עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש אוקטובר 2019 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 10/10/2019

צריכת מזון מעובד מול מזון שאינו מעובד. מה באמת ההשלכות?

האם תמצית רימונים עשויה לשפר ביצועים של רוכבי אופניים מיומנים? 

מהי השְפעת תוסף המכיל ברברין, שמרי אורז אדום ופוליקוסנול על מסת החדר השמאלי בקרב נבדקים עם תסמונת מטבולית והיפרטרופיה שמאלית? 

מהי השְפעת תה ירוק ודגנים מלאים על מתווכים דלקתיים? 

האם כמות החלבונים בתזונה משפיעה על צפיפות העצם בעקבות אובדן משקל? 

האם Lactobacillus rhamnosus GG יעיל לטיפול בדלקת קיבה חריפה בילדים? 

מה הקשר בין נטילת אנטיביוטיקה בשנה הראשונה לחיים לבין צליאק

מהי היעילות והבטיחות של ארס דבורת הדבש (Apis mellifera) כזריקות לעור לטיפול בדלקת מפרקים ניוונית בברך? 

 

בכותרות השבוע: האם המיקרוביום עשוי להיות מרקר לפיברומיאלגיה? האם צריכת אלכוהול עשויה להשפיע על המטבוליזם? האם צריכת גניסטאין יעילה במחלת האלצהיימר? האם צריכת גלוטן בילדות עשויה להוביל למחלות צליאק? האם תזונה דלה בנוטריינטים עשויה להוביל לסרטן? מהי ההשפעה של טיפול בבקרת גלוקוז אינטנסיבית על סיכון לתחלואה נוספת בקרב חולי סוכרת מסוג 2?

 

 

צריכת מזון מעובד מול מזון שאינו מעובד. מה באמת ההשלכות?

מחקר אקראי מבוקר בדק האם מזון מעובד משפיע על צריכת האנרגיה, בקרב 20 מבוגרים בגילאי 31.2 ± 1.6 הנבדקים אושפזו לצורך המחקר במרכז הקליני של NIH ובאופן אקראי קיבלו דיאטות מעובדות או לא מעובדות למשך שבועיים. 

בכל שלב בדיאטה הוצגו בפני הנבדקים שלוש ארוחות יומיות והונחו לצרוך ככל הרצוי להם. התפריטים השתנו לאחר 7 ימים, והארוחות תוכננו כך שיתאימו היטב בין דיאטות לסך כל הקלוריות, צפיפות האנרגיה, מקרונוטריינטים, סיבים תזונתיים, סוכרים ונתרן, אך שונות זו מזו באחוז הקלוריות הנגזרות ממזונות מעובדים במיוחד לעומת מזון לא מעובד.

להלן סיכום הממצאים:

  • בין קבוצת הדיאטה המעובדת לקבוצת הדיאטה הלא מעובדת היה הבדל ניכר בצריכת: סוכר (54% לעומת 1%, בהתאמה), סיבים בלתי מסיסים (16% לעומת 77%, בהתאמה), שומן רווי (34% לעומת 19%), והיחס של אומגה 6 לאומגה 3 (1:11 לעומת 1:5).
  • צריכת האנרגיה הייתה גדולה יותר במהלך הדיאטה המעובדת (508 ± 106 קק"ל ליום; p=0.0001).
  • צריכת האנרגיה המוגברת במהלך הדיאטה המעובדת נבעה מצריכת כמויות גדולות יותר של פחמימות (280 ± 54 קק"ל ליום; p<0.0001) ושומן (230 ± 53 קק"ל ליום; p=0.0004), אך לא חלבון (2 ± 12 קק"ל ליום; p=0.85).
  • השְפעת החלבון יכולה להסביר לכל היותר 50% מההבדלים בצריכת האנרגיה שנצפו בין התזונה.
  • במהלך שלב הדיאטה המעובדת, הן הפרשת האינסולין אשר נמדדה על ידי הפרשת C-peptide בשתן (38.9 ± 2.8 nmol/day לעומת 30.9 ± 2.8; p=0.052) ורמות גלוקוז יומיות ממוצעות שנמדדו על ידי ניטור גלוקוז רציף (CGM) (99.1 ± 1.3 מ"ג/ד"ל לעומת 96.0 ± 1.3 מ"ג/ד"ל; p=0.10) נטו להיות מעט גבוהים יותר בהשוואה לתזונה הלא מעובדת.
  • שינויים במשקל היו בקורלציה גבוהה עם צריכת אנרגיה (p<0.0001), כאשר המשתתפים צברו 0.9 ± 0.3 ק"ג (p=0.009) במהלך הדיאטה המעובדת ואיבדו 0.9 ± 0.3 ק"ג (p=0.007) במהלך הדיאטה הלא מעובדת. 

לסיכום, סילוק מזון מעובד מהתזונה מפחית את צריכת האנרגיה ומביא לירידה במשקל, ואילו תזונה מעובדת מגדילה את צריכת האנרגיה ומביאה לעלייה במשקל. הגבלת הצריכה של מזון מעובד במיוחד עשויה להיות אסטרטגיה יעילה למניעה וטיפול בהשמנת יתר. ניתן לאמץ המלצה כזו על מגוון רחב של גישות תזונתיות בריאות, כולל דיאטות דלות פחמימות, דלות שומן, וצמחיות.

Hall KD, et al. Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell Metab. 2019 Jul 2;30(1):67-77.e3. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31105044

 

 

האם תמצית רימונים עשויה לשפר ביצועים של רוכבי אופניים מיומנים?

מחקר אקראי כפול סמיות מבוקר בדק שיפור ביצועים והתאוששות לאחר אימון בקרב רוכבי אופניים מיומנים, שצרכו תמצית רימונים במשך 15 ימים עם 14 ימי washout.

המחקר כלל 26 גברים רוכבי אופניים, עם שגרת אימונים של 2-4 אימונים בשבוע (לפחות שעה לכל אימון), אשר חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות: 

תמצית רימונים - שתי כמוסות של תמצית רימונים ביום מיד לאחר ארוחת הבוקר. כל כמוסה כללה: 375 מ"ג POMANOX® P30 עם 30% punicalagins; הכמות הכוללת של 112.5 מ"ג punicalagins α + β לכל כמוסה. כלומר, קבוצה זו קיבלה מנה כוללת של 225 מ"ג punicalagins ליום.

פלסבו - שתי כמוסות של מלטודקסטרין. הכמוסות היו זהות במראה לכמוסות שקיבלה קבוצת הניסוי. 

לאחר שהנבדקים סיימו את תקופת ההתערבות, בוצעה בדיקה על ידי תרגילי סיבולת (SWEET) ומבחן התעמלות מצטבר עד תשישות (IETE ,incremental exercise test to exhaustion) וכן תרגיל אקסצנטרי (תרגיל המאמץ תנועת שריר פעיל בזמן שהוא מתארך תחת עומס). מטרת מבחני הסיבולת הייתה להעריך את תוצאות הביצועים ואילו מטרת הפרוטוקול האקסצנטרי הייתה לעורר נזק לשרירים, שנגרם על ידי התעמלות, כדי להעריך את השְפעתו של התוסף על סמנים ביולוגיים לאחר האימון (CK, CRP). 

הנבדקים התבקשו לא לשנות את התזונה הרגילה שלהם במהלך תקופת המחקר והרגלי התזונה שלהם תועדו באמצעות שאלוני תזונה. הנחיות מיוחדות מתזונאית ניתנו בעבור היום שלפני הבדיקה ובעבור יום הבדיקה עצמו. הם נדרשו להימנע מצריכת קפאין, תוספים או תרופות, העלולים להשפיע על מדדי הביצועים. אמצעי זה ננקט כדי להבטיח כי התצפיות שנעשו נבעו רק מהתוסף ולא הושפעו משינויים אחרים בתזונה.

להלן סיכום הממצאים:

  • נמצא הבדל מובהק סטטיסטית בין הקבוצות בזמן ההתאוששות ובזמן להגיע למחסור בנשימה בעצימות גבוהה- VT2 (ventilatory threshold 2 ), עם שיפור גדול יותר בקרב קבוצת ההתערבות בהשוואה לקבוצת הפלסבו.
  • נצפה שיפור גדול יותר בקבוצת ההתערבות עבור הכוח הסיבובי המקסימלי (peak torque), הן בהארכה (extension) והן בכפיפה (flexion). 
  • עייפות העבודה הייתה נמוכה יותר עבור קבוצת ההתערבות מאשר הפלסבו, ואילו הכוח הממוצע היה גדול יותר עבור ההתערבות בכפיפה ועבור הפלסבו בהארכה.
  •  CK וגם CRP היו נמוכים יותר בקבוצת ההתערבות מאשר לפלסבו 72 שעות לאחר הניסוי (תנאי הבסיס היו דומים בשתי הקבוצות).

לסיכום, צריכת תמצית רימונים לאחר מאמץ תת-מקסימלי ממושך עשויה להיות יעילה בשיפור תוצאות הביצועים במאמץ מרבי ועשויה לעזור להחזיר כוח לשרירים.

המחקר לא מומן באמצעות גורמים חיצוניים לאוניברסיטה הספרדית והכותבים מצהירים שאין להם ניגוד עניינים. 

Torregrosa-García A, et al. Pomegranate Extract Improves Maximal Performance of Trained Cyclists after an ExhaustingEndurance Trial: A Randomised Controlled Trial. Nutrients. 2019 Mar 28;11(4). 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30925733

 

 

מהי השְפעת תוסף המכיל ברברין, שמרי אורז אדום ופוליקוסנול על מסת החדר השמאלי בקרב נבדקים עם תִסמונת מטבולית והיפרטרופיה שמאלית? 

מחקר רב-מרכזי, אקראי כפול סמיות מבוקר פלסבו העריך את היעילות של תוסף תזונה המשלב ברברין, תמצית שמרי אורז אדום ופוליקוסנול (Armolipid Plus ™, AP) - להפחתת מסת החדר השמאלי (LVM) בקרב חולים עם טרשת נפוצה ועם היפרטרופיה של החדר השמאלי הלבבי (LVH).

158 מטופלים עם תסמונת מטבולית ומשתתפים עם היפרטרופיה של החדר השמאלי חולקו באופן אקראי לקבלת טבליה אחת מהתוסף או פלסבו פעם ביום לאחר הארוחה למשך 24 שבועות. טבליה אחת בודדת של התוסף הכילה 500 מ"ג ברברין, 200 מ"ג שמרי אורז אדום (שווה ערך למונאקולין K3 מ"ג), ו-10 מ״ג פוליקוסנול (Armolipid Plus ™, AP). הפלסבו היה זהה בטעם ובמראה והכיל תרכובת לא פעילה ולא הכילה פחמימות. המדדים שנבדקו אצל המשתתפים היו BMI, לחץ דם, HbA1c כולסטרול כללי, HDL ,LDL, טריגליצרידים,גלוקוז ו-מסת החדר השמאלי (LVM). 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.  

Mercurio V, et al. A nutraceutical combination reduces left ventricular mass in subjects with metabolic syndrome e and left ventricular hypertrophy: A multicenter, randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Clin Nutr. 2019 Jul 19. 

 

 

מהי השְפעת תה ירוֹק על מתווכים דלקתיים?

מטא אנליזה של מחקרים מבוקרים רנדומליים בחנה את השְפעת תה ירוק על משתתפים מעל גיל 18, ללא מחלות אחרות. אחד המדדים שנבדקו היה TNF‐α, אשר רמה גבוהה שלו עלולה לגרום להתפתחות עמידות לאינסולין ודיסליפידמיה - שני גורמים המגדילים את הסיכון לתסמונת מטבולית ואת הסיכון לסוכרת סוג 2. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.  

Haghighatdoost F, Hariri M. The effect of green tea on inflammatory mediators: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Phytother Res. 2019 Sep;33(9):2274-2287. 

 

 

מהי השְפעת צריכת דגנים מלאים על סמנים ביולוגיים של דלקת תת-קלינית?

בסקירה שיטתית ומטא אנליזה של 29 מחקרים אקראיים מבוקרים מרחבי העולם (אסיה, ארה"ב ואירופה) נבדקו השפעות של צריכת דגנים מלאים על סמנים ביולוגיים דלקתיים אצל מבוגרים. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.  

Rahmani S, et al. The Effect of Whole-Grain Intake on Biomarkers of Subclinical Inflammation: A Comprehensive Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2019 Jul 13. 

 

 

האם כמות החלבונים בתזונה משפיעה על צפיפות העצם בעקבות אובדן משקל?

בסקירה שיטתית ומטא אנליזה של 34 מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של כמות החלבון בתזונה על שינויים בצפיפות המינרלית של העצם (BMD) ועל תוכנה (Bone Mineral Content; BMC) בדיאטה מוגבלת קלוריות. אוכלוסיית המחקר כללה קבוצות של מבוגרים (מעל גיל 19) ללא תחלואה, אך 2306 משתתפים היו מבוגרים בגילאי הביניים, הסובלים משמנות. דיאטות עשירות בחלבון הוגדרו כ-25% מכלל צריכת האנרגיה ו/או ≥1.0 גרם לק"ג גוף. מרבית קבוצות הטיפול צרכו דיאטות לחלבונים רגילים (62.9% מסך המשתתפים), עם צריכת חלבונים ממוצעת של 71.3 ± 9.0 גרם בקבוצת החלבונים הרגילים ו-100.1 ± 18.9 גרם בקבוצת החלבון הגבוה. מקורות תזונתיים מעורבים של חלבון (בשר, דגים, ביצה, חלב, ירקות) היוו את רוב צריכת החלבון הכוללת בתוך 34 המחקרים. באופן ספציפי, 87% מהחלבון היה חלבון מתזונה (לעומת אבקות חלבון למשל). 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.  

Wright CS, Li J, Campbell WW. Effects of Dietary Protein Quantity on Bone Quantity following Weight Loss: A Systematic Review and Meta-analysis. Adv Nutr. 2019 Jul 13. 

 

 

Lactobacillus rhamnosus GG לטיפול בדלקת קיבַה חריפה בילדים.

סקירה שיטתית ומטא אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים בדקה את ההשפעה של Lactobacillus rhamnosus GG לטיפול בדלקת קיבה חריפה בילדים. 18 מחקרים כללו 4208 משתתפים בטווח גילאי של חודש עד 7 שנים. הנחקרים חולקו אקראית לקבוצת הניסוי (2201 משתתפים) ולקבוצת הביקורת (2007 משתתפים), שקיבלה פלסבו או לא קיבלה טיפול. נבדקו ההשפעות השונות של L rhamnosus GG על מהלך השלשול, כולל אחוז הילדים שחוו שלשול, פרק הזמן בו חוו שלשול, אחוז הילדים עם שלשול שארך יותר מ- 7 ימים, משך זמן האשפוז ותופעות לוואי.

המחקרים בוצעו במדינות כמו אוסטרליה (בקרב ילדים אבוריג'ינים), ברזיל, פינלנד, הודו, איטליה, פקיסטן, פרו, פולין, רוסיה, אורוגוואי וארה"ב ואילו מחקר אחד היה מחקר אירופאי רב-מרכזי. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.  

Szajewska H, et al. Systematic review with meta-analysis: Lactobacillus rhamnosus GG for treating acute gastroenteritis in children - a 2019 update. Aliment Pharmacol Ther. 2019 Jun;49(11):1376-1384. 

 

 

מה הקשר בין נטילת אנטיביוטיקה בשנה הראשונה לחיים לבין צלִיאק?

מחקר עוקבה בדק את הקשר בין חשיפה לאנטיביוטיקה בשנה הראשונה לחיים לבין הסיכון למחלת הצליאק. המחקר כלל את כל הילדים שנולדו בדנמרק מ-1 בינואר 1995 עד 31 בדצמבר 2012 ואת כל הילדים שנולדו בנורבגיה מה-1 בינואר עד 31 בדצמבר 2004. נכללו רישומים של אבחנות צליאק עם תוצאות ביופסיה של התריסריון כמו גם נוגדנים ספציפיים למחלות מרשומות רפואיות לאומיות.

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.  

Dydensborg Sander S, et al. Association Between Antibiotics in the First Year of Life and Celiac Disease.Gastroenterology. 2019 Jun;156(8):2217-2229. 

 

 

יעילות ובטיחות ארס דבורת הדבש (Apis mellifera) כזריקות לעור לטיפול בדלקת מִפרקים נִיוונית בברך

במחקר קליני רב-מרכזי אקראי כפול סמיות מבוקר, שארך 12 שבועות הוערך טיפול באמצעות ארס דבורת הדבש (HBV) בדלקת מפרקים ניוונית (OA), כאבי ברכיים ותפקוד גופני.

מחקר זה סקר 538 משתתפים, 361 חולים בקבוצת HBV ו-177 חולים בקבוצת הביקורת.

המטופלים חולקו באופן אקראי ולא שווה (יחס 2:1 לטובת קבוצת הניסוי) לקבלת זריקות עוריות שבועיות - HBV או היסטמין (ביקורת). בכל אחד מ-12 הביקורים השבועיים ניתנו 15 זריקות תוך-עוריות בברכיים ובגב במספר נקודות דיקור על סמך רפואה סינית מסורתית (TCM), לפיה פתוגנזה של OA בברך מסווגת לרוב כשילוב של רוח, קור ורטיבות, יחד עם רטיבות חום וקיפאון ליחה, כאשר אלה מגיעים לשיא במרידיאנים חסומים וזרם לקוי של צ'י (אנרגיית חיים) ודם.

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.  

Conrad VJ, Hazan LL, Latorre AJ, Jakubowska A, Kim CMH. Efficacy and Safety of Honey Bee Venom (Apis mellifera) Dermal Injections to Treat Osteoarthritis Knee Pain and Physical Disability: A Randomized Controlled Trial. J Altern Complement Med. 2019 Aug;25(8):845-855. 

 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

הרכב ספציפי של המיקרוביום עשוי להיות מרקר לפִיברומיאלגיה

מחקר מבוקר בדק את ההבדל בהרכב המיקרוביום בין נשים הסובלות מפיברומיאלגיה בין קבוצות בקרה, אשר כללו נשים וגברים בריאים. נמצא כי במיקרוביום של חולי פיברומיאלגיה מופיעים שינויים משמעותיים בהשוואה לזו של הביקורת, והרכבו מתואם עם חומרת התסמינים.

נצפו שינויים עקביים בשפע החיידקים הקשורים לחילוף חומרים: F. prausnitzii ו-B. יוניפורמים נמצאו בשיעור יחסי נמוך יותר בקרב חולי FM, ואילו יחס גבוה יותר נצפה עבור Intestinimonas butyriciproducens, Flavonifractor plautii, Butyricoccus desmolans, Eisenbergiella tayi, ו-Eisenbergiella massiliensis. 

כדי לבחון את ההשפעה המטבולית האפשרית של שינויים אלה, נעשה שימוש בגישה מטבוליטית ממוקדת למדידת ריכוזי הסרום של חומצה בוטירית, חומצה איזובוטירית, חומצה פרופונית וחומצה לקטית.

רמות הסרום של חומצה בוטירית בקרב חולי פיברומיאלגיה (FM (n=73 היו גבוהות יותר בהשוואה לביקורת (n=46 ,p=0.005), ואילו רמות החומצה הפרופונית (propionic acid) היו נמוכות יותר (p=0.006) ומגמה לכיוון רמות נמוכות יותר של חומצה איזובוטירית (p=0.056). לא נצפו הבדלים משמעותיים ברמות הסרום של חומצת חלב. ניתוח רב משתנים הראה הבדל משמעותי בין הקבוצות (p=0.0001).

Minerbi A, et al. Altered microbiome composition in individuals with fibromyalgia. Pain. 2019 Jun 18. 

 

 

האם צריכת אלכוהול עשויה להשפיע על המטבוליזם?

סקירה ניתחה 23 מחקרים, אשר בדקו את ההשפעות המטבוליות לאחר צריכת אלכוהול בבני אדם. נמצא כי השימוש באלכוהול נקשר לשינוי ברמות של 51 מטבוליטים, שומנים וחומצות אמינו בדם. כמו כן, חלה עלייה ברמות חומצות שומן, פוספטידיל-כולין, מטבוליטים סטרואידים וטירוזין ואלאנין וחלה ירידה ברמת גלוטמין. לסיכום, צריכת אלכוהול גרמה לשינויים בשומנים ובחומצות אורגניות, שרבות מהן היו מעורבות במטבוליזם של אנרגיה.

Voutilainen T, Kärkkäinen O. Changes in the Human Metabolome Associated With Alcohol Use: A Review.Alcohol Alcohol. 2019 May 1;54(3):225-234.

 

 

האם צריכת גניסטאין יעילה במחלת האלצְהיימר?

בסקירה דנים בפעולה הנוירו-הגנתית של גניסטאין והיעדים המולקולריים האפשריים שלה למחלת אלצהיימר. נמצא השימוש בגניסטאין יכול להגן על העצבים מפני רעילות עצבית על ידי סטרס באמצעות מנגנונים מגוונים המציעים כי לגניסטאין עשוי להיות מגוון רחב של יישומים טיפוליים או מונעים בטיפול במחלות אלצהיימר ומחלות עצביות אחרות.

The present reviewmainly focuses on the current understanding of the neuroprotective action of genistein and its possible molecular targets of Alzheimer's Disease. Devi KP, et al. Molecular and Therapeutic Targets of Genistein in Alzheimer's Disease. Mol Neurobiol. 2017 Nov;54(9):7028-7041. 

 

 

 

האם צריכת גלוטן בילדות עשויה להוביל למחלות צלִיאק?

מחקר עוקבה בדק את הקשר בין כמות צריכת הגלוטן בילדות לבין מחלת צליאק בהמשך החיים. נמצא כי צריכת גלוטן גבוהה בקרב ילדים בגיל שנה עד שנתיים (השלישון העליון לעומת התחתון) קשורה לסיכון גבוה פי 2 של הופעה עתידית של מופע אוטואימיוני צליאקי (p=0.01) ומחלת צליאק (p=0.09) בילדים בסיכון למחלה.הסיכון להתפתחות מחלת צליאק אוטואימונית בקרב בני שנה עלה ב-5% עבור כל צריכת גרם נוסף של גלוטן ביום (p=0.04). 

Mårild K, et al. Gluten Intake and Risk of Celiac Disease: Long-Term Follow-up of an At-Risk Birth Cohort.m J Gastroenterol. 2019 May 9. 

 

 

האם תזונה דלה בנוטריינטים עשויה להוביל לסְרטן?

במטא אנליזה של מחקרי עוקבה פרוספקטיבים הוערכו 80,110 מקרי סרטן חדשים והקשר שלהם לתזונה תת-אופטימלית. נמצא כי בעבור סרטן המעי הגס, שיעור המקרים הקשורים לתזונה תת אופטימלית היה הגבוה ביותר (n=52,225, 38.3%). צריכה נמוכה של דגנים מלאים (n=27,763, 1.8%) ומוצרי חלב (n=17 692, 1.2%) וצריכה גבוהה של בשרים מעובדים (n=14 524, 1.0%) תרמו לעומס/נטל הגבוה ביותר. גברים, בגיל העמידה (45-64 שנים) ומיעוטים גזעיים / אתניים (שחורים שאינם היספניים, היספנים ואחרים) היו בשיעור הגבוה ביותר של סרטן הקשור לדיאטה בהשוואה לקבוצות גיל, מין וקבוצות גזע / אתניות אחרות.

Fang Fang Zhang, et al. Preventable Cancer Burden Associated With Poor Diet in the United States, JNCI Cancer Spectr. 2019 May 22;3(2):pkz034. 

 

 

מהי ההשפעה של טיפול בבקרת גלוקוז אינטנסיבית על סיכון לתחלואה נוספת בקרב חולי סוּכרת מסוג 2?

מחקר עוקבה בדק את ההשפעה לתחלואה נוספת בקרב יוצאי צבא הסובלים מסוכרת מסוג 2 אשר חולקו באופן אקראי לקבל טיפול בבקרת גלוקוז אינטנסיבית (שמירה על גלוקוז 80-110 מ"ג/ד"ל) או סטנדרטית (שמירה על גלוקוז 180-200 מ"ג/ד"ל) מצא כי אלו שקיבלו טיפול אינטנסיבי לבקרת גלוקוז במשך 5.6 שנים, היו בסיכון נמוך יותר לאירועים קרדיווסקולריים מאלו שקיבלו טיפול סטנדרטי.

Reaven PD, et al. Intensive Glucose Control in Patients with Type 2 Diabetes - 15-Year Follow-up. N Engl J Med. 2019 Jun 6;380(23):2215-2224. 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם