במרכז הסקירה השבוע חידושים על צמחי מרפא למחלות מטבוליות:
כורכומין לטיפול בתחלואה מטבולית,
מורינגה לטיפול בטרום-סוכרת,
ונגזרת של ברברין לשיפור הזמינות הביולוגית והאיזון הגליקמי.
בהמשך עוד על ויטמין D:
מחקר על החשיבות של ויטמין D למניעת סיבוכי הריון,
וסקירה מקיפה הבודקת האם תיסוף ויטמין D יעיל למניעת מחלות אלרגיות.
מחקרים על השְֹפעת הסביבה על הבריאות:
כיצד שהייה בחוץ משפיעה על המוח?
וכיצד אזור עירוני ירוק תורם לבריאות הציבור?
ארבעה מחקרים על התרומה של אומגה 3 להעלאת מסת השריר בגיל מבוגר,
שני מחקרים על ארומתרפיה למטופלים עם כוויות,
ולסיכום שני מחקרים על רכיבים טבעיים להפחתת סטרס ולשיפור איכות השינה.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים, נבדקה ההשפעה של כורכומין במצבים של תחלואה מטבולית, כולל שמנות, סוכרת וכבד שומני. החוקרים מציינים כי עקה חמצונית ותהליכי דלקת מהווים גורמים מרכזיים בהתפתחות ובהחמרה של תחלואה מטבולית, כאשר לשימוש ברכיבים טבעיים, כולל כורכומין, עשויה להיות השפעה מיטיבה.
מהסקירה עולה כי השימוש בתוספי כורכומין היה מלווה בירידה מובהקת ברמת הגלוקוז, הטריגליצרידים ואנזימי הכבד בקרב משתתפים עם סוכרת סוג 2 או כבד שומני. השפעה זאת הייתה בהתאמה לירידה במדדים של דלקת ועקה חמצונית כגון MDA, TNF-α, CRP ו-MCP-1. החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על התרומה של כורכומין במצבים של תחלואה מטבולית, אולם יש להמשיך לבחון את פרופיל הספיגה והזמינות הביולוגית של כורכומין ולקבוע מהו המינון הטיפולי המיטבי.
Mokgalaboni K, Ntamo Y, Ziqubu K, Nyambuya TM, Nkambule BB, Mazibuko-Mbeje SE, Gabuza KB, Chellan N, Tiano L, Dludla PV. Curcumin supplementation improves biomarkers of oxidative stress and inflammation in conditions of obesity, type 2 diabetes and NAFLD: updating the status of clinical evidence. Food Funct. 2021 Dec 13;12(24):12235-12249.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34847213/
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף מורינגה (Moringa oleifera) על האיזון הגליקמי בקרב משתתפים עם טרום-סוכרת. במסגרת המחקר המשתתפים חולקו אקראית לנטילת 2,400 מ"ג/יום אבקת עלי מורינגה בכמוסות (31 משתתפים) או פלסבו (34 משתתפים) למשך 12 שבועות. השְֹפעת ההתערבות הוערכה באמצעות השינוי באיזון הגליקמי, בהורמוני הרעב והשובע ובהרכב חיידקי המעי.
נמצאו הבדלים מובהקים בין שתי הקבוצות באיזון הגליקמי, כך שבקבוצת ההתערבות חלה ירידה ברמת הגלוקוז בצום וברמת ההמוגלובין המסוכרר, לעומת עלייה בקבוצת הפלסבו. לא נמצאו הבדלים מובהקים בין הקבוצות בהתייחס להרכב חיידקי המעי, בתפקודי הכבד והכליות וברמת הורמוני הרעב והשובע.
החוקרים מסכמים כי נטילת תוסף מורינגה הובילה לשיפור במדדים הגליקמיים בקרב משתתפים עם טרום-סוכרת, ומציעים כי למורינגה תרומה כרכיב טבעי בעל פעילות מאזנת סוכר.
Gómez-Martínez S, Díaz-Prieto LE, Vicente Castro I, Jurado C, Iturmendi N, Martín-Ridaura MC, Calle N, Dueñas M, Picón MJ, Marcos A, Nova E. Moringa oleifera Leaf Supplementation as a Glycemic Control Strategy in Subjects with Prediabetes. Nutrients. 2021 Dec 24;14(1):57.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35010932/
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכו העדויות ממחקרים פרה-קליניים וקליניים לגבי היעילות של ג'ינג'ר (Zingiber officinale) לטיפול בכבד שומני. החוקרים מציינים, כי הפתוגנזה של כבד שומני קשורה באופן הדוק לשמנות ולתנגודת לאינסולין, כאשר לג'ינג'ר פעילות נוגדת שומנים ונוגדת חמצון ותרומה לשיפור הרגישות לאינסולין. בסקירה נכללו 17 מחקרי מעבדה ו-3 מחקרים קליניים. מהסקירה עולה כי קרא עוד.
במחקר פיילוט אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של נגזרת ברברין על האיזון הגליקמי. החוקרים מסבירים כי ברברין הינו אלקלואיד טבעי המשמש לשיפור האיזון הגליקמי, אולם הזמינות הביולוגית שלו נמוכה, ובמינונים גבוהים הוא גורם להפרעות במערכת העיכול. לפיכך, דהידרו-ברברין הינה נגזרת אשר פותחה על מנת להתמודד עם אתגרים אלה.
במסגרת המחקר נבדקה הרמה של ברברין בדם לאחר נטילה פומית של 500 מ"ג/מנה ברברין או 100 ו-200 מ"ג/מנה דהידרו-ברברין. במחקר נכללו חמישה גברים צעירים ובריאים אשר נטלו בארבעה ימים שונים כל אחד מהמינונים ופלסבו, כל אחד שלוש מנות ביום ועוד מנה אחת לאחר צום הלילה יחד עם ארוחה סטנדרטית, אשר אחריה נערך מעקב אחר רמת הברברין ומדדי הסוכר בדם במהלך שעתיים לאחר הארוחה.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר עוקבה פרוספקטיבי נבדק הקשר בין רמת ויטמין D בדם ובין סיבוכי הריון הקשורים בשלייה בקרב נשים בסיכון גבוה. במחקר נכללו 200 נשים בהריון מהן נלקחו חמש בדיקות דם בין שבוע 20 לשבוע 36 להריון. חסר ויטמין D (deficiency) הוגדר כרמה נמוכה מ-20 ננוגרם/מ"ל וחסר יחסי (insufficiency) כרמה נמוכה מ-30 ננוגרם/מ"ל. סיבוכים הקשורים בשלייה כללו רעלת הריון ופיגור גדילה תוך-רחמי.
באופן כללי נמצא כי קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים, הוערכה התרומה של מתן תוספי ויטמין D לנשים בהריון או לתינוקות למניעת ההתפתחות של מחלות אלרגיות. במחקר נכללו שבעה מחקרים, ארבעה מהם נערכו בקרב נשים בהריון, במחקר אחד נכללו גם נשים בהריון וגם תינוקות ובשני מחקרים נכללו רק תינוקות.
במחקרים אלה ניתנו תוספי ויטמין D (בעיקר D3) במינון שנע בין 400 ל-20,000 יחב"ל/יום, עם מעקב של ששה חודשים עד שש שנים. בניתוח כולל של הנתונים קרא עוד.
במחקר קליני נבדק הקשר בין שהייה בחוץ ומבנה המוח, תוך התייחסות להשפעה הסובייקטיבית. במחקר נכללו שישה משתתפים צעירים ובריאים אשר במהלך תקופה של שישה עד שמונה חודשים עברו סדרה של 40-50 הדמיות מבניות של המוח באמצעות MRI (סה"כ 281 הדמיות).
באופן כללי נמצא, כי קרא עוד.
במחקר תצפיתי נבדק כיצד אזור עירוני ירוק תורם לבריאות הציבור, בהתייחס למדדים של פעילות גופנית, בריאות, תחושת רווחה, הון חברתי והתפיסה הסביבתית. החוקרים מסבירים כי העדויות לגבי היתרונות הבריאותיים של שטחים עירוניים ירוקים לרוב מבוססות על מחקרים התערבותיים קטנים וקצרי טווח או על מחקרי חתך תצפיתיים. פיתוח של אזור עירוני ירוק בצפון אירלנד מספק הזדמנות לחקירה נוספת של ההשפעות על בריאות הציבור.
במסגרת המחקר נערכו סקרים חוזרים בקרב תושבים מעל גיל 16 משתי קבוצות: משקי בית בסביבה הקרובה של האזור העירוני הירוק (רדיוס של 1 מייל) ומשקי בית בסביבה המרוחקת (רדיוס גדול מ-1 מייל) כקבוצת השוואה. הסקרים נערכו לפני הקמת האזור העירוני הירוק (2010-2011) ושישה חודשים לאחר הקמתו (2016-2017). נתוני הבסיס כללו 1,037 משתתפים בני 50 בממוצע ונתוני המעקב כללו 968 משתתפים בני 52 בממוצע.
נמצא כי קרא עוד.
להלן ארבעה מחקרים, העוסקים בקשר בין אומגה 3 ומסת השריר בגיל המבוגר, בו קיים סיכון מוגבר להתפתחות סרקופניה. סרקופניה מאופיינת בירידה הדרגתית במסת שרירי השלד הגורמת לפגיעה ביכולת התפקוד ואיכות החיים. אומגה 3 עשויה לתרום להפחתת הסיכון לסרקופניה בשל השְֹפעתה נוגדת הדלקת, וכן לשיפור מסת, חוזק ותפקוד השריר.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים, הוערכה ההשפעה של תיסוף אומגה 3 על מדדים של מסת, נפח ותפקוד השריר. בסקירה נכללו 123 מחקרים, כאשר ההשפעה של אומגה 3 נבדקה בקרב משתתפים עם מחלות שונותכגון סרטן או COPD, או בקרב משתתפים בריאים לאחר אימון גופני מעייף. בהתבסס על 66 מחקרים שנכללו במטה-אנליזה, נמצא כי קרא עוד.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף אומגה 3 בקרב נשים מבוגרות המבצעות אימוני התנגדות. החוקרים מציינים, כי ישנן עדויות המצביעות על יתרון לנשים בהשפעה האנבולית של אומגה 3, ולכן לתיסוף אומגה 3 עשויה להיות תועלת בקרב נשים מבוגרות אשר מאופיינות בתגובת שריר נמוכה לאימוני התנגדות.
במחקר נכללו 16 נשים בריאות בנות 64 בממוצע, אשר חולקו אקראית לנטילת 3,680 מ"ג/יום אומגה 3 או פלסבו למשך שישה שבועות, בנוסף להשתתפות בתכנית אימוני התנגדות שלוש פעמים בשבוע.
נמצא כי קרא עוד.
בסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים, הוערכה ההשפעה של תיסוף אומגה 3 על מסת הגוף הרזה ובניית שריר, במצבים של העדר פעילות גופנית. החוקרים מסבירים, כי ההשפעה של אומגה 3 נחקרה בעיקר בקרב משתתפים פעילים גופנית, אך אין מספיק עדויות לגבי ההשפעה בקרב משתתפים עם אורח חיים יושבני או משתתפים המצויים במצב זמני של חוסר יכולת תנועתית. בסקירה נכללו שבעה מחקרים בהם 192 משתתפים. בחמישה מתוך שישה מחקרים בהם נבדקה ההשפעה על השריר נמצא כי קרא עוד.
במטה-אנליזה של מחקרים תצפיתיים נבדק הקשר בין צריכת אומגה 3 ואומגה 6 בתזונה ובין סרקופניה. החוקרים מציינים כי במטה-אנליזה קודמת של מחקרים אקראיים מבוקרים נמצא כי תוספי אומגה 3 תרמו לשיפור מסת וחוזק השריר בקרב קשישים, ובמודלים של חיות מעבדה הודגמה ההשפעה המיטיבה של אומגה 3 על גורמים ביולוגיים הקשורים בסרקופניה.
בסקירה נכללו שישה מחקרים בהם הוערכה הצריכה התזונתית של אומגה 3 ואומגה 6 בקרב משתתפים עם ובלי סרקופניה.
נמצא כי קרא עוד.
להלן שני מחקרים המדגימים את התרומה של שילוב ארומתרפיה בטיפול בכוויות.
במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של ארומתרפיה על מדדים של הרגעה ושיכוך כאב במהלך הטיפול בכוויות. במחקר נכללו 62 מטופלים ממרכז לטיפול בכוויות בבית חולים באיראן, אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הביקורת. ההתערבות כללה הרחה של שמן אתרי ורד (40%) ולבנדר (10%) במהלך החלפת החבישות, כאשר בקבוצת הביקורת החלפת החבישות נערכה בהתאם לפרוטוקול הרפואי בלבד. כל המטופלים קיבלו חומרי הרגעה ושיכוך כאבים עד למצב של הרדמה קלה, כאשר הפעילות המוחית ורמת ההרדמה נמדדו לפני ואחרי החלפת החבישות. נמצא כי קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה היעילות של ארומתרפיה להקלה על תסמינים בקרב מטופלים עם כוויות, בדגש על כאב ותחושת מצוקה גופנית. בסקירה נכללו שמונה מחקרים אקראיים מבוקרים, מהם בשני מחקרים נעשה שימוש בשמן לבנדר, בשלושה מחקרים נעשה שימוש בשמן ורד ובשלושה מחקרים נעשה שימוש בתערובת שמנים. בחמישה מחקרים השימוש בשמנים היה בהרחה, בשני מחקרים בוצע עיסוי ארומתרפי, ובמחקר אחד נעשה שימוש גם בהרחה וגם בעיסוי.
מניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה היעילות של מיצוי לואיזה (Lippia citriodora) להקלה על סטרס ולשיפור איכות השינה. במחקר נכללו 40 מבוגרים ללא תחלואה כרונית, הסובלים מרמת סטרס גבוהה ומאיכות שינה נמוכה. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת 400 מ"ג/יום מיצוי לואיזה (PLX®) או פלסבו, כמוסה אחת ליום לשני השינה, למשך שמונה שבועות.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר פיילוט קליני הוערכה היעילות של שמן קצח (Nigella sativa) לשיפור איכות השינה. במחקר נכללו 15 משתתפים בריאים הסובלים מהפרעות שינה. כל המשתתפים נטלו שמן קצח בכמוסות ג'ל במינון 200 מ"ג/יום לאחר ארוחת הערב למשך 28 יום. מדידה אובייקטיבית של דפוס השינה נערכה בתחילת המחקר ולאחר שבעה ימים, ומדדים של איכות השינה, חרדה וסטרס הוערכו בתחילת המחקר ובסיומו, בנוסף למדידת רמת הקורטיזול.
נמצא כי קרא עוד.