במרכז הסקירה השבוע הקשר בין תזונה לבין אלצהיימר ודמנציה:
תזונה עשירה בנוגדי חמצון לחולי אלצהיימר,
הקשר בין תזונה ים-תיכונית והסיכון לדמנציה,
הקשר בין תזונה והידרדרות קוגניטיבית,
ותזונה ים-תיכונית, תזונה מערבית והידרדרות קוגניטיבית.
נמשיך עם מחקרים על סרטן קולורקטלי:
מהי ההשפעה של תזונה דלקתית בקרב חולי סרטן קולורקטלי?
מהו הקשר בין ויטמיני B ואיכות החיים בקרב חולי סרטן קולורקטלי?
ומהם הגורמים התזונתיים הקשורים בסיכון לסרטן קולורקטלי?
נביא שתי סקירות מקיפות ומחקר קליני על ילודים:
שילוב של פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה לפגים,
ההשפעה של תוספי ויטמין D בראשית החיים על הרכב הגוף,
ורפלקסולוגיה ועיסוי לטיפול בצהבת ילודים.
נסקור מחקרים על מחלת ההחזר הוושטי (GERD):
מהי ההשפעה של צ'ילי בקרב חולי GERD?
והקשר שבין אורח חיים בריא והסיכון ל-GERD.
ולסיכום מחקרים על תוספים לספורטאים:
האם צריכה עודפת של תוספי חלבון עלולה להיות מזיקה?
מהי התועלת של תוסף כורכומין למתאמנים?
והאם תיסוף ניטראטים עוזר לשמירה על בריאות חלל הפה בקרב ספורטאים?
ובכותרות השבוע:
הפעילות נוגדת הסרטן של ויתניה משכרת,
מהי התרומה של דיאטה קטוגנית לגברים עם שמנות?
חשש לגבי הבטיחות של תוספי תזונה לשיפור הביצועים,
האם איזופלבונים משבשים את הפעילות ההורמונלית?
והקשר בין מחלות חניכיים ולחץ דם גבוה.
במחקר חתך נבדק הקשר בין רמת הסלניום, נחושת, אבץ, וסך הפעילות נוגדת החמצון בדם, ובין התפקוד הקוגניטיבי והרגלי התזונה בקרב חולי אלצהיימר. החוקרים מדגישים, כי לעקה חמצונית תפקיד מרכזי בתהליך הניוון העצבי, ולכן צריכת נוגדי חמצון עשויה להיות משמעותית.
במחקר נכללו 110 מטופלים בגילאי 54-93 עם אלצהיימר בשלב ראשוני או קל, וכן 60 משתתפים בריאים בגילאים דומים. כל המשתתפים מילאו שאלוני תזונה, התפקוד הקוגניטיבי הוערך באמצעות המדד MMSE, ונבדק ריכוז נוגדי החמצון בדם.
להלן הממצאים העיקריים:
בהשוואה למשתתפים הבריאים, בקרב חולי אלצהיימר נמצאה רמה נמוכה יותר של סלניום, אבץ ופעילות נוגדת חמצון, וכן רמה גבוהה יותר של יחס נחושת לאבץ.
בקרב חולי אלצהיימר, ציון גבוה יותר של תפקוד קוגניטיבי היה קשור ברמה גבוהה יותר של פעילות נוגדת חמצון.
בקרב מטופלים עם ריכוז נחושת גבוה, נצפתה רמת תפקוד קוגניטיבי נמוכה באופן מובהק.
להרגלי התזונה הייתה השפעה ניכרת על ריכוז נוגדי החמצון בדם, כאשר צריכה גבוהה של גבינת קוטג', קטניות ונקניקים הייתה קשורה בעלייה בריכוז הנחושת, ואילו צריכה גבוהה יותר של מוצרי חיטה מלאה, דבש, בשר ועוף עשויה לתרום לשיפור ריכוז האבץ.
החוקרים מסכמים כי בקרב חולי אלצהיימר נמצא חוסר איזון בריכוז מינרלים נוגדי חמצון בדם ורמה נמוכה של פעילות נוגדת חמצון אשר עלולים לפגוע בתפקוד הקוגניטיבי, ולכן מומלץ לספק לחולים אלה תזונה עשירה בנוגדי חמצון, ובעיקר מזונות עם יחס גבוה של אבץ לנחושת.
Socha K, Klimiuk K, Naliwajko SK, Soroczyńska J, Puścion-Jakubik A, Markiewicz-Żukowska R, Kochanowicz J. Dietary Habits, Selenium, Copper, Zinc and Total Antioxidant Status in Serum in Relation to Cognitive Functions of Patients with Alzheimer's Disease. Nutrients. 2021 Jan 20;13(2):287.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33498452/
במחקר עוקבה נבדק הקשר בין תזונה ים-תיכונית והסיכון לדמנציה ולאלצהיימר. כחלק ממחקר גדול שנערך באירופה בתחום הסרטן והתזונה, במחקר זה נכללו הנתונים של 16,160 משתתפים בריאים מספרד אשר גויסו למחקר בשנים 1992-1996. במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 21.6 שנה תועדו 459 מקרים של דמנציה. החוקרים חישבו לכל משתתף ציון התאמה לדיאטה הים-תיכונית בסקאלה של 0 עד 18, ובדקו את הסיכון לדמנציה ביחס למידת התאמה נמוכה, בינונית או גבוהה.
נמצא כי בהשוואה להתאמה נמוכה, התאמה גבוהה הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-20% להתפתחות דמנציה, וכי כל עלייה של 2 נקודות בציון הייתה קשורה בירידה של 8% בסיכון. בניתוח לפי תתי-קבוצות נמצא כי לתזונה ים-תיכונית היה יתרון משמעותי יותר בקרב נשים בהתייחס לסיכון מופחת לדמנציה שאינה אלצהיימר, וכן למשתתפים עם רמת השכלה נמוכה יותר. החוקרים מסכמים כי תזונה ים-תיכונית הייתה קשורה בסיכון מופחת להתפתחות דמנציה, באופן בלתי תלוי בגורמי הסיכון הידועים.
Andreu-Reinón ME, Chirlaque MD, Gavrila D, Amiano P, Mar J, Tainta M, Ardanaz E, Larumbe R, Colorado-Yohar SM, Navarro-Mateu F, Navarro C, Huerta JM. Mediterranean Diet and Risk of Dementia and Alzheimer's Disease in the EPIC-Spain Dementia Cohort Study. Nutrients. 2021 Feb 22;13(2):700.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33671575/
במחקר עוקבה נבדק הקשר בין דפוס התזונה ובין מגמות השינוי בתפקוד הקוגניטיבי, בקרב מבוגרים עם או בלי היסטוריה משפחתית של אלצהיימר, או נשאות של הגן APOE4. החוקרים מסבירים כי המושג 'אינטליגנציה פלואידית' מתייחס ליכולת להתמודד עם מצבים בלתי מוכרים, ולמצוא דרכי פתרון חדשות, כאשר הידרדרות ביכולת זאת במהלך ההזדקנות קשורה בסיכון מוגבר להתפתחות אלצהיימר. ישנן עדויות המצביעות על התרומה של התזונה למיתון את ההידרדרות הקוגניטיבית, אולם לא ידוע מהי ההשפעה ארוכת הטווח. במחקר נכללו הנתונים מהביו-בנק הבריטי של 1,787 מבוגרים. החוקרים בדקו את הקשר בין הצריכה של 49 מזונות, ובין מגמות השינוי של רמת האינטליגנציה הפלואידית (FI) במהלך עשר שנות מעקב.
להלן סיכום הממצאים:קרא עוד.
Klinedinst BS, Le ST, Larsen B, Pappas C, Hoth NJ, Pollpeter A, Wang Q, Wang Y, Yu S, Wang L, Allenspach K, Mochel JP, Bennett DA, Willette AA. Genetic Factors of Alzheimer's Disease Modulate How Diet is Associated with Long-Term Cognitive Trajectories: A UK Biobank Study. J Alzheimers Dis. 2020;78(3):1245-1257.
במחקר עוקבה נבדק האם צריכת מזונות שאינם בריאים פוגעת בתרומה של תזונה ים-תיכונית למיתון ההידרדרות הקוגניטיבית. כחלק ממחקר העוסק בבריאות וזקנה, במחקר זה נכללו הנתונים של 5,001 משתתפים בני 74 בממוצע, מהם 63% אפרו-אמריקאים. המשתתפים מילאו שאלוני תזונה ועברו לפחות שתי הערכות קוגניטיביות במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 6.3 שנים. לכל משתתף חושב ציון התאמה לדיאטה הים-תיכונית ולדיאטה מערבית.
נמצא כי קרא עוד.
Agarwal P, Dhana K, Barnes LL, Holland TM, Zhang Y, Evans DA, Morris MC. Unhealthy foods may attenuate the beneficial relation of a Mediterranean diet to cognitive decline. Alzheimers Dement. 2021 Jan 7.
במחקר עוקבה פרוספקטיבי שנערך בקרב חולי סרטן קולורקטלי, נבדק הקשר בין הפוטנציאל הדלקתי של התזונה ובין מדדי דלקת, הישנות המחלה ותמותה.
במחקר נכללו 1,478 מטופלים להם נאספו נתונים תזונתיים במועד האבחון, וכן נתוני התזונה של 1,334 מהמטופלים חצי שנה לאחר האבחנה. בהתאם לכך, החוקרים חישבו לכל מטופל ציון המבטא את הפוטנציאל הדלקתי של התזונה בהתאם למדד ADII (adapted dietary inflammatory index). מדד זה מתייחס לצריכה של מגוון רכיבים תזונתיים ביחס לסך הצריכה הקלורית, כך שציון חיובי יותר מבטא פוטנציאל פרו-דלקתי גבוה יותר, וציון שלילי יותר מבטא פוטנציאל אנטי-דלקתי גבוה יותר. מדד זה מחושב בהתאם לציון הדלקתי של הרכיבים התזונתיים השונים, כאשר משתתפים עם תזונה פרו-דלקתית צרכו רמה גבוהה יותר של בשר אדום ומעובד, בירה ומשקאות אנרגיה, דגנים מלוטשים, צ'יפס ומתוקים, ואילו משתתפים עם תזונה אנטי-דלקתית צרכו רמה גבוהה יותר של פירות וירקות ממגוון סוגים, עוף ודגים, מוצרי חלב דלי שומן, יין, תה, דגנים מלאים ואגוזים.
במהלך תקופת מעקב חציונית של 3.2 שנים עבור הישנות המחלה, ושל 4.8 שנים עבור תמותה מכל גורם, תועדו 228 מקרי הישנות ו-279 מקרי תמותה.
נמצא כי קרא עוד.
Wesselink E, Staritsky LE, van Zutphen M, Geijsen AJMR, Kok DE, Kruyt F, Veenstra RP, Spillenaar Bilgen EJ, Kouwenhoven EA, de Wilt JHW, Kampman E, van Duijnhoven FJB. The association between the adapted dietary inflammatory index and colorectal cancer recurrence and all-cause mortality. Clin Nutr. 2021 Jan 11:S0261-5614(21)00010-8.
במחקר המבוסס על הנתונים משלושה מחקרי עוקבה שנערכו באירופה, נבדק הקשר בין ויטמיני B ואיכות החיים בקרב חולי סרטן קולורקטלי. החוקרים מסבירים כי ויטמיני B נמצאו קשורים בסיכון להתפתחות ולהתקדמות של סרטן קולורקטלי, אולם לא ידוע מהו הקשר לאיכות החיים של החולים. במחקר נכללו 1,676 משתתפים עם אבחנה חדשה של סרטן קולורקטי בשלב 1 עד 3. במועד האבחון וחצי שנה לאחר מכן נמדד הריכוז של תשעה סמנים הקשורים בויטמיני B וכן הנתונים תזונתיים, כאשר איכות החיים הוערכה חצי שנה לאחר אבחון המחלה.
באופן כללי קרא עוד.
Koole JL, et al. Circulating B-vitamin biomarkers and B-vitamin supplement use in relation to quality of life in patients with colorectal cancer: results from the FOCUS consortium. Am J Clin Nutr. 2021 Mar 1:nqaa422.
בסקירה מקיפה בה נכללו מטה-אנליזות של מחקרי עוקבה, הוערכו ודורגו העדויות בהתייחס לקשר בין מגוון גורמים תזונתיים והסיכון להתפתחות סרטן קולורקטלי. בסקירה נכללו 45 מטה-אנליזות בהן נבדקו 109 קשרים בין גורמים תזונתיים והסיכון לסרטן קולורקטלי. ממצאים אלה דורגו בהתאם לשיטות המקובלות לחמש קטגוריות: עדויות משכנעות (חמישה קשרים); עדויות ברמת ביטחון גבוהה (שני קשרים); עדויות ברמת ביטחון סבירה (עשרה קשרים); עדויות חלשות (18 קשרים); עדויות שאינן מובהקות (74 קשרים).
בהתאם לכך, קרא עוד.
Veettil SK, Wong TY, Loo YS, Playdon MC, Lai NM, Giovannucci EL, Chaiyakunapruk N. Role of Diet in Colorectal Cancer Incidence: Umbrella Review of Meta-analyses of Prospective Observational Studies. JAMA Netw Open. 2021 Feb 1;4(2):e2037341.
במטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים, הוערכה היעילות של תוספי פרוביוטיקה לשיפור המצב הבריאותי בקרב פגים. התוצאה העיקרית שנבדקה הייתה תחלואה ותמותה על רקע דלקת מעי נמקית (NEC). תוצאות נוספות כללו אלח דם (ספסיס), דימום במערכת העיכול ומשך אשפוז. בניתוח נכללו 45 מחקרים בהם נכללו 12,320 תינוקות.
להלן הממצאים העיקריים:קרא עוד.
Chi C, Li C, Buys N, Wang W, Yin C, Sun J. Effects of Probiotics in Preterm Infants: A Network Meta-analysis. Pediatrics. 2021 Jan;147(1):e20200706.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים, הוערכו העדויות בהתייחס להשפעה של תוספי ויטמין D בתקופת ההריון והינקות, על הגדילה ועל הרכב הגוף של הילד. החוקרים מסבירים כי חסר ויטמין D בהריון או בינקות נמצא קשור בפגיעה בגדילה, אולם לא ברורה ההשפעה של נטילת תוספי ויטמין D.
בסקירה נכללו 12 מחקרים בהם 4,583 משתתפים, כאשר בתשעה מהמחקרים נבדקה ההשפעה של נטילת תוסף ויטמין D בהריון, בשלושה מחקרים ניתן תוסף ויטמין D לתינוק, ובמחקר אחד ניתן תוסף לאמהות מניקות (מחקר אחד כלל גם מתן תוסף לנשים בהריון וגם לתינוקות לאחר לידה). במחקרים אלה ניתנו תוספי ויטמין D בטווח מינונים, בהשוואה לקבוצת ביקורת שלא קיבלה כל התערבות, שקיבלה פלסבו, או שקיבלה מינון סטנדרטי של 400 יחב"ל/יום. להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.
Ma K, Wei SQ, Bi WG, Weiler HA, Wen SW. Effect of Vitamin D Supplementation in Early Life on Children's Growth and Body Composition: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2021 Feb 5;13(2):524.
במחקר אקראי מבוקר שנערך באיראן, נבדקה התרומה של רפלקסולוגיה ושל עיסוי לתינוקות עם צהבת ילודים המקבלים טיפול באור (פוטותרפיה). במחקר נכללו 51 תינוקות אשר חולקו באופן אקראי לשלוש קבוצות:
רפלקסולוגיה – 15 דקות לכל רגל באמצעות מעט שמן זית.
עיסוי – עיסוי גוף במשך 15 דקות.
קבוצת ביקורת – ללא התערבות.
שתי ההתערבויות נערכו בחדר שקט שבו התינוק שוכב על גבו בצורה רגועה.
בסיום קרא עוד.
Jazayeri Z, Sajadi M, Dalvand H, Zolfaghari M. Comparison of the effect of foot reflexology and body massage on physiological indicators and bilirubin levels in neonates under phototherapy. Complement Ther Med. 2021 Feb 17:102684.
במחקר אקראי מוצלב שנערך בתאילנד, נבדקה ההשפעה של פלפלת/צ'ילי (Capsicum), בקרב משתתפים עם GERD (מחלת ההחזר הוושטי) בהשוואה למשתתפים בריאים. החוקרים מסבירים כי קפסאיצין, הרכיב הפעיל העיקרי, מעורר תגובה של קולטנים במערכת העיכול ובכך עלול לגרום לתחושת כאב וצריבה ולהתפתחות והחמרה של תסמינים בקרב מטופלים עם כיב פפטי, דיספפסיה או GERD. למרות שקיימות עדויות לגבי ההשפעה של צ'ילי על תסמינים תחושתיים במערכת העיכול, הממצאים לגבי ההשפעה על הפעילות המוטורית של מערכת העיכול הינם מוגבלים.
במחקר נכללו 15 משתתפים עם חומרה נמוכה של GERD ו-15 משתתפים בריאים, אשר צרכו בסדר אקראי 2 גרם צ'ילי (1.46 מ"ג קפסאיצין) או פלסבו באופן חד פעמי, עם הפרדה של שבוע בין התנאים. לאחר 15 דקות מנטילת כמוסות הצ'ילי או הפלסבו, כל המשתתפים קיבלו ארוחה נוזלית סטנדרטית (250 מ"ל Ensure), ולאחר מכן נבדק נפח הקיבה (Gastric accommodation) באמצעות הדמיה כל עשר דקות במהלך 50 דקות. החוקרים הגדירו את השינוי בנפח הקיבה כנפח המירבי לאחר הארוחה פחות הנפח בצום לפני ההתערבות, והמשתתפים התבקשו לדווח על חומרת התסמינים במערכת העיכול העליונה. המונח Gastric accommodation מתייחס לרפלקס ההרפיה של הקיבה בתגובה לארוחה, כאשר בקרב מטופלים עם GERD נצפתה הרפיה מוגברת הקשורה גם בהרפיה של הסוגר הוושטי התחתון.
נמצא כי קרא עוד.
Patcharatrakul T, Kriengkirakul C, Chaiwatanarat T, Gonlachanvit S. Acute Effects of Red Chili, a Natural Capsaicin Receptor Agonist, on Gastric Accommodation and Upper Gastrointestinal Symptoms in Healthy Volunteers and Gastroesophageal Reflux Disease Patients. Nutrients. 2020 Dec 4;12(12):3740.
במחקר עוקבה שנערך בארה"ב, נבדק הקשר בין מאפייני אורח החיים ובין הסיכון לתסמיני GERD (מחלת ההחזר הוושטי). בהתבסס על נתונים ממחקר האחיות השני, במחקר זה נכללו 42,955 נשים בגילאי 42-62 אחריהן נערך מעקב במהלך כעשר שנים. החוקרים חישבו לכל משתתפת ציון אורח חיים הקשור במניעת רפלוקס, בהתאם לחמישה קריטריונים: BMI בטווח הנורמה, ללא היסטוריה של עישון, פעילות גופנית בעצימות בינונית עד גבוהה 30 דקות ביום לפחות, צריכה של לא יותר משתי כוסות ליום של קפה, תה או סודה, ותזונה שקולה (prudent diet). תזונה שקולה היא דיאטה שנועדה להגן מפני תחלואה קרדיווסקולרית באמצעות הגבלת השומן והכולסטרול וצריכה של פירות וירקות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, דגים ומוצרי חלב דלי שומן. תסמיני GERD הוגדרו כדיווח על רפלוקס או צרבת פעם בשבוע לפחות. במהלך תקופת המעקב תועדו 9,291 מקרים חדשים של תסמיני GERD.
נמצא כי קרא עוד.
Mehta RS, Nguyen LH, Ma W, Staller K, Song M, Chan AT. Association of Diet and Lifestyle With the Risk of Gastroesophageal Reflux Disease Symptoms in US Women. JAMA Intern Med. 2021 Jan 4:e207238.
בסקירה שיטתית נבדק האם שימוש בתוספי חלבון מי גבינה עלול להיות מלווה בהשפעות שליליות. החוקרים מציינים כי המינון של תוספי חלבון מי גבינה צריך להיות מותאם למטרה, לרמת הפעילות הגופנית ולהרכב הגוף. קיימים מחקרים מציינים כי מינון של 20-25 גרם/יום הינו מספיק להשגת התועלת הרצויה, ואילו מינון גבוה מ-40 גרם/יום עלול להיות מזיק.
בסקירה נכללו 11 מחקרים, מהם שישה מחקרים קליניים וחמישה מחקרים שנערכו בקרב חולדות. במחקרים אלה מוצגים הממצאים בהתייחס להשפעה של דיאטה עתירת חלבון ושל צריכת תוספי חלבון מי גבינה, על פעילות הכליות, על תפקודי הכבד ועל אוכלוסיית חיידקי המעי, וכן על תוצאות אחרות כולל ביטוי של כעס והופעה של אקנה.
באופן כללי עולה מהסקירה כי קרא עוד.
Vasconcelos QDJS, Bachur TPR, Aragão GF. Whey protein supplementation and its potentially adverse effects on health: a systematic review. Appl Physiol Nutr Metab. 2021;46(1):27-33.
במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תוסף כורכומין על כאבי שרירים מאוחרים, ועל חוזק השריר בעקבות אימון פליאומטרי (אימון המשלב קפיצות וניתורים). במחקר נכללו 22 משתתפים אשר חולקו אקראית לצריכת 500 מ"ג כורכומין או פלסבו, פעמיים ביום למשך עשרה ימים (שישה ימים לפני האימון, ביום האימון ושלושה ימים לאחר האימון). בדיקות דם ומדידת כאבי השרירים נערכו לפני נטילת התוסף, 24 שעות לפני האימון, מיד לפני האימון, מיד אחרי האימון ו-24, 48, ו-72 שעות אחרי האימון.
להלן סיכום התוצאות: קרא עוד.
Hillman AR, Gerchman A, O'Hora E. Ten Days of Curcumin Supplementation Attenuates Subjective Soreness and Maintains Muscular Power Following Plyometric Exercise. J Diet Suppl. 2021 Jan 22:1-15.
במחקר אקראי מוצלב נבדקה התרומה של מיץ סלק שהוא עשיר בניטראטים לשמירה על בריאות סביבת הפה בקרב ספורטאים. החוקרים מסבירים כי בקרב ספורטאים צריכה של תזונה עתירת פחמימות, התייבשות על רקע פעילות גופנית והפרעות חולפות לפעילות החיסונית מהווים גורמים המגבירים את הסיכון למחלות של חלל הפה.
במסגרת המחקר נבדק האם נטילה אקוטית של ניטראטים, תוביל למיתון הירידה ברמת חומציות הרוק בעקבות צריכת תוסף ספורט מבוסס פחמימות, לפני ואחרי אימון גופני שנועד לגרום להתייבשות קלה. במחקר נכללו 11 רצים מאומנים בני 30 בממוצע אשר השתתפו בארבע התערבויות עם לפחות שבעה ימים הפרדה ביניהן. בכל התערבות המשתתפים צרכו שילוב של נוזלים שעה לפני וכן במהלך (מיד לפני, באמצע ובסיום) אימון ריצה של 90 דקות:
שעה לפני: 140 מ"ל מים, במהלך האימון: 795 מ"ל מים.
שעה לפני: 140 מ"ל מים, במהלך האימון: 795 מ"ל תוסף פחמימות.
שעה לפני: 140 מ"ל מיץ סלק עשיר בניטראטים, במהלך האימון: 795 מ"ל תוסף פחמימות.
שעה לפני: 140 מ"ל מיץ סלק נטול ניטראטים, במהלך האימון: 795 מ"ל תוסף פחמימות.
דגימות דם נאספו לפני ואחרי האימון, ודגימות רוק נאספו לפני האימון ובמהלך 20 הדקות לאחר צריכת המים או תוסף הפחמימות.
כמצופה, קרא עוד.
Burleigh MC, Sculthorpe N, Henriquez FL, Easton C. Nitrate-rich beetroot juice offsets salivary acidity following carbohydrate ingestion before and after endurance exercise in healthy male runners. PLoS One. 2020 Dec 15;15(12):e0243755.
וכעת, עוד כותרות...
בסקירה דנים החוקרים במנגנוני הפעולה נוגדי הסרטן של ויתניה משכרת (Withania somnifera) ורכיביה הפעילים.
Mehta V, Chander H, Munshi A. Mechanisms of Anti-Tumor Activity of Withania somnifera (ashwagandha). Nutr Cancer. 2021;73(6):914-926.
במחקר תצפיתי בו נכללו 40 גברים עם עודף משקל או שמנות, נמצא כי צריכת דיאטה קטוגנית למשך שמונה שבועות לפחות הובילה לשיפור הפרופיל המטבולי וההורמונלי, ובכך להוות אסטרטגיה יעילה למניעת חסר בטסטוסטרון והפרעות בדרכי השתן.
Mongioì LM, Cimino L, Condorelli RA, Magagnini MC, Barbagallo F, Cannarella R, La Vignera S, Calogero AE. Effectiveness of a Very Low Calorie Ketogenic Diet on Testicular Function in Overweight/Obese Men. Nutrients. 2020 Sep 28;12(10):2967.
בניתוח של דיווחים מהמערכת האיטלקית לאיסוף השפעות שליליות של תוספים טבעיים, החוקרים מעלים חשש לגבי הבטיחות של תוספי תזונה המיועדים להגברת הביצועים הקוגניטיביים והגופניים (בדוח מפורטים 74 תוספים שונים, השכיחים היו צמחי מרפא אדפטוגנים, פרע מחורר, ויטמינים ומינרלים, חומצות אמינו סינטטיות, קפאין ורכיבים צמחיים המכילים קפאין).
Ippoliti I, Menniti-Ippolito F, Mazzanti G, Di Giacomo S. Suspected adverse reactions to performance enhancing dietary supplements: Spontaneous reports from the Italian phytovigilance system. Phytother Res. 2021 Feb 10.
בסקירה מקיפה הכוללת 417 עדויות תצפיתיות וקליניות, מראים החוקרים כי אין תמיכה לסיווג של איזופלבונים מסויה כמשבשים אנדוקריניים (Endocrine disruptor).
Messina M, Mejia SB, Cassidy A, Duncan A, Kurzer M, Nagato C, Ronis M, Rowland I, Sievenpiper J, Barnes S. Neither soyfoods nor isoflavones warrant classification as endocrine disruptors: a technical review of the observational and clinical data. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021 Mar 27:1-57.
במחקר מקרה-בקרה נמצא כי משתתפים עם מחלות חניכיים היו בעלי לחץ דם סיסטולי גבוה יותר, באופן בלתי תלוי במצב בריאותי אחר.
Muñoz Aguilera E, Suvan J, Orlandi M, Miró Catalina Q, Nart J, D'Aiuto F. Association Between Periodontitis and Blood Pressure Highlighted in Systemically Healthy Individuals: Results From a Nested Case-Control Study. Hypertension. 2021 May 5;77(5):1765-1774.