עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש נובמבר 2021 - מקבץ 1

עודכן בתאריך 31/01/2022

במרכז הסקירה השבוע, מחקרים על תזונה ותוספים למניעה וטיפול במחלות מטבוליות:


מחקר על התרומה של טבעונות למניעה ולטיפול בתסמונת המטבולית,
ומנגד מחקר על היתרון של דיאטה דלת פחמימות לסובלים מטרום סוכרת,
תותים להפחתת הסיכון הקרדיו-מטבולי,
הקשר בין צריכת מוצרי חלב והסיכון לסוכרת סוג 2,
השימוש בתוספים טבעיים לטיפול בכף רגל סוּכרתית,
והתאמת הטיפול בסוכרת סוג 2 בהתאם למאפייני החולה.

 

בהמשך מחקרים על תוספים וצמחי מרפא לנשים:
תוסף צמחי לשיפור איכות החיים לנשים בגיל המעבר,
ושיח אברהם לשיפור התפקוד המיני בקרב נשים.

 

על בריאות המעי:
ההשפעה המיטיבה של מזון בריא על אוכלוסיית חיידקי המעי,
וההשפעה של תוסף גלוקוזאמין על בריאות המעי.

 

ומגוון מחקרים בנושאים נוספים:
העדויות המחקריות בהתייחס לצריכה של מיצי פירות,
ג'ינסנג קוריאני אדום לטיפול בגלאוקומה,
הקשר בין דפוס התזונה בהריון ומדד מסת הגוף של הילד,
המאפיינים האישיותיים של צמחוניים לעומת אוכלי כל,
והחשיבות של פירות וירקות לבריאות הנפשית.

 

נסכם במחקר על הפוטנציאל של ירקות מצליבים למניעת סרטן שד.
 

 

התרומה של טבעונות למניעה ולטיפול בתסמונת המטבולית

בסקירה דנים החוקרים בהשפעות האפשריות של תזונה טבעונית על ההתפתחות וההתקדמות של התסמונת המטבולית. במסגרת הסקירה מפורטים ממצאים קליניים המצביעים על היתרונות והחסרונות של תזונה טבעונית. 
דיאטה שאינה מאוזנת עלולה להוביל לחסרים תזונתיים של חלבון, אומגה 3, ברזל, ויטמין D וסידן, אבץ, יוד וויטמין B12. יחד עם זאת, דיאטה מאוזנת ומגוונת עשויה לסייע בשמירה על המצב הבריאותי, כולל תרומה להעלאת רמת השובע, הפעילות נוגדת החמצון וצריכת המגנזיום והאשלגן. היא עשויה גם לסייע בהפחתת רמת הגלוקוז בדם, בירידה ב-BMI, הפחתה בצריכת השומנים ושיפור פרופיל השומנים בדם. 
בהתייחס למאפייני התסמונת המטבולית, לדיאטות המבוססות על הצומח, ובעיקר לדיאטה טבעונית, השפעה מיטיבה הנובעת מצריכה קלורית נמוכה, צריכה מוגבלת של שומן רווי, תכולת סיבים גבוהה, צריכה רבה של ירקות ופירות, ומיעוט או הימנעות מצריכת בשר וברזל בצורת הם (heme). החוקרים מציגים את העדויות התומכות בהשפעה המיטיבה של טבעונות על השמנה בטנית והיקף המותניים, לחץ הדם, המטבוליזם של שומנים, והתגובה הגליקמית
החוקרים מסכמים כי תזונה טבעונית מתוכננת היטב על ידי גורם מקצועי עשויה לתרום למניעת ההתפתחות של התסמונת המטבולית ולטיפול בה, ויש להמשיך ולבחון את היעילות הקלינית ארוכת הטווח בהתייחס למחלות כרוניות, כגון תחלואה קרדיווסקולרית.

Marrone G, Guerriero C, Palazzetti D, Lido P, Marolla A, Di Daniele F, Noce A. Vegan Diet Health Benefits in Metabolic Syndrome. Nutrients. 2021 Mar 2;13(3):817. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33801269/

 

 

היתרון של דיאטה דלת פחמימות לסובלים מטרום סוּכרת

במחקר עוקבה שנערך בארה"ב, נבדק הקשר בין צריכת דיאטה דלת פחמימות או דלת שומן ובין הסיכון לתמותה בקרב משתתפים עם טרום סוכרת, בהתאם לרמת התנגדות לאינסולין. במחקר נכללו הנתונים של 1,687 משתתפים מסקר הבריאות והתזונה האמריקאי בשנים 2005-2008. מעקב אחר מקרי התמותה נערך עד שנת 2011 באמצעות מרשם הנתונים הלאומי. 
דיאטה דלת פחמימות ודיאטה דלת שומן הוגדרו כצריכה של עד 40% מהקלוריות שמקורן בפחמימות ועד 30% מהקלוריות שמקורן בשומן, בהתאמה. במהלך תקופת מעקב חציונית של 4.5 שנים תועדו 96 מקרי תמותה. 
להלן הממצאים העיקריים:
•  משתתפים עם רמה גבוהה של תנגודת לאינסולין היו בסיכון גבוה בכ-80% לתמותה מכל גורם בהשוואה למשתתפים עם תנגודת לאינסולין נמוכה יותר (מעל 3 במדד HOMA-IR בהשוואה לפחות מ-3). 
•  שיעור התמותה מכל גורם היה נמוך יותר בקרב משתתפים עם צריכה נמוכה של פחמימות (עד 40%) וגבוהה של שומן (מעל 30%), לעומת משתתפים עם צריכה גבוהה של פחמימות ושל שומן או משתתפים עם צריכה גבוהה של פחמימות ונמוכה של שומן (3.75, 10.20 ו-8.09 מקרים ל-1,000 שנות אדם, בהתאמה). 
•  מגמה זאת הייתה מובהקת סטטיסטית בקרב משתתפים עם תנגודת לאינסולין נמוכה. 
מסקנת החוקרים היא כי דיאטה דלת פחמימות (עד 40% מסך הצריכה הקלורית) הייתה קשורה בסיכון נמוך יותר לתמותה מכל גורם בקרב משתתפים עם טרום סוכרת

Lee CL, Liu WJ, Wang JS. Associations of low-carbohydrate and low-fat intakes with all-cause mortality in subjects with prediabetes with and without insulin resistance. Clin Nutr. 2021 May;40(5):3601-3607. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33390277/

 

 

תותים להפחתת הסיכון הקרדיו-מטבולי

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של תוסף תות שדה על האיזון הגליקמי ופרופיל השומנים בקרב מבוגרים עם שמנות ורמת LDL גבוהה (מעל 116 מ"ג/דצ"ל). במסגרת המחקר, המשתתפים צרכו אבקת תותים במינון נמוך (13 גרם/יום), במינון גבוה (32 גרם/יום) ופלסבו, כל תנאי למשך ארבעה שבועות עם שבוע הפרדה ביניהם. המשתתפים הונחו לא לבצע שינוי בהרגלי התזונה ואורח החיים שלהם, מלבד הימנעות מצריכת תותים ופירות יער. את כל תנאי המחקר השלימו 33 משתתפים בני 53 בממוצע עם BMI ממוצע של 33. 
נמצא כי קרא עוד.

Basu A, Izuora K, Betts NM, Kinney JW, Salazar AM, Ebersole JL, Scofield RH. Dietary Strawberries Improve Cardiometabolic Risks in Adults with Obesity and Elevated Serum LDL Cholesterol in a Randomized Controlled Crossover Trial. Nutrients. 2021 Apr 23;13(5):1421. 

 

 

צריכת מוצרי חלב קשורה בסיכון מופחת לסוּכרת סוג 2

בהתבסס על נתונים ממחקר עוקבה שנערך בספרד, נבדק הקשר בין צריכת מוצרי חלב והסיכון לסוכרת סוג 2, תוך בחינת המטבוליטים בדם המעורבים בקשר זה. החוקרים מציינים, כי מחקרים אפידמיולוגיים מראים קשר הפוך מתון בין צריכת מוצרי חלב וסוכרת סוג 2, אולם לא ידוע האם המטבוליטים הקשורים בצריכת מוצרי חלב מבטאים קשר זה. מטרת המחקר הייתה לזהות מהם המטבוליטים המעורבים ולבדוק את הקשר ביניהם והתפתחות סוכרת סוג 2. 
בשלב הראשוני נכללו במחקר 1,833 משתתפים ממחקר ה-PREDIMED, ובשלב השני של אישוש הממצאים נכללו הנתונים של 1,522 משתתפים מאותו מחקר לאחר שנה, וכן הנתונים של 4,932 משתתפים ממחקר האחיות ומחקר אנשים מקצועות הבריאות בארה"ב. 
נמצא כי הצריכה של מוצרי חלב באופן כללי הייתה קשורה ב-38 מטבוליטים שונים, כאשר שלושה מהם היו קשורים בצורה עקבית גם לצריכה של חלב, יוגורט וגבינה. בנטרול גורמי הסיכון לסוכרת סוג 2, נמצא כי קרא עוד.

Drouin-Chartier JP, Hernández-Alonso P, Guasch-Ferré M, Ruiz-Canela M, Li J, Wittenbecher C, Razquin C, Toledo E, Dennis C, Corella D, Estruch R, Fitó M, Eliassen AH, Tobias DK, Ascherio A, Mucci LA, Rexrode KM, Karlson EW, Costenbader KH, Fuchs CS, Liang L, Clish CB, Martínez-González MA, Salas-Salvadó J, Hu FB. Dairy consumption, plasma metabolites, and risk of type 2 diabetes. Am J Clin Nutr. 2021 Jul 1;114(1):163-174.

 

 

השימוש בתוספים טבעיים לטיפול בכף רגל סוּכרתית

בסקירה מוצגים הממצאים ממחקרים קליניים וממחקרים בחיות מעבדה לגבי ההשפעה של תוספי תזונה וצמחי מרפא לטיפול בכף רגל סוּכרתית, ובנוסף ממצאים תצפיתיים לגבי הקשר בין רמת המיקרונוטריינטים בדם והתפתחות כף רגל סוּכרתית. בסקירה נכללו 15 מחקרים בחיות מעבדה, שבעה מחקרים קליניים ושמונה מחקרים תצפיתיים. 
באופן כללי הממצאים מצביעים על השפעה מיטיבה לתוספי תזונה וצמחי מרפא המאופיינים בפעילות נוגדת חמצון על תהליכי ההחלמה של כיבים סוּכרתיים בכף הרגל. עוד נמצא כי הרמה בדם של ויטמין D, ויטמין C, ויטמין E וסלניום הייתה נמוכה יותר בקרב מטופלים עם כף רגל סוּכרתית בהשוואה לאוכלוסייה הבריאה, אולם לא ניתן להסיק על קשרים סיבתיים. במחקרים הקליניים נמצאה קרא עוד.

Amini MR, Aalaa M, Nasli-Esfahani E, Atlasi R, Sanjari M, Namazi N. The effects of dietary/herbal supplements and the serum levels of micronutrients on the healing of diabetic foot ulcers in animal and human models: a systematic review. J Diabetes Metab Disord. 2021 May 26;20(1):973-988. 

 

 

התאמת הטיפול בסוּכרת סוג 2 בהתאם למאפייני החולה

בהתבסס על נתונים ממחקר אקראי מבוקר, הוערכה ההשפעה של תכנית התערבות אינטנסיבית להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי בקרב חולי סוכרת סוג 2, תוך התייחסות למאפייני החולים. החוקרים ביצעו ניתוח מחדש לנתונים מהמחקר Look AHEAD, בו לאחר תקופת מעקב של כעשר שנים לא נמצאה השפעה לתכנית התערבות אינטנסיבית לשינוי הרגלי החיים בהתייחס לאירועים קרדיווסקולריים, למרות השיפור בגורמי הסיכון. במחקר נכללו 5,145 משתתפים בגילאי 45-76 עם סוכרת סוג 2 ועודף משקל או שמנות אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או הביקורת. תכנית ההתערבות התמקדה בירידה במשקל באמצעות הפחתת הצריכה הקלורית והגברת פעילות גופנית, וקבוצת הביקורת קיבלה את הטיפול הסטנדרטי שכלל תמיכה והדרכה. 
בניתוח הנוכחי, החוקרים סיווגו את המשתתפים לארבע תתי-קבוצות בהתאם למאפייני החולים ובדקו את השְֹפעת ההתערבות בהתאם לסיווג זה: גיל מבוגר באבחון המחלה (42% מהמשתתפים), חוסר איזון גליקמי (14% מהמשתתפים), שמנות חמורה (24% מהמשתתפים) וגיל צעיר באבחון המחלה (20% מהמשתתפים). 
נמצא כי קרא עוד.

Bancks MP, Chen H, Balasubramanyam A, et al. Type 2 Diabetes Subgroups, Risk for Complications, and Differential Effects Due to an Intensive Lifestyle Intervention [published online ahead of print, 2021 Mar 11]. Diabetes Care. 2021;dc202372. 

 

 

תוסף צמחי לשיפור איכות החיים לנשים בגִיל המעבר

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, הוערכה היעילות של תוסף צמחי המכיל מליסה (Melissa officinalis) ושומר (Foeniculum vulgare),לשיפור איכות החיים של נשים בגיל המעבר, הסובלות מהפרעות שינה. החוקרים מציינים, כי הפרעות שינה בגיל המעבר פוגעות באיכות החיים באופן ניכר, כאשר אחד הגורמים העיקריים לכך הוא תסמינים וזומוטוריים. 
במחקר נכללו 60 נשים בנות כ-52 בממוצע, אשר חולקו אקראית לשלוש קבוצות המחקר: נטילת התוסף במינון 500 מ"ג/יום, תרופה נוגדת דיכאון (ציטלופרם) במינון 30 מ"ג/יום או פלסבו, למשך שמונה שבועות. 
בתחילת המחקר ובסיומו המשתתפות התבקשו לענות על שאלון להערכת איכות החיים בגיל המעבר (MENQOL). נמצא כי קרא עוד.

Shirazi M, Jalalian MN, Abed M, Ghaemi M. The Effectiveness of Melissa officinalis L. versus Citalopram on Quality of Life of Menopausal Women with Sleep Disorder: A Randomized Double-Blind Clinical Trial. Rev Bras Ginecol Obstet. 2021 Feb;43(2):126-130. 

 

 

שִיח אברהם לשיפור התפקוד המיני בקרב נשים

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, הוערכה התרומה של שיח אברהם (Vitex agnus-castus) לשיפור התפקוד המיני בקרב נשים בגיל הפוריות. 
במחקר נכללו 102 נשים בנות 34 בממוצע, שהופנו למרפאה גניקולוגית בשנים 2018-2019. המשתתפות חולקו אקראית לנטילת תוסף המכיל 3.2-4.8 מ"ג מיצוי יבש של שיח אברהם (Agnugol®), או פלסבו, למשך 16 שבועות. השְֹפעת ההתערבות הוערכה באמצעות השאלון FSFI (Female Sexual Function Index) הכולל שישה תחומים הקשורים בתפקוד המיני – תשוקה, עוררות, סיכוך, אורגזמה, סיפוק וכאב. בציון כולל של 2 עד 36 נקודות, כאשר ציון גבוה יותר מבטא תפקוד מיני טוב יותר. 
נמצא כי קרא עוד.

