עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש נובמבר 2019 - מקבץ 1

עודכן בתאריך 06/11/2019

 

בפתח סקירת המחקרים השבועית שלנו, סקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים אודות ההשפעה של התערבות תזונתית על התוצאות הקליניות בקרב נשים עם סרטן השחלות. 

לאחר מכן, נציג מגוון מחקרים בנושאים שונים: 

התרומה של טכניקת הרגעה להרכב החלב,

הגורמים לפיצוי במשקל בעקבות פעילות גופנית,

ההשפעה של ארוחה עתירת חלבון בשעות הערב על התגובה הגליקמית,

ההשפעה של צריכת ביצים על פינוי הכולסטרול בקרב נשים לאחר גיל המעבר,

הקשר בין רמת LDL נמוכה לסיכון לדימום תוך-מוחי,

הקשר בין צריכת כולסטרול במהלך ההריון לסיכון לסוכרת הריונית,

ההשפעה של דיאטת אטקינס החדשה על הטיפול באלצהיימר,

ההשפעה של צריכת לקטוז על רמת הלקטאז ואי הסבילות,

תפקיד התזונה במחלת ריאות חסימתית כרונית,

התפקיד של רזברטרול במחלות מעי דלקתיות,

ההשפעה של ירידה בספיגת מיקרונוטריאנטים על מטופלים עם מחלות מעי דלקתיות,

הגורמים והטיפול באי-תפקוד מיני בגברים,

נזק כבדי על רקע טיפול בתרופות, תוספי תזונה וצמחי מרפא,

והשילוב של רפואה סינית בתהליך הטיפול בסרטן.

 

בכותרות השבוע: 

תוסף קקאו עשיר בפלבונואידים לשיפור הבריאות בקרב קשישים, תמצית ענבי שועל לשיפור ההתאוששות לאחר פעילות גופנית, ירידה במוטיבציה לביצוע פעילות גופנית קשורה לגיל, האם יש קשר בין רמת הנחושת בדם והסיכון לשבץ? השינויים בפלורת המעי בקרב מטופלים עם מחלות מעי דלקתיות, והתערבויות ברמת בריאות הציבור עשויה למנוע תמותה מוקדמת

 

 

ההשפעה של התערבות תזונתית על התוצאות הקליניות בקרב נשים עם סרְטן השחלות

בסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים מוערכת ההשפעה של התערבויות תזונתיות על התוצאות הקליניות בקרב נשים עם סרטן השחלות, כולל משך ההישרדות, משך ההישרדות ללא התקדמות המחלה, משך האשפוז, וסיבוכים לאחר ניתוח ו/או כימותרפיה. בסקירה נכללו 14 מחקרים, בהם נערכו התערבויות תזונתיות מגוונות. 

מניתוח הנתונים עולה כי התערבות תזונתית מוקדמת לאחר הניתוח - כגון צריכת נוזלים צלולים בלבד, בהשוואה להימנעות מאכילה עד להופעת תנועתיות מעיים או הזנה אנטרלית מחזקת חיסונית בהשוואה להזנה אנטרלית סטנדרטית - תרמה בעיקר לקיצור משך האשפוז ולשיקום מהיר יותר של המעי. 

עוד מראים החוקרים כי התערבויות תזונתיות חדשניות - כגון לעיסת מסטיק שלוש פעמים ביום (מחקר אחד), שתיית קפה שלוש פעמים ביום (מחקר אחד), תזונה קטוגנית בהשוואה לתזונה התואמת להנחיות איגוד הסרטן האמריקאי (שני מחקרים), תזונה המבוססת על מיצים מרוכזים של פירות וירקות (מחקר אחד) וצום קצר טווח (מחקר אחד) - הינן אסטרטגיות שנסבלו היטב ועשויות לתרום לשיפור קליני. יחד עם זאת, המחקרים הינם הטרוגניים מאוד, גם בהתייחס לאסטרטגיות ההתערבות וגם במדדי התוצאה, ונדרשים מחקרים מבוקרים הומוגניים על מנת לזהות התערבויות יעילות, בעיקר התייחס למדדי ההישרדות.

Rinninella E, et al. Nutritional Interventions to Improve Clinical Outcomes in Ovarian Cancer: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2019 Jun 21;11(6). 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31234395

 

 

התרומה של טכניקת הרגעה להרכב החלב 

במחקר אקראי מבוקר, שנערך בקרב אימהות מניקות, נבדקה ההשפעה של התערבות מרגיעה על מדדי החלב והמצב הפסיכולוגי של האם. החוקרים מסבירים כי תקשורת בין האם והתינוק במהלך ההנקה עשויה לתרום לעיצוב התנהגות התינוק ולהאכלה. 

במחקר נכללו 64 נשים, שבועיים לאחר הלידה הראשונה שלהן, אשר חולקו באופן אקראי לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הביקורת (שלא קיבלה כל טיפול). האימהות בקבוצת ההתערבות התבקשו במהלך ההנקה להאזין להקלטה המבוססת על פרוטוקול של דמיון מודרך לנשים מניקות ולתעד ביומן את תדירות ההאזנה. כמו כן, כל האימהות קיבלו את התמיכה הסטנדרטית ונערכו ביקורי בית לאחר 2, 6, 12 ו-14 שבועות, בהם נמדדה רמת הסטרס והחרדה, צריכת חלב אם, רמת הקורטיזול בחלב ומדדי התנהגות וגדילה של התינוק. 

נמצא כי בהשוואה לקבוצת הביקורת, בקרב אימהות בקבוצת ההתערבות רמת הסטרס ורמת הקורטיזול בחלב הייתה נמוכה יותר. כמו כן, בקרב התינוקות לאימהות בקבוצת ההתערבות, משך השינה היה ארוך יותר וחלה עלייה גדולה יותר במשקל וב-BMI. מעבר לכך, נמצא כי צריכת החלב של התינוקות בקבוצת ההתערבות הייתה גבוהה יותר, באופן בלתי תלוי במין ובצריכת החלב בתחילת המחקר. 

החוקרים מסכמים כי מחקר זה תומך ביעילות של טכניקת הרגעה פשוטה הן לאם והן לתינוק, במיוחד במצבים של סטרס מוגבר כגון לידה מוקדמת או משקל לידה נמוך.

Mohd Shukri NH, et al. Randomized controlled trial investigating the effects of a breastfeeding relaxation intervention on maternal psychological state, breast milk outcomes, and infant behavior and growth. Am J Clin Nutr. 2019 Jun 4. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31161202

 

 

מהם הגורמים לפיצוי במשקל בעקבות פעילות גוּפנית?

במחקר אקראי מבוקר נבדק מהו המנגנון האחראי לתהליך הפיצוי במשקל בעקבות פעילות גופנית. החוקרים מסבירים כי מומלץ לבצע פעילות גופנית לצורך ירידה במשקל ושמירה על משקל תקין, אולם הירידה במשקל בעקבות פעילות גופנית הינה נמוכה מהמצופה, תהליך הקרוי פיצוי במשקל. 

במחקר נכללו 198 מבוגרים עם עודף משקל או שמנות, אשר חולקו לשלוש קבוצות המחקר למשך 24 שבועות:

  • קבוצת ביקורת שלא ביצעה פעילות גופנית
  • פעילות גופנית במינון נמוך, עם יעד להוצאה אנרגטית של 8 קלוריות/ק"ג/שבוע (בהתאם להמלצות לשמירה על בריאות כללית). 
  • פעילות גופנית במינון גבוה - עם יעד להוצאה אנרגטית של 20 קלוריות/ק"ג/שבוע (בהתאם להמלצות לירידה במשקל). 

משך הפעילות הותאם אישית על מנת להתאים ליעד ההוצאה האנרגטית שנקבע, ועצימות הפעילות נקבעה על ידי המשתתף בטווח של 65-85% מסך צריכת החמצן המרבית. למעט ההתערבות, לא היו הבדלים בין הקבוצות ברמת הפעילות הגופנית או ב-RMR (resting metabolic rate).

נמצא כי קרא עוד.

Martin CK, et al. Effect of different doses of supervised exercise on food intake, metabolism, and non-exercise physical activity: The E-MECHANIC randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2019 Sep 1;110(3):583-592. 

 

 

ארוחה עתירת חלבון בשעות הערב עשויה לתרום לשיפור האיזון הגליקמי

במחקר מוצלב נבדקה ההשפעה של רמת החלבון בארוחה על התגובה הגליקמית בלילה. החוקרים מסבירים כי אכילה בשעות הערב, בהשוואה לאכילה בשעות היום, מובילה להיפר-גליקמיה וכתוצאה מכך לסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת סוג 2. הם משערים כי ארוחה בעלת תכולת חלבון גבוהה עשויה לתרום לאיזון התגובה הגליקמית במהלך הלילה. במחקר נכללו מבוגרים בריאים, אשר צרכו ארבע ארוחות בעלות ערך קלורי זהה במועדים שונים בשעה 8 בבוקר או 8 בערב:

  • ארוחה עתירת חלבון – 41% חלבון, 29% פחמימות. 
  • ארוחה סטנדרטית – 15% חלבון, 46% פחמימות. 

בדיקות דם נאספו לפני הארוחה ו-3 שעות אחריה. נמצא כי קרא עוד.

Davis R, Bonham MP, Nguo K, Huggins CE. Glycaemic response at night is improved after eating a high protein meal compared with a standard meal: A cross-over study. Clin Nutr. 2019 Jun 27. 

 

 

צריכת ביצים עשויה לתרום לשיפור כושר פינוי הכולסטרול בקרב נשים לאחר גִיל המעבר

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של צריכת ביצה שלמה, בהשוואה לביצה ללא חלמון, על תפקוד והרכב ה-HDL בקרב נשים לאחר גיל המעבר עם עודף משקל. החוקרים מסבירים כי נשים לאחר גיל המעבר נמצאות בסיכון קרדיווסקולרי מוגבר. HDL מהווה מדד לסיכון הקרדיווסקולרי, אולם פעילות ה-HDL חשובה יותר מריכוזו בדם בקביעת מידת הסיכון. במחקר נכללו 20 נשים, אשר השתתפו בשתי התערבויות - כל אחת למשך ארבעה שבועות עם ארבעה שבועות הפרדה ביניהן. ההתערבויות כללו ארוחת בוקר קפואה, שהכילה 100 גרם (כשתי ביצים) בצורת נוזל של ביצים שלמות או של ביצים ללא חלמון. בתחילת ובסיום כל תקופת התערבות נלקחו בדיקות דם להערכת ההשפעה על הרכב ופעילות ה-HDL. 

נמצא כי קרא עוד.

Sawrey-Kubicek L, et al. Whole egg consumption compared with yolk-free egg increases the cholesterol efflux capacity of high-density lipoproteins in overweight, postmenopausal women. Am J Clin Nutr. 2019 Sep 1;110(3):617-627. 

 

 

 

רמת LDL נמוכה מאוד נמצאה קשורה בסיכון מובהק לדימום תוך-מוחי

במחקר עוקבה פרוספקטיבי, שנערך בסין, נבדק הקשר בין רמת ה-LDL לבין הסיכון לדימום תוך-מוחי. במחקר נכללו הנתונים של 96,043 משתתפים בני 51 בממוצע - ללא היסטוריה של שבץ, אוטם שריר הלב, או סרטן - בתחילת המחקר בשנת 2006. בתקופת המחקר רמת ה-LDL נמדדה ארבע פעמים ולכל משתתף חושב ערך ממוצע לתקופה, כאשר שיעור המקרים של דימום תוך-מוחי נאסף מהרשומות הרפואיות. במהלך תשע שנות מעקב דווח על 753 מקרים של דימום תוך-מוחי. 

נמצא כי קרא עוד.

