תפוח ודבש, רימון ותמרים - התועלת הבריאותית בסימני החג
תפוח ודבש:
דבש ופרופוליס לטיפול בהרפס,
טיפות דבש מאנוקה לטיפול בהפרעות בבלוטות המייבומיאן,
חומץ תפוחים לשיפור מדדים מטבוליים,
ההשפעה של תפוח ודבש על ריכוז החומצה האורית,
והאם לדבש השפעה על פרופיל השומנים בדם?
רימון:
תוסף רימון לנשים בגיל המעבר,
תוסף רימון וקקאו לשיפור מאפייני ההזדקנות בקרב גברים,
מיצוי רימון מותסס להגנה מפני הזדקנות העור,
רימון להפחתת העקה החמצונית,
מיצוי רימון כטיפול משלים במחלת כבד שומני,
וההשפעה המטבולית של מיץ רימון.
תמרים:
תמרים בסוף ההריון לקיצור מהלך הלידה,
ההשפעה הגלקטגוגית של תמרים,
תמרים לשיפור התפקוד המיני,
מלח ותמרים לסובלים מאובדן חוש טעם על רקע מחלת הקורונה,
והאם צריכת תמרים או צימוקים משפיעה על האיזון הגליקמי?
תפוח ודבש
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים קליניים הוערכה היעילות של דבש ופרופוליס לעומת הטיפול התרופתי בנגעי הרפס סימפלקס (HSV). בסקירה נכללו תשעה מחקרים בהם 2,093 משתתפים מגיל שנתיים ועד 80, מרביתם נשים.
מבין כלל המשתתפים, 46% קיבלו טיפול תרופתי (acyclovir), 26% קיבלו דבש, 23% קיבלו פרופוליס ו-5% קיבלו פלסבו, בבליעה או בשימוש חיצוני. בשמונה מחקרים הוערכה ההשפעה על נגעי הרפס באזור הפה ובשני מחקרים באזור איברי המין.
בהתייחס להחלמה של הנגעים, כולל משך ההחלמה ושיקום העור, נמצא יתרון מובהק גם לפרופוליס בהשוואה לטיפול תרופתי וגם לדבש בהשוואה לטיפול תרופתי. בנוסף, נמצא כי דבש והטיפול התרופתי היו יעילים במידה דומה בהקלה על תחושת הכאב.
החוקרים מסכמים כי פרופוליס ודבש נמצאו יעילים, נסבלו היטב ומהווים טיפול זול ונגיש לנגעי הרפס.
Rocha MP, Amorim JM, Lima WG, Brito JCM, da Cruz Nizer WS. Effect of honey and propolis, compared to acyclovir, against Herpes Simplex Virus (HSV)-induced lesions: A systematic review and meta-analysis. J Ethnopharmacol.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34965458/
במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של טיפות דבש מאנוקה לטיפול בהפרעות בבלוטות המייבומיאן (הבלוטות בעין המפרישות את הנוזל השומני בדמעות).
במחקר נכללו 59 משתתפים אשר חולקו אקראית לקבלת הטיפול הקונבנציונלי או טיפות דבש מאנוקה בריכוז 16% (Optimel) למשך שלושה שבועות.
נמצא כי משתתפים שקיבלו את הטיפול הקונבנציונלי לא דיווחו על שינוי משמעותי במדד של יובש בעין בהשוואה לנתוני הבסיס, אולם זוהה שיפור מובהק במדדים נוספים הקשורים בתפקוד בלוטת המייבומיאן. בקבוצת ההתערבות חל שיפור מובהק גם במדד של יובש בעין וגם במדדים הנוספים שנבדקו, עם יתרון מובהק ביחס לקבוצת הטיפול הקונבנציונלי.
החוקרים מסכמים כי הטיפול בטיפות דבש מאנוקה הובילו לשיפור מובהק בתסמינים ובמדדים אובייקטיביים של תפקוד בלוטות המייבומיאן.
החוקרים מדווחים על העדר מימון חיצוני למחקר ועל העדר ניגודי אינטרסים.
Li AL, Li SL, Kam KW, Young AL. Randomised assessor-masked trial evaluating topical manuka honey (Optimel) in treatment of meibomian gland dysfunction. Br J Ophthalmol. 2022 Jun;106(6):777-780. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33419788/
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של חומץ תפוחים על פרופיל השומנים והאיזון הגליקמי. בסקירה נכללו תשעה מחקרים בהם 686 משתתפים בגיל 50 בממוצע עם הפרעות מטבוליות כגון סוכרת, שמנות ויתר שומנים בדם.
במחקרים אלה ניתן חומץ תפוחים במינון שנע בין 15 ל-30 מ"ל/יום, מלבד מחקר אחד שבו ניתן מינון של 770 מ"ל/יום, לתקופה של 30 עד 90 יום בהשוואה לקבוצת ביקורת שקיבלה פלסבו, התערבות תזונתית בלבד או ללא כל התערבות.
בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.
במחקר אקראי מוצלב נבדק עומס החומצה האורית בדם לאחר צריכה של פרוקטוז שמקורו בתפוח ובדבש בהשוואה לאבקת פרוקטוז טהור בקרב מתנדבים צעירים ובריאים. מחקרים קודמים מראים כי צריכת יתר של פרוקטוז מעלה את הסיכון ליתר חומצה אורית בדם ולהתפתחות של גאוט.
במחקר בוצעו שני ניסויים, באחד נכללו 22 משתתפים שצרכו בסדר אקראי תפוח ואבקת פרוקטוז, ובשני נכללו 32 משתתפים שצרכו בסדר אקראי דבש ואבקת פרוקטוז, עם שבוע הפרדה בין התנאים. בכל התנאים מינון הפרוקטוז היה 25 גרם, שווה ערך ל-222 גרם תפוח טרי (ללא קליפה וגרעינים) ו-51 גרם דבש. השינוי בריכוז החומצה האורית והגלוקוז בדם נמדדו במהלך שעתיים לאחר ההתערבות.
נמצא כי קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של דבש על פרופיל השומנים בדם. החוקרים מציינים כי ישנה מחלוקת בנושא שכן דבש מכיל מגוון רכיבים תזונתיים בעלי פוטנציאל להשפעה מיטיבה, ובראשם תרכובות פנוליות, אולם 95% מהדבש הינו פחמימות ובעיקר פרוקטוז וגלוקוז ולכן עלול להגביר סינתזה של שומנים.
בסקירה נכללו 23 מחקרים בהם 1,109 משתתפים בריאים או עם מגוון מצבים בריאותיים, כולל עודף משקל ושמנות, הפרעות באיזון הגליקמי וסוכרת, נשים לאחר גיל המעבר ועוד. במחקרים אלה נעשה שימוש בסוגים שונים של דבש ובטווח מינונים רחב של עד 75 גרם ליום.
בניתוח כולל של הנתונים קרא עוד.
רימון
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו שנערך באיראן נבדקה ההשפעה של תוסף רימון בקרב נשים לאחר גיל המעבר. במחקר נכללו 78 נשים בריאות בגיל 45-55 שדיווחו על תסמינים הקשורים לגיל המעבר.
המשתתפות חולקו אקראית לנטילת מיץ רימון מרוכז או פלסבו במינון 3 מ"ל שלוש פעמים ביום (שווה ערך ל-70 מ"ג פוֹליפנוֹלים) למשך 4 שבועות. תסמיני גיל המעבר ומדד איכות החיים נבדקו בתחילת המחקר, בסיום ההתערבות ולאחר 3 שבועות נוספים של מעקב.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה הבטיחות והיעילות של תוסף המכיל מיצוי רימון (Punica granatum) ופולי קקאו (Theobroma cocoa) על מאפיינים של הזדקנות בקרב גברים. במחקר נכללו 120 גברים בריאים בגיל 36 עד 55, אשר חולקו אקראית לנטילת התוסף במינון 200 או 400 מ"ג/יום או לנטילת פלסבו במשך 56 יום. מדד המטרה העיקרי היה המדד לתסמיני הזדקנות (AMS) הכולל 17 פריטים להערכת תחושת הרווחה הסובייקטיבית. בנוסף נבדק השינוי ברמת הטסטוסטרון, חוזק אחיזת היד ותחושת הסטרס.
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.
במחקר קליני נבדקה התועלת של מיצוי רימון מותסס כתוסף פונקציונאלי וקוסמטי להגנה על העור מפני נזקי חמצון. במסגרת המחקר נבדקה ההשפעה של מיצוי רימון שהותסס באמצעות חיידקים פרוביוטיים מהסוג Saccharomyces cerevisiae ו-Lactobacillus plantarum, כאשר מחקרים קודמים הדגימו השפעה נוגדת חמצון ונוגדת דלקת אולם ההשפעה נוגדת ההזדקנות (אנטי-אייג'ינג) אינה ידועה.
במסגרת המחקר בוצעו שני ניסויים בהם התוסף נבדק בשימוש פני ובשימוש חיצוני. בניסוי אחד נכללו 40 משתתפים אשר קיבלו 50 מ"ל משקה המכיל מיצוי רימון מותסס או פלסבו פעם ביום למשך 8 שבועות. בניסוי השני נכללו 40 משתתפים אשר חולקו אקראית למריחה על עור הפנים 3 מ"ל סרום המכיל מיצוי רימון מותסס או פלסבו בבוקר ובערב למשך 4 שבועות.
