במרכז הסקירה השבוע תוספי תזונה וצמחי מרפא בתחום הקרדיו-מטבולי:
ויטמין D לשיפור האיזון הגליקמי בטרום-סוכרת,
הקשר בין ויטמין D ותנגודת לאינסולין,
אומגה 3 להפחתת הסיכון לאוטם שריר הלב,
התרומה של אומגה 3 להפחתת הסיכון למחלת לב כלילית,
ההשפעה של זרעי ציה על פרופיל השומנים,
והשפעה מטבולית מיטיבה לברגמוט ולארטישוק.
על תפקוד המח:
רכיבים צמחיים לשיפור התפקוד הקוגניטיבי,
והחשיבות של פעילות אירובית בקרב מבוגרים בסיכון לדמנציה.
על בריאות האישה:
צמחי מרפא סיניים לטיפול בבעיות פוריות בקרב נשים עם אנדומטריוזיס,
שמן זית ובריאות האישה,
ותזונה בריאה למניעת גאוט בקרב נשים.
צמחי מרפא למחלות במפרקים:
כורכום לטיפול בדלקת מפרקים ניוונית,
ומיצוי עלי זית לסובלים מכאבי ברכיים.
ומחקרים בנושאים נוספים:
רכיבים צמחיים לשמירה על בריאות החניכיים,
ודקל ננסי לטיפול בדלקת ערמונית כרונית.
במטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של תיסוף ויטמין D על האיזון הגליקמי בקרב מטופלים עם טרום-סוכרת. החוקרים מסבירים, כי מחקרים תצפיתיים מצאו רמה נמוכה יותר של ויטמין D בקרב משתתפים עם טרום-סוכרת או סוכרת.
בניתוח נכללו 29 מחקרים, בהם ניתנו למשתתפים תוספי ויטמין D במינונים שונים לתקופה שנעה בין שמונה שבועות לשבע שנים, ב-18 מחקרים ניתן ויטמין D בלבד, בעשרה מחקרים ניתן ויטמין D עם סידן, ובמחקר אחד ניתן ויטמין D ואומגה 3.
נמצא כי לנטילת ויטמין D הייתה השפעה מיטיבה על רמת הגלוקוז בצום, רמת ההמוגלובין המסוכרר ורמת האינסולין בצום, ללא השפעה מובהקת על מדדים אחרים.
מסקנת החוקרים היא כי לנטילת תוספי ויטמין D תרומה לשיפור האיזון הגליקמי במצבי טרום-סוכרת, כאשר נטילה ממושכת עשויה להיות יעילה בעיקר במצבים של חסר ויטמין D.
Zhang Y, Xue Y, Zhang D, Liu Y, Xu Z, Gao J, Li W, Li X. Effect of Vitamin D Supplementation on Glycemic Control in Prediabetes: A Meta-Analysis. Nutrients. 2021 Dec 14;13(12):4464. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34960022/
במטה-אנליזה של מחקרים תצפיתיים נבדק הקשר בין רמת ויטמין D בדם ובין תנגודת לאינסולין. החוקרים מסבירים, כי חסר ויטמין D קשור בייצור מוגבר של ציטוקינים פרו-דלקתיים, אשר עלולים לעודד תנגודת לאינסולין ובכך להגביר את הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2. להשפעה נוגדת הדלקת של ויטמין D עשוי להיות תפקיד בשיפור הרגישות לאינסולין בקרב מטופלים עם BMI גבוה. בניתוח נכללו 32 מחקרים שנערכו בקרב משתתפים מעל גיל 18.
בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי רמת ויטמין D גבוהה יותר בדם הייתה קשורה באופן מובהק ברמה נמוכה יותר של תנגודת לאינסולין בקרב משתתפים ללא סוכרת. עוד נמצא כי עוצמת הקשר עלתה עם העלייה ב-BMI, כלומר קשר זה היה משמעותי יותר בקרב משתתפים עם שמנות. ממצא זה מבטא את הקשר הקיים בין שמנות וחסר ויטמין D ומצביע על כך שהשילוב של שמנות וחסר ויטמין D עשוי להיות הגורם להתפתחות תנגודת לאינסולין. מעבר לכך, ניכר כי הקשר בין רמת ויטמין D ותנגודת לאינסולין היה משמעותי יותר בקרב נשים, כך שנטילת תוספי ויטמין D עשויה לתרום לשיפור תנגודת לאינסולין במידה רבה יותר לעומת גברים.
ממצאים אלה נמצאו בלתי תלויים באזור הגיאוגרפי או בשיטת המדידה של רמת ויטמין D. יחד עם זאת, יש לאשש את הממצאים במחקרים נוספים ולבחון את ההשפעה של ויטמין D במינונים שונים לאורך זמן ממושך.
Rafiq S, Jeppesen PB. Vitamin D Deficiency Is Inversely Associated with Homeostatic Model Assessment of Insulin Resistance.Nutrients. 2021 Dec 3;13(12):4358. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34959910/
במטה-אנליזה עדכנית, נבדק הקשר תלוי מינון בין נטילת תוספי אומגה 3 והסיכון לאוטם שריר הלב, שכן הממצאים ממחקרים שונים אינם עקביים. ספציפית, בניגוד למחקרים שהראו יעילות לאומגה 3 במינון גבוה יותר, במחקר עדכני (STRENGTH) לא נמצאה השפעה למינון של 4 גרם*.
בניתוח נכללו 15 מחקרים אקראיים עם לפחות 500 משתתפים ותקופת מעקב של שנה ומעלה. החוקרים מציינים כי בניתוח נכללו רק מקרים לא קטלניים, שכן מספר מקרים אלה היה גדול יותר ובכך עוצמת הניתוח הסטטיסטי חזקה יותר.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר שנערך בשיטה של רנדומיזציה מנדליאנית הוערך הקשר בין הניבוי של רמת אומגה 3 על פי מאפיינים גנטיים, ובין מחלת לב איסכמית וגורמי סיכון קרדיו-מטבוליים. רנדומיזיציה מנדליאנית הינה שיטה לשימוש במאפיינים גנטיים לצורך הערכת יחסי סיבה ותוצאה במחקרים תצפיתיים. במחקר נעשה שימוש בבסיס נתונים גדול לזיהוי המאפיינים הגנטיים הקשורים בחומצות שומן שונות מסוג אומגה 3. הקשר לתחלואה קרדיווסקולרית ולגורמי סיכון קרדיו-מטבוליים נבדק באמצעות מספר בסיסי נתונים גדולים.
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של זרעי צ'יה (Salvia hispanica) על פרופיל השומנים ורמת אומגה 3 בדם. בסקירה נכללו עשרה מחקרים, ברובם נכללו משתתפים עם הפרעות מטבוליות, כולל תסמונת מטבולית, סוכרת סוג 2, כבד שומני או שמנות. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של צריכת זרעי צ'יה בצורות שונות (תוספים, במזון או כשמן) במינון 6 עד 60 גרם ליום למשך שבעה עד 24 שבועות.
בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי לצריכת צ'יה קרא עוד.
במחקר אקראי מבוקר נבדקה היעילות של שילוב ברגמוט (Citrus bergamia) וארטישוק (Cynara scolymus) לטיפול ביתר כולסטרול בדם. החוקרים מסבירים כי למרות שבאופן כללי ברגמוט נמצא יעיל לשיפור פרופיל השומנים, ישנם אנשים עם תגובה נמוכה לטיפול, כאשר השילוב עם ארטישוק עשוי להגביר את היעילות.
במחקר נכללו 60 משתתפים עם עודף משקל, אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות שקיבלה במשך חודשיים מינון יומי של 600 מ"ג פורמולת ברגמוט במבנה פיטוזום ו-100 מ"ג מיצוי עלי ארטישוק, או לקבוצת הביקורת שקיבלה פלסבו. מדדים מטבוליים והרכב הגוף נבדקו בתחילת המחקר ולאחר 30 ו-60 יום.
נמצא כי בהשוואה לפלסבו קרא עוד.
בסקירה שיטתית הוערכה ההשפעה הנוטרופית (משפרת תפקוד קוגניטיבי) של רכיבים צמחיים בקרב בני אדם. במסגרת הסקירה נאספו הממצאים מ-256 מאמרים בהתייחס לכל תחום נוירו-קוגניטיבי, כפי שמוגדר ב-DSM-5: תפקוד תפיסתי-מוטורי, שפה, למידה וזיכרון, קוגניציה חברתית, קשב, ותפקודים ניהוליים.
להלן סיכום הממצאים העיקריים: קרא עוד.
במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של פעילות אירובית על מדדים של בריאות המוח והתפקוד הקוגניטיבי בקרב מבוגרים המוגדרים בסיכון לאלצהיימר. במחקר נכללו 23 משתתפים בני 65 בממוצע, בריאים קוגניטיבית, עם רקע משפחתי וגנטי של אלצהיימר ושאינם פעילים גופנית. המשתתפים חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות, שכללה פעילות אירובית בעצימות בינונית-גבוהה שלוש פעמים בשבוע למשך 26 שבועות, או לקבוצת הביקורת שקיבלה הדרכה לשמירה על אורח חיים בריא ופעיל. החוקרים בחנו את השְֹפעת ההתערבות על סמנים בדם הקשורים בלמידה וזיכרון (CTSB, BDNF, klotho), על רכיבים תזונתיים ועל התפקוד הקוגניטיבי.
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים, הוערכה היעילות והבטיחות של השימוש בצמחי מרפא סיניים לטיפול בבעיות פוריות על רקע אנדומטריוזיס. בסקירה נכללו 11 מחקרים בהם 1,071 מטופלות, אשר בדקו את ההשפעה של הטיפול הרפואי יחד עם הטיפול בפורמולות צמחי מרפא סיניים, בהשוואה לטיפול הרפואי בלבד.
בניתוח כולל של הנתונים, נמצא כי קרא עוד.
בסקירה מוצגים הממצאים הפרה-קליניים והקליניים לגבי התפקיד של שמן זית ופוֹליפנוֹלים המצויים בזיתים, בהיבטים שונים של בריאות האישה. במסגרת הסקירה מוצג המבנה והזמינות הביולוגית של שמן זית, ומוצגים הממצאים בהקשר לסרטן (שחלות, שד, רחם, צוואר הרחם ונרתיק), לגיל המעבר, לאוסטאופורוזיס, ולתחלואה קרדיווסקולרית וסוכרת סוג 2, כולל התייחסות למנגנוני הפעולה המעורבים.
מהסקירה עולה כי לשמן זית קרא עוד.
במחקר עוקבה פרוספקטיבי שנערך בארה"ב, נבדק הקשר בין דפוס של אכילה בריאה ובין הסיכון להתפתחות גאוט בקרב נשים. החוקרים מציינים, כי המידע לגבי הסיכון לגאוט בקרב נשים הינו מוגבל, למרות שידועים הבדלים מגדריים. ההנחיות התזונתיות לאמריקאים לשנים 2020-2025 כוללות המלצה על דפוס אכילה בריא כאסטרטגיה למניעת תחלואה קרדיווסקולרית ומטבולית, ועשויות לתרום גם למניעת גאוט.
במחקר נכללו הנתונים של 80,039 נשים ממחקר האחיות אחריהן נערך מעקב פעם בשנתיים החל משנת 1984. החוקרים בחנו את מידת ההתאמה של כל אישה לארבעה דפוסים של תזונה בריאה: דיאטת DASH, דיאטה ים-תיכונית, המדד לאכילה בריאה (AHEI – ציון המחושב בהתאם לרמת הצריכה של מזונות ספציפיים, בריאים ולא בריאים), ותזונה שקולה (Prudent – דפוס תזונה המבוסס במידה רבה על מזונות מהצומח ושומנים בריאים), וכן לתזונה מערבית לצורך השוואה. במהלך תקופת מעקב של 34 שנה תועדו 3,890 מקרי גאוט.
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים, הוערכה היעילות והבטיחות של תוספי כורכום לטיפול בדלקת מפרקים ניוונית. בסקירה נכללו 15 מחקרים, בהם 1,621 מטופלים, אשר קיבלו תוספי כורכום/כורכומין בצורות ובמינונים שונים בהשוואה לפלסבו או לטיפול תרופתי (משככי כאבים ממשפחת NSAIDs).
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של מיצוי עלי זית על מדדים של תפקוד מפרק הברך בקרב קשישים. במחקר נכללו 125 משתתפים בני 63 בממוצע, הסובלים מכאבי ברכיים ומגבלת תנועה.
המשתתפים חולקו אקראית לנטילת התוסף Bonolive במינון 125 מ"ג (מכיל 50 מ"ג מהרכיב הפעיל oleuropein) פעמיים ביום, או פלסבו, למשך שישה חודשים. מדדי המטרה העיקריים היו הציון במדד KOOS (Knee injury and Osteoarthritis Outcome Score) ורמת הסמן Coll2-1NO2 בדם להערכת הפגיעה במפרק, בנוסף למדדים נוספים של כאב ותפקוד.
נמצא כי: קרא עוד.
להלן שני מחקרים העוסקים בהשפעה המיטיבה של רכיבים צמחיים במניעת פלאק ודלקת חניכיים.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה ההשפעה של שטיפות פה המבוססות על כורכומין על הצטברות פלאק והתפתחות דלקת חניכיים. בסקירה נכללו שישה מחקרים אקראיים מבוקרים בהם 320 משתתפים. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של שטיפות פה המבוססות על כורכומין בהשוואה לשטיפות פה סטנדרטיות המכילות כלורהקסידין.
בניתוח כולל של הנתונים נמצאה קרא עוד.
במחקר אקראי מבוקר הוערכה היעילות של שטיפת פה המכילה מיצוי שורש שוש קירח (Glycyrrhiza glabra) בהשוואה לשטיפת פה סטנדרטית (כלורהקסידין גלוקונט) למניעת פלאק ודלקת חניכיים. במחקר נכללו 44 מתנדבים אשר חולקו אקראית לשימוש באחת משתי שטיפות הפה. המשתתפים הונחו להשתמש בשטיפת הפה פעמיים ביום למשך 15 יום.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה היעילות והבטיחות של דקל ננסי (Serenoa repens) לטיפול בגברים הסובלים מדלקת ערמונית כרונית / תסמונת האגן הדואב. במחקר נכללו 221 מטופלים מ-11 מרכזים רפואיים בסין אשר חולקו אקראית לקבלת 320 מ"ג/יום דקל ננסי או פלסבו למשך 12 שבועות.
נמצא כי בהשוואה לפלסבו קרא עוד.