Ma C, et al. Low-density lipoprotein cholesterol and risk of intracerebral hemorrhage: A prospective study. Neurology. 2019 Jul 30;93(5):e445-e457. 

 

 

צריכה גבוהה של כולסטרול במהלך ההריוֹן קשורה בסיכון מוגבר לסוּכרת הריונית

במחקר עוקבה פרוספקטיבי, שנערך בסין, נבדק הקשר בין צריכת הכולסטרול במהלך ההריון לבין רמת הגלוקוז בדם והסיכון לסוכרת הריונית. במחקר נכללו 2,124 נשים, כאשר צריכת הכולסטרול ממקורות שונים הוערכה באמצעות שאלוני תזונה, כאשר צריכת הכולסטרול הממוצעת הייתה כ-380 מ"ג ליום. 

להלן סיכום הממצאים: 

  • בקרב נשים עם הצריכה הגבוהה ביותר של סך הכולסטרול (555 מ"ג/יום) ושל כולסטרול שמקורו בביצים (402 מ"ג/יום), הסיכון להתפתחות סוכרת הריונית היה קרא עוד.

Wu Y, et al. Pregnancy dietary cholesterol intake, major dietary cholesterol sources, and the risk of gestational diabetes mellitus: A prospective cohort study. Clin Nutr. 2019 Jun 28. 

 

 

עדויות ראשוניות התומכות ביעילות של דיאטת אטקינס החדשה לטיפול באלְצהיימר

במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההיתכנות והיעילות של דיאטת אטקינס החדשה לטיפול בהפרעה קוגניטיבית קלה ובשלבים המוקדמים של אלצהיימר. את המחקר התחילו 27 מטופלים בני 71 בממוצע, אשר חולקו אקראית לשתי דיאטות שונות לתקופה של 12 שבועות: 

  1. דיאטת אטקינס החדשה, הכוללת הגבלת הפחמימות ל-20 גרם ליום, ללא הגבלה על כמות הקלוריות. 
  2. דיאטה המומלצת לקשישים על ידי המכון הלאומי לזקנה, בעלת עקרונות דומים לדיאטה הים-תיכונית, ללא הגבלה על הפחמימות. 

מבין המשתתפים רק תשעה השלימו את תקופת המחקר בקבוצת ההתערבות וחמישה בקבוצת הביקורת. החוקרים מציינים כי למרות הדרכה, ייעוץ ומעקב צמודים שיעור ההיענות לפרוטוקול המחקר היה קרא עוד.

Brandt J, et al. Preliminary Report on the Feasibility and Efficacy of the Modified Atkins Diet for Treatment of Mild Cognitive Impairment and Early Alzheimer's Disease. J Alzheimers Dis. 2019;68(3):969-981. 

 

 

האם הפסקת צריכת לקטוז משפיעה על רמת הלקטאז ואי הסבילות?

בסקירה מוערכות העדויות הקיימות בהתייחס לתהליכי עיבוד הלקטוז בקרב בני אדם. החוקר מציין כי ברמה הגלובאלית, ל-70% מהמבוגרים חסר באנזים לקטאז הנדרש לפירוק ועיכול הלקטוז המצוי במוצרי חלב. לכן, ישנם אנשים רבים הנמנעים מצריכת מזונות המכילים לקטוז, דבר המוביל לשאלה האם צריכת מזונות נטולי לקטוז מפחיתה את יכולת הגוף לעכל ולספוג לקטוז.

במחקרים שונים שנערכו בקרב בני אדם קרא עוד.

Forsgård RA. Lactose digestion in humans: intestinal lactase appears to be constitutive whereas the colonic microbiome is adaptable. Am J Clin Nutr. 2019 Aug 1;110(2):273-279.

 

 

תפקיד התזונה במחלת ריאות חסִימתית כרוֹנית

בסקירה מוצגות העדויות ממחקרים תצפיתיים ומבוקרים העוסקים בתפקיד התזונה בהתפתחות מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) ובטיפול בה. במסגרת הסקירה דנים החוקרים בקשר בין דפוסי תזונה, מזונות ספציפיים ורכיבים תזונתיים לבין תפקודי הריאות, מניעת COPD ומדדי שיפור במהלך המחלה. הגורמים העיקריים ל-COPD הינם רמה גבוהה של עקה חמצונית ותהליכי דלקת בדרכי הנשימה ובריאות, כאשר דפוסי התזונה הינם בעלי השפעה משמעותית על גורמים אלה. מעבר לכך, איכות תזונה נמוכה וחסר ברכיבים תזונתיים נמצאו קשורים בתסמיני המחלה. לפיכך, קרא עוד.

Scoditti E, Massaro M, Garbarino S, Toraldo DM. Role of Diet in Chronic Obstructive Pulmonary Disease Prevention and Treatment. Nutrients. 2019 Jun 16;11(6). 

 

 

התפקיד של רזברטרוֹל במחלות מעִי דלקתיות

בסקירה דנים החוקרים בתפקיד של רזברטרול במצבים של מחלות מעי דלקתיות, המערבות את רירית המעי. במסגרת הסקירה ישנה התייחסות לשלושה היבטים: הרכב הרזברטרול ומקורותיו, תהליכי הספיגה והמטבוליזם במעי, וההשפעה נוגדת הדלקת על רירית המעי, בהתבסס בעיקר על ממצאים פרה-קליניים. 

להלן סיכום הממצאים: 

  • מחקרים שנערכו על דגימות תאי מעי מראים כי קרא עוד.

 

Nunes S, Danesi F, Del Rio D, Silva P. Resveratrol and inflammatory bowel disease: the evidence so far. Nutr Res Rev. 2018 Jun;31(1):85-97. 

 

 

כיצד ירידה בספיגה של מיקרונוטריאנטים משפיעה על מטופלים עם מחלות מעִי דלקתיות?

בסקירה דנים החוקרים בממצאים העדכניים ממחקרים פרה-קליניים וקליניים בנושא ספיגת מיקרונוטריאנטים בקרב מטופלים עם מחלות מעי דלקתיות. במסגרת הסקירה מוצגים הממצאים לגבי הספיגה של ויטמין A, פולאט, ויטמין B12, ויטמין D, סידן, ויטמין K, ברזל, אבץ וסלניום

החוקרים מציינים כי קרא עוד.

Kilby K, Mathias H, Boisvenue L, Heisler C, Jones JL. Micronutrient Absorption and Related Outcomes in People with Inflammatory Bowel Disease: A Review. Nutrients. 2019 Jun 20;11(6). 

 

 

הגורמים והטיפול באי-תפקוד מיני בגברים

בסקירה מסוכמות העדויות ממחקרים פרה-קליניים וקליניים העוסקים באי-תפקוד מיני בגברים, כולל המנגנונים המעורבים, גורמי הסיכון ואסטרטגיות לטיפול. במסגרת הסקירה מפורטים מנגנונים פתולוגיים, אשר עלולים לגרום לאי-תפקוד מיני, ביניהם פגיעה בתפקוד כלי הדם, הפרעה למסלולים הורמונליים, גורמים המודינמיים, גורמים עצביים וגורמים פסיכולוגיים. בהמשך, דנים החוקרים בגורמי הסיכון להופעת אי-תפקוד מיני בגברים:

  • תחלואה: סוכרת, מחלות קרדיווסקולריות, מחלת כליות כרונית וסרטן.
  • אורח חיים: שמנות, עישון, צריכת אלכוהול.
  • גורמים סביבתיים: חשיפה לחומרים כמו BPA, PCB, פיטואסטרוגנים ומתכות כבדות. 
  • שימוש בתרופות.

בסיום הסקירה דנים החוקרים באסטרטגיות לטיפול, המבוססות על שילוב של טיפול תרופתי עם טיפול פסיכולוגי וחברתי: קרא עוד.

Chen L, et al. Male sexual dysfunction: A review of literature on its pathological mechanisms, potential risk factors, and herbal drug intervention. Biomed Pharmacother. 2019 Apr;112:108585. 

 

 

נזק כבדי על רקע טיפול בתרופות, תוספי תזונה וצמחי מרפא

בסקירה דנים החוקרים בעקרונות הכלליים ובאתגרים הקשורים בנזק כבדי על רקע טיפול תרופתי. ההערכה היא כי ישנם 14-19 מקרים של נזק כבדי על רקע טיפול תרופתי לכל 100,000 מטופלים, וזהו הגורם ל- 3-5% ממקרי האשפוז כתוצאה מצהבת וכן הגורם השכיח ביותר לאי ספיקת כבד אקוטית בעולם המערבי. 

באופן כללי ישנם שלושה סוגים של נזק כבדי: 

  1. נזק ישיר - השכיח ביותר, מיידי (לרוב מופיע תוך 1-5 ימים), תלוי מינון וניתן לניבוי. 
  2. נזק אידיוסינקרטי - נדיר מאוד והנזק אינו ניתן לניבוי, אינו תלוי מינון ואינו ניתן לשחזור במודלים של חיות מעבדה. 
  3. נזק עקיף - נגרם כתוצאה מהפעילות של התרופה ולא מהרכבה, ועלול לגרום תוך מספר חודשים לפגיעה חדשה בכבד או להחמרת מצב קיים. 

סוגים אלה של נזק כבדי מתבטאים בדפוסים שונים של מאפיינים קליניים (פנוטיפים), כגון אי ספיקת כבד, עלייה באנזימי הכבד, דלקת כבד אקוטית או כרונית, כבד שומני ועוד. 

בסקירה מוצגות התרופות השכיחות ביותר שנמצאו כקרא עוד.

Hoofnagle JH, Björnsson ES. Drug-Induced Liver Injury - Types and Phenotypes. N Engl J Med. 2019 Jul 18;381(3):264-273. 

 

 

השילוב של רפואה סינית בתהליך הטיפול בסרְטן

בסקירה דנים החוקרים בשלושה היבטים הקשורים בתפקיד של רפואה סינית כחלק מתהליך הטיפול האינטגרטיבי בסרטן

  • ביסוס עדויות מחקריות בסיסיות, התומכות בפעילות נוגדת הסרטן של צמחי מרפא, בדגש על מיצוי מימי של סולנום שחור (ענבי שועל - Solanum nigrum). בסקירה מפורטות העדויות הפרה-קליניות לגבי הפעילות נוגדת הסרטן של סולנום שחור ומנגנוני הפעולה המעורבים – על תאי סרטן רירית הרחם, סרטן קולורקטלי, סרטן הכבד, סרטן השחלות וסרטן השד.
  • הצגת היעילות הקלינית של הרפואה הסינית קרא עוד.

Po-Hsuan Su, Chen-Jei Tai. Current development in integrative therapy of traditional Chinese medicine for cancer treatment: A mini-review. Journal of Traditional and Complementary Medicine, Available online 9 July 2019. 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

תוסף קקאו עשיר בפלבונוֹאידים לשיפור הבריאות בקרב קשישים

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו כלל שני שלבים, בהם נכללו 60 משתתפים בגילאי 55-70 ו-74 משתתפים בגילאי 65-90. נמצא כי לצריכת משקה קקאו עשיר בפלבונואידים השפעה מיטיבה על רמת העקה החמצונית, מדדי דלקת, גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים, פעילות גופנית ואיכות החיים. 

המחקר מומן על ידי ה-NIH. 

Munguia L, et al. High flavonoid cocoa supplement ameliorates plasma oxidative stress and inflammation levelswhile improving mobility and quality of life in older subjects: a double blind randomized clinical trial. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2019 May 6. pii: glz107. 

 

 

תמצית ענבי שועל לשיפור ההתאוששות לאחר פעילות גוּפנית

במחקר פיילוט קליני, אשר כלל שני מחקרים מבוקרים, מראים החוקרים כי צריכה של תמצית ענבי שועל (Ribes nigrum / blackcurrant) עשירה באנתוציאנינים (במינון גבוה מ-1.6 מ"ג/ק"ג) כשעה לפני פעילות גופנית הייתה יעילה לשיפור ההתאוששות, באמצעות הפחתת העקה החמצונית ושיפור הפעילות החיסונית. 

Hurst RD, et al. Consumption of an Anthocyanin-Rich Extract Made From New Zealand Blackcurrants Prior to Exercise May Assist Recovery From Oxidative Stress and Maintains Circulating Neutrophil Function: A Pilot Study. Front Nutr. 2019 May 29;6:73. 

 

 

ירידה במוטיבציה לביצוע פעילות גוּפנית קשורה לגיל 

במחקר עוקבה, בו נכללו 1,200 ילדים בכיתות ה'-ז' מ-12 בתי ספר בשוויץ, מדגימים החוקרים את הירידה במוטיבציה לביצוע פעילות גופנית עם הגיל, אשר מתבטאת גם בירידה בביצוע פעילות גופנית בפועל. 

Julien Chanal, et al. Developmental relations between motivation types and physical activity in elementary school children. Psychology of Sport and Exercise, 2019; 43: 233.

 

 

האם יש קשר בין רמת הנחוֹשת בדם והסיכון לשבץ?

במחקר מקרה-בקרה, שנערך בסין, נכללו 618 מטופלים לאחר שבץ ראשון, אליהם הותאמה קבוצת ביקורת של 618 משתתפים עם יתר לחץ דם וללא שבץ. נמצא כי רמת נחושת גבוהה יותר בדם הייתה קשורה בסיכון מוגבר לשבץ, במיוחד בקרב משתתפים עם BMI גבוה יותר. לפי ממצאים קודמים הצריכה הממוצעת בסין היא 1.9 מ"ג/יום, נתון גבוה מהצריכה ביפן ובארה"ב. המקורות העיקריים לנחושת הם מי השתייה, התזונה ותוספי תזונה, כאשר המקורות התזונתיים העיקריים הם איברי פנים, פירות ים ואגוזים.

Zhang J, et al. Plasma copper and the risk of first stroke in hypertensive patients: a nested case-control study. Am J Clin Nutr. 2019 Jun 4. 

 

 

השינויים בפלורת המעי בקרב מטופלים עם מחלות מעִי דלקתיות

במסגרת פרויקט המיקרוביום האנושי, במחקר הנוכחי נערך מעקב במשך שנה אחר 132 משתתפים ונבדקו השינויים בפלורת המעי בקרב משתתפים עם מחלות מעי דלקתיות בהשוואה לקבוצת ביקורת של משתתפים בריאים. מחקר זה הינו הראשון לבחון את השינויים הכימיים והמולקולריים המורכבים הגורמים לחוסר איזון של המיקרוביום ולתגובה חיסונית במהלך התלקחות של מחלות מעי דלקתיות. באופן כללי, החוקרים מראים כי בתקופות בהן המחלה פעילה ישנה ירידה בתרכובות שונות המיוצרות על ידי חיידקי המעי וירידה ביציבות הכללית של סביבת המעי, וכתוצאה מכך עלייה בתגובת יתר חיסונית.

Lloyd-Price J, et al. Multi-omics of the gut microbial ecosystem in inflammatory bowel diseases.Nature. 2019 May;569(7758):655-662. 

 

 

התערבויות ברמת בריאות הציבור עשויה למנוע תמותה מוקדמת

במחקר המבוסס על ניתוח מגוון רחב של נתונים גלובליים, מדגימים החוקרים כי שלוש התערבויות: העלאת שיעור הטיפול ביתר לחץ דם ל-70%, הפחתת צריכת הנתרן בכ-30% והימנעות מצריכת שומן טראנס עשויה למנוע תמותה מוקדמת של 100 מיליון איש תוך 25 שנה. 

Kontis V, et al. Three Public Health Interventions Could Save 94 Million Lives in 25 Years. Circulation. 2019 Aug 27;140(9):715-725.

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם