נוטלים אספירין? כדאי שתראו את המחקר הזה לרופא שלכם. במחקר קליני גדול לא נמצאה תמיכה לנטילה יומית של אספירין בקרב קשישים. תוצאות המחקר התפרסמו לאחרונה בשלושה מאמרים בכתב העת היוקרתי New England Journal of Medicine ושלושתם פותחים את הסקירה השבועית שלנו.
כמו כן, סקרנו מחקרים קליניים רבים, סקירות ומטא-אנליזות בנושאים הבאים: רפואת צמחים לטיפול בסרטן הערמונית, רכיבים טבעיים לטיפול בפסוריאזיס, גינקו דו-אונתי לטיפול בקוליטיס איסכמי, פרוביוטיקה להקלה על דיכאון בקרב מטופלים עם תסמונת המעי הרגיש, ההשפעה של תוסף כורכום על פלורת המעי, אומגה 3 להקלה על חרדה, חומצה כלורוגנית לשיפור התפקוד הקוגניטיבי, תכנית התערבות לניהול העלייה במשקל בהריון, דיאטה ים-תיכונית והסיכון לשבץ בקרב נשים, רמת הבטיחות של תוסף המזון קרגינן, החשיבות של חלב אם להתפתחות המוח בקרב פגים והחשיבות של הרכב פלורת המעי בראשית החיים
בכותרות שלנו השבוע: כיצד פעילות גופנית תורמת לשיפור הזיכרון? מהם התפקידים של קוורצטין במטבוליזם של ברזל? מהי ההשפעה של פוליפנוֹלים וסיבים המצויים בדגנים וקטניות? האם יכולה להתרחש נסיגה מלאה של מלנומה גרורתית בעקבות טיפול במיצוי דבקון לבן? האם איזופלבונים מסויה עלולים להגביר גדילה של תאי סרטן השד? האם פרואנתוציאנידינים מסייעים למניעת סרטן העור? והאם דיקור לאחר שבץ עשוי להפחית את הסיכון לאפילפסיה?
במחקר קליני גדול לא נמצאה תמיכה לנטילה יומית של אספירין בקרב קשישים. תוצאות המחקר התפרסמו לאחרונה (ספטמבר) בשלושה מאמרים בכתב העת היוקרתי New England Journal of Medicine.
מחקר ASPREE (הידוע בשמו המלא Aspirin in Reducing Events in the Elderly) הינו מחקר אקראי מבוקר, שנערך בין השנים 2010-2014 באוסטרליה ובארה"ב. במחקר נכללו כ-19,000 משתתפים מעל גיל 70, שאינם סובלים מתחלואה קרדיווסקולרית, דמנציה או מוגבלות גופנית. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת 100 מ"ג אספירין ליום או פלסבו. המחקר הופסק לאחר תקופה חציונית של 4.7 שנים, בעקבות תוצאות שהצביעו על כך שלא תהיה תועלת להמשך הנטילה היומית של אספירין בהתייחס למדדי המטרה העיקריים, שכללו תמותה, דמנציה ומוגבלות גופנית. נמצא כי שיעור המקרים הכולל של תמותה, דמנציה ומוגבלות גופנית היה 21.5 מקרים ל-1,000 שנות אדם בקבוצת האספירין לעומת 21.2 מקרים ל-1,000 שנות אדם בקבוצת הפלסבו. לא נמצאו הבדלים בין הקבוצות ביחס להיענות לטיפול ולא נמצא יתרון לנטילת אספירין בהתייחס למדדי המטרה העיקריים. עוד נמצא כי שיעור המקרים של דימום משמעותי (כגון שבץ המורגי, דימום מוחי או דימום במערכת העיכול) היה גבוה יותר בקבוצת האספירין לעומת הפלסבו (3.8% לעומת 2.8%, p<0.001). את המאמר הראשון החוקרים מסכמים בכך שנטילה יומית של אספירין במינון נמוך לא הייתה מלווה בהארכת תוחלת החיים ללא מוגבלות בתקופה של 5 שנים.