Heirati SFD, Ozgoli G, KabodMehri R, Mojab F, Sahranavard S, Nasiri M. The 4-month effect of Vitex agnus-castus plant on sexual function of women of reproductive age: A clinical trial. J Educ Health Promot. 2021 Aug 31;10:294. 


 

ההשפעה המיטיבה של מזון בריא על אוכלוסיית חיידקי המעי

במחקר תצפיתי מבוסס אוכלוסייה שנערך בפינלנד, נבדק הקשר בין צריכת מזון בריא ובין הרכב חיידקי המעי ותפקודם. במחקר נכללו 4,930 משתתפים בגילאי 25 עד 74. הצריכה התזונתית הוערכה באמצעות שאלונים ולכל משתתף חושב ציון המבטא בחירה במזון בריא בהתאם לתזונה הנורדית, כולל לחמים עשירים בסיבים תזונתיים, ירקות (כולל שעועית ועדשים), פירות ופירות יער, דגים, עוף, גבינות דלות שומן, שמנים בריאים, אגוזים וזרעים (ציון המבטא דיאטה אומניבורית עשירה ברכיבים צמחיים, סיבים ושומן רב בלתי רווי). 
נמצא כי קרא עוד.

Koponen KK, Salosensaari A, Ruuskanen MO, Havulinna AS, Männistö S, Jousilahti P, Palmu J, Salido R, Sanders K, Brennan C, Humphrey GC, Sanders JG, Meric G, Cheng S, Inouye M, Jain M, Niiranen TJ, Valsta LM, Knight R, Salomaa VV. Associations of healthy food choices with gut microbiota profiles. Am J Clin Nutr. 2021 Aug 2;114(2):605-616.
 

 

 

ההשפעה של תוסף גלוקוזאמין על בריאות המעי

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של גלוקוזאמין על תפקוד מערכת העיכול ועל הרכב חיידקי המעי. החוקרים מציינים כי תוסף גלוקוזאמין משמש לשיפור בריאות המפרקים, ונמצאו עדויות המצביעות על השְֹפעתו המיטיבה במערכת העיכול.
במחקר נכללו 11 משתתפים בריאים בני 33 בממוצע ועם BMI ממוצע של 25. המשתתפים נטלו תוסף גלוקוזאמין כלוריד במינון 3 גרם ליום (GlucosaGreen®), או פלסבו, כל אחד למשך שלושה שבועות עם הפרדה של שבועיים בין התנאים. המשתתפים ענו על שאלונים בנוגע להרגלי היציאות ותסמינים במערכת העיכול, כאשר הרכב החיידקים נבדק באמצעות דגימות צואה שנאספו בתחילת המחקר ובסיום כל תקופת התערבות. 
להלן סיכום הממצאיםקרא עוד.

Moon JM, Finnegan P, Stecker RA, Lee H, Ratliff KM, Jäger R, Purpura M, Slupsky CM, Marco ML, Wissent CJ, Theodosakis J, Kerksick CM. Impact of Glucosamine Supplementation on Gut Health. Nutrients. 2021 Jun 24;13(7):2180.
 


 

מהן העדויות המחקריות בהתייחס לצריכה של מיצי פירות?

בסקירה בוחנים החוקרים את העדויות המחקריות ממחקרים מבוקרים ותצפיתיים בהתייחס לפוטנציאל התועלת לעומת הנזק הקשור בצריכת מיצי פירות. החוקרים מציינים כי ההמלצות בהתייחס למיצי פירות טבעיים אינן עקביות שכן הם מהווים מקור לסוכרים, אך גם מספקים רכיבים תזונתיים וצמחיים זמינים ביולוגית. 
במסגרת הסקירה מציגים החוקרים את ההרכב התזונתי והזמינות הביולוגית של מיצי פירות. הם מציגים את הממצאים ודנים בהשפעה שלהם בהתייחס למצבים בריאותיים שונים, כולל סוכרת סוג 2, איזון גליקמי ושמנות. בהמשך, מפורטים הממצאים בהתייחס להשפעות המיטיבות, כולל שיפור הצריכה התזונתית, בריאות קרדיווסקולרית ותפקוד קוגניטיבי. 
החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Ruxton CHS, Myers M. Fruit Juices: Are They Helpful or Harmful? An Evidence Review. Nutrients. 2021 May 27;13(6):1815.
 


 

גִ'ינסנג קוריאני אדום לטיפול בגלאוקומה

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של ג'ינסנג קוריאני אדום (Panax ginseng) על הראייה ואיכות החיים בקרב חולי גלאוקומה. החוקרים מציינים, כי במחקרים קודמים נמצאה השפעה מיטיבה לג'ינסנג אדום על הפרפוזיה לעין ועל תסמונת העין היבשה בגלאוקומה. 
במחקר נכללו 40 משתתפים בני 59 בממוצע. כל המשתתפים קיבלו בסדר אקראי 3 גרם/יום ג'ינסנג קוריאני אדום או פלסבו, כל אחד למשך ארבעה שבועות עם שמונה שבועות הפרדה בין התנאים. מדדי המטרה כללו שינויים ברגישות לניגודיות ואיכות החיים. 
נמצא כי קרא עוד.

Kwanghyun Lee, Heon Yang, Joo Yeon Kim, Wungrak Choi, Gong Je Seong, Chan Yun Kim, Jun Mo Lee, Hyoung Won Bae. Effect of red ginseng on visual function and vision-related quality of life in patients with glaucoma. Journal of Ginseng Research, Volume 45, Issue 6, 2021,. 

 

 

מה הקשר בין דפוס התזונה בהריוֹן ומדד מסת הגוף של הילד?

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין דפוס התזונה של האם בהריון, ובין מגמת השינוי ב-BMI של הילד מלידה ועד גיל ההתבגרות. החוקרים מסבירים, כי תזונה בתקופת ההריון וצמיחה מואצת בילדות הינם גורמים המנבאים את הסיכון לשמנות בהמשך החיים, אולם לא ברור מהו דפוס התזונה הקשור בצמיחה מואצת של הילד והאם יש תקופות זמן רגישות יותר לגורמים אלה. 
במסגרת המחקר הוערך דפוס התזונה בהתאם לשלושה מדדים: דפוס של תזונה דלקתית (DII), דפוס של תזונה בריאה בהריון (AHEI-P) ודפוס של תזונה ים-תיכונית (MDS), ונבדק הקשר בין הציון בכל אחד מדפוסים אלה למגמת השינוי ב-BMI של הילד. במחקר נכללו 1,459 צמדי אם-ילד, כאשר לילדים היו לפחות שלוש מדידות BMI מלידה ועד גיל ההתבגרות. מגמת השינוי נבדקה בתקופות זמן של לידה עד חודש, 1 עד 6 חודשים, 6 חודשים עד 3 שנים, 3 עד 10 שנים ומעל 10 שנים. 
הציון הממוצע של תזונה דלקתית היה 2.6- (בסולם של 9- עד 8+, ציון גבוה יותר מבטא תזונה עם פוטנציאל דלקתי גבוה יותר), של תזונה בריאה היה 61 (בסולם של 0 עד 90) ושל תזונה ים תיכונית היה 4.6 (בסולם של 0 עד 9). 
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

Monthé-Drèze C, Rifas-Shiman SL, Aris IM, Shivappa N, Hebert JR, Sen S, Oken E. Maternal diet in pregnancy is associated with differences in child body mass index trajectories from birth to adolescence. Am J Clin Nutr. 2021 Apr 6;113(4):895-904.
 

 

 

המאפיינים האישיותיים של צמחוניים לעומת אוכלי כל

בסקירה שיטתית הוערכו ההבדלים בין אוכלוסייה הצורכת תזונה צמחונית לעומת תזונה אומניבורית (אוכלי כל) בהתייחס למאפיינים האישיותיים, ערכים ואמפתיה. בסקירה נכללו 25 מחקרים תצפיתיים בהם 23,589 משתתפים, מתוכם 17,403 משתתפים דיווחו על תזונה אומניבורית, 4,117 על תזונה צמחונית או טבעונית, 427 היו לרוב צמחוניים ו-1,484 היו צמחוניים למחצה או אוכלי דגים. הגיל הממוצע של המשתתפים נע בין 18 ל-52. בהתייחס למדדי המטרה, המאפיינים האישיותיים הוערכו בתשעה מחקרים, הערכים נבדקו בתשעה מחקרים ורק במחקר אחד נבדקה אמפתיה באופן ישיר.

להלן הממצאים העיקריים העולים מהסקירהקרא עוד.

Holler S, Cramer H, Liebscher D, Jeitler M, Schumann D, Murthy V, Michalsen A, Kessler CS. Differences Between Omnivores and Vegetarians in Personality Profiles, Values, and Empathy: A Systematic Review. Front Psychol. 2021 Oct 7;12:579700.
 

 

 

החשיבות של צריכת פירות וירקות לבריאות הנפשית

במחקר עוקבה שנערך באוסטרליה, נבדק הקשר בין צריכת פירות וירקות והבריאות הנפשית. מחקרים קודמים מצאו קשרים בין רמת צריכה תקינה של פירות וירקות, סיבים תזונתיים ועמילנים עמידים ובין הבריאות הנפשית והגופנית, אולם העדויות לגבי הקשרים ארוכי הטווח הינן מוגבלות. 
במחקר נכללו הנתונים של 5,845 מבוגרים בני 51 בממוצע אשר מילאו שאלוני תזונה בתחילת המחקר. התפיסה הסובייקטיבית של הבריאות הנפשית הוערכה בתחילת המחקר ולאחר מעקב של חמש שנים. 
נמצא כי קרא עוד

Rees J, Radavelli Bagatini S, Lo J, Hodgson JM, Christophersen CT, Daly RM, Magliano DJ, Shaw JE, Sim M, Bondonno CP, Blekkenhorst LC, Dickson JM, Lewis JR, Devine A. Association between Fruit and Vegetable Intakes and Mental Health in the Australian Diabetes Obesity and Lifestyle Cohort. Nutrients. 2021 Apr 24;13(5):1447.

 

 

הפוטנציאל של ירקות מצליבים למניעת סרְטן שד

במחקר קליני פרוספקטיבי שנערך בישראל, נבדקה ההשפעה של תוסף צמחי על צפיפות רקמת השד בקרב נשים הנמצאות בסיכון גבוה להתפתחות סרטן השד. צפיפות גבוהה של רקמת השד הינה גורם מנבא לסיכון מוגבר להתפתחות סרטן השד. התוסף DIM הינו תרכובת של הרכיב הצמחי indole-3-carbinol המצוי בירקות מצליבים, רכיב שזוהה כבעל פעילות נוגדת סרטן
במחקר נכללו 23 נשים בריאות נשאיות של המוטציה BRCA, הגיל החציוני היה 47 ו-78% מהן היו לאחר גיל המעבר. כל המשתתפות נטלו את התוסף במינון 100 מ"ג ליום למשך שנה. השְֹפעת התוסף על צפיפות השד הוערכה באמצעות בדיקת MRI בתחילת המחקר ולאחר שנה. 
להלן סיכום הממצאיםקרא עוד.

  Yerushalmi R, Bargil S, Ber Y, Ozlavo R, Sivan T, Rapson Y, Pomerantz A, Tsoref D, Sharon E, Caspi O, Grubsrein A, Margel D. 3,3-Diindolylmethane (DIM): a nutritional intervention and its impact on breast density in healthy BRCA carriers. A prospective clinical trial. Carcinogenesis. 2020 Oct 15;41(10):1395-1401. 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם