותר יכולים לשנות את ההתפתחות העצבית עם השלכות אפשריות על הבריאות הנפשית.
Tyborowska A, et al. Early-life and pubertal stress differentially modulate grey matter development in human adolescents. Sci Rep. 2018 Jun 15;8(1):9201.
כחלק ממחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה, שנערך בדנמרק ובו נכללו הנתונים של כ-900 ילדים בגילאי 5, נמצא כי רמה ממוצעת גבוהה יותר של ויטמין D ב-5 השנים הראשונות לחיים הייתה קשורה בחוזק אחיזת יד גבוה יותר ובסיכון נמוך יותר למחלות שרירים (מיופתיה) בקרב בנות, אך לא בקרב בנים.
Al-Jwadi RF, Jespersen E, Dalgård C, Bilenberg N, Christesen HT. S-25OHD is Associated with Hand Grip Strength and Myopathy at Five Years in Girls: An Odense Child Cohort Study. J Clin Endocrinol Metab. 2018 May 16.
במחקר עוקבה, בו נכללו 2,834 נשים לאחר גיל המעבר, נמצא קשר בין רמות הורמוני המין לבין הסיכון הקרדיווסקולרי, כך שיחס טסטוסטרון/אסטרדיול ורמת טסטוסטרון גבוהים יותר היו קשורים בעלייה בסיכון הקרדיווסקולרי, בעוד שרמות אסטרדיול גבוהות יותר היו קשורות בסיכון מופחת.
Zhao D, et al. Endogenous Sex Hormones and Incident Cardiovascular Disease in Post-Menopausal Women.
J Am Coll Cardiol. 2018 Jun 5;71(22):2555-2566. doi: 10.1016/j.jacc.2018.01.083.
במחקר מקרה-בקרה, בו נכללו 107 נשים עם סוכרת הריון וקבוצת השוואה של 214 נשים בריאות, נמצא כי רמות גבוהות של fT3 עשויות להוות סמן להתפתחות של סוכרת הריון.
Rawal S, et al. A Longitudinal Study of Thyroid Markers across Pregnancy and the Risk of Gestational Diabetes.
J Clin Endocrinol Metab. 2018 Jun 7.
במחקר, שנערך על ידי חוקרים ממספר מדינות, הוערך המידע הזמין בגוגל בשפות שונות (200 התוצאות הראשונות בחיפוש באנגלית, צרפתית, איטלקית, פורטוגזית, מנדרינית וערבית) בנושא חיסונים ואוטיזם. החוקרים מראים כי קיימים הבדלים ניכרים במידע העולה בחיפושים השונים, כאשר חלק ניכר מהמידע אינו מהימן ואינו מבוסס על ממצאים עדכניים.
החוקרים מדווחים על העדר מימון או ניגודי אינטרסים.
Arif N, et al. Fake News or Weak Science? Visibility and Characterization of Antivaccine Webpages Returned by Google in Different Languages and Countries. Front Immunol. 2018 Jun 5;9:1215.
בסקירה מוצגות העדויות ממחקרים פרה-קליניים לגבי ההשפעה נוגדת הסרטן של מטבוליטים משניים המיוצרים מגרסיניה (Garcinia) ופרע מחורר (Hypericum perforatum) ומנגנוני הפעולה שלהם.
Brito LC, Berenger ALR, Figueiredo MR. An overview of anticancer activity of Garcinia and Hypericum. Food Chem Toxicol. 2017 Nov;109(Pt 2):847-862.