במרכז הסקירה חידושים בתחום המטבולי:
מגנזיום לטיפול בתסמונת מטבולית,
ההשפעה של כורכום על מרכיבי התסמונת המטבולית,
הפוטנציאל של רימון לטיפול בתסמונת מטבולית,
ההשפעה של חיטה מלאה לעומת מלוטשת על התגובה הגליקמית,
וההשפעה של שיפון על חיידקי המעי ומדדים מטבוליים.
מחקרים על תפקודי הכליות:
הפוטנציאל של זעפרן לשיפור תפקודי הכליות,
והקשר בין צריכה גבוהה של מזון אולטרה-מעובד והתפקוד הכלייתי.
השְֹפעת צמחי מרפא על התפקוד הקוגניטיבי:
ההשפעה של ג'ינסנג אמריקאי על התפקוד הקוגניטיבי ומצב הרוח,
וג'ינסנג קוריאני אדום להעלאת היכולת הקוגניטיבית.
שלושה מחקרים על רכיבים טבעיים להפחתת רעילות כימותרפיה בקרב חולות סרטן שד,
ומגוון מחקרים בנושאים נוספים:
שני מחקרים על התועלת של תיסוף חומצות שומן בקרב פגים,
הקשר בין המטבוליט TMAO והמצב הבריאותי,
והבטיחות של השתלת צואה לטיפול בזיהומי מעיים חוזרים.
במחקר פיילוט כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוספי מגנזיום בקרב מטופלים עם התסמונת המטבולית ורמת מגנזיום בטווח הנורמה. במחקר נכללו 24 משתתפים אשר חולקו אקראית לנטילת 400 מ"ג/יום תוסף מגנזיום ציטרט או פלסבו למשך 12 שבועות. נמצא כי נטילת מגנזיום הייתה מלווה בעלייה מובהקת בריכוז המגנזיום ובירידה מובהקת בלחץ הדם בהשוואה לנתוני הבסיס. עוד נמצאה ירידה מובהקת ברמת ההמוגלובין המסוכרר בהשוואה לפלסבו, וכן עלייה בריכוז ויטמין D.
החוקרים מסכמים כי בקרב מטופלים עם התסמונת המטבולית, נטילת תוספי מגנזיום תרמה לשיפור האיזון הגליקמי ולירידה בלחץ הדם.
Afitska K, Clavel J, Kisters K, Vormann J, Werner T. Magnesium citrate supplementation decreased blood pressure and HbA1c in normomagnesemic subjects with metabolic syndrome: a 12-week, placebo-controlled, double-blinded pilot trial. Magnes Res. 2021 Aug 1;34(3):130-139. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34859788/
בסקירה מוצגים הממצאים ממחקרים פרה-קליניים וקליניים בהתייחס להשפעה של כורכום ורכיביו הפעילים על מרכיבי התסמונת המטבולית. בסקירה מפורטים הממצאים בהתייחס להשפעה על היפרגליקמיה, היפרליפידמיה, שמנות ויתר לחץ דם, תוך התייחסות למנגנונים המעורבים. מהסקירה עולה כי הפעילות נוגדת הדלקת ונוגדת החמצון עומדת בבסיס ההשפעה המיטיבה של כורכום וכורכומין.
מחקרים שונים הדגימו השפעה נוגדת סוכרת אשר מתבטאת בהגברת שחרור האינסולין, השפעה נוגדת שומנים הקשורה בוויסות רמת השומנים בדם, השפעה נוגדת שמנות באמצעות הפחתת תהליכי ליפוגנזה, והורדת לחץ הדם באמצעות העלאת רמת ה-nitric oxide.
החוקרים מסכמים כי לכורכום וכורכומין חשיבות רבה כטיפול תומך בתסמונת המטבולית, אולם יש לאשש את הממצאים במחקרים קליניים נוספים.
Vafaeipour Z, Razavi BM, Hosseinzadeh H. Effects of turmeric (Curcuma longa) and its constituent (curcumin) on the metabolic syndrome: An updated review. J Integr Med. 2022 Mar 1:S2095-4964(22)00030-9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35292209/
בסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכו העדויות בהתייחס להשפעה של רימון על מרכיבי התסמונת המטבולית, בשל פעילותו נוגדת הדלקת ונוגדת החמצון. בסקירה נכללו 20 מחקרים בהם 828 משתתפים עם מגוון מצבים בריאותיים. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של מיץ רימונים, מיצוי רימונים, מיץ רימונים מועשר בפרוביוטיקה, מיץ רימונים מרוכז, וחומץ רימונים.
