עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש מאי 2022 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 25/05/2022

 

הסקירה השבוע ממוקדת כולה באומגה 3 וכורכום.

 

נתחיל עם מגוון מחקרים על אומגה 3:

 

סקירה על ההשפעה של אומגה 3 על המטבוליזם,

אומגה 3 לטיפול בפגיעה לבבית על רקע נגיפי,

ותוסף שמן קריל לטיפול ברמות גבוהות מאוד של טריגליצרידים,

אומגה 3 למיתון תהליכי הזדקנות,

אומגה 3 להקלה על כאבי מחזור,

אומגה 3 להקלה על תסמיני קורונה,

והקשר בין אינדקס אומגה 3 ומדדים של תאי הדם.

 

ונמשיך עם מגוון מחקרים על כורכום:

 

כורכומין לטיפול בנשים עם דלקת מפרקים שגרונית,

השימוש בכורכומין כחלק מהטיפול במחלות אוטואימוניות,

ההשפעה של כורכומין בקרב חולי סרטן קולורקטלי המקבלים כימותרפיה,

כיצד תוסף כורכום עשוי לתרום לשיפור מצב הרוח?

כורכומין לטיפול בילדים,

מהי היעילות של כורכומין לטיפול בתסמונת השחלות הפוליציסטיות?

ההשפעה של כורכומין על מערכת הרבייה,

והערכת היעילות של כורכומין במחקרים קליניים.

 

 

ההשפעה של אוֹמגה 3 על המטבוליזם

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה ההשפעה של תיסוף אומגה 3 על המטבוליזם. החוקרים מסבירים כי תהליך ההזדקנות לרוב מאופיין בעלייה במסת השומן ובירידה במסת הגוף הרזה ובקצב המטבולי הבסיסי במנוחה (RMR - Resting Metabolic Rate), שינויים הקשורים בעלייה בסיכון להתפתחות תחלואה.

מספר מחקרים הציעו כי להגברת הצריכה של אומגה 3 עשויה להיות השפעה מיטיבה באמצעות הגברת ההוצאה האנרגטית והעלאת ה-RMR. בסקירה נכללו שבעה מחקרים קליניים בהם 245 משתתפים בטווח גיל ממוצע של 20-68. מרבית המשתתפים היו בריאים אך נכללו גם משתתפים עם עודף משקל או שמנות, משתתפים עם תנגודת לאינסולין וכן חולי סרטן לבלב עם קכקסיה. המשתתפים קיבלו תוספי אומגה 3 במינון 2.2 עד 4 גרם (לרוב EPA ו-DHA ביחס של 2 ל-1) בהשוואה לפלסבו למשך שישה עד 26 שבועות.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי באופן כללי לא היו הבדלים מובהקים ב-RMR. עם זאת בקבוצת ההתערבות ה-RMR היה גבוה יותר לאחר תקנון למסת הגוף הרזה בהשוואה לקבוצת הפלסבו. בנוסף, בניתוח לפי תתי-קבוצות נמצא כי ההשפעה של אומגה 3 הייתה משמעותית יותר בקרב נשים ובקרב משתתפים עם BMI מעל 25.

החוקרים מסכמים כי תוצאות המחקר מצביעות על כך שאומגה 3 עשויה להשפיע על המטבוליזם ובכך לסייע בהפחתת הסיכון לתחלואה כרונית, אולם יש להמשיך ולבחון את ההשפעות ארוכות הטווח ואת היישום הקליני. 

Yarizadeh H, Hassani B, Nosratabadi S, Baharlooi H, Asadi S, Bagherian SA, Islam S, Djafarian K, Mirzaei K. The Effects of Omega-3 Supplementation on Resting Metabolic Rate: A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials. Evid Based Complement Alternat Med. 2021 Dec 22;2021:6213035. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34976098/

 

 

אוֹמגה 3 לטיפול בפגיעה לבבית על רקע נגיפי

במחקר אקראי מבוקר נבדקה התרומה של אומגה 3 לטיפול בפגיעה לבבית על רקע נגיפי. החוקרים מסבירים כי זיהום נגיפי הינו הגורם השכיח ביותר לדלקת בשריר הלב (מיוקרדיטיס), מחלה הפוגעת באוכלוסייה בכל שכבות הגיל. מחקרים עדכניים מצביעים על הקולטנים מסוג TLR כיעד מטרה לטיפול, שכן קולטנים אלה מפעילים את התגובה הדלקתית בתאי שריר הלב שהינה מנגנון ההגנה הראשוני.

למחקר גויסו משתתפים שאושפזו בבית חולים בסין, 50 משתתפים ללא מיוקרדיטיס ששימשו כקבוצת ביקורת, 40 מטופלים שקיבלו את הטיפול הסטנדרטי בלבד ו-36 מטופלים שקיבלו אומגה 3 בנוסף לטיפול הסטנדרטי. אומגה 3 ניתנה בצורת כמוסות שמן דגים במינון 4 גרם ליום, כל כמוסה של 1 גרם הכילה 400 מ"ג EPA ו-200 מ"ג DHA.

נמצא כי נטילת אומגה 3 תרמה לוויסות הביטוי של קולטנים מסוג TLR, להעלאת הפעילות נוגדת החמצון, להפחתת ההפרשה של מתווכי דלקת, להפחתת הפגיעה הלבבית ולשיפור פעילות הלב. החוקרים מסכמים כי אומגה 3 עשויה להוות אסטרטגיה חדשה לטיפול בפגיעה לבבית על רקע נגיפי.    

Ping Z, Lang H, Yuliang Z, Xiao H, Shao L. ω-3 fatty acid alleviates virus-induced myocardial injury by regulating TLR4 and TLR3 expression. Int Immunopharmacol. 2021 Oct;99:107973. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34298398/

 

 

תוסף שמן קריל לטיפול ברמות גבוהות מאוד של טריגליצרידים

במחקר אקראי מבוקר נבדקה היעילות והבטיחות של שמן קריל, כמקור לאומגה 3, בקרב מטופלים עם רמות גבוהות מאוד של טריגליצרידים. קריל הינו סוג של סרטן קטן חסר חוליות התוסף, אשר משווק תחת השם המסחרי CapRe,הינו פיתוח חדשני המבוסס על אומגה 3 גם בצורה של חומצות שומן חופשיות וגם כחלק ממבנה פוספוליפידי ביחס שווה, עם ספיגה וזמינות ביולוגית גבוהה ויתרון בכך שאינו מוביל לעליה ב-LDL. 

הניתוח הנוכחי מבוסס על התוצאות משני מחקרים זהים, במחקר אחד נכללו משתתפים מ-71 מרכזים בארה"ב ובמחקר השני נכללו משתתפים מ-93 מרכזים בארה"ב, קנדה ומקסיקו. כל המשתתפים היו עם רמת טריגליצרידים בצום של 500 עד 1,500 מ"ג/דצ"ל, עם או בלי טיפול תרופתי להורדת רמות השומנים.

המשתתפים חולקו אקראית לנטילת ארבעה גרם ליום שמן קריל או פלסבו למשך 26 שבועות. מדד המטרה העיקרי היה אחוז השינוי ברמת הטריגליצרידים לאחר 12 שבועות, ובנוסף נבדקה מגמת השינוי בסיום תקופת ההתערבות. סך הכול נכללו בניתוח 520 משתתפים בני 55 בממוצע, BMI ממוצע של 31.5, ורמת טריגליצרידים ממוצעת של 701 מ"ג/דצ"ל. מבין המשתתפים, ל-53% הייתה סוכרת ו-48% נטלו סטטינים.

נמצא כי קרא עוד

 

 

 

אוֹמגה 3 למיתון תהליכי הזדקנות

בהתבסס על נתונים ממחקר אקראי מבוקר, במחקר הנוכחי נבדקה ההשפעה של אומגה 3 על סמנים של הזדקנות תאית. החוקרים מסבירים כי רמות גבוהות של אומגה 3 נמצאו קשורות בטלומרים ארוכים יותר, בהפחתת תהליכי דלקת ובהפחתת תגובת הסטרס, אולם לא ידוע מהי ההשפעה של נטילת תוספים.

במחקר נכללו 138 משתתפים בגיל הביניים עם עודף משקל ואורח חיים יושבני. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת אומגה 3 במינון 2.5 או 1.25 גרם/יום, או לנטילת פלסבו, למשך ארבעה חודשים. בתחילת תקופת ההתערבות ובסיומה כל המשתתפים עברו מבחן אשר גורם לתגובת סטרס, כאשר דגימת רוק ובדיקות דם נלקחו לפני המבחן ואחריו ונמדדה רמת הקורטיזול ברוק, רמת האנזים טלומראז (המעורב בהארכת הטלומרים) בלימפוציטים, והריכוז של ציטוקינים דלקתיים.

נמצא כי קרא עוד

 

 

 

אוֹמגה 3 להקלה על כאבי מחזוֹר

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של אומגה 3 על כאבי מחזור. בסקירה נכללו חמישה מחקרים בהם סה"כ 302 משתתפות בנות 21 בממוצע.

המשתתפות חולקו אקראית לנטילת שמן דגים במינון 120-500 מ"ג/יום למשך 2-3 חודשים בהשוואה לקבוצת ביקורת שקיבלה פלסבו.

בכל המחקרים המשתתפות התבקשו לדרג את רמת הכאב על סולם בין 0 ל-10. בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי נטילת שמן דגים הייתה מלווה בהפחתת חומרת הכאב בהשוואה לפלסבו.

החוקרים מסכמים כי קרא עוד

 

 

 

אוֹמגה 3 להקלה על תסמיני קוֹרונה

במחקר אקראי מבוקר שנערך באיראן, נבדקה התרומה של אומגה 3 לשיפור התסמינים קליניים בקרב חולי קורונה (Covid-19) מאושפזים.

במחקר נכללו 30 מטופלים אשר חולקו אקראית לקבלת 2 גרם ליום DHA + EPA בנוסף לטיפול הסטנדרטי (הידרוקסי-כלורוקין), או לקבלת הטיפול הסטנדרטי בלבד. מדדי המטרה כללו את מדדי הדלקת CRP ו-ESR ותסמינים קליניים כגון כאב, עייפות, ירידה בתיאבון ואובדן חוש ריח, וכן נבדקו תפקודי הכבד.

נמצא כי קרא עוד

 

 

 

הקשר בין אינדקס אוֹמגה 3 ומדדים של תאי הדם

להלן שני מחקרים תצפיתיים בהם נבדק הקשר בין אינדקס אומגה 3 ומדדים שונים של תאי הדם הלבנים והאדומים. אינדקס אומגה 3 (O3I) הוא מדד לקביעת הרמה של EPA ו-DHA בדם ומשמש כסמן להערכת הסיכון לתחלואה, בדגש על תחלואה קרדיווסקולרית.

במחקר הראשון נבדק הקשר בין אינדקס אומגה 3 ובין יחס נויטרופילים ללימפוציטים (NLR) בקרב מבוגרים. החוקרים מסבירים כי יחס זה מהווה סמן להימצאות דלקת מערכתית ולמדידת האיזון בין מערכת החיסון המולדת והנרכשת. רמה נמוכה של O3I וכן רמה גבוהה של NLR נמצאה קשורה בסיכון מוגבר לתחלואה כרונית ולתמותה, כולל תחלואה קרדיווסקולרית וסרטן.

במחקר נכללו הנתונים של 28,871 משתתפים בריאים מעל גיל 18 ללא עדות לדלקת (רמת CRP נמוכה), אשר עברו הערכת קלינית שגרתית. נמצא קרא עוד

 

במחקר השני נבדק הקשר בין אינדקס אומגה 3 ובין פיזור גודל כדוריות הדם האדומות (RDW) בקרב מבוגרים. החוקרים מסבירים כי יש עדויות מחקריות לכך שרמה נמוכה של O3I וכן עלייה ב-RDW מהווים גורמי סיכון לתמותה מכל גורם.

במחקר נכללו הנתונים של 25,485 משתתפים בריאים מעל גיל 18. נמצא קרא עוד

 

 

 

כוּרכומין לטיפול בנשים עם דלקת מפרקים שגרוֹנית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף כורכומין בקרב נשים עם דלקת מפרקים שגרונית. במחקר נכללו 48 מטופלות אשר חולקו אקראית לנטילת 500 מ"ג/יום כורכומין או פלסבו למשך שמונה שבועות. בתחילת המחקר ובסיומו נאספו בדיקות דם, מדדים אנתרופומטריים, הערכת הצריכה התזונתית ורמת הפעילות הגופנית.

נמצא כי קרא עוד

 

 

 

השימוש בכוּרכומין כחלק מהטיפול במחלות אוֹטואימוניות

בסקירה דנים החוקרים בפעילות המווסתת חיסונית של כורכומין בהקשר של מחלות אוטואימוניות מערכתיות, בהתבסס על ממצאים פרה-קליניים וקליניים. החוקרים מסבירים כי מחלות כמו דלקת מפרקים שגרונית, טרשת נפוצה או זאבת אדמנתית מערכתית מאופיינות בירידה בוויסות של מערכת החיסון הפוגעת ביכולת הגוף להגן מפני סיבוכים שונים. לכורכומין השפעה מעכבת על תהליכי דלקת, עקה חמצונית, שגשוג תאים סרטניים, מוות תאי וזיהומים, אולם העדויות לגבי השְֹפעתו על התגובה החיסונית הינן מוגבלות.

במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים לגבי ההשפעה של כורכומין בדלקת מפרקים שגרונית, במחלות עור (כולל זאבת, סקלרודרמה ופסוריאזיס), מחלות של מערכת העצבים (כולל טרשת נפוצה ומיאסטניה גרביס), מחלות מעי דלקתיות וגלומרולונפריטיס.

מהסקירה עולה כי קרא עוד

 

 

 

ההשפעה של כוּרכומין בקרב חולי סרְטן קולורקטלי המקבלים כימותרפיה

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של כורכומין על ציטוקינים דלקתיים ועל איכות החיים בקרב חולי סרטן קולורקטלי המקבלים כימותרפיה.

במחקר נכללו 72 מטופלים מעל גיל 20 עם סרטן קולורקטלי בשלב 3 המקבלים כימותרפיה לאחר ניתוח. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת 500 מ"ג/יום כורכומין או פלסבו למשך שמונה שבועות. בתחילת ההתערבות ובסיומה נבדקה הרמה של מדדי הדלקת CRP ו-ESR ושל ציטוקינים דלקתיים, ובנוסף נבדקה איכות החיים של המטופלים.

נמצא כי קרא עוד

 

 

 

כיצד תוסף כוּרכום עשוי לתרום לשיפור מצב הרוח?

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של כורכום על מדדי דלקת והבריאות הנפשית בקרב משתתפים בריאים עם עודף משקל. במחקר נכללו 90 משתתפים, אשר חולקו אקראית לנטילת תוסף כורכום או פלסבו למשך 12 שבועות.

בתחילת המחקר ובסיומו נבדקו מדדי דלקת בדם ושאלונים להערכת הבריאות הנפשית ומצב הרוח. התוסף הופק באמצעות שילוב של מיצוי מיימי ומיצוי בפחמן דו-חמצני של שורש כורכום.

נמצא כי קרא עוד

 

 

 

כוּרכומין לטיפול בילדים

בסקירה שיטתית הוערכה היעילות הקלינית והבטיחות של תוספי כורכומין בקרב ילדים. בסקירה נכללו 16 מחקרים, מהם 12 מחקרים אקראיים מבוקרים ו-4 מחקרים לא מבוקרים. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה בקרב ילדים עם מגוון מחלות. בכל המחקרים נעשה שימוש בכורכומין בנטילה פומית, עם שימוש בתוספים מסוגים שונים ובמינונים שונים בטווח של 45 עד 4,000 מ"ג/יום למשך שניים עד 48 שבועות.

במסגרת הסקירה מוצגים הממצאים ממחקרים בהם נכללו ילדים עם מחלות דלקתיות וחיסוניות (אסתמה, מחלות מעי דלקתיות ודלקת מפרקים אידיופטית של גיל הילדות) תוך דיון במנגנוני הפעולה, ילדים עם שמנות ומחלות מטבוליות, וילדים עם מחלות אחרות (מחלת כליה פוליציסטית אוטוזומלית דומיננטית, ציסטיק פיברוזיס, טטרלוגיה על שם פאלוט ומחלות זיהומיות).

מהסקירה עולה כי קרא עוד

 

 

 

מהי היעילות של כוּרכומין לטיפול בתסמונת השחלות הפוֹליציסטיות?

בסקירה שיטתית מוצגים הממצאים לגבי ההשפעה של כורכומין על מדדים הקשורים בתסמונת השחלות הפוליציסטיות. בסקירה נכללו שמונה מחקרים שנערכו בקרב חיות מעבדה וחמישה מחקרים אקראיים מבוקרים. במחקרים אלה נכללו 265 נשים בגיל ממוצע של 27-31 ו-BMI ממוצע של 27-30.

המשתתפות בקבוצת ההתערבות קיבלו כורכומין במינון 500 עד 1,500 מ"ג/יום למשך שישה עד 12 שבועות. במחקרים שנערכו בחיות מעבדה הודגמה באופן כללי השפעה מיטיבה על ההפרעות ההורמונליות והמטבוליות הקשורות בתסמונת השחלות הפוליציסטיות. השפעות מיטיבות אלה נמצאו באופן חלקי בלבד גם במחקרים הקליניים.

לפיכך, החוקרים מסכמים כי קרא עוד

 

 

 

ההשפעה של כוּרכומין על מערכת הרבייה

בסקירה דנים החוקרים בהשפעה של כורכומין במצבים שונים של בעיות במערכת הרבייה, בדגש על פעילותו נוגדת הדלקת והמווסתת חיסונית. במסגרת הסקירה מוצגים ממצאים ממחקרים פרה-קליניים וקליניים המציגים את המאפיינים העיקריים של כורכומין ופעילותו הרפואית ואת השְֹפעתו במערכת הרבייה הגברית והנשית. ספציפית, מפורטים ממצאים בהתייחס לזיהומים וגינאליים, תסמונת קדם וסתית, תסמונת השחלות הפוליציסטיות, הפלות חוזרות, רעלת הריון, סוכרת הריון ואנדומטריוזיס.

להלן המצצאים העיקריים: קרא עוד

 

 

 

הערכת היעילות של כוּרכומין במחקרים קליניים

בסקירה שיטתית הוערכה היעילות הקלינית הפוטנציאלית של כורכומין, בדגש על מניעת סרטן. החוקרים מסבירים כי ישנן עדויות פרה-קליניות רבות לגבי היעילות של כורכומין במחלות שונות, אולם העדויות הקליניות הינן מוגבלות.

במסגרת הסקירה נבדק המספר והאיכות של מחקרים אקראיים מבוקרים בהם נבדקה ההשפעה של כורכומין בהתייחס לכל פתולוגיה.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם