מפחדים להעלות כמה קילוגרמים בחג?
אספנו עבורכם מספר מחקרים בנושא עודף משקל והשלכותיו המטבוליות:
מה הקשר בין עודף משקל, בריאות מטבולית והזדקנות מוצלחת?
האם צריכת פסטה מועשרת משפרת מדדי דלקת, ערכים גליקמיים ופרופיל שומנים?
מהי השְפעת צריכת אסאי על סטרס חמצוני, פרופיל שומנים וכן סמנים דלקתיים בקרב אנשים הסובלים מעודף משקל?
האם צריכת מוצרי חלב מסייעת בהורדת לחץ הדם בקרב מבוגרים עם עודף משקל?
מה הקשר בין עודף משקל או השמנת יתר לבין הסיכון לאסתמה וצפצופים בילדים?
מהן ההשפעות המטבוליות של צריכת פוליפנוֹלים?
כמו כן, האם צריכת סויה ומוצריה מאריכה חיים?
כיצד אורך שרשרת של חומצות שומן עשוי להשפיע על מערכת החיסון ועל הסיכון הקרדיווסקולרי בנשים לאחר גיל המעבר עם היפרכולסטרולמיה קלה?
האם ארומתרפיה יעילה לנשים עם תת פעילות של בלוטת התריס הסובלות מעייפות?
מה הקשר בין צריכת מגנזיום לבין שכיחות דלקת מפרקים ניוונית בברך?
מהן ההשפעות של נטילת תוספי תזונה על ילדים, מתבגרים ומבוגרים צעירים?
והאם חולי סרטן מודעים ליוגה כטיפול תומך?
בכותרות השבוע:
האם צריכת סיבים עשויה לתרום לירידה במשקל בקרב מבוגרים עם דיאטות מוגבלות קלוריות? מה הקשר בין תזונה בריאה ומשקל גוף בריא לסיכון לקטרקט גרעיני? מהי היעילות Cucumis Sativus בדלקת מפרקים ניוונית בברך? האם קניית תוסף קוורצטין באינטרנט בטוחה?
ניתוח נתונים של מחקר העוקבה (Helsinki Businessmen Study (HBS, בוצע עבור גברים פינים (הומוגנים מבחינה חברתית וכלכלית), ילידי 1919 עד 1934, אשר היו במעקב מאז שנות השישים של המאה הקודמת. בבדיקת המוצא נמדדו רמות השומנים בדם, רמות סוכר בצום, לחץ דם והיקף מותניים. כמו כן, נעשה שימוש בשאלונים לצורך הגדרת מאפייני בריאות ואורח חיים. בעזרת נתונים מבדיקות אלו, נמצא כי על פי הגדרת עמותת הסוכרת הבינלאומית 93.4% מהנחקרים סובלים מהתסמונת המטבולית.
בגלל המספר הנמוך יחסית של גברים בהשמנת יתר בקבוצה מבוגרת זו, הקבוצות חולקו בסדר הבא:
נמצא כי מבין הגברים שהשתתפו, 37%, 41%, 20% ו -2% היו MHN, MHO, MUO ו-MUN, בהתאמה בשנת 2000. ההבדלים ב- BMI בין קבוצות המצב המטבולי נותרו במהלך 21 שנה, אך הייתה ירידה משמעותית ב- BMI בתוך הקבוצות בקרב אלה ששרדו עד 2007.
להלן סיכום הממצאים:
בקבוצת MHO בהשוואה לקבוצת הMHN:
בקבוצת MUO היה ניתן לצפות ב:
החוקרים מסכמים כי גברים בקבוצת MHO (עודף משקל תקין מטבולית) אמנם לא היו בסיכון גבוה יותר לתמותה מאשר גברים עם משקל תקין ובריא מטבולית, אך פגעו בסיכוייהם לחיים בריאים בגיל המאוחר.
עוד נמצא כי סיכוי השרידות תלוי בבריאות המטבולית בעוד שהסיכוי להזדקנות בריאה תלוי במשקל באמצע החיים.
Jyväkorpi SK, et al. Associations of overweight and metabolic health with successful aging: 32-year follow-up of the Helsinki Businessmen Study. Clin Nutr. 2019 Jun 21.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31256807
מחקר אקראי חד סמיות מבוקר בדק את ההשפעה של צריכת פסטה אשר מיוצרת מקמח חיטת דורום מלא מועשר בβ גלוקנים של שעורה ובזן פרוביוטי BC30 - על מדדי דלקת, ערכים גליקמיים ופרופיל שומנים.
41 משתתפים בגילאי 30-65 בעלי BMI בין 25-35 והרגלי תזונה, אשר מאופיינים בצריכה נמוכה של פירות וירקות (פחות מ-3 מנות ביום), צריכה נמוכה של דגנים מלאים (פחות מ-50 גר' לשבוע), בעלי רמת פעילות גופנית נמוכה וצורכים פסטה באופן קבוע (פעם ביום לפחות), אך ללא מחלות מטבוליות.
קבוצת ההתערבות התבקשה להחליף את ארוחת הפסטה היומית שלהם עם מנה של פסטה מועשרת בפרה-ביוטיקה ופרוביוטיקה (כנ״ל). כדי להגביר את ההיענות למחקר, הנחקרים התבקשו להימנע משינוי בצריכת פירות וירקות וכן בהרגלי חיים אחרים (כמו פעילות גופנית, צריכת אלכוהול, עישון וכיוצ״ב) למשך כל תקופת המחקר. קבוצת הביקורת קיבלה אריזה זהה עם פסטה לא מועשרת. המחקר נמשך 12 שבועות. לפני תחילת המחקר נלקחו מהמשתתפים בדיקות דם וצואה. כמו כן, הנחקרים מלאו שאלוני תזונה ופעילות גופנית. בדיקות דם, שתן, דגימות צואה ומדדי אנתרופומטריה נערכו בשבועות 0,4,8,12.
להלן סיכום הממצאים:
החוקרים מסכמים כי ניתן להעשיר מזון עיקרי כגון פסטה בסינביוטיקה ולהשפיע באופן חיובי על נבדקים בסיכון למחלות עקב אורח חיים לא בריא. בעקבות זאת, בעתיד תפתח האפשרות לתכנן מזונות חדשים ובריאים לפי סינביוטיקה.
Angelino D, et al. Glucose- and Lipid-Related Biomarkers Are Affected in Healthy Obese or Hyperglycemic Adults Consuming a Whole-Grain Pasta Enriched in Prebiotics and Probiotics: A 12-Week Randomized Controlled Trial. J Nutr. 2019 Jun 4.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31162597
מחקר קליני אקראי כפול סמיות מבוקר פלסבו בדק את השְפעת צריכת אסאי על מצב חמצוני ופרופיל שומנים בקרב 125 מבוגרים בגילאי 20-59 עם יתר שומנים בדם (לפחות מדד אחד לא מאוזן בפרופיל השומנים), ועודף משקל (BMI> 25), אשר אינם נוטלים תרופות. הנחקרים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות:
חישוב הקלוריות היה אינדיבידואלי, בהתבסס על סך הוצאות האנרגיה (TEE), תוך שימוש בנוסחאות שונות לגברים ולנשים,על פי משקל, גובה, גיל ומקדם פעילות גופנית.
200 גרם עיסת אסאי קפואה הכילה: 154 קק"ל, 8.2 גרם פחמימות, 2.4 גרם חלבונים, 12.4 גרם מכלל השומנים.
200 גרם ״עיסת הפלסבו״- מים, קרבוקסימתיל צלולוזה, סוכרלוז, שמן סויה וחומר טעם אסאי - הכילה 55.4 קק"ל, 2.2 גרם פחמימות, 0.4 גרם חלבונים, 5 גרם מכלל השומנים.
המחקר ארך חודשיים ומדי חודש נמדדו משקל בק"ג, היקף מותניים, היקף צוואר, יחס בין מותניים לגובה ו-BMI. כמו כן, נלקחו מהנבדקים בדיקות דם: גלוקוז, טריגליצרידים (TG), כולסטרול כללי (TC) ו-HDL-c.
מתוך 125 רק 69 מתנדבים סיימו את כל שלבי המחקר: 30 בקבוצת האסאי ו-39 בקבוצת הפלסבו.
מתוצאות המחקר עולה כי נצפו ירידות משמעותיות במסת הגוף וב- BMI.
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.
Aranha LN, et al. Effects of a hypoenergetic diet associated with açaí (Euterpe oleracea Mart.) pulp consumption on antioxidant status, oxidative stress and inflammatory biomarkers in overweight, dyslipidemic individuals. Clin Nutr. 2019 Jun 12.
מחקר אקראי מוצלב כלל 52 גברים ונשים בריאים בגילאי 45-65, הסובלים מעודף משקל (BMI בין 25 ל- ≤30) וצורכים שלוש ארוחות עיקריות ביום, כולל ארוחת בוקר.
המחקר כלל שתי תקופות התערבות: תזונה דלת מוצרי חלב (≤ 1 חלב בכל יום) ותזונה עתירת מוצרי חלב (6 או 5 מוצרי חלב בכל יום לגברים ונשים, בהתאמה). כל הנחקרים עברו את שני שלבי ההתערבות, בסדר אקראי, אורך כל התערבות היה שישה שבועות, עם הפסקה של 4 שבועות בין ההתערבויות.
מוצרי חלב כללו: 250 מ"ל חלב חצי-רזה או חלב חמאה (חובצה), 200 גרם יוגורט-חצי-רזה או 30 גרם גבינה מופחתת שומן (פרוסה אחת, לפי העדפה אישית). לא הותרו מוצרי חלב אחרים, למעט שימוש מזדמן בכמויות קטנות של חלב (בקפה למשל), קרם בבישול וכדומה. הנבדקים בתזונה עתירת מוצרי החלב קיבלו הוראה לצרוך פרוסה אחת (אך לא יותר משתי פרוסות) של גבינה ושתי מנות יוגורט בכל יום.
כל הנבדקים קיבלו הוראה לנהל יומן תזונה במספר נקודות זמן לאורך המחקר וכן לדווח מדי יום על מספר מנות החלב שנצרכו וסוגיהן. בתקופת ה-washout הנבדקים חזרו לתזונה הרגילה שלהם.
המדדים שנבדקו בשתי תקופות ההתערבות:
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.
Rietsema S, et al. Effect of high compared with low dairy intake on blood pressure in overweight middle-aged adults: results of a randomized crossover intervention study. Am J Clin Nutr. 2019 Aug 1;110(2):340-348.
בסקירה ומטה אנליזה נכללים 18 מחקרים אשר כללו 73,252 ילדים, שהעריכו את הקשר בין עודף משקל או השמנת יתר לבין אסטמה וצפצופים בקרב ילדים .כמו כן נלקחו בחשבון גם גורמי סיכון, כמו העיר בה נערך המחקר, חינוך ההורים, מזג האוויר, משפחה חד הורית ועישון ההורים.
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.
Deng X, Ma J, Yuan Y, Zhang Z, Niu W. Association between overweight or obesity and the risk for childhood asthma and wheeze: An updated meta-analysis on 18 articles and 73 252 children. Pediatr Obes. 2019 Sep;14(9):e12532.
בסקירה שיטתית של מחקרים מרחבי העולם, הוערכה צריכת פוליפנוֹלים בהקשר לסיכון למחלות כרוניות ומחלות אחרות.
עדויות גוברות תומכות בקשר בין צריכת פוליפנוֹלים להפחתת הסיכון למחלות כרוניות, גם אם יש ויכוח נרחב לגבי הכמות היעילה של פוליפנוֹלים המסוגלים להפעיל אפקט מגן כזה.
45 מחקרים התמקדו רק בצריכת פוליפנוֹלים באוכלוסיות יעד ספציפיות, 24 מחקרים העריכו את הקשר בין פוליפנוֹלים לסיכון קרדיווסקולרי או סוכרת (מחקר אחד כלל גם נתונים על תמותת קורות חיים), 9 מחקרים התמקדו באופן ספציפי בקשר לתמותה קרדיווסקולריות. בעוד 13 מחקרים העריכו את הקשר בין צריכת פוליפנול לתוצאות אחרות (למשל, שבירות ושברים בעצמות).
נמצא כי קרא עוד.
Del Bo' C, et al. Systematic Review on Polyphenol Intake and Health Outcomes: Is there Sufficient Evidence to Define a Health-Promoting Polyphenol-Rich Dietary Pattern? Nutrients. 2019 Jun 16;11(6).
סקירה שיטתית ומטה-אנליזה העריכה את הקשר בין צריכת איזופלבונים של סויה וצריכת חלבון סויה לבין תמותה כללית, תמותה מסרטן באופן כללי, תמותה מסוגי סרטן ספציפיים ותמותה ממחלות לב כלי דם.
המחקרים שנכללו בסקירה נערכו על מבוגרים (גיל>18). צריכת מוצרי סויה או סויה חושבה על ידי סיכום צריכתם של מזונות סויה שונים, כולל טופו, מיסו, טמפה, פולי סויה, נבטי סויה, פולי סויה מותססים, נבטי אלפלפה, יוגורט סויה, גלידת סויה, קמח סויה, גבינת סויה, נקניקיות סויה, רוטב סויה, נאטו, חלב סויה, אוקרה, טופו יבש וטופו מטוגן. צריכת מזונות סויה ספציפיים כללה: נאטו, טופו ומיסו.
מתוך 23 המחקרים שנכללו בסקירה, שניים נערכו בארצות הברית, 19 במדינות אסיה, 1 בארצות הברית, 1 בקנדה ו-1 באוסטרליה; כמו כן, 12 מחקרים בדקו את שני המינים ושאר המחקרים נערכו רק על נשים.
להלן סיכום הממצאים : קרא עוד.
Nachvak SM, Moradi S, Anjom-Shoae J, Rahmani J, Nasiri M, Maleki V, Sadeghi O. Soy, Soy Isoflavones, and Protein Intake in Relation to Mortality from All Causes, Cancers, and Cardiovascular Diseases: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. J Acad Nutr Diet. 2019 Sep;119(9):1483-1500.e17.
מחקר אקראי מוצלב ערך השוואה יחסית בין דיאטות מועשרות בחומצה פלמיטית (16:0), חומצה סטארית (18:0) וחומצה אולאית (18:1) - על סמנים של דלקת ושל קרישיות, גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים בפלסמה וריכוזי חומצת צואה.
המחקר בוצע בשלושה שלבים, כאשר כל שלב נמשך 5 שבועות, עם תקופות washout של שבועיים בין
השלבים, וכלל 20 נשים לאחר גיל המעבר בגילאי 50-58 ועם BMI 25–35 ,כולסטרול LDL≥2.8 mmol/L ו-CRP≤10 μg/dL.
כל המזונות והמשקאות סופקו למשתתפות המחקר; המשתתפות הגיעו ליחידת המחקר המטבולית פעמיים בשבוע, שם אכלו ארוחה אחת וקיבלו ארוחות מוכנות לצריכה ביתית.
המרכיבים המשתנים בדיאטות היו השומן והשמן המשולבים במזונות. הדיאטות עוצבו כך שכל אחת מהן סיפקה עד 75% מחומצת שומן בודדת (למשל בשמן דקל, סך חומצות השומן כללו חומצה לאורית, חומצה מיריסטית וחומצה פלמיטית) וחולקו לפי:
מרכיבי המזון בדיאטות היו דומים, אך נבדלו בשומנים ובשמנים ששולבו במזונות. לחץ דם ומשקל גוף נבדקו מדי שבוע וצריכת האנרגיה הותאמה, במידת הצורך, לשמירה על יציבות משקל גוף לאורך המחקר.
בסוף כל שלב דיאטה, נלקחו בדיקות דם, שכללו: פרופיל שומנים, CRP ,TNF-α ,IL-6, מדדי קרישיות וסמני דלקת. כמו כן, נאספו דגימות צואה.
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.
Meng H, et al. Comparison of diets enriched in stearic, oleic, and palmitic acids on inflammation, immune response, cardiometabolic risk factors, and fecal bile acid concentrations in mildly hypercholesterolemic postmenopausal women-randomized crossover trial. Am J Clin Nutr. 2019 Aug 1;110(2):305-315.
במחקר קליני רנדומלי כפול סמיות מבוקר פלסבו נבדק טיפול ארומתרפי לנשים עם תת פעילות של בלוטת התריס הסובלות מעייפות. במחקר נכללו 41 נשים בגילאי 18-55, שאובחנו קלינית עם תת פעילות של בלוטת התריס וחולקו באופן אקראי לשתי קבוצות:
כל משתתפת הונחתה להניח שלוש טיפות מהתערובת על המשאף ולשאוף את השמנים למשך 15 דקות בדיוק. המשתתפות קיבלו הוראה לבצע את התהליך במשך 15 דקות בכל עת בין השעות 13:00-15:00 בכל יום. שתיית מים רגילים הותרה במהלך החשיפה, אך לא מזון או משקאות אחרים. המשתתפות שאפו את התערובת מדי יום במשך 14 יום. ציוני העייפות הוערכו בתחילת הדרך, ביום 7, וביום 14 שהיה היום האחרון להתערבות.
התוצאה הראשית, לה ציפו החוקרים הייתה קרא עוד.
Hawkins J, Hires CY, Dunne EW, Keenan LA. Aromatherapy reduces fatigue among women with hypothyroidism: A randomized placebo-controlled clinical trial. J Complement Integr Med. 2019 Aug 22.
במחקר חתך שנערך בארה"ב, הוערך הקשר בין צריכת מגנזיום לבין שכיחות דלקת מפרקים ניוונית בברך.
במחקר נכללו 783 מבוגרים בגילאי 45-79, אשר סובלים מדלקת מפרקים ניוונית ואשר מאובחנים באמצעות MRI. צריכת מגנזיום (תזונה +תוספי תזונה) נמדדה באמצעות שאלונים.
באמצעות ניתוח רגרסיה ליניארית, המותאמת על פי תוצאות MRI וצריכת מגנזיום, עולה כי קרא עוד.
Veronese N, La Tegola L, Caruso MG, Maggi S, Guglielmi G. The Association between Dietary Magnesium Intake and Magnetic Resonance Parameters for Knee Osteoarthritis. Nutrients. 2019 Jun 20;11(6).
מחקר תצפיתי רטרוספקטיבי העריך את הקשר בין תוספי תזונה לבין תופעות לוואי בקרב ילדים, מתבגרים ומבוגרים צעירים. החוקרים השתמשו בנתונים של מערכת ה-FDA אשר מדווחת על אירועים מזיקים בארה"ב על פי דו"חות חובה שמוגשים על ידי היצרנים ודו"חות התנדבותיים מאנשי מקצוע או צרכנים בתחום הבריאות.
נכללו 977 דו"חות תופעות לוואי של תוספי תזונה, בקרב אנשים בגילאי 0-25.
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.
Or F, Kim Y, Simms J, Austin SB. Taking Stock of Dietary Supplements' Harmful Effects on Children, Adolescents, and Young Adults. J Adolesc Health. 2019 Jun 3.
מחקר חתך העריך את המודעות ליוגה כטיפול תומך סרטן, בקרב 303 משתתפים בגילאי 18 ומעלה המאובחנים בסרטן. במהלך תקופת המחקר, שיעורי יוגה הוצעו ללא עלות לכלל האוכלוסייה של חולי סרטן בוגרים במרכז אברמסון לסרטן באוניברסיטת פנסילבניה. השיעורים היו פעמיים בשבוע בשעות היום.
המשתתפים נשאלו לגבי מודעות לתרגול יוגה ככלי טיפולי ואפשרויות התגובה כללו: (1) לא מודע ולא נעשה בידע שימוש (2) מודע ולא נעשה בידע שימוש (3) מודע ומשתמש.
הגיל הממוצע של אוכלוסיית הסקר היה 57.8 (23.1-82.3). האבחנות השכיחות ביותר בסרטן היו:
שד (n=95, 31.4%), בית חזה (n=43, 14.2%), המטולוגי (13.9% ,n=42) ומערכת העיכול (n=37, 12.2%).
מתוך כלל החולים, 149 (53.8%) חלו בסרטן גרורתי. החולים טופלו בניתוח (54.5%, n=165), כימותרפיה ( (n=272, 89.8%) והקרנות (n=145, 47.9%).
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.
Raghunathan NJ, Korenstein D, Li QS, Mao JJ. Awareness of Yoga for Supportive Care in Cancer: Implications for Dissemination. J Altern Complement Med. 2019 Aug;25(8):809-813.
וכעת, עוד כותרות...
בסקירה דנים החוקרים על תפקיד הסיבים התזונתיים כמנבא לירידה במשקל בקרב 352 משתתפים, אשר צרכו דיאטות מוגבלות קלוריות (-750 קק"ל מצרכי אנרגיה במשך 6 חודשים). נמצא כי צריכת סיבים תזונתיים, ללא תלות בצריכה, מעודדת ירידה במשקל והקפדה על תזונה בקרב מבוגרים הסובלים מעודף משקל או השמנת יתר והצורכים תזונה מוגבלת קלוריות.
Miketinas DC, Bray GA, Beyl RA, Ryan DH, Sacks FM, Champagne CM. Fiber Intake Predicts Weight Loss and Dietary Adherence in Adults Consuming Calorie-Restricted Diets: The POUNDS Lost (Preventing Overweight Using Novel Dietary Strategies) Study. J Nutr. 2019 Jun 7.
מחקר עוקבה מבוסס אוכלוסיה מצא כי הקפדה על הנחיות תזונה בשילוב עם BMI תקין קשורים לירידה בסיכון לקטרקט גרעיני (p=0.04). שיפור ציון התזונה הבסיסי נמצא כמפחית סיכון לקטרקט בקרב בעלי BMI נמוך מ-25 אך לא הפחית סיכון בקרב בעלי BMI גבוה מ-25.
Tan AG, et al. The Combination of Healthy Diet and Healthy Body Weight Is Associated with Lower Risk of Nuclear Cataract in the Blue Mountains Eye Study. J Nutr. 2019 Sep 1;149(9):1617-1622.
מחקר קליני רנדומלי מבוקר העריך את יעילותו של התוסף ™Q-Actin (תמצית מימית של מלפפון - Cucumis sativus) אל מול תוסף גלוקוזמין כונדרוטין (glucosamine-chondroitin) בניהול דלקת מפרקים ניוונית בברך. נמצא כי שימוש בתמצית Cucumis sativus במינון של 10 מ"ג פעמיים ביום היה יעיל בהפחתת כאבי ברכיים, נוקשות, כאב מתון בברך ותפקודים גופניים הקשורים ל-OA.
Nash RJ, Azantsa BK, Sharp H, Shanmugham V. Effectiveness of Cucumis sativus extract versus glucosamine-chondroitin in the management of moderate osteoarthritis: a randomized controlled trial. Clin Interv Aging. 2018 Oct 25;13:2119-2126.
במחקר הוערך התוכן המקוון בנוגע לתוסף תזונה מסוג קוורצטין ונבחן השימוש האפשרי במוצרי קוורצטין וכן האינטראקציות שלו עם תרופות. נמצא כי אתרים רבים רשמו אינדיקציות מטעות לגבי הקוורצטין כמו: ״אנטי-גידולי״ ו״מסייע במחלות לב וכלי דם״. המינונים היומיים המומלצים הם לרוב גבוהים (לעיתים מעל 1,000 מ"ג), מה שעלול לגרום לאינטראקציות רלוונטיות קלינית עם תרופות.
מסקנת החוקרים היא כי אנשי מקצוע בתחום הבריאות צריכים להיות ערים לשוק המקוון והלא מוסדר של תוספי תזונה וכי יש לקחת בחשבון את האינטראקציות של חומרים אלה עם תרופות.
Vida RG, Fittler A, Somogyi-Végh A, Poór M. Dietary quercetin supplements: Assessment of online product informations and quantitation of quercetin in the products by high-performance liquid chromatography. Phytother Res. 2019 Jul;33(7):1912-1920.