אוֹטיזם | סוּכרת | חיזוק השרירים | שחפת
תוספי תזונה לאוטיזם:
שתי סקירות מקיפות על התועלת של תרופות ותוספי תזונה,
מחקר על הפוטנציאל של חומצות שומן בלתי רוויות לשיפור תסמינים מוקדמים,
ומחקר נוסף על התפקיד של חומצות אמינו, כולין וויטמיני B.
תוספי תזונה ורכיבי תזונה לסוכרת סוג 2:
הקשר לרמת אומגה 3,
התועלת של תוספי תזונה כטיפול משלים,
השילוב בין פעילות גופנית ותוספי תזונה,
ותזונה עשירה בסלניום להאטת ההזדקנות בקרב נשים.
תוספי תזונה לחיזוק השרירים:
ההשפעה של תוסף חומצות אמינו מסועפות שרשרת על מסת וחוזק השריר,
האם תיסוף ויטמין D מסייע למניעת סרקופניה?
תוסף תזונה למבוגרים הסובלים מעייפות פוסט-קורונה,
תוסף תזונה לשיפור היכולת הגופנית בקרב קשישים,
תפקיד המגנזיום בוויסות תהליכי דלקת ומסת השריר בקרב מתבגרים,
והפוטנציאל של תוספי ניטראטים לשיפור היכולת הגופנית.
תוספי תזונה ושחפת:
האם נמצאה תמיכה למתן ויטמין D?
והאם יש קשר לרמת הויטמינים בדם?
אוטיזם
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של מגוון תרופות ותוספי תזונה על חומרת התסמינים בקרב מבוגרים וילדים עם אוטיזם. בסקירה נכללו 125 מחקרים בהם 7,450 ילדים / מתבגרים ו-18 מחקרים בהם 1,104 מבוגרים. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של 41 תרופות ו-17 תוספי תזונה.
במסגרת הסקירה העדויות המחקריות מוצגות בחלוקה לפי קבוצות התסמינים, כולל קשיים בתקשורת החברתית, התנהגות חזרתית, מדד כללי של תסמיני הליבה, וכן תסמינים נוספים כגון עצבנות, תסמיני קשב וריכוז, תסמיני חרדה ודיכאון, רמת סטרס של הדמות המטפלת, תפקוד כללי, איכות החיים, סבילות ופרישה מהמחקר.
באופן כללי נמצאו עדויות להשפעה מיטיבה של תרופות מסוימות, כולל תרופות ניסיוניות. בהתייחס לתוספי תזונה, לא נמצאו עדויות חד-משמעיות לגבי מידת היעילות.
להלן סיכום הממצאים:
החוקרים מסכמים כי טיפולים תרופתיים מסוימים עשויים לתרום לשיפור תסמיני הליבה של אוטיזם, אולם ייתכן כי השיפור הינו תוצאה של שיפור בתסמינים הנלווים. באופן כללי העדויות לגבי היעילות והבטיחות של תרופות ותוספי תזונה הינן ראשוניות בלבד ולכן לא ניתן להמליץ עליהם לשימוש שגרתי כחלק מהטיפול בתסמיני הליבה של אוטיזם.
Siafis S, Çıray O, Wu H, et al. Pharmacological and dietary-supplement treatments for autism spectrum disorder: a systematic review and network meta-analysis. Mol Autism. 2022 Mar 4;13(1):10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35246237/
בסקירה שיטתית עדכנית הוערכו העדויות לגבי התערבויות תזונתיות שונות כחלק מהטיפול באוטיזם. בסקירה נכללו 21 מחקרים קליניים מבוקרים, מהם ב-8 מחקרים נבדקה ההשפעה של תוספי פרוביוטיקה, ב-2 מחקרים של פרה-ביוטיקה, במחקר אחד נבדק השילוב של פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה, ב-6 מחקרים נבדקה ההשפעה של נוגדי חמצון ופוֹליפנוֹלים, ב-3 מחקרים נבדקה ההשפעה של חלב נאקות, ובמחקר אחד נבדקה ההשפעה של ויטמין D. מחקרים אלה נערכו בקרב ילדים החל מגיל 18 חודש, כאשר בשני מחקרים נכללו גם צעירים עד גיל 27.
להלן הממצאים העיקריים:
החוקרים מציינים כי בהינתן ההופעה המוקדמת של אוטיזם, השימוש בתוספי תזונה עשוי לסייע במניעת חסרים תזונתיים בקרב ילדים עם אוטיזם. התועלת של התוספים נובעת מההשפעה הגופנית הרחבה דרך ציר המעי-מוח תוך סיכון נמוך להשפעות שליליות.
הם מסכמים כי הממצאים המוצגים בסקירה מצביעים על התועלת של התערבות תזונתית כחלק מהטיפול באוטיזם.
Amadi CN, Orish CN, Frazzoli C, Orisakwe OE. Dietary interventions for autism spectrum disorder: An updated systematic review of human studies. Psychiatriki. 2022 Apr 27. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35477082/
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תיסוף חומצות שומן בלתי רוויות על ההתנהגות והשינה בקרב פעוטות שנולדו לפני שבוע 29 להריון הסובלים מתסמיני אוטיזם.
במחקר נכללו 31 פעוטות בגיל 18-38 חודשים, אשר חולקו אקראית לנטילת תוסף חומצות שומן בלתי רוויות או פלסבו (שמן קנולה) למשך 90 יום. התוסף Omega-3-6-9 JuniorTM הכיל סה"כ 706 מ"ג אומגה 3 (338 מ"ג EPA ו-225 מ"ג DHA), 280 מ"ג אומגה 6 ו-306 מ"ג אומגה 9.
בקרב הילדים שקיבלו את התוסף קרא עוד.
בסקירה בוחנים החוקרים את העדויות ממחקרים קליניים ופרה-קליניים בהתייחס לקשר בין חומצות אמינו, כולין וויטמיני B ובין התפתחות אוטיזם או חומרת התסמינים. החוקרים מסבירים כי במקרים רבים אוטיזם קשור בהימצאות של חסרים תזונתיים, כאשר תיסוף לפני או במהלך ההריון עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות אוטיזם ולהפחתת חומרת התסמינים.
מהסקירה עולה כי קרא עוד.
רכיבים תזונתיים לסוּכרת סוג 2
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערך הקשר בין אינדקס אומגה 3 ובין סוכרת סוג 2. אינדקס אומגה 3 היא בדיקה להערכת רמת אומגה 3 בכדוריות הדם האדומות ומשמשת כמדד להערכת הסיכון למחלות לב.
בסקירה נכללו 8 מחקרי מקרה-ביקורת בהם 1,357 משתתפים עם סוכרת סוג 2 וקבוצת ביקורת של 1,616 משתתפים בריאים.
בניתוח כולל של הממצאים נמצא כי קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה נוגדת הסוכרת של השימוש ברכיבים תזונתיים כטיפול משלים בקרב חולי סוכרת סוג 2.
בסקירה נכללו 119 מחקרים בהם נבדקה ההשפעה של 9 רכיבים תזונתיים: כרום (16 מחקרים), קו-אנזים Q10 (11 מחקרים), אומגה 3 (26 מחקרים), ויטמין C (12 מחקרים), ויטמין D (29 מחקרים), ויטמין E (21 מחקרים), חומצה אלפא-ליפואית (3 מחקרים), סלניום (2 מחקרים) ואבץ (5 מחקרים). בניתוח כולל של הממצאים נמצא כי קרא עוד.
בסקירה שיטתית הוערכה התועלת של פעילות גופנית בשילוב תוספי תזונה בקרב חולי סוכרת סוג 2. בסקירה נכללו 10 מחקרים מבוקרים בהם סה"כ 643 משתתפים. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של ויטמין D, ויטמין D + חלבון מי גבינה, פוֹליפנוֹלים נוגדי חמצון, קריאטנין, ל-ארגינין, חומצות אמינו עשירות בלאוצין ואבקת נבטי ברוקולי. מדדי התוצאה כללו מדדים אנתרופומטריים, איזון גליקמי, פרופיל השומנים ומדדי דלקת ועקה חמצונית.
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.
במחקר תצפיתי נבדק הקשר בין צריכת הסלניום ואורך הטלומרים בקרב חולי סוכרת. טלומרים הם מבנים בקצה הכרומוזומים המכילים את החומר התורשתי ומתקצרים בכל חלוקה של התא, ובכך מהווים מדד להזדקנות ביולוגית וגורם סיכון לתחלואה.
במחקר נכללו הנתונים של 878 משתתפים עם סוכרת מסקר הבריאות והתזונה האמריקאי בשנים 1990-2002.
נמצא כי קרא עוד.
חיזוק השרירים
במחקר כפול סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף חומצות אמינו מסועפות שרשרת בשילוב אימוני התנגדות על מסת השריר בקרב מבוגרים מעל גיל 50. במחקר נכללו 80 משתתפים אשר בנוסף לתכנית פעילות גופנית חולקו אקראית לנטילת התוסף Sarcojoint® פעמיים ביום, או לנטילת פלסבו (ויטמין B) למשך 12 שבועות. כל מנה מהתוסף הכילה 1 גרם לאוצין, 1.5 גרם ארגינין, 7.5 מק"ג ויטמין D, 400 מ"ג כונדרויטין, 700 מ"ג גלוקוזאמין ו-300 מ"ג סידן.
תכנית הפעילות הגופנית כללה אימון של 45 דקות פעם בשבוע בחדר כושר ואימון בייתי של 30 דקות פעמיים בשבוע. מבין כלל המשתתפים החוקרים בחרו אקראית מדגם של 32 משתתפים (16 מכל קבוצה) שעברו הדמיית MRI של שריר הירך.
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של תיסוף ויטמין D על מדדים של סרקופניה בקרב מבוגרים מעל גיל 50. בסקירה נכללו 10 מחקרים בהם נכללו משתתפים עם רמות שונות של ויטמין D בדם: רמה תקינה מעל 30 ננוגרם/מ"ל (מחקר אחד), חסר יחסי בין 2-30 ננוגרם/מ"ל (4 מחקרים) או חסר עד 20 ננוגרם/מ"ל (5 מחקרים).
במחקרים אלה ניתן תיסוף יומי או תקופתי של ויטמין D במטרה להגיע לטווח ערכים בדם של 30-69 ננוגרם/מ"ל. באופן כללי קרא עוד.
במחקר פיילוט תצפיתי נבדקה התועלת של תוסף תזונה חדש על מסת השריר והיכולת הגופנית בקרב מבוגרים וקשישים הסובלים מתסמיני עייפות לאחר החלמה ממחלת הקורונה (COVID-19). במחקר נכללו 33 משתתפים אשר קיבלו את התוסף למשך 8 שבועות, אליהם הותאמה קבוצת ביקורת של 33 משתתפים עם מאפיינים דומים שלא קיבלו את התוסף. התוסף הכיל 10 חומצות אמינו, ויטמין B1, ויטמין B6, חומצה מאלית, חומצה ציטרית וחומצה סוקסינית במינון של שתי מנות ליום בנפרד מהארוחות.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף תזונה בקרב קשישים עם מסת שריר נמוכה. במחקר נכללו 37 משתתפים בני 75 בממוצע אשר חולקו אקראית לצריכת 200 מ"ל ליום מיץ פירות מועשר ברכיבים תזונתיים או מיץ פירות סטנדרטי (פלסבו). המיץ בקבוצת ההתערבות הכיל 3 גרם אומגה 3 (1.5 גרם DHA ו-1.5 גרם EPA), 8 גרם חלבון מי גבינה איזולט, 400 יחב"ל ויטמין D ו-150 מ"ג רזברטרול. הרכב הגוף, היכולת הגופנית וסמנים של בריאות מטבולית הוערכו בתחילת המחקר ולאחר 3 ו-6 חודשים.
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.
במחקר חתך שנערך בארה"ב נבדק הקשר בין צריכת המגנזיום בתזונה, רמת מדד הדלקת CRP ומסת השריר בקרב מתבגרים. בקרב מבוגרים נמצאו עדויות לתפקיד של מגנזיום בוויסות CRP ומסת השריר, שהינם גורמי סיכון לתחלואה קרדיווסקולרית, לכן משוער כי גם בקרב מתבגרים צריכה נמוכה של מגנזים תהיה קשורה בעלייה ב-CRP ובירידה במסת השריר.
במחקר נכללו 766 מתבגרים בגיל 14-18 אשר מילאו 4 עד 7 יומני אכילה של 24 שעות. בנוסף, נאספו מהמשתתפים בדיקות דם ובדיקת DEXA להערכת הרכב הגוף.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה הארגוגנית (משפרת ביצוע גופני) של תוסף ניטראטים במהלך אימוני התנגדות. במחקר נכללו 14 גברים אשר צרכו מיץ סלק נטול או מועשר בניטראטים, כל תנאי במשך 4 ימים. אימון התנגדות נערך ביום הראשון והרביעי לכל התערבות. במהלך כל אימון נבדקו מדדים של היכולת הגופנית ושל ריווי החמצן בשריר. קרא עוד.
תוספי תזונה ושחפת
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות והבטיחות של תיסוף ויטמין D לחולי שחפת. החוקרים מציינים כי ישנן עדויות ממחקרים תצפיתיים המצביעות על התועלת של ויטמין D לטיפול בחולי שחפת, אולם הממצאים ממחקרים אקראיים מבוקרים אינם עקביים.
בסקירה נכללו 12 מחקרים בהם ניתן ויטמין D במינונים שונים או פלסבו, בנוסף לטיפול הסטנדרטי. ב-10 מהמחקרים נכללו משתתפים עם אבחנה חדשה וב-2 מחקרים משתתפים עם מחלה מתקדמת. משך המעקב נע בין 2 ל-8 חודשים.
בניתוח כולל של הנתונים: קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים תצפיתיים נבדק הקשר בין רמת ויטמין A, ויטמין C, ויטמין D וויטמין E ובין שחפת. במסגרת המחקר נבדק ההבדל בריכוזי הוויטמינים בדם ובסיכוי לחסר בין חולי שחפת ובין קבוצת ביקורת של משתתפים בריאים.
בניתוח כולל של הממצאים נמצא כי: קרא עוד.