טיפול ביתר לַחץ דם | טיפול בדִיכאון | גִ'ינסנג ופעילות גופנית
טיפול ביתר לחץ דם בעזרת ויטמינים ותזונה:
רמה גבוהה של ויטמין D קשורה בסיכון מופחת ליתר לחץ דם,
הקשר בין דיאטת DASH והפחתת לחץ הדם,
והקשר בין צריכת חלבון ויתר לחץ דם.
טיפול בדיכאון בעזרת ויטמינים ורכיבים טבעיים:
ויטמין E להקלה על תסמיני דיכאון וחרדה,
פרופוליס להקלה על תסמיני דיכאון,
וגוג'י ברי לדיכאון בקרב מתבגרים.
הקשר שבין ג'ינסנג ופעילות גופנית:
ג'ינסנג לשיפור הסיבולת הגופנית,
והתרומה של ג'ינסנג קוריאני לפעילות השריר.
הטיפול ביתר לַחץ דם
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים תצפיתיים הוערך הקשר בין רמת ויטמין D בדם ובין יתר לחץ דם בקרב מבוגרים. בסקירה נכללו 70 מחקרים, מהם 10 מחקרי עוקבה פרוספקטיביים, מחקר מקרה-ביקורת אחד ו-59 מקרי חתך.
בניתוח כולל של מחקרי העוקבה נמצא סיכון נמוך ב-16% ליתר לחץ דם בקרב משתתפים עם רמת ויטמין D גבוהה לעומת נמוכה. בניתוח מנה-תגובה החוקרים מראים כי כל עלייה של 25 ננומול/ליטר ברמת ויטמין D בדם הייתה קשורה בירידה של 5% בסיכון ליתר לחץ דם. עם זאת, הקשר לא היה ליניארי כך שרמת הסיכון הייתה הנמוכה ביותר עבור רמה של 45-70 ננומול/ליטר ורמה גבוהה יותר הייתה קשורה בסיכון מוגבר. תוצאות דומות נמצאו גם במחקרי החתך שהראו כי הסיכוי לסבול מיתר לחץ דם היה נמוך ב-16% והסיכוי לקדם יתר לחץ דם היה נמוך ב-25% בקרב משתתפים עם רמות ויטמין D גבוהות לעומת נמוכות. ניתוח מנה-תגובה מצביע על כך שהסיכוי להימצאות של יתר לחץ דם נמוך ב-6% עבור כל עלייה של 25 ננומול/ליטר ברמת ויטמין D.
מכאן, העדויות ממחקרים תצפיתיים שונים מצביעות על כך ששמירה על רמת ויטמין D תקינה קשורה בסיכון מופחת ליתר לחץ דם.
Mokhtari E, Hajhashemy Z, Saneei P. Serum Vitamin D Levels in Relation to Hypertension and Pre-hypertension in Adults: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Epidemiologic Studies. Front Nutr. 2022 Mar 10;9:829307.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35360696/
במחקר תצפיתי נבדק הקשר בין דיאטת DASH ולחץ הדם, תוך התייחסות לרמת הנתרן והאשלגן ולמסלולים המטבוליים המעורבים. כחלק ממחקר חתך רב-לאומי, במחקר זה נכללו הנתונים של 2,164 משתתפים מארה"ב ו-496 משתתפים מבריטניה בטווח הגיל 40-59.
נמצא כי היענות גבוהה יותר לדיאטת DASH הייתה קשורה ברמה גבוהה יותר של אשלגן, בהתאם למדידת האשלגן בשתן. כמו כן, כל עלייה של 5 נקודות בציון ההיענות לדיאטת DASH (בסקאלה של 7 עד 35) הייתה קשורה בלחץ דם סיסטולי נמוך ב-1.35 מ"מ כספית, כאשר קשר זה היה תלוי ברמת האשלגן אך לא ברמת הנתרן. החוקרים זיהו מספר מטבוליטים ספציפיים שהיו מעורבים בקשרים בין אשלגן, לחץ הדם ודיאטת DASH. בהתאם לממצאים אלה, החוקרים מסכמים כי היענות גבוהה לדיאטת DASH הייתה קשורה בירידה בלחץ הדם ובעלייה ברמת האשלגן, באופן בלתי תלוי ברמת הנתרן.
דיאטת DASH מבוססת על צריכה גבוהה של פירות, ירקות ומזונות נוספים עשירים באשלגן, והפחתת הצריכה של מזונות מעובדים עשירים בנתרן, ובכך משפיעה על לחץ הדם דרך כמה מסלולים מטבוליים, אולם יש לאשש את ההשפעה של דיאטת DASH על המסלולים שזוהו במחקרים נוספים.
Chan Q, Wren GM, Lau CE, Ebbels TMD, GIBSon R, Loo RL, Aljuraiban GS, Posma JM, Dyer AR, Steffen LM, Rodriguez BL, Appel LJ, Daviglus ML, Elliott P, Stamler J, Holmes E, Van Horn L. Blood pressure interactions with the DASH dietary pattern, sodium, and potassium: The International Study of Macro-/Micronutrients and Blood Pressure (INTERMAP). Am J Clin Nutr. 2022 Jul 6;116(1):216-229. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35285859/
במחקר עוקבה שנערך בסין נבדק הקשר בין הצריכה של חלבון ממקורות שונים ובין יתר לחץ דם. במחקר נכללו הנתונים של 12,177 משתתפים בסקר הבריאות והתזונה הלאומי. הצריכה התזונתית הוערכה בהתאם לדיווח הצריכה התזונתית במהלך 3 ימים ובדיקת המצרכים הקיימים במשק הבית, ולכל משתתף חושב ציון של צריכת חלבון המבוסס סוגי החלבונים וכמותם. המשתתפים עם צריכת החלבון הנמוכה ביותר (חמישון תחתון) צרכו עד 10.6% חלבון מסך הצריכה הקלורית לעומת המשתתפים עם הצריכה הגבוהה ביותר (חמישון עליון) שצרכו מעל 14% חלבון מסך הצריכה הקלורית. במהלך תקופת מעקב חציונית של 6.1 שנים כ-35% מהמשתתפים אובחנו עם יתר לחץ דם.
החוקרים זיהו מספר קשרים בין צריכת חלבון ממקורות שונים ובין הסיכון להתפתחות של יתר לחץ דם:
מכאן, החוקרים מסיקים כי קרא עוד
טיפול בדִיכאון
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה ההשפעה של ויטמין E על דיכאון וחרדה. החוקרים מסבירים כי למסלולים נוגדי חמצון ונוגדי דלקת תפקיד בדיכאון וחרדה, כאשר עשויה להיות מעורבות לרמה נמוכה של נוגדי חמצון, כגון ויטמין E.
בסקירה נכללו 12 מחקרים אקראיים מבוקרים, ארבעה מחקרים כללו נשים בלבד ועסקו בדיכאון על רקע לידה, גיל המעבר או תסמונת השחלות הפוליציסטיות, שני מחקרים התמקדו בקשישים ובשאר המחקרים נכללו משתתפים עם מצבים בריאותיים שונים. בשלושה מחקרים נבדקה ההשפעה של ויטמין E בלבד ובמחקרים האחרים נבדק ויטמין E בשילוב רכיבים נוספים כגון אומגה 3. במחקרים אלה נעשה שימוש בויטמין E בצורות ובמינונים שונים בהשוואה לפלסבו או לטיפול אחר, כאשר ברוב המחקרים המינון היה גבוה משמעותית מהמינון המומלץ של 15 מ"ג/יום (1 מ"ג אלפא-טוקופרול שווה ערך ל-1.5 יחב"ל ויטמין E טבעי או 2.22 יחב"ל ויטמין E סינטטי).
בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו שנערך בסין נבדקה היעילות הקלינית והבטיחות של גוג'י ברי (Lycium barbarum) לטיפול בדיכאון תת-קליני בקרב מתבגרים. במחקר נכללו 29 משתתפים בגיל 12-18 עם ציון של 15-25 במדד Beck Depression Inventory, ציון המעיד על תסמיני דיכאון מתחת לסף של הפרעת דיכאון קלינית.
המשתתפים חולקו אקראית לנטילת 300 מ"ג/יום תוסף מיצוי פוליסכרידים מגוג'י ברי או פלסבו למשך 6 שבועות. נמצא כי קרא עוד
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות והבטיחות של פרופוליס כטיפול משלים בהפרעת דיכאון. במחקר נכללו 54 מטופלים בטווח הגיל 18-65 הנוטלים טיפול תרופתי ממשפחת SSRIs וללא הפרעות נפשיות נוספות.
המשתתפים חולקו אקראית לנטילת 1,000 מ"ג/יום פרופוליס או פלסבו למשך שישה שבועות. יעילות ההתערבות הוערכה באמצעות השינוי בשני מדדים להערכת דיכאון (Hamilton Rating Scale for Depression - HAMD, Beck Depression Inventory - BDI). בסיום תקופת ההתערבות נמצא קרא עוד
גִ'ינסנג ופעילות גופנית
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים התערבותיים הוערכה התרומה של ג'ינסנג (Panax ginseng) לשיפור הסיבולת בתנאים של פעילות אירובית בקרב מבוגרים בריאים. בסקירה נכללו 5 מחקרים בהם סה"כ 90 משתתפים. במחקרים אלה בוצעה פעילות אירובית (ריצה או אופניים) ונבדקה ההשפעה של תיסוף ג'ינסנג לעומת קבוצת ביקורת. בשלושה מחקרים מוצלבים נבדקה ההשפעה האקוטית של 5 מ"ג ג'ינסנואידים (מהזן P. Notoginseng או P. Ginseng), או של 200 מ"ג צמח (P. Ginseng). בשני מחקרים נוספים נבדקה ההשפעה של 1,350 מ"ג/יום (P. Notoginseng) למשך 30 יום ושל 200 מ"ג/יום (P. Ginseng) למשך 21 יום.
בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד
במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של ג'ינסנג קוריאני (Panax ginseng) על השרירים במהלך ולאחר אימון אקסצנטרי (אימון המיועד להארכת השריר). במחקר נכללו 10 ספורטאים אשר נטלו ג'ינסנג קוריאני או פלסבו, כל אחד למשך 8 ימים. ביום החמישי להתערבות המשתתפים ביצעו אימון אקסצנטרי ונמדדה רמת המאמץ הנתפסת, הפעילות החשמלית בשריר (אלקטרומיוגרפיה), וריכוז החומצה הלקטית וקריאטין קינאז. בנוסף, נמדד הנזק לשריר וכאבי שרירים מאוחרים (DOMS) לאחר 24, 48 ו-72 שעות.
נמצא כי קרא עוד