נמצא כי קרא עוד
במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של שיפון עשיר בסיבים תזונתיים לעומת חיטה מלוטשת על חיידקי המעי ומדדים מטבוליים. החוקרים מציינים כי מבין הדגנים לשיפון תכולת הסיבים הגבוהה ביותר, וצריכה גבוהה של שיפון נמצאה קשורה בעלייה בתוצרי התססה של חיידקי המעי ובסיכון מופחת לשמנות ולתחלואה מטבולית.
במחקר נכללו 207 משתתפים בגיל 30-70 עם BMI בטווח של 27 עד 35. המשתתפים חולקו אקראית לדיאטת הרזיה היפו-קלורית המכילה מוצרי שיפון עשירים בסיבים או מוצרי חיטה מלוטשת למשך 12 שבועות. נמצא כי צריכת שיפון הייתה מלווה בשינויים בהרכב חיידקי המעי, בדגש על עלייה בריכוז של חיידקים המייצרים בוטיראט (חומצת שומן קצרת שרשרת) וירידה בריכוז של חיידקים המעורבים בתהליכי דלקת. בהתאמה לכך, בקבוצת השיפון נצפתה עלייה בריכוז הבוטיראט בדם.
החוקרים מסכמים כי קרא עוד
במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של קמח חיטה מלאה לעומת חיטה מלוטשת על התגובה הגליקמית, קצב פינוי הקיבה ותחושת השובע. מחקרים אפידמיולוגים וקליניים מצביעים על כך שלצריכת מזונות המבוססים על דגנים מלאים יתרון בהקשר לתגובה הגליקמית. החוקרים מסבירים כי השפעה מיטיבה זאת ככל הנראה נובעת מסך ההרכב וצורת ההכנה של מזונות אלה. חיטה מלאה מכילה בעיקר סיבים לא מסיסים (בשונה משיבולת שועל לדוגמא המכילה כמות גבוהה של סיבים מסיסים), ולכן החוקרים משערים כי לחיטה מלאה לא תהיה השפעה שונה על התגובה הגליקמית בהשוואה לחיטה מלוטשת כאשר המאפיינים האחרים של המזון יהיו דומים, כולל מקור החיטה, צורת המזון, גודל החלקיקים ומידת המסיסות.
במחקר נכללו 16 מתנדבים בריאים אשר צרכו במועדים שונים שש דייסות שהוכנו ממוצרי חיטה שונים מאותו גידול וטחינה: קמח חיטה מלאה (גודל חלקיקים 180 מיקרון), קמח חיטה מלוטשת (180 מיקרון), חיטה שבורה (180-1,700 מיקרון), סמולינה (425 מיקרון), שילוב של קמח עם סובין דק (180 מיקרון), או שילוב של קמח עם סובין גס (הקמח 180 מיקרון והסובין 1,700 מיקרון). קרא עוד
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של זעפרן (Crocus sativus) על תפקודי הכליות בקרב מבוגרים. בסקירה נכללו עשרה מחקרים שנערכו כולם באיראן, בהם סה"כ 523 משתתפים בריאים, חולי סוכרת או טרום-סוכרת, עם הפרעת דיכאון או עם סכיזופרניה.
המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו את הרכיב הפעיל קרוצין במינון 5-30 מ"ג/יום או זעפרן במינון 15-400 מ"ג/יום, משך ההתערבות נע בין 1 ל-13 שבועות.
בניתוח כולל של הנתונים קרא עוד
במחקר עוקבה שנערך בהולנד נבדק הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לירידה בתפקודי הכליות בקרב משתתפים מהאוכלוסייה הכללית. במחקר נכללו 78,346 משתתפים ללא מחלת כליות כרונית בתחילת המחקר. הצריכה של מזון אולטרה-מעובד הוערכה באמצעות שאלוני תזונה (גרם ליום מתוך סך הצריכה התזונתית) ונבדק הקשר לפגיעה בתפקוד הכלייתי שנקבעה בהתאם להתפתחות של מחלת כליות כרונית ומידת הירידה בקצב הסינון הכלייתי. נמצא כי בממוצע 37.7% מהצריכה התזונתית הוגדרה כמזון אולטרה-מעובד.
במהלך תקופת מעקב של 3.6 שנים 2,470 מהמשתתפים (3.2%) הוגדרו עם פגיעה בתפקוד הכלייתי. קרא עוד
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה האקוטית והממושכת של תוסף ג'ינסנג אמריקאי (Panax quinquefolius) על מצב הרוח והתפקוד הקוגניטיבי בקרב צעירים בריאים. במחקר קודם הודגמה ההשפעה המיטיבה של התוסף על הזיכרון לטווח קצר והקשב, ככל הנראה בעקבות השפעה על חיידקי המעי וויסות של מתווכים עצביים כגון אצטילכולין.
במחקר נכללו 61 משתתפים אשר חולקו אקראית לנטילת התוסף או פלסבו, כמוסה אחת ליום עם ארוחת הבוקר למשך שבועיים. כל כמוסה מהתוסף Cereboost® מכילה 200 מ"ג מיצוי ג'ינסנג אמריקאי מתוקנן ל-10-12% ג׳ינסנוסידים. מצב הרוח והתפקוד הקוגניטיבי נמדדו בתחילת המחקר, כאשר ההשפעה האקוטית נמדדה שעתיים, ארבע ושש שעות לאחר הנטילה הראשונה וההשפעה הממושכת נמדדה בסיום ההתערבות. קרא עוד
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של ג'ינסנג קוריאני אדום (Panax ginseng) על נפח החומר האפור במוח, כמדד לתרומתו לשיפור היכולת הקוגניטיבית. במחקר נכללו 51 מתנדבים בריאים אשר חולקו אקראית לקבלת 1 גרם/יום ג'ינסנג קוריאני אדום או פלסבו למשך שמונה שבועות. נפח החומר האפור הוערך באמצעות הדמיית MRI בתחילת המחקר ובסיומו, בנוסף לציון היכולת הקוגניטיבית המבוסס על מדידת התפקודים הניהוליים, קשב וזיכרון.
נמצא כי קרא עוד
להלן שלושה מחקרים העוסקים בפוטנציאל של רכיבים טבעיים לטיפול בסרטן שד.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה המגינה של פרוביוטיקה מפני פגיעה קוגניטיבית על רקע הטיפול הכימותרפי בחולות סרטן שד, וכן בחינת המנגנונים המעורבים. החוקרים מסבירים כי פגיעה קוגניטיבית על רקע טיפול כימותרפי הינה שכיחה בקרב חולי סרטן ומלווה בפגיעה באיכות החיים, כאשר הטיפול במקרים אלו מהווה אתגר קליני.
במחקר נכללו 159 חולות עם ממאירות בשלב 1 עד 3 אשר נדרשו לטיפול כימותרפי. המשתתפות חולקו אקראית לקבלת תוסף פרוביוטיקה (BIFICO) במינון שלוש כמוסות פעמיים ביום, או פלסבו, במהלך תקופת הטיפולים. הכמוסות הכילו שלושה סוגי חיידקים ביחס דומה: Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus ו-Enterococcus faecalis. סדרת מבדקים נוירו-פסיכולוגיים, בדיקות דם ודגימות צואה נאספו יום אחד לפני התחלת סבב הטיפולים ו-21 יום לאחר סיום הסבב האחרון.
נמצא כי קרא עוד
במחקר פרה-קליני נבדקה התרומה של קוורצטין להפחתת הרעילות הלבבית של טיפול משולב של דוקסורוביצין וציקלופוספמיד בסרטן שד שלילי לשלושת הסמנים (טריפל נגטיב). החוקרים מסבירים כי זוהי אסטרטגיית הטיפול השכיחה ביותר, אולם היישום הקליני שלה מוגבל בשל השפעות שליליות חמורות על שריר הלב הנובעות מעקה חמצונית גבוהה. לקוורצטין פעילות נוגדת חמצון משמעותית ולפיכך נבדקה השְֹפעתו המגינה כנגד רעילות לבבית על רקע הטיפול הכימותרפי.
בניסוי שבוצע על דגימות תאים נמצא כי קרא עוד
בסקירה מציגים החוקרים את התפקיד של פיפרין בעיכוב השגשוג של תאי סרטן השד והשילוב שלו עם הטיפול הכימותרפי. במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים בעיקר ממחקרים פרה-קליניים העוסקים במנגנוני הפעולה של פיפרין כנגד סרטן השד: השפעה על מחזור התא ומוות תאי; השפעה על מסלולי התקשורת התאית; צמצום גורמי שעתוק; עיכוב הצמיחה של הגידול הסרטני.
החוקרים מראים כי קרא עוד
להלן שני מחקרים אקראיים מבוקרים העוסקים בתועלת של תיסוף חומצות שומן במצבים של לידה מוקדמת.
במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תיסוף שמן עשיר ב-DHA על הרכב חלב האם בקרב נשים לאחר לידת פג. החוקרים מסבירים, כי פגים מאופיינים בחסר חומצות שומן רב בלתי רוויות ארוכות שרשרת, בעיקר DHA אשר קשורה בסיכון מוגבר להתפתחות מחלת ריאות כרונית (BPD - bronchopulmonary dysplasia). בשני מחקרים קודמים לא נמצאה תועלת ל-DHA במניעת BPD.
במסגרת המחקר נבדק פרופיל חומצות השומן בחלב האם 14 ימים לאחר הלידה בקרב נשים שילדו לפני שבוע 29 להריון. בטווח של עד 72 שעות מהלידה, הנשים חולקו אקראית לקבלת שמן אצות עשיר ב-DHA במינון 1.2 גרם ליום, או פלסבו. נמצא כי הכמות הכללית של חומצות השומן (מ"ג/מ"ל) הייתה דומה בשתי הקבוצות, אולם התיסוף תרם לעלייה ב-DHA ביחס לסך חומצות השומן (0.95% לעומת 0.34% בקבוצת הפלסבו) וכן לעלייה ב-EPA ובאומגה 6 מהסוג DPA לעומת ירידה באומגה 3 מהסוג DPA (איזומרים שונים של DPA). עוד נמצא כי התיסוף היה מלווה ביחס גבוה יותר של DHA לחומצה ארכידונית ושל אומגה 3 לאומגה 6.
מסקנת החוקרים היא קרא עוד
במחקר אקראי מבוקר נבדקה התרומה של תיסוף חומצות שומן להפחתת הסיכון לרטינופתיה של פגות. החוקרים מסבירים כי חסר חומצה ארכידונית ו-DHA במצבים של לידה מוקדמת מאוד קשור בסיכון מוגבר לתחלואה של הפג, כולל רטינופתיה של פגות אשר פוגעת ברשתית העין כתוצאה מהתפתחות לא תקינה של כלי הדם. המחקר נערך בשלושה בתי חולים בשבדיה וכלל סה"כ 206 פגים שנולדו לפני שבוע 28 להריון.
הפגים חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות שבטווח של שלושה ימים מהלידה החלה לקבל תיסוף אנטרלי של שמן המכיל 100 מ"ג/ק"ג/יום חומצה ארכידונית ו-50 מ"ג/ק"ג/יום DHA עד לגיל התואם לשבוע 40 להריון, או לקבוצת הביקורת שלא קיבלה כל תיסוף. נמצא כי קרא עוד
בסקירה מקיפה נבדקו ההשלכות הבריאותיות של המטבוליט TMAO (Trimethylamine-N-oxide). מטבוליט זה מיוצר על ידי חיידקי המעי מרכיבים תזונתיים המצויים בעיקר במזונות מהחי. מחקרים רבים מצאו קשר בין TMAO בדם ובין סיכון מוגבר למגוון מחלות ומצבים בריאותיים ומשוער כי רמת TMAO עשויה לשמש כסמן למצב הבריאותי הקשור בחיידקי המעי.
בסקירה נכללו 24 מטה-אנליזות אשר בדקו את הקשר בין TMAO ובין תמותה, תחלואה קרדיווסקולרית, סוכרת, סרטן ותפקודי כליות, וכן 82 מחקרים תצפיתיים בהם נבדקו 18 תוצאות בריאותיות שונות.
בניתוח כולל של הנתונים החוקרים מסכמים כי קרא עוד
במאמר דנים החוקרים בהשפעות ארוכות הטווח של השתלת צואה לטיפול בזיהומי מעיים חוזרים של החיידק קלוסטרידיום דיפיצילה. השתלת צואה הינה טיפול חדשני שמטרתו לחדש את חיידקי המעי של המטופל באמצעות החדרת תרומת צואה מאדם בריא למערכת העיכול. החוקרים מציינים כי בעוד שקיימות עדויות רבות בהתייחס ליעילות בטווח הקצר ולהשפעות שליליות, העדויות לגבי ההשפעה ארוכת הטווח הינן מוגבלות. במאמר זה מוצגים נתונים ממעקב ארוך טווח אחר משתתפים ממחקר אקראי מבוקר שבדק את היעילות של השתלת צואה לטיפול בזיהום חוזר של קלוסטרידיום דיפיצילה, וכן סקירה של עדויות ממחקרים נוספים.
במעקב נכללו 34 מטופלים שקיבלו טיפול באמצעות השתלת צואה, מהם שבעה מטופלים היו עדיין בחיים לאחר יותר מעשר שנות מעקב והקשר עם שלושה מטופלים אבד. החוקרים מדווחים כי קרא עוד