במאמר השני החוקרים מציגים ניתוח של מקרי התמותה במחקר. בתקופת המעקב היו סה"כ 1,052 מקרי תמותה, עם סיכון גבוה יותר ב-14% לתמותה מכל גורם בקבוצת האספירין (12.7 לעומת 11.1 מקרים ל-1,000 שנות אדם). הגורם העיקרי לשיעור התמותה הגבוה יותר בקבוצת האספירין היה תמותה מסרטן, עם שיעור תמותה של 3.1% מהמשתתפים בקבוצת האספירין לעומת 2.3% בקבוצת הפלסבו. החוקרים מסכמים כי נטילת יומית של אספירין במינון נמוך הייתה קשורה בסיכון מוגבר לתמותה, בעיקר כתוצאה מסרטן. הם מציינים כי בהתבסס על ממצאים קודמים, תוצאה זאת לא הייתה צפויה ויש להתייחס לכך בזהירות.
במאמר השלישי החוקרים מציגים ניתוח של מקרי הדימום והתחלואה הקרדיווסקולרית במחקר. נמצא כי בסיום תקופת המעקב, הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית בקבוצת האספירין היה נמוך ב-5% בהשוואה לקבוצת הפלסבו (10.7 לעומת 11.3 מקרים ל-1,000 שנות אדם), כאשר הסיכון לדימום משמעותי היה גבוה ב-38% בקבוצת האספירין (8.6 לעומת 6.2 מקרים ל-1,000 שנות אדם). החוקרים מסכמים כי שימוש באספירין במינון נמוך כאסטרטגיה מניעתית בקרב קשישים הייתה מלווה בסיכון מוגבר לדימום ולא הפחיתה באופן משמעותי את הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית.
המחקר מומן על ידי גורמים ממשלתיים בארה"ב ובאוסטרליה.
Effect of Aspirin on Disability-free Survival in the Healthy Elderly. McNeil JJ, et al. N Engl J Med. 2018 Sep 16.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30221596
Effect of Aspirin on All-Cause Mortality in the Healthy Elderly. McNeil JJ, et al. N Engl J Med. 2018 Sep 16.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30221595
Effect of Aspirin on Cardiovascular Events and Bleeding in the Healthy Elderly. McNeil JJ, et al. N Engl J Med. 2018 Sep 16.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30221597
בסקירה מקיפה מסכמים החוקרים את העדויות ממחקרים פרה-קליניים וקליניים בנוגע לשימוש ברפואת צמחים סינית לטיפול בסרטן הערמונית, תוך התמקדות במנגנוני הפעולה. במסגרת הסקירה דנים החוקרים בהיסטוריית השימוש בפורמולה PC-SPES, המכילה שמונה צמחי מרפא ואשר למרות שנמצאה יעילה הוצאה מהשוק האמריקאי בשל היבטים של תופעות לוואי ובטיחות.
בנוסף, בסקירה מוצגים הממצאים בנוגע למגוון צמחי מרפא ורכיבים מבודדים. צמחי מרפא שנמצאו בעלי השפעה מעכבת על סרטן הערמונית כוללים, בין השאר: פטריית ריישי (Ganoderma lucidum), זרעי ליצ'י (Litchi chinensis) וקערורית סינית (Scutellaria baicalensis). רכיבים מבודדים, שנמצאו בעלי השפעה מיטיבה, כוללים, בין השאר: Andrographolide, Quercetin, Baicalin, Curcumin. החוקרים מסכמים כי רכיבים צמחיים רבים נמצאו בעלי השפעה מיטיבה נגד סרטן הערמונית, אולם נדרשים מחקרים פרמקולוגיים שונים להעריך את בטיחות השימוש ואת המינונים המיטיביים, כאשר ניתן להפחית את המינון היעיל באמצעות שיפור תהליכי המיצוי ושינוי מבנה הרכיבים הפעילים.
Wang X, Fang G, Pang Y. Chinese Medicines in the Treatment of Prostate Cancer: From Formulas to Extracts and Compounds. Nutrients. 2018 Feb 28;10(3). pii: E283.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29495626
בסקירה מוצגים הממצאים בנוגע לרכיבים הטבעיים העיקריים שנחקרו לטיפול בפסוריאזיס, כולל ויטמינים, צמחי מרפא, פיטוכימיקלים ותוספי תזונה.
במסגרת הסקירה דנים החוקרים בהשפעה המיטיבה של הרכיבים הטבעיים הבאים: קרא עוד.
Raut G, Wairkar S. Management of psoriasis with nutraceuticals: An update. Complement Ther Clin Pract. 2018 May;31:25-30.
במחקר אקראי מבוקר הוערכו המאפיינים הקליניים וההשפעה של גינקו דו-אונתי (Ginkgo biloba) בקרב 47 מטופלים, הסובלים מקוליטיס איסכמי. בכ-90% מהמקרים התסמינים הראשוניים כללו התכווצויות וכאבי בטן, המלווים בהמטוכזיה (דם טרי בצואה), ובכ-80% מהמקרים הפגיעה הייתה בסיגמואיד. בנוסף, בקרב מטופלים עם קוליטיס איסכמי חלה ירידה בפעילות נוגדת החמצון (ירידה ברמות ה-SOD ועלייה ברמות ה-MDA) ועלייה בפעילות הדלקתית (TNF-α, IL-6).
הנחקרים חולקו אקראית לקבלת טיפול שגרתי או לקבלת טיפול שגרתי בשילוב גינקו דו-אונתי בזריקה. נמצא כי קרא עוד.
Fang H, Zhang C, Wang J, Xu Z, Qian C, Zhang L. Therapeutic effects of Ginkgo biloba extract against acute ischemic colitis. Medicine (Baltimore). 2018 Aug;97(35):e12166.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של תוסף פרוביוטיקה להקלה על דיכאון בקרב מטופלים עם תסמונת המעי הרגיש (IBS). במחקר נכללו 40 מטופלים, אשר חולקו אקראית לקבוצת הפרוביוטיקה או לקבוצת הפלסבו. המשתתפים בקבוצת הפרוביוטיקה נטלו את התוסף ®LactoSpore במינון של כמוסה אחת ליום לפני ארוחת הבוקר למשך 90 יום. כל כמוסה מכילה 2 מיליארד חיידקים מהזן Bacillus coagulans. נמצא כי קרא עוד.
Majeed M, Nagabhushanam K, Arumugam S, Majeed S, Ali F. Bacillus coagulans MTCC 5856 for the management of major depression with irritable bowel syndrome: a randomised, double blind, placebo controlled, multi-centre, pilot clinical study. Food & Nutrition Research, 4Jul.2018.
במחקר פיילוט כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של שני תוספי כורכום (Curcuma longa) על פלורת המעי. במחקר נכללו 30 מתנדבים, אשר חולקו לשלוש קבוצות מחקר: 1) טבליות פלסבו 2) טבליות המכילות 1,000 מ"ג כורכום ו-1.25 מ"ג פיפרין 3) טבליות המכילות 1,000 מ"ג כורכומין ו-1.25 מ"ג פיפרין (Curcumin C3 Complex). המשתתפים נטלו 3 טבליות פעמיים ביום עם הארוחה למשך 8 שבועות (סה"כ 6,000 מ"ג ליום). בבדיקה של פלורת המעי זוהו 172 עד 325 זנים של חיידקים.
בקבוצת הפלסבו נצפתה ירידה של כ-15% במגוון הזנים, בקבוצת הכורכום נצפתה עלייה קלה של 7% במגוון הזנים, כאשר בקבוצת הכורכומין נצפתה עלייה של 69% במגוון הזנים. משתתפים שהגיבו לטיפול אופיינו בעלייה בזנים: Clostridium,Bacteroides,Citrobacter,Cronobacter,Enterobacter , Enterococcus,Klebsiella,Parabacteroides,Pseudomonas וירידה בריכוזי החיידקים מהזנים Blautia ו-Ruminococcus. החוקרים מסכמים כי קרא עוד.
Peterson CT, et al. Effects of Turmeric and Curcumin Dietary Supplementation on Human Gut Microbiota: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Pilot Study. J Evid Based Integr Med. 2018 Jan-Dec;23:2515690X18790725.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה היעילות של נטילת תוסף אומגה 3 להקלה על תסמיני חרדה. בסקירה נכללו 19 מחקרים קליניים (16 מהם מבוקרי פלסבו), בהם סה"כ 1,203 משתתפים שנטלו אומגה 3 במינון ממוצע של כ-1.6 גרם ליום ו-1,037 משתתפים בקבוצת הביקורת שלא נטלו אומגה 3. באופן כללי, למרות ההטרוגניות הגבוהה של המשתתפים והטווח הרחב של האבחנות הקליניות, נצפתה רמה נמוכה יותר של תסמיני חרדה בקרב המשתתפים שנטלו אומגה 3 בהשוואה לקבוצת הביקורת. בניתוח לפי תת-קבוצות נמצא כי קרא עוד.
Su K, et al. Association of Use of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids With Changes in Severity of Anxiety Symptoms. A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Network Open.2018;1(5):e182327.
במחקר אקראי מבוקר הוערכה התרומה של תכנית התערבות מבוססת טכנולוגיה למניעת עלייה עודפת במשקל בקרב נשים בהריון. במחקר נכללו 281 נשים בהריון בעלות עודף משקל או שמנות מרקע אתני מגוון, שגויסו למחקר בין השנים 2012-2015. בשבוע ה-16 להריון, הנשים חולקו אקראית לשתי קבוצות המחקר:
מדד המטרה העיקרי היה העלייה במשקל עד לסוף שבוע 36 להריון. נמצא כי קרא עוד.
Van Horn L, et al. Dietary Approaches to Stop Hypertension Diet and Activity to Limit Gestational Weight: Maternal Offspring Metabolics Family Intervention Trial, a Technology Enhanced Randomized Trial. Am J Prev Med. 2018 Sep 14.
כחלק ממחקר עוקבה אירופאי גדול, במחקר הנוכחי נבדק הקשר בין דיאטה ים-תיכונית לבין הסיכון לשבץ. במחקר הנוכחי נכללו הנתונים של 23,232 משתתפים מבריטניה בגילאי 40-77. החוקרים חישבו עבור כל משתתף ציון התאמה לדיאטה הים-תיכונית באמצעות יומני אכילה של שבוע. בתקופת מעקב של כ-17 שנה תועדו 2,009 מקרי שבץ. נמצא כי קרא עוד.
Katherine E. Paterson, et al. Mediterranean Diet Reduces Risk of Incident Stroke in a Population With Varying Cardiovascular Disease Risk Profiles. Stroke , 20 Sep 2018.
בסקירה מציגים החוקרים את העדויות לגבי המאפיינים ותהליכי העיכול של קרגינן, פוליסכריד המופק מאצה אדומה ומשמש כחומר מסמיך בתעשיית המזון (E407), וכן דנים בפערים הקיימים לגבי רמת בטיחותו כתוסף מזון. כיום השימוש בקרגינן נחשב בטוח בהתבסס על היסטוריה של שימוש בטוח ומחקרי רעילות שונים. יחד עם זאת, במסגרת הסקירה החוקרים מעלים שלושה פערי מידע, שהינם משמעותיים בהערכת הבטיחות. ראשית, אין מספיק מידע בנוגע לרמת החשיפה של האוכלוסייה לקרגינן, שנית לא ברור לגמרי הקשר בין המאפיינים הפיזיו-כימיקליים של קרגינן לבין תהליכי עיכול, ההשפעה על חיידקי המעי ודלקתיות, ולבסוף, קיימות עדויות מועטות בלבד לגבי העיכול של קרגינן בקרב אוכלוסיות בסיכון, כגון קשישים ומטופלים עם מחלות מעי דלקתיות.
החוקרים מסכמים כי קרא עוד.
David S, et al. Revisiting the carrageenan controversy: do we really understand the digestive fate and safety of carrageenan in our foods? Food Funct. 2018 Mar 1;9(3):1344-1352.
במחקר תצפיתי הוערכה התרומה של חלב אם להתפתחות המוח בקרב פגים. החוקרים מסבירים כי לפגים סיכון מוגבר לשינויים במבנה המוח ובקשרים העצביים וכתוצאה מכך להפרעות נוירו-קוגניטיביות. באמצעות הדמיית MRI, שנערכה בגיל התואם לגיל הלידה המצופה, בקרב 47 פגים שנולדו בשבוע 23-33 להריון (29.4 בממוצע), החוקרים העריכו את הקשר בין חשיפה לחלב אם לבין מדדים של התפתחות המוח. נמצא כי קרא עוד.
Blesa M, et al. Early breast milk exposure modifies brain connectivity in preterm infants. Neuroimage. 2018 Sep 18;184:431-439.
במחקר, שנערך בקרב עכברים, מדגימים החוקרים את החשיבות של הרכב פלורת המעי בראשית החיים. החוקרים בודקים את ההשערה לפיה הבדלים בין-אישיים בפלורת המעי יכולים לנבוע מהבדלים בסדר ובתזמון של התיישבות החיידקים במעי בראשית החיים. בניסויים שונים הראו החוקרים כי קרא עוד.