נמצא כי קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של צריכת רימון על רמת העקה החמצונית. בסקירה נכללו 21 מחקרים בהם 1,056 משתתפים בריאים או עם מגוון מצבים בריאותיים כגון סוכרת סוג 2, דלקת מפרקים שגרונית, מטופלי דיאליזה ועוד.
במחקרים אלה ניתן רימון בצורת מיץ במינון 50-330 מ"ל או כמוסות במינון 250-1,000 מ"ג. ההתערבות ניתנה במקביל לתזונה הרגילה או בשילוב התערבות תזונתית או פעילות גופנית. בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של מיצוי רימון בקרב מטופלים עם מחלת כבד שומני לא אלכוהולית (NAFLD). במחקר נכללו 44 מטופלים אשר חולקו אקראית לנטילת 225 מ"ג פעמיים ביום מיצוי רימון או פלסבו למשך 12 שבועות. בתחילת המחקר ובסיומו נבדקו מדדים אנתרופומטריים, פרופיל השומנים, מדדים גליקמים ולחץ הדם.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של צריכת מיץ רימון על לחץ הדם, פרופיל השומנים ומדדים של עקה חמצונית, בקרב משתתפים עם עודף משקל ויתר שומנים בדם. במחקר נכללו 24 משתתפים בגיל 40-60, אשר חולקו אקראית לצריכת 300 מ"ל ליום מיץ רימון למשך שבועיים, או לקבוצת ביקורת שלא קיבלה כל התערבות.
נמצא כי קרא עוד.
תמרים
במטה-אנליזה נחקרה ההשפעה של צריכת תמרים בסוף ההריון על מהלך הלידה. בסקירה נכללו ארבעה מחקרים, מהם שלושה מחקרים אקראיים מבוקרים ומחקר עוקבה אחד, עם סה"כ 478 נשים בהריון. שניים מהמחקרים נערכו על אותה אוכלוסייה אולם בחנו תוצאות שונות.
במחקרים אלה הנשים בקבוצת ההתערבות התבקשו לצרוך 6-7 תמרים ליום (60-80 גרם) החל משבוע 36-38 להריון ועד ללידה, כאשר נשים בקבוצת הביקורת התבקשו להימנע מצריכת תמרים. נמצא כי קרא עוד.
במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תמרים על כמות חלב האם ועל המצב התזונתי של התינוק. במחקר נכללו 48 צמדים של אימהות ותינוקות בגיל 1-3 חודשים אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הביקורת.
בקבוצת ההתערבות נכללו 25 אימהות שהתבקשו להמשיך עם התזונה הרגילה שלהן ולהוסיף עשרה תמרים ליום למשך ארבעה שבועות. בקבוצת הביקורת נכללו 23 אימהות שהמשיכו עם התזונה הרגילה שלהן ללא שינוי. הנשים התבקשו לשאוב חלב במשך יומיים רצופים בתחילת המחקר, לאחר שבועיים ולאחר ארבעה שבועות. המצב התזונתי של התינוק הוערך באמצעות המשקל ביחס לגיל.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו שנערך באיראן, נבדקה ההשפעה של תמרים על התפקוד המיני בקרב זוגות הסובלים מהפרעות פוריות. החוקרים מסבירים כי במקרים רבים לאי-פריון השפעה משמעותית על התפקוד המיני, כאשר ברפואה המסורתית נעשה שימוש בתמרים לטיפול באי-פריון ולהגברת החשק המיני בקרב נשים. בנוסף, מחקרים קודמים מצאו השפעה מיטיבה על מדדי הזרע ועל התפקוד המיני.
במחקר נכללו 128 זוגות שהופנו לטיפול במרפאת פוריות. הזוגות חולקו אקראית לנטילת 300 מ"ג/יום פולן תמרים או פלסבו למשך 30 יום.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר אקראי מבוקר שנערך בטורקיה, נבדקה ההשפעה של מלח ותמרים על חוש הטעם בקרב חולי קורונה (COVID-19).
במסגרת המחקר נבדק בשתי קבוצות ניסוי נפרדות כיצד טעימה קטנה של מלח או של תמרים לפני הארוחה מעוררת את חוש הטעם, בהשוואה לקבוצת ביקורת שלא קיבלה כל התערבות. בשתי הקבוצות המשתתפים היו ברובם בשנות ה-40 וסבלו מתסמינים דומים שכללו חום, כאב גרון, יובש בפה, שיעול וחולשת שרירים.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של צריכת תמרים על האיזון הגליקמי בקרב חולי סוכרת סוג 2. במחקר נכללו 79 משתתפים אשר חולקו אקראית לצריכה של 60 גרם ליום תמרים או צימוקים (שניהם בעלי עומס גליקמי דומה) למשך 12 שבועות.
בשתי הקבוצות קרא עוד.