בפתח הסקירה שלנו מחקרים בנושא תזונה, שהיו בכותרות בתקופה האחרונה והחלטנו להתעמק בהם ולהגיש לכם את התמצית הטובה ביותר של הדברים. מחקר אחד הינו מחקר עוקבה, שהוא גם סקירה ומטא-אנליזה, אשר בדק את הקשר בין צריכת פחמימות לתמותה. המחקר השני בדק את ההשפעה של שמן קוקוס על רמת הכולסטרול ובסדרה של שני מאמרים נבדקה ההשפעה של התזונה על הבריאות הקרדיווסקולרית וסיכמנו עבורכם טבלה פרקטית לשימוש בקליניקה.
בהמשך הסקירה: האם פורמולת צמחי מרפא יעילה למטופלים עם אי ספיקת לב? כיצד התזונה משפיעה על הדלקתיות ועל בריאות המעי? האם נענע הכדורים יעילה לטיפול בדיספפסיה תפקודית? מה עדיף לחולי סוכרת - דיאטה דלת קלוריות לסירוגין או קבועה? האם תוסף פוליפנוֹלים יעיל לשיפור הזיכרון בקרב קשישים? מהי החשיבות של חיזוק מסת השריר לשמירה על הבריאות? והאם פעילות גופנית חשובה להזדקנות בריאה? מהו המנגנון המעודד הפרשת סרוטונין במעי? האם תוסף ויטמין B3 עשוי לתרום למניעת פגיעה אקוטית בכליות? האם מריחואנה עשויה לשפר איכות החיים של חולי סרטן ראש וצוואר? והאם כדי להימנע מטיפול באנטיביוטיקה במצבים של דיברטיקוליטיס אקוטית?
בכותרות השבועיות: הקשר בן סיבולת לב ריאה והרכב חיידקי המעי, בין אקזמה אטופית וסיכון קרדיווסקולרי ובין צריכת אלכוהול ועישון לבין הסיכון לתמותה מסרטן. כמו כן, אילו רכיבים צמחיים נוגדי דלקת יעילים לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית? והאם שמן מנטה וציפורן פועלים כנגד קנדידה?
במחקר עוקבה פרוספקטיבי ומטה-אנליזה נבדק הקשר בין רמת הצריכה של פחמימות בתזונה לבין הסיכון לתמותה.
במחקר נכללו 15,428 מבוגרים בגילאי 45-64, אשר מילאו שאלוני תזונה בין השנים 1987-1989 ולא דיווחו על צריכה קלורית קיצונית (טווח הצריכה שדווח הוא: 600-4,200 קלוריות ליום לגברים ו-500-3,600 קלוריות ליום לנשים). החוקרים בדקו את הקשר בין אחוז הקלוריות בתזונה שמקורן בפחמימות לבין הסיכון לתמותה בתקופת מעקב של 25 שנה, וכן בדקו קשר זה במטה-אנליזה, הכוללת נתונים משבעה מחקרים נוספים. בנוסף, נבדק האם הקשר בין פחמימות ותמותה הושפע מהחלפת הפחמימות בשומן וחלבון מהחי או מהצומח.
תוצאות המחקר: בתקופת המעקב 6,283 מהמשתתפים נפטרו, כאשר נמצא קשר בצורת U בין צריכת הפחמימות בתזונה לבין הסיכון לתמותה, כך שצריכה של 50-55% פחמימות הייתה קשורה בסיכון הנמוך ביותר לתמותה.
במטה-אנליזה, שכללה 432,179 משתתפים ו-40,181 מקרי תמותה, נמצאה מגמה דומה; גם צריכת פחמימות נמוכה (עד 40% מהקלוריות) וגם צריכת פחמימות גבוהה (מעל 70% מהקלוריות) היתה קשורה בסיכון גבוה יותר לתמותה בהשוואה לצריכת פחמימות מתונה. יחד עם זאת, הסיכון היה תלוי במקור הרכיבים התזונתיים בדיאטה, כך שהסיכון היה גבוה יותר בכ-18% כאשר הפחמימות הוחלפו בשומן או בחלבון מהחי ונמוך יותר בכ-18% כאשר הפחמימות הוחלפו במזונות מהצומח.
הסבר התוצאות: דיאטה דלת פחמימות הובילה לצריכה נמוכה יותר של ירקות, פירות ודגנים והגבירה את צריכת החלבון מן החי והשומן ונקשרה לתמותה גבוהה יותר. החוקרים מעריכים כי בטווח הארוך, דיאטה מסוג זה מעודדת מסלולים דלקתיים, הזדקנות ביולוגית וסְטרס חמצוני. מהצד השני, דיאטות עתירות פחמימות, הנפוצות האסיה ובמדינות נחשלות, מכילות לרוב דגנים לא מלאים כדוגמת אורז לבן; דיאטות מסוג זה משקפות איכות מזון ירודה ומספקות עומס גליקמי גבוה, שיכול להוביל להשלכות מטבוליות שליליות.
החוקרים מציינים את מגבלות המחקר:
לסיכום, מתוצאות המחקר עולה כי הן תזונה דלת פחמימות והן תזונה עתירת פחמימות היו קשורות בתוחלת חיים קצרה יותר, כאשר בכל מקרה מומלץ להעדיף מזונות המכילים שומנים וחלבונים מהצומח.
Seidelmann SB, et al. Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis. Lancet Public Health. 2018 Aug 16. pii: S2468-2667(18)30135-X.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30122560
במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של שלושה סוגי שמנים: שמן קוקוס, שמן זית וחמאה, על גורמי הסיכון הקרדיווסקולריים. החוקרים מסבירים כי צריכה גבוהה של שומן רווי קשורה בריכוז גבוה של LDL, אולם הממצאים אינם עקביים לגבי ההשפעה המטבולית של שמנים בעלי הרכב שונה של חומצות שומן. במחקר הנוכחי נכללו 94 מתנדבים בגילאי 50-75 ללא היסטוריה של סרטן, מחלות קרדיווסקולריות או סוכרת ושאינם נוטלים תרופות להורדת כולסטרול. רמת הכולסטרול הממוצעת של המשתתפים הייתה 230 מ"ג/דצ"ל ורמת ה-LDL הממוצעת הייתה 135 מ"ג/דצ"ל.
המשתתפים חולקו אקראית לצריכת 50 גרם ליום של שמן קוקוס, שמן זית או חמאה, כחלק מהתזונה הרגילה שלהם, למשך 4 שבועות.
להלן הממצאים העיקריים:
החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על כך שחמאה ושמן קוקוס, שניהם מכילים ריכוז גבוה של שומן רווי, הינם בעלי השפעה שונה על פרופיל השומנים, כאשר שמן קוקוס דומה יותר לשמן זית בהשפּעתו על ריכוז ה-LDL בדם. כלומר, ההשפעה של שמנים שונים אינה תלויה רק בתכולת השומן הרווי או הבלתי רווי, אלא גם בהרכב הספציפי של חומצות השומן, בצורת העיבוד ובדפוס התזונה הכולל. חומצות השומן העיקריות בשמן קוקוס הן חומצה לאורית וחומצה מיריסטית - חומצות שומן בינוניות שרשרת, אשר נספגות במהירות, נקלטות על ידי הכבד ועוברות חימצון לצורך הגברת ההוצאה האנרגטית. זה ההסבר האפשרי לכך שלשמן קוקוס יש השפעות שונות משומנים רוויים אחרים. הסברים נוספים יכולים להיות מיוחסים גם לשימוש בהכנות של שמן קוקוס כתית מעולה (extra virgin) לעומת שמן קוקוס רגיל; שיטות הכנה שונות כדוגמת קירור של שמן קוקוס כתית, בהשוואה למזוכך, או שמן שעבר הלבנה והפגת ריחות רעים – יכולות להשפיע על תרכובות פנוליות ופעילות נוגדת חמצון, ובכך עיבוד השמנים משנה את הרכב השמן, האיכויות הביולוגיות וההשפעות המטבוליות הפוטנציאליות שלו.
יחד עם זאת, החוקרים מציינים כי ממצאים אלה אינם סותרים את ההמלצה הכללית להפחתת השומן הרווי בתזונה, אלא מדגישים את הצורך בהתייחסות לגורמים נוספים בבחינת הקשר בין שמנים שונים בתזונה לבין בריאות.
Khaw KT, et al. Randomised trial of coconut oil, olive oil or butter on blood lipids and other cardiovascular risk factors in healthy men and women. BMJ Open. 2018 Mar 6;8(3):e0201.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29511019
בסדרה של שני מאמרים דנים החוקרים בעדויות המחקריות העוסקות בתרומה של מזונות ספציפיים ודפוסי תזונה פופולריים לשמירה על הבריאות הקרדיווסקולרית, במטרה לספק לרופאים ולמטפלים מידע עדכני ומדויק, שאינו מבוסס על טרנדים ומגמות שיווקיות.
במאמר הראשון מוצגות העדויות בנוגע לדפוסי תזונה שונים ולהיבטים תזונתיים השנויים במחלוקת, כולל צריכת ביצים, שמנים צמחיים, נוגדי חמצון בתזונה או בתוספים, אגוזים, עלים ירוקים, מיצי פירות וירקות וגלוטן. במאמר השני מפורטות העדויות בנוגע להשפעה של מוצרי חלב, סוכרים מוספים, קטניות, קפה ותה, אלכוהול, משקאות אנרגיה, פטריות, מזונות מותססים, אצות, אומגה 3 משמן דגים או ממקור צמחי וויטמין B12.
להלן טבלה המסכמת את העדויות המפורטות בשני המאמרים בהתייחס להשפעה של גורמים תזונתיים על הבריאות הקרדיווסקולרית קרא עוד.
Freeman AM, et al. Trending Cardiovascular Nutrition Controversies. J Am Coll Cardiol. 2017 Mar 7;69(9):1172-1187.
Freeman AM, et al. A Clinician's Guide for Trending Cardiovascular Nutrition Controversies: Part II. J Am Coll Cardiol. 2018 Jul 31;72(5):553-568.
במחקר פיילוט כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של הפורמולה Shensong Yangxin על קצב ותפקוד הלב בקרב מטופלים עם אי ספיקת לב והפרעות קצב - VPCsי(ventricular premature complexes). במחקר נכללו 465 מטופלים, אשר חולקו אקראית לקבלת הפורמולה או פלסבו - למשך 12 חודשים. הפורמולה מכילה 12 צמחי מרפא, ביניהם ג'ינסנג קוריאני (Panax ginseng), מרווה סינית (Salvia miltiorrhiza), אדמונית (Paeonia) וקופטיס (Coptis chinensis).
נמצא כי קרא עוד.
Wang X, et al. Effects of Traditional Chinese Medicine Shensong Yangxin Capsules on Heart Rhythm and Function in Congestive Heart Failure Patients with Frequent Ventricular Premature Complexes: A Randomized, Double-blind, Multicenter Clinical Trial. Chin Med J (Engl). 2017 Jul 20;130(14):1639-1647.
במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של הגברת צריכת דגנים מלאים או ירקות ופירות על מדדי דלקת ועל הרכב חיידקי המעי. במחקר נכללו 49 מבוגרים בעלי עודף משקל או שמנות, הצורכים רמה נמוכה של דגנים מלאים ושל ירקות ופירות. המשתתפים חולקו אקראית לשלוש קבוצות, כל קבוצה קיבלה 3 מנות ליום של דגנים מלאים או ירקות ופירות או דגנים לא מלאים (קבוצת הביקורת). בדיקות דם ודגימות צואה נלקחו בתחילת המחקר ולאחר 6 שבועות.
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.
Kopf JC, et al. Role of whole grains versus fruits and vegetables in reducing subclinical inflammation and promoting gastrointestinal health in individuals affected by overweight and obesity: a randomized controlled trial. Nutr J. 2018 Jul 30;17(1):72.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך באירן, נבדקה היעילות והבטיחות של מיצוי נענת הכדורים (Mentha pulegium) לטיפול בדיספפסיה תפקודית. במחקר נכללו 100 מטופלים נוטלי טיפול תרופתי (famotidine), אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הפלסבו. המשתתפים בקבוצת ההתערבות נטלו מיצוי עלי נענת הכדורים במינון 330 מ"ג 3 פעמים ביום למשך חודשיים.
נמצא כי קרא עוד.
Khonche A, et al. Efficacy of Mentha pulegium extract in the treatment of functional dyspepsia: A randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. J Ethnopharmacol. 2017 Jul 12;206:267-273.
במחקר אקראי מבוקר נערכה השוואה בין ההשפעה של הגבלה קלורית לסירוגין למשך יומיים בשבוע לעומת הגבלה קלורית קבועה - לאורך תקופה של 12 חודשים - על האיזון הגליקמי ועל הירידה במשקל בקרב מבוגרים עם סוכרת סוג 2. במחקר נכללו 137 משתתפים, אשר חולקו אקראית לשתי הדיאטות:
מבין כלל המשתתפים, 97 משתתפים השלימו את המחקר קרא עוד.
Carter S, Clifton PM, Keogh JB. Effect of Intermittent Compared With Continuous Energy Restricted Diet on Glycemic Control in Patients With Type 2 Diabetes. A Randomized Noninferiority Trial. JAMA Network Open.2018;1(3):e180756.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף תזונה, המכיל פוֹליפנוֹלים מענבים ומאוכמניות, על תפקודי הזיכרון בקרב קשישים בריאים. במחקר נכללו 215 משתתפים בגילאי 60-70, אשר צרכו את התוסף במינון 600 מ"ג ליום (כ-258 מ"ג פלבונואידים) או פלסבו - למשך 6 חודשים.
נמצא כי קרא עוד.
Bensalem J, et al. Polyphenols from grape and blueberry improve episodic memory in healthy elderly with lower level of memory performance: a bicentric double-blind, randomized, placebo-controlled clinical study. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2018 Jul 19. doi: 10.1093/gerona/gly166. [Epub ahead of print]
בסקירה מציגים החוקרים את העדויות המחקריות העוסקות בהשפעה של אימוני התנגדות ושל התזונה על מסת השריר. הם מסבירים כי אחד הגורמים החשובים בשמירה על הבריאות הינו שמירה על מסת וחוזק שרירי השלד, כאשר בתהליך ההזדקנות מתרחש תהליך הדרגתי של ירידה במסת השריר וחוזקו וכתוצאה מכך עולה הסיכון למוגבלות בתנועה, תחלואה ותמותה.
מסת השריר מושפּעת משינויים בתהליכי הבנייה והפירוק של החלבונים בשריר, שינויים התלויים באופן ניכר בביצוע אימוני התנגדות ובתזונה. במסגרת הסקירה מתמקדים החוקרים בהשפעה של מגוון רכיבים תזונתיים ולא רק בהשפעה של חלבון וחומצות אמינו. בסקירה מוצגים מספר מחקרים, המצביעים על השפעה מיטיבה של אומגה 3 ושמן דגים על מסת השריר ותפקודו. בנוסף, מוצגים מחקרים פרה-קליניים, בהם נמצאה השפעה מיטיבה לתוספי ויטמין A, ויטמין D וויטמין E ולמינרלים סלניום ואבץ על התגובה האנבולית בשריר.
החוקרים מסכמים כי קרא עוד.
McGlory C, van Vliet S, Stokes T, Mittendorfer B, Phillips SM. The impact of exercise and nutrition in the regulation of skeletal muscle mass. J Physiol. 2018 Jul 16.
במחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה, שנערך באוסטרליה, נבדק הקשר בין ביצוע פעילות גופנית לבין הזדקנות בריאה לאורך תקופה של 10 שנים. במחקר נכללו הנתונים של 1,584 מבוגרים מעל גיל 49 ללא היסטוריה של סרטן או תחלואה קרדיווסקולרית. המשתתפים דיווחו על רמת הפעילות הגופנית, אשר הומרה למספר דקות בשבוע של "שווה ערך מטבולי" (metabolic equivalent task – MET - אינדקס של תצרוכת אנרגטית/קלורית, לפיו יחידה אחת של MET שווה ל-3.5 מיליליטר חמצן לקילוגרם משקל גוף לדקה, במנוחה. ככל שה-MET גבוה יותר, הדבר מעיד על מאמץ גופני גבוה/קשה יותר).
הזדקנות בריאה נקבעה כהעדר תסמיני דיכאון, נכות, הפרעה קוגניטיבית, תסמינים נשימתיים ותחלואה כרונית כגון סרטן ומחלות לב. נמצא כי קרא עוד.
Gopinath B, Kifley A, Flood VM, Mitchell P. Physical Activity as a Determinant of Successful Aging over Ten Years. Sci Rep. 2018 Jul 12;8(1):10522.
במחקר מעבדה זוהה מנגנון ביולוגי במעי, המעודד הפרשת סרוטונין בגוף. במעי ישנם תאי אפיתל הקרויים תאי Enterochromaffin, אשר מפרישים סרוטונין בתגובה לכוחות מכאניים המופעלים בתהליך העיכול, אולם מנגנון ההפרשה לא היה לגמרי ידוע.
במחקר הנוכחי זיהו החוקרים מולקולה הנקראת Piezo2, שהינה סנסור מכאני ספציפי לתאי Enterochromaffin. מולקולה זו מגיבה לשינויים בכוחות המכאניים ובכך מעורבת בתהליך הפרשת הסרוטונין. החוקרים מסבירים כי קרא עוד.
Alcaino C, et al. A population of gut epithelial enterochromaffin cells is mechanosensitive and requires Piezo2 to convert force into serotonin release. Proc Natl Acad Sci U S A. 2018 Aug 7;115(32):E7632-E7641.
במחקר, שנערך בקרב עכברים ובקרב בני אדם, נבדקה היעילות של ויטמין B3 בצורת nicotinamideי(NAM) להגנה על תפקודי הכליות, במיוחד כתוצאה מסיבוכים שלאחר אשפוז בבית חולים. החוקרים מסבירים כי מחקרים קודמים בבעלי חיים מצביעים על כך שרמות תקינות של (NAD+ (Nicotinamide adenine dinucleotide תרומה להארכת תוחלת החיים. במחקר הנוכחי החוקרים מראים כי אנזים המעורב בתהליך הייצור של +NAD משפר את העמידות בפני פגיעה אקוטית בכליות, כאשר מצב של פגיעה כלייתית היה מלווה בירידה ברמת ה +NAD וברמת האנזים QPRTי(quinolinate phosphoribosyltransferase).
בהמשך למחקר הפרה-קליני ומחקר פרמקולוגי בקרב בני אדם בריאים, החוקרים ערכו מחקר פיילוט אקראי מבוקר בקרב מטופלים שעברו ניתוח לב. במחקר נכללו 41 מטופלים, אשר נטלו באופן אקראי 1 גרם NAM או 3 גרם NAM או פלסבו פעם ביום - יום אחד לפני הניתוח, ביום הניתוח וביום שאחרי הניתוח. נמצא כי קרא עוד.
Poyan Mehr A, et al. De novo NAD+ biosynthetic impairment in acute kidney injury in humans. Nat Med. 2018 Aug 20.
במחקר עוקבה, שנערך בקנדה, הוערכה התרומה של מריחואנה לשיפור איכות החיים בקרב חולי סרטן ראש וצוואר. במחקר נכללו 148 חולים, שנכללו במחקר מיד לאחר אבחנת המחלה בין השנים 2011-2015. מבין החולים שנכללו במחקר, 74 חולים השתמשו במריחואנה בעת הכניסה למחקר ואליהם הותאמו 74 חולים בעלי מאפיינים דומים אשר אינם משתמשים במריחואנה.
תחומים שונים של איכות החיים הוערכו באמצעות השאלונים EQ5Dי(EuroQol-5D) ו-ESASי(Edmonton Symptom Assessment System) קרא עוד.
Zhang H, Xie M, Archibald SD, Jackson BS, Gupta MK. Association of Marijuana Use With Psychosocial and Quality of Life Outcomes Among Patients With Head and Neck Cancer. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. 2018 Aug 2.
במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה ארוכת הטווח של הימנעות מטיפול באנטיביוטיקה בקרב מטופלים עם אפיזודה ראשונה של דיברטיקוליטִיס אקוטית קלה. החוקרים מסבירים כי אנטיביוטיקה הינה הטיפול המקובל במצבים אלה, אולם בשני מחקרים מבוקרים עדכניים לא נמצאה בטווח הקצר תרומה משמעותית לטיפול באנטיביוטיקה לעומת הימנעות מהטיפול. במחקר הנוכחי נכללו 528 מטופלים, אשר חולקו אקראית לקבוצה שטופלה באנטיביוטיקה וקבוצת מעקב ללא טיפול אנטיביוטי. מדדי המטרה כללו את שיעור המטופלים עם סיבוכים, הישנות המחלה או כריתה של הסיגמואיד בתקופת מעקב של 24 חודשים קרא עוד.
van Dijk ST, et al. Long-Term Effects of Omitting Antibiotics in Uncomplicated Acute Diverticulitis. Am J Gastroenterol. 2018 Jul;113(7):1045-1052.
וכעת, עוד כותרות...
במחקר קליני, בו נכללו 38 מתנדבים, נמצא כי סיבולת לב-ריאה (VO2max) גבוהה יותר הייתה קשורה בריכוז גבוה יותר של "חיידקים טובים" במעי (יחס גבוה יותר של חיידקים מסוג Firmicutes ל-Bacteroidetes).
Durk RP, et al. Gut Microbiota Composition is Related to Cardiorespiratory Fitness in Healthy Young Adults.Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2018 Jul 10:1-15.
במחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה, בו נכללו הנתונים של 387,439 מבוגרים עם אקזמה אטופית, אשר אליהם הותאמה קבוצת השוואה של 1,528,477 משתתפים, נמצא כי אקזמה אטופית חמורה ופעילה הייתה קשורה בסיכון קרדיווסקולרי מוגבר. המנגנון המסביר קשר זה הוא שדלקת מערכתית ממושכת מגבירה את הסיכון לתחלואה נוספת, כולל תחלואה קרדיווסקולרית.
Silverwood RJ, et al. Severe and predominantly active atopic eczema in adulthood and long term risk of cardiovascular disease: population based cohort study. BMJ. 2018 May 23;361:k1786.
במחקר עוקבה, שכלל את נתוני צריכת האלכוהול והעישון של מבוגרים מעל גיל 15 באוסטרליה בין השנים 1935-2014, נמצא כי הפחתה של כ-1 ליטר בצריכת האלכוהול השנתית ושל 1 ק"ג טבק לאדם בשנה קשורה בירידה של 3.9% ושל 16%, בהתאמה, בשיעור התמותה מסרטן - לאורך תקופה של כ-20 שנה.
Jiang H, Livingston M, Room R, Chenhall R, English DR. Temporal Associations of Alcohol and Tobacco Consumption With Cancer Mortality. JAMA Network Open. 2018;1(3):e180713. doi:10.1001/jamanetworkopen.2018.0713
במחקר, שנערך באמצעות מודלים ממוחשבים, מדגימים החוקרים את הפעילות נוגדת הדלקת, המתווכת דרך TNF-α, כנגד דלקת מפרקים שגרונית - של רכיבים שהופקו מצמח הקנאביס (Cannabis sativa), פרונלה (Prunella vulgaris) וויתניה משכרת (Withania somnifera).
Zaka M, Sehgal SA, Shafique S, Abbasi BH. Comparative in silico analyses of Cannabis sativa, Prunella vulgaris and Withania somnifera compounds elucidating the medicinal properties against rheumatoid arthritis. J Mol Graph Model. 2017 Jun;74:296-304.
במחקר מעבדה מדגימים החוקרים את הפעילות של שמן מנטה וציפורן כנגד הפעילות של קנדידה אלביקנס; נמצא כי השמנים פגעו בפעילות המטבולית והאנזימטית של הפטרייה.
Rajkowska K, Otlewska A, Kunicka-Styczyńska A, Krajewska A. Candida albicans Impairments Induced by Peppermint and Clove Oils at Sub-Inhibitory Concentrations. Int J Mol Sci. 2017 Jun 19;18(6). pii: E1307.