Martínez I, et al. Experimental evaluation of the importance of colonization history in early-life gut microbiota assembly. Elife. 2018 Sep 18;7. pii: e36521.
וכעת, עוד כותרות...
במחקר קליני, בו נכללו 36 משתתפים בריאים, הדגימו החוקרים, באמצעות הדמיית MRI, כי גם פעילות גופנית קצרה ומתונה תורמת לשיפור תפקודי הזיכרון, ככל הנראה כתוצאה מחיזוק הקשרים העצביים בין אזורים שונים בהיפוקמפוס.
Suwabe K, et al. Rapid stimulation of human dentate gyrus function with acute mild exercise. Proc Natl Acad Sci U S A. 2018 Sep 24. pii: 201805668.
בסקירה דנים החוקרים בתפקידים ובמנגנוני הפעולה של קוורצטין במטבוליזם של ברזל, מעבר להקשר המקובל של הוצאת ברזל מהגוף (iron chelating) ונטרול רדיקלים חופשיים.
Xiao L, Luo G, Tang Y, Yao P. Quercetin and iron metabolism: What we know and what we need to know. Food Chem Toxicol. 2018 Apr;114:190-203.
בסקירה דנים החוקרים בהרכב הפוליפנוֹלים והסיבים התזונתיים של מגוון דגנים וקטניות ואת השְפעתם המיטיבה על בריאות המעי ומניעת תהליכים דלקתיים.
Awika JM, Rose DJ, Simsek S. Complementary effects of cereal and pulse polyphenols and dietary fiber on chronic inflammation and gut health. Food Funct. 2018 Mar 1;9(3):1389-1409.
בתיאור מקרה, של מטופל בן 66 עם מלנומה גרורתית, מדווח על כך שטיפול במינון גבוה של מיצוי דבקון לבן (Viscum album) הוביל לצמצום הגרורות לאחר מספר חודשים ולנסיגה מלאה של הסרטן לאחר שנתיים, עם השפעות שליליות של חום ותסמינים דמויי שפעת בלבד.
Werthmann PG, Hintze A, Kienle GS. Complete remission and long-term survival of a patient with melanoma metastases treated with high-dose fever-inducing Viscum album extract: A case report. Medicine (Baltimore). 2017 Nov;96(46):e8731.
במחקר מעבדה, בו נבדקו ההרכב והפעילות האסטרוגנית של 54 זנים של פולי סויה, נמצא כי מיצוי איזופלבונים מסויה, העשירים בדאידזין, הגביר את הגדילה של תאי סרטן שד חיוביים לקולטני אסטרוגן.
הערת מערכת: מחקר זה מצטרף למחקרים קודמים שבוצעו במעבדה או בבעלי חיים או שבוצעו על מיצוי איזופלבונים. המחקרים על צריכת הסויה כמזון מראים תוצאות הפוכות. לקריאה נרחבת בנושא:
https://www.naturopedia.com/article.asp?rId=880
Johnson KA, Vemuri S, Alsahafi S, Castillo R, Cheriyath V. Glycone-rich Soy Isoflavone Extracts Promote Estrogen Receptor Positive Breast Cancer Cell Growth. Nutr Cancer. 2016 May-Jun;68(4):622-33.
במחקר, שנערך בקרב מכרסמים, נמצא כי נטילת תוסף אנתוציאנידינים, המופק מזרעי ענבים, תרם לעיכוב ההתפתחות של סרטן עור, הקשור בחשיפה מוגברת לקרינה אולטרה-סגולית.
Katiyar SK. Dietary proanthocyanidins inhibit UV radiation-induced skin tumor development through functional activation of the immune system. Mol Nutr Food Res. 2016 Jun;60(6):1374-82.
במחקר עוקבה רטרוספקטיבי, בו נכללו הנתונים של כ-42,000 מטופלים לאחר שבץ מרשומות הביטוח הרפואי הלאומי בטאיוואן, נמצא כי הסיכון להופעת אפילפסיה היה נמוך יותר ב-26% בקרב מטופלים שקיבלו דיקור לעומת מטופלים שלא קיבלו דיקור.
Weng SW, et al. Risk of epilepsy in stroke patients receiving acupuncture treatment: a nationwide retrospective matched-cohort study. BMJ Open. 2016 Jul 13;6(7):e010539.