בפתח הסקירה השבועית שלנו,
האם תוספי חומצה פולית קשורים בסיכון מוגבר להתפתחות גידולים קולורקטליים?
עוד בתחום תוספי התזונה:
האם תוסף פרוביוטיקה מסייע לשיפור התיאבון בקרב מטופלים עם הפרעת דיכאון?
והאם תוסף ויטמין K יעיל לעיכוב תהליכי הסתיידות עורקים?
נעבור למטבח,
מהי ההשפעה נוגדת הדלקת של זרעי פשתן?
מהו התפקיד של חומצה לינולאית באסתמה?
האם תזונה עשירה בויטמין B6 קשורה בסיכון קרדיווסקולרי מופחת בקרב גברים?
האם דיאטה המבוססת על מזון מן הצומח מתאימה לחולי כליות כרוניים?
האם תזונה עשירה בפוספטידיל כולין קשורה בסיכון מופחת לדמנציה?
האם צריכה גבוהה של רזברטרול קשורה בסיכון מופחת לשבר בירך?
מה הקשר בין צריכת מוצרי חלב לבין הסיכון לסוכרת סוג 2?
מה החשיבות של התערבות תזונתית עבור נשים עם סוכרת הריון?
ונסיים בבית המרקחת הצמחי,
האם פרע מחורר מסייע להקלה על תסמיני גיל המעבר ודיכאון?
האם פורמולת צמחים איורוודית יעילה לטיפול באוסטאופניה?
האם ארומתרפיה יעילה להקלה על כאבי ווסת?
והאם רפואת צמחים סינית קשורה בסיכון מופחת לשבץ בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית?
בכותרות השבוע, תוסף לכל פועל:
תוסף פלבונואידים למטופלים עם טרום-סוכרת,
תוסף שומשום לנשים עם דלקת מפרקים שגרונית,
תוסף קליפות ביצים להקלה על דלקת מפרקים ניוונית בברך,
השימוש בתוספי תזונה בקרב ילדים עם תסמונת דאון,
הפעילות הביולוגית של שמן זרעי גויאבה,
וההשפעה נוגדת הסרטן של מורינגה.
בניתוח משני של מחקר אקראי מבוקר, הוערכה ההשפעה ארוכת הטווח של תוספי חומצה פולית על התפתחות גידולים קולורקטליים. במחקר נכללו 1,021 מטופלים עם אבחנה חדשה של אדנומה קולורקטלית, אשר חולקו אקראית לנטילת 1 מ"ג/יום חומצה פולית או פלסבו - עם או בלי אספירין - החל משנת 1994. לאחר 3 שנים נערכה בדיקת קולונוסקופיה ו-663 מהמשתתפים הסכימו להמשיך ולהשתתף בתקופת התערבות נוספת, אולם המחקר הופסק בשנת 2004, בשל חשש לסיכון מוגבר כתוצאה מנטילת התוסף. בניתוח הנוכחי החוקרים מסכמים את ממצאי המעקב עד לשנת 2012:
החוקרים מסכמים כי אמנם לא נמצאה השפעה ארוכת טווח, אולם ייתכן ונטילת תוספי חומצה פולית מגבירה את הסיכון להתפתחות גידולים מסוג SSA/P.
Passarelli MN, et al. Folic acid supplementation and risk of colorectal neoplasia during long-term follow-up of a randomized clinical trial. Am J Clin Nutr. 2019 Oct 1;110(4):903-911.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31401653
במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תוספי פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה על התיאבון, בקרב מטופלים עם הפרעת דיכאון. החוקרים מסבירים כי העדר תיאבון וירידה במשקל הינם מאפיינים של דיכאון, כאשר פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה עשויים להשפיע על התנהגות האכילה, התיאבון והמשקל, באמצעות השפעה על חיידקי המעי. במחקר נכללו 81 מטופלים, אשר חולקו אקראית לקבלת תוסף פרוביוטיקה, פרה-ביוטיקה או פלסבו - למשך 8 שבועות. התוסף ניתן בצורת אבקה בשקיות של 5 גרם אחת ליום. תוסף הפרוביוטיקה הכיל 10 מיליארד חיידקים מהזנים Lactobacillus helveticus ו-Bifidobacterium longum, ותוסף הפרה-ביוטיקה הכיל GOS. רמת התיאבון הוערכה בארבעה היבטים: רצון לאכול, רעב, שובע, ותחושת מלאות.
להלן סיכום הממצאים:
החוקרים מסכמים כי לנטילת תוסף פרוביוטיקה הייתה השפעה מיטיבה על רמת התיאבון בקרב מטופלים עם הפרעת דיכאון, ללא השפעה משמעותית לתוסף פרה-ביוטיקה.
המחקר מומן על ידי אוניברסיטה באיראן, התוספים סופקו על ידי חברת Lallemand Health Solutions, שלא הייתה מעורבת במחקר.
Kazemi A, Noorbala AA, Djafarian K. Effect of probiotic and prebiotic versus placebo on appetite in patients with major depressive disorder: post hoc analysis of a randomised clinical trial. J Hum Nutr Diet. 2019 Jul 23.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה היעילות של תוסף ויטמין K להפחתת הסתיידות עורקים בקרב מטופלים עם סוכרת סוג 2 ותחלואה קרדיווסקולרית. במחקר נכללו 68 משתתפים, אשר חולקו אקראית לנטילת תוסף ויטמין K בצורת מנקווינון-7 במינון 360 מק"ג/יום, או פלסבו - למשך 6 חודשים.
כפי שנמצא בבדיקה חדשנית מסוג PET, נטילת התוסף הייתה קרא עוד.
Zwakenberg SR, et al. The effect of menaquinone-7 supplementation on vascular calcification in patients with diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Am J Clin Nutr. 2019 Oct 1;110(4):883-890.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של זרעי פשתן על מדדי דלקת. בסקירה נכללו 32 מחקרים, עם סך של 1,502 משתתפים בגילאי 18-70, בהם נבדקה ההשפעה של זרעי פשתן, שמן פשתן או ליגננים, במינון של 360 מ"ג עד 60 גרם למשך 2-12 שבועות. בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.
Rahimlou M, et al. Effects of Flaxseed Interventions on Circulating Inflammatory Biomarkers: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2019 Nov 1;10(6):1108-1119.
במחקר, שנערך בשיטה של רנדומיזציה מנדליאנית (חלוקה אקראית של המשתתפים על סמך מאפיינים גנטיים), הוערכה ההשפעה של חומצת שומן לינולאית מסוג אומגה 6, המצויה בשמנים צמחיים רבים, על דיכוי התגובה החיסונית שעשויה לתרום להפחתת הסיכון לאסתמה. חומצת שומן זו נמצאה בניסויים בבעלי חיים כמגרה את ייצור הטסטוסטרון וכמפחיתה תגובה חיסונית. מבחינה תצפיתית, הקשר בין הרמה שלה לבין אסתמה אינו עקבי – הפוך, אפסי וחיובי. מחקרים קליניים מבוקרים התמקדו בהשפעותיה על מחלות לב וכלי דם ולא על אסתמה.
במסגרת המחקר נבדק הקשר בין מאפיינים גנטיים הקשורים בחומצה לינולאית לבין הסיכון לאסתמה, בהתבסס על שני מאגרי נתונים: מחקר על אסתמה, בו נכללו כ-20,000 חולים וקבוצת ביקורת של 107,000 משתתפים בריאים, והנתונים של 407,000 משתתפים מהביו-בנק הבריטי, מהם 26,000 חולי אסתמה. בנוסף, ערכו החוקרים ניתוח נוסף של הנתונים להערכת סיבתיות הפוכה (ההשפעה של אסתמה על חומצה לינולאית).
נמצא כי קרא עוד.
Zhao JV, Schooling CM. The role of linoleic acid in asthma and inflammatory markers: a Mendelian randomization study. Am J Clin Nutr. 2019 Sep 1;110(3):685-690.
במחקר עוקבה פרוספקטיבי, שנערך בקוריאה, נבדק הקשר בין צריכת ויטמין B6 לבין הסיכון לאירוע קרדיווסקולרי. במחקר נכללו הנתונים של 9,142 משתתפים בגילאי 40-69, ללא היסטוריה של תחלואה קרדיווסקולרית או סרטן בתחילת המחקר. הצריכה התזונתית הוערכה באמצעות שאלוני תזונה והאירועים הקרדיווסקולריים נאספו באמצעות שאלונים ואוששו באמצעות ראיונות אישיים. במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 7.4 שנים, תועדו 278 ו-284 אירועים קרדיווסקולריים בקרב גברים ונשים, בהתאמה. צריכת ויטמין B6 הייתה בטווח של 1.01-6.22 מ"ג/יום בקרב גברים ו-0.88-7.51 מ"ג/יום בקרב נשים.
נמצא כי קרא עוד.
Jeon J, Park K. Dietary Vitamin B6 Intake Associated with a Decreased Risk of Cardiovascular Disease: A Prospective Cohort Study. Nutrients. 2019 Jun 29;11(7). pii: E1484. doi: 10.3390/nu11071484.
בסקירה דנים החוקרים בתועלות לעומת הסיכונים של דיאטה המבוססת על מזון מן הצומח, בקרב מטופלים עם מחלת כליות כרונית. הם מסבירים כי ההמלצות התזונתיות לחולי כליות מגבילות את צריכת הירקות והפירות בשל תכולת האשלגן הגבוהה. יחד עם זאת, גישה זו הולכת ומשתנה בשל התועלות המשמעותיות של דיאטה המבוססת על הצומח: קרא עוד.
Cases A, Cigarrán-Guldrís S, Mas S, Gonzalez-Parra E. Vegetable-Based Diets for Chronic Kidney Disease? It Is Time to Reconsider. Nutrients. 2019 Jun 4;11(6).
כחלק ממחקר עוקבה גדול, שנערך בפינלנד, נבדק הקשר בין צריכת כולין בתזונה לבין התפקוד הקוגניטיבי והסיכון לדמנציה בקרב גברים. החוקרים מסבירים כי במחקרים תצפיתיים קודמים נמצא כי צריכה מתונה של ביצים הייתה קשורה בתפקוד קוגניטיבי טוב יותר, קשר שעשוי להיות מוסבר על ידי ריכוז גבוה של כולין המצוי בביצים. במחקר זה נכללו הנתונים של 2,497 גברים בגילאי 42-60, ללא היסטוריה של דמנציה בתחילת המחקר (בין השנים 1984-1989). מבין כלל המשתתפים, 482 גברים ביצעו חמישה מבדקים קוגניטיביים ארבע שנים לאחר תחילת המחקר. הצריכה התזונתית הוערכה בתחילת המחקר ואבחנה של דמנציה או אלצהיימר נקבעה בהתאם לרשומות הרפואיות. בנוסף, נבדקה ההשפעה של הנשאות הגנטית של APOE-ε4 על קשרים אלה. הצריכה הממוצעת של כולין הייתה 431 מ"ג/יום ( מתוכם 188 מ"ג/יום בצורת פוספטידיל כולין). במהלך תקופת מעקב של כ-22 שנה, 337 גברים אובחנו עם דמנציה.
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.
Ylilauri MPT, et al. Associations of dietary choline intake with risk of incident dementia and with cognitive performance: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. Am J Clin Nutr. 2019 Jul 30.
במחקר מקרה-בקרה, שנערך בסין, נבדק הקשר בין צריכת רזברטרול בתזונה לבין הסיכון לשבר בירך. מחקרים פרה-קליניים מצביעים על כך שרזברטרול עשוי לתרום לשיפור בריאות העצם באמצעות שיפור הרכב המינרלים והפחתת אובדן עצם, אולם אין עדויות אפידמיולוגיות לקשר בין רזברטרול והסיכון לשבר.
במחקר נכללו 1,070 צמדים של משתתפים עם אבחנה חדשה של שבר בירך ומשתתפים עם מאפיינים דומים ללא שבר בירך. גיל המשתתפים היה 70.6 בממוצע וה-BMI 22.5 בממוצע. צריכת הרזברטרול הממוצעת הייתה כ-180 מק"ג/יום, כאשר 96.6% מהמשתתפים לא צרכו יין אדום באופן שגרתי.
נמצא כי קרא עוד.
Zhaomin Liu, Yu-ming Chen. Higher Dietary Intake of Resveratrol Was Associated with Lower Risk of Hip Fracture- a 1:1 Matched Case-control Study in Chinese Elderly (OR18-07-19), Current Developments in Nutrition, Volume 3, Issue Supplement_1, June 2019.
בנייר עמדה מוצגות המסקנות מבוססות העדויות של צוות מומחים בינלאומי בהתייחס לקשר בין צריכת מוצרי חלב לבין התפתחות סוכרת סוג 2. החוקרים מסבירים כי הקפדה על תזונה בריאה מהווה אסטרטגיה יעילה למניעת ההתפתחות של סוכרת סוג 2 או לעיכוב המחלה. ישנן המלצות לצרוך מוצרי חלב כחלק מדפוס של תזונה בריאה אולם לא ברור מהי ההשפעה של כך על התפתחות סוכרת סוג 2. להלן המסקנות המרכזיות:
החוקרים מסכמים כי קרא עוד.
Guo J, et al. The Impact of Dairy Products in the Development of Type 2 Diabetes: Where Does the Evidence Stand in 2019? Adv Nutr. 2019 Nov 1;10(6):1066-1075.
במחקר עוקבה רטרוספקטיבי, שנערך באוסטרליה, נבדק הקשר בין התערבות תזונתית בקרב נשים עם סוכרת הריון לבין תוצאות ההריון לאם ולתינוק. במחקר נכללו הנתונים של 1,233 נשים עם סוכרת הריון, שילדו בבית חולים במלבורן בין השנים 2015-2017. בהתבסס על הרשומות הרפואיות, החוקרים בחנו את המידע לגבי האבחון והטיפול שהנשים קיבלו, וכן לגבי תוצאות ההריון לאם ולתינוק.
נמצא כי קרא עוד.
Absalom G, Zinga J, Margerison C, van der Pligt P. Associations of dietetic management with maternal and neonatal health outcomes in women diagnosed with gestational diabetes: a retrospective cohort study. J Hum Nutr Diet. 2019 Dec;32(6):728-736.
במחקר אקראי מבוקר, שנערך באיראן, נבדקה היעילות של פרע מחורר (Hypericum perforatum) להקלה על תסמיני גיל המעבר ודיכאון בקרב נשים לאחר גיל המעבר. במחקר נכללו 80 נשים בגילאי 45-60, אשר חולקו אקראית לקבלת פרע מחורר במינון 270-330 מק"ג 3 פעמים ביום, או פלסבו - למשך חודשיים.
נמצא כי קרא עוד.
Eatemadnia A, Ansari S, Abedi P, Najar S. The effect of Hypericum perforatum on postmenopausal symptoms and depression: A randomized controlled trial. Complement Ther Med. 2019 Aug;45:109-113.
במחקר אקראי מבוקר פתוח, שנערך בהודו, הוערכה ההשפעה של טיפול בפורמולת צמחי מרפא איורוודית, בשילוב תוסף ויטמין D וסידן, על מדדי בריאות העצם בקרב מטופלים עם אוסטאופניה (צפיפות עצם נמוכה). במחקר נכללו 89 משתתפים בגילאי 40-75, אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הביקורת. המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו שתי כפיות מהפורמולה Panchatikta Ghrita (כ-10 מ"ל ב-300 מ"ל חלב פושר) ותוסף ויטמין D (כ-800 יחב"ל/יום) וסידן (1,200 מ"ג/יום) - פעמיים ביום למשך 12 חודשים. המשתתפים בקבוצת הביקורת קיבלו תוסף ויטמין D וסידן בלבד.
הפורמולה Panchatikta Ghrita מכילה 8 רכיבים צמחיים על בסיס חמאת גהי (768 ג'): Azadirachta indica (כ-480 ג'), Trichosanthes dioica (כ-480 ג'), Solanum xanthocarpum (כ-480 ג'), Tinospora cordifolia (480 ג'), Adhatoda vasica (כ-480 ג'), Terminalia chebula (כ-128 ג'), Terminalia bellerica (כ-128 ג'), Phyllanthus emblica (כ-128 ג').
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.
Munshi RP, Kumbhar DA, Panchal FH, Varthakavi P. Assessing the Effectiveness of Panchatikta Ghrita, a Classical Ayurvedic Formulation as Add-on Therapy to Vitamin D3 and Calcium Supplements in Patients with Osteopenia: A Randomized, Open-Labeled, Comparative, Controlled Clinical Study. J Altern Complement Med. 2019 Oct;25(10):1044-1053.
בסקירה שיטתית הוערכה היעילות והבטיחות של ארומתרפיה להקלה על כאבי ווסת. בסקירה נכללו 19 מחקרים קליניים (מבוקרים או מוצלבים), בשבעה מהם הוערכה ההשפעה של ארומתרפיה בהרחה, באחד עשר - ההשפעה של עיסוי ארומתרפי עם או בלי ארומתרפיה בהרחה, ובשני מחקרים נבדקה ההשפעה של שמנים אתריים בנטילה פומית. ברוב המחקרים נעשה שימוש בשמן לבנדר או בשמן ורד כשמן יחיד או כחלק מתערובת. לרוב, קבוצת הביקורת קיבלה פלסבו, אולם לא בכל המחקרים היה מידע לגבי השימוש במשככי כאבים. החוקרים מציינים כי באופן כללי ההטרוגניות במתודולוגיה של המחקרים השונים הייתה גבוהה, כולל סוג ומספר השמנים בהם נעשה שימוש, מינון, צורת השימוש ומספר הטיפולים.
בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.
Frost E, Ostrovsky DA. Aromatherapy May Reduce Menstrual Pain in Women With Primary Dysmenorrhea. Explore (NY). 2019 May - Jun;15(3):241-242.
במחקר עוקבה רטרוספקטיבי, שנערך בטאיוואן, נבדק הקשר בין שימוש ברפואת צמחים סינית לבין הסיכון לשבץ בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית (RA), זאת מאחר ולחולי RA יש סיכון גבוה לפתח שבץ. בהתבסס על נתוני ביטוח הבריאות הלאומי, החוקרים זיהו 7,925 מטופלים מעל גיל 20, עם אבחנה חדשה של דלקת מפרקים שגרונית. מבין כלל המטופלים, נבחרו אקראית 3,134 מטופלים, שדיווחו על שימוש ברפואת צמחים סינית, ואליהם הותאמה קבוצת ביקורת של 3,134 מטופלים, שלא קיבלו טיפול צמחי.
במהלך תקופת מעקב של 2-14 שנה, מספר מקרי השבץ היה 299 בקרב המטופלים שקיבלו טיפול צמחי ו-395 בקרב המטופלים שלא קיבלו טיפול צמחי, נתון זה מבטא יחס של 10.94 ו-16.69 מקרים, בהתאמה, לכל 1,000 שנות אדם. כלומר, קרא עוד.
Lai NS, et al. Use of Chinese herbal medicines by rheumatoid arthritis patients was associated with lower risk of stroke: A retrospective cohort study. Complement Ther Med. 2019 Aug;45:124-129.
וכעת, עוד כותרות....
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, בו נכללו 103 מטופלים עם טרום-סוכרת, נמצאה השפעה מיטיבה לנטילת תוסף ®Eriomin, המבוסס על פלבונואידים מפירות הדר - במינון 200, 400 או 800 מ"ג/יום למשך 12 שבועות (ללא הבדל מובהק בהשפעה של המינונים השונים) - על האיזון הגליקמי ועל מדדי דלקת ועקה חמצונית, וכן נמצאה הפיכה של המצב הטרום-סוכּרתי בקרב 24% מהמשתתפים.
המחקר נתמך על ידי החברה ™Ingredients by Nature שסיפקה את התוסף.
Ribeiro CB, Ramos FM, Manthey JA, Cesar TB. Effectiveness of Eriomin® in managing hyperglycemia and reversal of prediabetes condition: A double-blind, randomized, controlled study. Phytother Res. 2019 Jul;33(7):1921-1933.
במחקר תלת-סמיות מבוקר פלסבו, בו נכללו 44 נשים עם דלקת מפרקים שגרונית, נמצא כי תוסף המבוסס על sesamin, החומר הפעיל בשומשום, תרם להפחתת מדדי דלקת, וכתוצאה מכך עשוי להוביל להקלה בתסמינים הקליניים ובשינויים הפתולוגיים.
Helli B, Shahi MM, Mowla K, Jalali MT, Haghighian HK. A randomized, triple-blind, placebo-controlled clinical trial, evaluating the sesamin supplement effects on proteolytic enzymes, inflammatory markers, and clinical indices in women with rheumatoid arthritis. Phytother Res. 2019 Sep;33(9):2421-2428.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, בו נכללו 88 מבוגרים עם דלקת מפרקים ניוונית בברך, נמצא כי נטילת התוסף ®BiovaFlex, המיוצר מקליפת ביצים, במינון 450 מ"ג/יום למשך 12 שבועות, תרם להקלה על התסמינים ולשיפור יכולת התנועה.
המחקר מומן על ידי חברת Biova LLC שסיפקה את התוסף.
Hewlings S, Kalman D, Schneider LV. A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Prospective Clinical Trial Evaluating Water-Soluble Chicken Eggshell Membrane for Improvement in Joint Health in Adults with Knee Osteoarthritis. J Med Food. 2019 Sep;22(9):875-884.
בסקר, שנערך בארה"ב, נבדקו מאפייני השימוש בתוספי תזונה בקרב ילדים עד גיל 18 עם תסמונת דאון. בהתבסס על 1,167 מענים, נמצא כי כמחצית מהילדים נוטלים מגוון רחב של כ-150 תוספי תזונה, השכיחים ביותר הם Nutrivene, כורכומין ותמצית תה ירוק.
Lewanda AF, Gallegos MF, Summar M. Patterns of Dietary Supplement Use in Children with Down Syndrome. J Pediatr. 2018 Oct;201:100-105.e30.
במחקר פרה-קליני נבדקו ההרכב הכימי, הרעילות והפעילות הביולוגית של שמן זרעי גויאבה, תוך דגש על ההשפעה המיטיבה על החלמת פצעים ועל עיכוב השגשוג של תאי לוקמיה.
Prommaban A, et al. Linoleic acid-rich guava seed oil: Safety and bioactivity. Phytother Res. 2019 Oct;33(10):2749-2764.
בסקירה דנים החוקרים בפעילות הרפואית של מורינגה (Moringa oleifera), בדגש על ההשפעה כנגד שגשוג תאים סרטניים (אנטי-פרוליפרטיבית).
Tiloke C, et al. Moringa oleifera and their phytonanoparticles: Potential antiproliferative agents against cancer. Biomed Pharmacother. 2018 Dec;108:457-466.