עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש יולי 2018 - מקבץ 1

עודכן בתאריך 05/07/2018

 

האם הפרוקטן הוא הגלוטן הבא? והאם ג'ינסנג קוריאני אדום מסייע כטיפול תומך לחולי סרטן ריאות המטופלים בכימותרפיה? – שני מחקרים מעניינים עונים על שאלות אלו בפתח הסקירה השבועית שלנו. 

כמו כן, נציג מחקרים שבדקו - האם שימוש חיצוני בפורמולת צמחי מרפא יעיל לחולי סרטן הכבד? אילו צמחי מרפא יעילים להורדת השומנים בדם ואילו לטיפול בהפרעות שינה? האם ויתניה משכרת יכולה לסייע לטיפול בהפרעות פוריות בקרב גברים? אילו טיפולים משלימים יעילים לטיפול בהפרעת חרדה? ומהן ההמלצות התזונתיות לטיפול בפסוריאזיס

בתחום השמנת יתר נציג מחקרים שבדקו - האם ישנם שינויים באוכלוסיית חיידקי המעי בקרב מטופלים לאחר ניתוח בריאטרי? אילו מזונות מפעילים איזורי תגמול במוח? והאם השמנה מהווה גורם מגן מפני סרטן השד בנשים צעירות?

לבסוף נציג מחקרים שבדקו האם חרדה קשורה בסיכון מוגבר לשברים בקרב נשים לאחר גיל המעבר? מה הקשר בין רמת הטסטוסטרון, תסמונת מטבולית ושיעורי התמותה בקרב גברים מבוגרים? מהי ההשפעה הקרדיווסקולרית של סוכרת בגיל צעיר? ואיזה טיפול אינטרנטי יעיל בפיברומיאלגיה

בכותרות השבוע: כיצד מדיטציה מפחיתה סטרס? מה הקשר בין - צריכת יוד ושמיעה, סוכרת ופרקינסון, אספירין וסרטן הרחם? ומהן ההשפעות של תרופות אנטי-פסיכוטיות בקרב ילדים ושל קנאביס בקרב בני נוער? 

 

 

האם הפרוקטן (ולא הגלוֹטן) הוא הגורם לתסמינים במטופלים עם רגישות לגלוֹטן שאינה צלִיאק?

במחקר כפול-סמיות מוצלב נבדקה ההשפעה של פרוקטן וגלוטן, כל אחד בנפרד, בקרב משתתפים עם רגישות לגלוטן שאינה צליאק. החוקרים מסבירים כי רגישות לגלוטן שאינה צליאק מלווה בשיפור בתסמינים במערכת העיכול עם הורדת הגלוטן מהתזונה, אולם מזונות המכילים גלוטן לרוב מכילים גם פרוקטן ולכן לא ידוע מהו הגורם העיקרי לאותם תסמינים. פרוקטנים הינם סוכרים המצויים במגוון מזונות כגון חיטה, שיפון, קטניות מסוימות, בצל, סלק, כרוב, אפרסק ועוד. 

במחקר נכללו 59 משתתפים, הצורכים דיאטה נטולת גלוטן, אשר צרכו בסדר אקראי חטיפי גרנולה המכילים גלוטן, פרוקטן או פלסבו - כל אחד למשך שבעה ימים עם הפסקה של לפחות 7 ימים ביניהם (עד להיעלמות התסמינים). נמצא כי היה הבדל מובהק ברמת התסמינים, שנמדדה באמצעות המדד GSRS-IBS י(Gastrointestinal Symptom Rating Scale Irritable Bowel Syndrome), עם ציון ממוצע של 33.1, 38.6 ו-34.3 עבור צריכה של גלוטן, פרוקטן ופלסבו, בהתאמה. מגמה דומה נמצאה בהתייחס לתחושת נפיחות.

החוקרים מראים כי לאחר צריכת פרוקטן ציון התסמינים הכללי ותחושת הנפיחות היו גבוהים יותר באופן מובהק בהשוואה לצריכת גלוטן, כאשר לא נמצא הבדל מובהק ברמת התסמינים לאחר צריכת גלוטן לעומת פלסבו. החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על כך שפרוקטן, יותר מגלוטן, גרם להופעת התסמינים במערכת העיכול. 

Skodje GI, et al. Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-Reported Non-CeliacGluten Sensitivity. Gastroenterology. 2018 Feb;154(3):529-539.e2.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29102613

 

 

גִ'ינסנג קורִיאני אדום לחולי סרְטן ריאות המטופלים בכִימותרפיה

במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של טיפול תומך במיצוי ג'ינסנג קוריאני אדום (Panax ginseng) בקרב חולי סרטן ריאות מסוג NSCLCי(non-small cell lung cancer) המטופלים בכימותרפיה.

במחקר נכללו 60 חולים, אשר חולקו אקראית לכימותרפיה בלבד (גמציטאבין בשילוב ציספלאטין) או כימותרפיה בשילוב מיצוי ג'ינסנג קוריאני אדום במינון 3 גרם ליום - למשך 60 יום. נמצא כי בהשוואה לכימותרפיה בלבד, בקבוצת הטיפול המשולב חל שיפור משמעותי יותר בתסמיני התשישות, בהערכת התסמינים הכללית, במצב הפסיכולוגי והגופני ובמדד איכות החיים, וכן נצפתה ירידה ברעילות הכימותרפיה. יחד עם זאת, לא נמצאו הבדלים בין הקבוצות או בהשוואה לנתוני הבסיס במדדים הקשורים בגידול (carcinoembryonic antigen, cytokeratin-19 fragments, neuron-specific enolase). 

החוקרים מסכמים כי השילוב של ג'ינסנג קוריאני אדום נמצא יעיל להקלה על התסמינים בקרב חולי סרטן ריאות המטופלים בכימותרפיה, אולם נדרשים מחקרים גדולים יותר על מנת לאשש את הממצאים. 

Jiang SL, et al. Adjuvant effects of fermented red ginseng extract on advanced non-small cell lung cancer patients treated with chemotherapy. Chin J Integr Med. 2017 May;23(5):331-337. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26142337

 

 

שימוש חיצוני בפורמולת צמחי מרפא לחולי סרְטן הכבד

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של שימוש חיצוני בפורמולת צמחי מרפא סינית להקלה על כאב ולשיפור איכות החיים בקרב חולי סרטן כבד. במחקר נכללו 134 מטופלים, הסובלים מכאב קל באזור הכבד או הבטן העליונה, אשר חולקו אקראית לקבלת הפורמולה בשימוש חיצוני או פלסבו.

הפורמולה Shuangbai San משמשת להקלה על כאב בטיפול חיצוני ומבוססת על חמישה צמחי מרפא: ריבס (Rheum),יPlatycladus orientalis, פלודנדרון (Phellodendron amurense), כף הזאב (Lycopus lucidus) ומנטה שחורה/סינית (Mentha haplocalyx). השימוש בפורמולה נעשה בצורת משחה, שהוכנה מ-200 גרם מהפורמולה, 200 מ"ל מים ו-20 גרם דבש וחוממה במיקרוגל למשך 3 דקות. המשחה נמרחה על תחבושת, שהונחה באזור הכבד או הבטן 6 שעות ביום למשך 7 ימים.

נמצא כי קרא עוד.

Ye X, Lu D, Chen X, Li S, Chen Y, Deng L. A Multicenter, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial of Shuangbai San for TreatingPrimary Liver Cancer Patients With Cancer Pain. J Pain Symptom Manage. 2016 Jun;51(6):979-86. 

 

 

צמחי מרפא להורדת השומנים בדם

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תערובת צמחי מרפא הודיים (Jyothi Oushadam) בקרב משתתפים עם יתר שומנים בדם. תערובת הצמחים כוללת סולנום שחור (Solanum nigrum)י,solanum torvum, חילבה (Trigonella foenum graecum), אזדרכת הודית (Azadirachta indica), ג'ינג'ר (Zingiber officinale), עלי קארי (Murraya koenigii), כמון (Cuminum cyminum), אג'ואן (Trachyspermum ammi), חלתית (Ferula assafoetida) ופלפל שחור (Piper nigrum).

ראשית, במחקר מעבדה נחקרו המאפיינים הביוכימיים של כל אחד מהצמחים ונבדקה השפּעתם המעכבת על האנזים אלפא עמילאז. בהמשך, נערך מחקר קליני, בו נכללו 65 משתתפים הנוטלים סטטינים , כאשר מחצית מהמשתתפים נטלו בנוסף את תערובת הצמחים במינון של 2 גרם ליום לתקופה של 8-9 חודשים. בנוסף, נערך ניתוח של המטבוליטים הראשוניים והמשניים, אשר עשויים לעמוד בבסיס ההשפעה הרפואית המיטיבה.

נמצא כי קרא עוד.

Suganya S, et al. Clinical Evaluation of a Polyherbal Nutritional Supplement in Dyslipidemic Volunteers. J Diet Suppl. 2017 Nov 2;14(6):679-690. 

 

 

צמחי מרפא לטיפול בהפרעות שִינה

בסקירה מוצגים הממצאים ממחקרים פרה-קליניים וקליניים, העוסקים בתרומה של צמחי מרפא סיניים ורכיביהם הפעילים לטיפול בהפרעות שינה, וכן מפורטים מנגנוני הפעולה הקשורים בכך. 

צמחי המרפא העיקריים המוכרים לנו, שנמצאו יעילים לטיפול בהפרעות שינה, בחלוקה לפי המבנה הכימי של הרכיב הפעיל, כוללים:

מנגנוני הפעולה העיקריים של צמחים אלה, הקשורים בטיפול בהפרעות שינה, כוללים קרא עוד.

Shi MM, et al. Chinese medicines with sedative-hypnotic effects and their active components. Sleep Med Rev. 2016 Oct;29:108-18.

 

 

וִיתניה משכרת לטיפול בהפרעות פורִיות בקרב גברים

בסקירה מוצגים הממצאים ממחקרים פרה-קליניים וקליניים בנוגע לתרומה של ויתניה משכרת (Withania somnifera) לטיפול בהפרעות פוריות בקרב גברים. במסגרת הסקירה החוקרים דנים בתפקיד של רפואת הצמחים במצבים של הפרעות פוריות בגברים ומציגים את הממצאים בהקשר להשפעה של ויתניה משכרת על עיכוב חמצון השומנים, שיפור ספירת ותנועתיות הזרע וויסות רמות ההורמונים. החוקרים מציעים כי ישנם שני מנגנונים האחראים להשפעה מיטיבה זו: 

  1. מנגנון ישיר - ויתניה תורמת להפחתת העקה החמצונית וכתוצאה מכך לשיפור איכות הזרע.
  2. באופן עקיף - ויתניה תורמת לשיפור האיזון ההורמונלי ובכך לשיפור הפוריות. 

החוקרים מציינים כי קרא עוד.

Sengupta P, et al. Role of Withania somnifera (ashwagandha) in the management of male infertility. Reprod Biomed Online. 2018 Mar;36(3):311-326. 

 

 

רפואה משלימה לטיפול בהפרעת חרָדה

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של השימוש ברפואה משלימה לטיפול בהפרעת חרדה.

בסקירה נכללו 32 מחקרים, בהם נערכה השוואה בין השימוש ברפואה משלימה לבין טיפול קונבנציונאלי, פלסבו או העדר טיפול. מבין המחקרים שנכללו בסקירה, שמונה עשר עסקו בשימוש בצמחי מרפא, שמונה עסקו בטיפולים גופניים (כגון פעילות גופנית, דיקור, עיסוי וכדומה), שלושה עסקו ברפואה אלטרנטיבית (איורוודה או הומאופתיה) ושלושה עסקו בטיפולי גוף-נפש. בהתייחס לצמחי מרפא, מהסקירה עולה כי הטיפולים שהיו יעילים כוללים קאווה קאווה (Piper methysticum), לבנדר (Lavandula angustifolia) ושילוב של עוזרר (Crataegus oxycantha), פרג קליפורניה (Eschscholzia californica) ומגנזיום.

בנוסף, נמצא כי קרא עוד.

Barić H, Đorđević V, Cerovečki I, Trkulja V. Complementary and Alternative Medicine Treatments for Generalized Anxiety Disorder: Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Ther. 2018 Mar;35(3):261-288. 

 

 

המלצות תזונתיות לטיפול בפסורִיאזיס

בסקירה שיטתית, שפורסמה מטעם המועצה הרפואית של הקרן הלאומית לפסוריאזיס בארה"ב, מפורטות המלצות תזונתיות מבוססות מחקרית לסובלים מפסוריאזיס ומדלקת מפרקים פסוריאטית. בסקירה נכללו 55 מחקרים תצפיתיים והתערבותיים, בהם מעל ל-77,000 משתתפים, מתכום 4,500 חולי פסוריאזיס

להלן הממצאים העיקריים:

  • ישנן עדויות מבוססות להשפעה מיטיבה של הפחתה במשקל באמצעות דיאטה היפו-קלורית בקרב חולי פסוריאזיס עם עודף משקל או שמנות.
  • ישנה תמיכה מסוימת ליעילות של תזונה נטולת גלוטן רק עבור מטופלים שבדיקות הדם שלהם מעידות על רגישות לגלוטן. 
  • העדויות לגבי ההשפעה של רכיבי תזונה, תוספי תזונה ודפוסי תזונה מסוימים הינן מוגבלות ולא ניתן לקבוע המלצות ספציפיות, אולם באופן כללי עשויה להיות תרומה לתזונה ים-תיכונית ולתזונה בריאה יותר הכוללת מזונות המכילים אומגה 3, סיבים, שומנים חד בלתי רוויים ופחמימות מלאות.
  • עבור מטופלים עם דלקת מפרקים פסוריאטית, ישנה תמיכה מסוימת לנטילת תוספי ויטמין D וכן ליעילות של דיאטת הרזיה היפו-קלורית בקרב חולים עם עודף משקל או שמנות
  • הטיפול התזונתי משלים את הטיפול הרפואי הסטנדרטי ואינו מחליף אותו, במיוחד במטופלים שסובלים מדלקת מפרקים פסוריאטית, מאחר שאצלם עיכוב בטיפול עלול להוביל לנזק בלתי הפיך למפרקים.

צוות המומחים מסכם כי קרא עוד.

Ford AR, et al. Dietary Recommendations for Adults With Psoriasis or Psoriatic Arthritis From the Medical Board of the National Psoriasis Foundation: A Systematic Review. JAMA Dermatol. 2018 Jun 20. 

 

 

שינויים באוכלוסיית חיידקי המעי לאחר ניתוח בריאטרי

במחקר קליני נבדקו השינויים בחיידקי המעי בקרב מטופלים אשר סבלו משמנות חמורה, לאחר ניתוח בריאטרי.

במסגרת המחקר החוקרים בחנו את המאפיינים של חיידקי המעי במצבי שמנות חמורה ואת ההשפעה של ניתוח בריאטרי - המוביל לשיפור המטבוליזם ולירידה ברמת הדלקתיות - על מאפיינים אלה. במחקר נכללו 61 מטופלים המועמדים לניתוח בריאטרי (ניתוח טבעת או ניתוח מעקף קיבה), כאשר החוקרים המשיכו לעקוב אחר 24 מהמטופלים עד שנה לאחר הניתוח. נמצא כי 75% מהמטופלים אופיינו בעושר גנטי נמוך של חיידקים (אופיינו הזנים והמטבוליטים שלהם), שהיה קשור ברמה גבוהה יותר של מדדי השמנה ושל תחלואה נלווית. העושר הגנטי נקבע על פי המדד - microbial gene richness (MGR), אשר נמדד באמצעות טכנולוגיה מקובלת.

בעקבות ניתוח בריאטרי חלה עלייה בעושר הגנטי. יחד עם זאת, קרא עוד.

Aron-Wisnewsky J, et al. Major microbiota dysbiosis in severe obesity: fate after bariatric surgery.

Gut. 2018 Jun 13. pii: gutjnl-2018-316103. 

 

 

מזונות המשלבים שומן ופחמימות הינם מתגמלים יותר

במחקר קליני הוערכה ההעדפה של אנשים למזונות עתירי שומן או עתירי פחמימות, וכן יכולתם להעריך את הצפיפות האנרגטית של המזון.

במחקר נכללו 206 משתתפים, אשר במהלך הדמיה תפקודית של המוח (fMRI) התבקשו לציין את מידת נכונותם לשלם עבור חטיפים מוכרים המכילים בעיקר שומן או סוכר או שילוב של שומן ופחמימות. החוקרים מצאו כי למשתתפים הייתה העדפה למזונות המכילים גם שומן וגם פחמימות, וכן נכונות לשלם יותר בעבורם, בהשוואה למזונות המכילים שומן או פחמימות בלבד, כאשר העדפה זו התבטאה בתגובה של אזורי התגמול במוח.

עוד נמצא כי קרא עוד.

DiFeliceantonio AG, et al. Supra-Additive Effects of Combining Fat and Carbohydrate on Food Reward. Cell Metab. 2018 Jun 6. pii: S1550-4131(18)30325-5. 

 

 

האם השמנה מהווה גורם מגן מפני סרָטן השד בנשים צעירות?

במחקר מקיף, הכולל נתונים מ-19 מחקרי עוקבה פרוספקטיביים, נבדק הקשר בין BMI לבין הסיכון לסרטן השד בקרב נשים לפני גיל המעבר.

במחקר נכללו הנתונים של כ-760,000 נשים בגילאי 18-58, כאשר בתקופת מעקב חציונית של כ-9.3 שנים אובחנו כ-13,000 מקרי סרטן השד. מניתוח הנתונים עולה כי BMI גבוה יותר היה קשור בסיכון נמוך יותר לסרטן השד, כאשר קשר זה היה חזק יותר בקרב נשים צעירות יותר. עבור נשים בגילאי 18-24 כל עלייה של 5 יחידות ב-BMI הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-23% לעומת סיכון נמוך ב-12% עבור נשים בגילאי 45-54.

החוקרים מציינים כי קרא עוד.

Schoemaker MJ, et al. Association of Body Mass Index and Age With Subsequent Breast Cancer Risk in Premenopausal Women. JAMA Oncol. 2018 Jun 21:e181771. 

 

 

חרָדה קשורה בסיכון מוגבר לשברים בקרב נשים לאחר גִיל המעבר

במחקר חתך נבדק האם רמת החרדה קשורה בסיכון לשברים בקרב נשים לאחר גיל המעבר.

במחקר נכללו 192 נשים בנות 67 בממוצע, שביצעו הערכה לאוסטאופורוזיס. במסגרת המחקר נאספו מספר מדדים, כולל מדד הסיכון לשברים, מדד צפיפות העצם, מדד המילטון לחרדה, מדד בק לדיכאון ומדד איכות החיים. נמצא כי נשים עם ציוני החרדה הנמוכים ביותר (שליש ראשון) היו בעלות סיכון נמוך יותר לשברים בהשוואה לנשים עם ציונים גבוהים יותר (שליש שני ושלישי), כאשר הסיכון לשברים בטווח של 10 שנים היה 20% בקרב נשים עם רמת חרדה נמוכה לעומת 25% בקרב נשים עם רמת החרדה הגבוהה ביותר.

כמו כן, הנשים עם ציוני החרדה הגבוהים ביותר היו קרא עוד.

Catalano A, et al. Anxiety levels predict fracture risk in postmenopausal women assessed for osteoporosis.

Menopause. 2018 May 7. 

 

 

הקשר בין רמת הטסטוסטרון, התסמוֹנת המטבולִית ושיעורי התמותה בקרב גברים מבוגרים

כחלק ממחקר עוקבה, שנערך בצרפת, נבדק הקשר בין רמת הטסטוסטרון לבין שיעורי התמותה בקרב גברים מבוגרים.

החוקרים מסבירים כי במחקרים קודמים נמצאו ממצאים סותרים והם משערים כי התסמונת המטבולית עשויה להוות גורם המסביר את ההבדלים בתוצאות קודמות. במחקר הנוכחי נכללו 3,650 גברים מעל גיל 65, אחריהם נערך מעקב במשך 12 שנה, כאשר רמות ההורמונים נמדדו בתת-מדגם אקראי שכלל 444 גברים. מבין הגברים שנכללו במדגם, 106 גברים אובחנו עם תסמונת מטבולית בתחילת המחקר ו-166 גברים נפטרו במהלך תקופת המעקב.

נמצא כי קרא עוד.

Laouali N, et al. Testosterone and All-Cause Mortality in Older Men: The Role of Metabolic Syndrome.

J Endocr Soc. 2018 Feb 26;2(4):322-335. 

 

 

ההשפעה הקרדִיווסקולרית של סוֹכרת בגיל צעיר

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין משך מחלת הסוכרת או טרום-סוכרת בבגרות המוקדמת לבין מדדים של הסתיידות העורקים הכליליים והפרעה במבנה ופעילות חדר שמאל בהמשך החיים.

במחקר נכללו 3,628 משתתפים בגילאי 18-30 עם רמות סוכר תקינות בתחילת המחקר בשנים 1985-1986, אחריהם נערך מעקב במשך 25 שנה. במהלך תקופת המעקב, 12.7% מהמשתתפים אובחנו עם סוכרת ו-53.8% עם טרום-סוכרת, כאשר משך המחלה בממוצע היה 10.7 ו-9.5 שנים, בהתאמה. לאחר התאמה לגורמים סוציו-דמוגרפיים וגורמי הסיכון הקרדיווסקולריים, נמצא כי עבור משך מחלה ארוך יותר בחמש שנים הסיכון להסתיידות העורקים היה גבוה ב-15% וב-7%, בהתאמה. בנוסף, משך מחלת הסוכרת או טרום-סוכרת היה קשור בהפרעה תת-קלינית בפעילות חדר שמאל. 

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Reis JP, et al. Duration of Diabetes and Prediabetes During Adulthood and Subclinical Atherosclerosis and Cardiac Dysfunction in Middle Age: The CARDIA Study. Diabetes Care. 2018 Apr;41(4):731-738. 

 

 

טיפול פסיכולוגי התנהגותי בפִיברומיאלגיה דרך האינטרנט

במחקר אקראי מבוקר הוערכה לראשונה היעילות של טיפול בחשיפה (exposure therapy) בקרב מטופלים עם פיברומיאלגיה.

ממצאים שונים מצביעים על כך שלהתנהגות נמנעת תפקיד מרכזי בכאב כרוני, כאשר טיפול בחשיפה כולל חשיפה חוזרת וממושכת לגירוי הקשור בתחושת מצוקה על רקע כאב, ומחקרים קודמים מצאו שהטיפול היה יעיל להפחתת כאב כרוני שלא בקרב חולי פיברומיאלגיה. במחקר הנוכחי נכללו 140 מטופלים, אשר חולקו אקראית לתכנית באורך עשרה שבועות, הכוללת טיפול בחשיפה המועברת דרך האינטרנט, או לקבוצת ביקורת שהייתה ברשימת המתנה לטיפול.

החוקרים מדווחים כי קרא עוד.

Hedman-Lagerlöf M, et al. Internet-Delivered Exposure Therapy for Fibromyalgia: A Randomized Controlled Trial.

Clin J Pain. 2018 Jun;34(6):532-542. 

 

 

כותרות נוספות...

 

 

כיצד מדיטציה מפחיתה סְטרס?

במחקר, שנערך באמצעות מודלים מתקדמים של עיבוד מידע, בהם נעשה שימוש בנתוני השינוי בקצב הלב כמדד לפעילות העצבית, מראים החוקרים כיצד מדיטציה תורמת להפחתת סטרס וליצירת שינוי פיזיולוגי בפעילות המוח.

Tuladhar R, Bohara G, Grigolini P, West BJ. Meditation-Induced Coherence and Crucial Events. Front Physiol. 2018 May 29;9:626. 

 

 

צריכת יוד נמוכה קשורה בהִידרדרות השמיעה בקרב בני נוער

במחקר חתך, המבוסס על הנתונים של 1,198 בני נוער בגילאי 12-19 מסקר הבריאות האמריקאי, עולה כי משתתפים עם הרמות הנמוכות ביותר של יוד בשתן היו בסיכון גבוה פי 5 להידרדרות בשמיעה בהשוואה למשתתפים עם רמת יוד תקינה. 

Scinicariello F, Buser MC. Association of Iodine Deficiency With Hearing Impairment in US Adolescents Aged 12 to 19 Years: Analysis of NHANES 2007-2010 Data. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. 2018 Jun 7. 

 

 

הקשר בין סוֹכרת ופרקִינסון

במחקר עוקבה רטרוספקטיבי, המבוסס על רשומות רפואיות של בתי חולים באנגליה, נמצא כי מטופלים עם סוכרת סוג 2 היו בסיכון גבוה ב-32% להתפתחות מחלת פרקינסון בהמשך החיים, עם סיכון גבוה יותר בקרב מטופלים עם סיבוכים או מטופלים צעירים בגילאי 25-44.

De Pablo-Fernandez E, Goldacre R, Pakpoor J, Noyce AJ, Warner TT. Association between diabetes and subsequent Parkinson disease: A record-linkage cohort study. Neurology. 2018 Jun 13. pii: 10.1212/WNL.0000000000005771.

 

 

נטילה קבועה של אספירין קשורה בסיכון מופחת לסרְטן הרחם

במחקר, שכלל נתונים של כ-760,000 נשים מ-13 מחקרי עוקבה העוסקים בסרטן הרחם, נמצא כי נטילה יומית של אספירין הייתה קשורה בסיכון מופחת של כ-10% להתפתחות סרטן הרחם בהשוואה לנשים שכלל אינן נוטלות אספירין.

Trabert B, et al. Analgesic Use and Ovarian Cancer Risk: An Analysis in the Ovarian Cancer Cohort Consortium.

J Natl Cancer Inst. 2018 May 31. 

 

 

ההשפעה המטבולית של תרופות אנטי-פסיכוטיות בקרב ילדים 

במחקר קליני אקראי, בו נכללו 144 ילדים בגילאי 6-18, אשר אובחנו עם הפרעה פסיכיאטרית וחולקו אקראית לנטילת שלוש תרופות אנטי-פסיכוטיות למשך 12 שבועות (aripiprazole,olanzapine ,risperidone ), נמצא כי נטילת התרופות הייתה מלווה בהשמנה ובירידה ברגישות לאינסולין. 

Nicol GE, et al. Metabolic Effects of Antipsychotics on Adiposity and Insulin Sensitivity in Youths: A Randomized Clinical Trial. JAMA Psychiatry. 2018 Jun 13. 

 

 

בני נוער המשתמשים בקנאבִיס נמצאים בסיכון מוגבר לפסִיכוזה

במחקר עוקבה, שכלל 3,720 תלמידים בני 13, המהווים 76% מכלל תלמידי כיתה ז' ב-31 בתי ספר באזור מונטריאול בקנדה, נמצא כי שימוש בקנאביס היה קשור בסיכון מוגבר להופעת תסמינים פסיכוטיים שנה מאוחר יותר. 

Bourque J, Afzali MH, Conrod PJ. Association of Cannabis Use With Adolescent Psychotic Symptoms.

JAMA Psychiatry. 2018 Jun 6. 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם