עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש יולי 2021 - מקבץ 1

עודכן בתאריך 01/07/2021

במרכז הסקירה השבוע השְפעת התזונה על הסיכון הקרדיווסקולרי:

דיאטת DASH והגבלת נתרן לשיפור מצב הלב,

חשיבות המצב התזונתי בקרב מטופלים עם אי ספיקת לב,

הקשר בין תזונה עתירת מזונות מטוגנים והסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית,

הקשר בין תזונה עתירת מזון אולטרה-מעובד והסיכון הקרדיווסקולרי, 

ועלים ירוקים להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי.

 

נמשיך עם מחקרים על תוספים:

האם ויטמין D תורם להפחתת השימוש באנטיביוטיקה?

מהי התרומה של ויטמין D לבריאות הנפשית בקרב ילדים?

והקשר בין אומגה 3 והתפקוד הקוגניטיבי בקרב בני נוער הסובלים מדיכאון.

 

נביא שלושה מחקרים על ההשפעה של קפאין בהריון:

האם צריכת קפאין בהריון משפיעה על גדילת העובר?

כיצד חשיפה לקפאין משפיעה על ההתפתחות המוחית?

ומהו הקשר בין צריכת קפה בהריון והסיכון ליתר לחץ דם?

 

נסקור מחקרים על השפעה של מזונות ספציפים:

ההשפעה נוגדת הדלקת של דבש,

הפוטנציאל של זיתים לטיפול בתת-פעילות של בלוטת התריס,

והקשר בין צריכת יוגורט ורמת הדלקת.

 

ונסכם במחקר על הפרעות מטבוליות בילדות והסיכון לפסיכוזה ודיכאון.

 

ובכותרות השבוע:

הפוטנציאל של אנדרוגרפיס לטיפול במלריה,

נשים עם אנדומטריוזיס בסיכון מוגבר לממאירות,

איזון לחץ הדם למניעת הידרדרות קוגניטיבית,

ההשפעה של דקל ננסי על רמת הטסטוסטרון, 

ותוסף טבעי בעל פעילות נוגדת דלקת.

 

 

דיאטת DASִH והגבלת נתרן לשיפור מצב הלב

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של הגבלת הנתרן ודיאטת DASH, בנפרד או במשולב, על סמנים של נזק לבבי. במחקר נכללו מבוגרים עם לחץ דם סיסטולי בטווח של 120-159 מ"מ כספית ולחץ דם דיאסטולי בטווח של 80-95 מ"מ כספית, אשר חולקו אקראית לצריכת דיאטה DASH או דיאטת ביקורת. בכל אחת מהקבוצות, המשתתפים צרכו את אותה דיאטה בשלוש רמות נתרן בסדר אקראי: גבוהה (1.6 מ"ג נתרן לקק"ל), בינונית (1.1 מ"ג נתרן לקק"ל) ונמוכה (0.5 מ"ג לקק"ל), כל רמת נתרן למשך 30 יום עם חמישה ימים הפרדה ביניהן. השְפעת הדיאטה הוערכה באמצעות שלושה מדדים: טרופונין לבבי (hs-cTnI), מתח לבבי (NT-proBNP) ודלקת (hs-CRP). 

להלן הממצאים המרכזיים:

  • בהשוואה לדיאטת הביקורת, דיאטת DASH הייתה מלווה בירידה של 18% ברמת הטרופונין הלבבי ובירידה של 13% ברמת מדד הדלקת CRP, ללא השפעה מובהקת על המדד למתח לבבי. 

  • צריכת רמת נתרן נמוכה, לעומת גבוהה, הייתה מלווה בירידה של 19% במדד למתח לבבי באופן בלתי תלוי בקבוצת הדיאטה, ללא השפעה מובהקת על רמת הטרופונין הלבבי ועם עלייה קלה ברמת ה-CRP. 

  • שילוב של דיאטת DASH עם רמת נתרן נמוכה הייתה מלווה בירידה של 20% ברמת הטרופונין ושל 23% ברמת המתח הלבבי, ללא השפעה על רמת ה-CRP. 

החוקרים מסכמים כי דיאטת DASH בשילוב הגבלת הצריכה של נתרן עשויה לתרום לשיפור בשני מנגנונים נפרדים של נזק לבבי תת-קליני, בעוד שדיאטת DASH בלבד עשויה לתרום להפחתת רמת הדלקת.

Juraschek SP, Kovell LC, Appel LJ, Miller ER 3rd, Sacks FM, Chang AR, Christenson RH, Rebuck H, Mukamal KJ. Effects of Diet and Sodium Reduction on Cardiac Injury, Strain, and Inflammation: The DASH-Sodium Trial. J Am Coll Cardiol. 2021 Jun 1;77(21):2625-2634.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34045018/

 

 

חשיבות המצב התזונתי בקרב מטופלים עם אִי ספיקת לב

במחקר חתך נבדק הקשר בין המצב התזונתי ובין החומרה של אי ספיקת לב. במחקר נכללו 500 מטופלים עם אי ספיקת לב, כאשר המצב התזונתי הוערך באמצעות הערכה סובייקטיבית ובאמצעות שני מדדים של שרירי היד – חוזק האחיזה (HGS - handgrip strength) ועובי שריר פנימי בכף היד (APMT - adductor pollicis muscle thickness). מרבית המטופלים היו מעל גיל 60, ו-53% מהם סבלו מעודף משקל או שמנות. כ-42% מהמשתתפים סווגו כסובלים מתת-תזונה, 12% מרמה נמוכה של APMT ו-29% מרמה נמוכה של HGS. בהתאם לשיטת הסיווג של איגוד הלב בניו-יורק (NYHA), 57% מהמטופלים סווגו בשלבים 3 ו-4 המעידים על אי ספיקת לב חמורה, וכשליש מהם היו בעלי מקטע פליטה (EF) נמוך מ-40% המעיד על תפקוד סיסטולי נמוך. 

נמצא כי מדדי השריר היו נמוכים יותר בקרב מטופלים בתת-תזונה וכן בקרב גברים עם אי ספיקת לב חמורה יותר. באופן בלתי תלוי במקטע הפליטה, מטופלים בתת-תזונה היו בסיכון גבוה פי 2.5 לאי ספיקת לב חמורה, כאשר עלייה ב-HGS הייתה קשורה בירידה בסיכון. מעבר לכך, מטופלים בתת-תזונה היו בסיכון גבוה ב-52% למקטע פליטה נמוך, כאשר עלייה ב-APMT הייתה מלווה בירידה בסיכון גם באופן בלתי תלוי בחומרת אי ספיקת הלב. 

מסקנת החוקרים היא כי תת-תזונה הינה מצב שכיח בקרב מטופלים עם אי ספיקת לב, כאשר המצב התזונתי ומדדי השריר קשורים באופן בלתי תלוי בחומרת המחלה. לפיכך, הטמעת השימוש במדדים אלה בבתי חולים עשויה לתרום לזיהוי מוקדם של מקרי תת-תזונה ומטופלים בסיכון גבוה, במטרה למנוע הידרדרות נוספת בתפקוד הלבבי.  

Duarte RRP, Gonzalez MC, Oliveira JF, Goulart MR, Castro I. Is there an association between the nutritional and functional parameters and congestive heart failure severity? Clin Nutr. 2021 May;40(5):3354-3359.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33229242/

 

 

תזונה עתירת מזונות מטוגנים קשורה בסיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולרית

במטה-אנליזה של מחקרים תצפיתיים, נבדק הקשר בין צריכת מזונות מטוגנים ובין הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית ולתמותה, בקרב מבוגרים באוכלוסייה הכללית. 

בסקירה נכללו סה"כ 19 מחקרים. בהתייחס לתחלואה קרדיווסקולרית, בניתוח נכללו 17 מחקרים (12 מחקרי עוקבה וחמישה מחקרי מקרה-בקרה), בהם 562,445 משתתפים ו-36,727 אירועים קרדיווסקולריים משמעותיים. בהתייחס לתמותה מכל גורם, בניתוח נכללו שישה מחקרי עוקבה בהם 754,873 משתתפים ו-85,906 מקרי תמותה במהלך תקופת מעקב חציונית של 9.5 שנים. 

בקרב משתתפים עם הצריכה הגבוהה ביותר, לעומת הנמוכה ביותר, של מזון מטוגן הסיכון לאירוע קרדיווסקולרי משמעותי היה גבוה ב-28%, הסיכון למחלת לב כלילית היה גבוה ב-22%, הסיכון לשבץ היה גבוה ב-37%, והסיכון לאי ספיקת לב היה גבוה ב-37%. הסיכון לתמותה מגורמים קרדיווסקולריים או מכל גורם לא היו מובהקים סטטיסטית. 

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Qin P, Zhang M, Han M, Liu D, Luo X, Xu L, Zeng Y, Chen Q, Wang T, Chen X, Zhou Q, Li Q, Qie R, Wu X, Li Y, Zhang Y, Wu Y, Hu D, Hu F. Fried-food consumption and risk of cardiovascular disease and all-cause mortality: a meta-analysis of observational studies. Heart. 2021 Jan 19:heartjnl-2020-317883.

 

 

תזונה עתירת מזון אולטרה-מעובד קשורה בסיכון קרדיווסקולרי מוגבר

במחקר עוקבה, שנערך בקרב צאצאי מחקר פרמינגהם, נבדק הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון הקרדיווסקולרי. החוקרים מציינים, כי בתזונה האמריקאית מזון אולטרה-מעובד מהווה 58% מסך הצריכה הקלורית, אולם אין מספיק עדויות בהתייחס להשפעה של כך על הסיכון הקרדיווסקולרי. במחקר נכללו הנתונים של 3,003 משתתפים ללא היסטוריה של תחלואה קרדיווסקולרית בתחילת המחקר. הערכה תזונתית, מדדים אנתרופומטריים, גורמים סוציו-דמוגרפיים ואורח חיים נאספו כל 4 שנים בין 1991 ל-2008, נתוני תחלואה קרדיווסקולרית נאספו עד 2014 ונתוני התמותה עד 2017. הצריכה של מזונות אולטרה-מעובדים נקבעה על פי שיטת NOVA ובהתאמה לסך הצריכה הקלורית. במהלך תקופת המעקב תועדו 251 מקרים קשים של תחלואה קרדיווסקולרית, 163 מקרים קשים של מחלת לב כלילית ו-648 מקרים של תחלואה קרדיווסקולרית באופן כללי. בממוצע, בתחילת המחקר המשתתפים צרכו 7.5 מנות ליום של מזון אולטרה-מעובד. 

נמצא כי קרא עוד.

Juul F, Vaidean G, Lin Y, Deierlein AL, Parekh N. Ultra-Processed Foods and Incident Cardiovascular Disease in the Framingham Offspring Study. J Am Coll Cardiol. 2021 Mar 30;77(12):1520-1531.

 

 

עלים ירוקים להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי

במחקר עוקבה שנערך בדנמרק, נבדק הקשר בין צריכת ניטראטים ממקורות צמחיים, ובין לחץ הדם והסיכון הקרדיווסקולרי. מטרת המחקר הינה לבחון האם ההשפעה המיטיבה שנמצאה במחקרים קליניים בהתייחס לצריכה של ניטראטים אנ-אורגניים, תתבטא בירידה בסיכון הקרדיווסקולרי במחקר פרוספקטיבי. במחקר נכללו 53,150 משתתפים ללא היסטוריה של תחלואה קרדיווסקולרית בתחילת המחקר. במהלך תקופת מעקב של 23 שנה תועדו 14,088 מקרים של תחלואה קרדיווסקולרית. 

הצריכה החציונית של ניטראטים ממקורות צמחיים של המשתתפים במחקר הייתה 59 מ"ג/יום, כאשר המקורות העיקריים היו חסה, תפוח אדמה, סלרי, גזר ותרד. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Bondonno CP, Dalgaard F, Blekkenhorst LC, Murray K, Lewis JR, Croft KD, Kyrø C, Torp-Pedersen C, Gislason G, Tjønneland A, Overvad K, Bondonno NP, Hodgson JM. Vegetable nitrate intake, blood pressure and incident cardiovascular disease: Danish Diet, Cancer, and Health Study. Eur J Epidemiol. 2021 Apr 21.

 

 

צריכת קפאין בהריוֹן עלולה להשפיע על גדילת העובר

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין צריכת קפאין בהריון ובין מדדים אנתרופומטריים של התינוק, תוך בחינת ריכוז הקפאין והמטבוליטים שלו בדם. במחקר נכללו 2,055 נשים שאינן מעשנות ובסיכון נמוך להפרעות התפתחותיות מ-12 מרכזים רפואיים בארה"ב. 

בשבוע 10-13 להריון, החוקרים מדדו את ריכוז הקפאין והמטבוליט פאראקסנטין בדם, בנוסף לצריכת הקפאין כפי שדווחה על ידי המשתתפות. כמו כן, בהתבסס על נתונים גנטיים, החוקרים סיווגו את המשתתפות כבעלות מטבוליזם מהיר או איטי של קפאין. 

בהשוואה לנשים עם רמת הקפאין הנמוכה ביותר, בקרב תינוקות שנולדו לנשים עם רמת הקפאין קרא עוד.

Gleason JL, Tekola-Ayele F, Sundaram R, Hinkle SN, Vafai Y, Buck Louis GM, Gerlanc N, Amyx M, Bever AM, Smarr MM, Robinson M, Kannan K, Grantz KL. Association Between Maternal Caffeine Consumption and Metabolism and Neonatal Anthropometry: A Secondary Analysis of the NICHD Fetal Growth Studies-Singletons. JAMA Netw Open. 2021 Mar 1;4(3):e213238.

 

 

כיצד חשיפה לקפאין משפיעה על ההתפתחות המוחית?

במחקר תצפיתי נבדק הקשר בין חשיפה תוך-רחמית לקפאין ובין מבנה המוח בגיל הילדות. החוקרים מסבירים כי קפאין הינו חומר שכיח המשפיע על הפעילות העצבית ועובר בקלות את מחסום השליה, אולם העדויות לגבי השְפעתו על ההתפתחות המוחית הינן מוגבלות. 

במחקר נכללו 9,157 ילדים בגילאי 9-10 אשר עברו הדמיה מבנית של המוח באמצעות MRI. החוקרים זיהו מספר קשרים בין חשיפה לקפאין קרא עוד.

Christensen ZP, Freedman EG, Foxe JJ. Caffeine exposure in utero is associated with structural brain alterations and deleterious neurocognitive outcomes in 9-10 year old children. Neuropharmacology. 2021 Mar 15;186:108479.

 

 

צריכת קפה בהריוֹן והסיכון ליֶתר לחץ דם

במחקר עוקבה פרוספקטיבי שנערך ביפן, נבדק הקשר בין צריכת קפה ותה במהלך ההריון, ובין הסיכון להפרעות של יתר לחץ דם. במחקר נכללו 85,533 נשים שילדו תינוק חי, אחריהן נערך מעקב החל משלבים מוקדמים של ההריון. באמצעות שאלוני תזונה שמולאו באמצע ההריון, חושבה הצריכה של קפה (רגיל ונטול קפאין), תה (ירוק, שחור ואולונג) וסך הקפאין. 

נמצא כי 2.6% מהנשים אובחנו עם הפרעות קרא עוד.

Kawanishi Y, Kakigano A, Kimura T, Ikehara S, Sato T, Tomimatsu T, Kimura T, Iso H, On Behalf Of The Japan Environment And Children's Study Group. Hypertensive Disorders of Pregnancy in Relation to Coffee and Tea Consumption: The Japan Environment and Children's Study. Nutrients. 2021 Jan 24;13(2):343.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33498916/

 

 

האם וִיטמין D תורם להפחתת השימוש באנטיביוטיקה?

בניתוח של מחקר אקראי מבוקר, הוערכה ההשפעה של נטילת תוסף ויטמין D לתקופה ממושכת, על השימוש באנטיביוטיקה בקרב מבוגרים. החוקרים מסבירים, כי במחקרים תצפיתיים נמצא שרמת ויטמין D נמוכה הייתה קשורה בסיכון גבוה יותר לשימוש באנטיביוטיקה. 

במחקר נכללו 5,108 מבוגרים בגילאי 50-84 אשר חולקו אקראית לקבלת תוסף ויטמין D במינון 100,000 יחב"ל פעם בחודש, או פלסבו. במהלך תקופת מעקב חציונית של 3.3 שנים, 82% מהמשתתפים קיבלו מרשם לאנטיביוטיקה. 

לא נמצא קרא עוד.

Wu Z, Camargo CA, Sluyter J, Waayer D, Toop L, Scragg R. Effect of monthly vitamin D supplementation on antibiotic prescribing in older adults: a post hoc analysis of a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2021 Mar 19:nqab015.

 

 

התרומה של וִיטמין D לבריאות הנפשית בקרב ילדים

בסקירה שיטתית, מוצגים הממצאים ממחקרים תצפיתיים והתערבותיים בהתייחס לקשר בין ויטמין D ובין הבריאות הנפשית בקרב ילדים. ממצאים קודמים מציעים כי לויטמין D תפקיד בהיבטים מסוימים של הבריאות הנפשית בקרב מבוגרים, כאשר העדויות בהתייחס לילדים הינן מוגבלות. בסקירה נכללו 24 מחקרים אשר נערכו בקרב משתתפים בריאים או עם הפרעות נפשיות. במחקרים אלה נבדק הקשר בין רמת ויטמין D בדם או רמת הצריכה ובין מגוון מדדים של בעיות והפרעות בתחום בריאות הנפש כגון בעיות אלימות, חרדה, דיכאון, תסמינים פסיכוטיים, הפרעות שינה ועוד.

באופן כללי,קרא עוד.

Głąbska D, Kołota A, Lachowicz K, Skolmowska D, Stachoń M, Guzek D. The Influence of Vitamin D Intake and Status on Mental Health in Children: A Systematic Review. Nutrients. 2021 Mar 16;13(3):952.

 

 

אוֹמגה 3 והתפקוד הקוֹגניטיבי בקרב בני נוער הסובלים מדִיכאון

במחקר תצפיתי, נבדק הקשר בין ריכוז חומצות השומן DHA ו-EPA בכדוריות הדם האדומות ובין חומרת הדיכאון וביצועי זיכרון מילולי, בקרב ילדים ונוער הסובלים מדיכאון. החוקרים מציינים, כי מחקרים קודמים מראים קשר חיובי בין אומגה 3 ובין ביצועים קוגניטיביים, כאשר מטה-אנליזות עדכניות מצביעות על יעילות גבוהה יותר ל-EPA לעומת DHA. . במחקר נכללו 107 בני נוער, בני 15 בממוצע, אשר אובחנו עם דיכאון בינוני או חמור. 

נמצא כי קרא עוד.

Emery S, Häberling I, Berger G, Baumgartner N, Strumberger M, Albermann M, Nalani K, Schmeck K, Erb S, Bachmann S, Wöckel L, Müller-Knapp U, Contin-Waldvogel B, Rhiner B, Walitza S, Hersberger M, Drechsler R. Verbal Memory Performance in Depressed Children and Adolescents: Associations with EPA but Not DHA and Depression Severity. Nutrients. 2020 Nov 25;12(12):3630. 

 

 

ההשפעה נוגדת הדלקת של דבש

בסקירה מוצגים הממצאים בהתייחס להשפעה של דבש על ציטוקינים פרו-דלקתיים ואנטי-דלקתיים. החוקרים מסבירים כי דבש עשוי להיות בעל תרומה בריאותית משמעותית בשל הרכב הפלבונואידים והחומצות פנוליות, שהינם רכיבים בעלי פעילות נוגדת חמצון ונוגדת דלקת. 

בסקירה נכללו 42 מחקרים פרה-קליניים וקליניים. ממחקרים קליניים עולה כי לדבש הייתה השפעה מעכבת על הפעילות של ציטוקינים פרו-דלקתיים בקרב מטופלים עם סרטן או עם מחלות נוירולוגיות דלקתית, וכן במצבים של פגיעה כבדית. מחקרים שונים בחיות מעבדה גם כן הדגימו את ההשפעה המיטיבה של דבש להפחתת ציטוקינים פרו-דלקתיים, ולהעלאת הריכוז של ציטוקינים אנטי-דלקתיים. 

החוקרים מציינים, כי קרא עוד.

Navaei-Alipour N, Mastali M, Ferns GA, Saberi-Karimian M, Ghayour-Mobarhan M. The effects of honey on pro- and anti-inflammatory cytokines: A narrative review. Phytother Res. 2021 Mar 9.

 

 

הפוטנציאל של זיתים לטיפול בתת-פעִילות של בלוּטת התריס

בסקירה שיטתית, מוצגות העדויות בהתייחס להשפעה של זיתים (Olea europaea) על תפקוד בלוטת התריס. החוקרים מסבירים, כי מצטברות עדויות ממחקרים בבעלי חיים לגבי ההשפעה של זיתים ורכיביהם הפעילים על הפעילות ההורמונלית, כגון השפעה על הורמוני הסטרס ועל רמת הטסטוסטרון. 

בסקירה נכללו תשעה מחקרים שנערכו בקרב חיות מעבדה, ובדקו את ההשפעה של שמן זית, מיצוי עלי זית, וגפת (תוצר לוואי של ייצור השמן) בנטילה פומית. באופן כללי נמצא כיקרא עוד.

Pang KL, Lumintang JN, Chin KY. Thyroid-Modulating Activities of Olive and Its Polyphenols: A Systematic Review. Nutrients. 2021 Feb 6;13(2):529.

 

 

צריכת יוגורט קשורה ברמת דלקת נמוכה יותר

במחקר עוקבה, שנערך בקרב צאצאי מחקר פרמינגהם, נבדק הקשר בין צריכת מוצרי חלב מסוגים שונים ובין מדדי דלקת. במחקר נכללו 1,753 משתתפים, אשר השלימו יומני אכילה של שלושה ימים במעקב השלישי שנערך בשנים 1984-1988 ובמעקב החמישי שנערך בשנים 1991-1995. מדדי הדלקת נאספו במעקב השביעי שנערך בשנים 1998-2001. 

בהשוואה להעדר צריכה, בקרב משתתפים שצרכו יוגורט נמצאה קרא עוד.

Yuan M, Singer MR, Moore LL. Yogurt Consumption Is Associated with Lower Levels of Chronic Inflammation in the Framingham Offspring Study. Nutrients. 2021 Feb 4;13(2):506.

 

 

הפרעות מטבוליות בילדות והסיכון לפסיכוזה ודִיכאון

במחקר עוקבה שנערך בבריטניה, נבדק כיצד מגמת השינוי של רמת האינסולין בצום וה-BMI החל מהילדות המוקדמת קשורה בסיכון להתפתחות פסיכוזה ודיכאון. החוקרים מסבירים, כי הפרעות מטבוליות לרוב מופיעות במקביל להופעת פסיכוזה ודיכאון, אולם לא ברור כיצד השינוי לאורך זמן במאפיינים אלה עלול להשפיע על הסיכון. במחקר נכללו 14,975 משתתפים מהאוכלוסייה הכללית מגיל שנה ועד גיל 24. רמות BMI ואינסולין בצום נמדדו על מנת לבנות עקומות גדילה של המשתתפים, ונבדק הקשר בין עקומות אלה לבין פסיכוזה ודיכאון בגיל 24. רמת האינסולין בצום נמדדה בגיל 9, 15, 18 ו-24 וה-BMI נמדד בתדירות גבוהה יותר החל מגיל שנה. בנוסף נאספו נתונים על מאפיינים סוציו-דמוגרפיים, התנהגותיים, בעיות שינה, צריכה קלורית, פעילות גופנית, עישון ושימוש באלכוהול וסמים. ניתוח הנתונים מבוסס על 5,790 משתתפים להם נאספו נתונים מלאים בהתייחס לרמת האינסולין בצום, ו-10,463 משתתפים להם נאספו נתונים מלאים בהתייחס ל-BMI. החוקרים זיהו שלוש מגמות שינוי של אינסולין בצום וחמש מגמות שינוי של BMI. 

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

Perry BI, Stochl J, Upthegrove R, Zammit S, Wareham N, Langenberg C, Winpenny E, Dunger D, Jones PB, Khandaker GM. Longitudinal Trends in Childhood Insulin Levels and Body Mass Index and Associations With Risks of Psychosis and Depression in Young Adults. JAMA Psychiatry. 2021 Apr 1;78(4):416-425. 

 

 

וכעת עוד כותרות...

 

 

הפוטנציאל של אנדרוֹגרפיס לטיפול במלריה

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו מוצלב שנערך באינדונזיה בו נכללו 30 מתנדבים בריאים, מדגימים החוקרים כי השימוש בטבליות המבוססות על אנדרוגרפיס (Andrographis paniculata), אשר מיועדות לטיפול במלריה, הינן בטוחות ולא גרמו להשפעה על הפרופיל ההמטולוגי והביוכימי או על רמת הגלוקוז בדם. 

Widyawaruyanti A, Jonosewojo A, Ilmi H, Tumewu L, Imandiri A, Widiastuti E, Dachliyati L, Budiman MF, Setyawan D, Hafid AF, Tantular IS. Safety evaluation of an antimalarial herbal product from Andrographis paniculata (AS201-01) in healthy volunteers. J Basic Clin Physiol Pharmacol. 2021 Jun 25.

 

 

נשים עם אנדוֹמטריוזיס בסיכון מוגבר לממאירות

במחקר רטרוספקטיבי מבוסס אוכלוסייה שנערך בקוריאה, בו נכללו 179,865 נשים שאובחנו עם אנדומטריוזיס וקבוצת ביקורת של 87,408 נשים, נמצא כי נשים עם אנדומטריוזיס נמצאות בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן (644 לעומת 544 מקרים לכל 100,000 שנות אדם), ובפרט להתפתחות סרטן רחם, שחלות, צוואר הרחם, שד ובלוטת התריס. 

Eoh KJ, Han M, Kim EH, Jung I, Kim YT. Markedly increased risk of malignancies in women with endometriosis. Gynecol Oncol. 2021 Apr;161(1):291-296.

 

 

איזון לחץ הדם למניעת הידרדרות קוֹגניטיבית

במחקר עוקבה בו נכללו הנתונים של כ-40,000 משתתפים מהביו-בנק הבריטי, מראים החוקרים כי רמות לחַץ דם גבוהות באמצע החיים, קשורות במידה משמעותית בקיומם של נגעים בחומר הלבן הגורמים להידרדרות קוגניטיבית במוח בגיל מבוגר. 

Wartolowska KA, Webb AJS. Midlife blood pressure is associated with the severity of white matter hyperintensities: analysis of the UK Biobank cohort study. Eur Heart J. 2021 Feb 14;42(7):750-757. 

 

 

ההשפעה של דקל ננסִי על רמת הטסטוסטרון

במחקר שנערך בקרב מכרסמים, מדגימים החוקרים כי שימוש בדקל ננסי (Serenoa repens) עשוי לתרום להקלה על תסמינים של גיל המעבר בזכרים, באמצעות ויסות ישיר ועקיף של סינתזה של טסטוסטרון. 

Yun JM, Lee M, Kim D, Prasad KS, Eun S, Kim OK, Lee J. Standardized Saw Palmetto Extract Directly and Indirectly Affects Testosterone Biosynthesis and Spermatogenesis. J Med Food. 2021 Jun;24(6):617-625.

 

 

תוסף טבעי בעל פעילות נוגדת דלקת

במחקר מעבדה שנערך בתאילנד, מדגימים החוקרים את ההשפעה נוגדת הדלקת של תוסף המבוסס על שילוב של כורכום (Curcuma longa) ושל ליימסטון, המופק משריפת צדפים בטמפרטורה גבוהה (תוסף המכונה Red limestone), תוסף אשר משמש באופן מסורתי לטיפול במורסות, חתכים ועקיצות.  

Duangyod T, Rujanapan N, Champakam S, Charoensup R. Anti-inflammatory activity and chemical constituents of red limestone. J Adv Pharm Technol Res. 2021 Apr-Jun;12(2):185-189.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם