בריאות המפרקים | אִי פריון גברים | הפרעות עיכול בילדים | סְטרס וחרדָה
צמחי מרפא ותוספים לבריאות המפרקים:
כשותנית, שמן קריל ותוספי תזונה לדלקת מפרקים ניוונית,
התערבויות תזונתיות לדלקת מפרקים פסוריאטית ומחלות ראומטיות,
וויטמין C להפחתת סיכון לגאוט.
תזונה ותוספי תזונה לגברים:
ההשפעה של נוגדי חמצון בקרב גברים עם אי-פריון,
הקשר בין תזונה פרו-דלקתית והפרעות זקפה,
והקשר בין השמנה וסרטן שד בקרב גברים.
תזונה וצמחי מרפא להפרעות עיכול אצל ילדים:
פורמולה צמחית והתערבויות תזונתיות בהפרעות עיכול,
והקשר בין צריכת גלוטן וצליאק בקרב ילדים בסיכון גנטי.
צריכת קפה קשורה במאפייני חרדה בקרב נשים,
וכיצד ניתן להתמודד עם עייפות מנטלית?
בריאות המפרקים
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה היעילות והבטיחות של מיצוי כשותנית (Humulus lupulus) להקלה על התסמינים בקרב משתתפים עם דלקת מפרקים ניוונית בברך.
במחקר נכללו 33 מטופלים בני 57 בממוצע אשר קיבלו באופן אקראי מיצוי כשותנית (Perluxan®) במינון 1 או 2 גרם/יום, או לקבלת פלסבו, למשך 14 יום. בהתחלת המחקר ובסיום ההתערבות נבדק השינוי במדד WOMAC להערכת כאב, ביכולת ההליכה ובמדדי הבטיחות המטבוליים.
להלן הממצאים העיקריים בהשוואה לפלסבו:
לסיכום, ממצאים אלה מצביעים על תועלת מסוימת לתוסף בהקלה על רמת הכאב בהליכה, ישיבה או שכיבה בהשוואה לפלסבו, ללא יתרון משמעותי למינון של 2 לעומת 1 גרם/יום אולם יש להמשיך לבחון מהו המינון ומשך הנטילה המיטבי.
המחקר נערך בשיתוף ובמימון חברת Pharmachem Laboratories שסיפקה את התוסף.
Jäger R, Bernier B, Theodosakis J, Bonfilio G, Kerksick CM and Purpura M. Effects of Standardized Hops (Humulus lupulus L.) Extract on Joint Health: A Randomized, Placebo-Controlled, Double-Blind, Multiple Dose Study. Austin J Nutr Metab. 2022; 9(2): 1124.
https://austinpublishinggroup.com/nutrition-metabolism/fulltext/ajnm-v9-id1124.pdf
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף שמן קריל (SuperbaTM BOOST) בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים ניוונית בברך בחומרה קלה עד בינונית. קריל הינו סוג של סרטן קטן חסר חוליות המשמש כמקור לאומגה 3 ולכן עשוי לתרום להקלה על התסמינים כתוצאה מפעילות נוגדת דלקת.
במחקר נכללו 235 משתתפים בגיל 40-65 אשר חולקו אקראית לנטילת 4 גרם/יום שמן קריל (מינון יומי של 0.60 גרם EPA, 0.28 גרם DHA ו-0.45 גרם אסתקסנטין) או פלסבו למשך 6 חודשים. החוקרים מדווחים כי נטילת התוסף הובילה לעלייה בריכוז אומגה 3 מ-6.0% ל-8.9% לעומת מ-5.5% ל-5.4% בקבוצת הפלסבו. בשתי הקבוצות חל שיפור במדד WOMAC להערכת הכאב, עם שיפור גדול יותר בקבוצת ההתערבות. בנוסף, בקבוצת ההתערבות נמצא שיפור משמעותי יותר בנוקשות הברך ובתפקוד הגופני. לא נמצאו הבדלים מובהקים בין הקבוצות בהתייחס לשימוש במשככי כאבים (NSAID), בפרופיל השומנים, במדדי דלקת ובמדדים של בטיחות.
החוקרים מסכמים כי השימוש בשמן קריל היה בטוח ותרם לשיפור קטן ברמת הכאב, הנוקשות והתפקוד הגופני בקרב מבוגרים עם דלקת מפרקים ניוונית בברך.
המחקר נתמך על ידי חברת Swisse Wellness Pty Ltd. המשווקת תוספי תזונה ובריאות.
Stonehouse W, Benassi-Evans B, Bednarz J, Vincent AD, Hall S, Hill CL. Krill oil improved osteoarthritic knee pain in adults with mild to moderate knee osteoarthritis: a 6-month multicenter, randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Am J Clin Nutr. 2022 Sep 2;116(3):672-685. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35880828/
במטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של תוספי תזונה על תסמיני דלקת מפרקים ניוונית. בסקירה נכללו 52 מחקרים בהם סה"כ 4,744 מטופלים עם דלקת מפרקים ניוונית (בעיקר בברך), הגיל הממוצע היה 60 ולמעלה מ-70% מהמשתתפים היו נשים. המשתתפים קיבלו מגוון התערבויות תזונתיות באופן פומי (כגון כורכומין, ג'ינג'ר, ויטמין D, ויטמין E, מולטי-ויטמין, אומגה 3, או רכיבים צמחיים אחרים) בהשוואה לקבוצת ביקורת שקיבלה פלסבו, NSAIDs או התערבות אחרת כגון כונדרויטין או גלוקוזאמין.
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו שנערך בברזיל נבדקה ההשפעה של התערבות תזונתית מסוגים שונים בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים פסוריאטית (PsA). במחקר נכללו 97 מטופלים אשר חולקו אקראית לשלוש קבוצות המחקר למשך 12 שבועות:
הדיאטה הותאמה אישית לכל מטופל בחלוקה כללית של 45-65% קלוריות שמקורן בפחמימות, 10-35% בחלבונים ו-20-35% בשומנים (עד 7% שומן רווי, 20% שומן חד בלתי רווי 6-10% שומן רב בלתי רווי), יחס אומגה 6 לאומגה 3 של 5 ל-1, הגבלת הכולסטרול ל-300 מ"ג/יום וצריכה של 20-30 גרם/יום סיבים. למטופלים עם עודף משקל או שמנות הדיאטה כללה הפחתה של 500 קלוריות ליום מהדרישה הקלורית המחושבת, ללא הגבלה קלורית למשתתפים במשקל תקין.
בתחילת ובסיום תקופת ההתערבות החוקרים תיעדו את הצריכה התזונתית במשך 3 ימים, העריכו את הפוטנציאל הדלקתי של התזונה באמצעות המדד DII, מדדו את הרכב הגוף באמצעות DEXA ואת המשקל והיקף המותניים ומדדו סמנים של פעילות המחלה.
נמצא כי קרא עוד.
במאמר שפורסם מטעם החברה הצרפתית לראומטולוגיה מוצגות ההמלצות התזונתיות למטופלים עם מחלות ראומטיות דלקתיות. ההמלצות גובשו על ידי צוות מומחים שכלל 12 מומחים בראומטולוגיה, 3 רופאים מומחים בתזונה, מומחה ברפואה פנימית, דיאטן ו-3 נציגים מארגוני החולים.
בגיבוש ההמלצות הצוות התבסס על סקירות ספרות שיטתיות ועל עמדות המומחים, תוך התייחסות להשפעה הרחבה של התזונה גם מעבר להשפעה על מחלות ראומטיות דלקתיות.
במאמר מוצגים שמונה עקרונות כלליים אשר מדגישים כי ההמלצות התזונתיות אינן תחליף לטיפול הפרמקולוגי והן מהוות חלק בלתי נפרד מהטיפול הכולל ומאפשרות למטופל לקחת חלק פעיל בטיפול.
בנוסף, גובשו תשע המלצות המתייחסות להיבטים הבאים: קרא עוד.
בניתוח משני של מחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של נטילת תוספי ויטמין C וויטמין E על אבחנה חדשה של גאוט (שיגדון). החוקרים מציינים כי במחקרי התערבות קצרים 500 מ"ג/יום ויטמין C הוביל לירידה בחומצה האורית בדם ומחקרים תצפיתיים מצאו כי צריכה גבוהה של ויטמין E קשורה בסיכון מופחת להתפתחות גאוט.
בניתוח נכללו הנתונים של 14,641 רופאים גברים מעל גיל 50 אשר חולקו אקראית לנטילת 500 מ"ג/יום ויטמין C או פלסבו ו-400 יחב"ל ויטמין E (אלפא טוקופרול סינטטי) או פלסבו יום כן יום לא לתקופה של עד 10 שנים. יש לציין כי במחקר ניתנו בנוסף גם תוספי מולטי-ויטמין ובטא-קרוטן שלא נלקחו בחשבון בניתוח זה (מערך המחקר המקורי היה 2 × 2 × 2 × 2).
בסיום תקופת המעקב נמצא כי קרא עוד.
אִי פריון בגברים
להלן שתי מטה-אנליזות העוסקות בהשפעה של נוגדי חמצון בקרב גברים עם אי-פריון.
במטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של ויטמין E וויטמין C בקרב גברים עם אי-פריון. בניתוח נכללו 11 מחקרים בהם 832 משתתפים. במחקרים אלה ניתנו למשתתפים תוספי ויטמין E ו/או ויטמין C בשילובים שונים בהשוואה לקבוצת ביקורת למשך 4 עד 48 שבועות.
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של קרניטין, קו-אנזים Q-10 וסלניום על שיעור ההריונות ומדדי איכות הזרע בקרב גברים עם אי-פריון שאינו מוסבר (אידיופתי).
בסקירה נכללו 20 מחקרים, מהם ב-7 מחקרים נבדקה ההשפעה של קרניטין, ב-4 מחקרים נבדקה ההשפעה של קו-אנזים Q10, ב-4 מחקרים נבדקה ההשפעה של סלניום וב-5 מחקרים נבדקה ההשפעה של שילובים שונים.
בניתוח כולל של הנתונים קרא עוד.
במחקר חתך גדול שנערך בארה"ב נבדק הקשר בין תזונה פרו-דלקתית והפרעה בתפקוד הזקפה בקרב גברים מכלל האוכלוסייה.
במחקר נכללו הנתונים של 3,693 גברים בגיל 20-85 שהשתתפו בסקר הבריאות והתזונה האמריקאי בשנים 2001-2004. הפוטנציאל הפרו-דלקתי של התזונה הוערך באמצעות המדד DII אשר מבוסס על הצריכה של 27 גורמים תזונתיים כך שערך חיובי יותר מבטא תזונה בעלת פוטנציאל פרו-דלקתי גבוה יותר (כגון צריכה גבוהה של שומן רווי וסך קלוריות) וערך שלילי יותר מבטא תזונה בעלת פוטנציאל אנטי-דלקתי גבוה יותר (כגון צריכה גבוהה של שומן בלתי רווי וסיבים).
נמצא כי קרא עוד.
במחקר מקרה-ביקורת שנערך בבריטניה נבדק הסיכון לסרטן שד בגברים ביחס לשינוי במשקל. החוקרים מסבירים כי סרטן שד אינו נפוץ בקרב גברים והמידע לגבי גורמי הסיכון הינו מוגבל. ידוע כי השמנה מהווה גורם סיכון, אולם לא ברור האם שינוי במשקל מהווה גורם סיכון בלתי תלוי בשמנות כפי שנמצא בקרב נשים.
במחקר נכללו 1,998 גברים שאובחנו עם סרטן שד בין השנים 2005-2017 וקבוצת השוואה של 1,597 גברים ללא סרטן שד. כל המשתתפים התבקשו לדווח על מדדים אנתרופומטריים בגילאים שונים. נמצאה קרא עוד.
הפרעות עיכול בילדים
במחקר תצפיתי פרוספקטיבי הוערכה היעילות והבטיחות של פורמולה צמחית לטיפול בהפרעות עיכול תפקודיות בקרב ילדים. החוקרים מציינים כי הפורמולה STW-5 (Iberogast®) נמצאה יעילה ובטוחה במחקרים קליניים עם למעלה מ-7,000 מבוגרים הסובלים מדיספפסיה תפקודית או תסמונת המעי הרגיש. הפורמולה הינה מוצר מוכר בגרְמניה אשר מכיל מיצוי אלכוהולי של 9 צמחי מרפא (Iberis amara, Angelica archangelica, Silybum marianum, Chelidonium majus, Carum carvi, Glycyrrhiza glabra, Mentha x piperita, Melissa officinalis, Matricaria recutita). המינון המומלץ הינו 20 \ 15 \ 10 טיפות שלוש פעמים ביום למבוגרים ולילדים מעל גיל 12\ בגיל 6 עד 12 \ בגיל 3 עד 5.
במחקר זה נכללו 980 ילדים בגיל 3 עד 14 (7.6 בממוצע) הסובלים מהפרעות עיכול תפקודיות אשר קיבלו את התוסף כחלק מהטיפול הקליני. משך השימוש בתוסף היה כשבוע, כאשר בתחילת הטיפול ובסיומו הוערכה חומרת התסמינים ובנוסף הוערכה היעילות הכללית והסבילות של התוסף וכן השפעות שליליות. ציון חומרת התסמינים הממוצע בתחילת ההתערבות היה 16.1 ובמהלך תקופת ההתערבות ירד ב-76% לציון ממוצע של 3.8. הירידה בחומרת התסמינים הייתה בלתי תלוי בגיל, מגדר או אבחנה רפואית. עם זאת, השיפור היה משמעותי יותר בקרב ילדים שסבלו מהמחלה זמן קצר יותר. הטיפול הוערך כטוב או טוב מאוד על ידי 87-89% מהמטופלים והוריהם ומהרופאים. מעבר לכך, הרופאים דירגו את הסבילות לטיפול כטובה או טובה מאוד עבור 95% מהילדים, כאשר 7 מהילדים (0.7%) דיווחו על השפעות שליליות.
תוצאות המחקר מצביעות על כך קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של התערבות תזונתית לטיפול בהפרעות עיכול תפקודיות (למשל כאבי בטן, דיספפסיה, מעי רגיש), בקרב ילדים בגיל 4 עד 18. בסקירה נכללו מחקרים בהם נבדקה ההשפעה של התערבות תזונתית לעומת פלסבו, העדר התערבות או התערבות אחרת, כאשר מדדי התוצאה היו שיעור הצלחת ההתערבות, עוצמה ותדירות הכאב ופרישה מהמחקר בשל השפעות שליליות.
סה"כ נכללו 12 מחקרים בהם 819 משתתפים. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של סיבים תזונתיים, דיאטת FODMAP, פרוקטנים, דיאטה מוגבלת פרוקטוז, פרה-ביוטיקה (אינולין), אימונוגלובולינים שמקורם בבקר, וויטמין D.
מבין כלל המחקרים נמצאה קרא עוד.
במחקר עוקבה שנערך בשבדיה נבדק הקשר בין הצריכה של גלוטן ממקורות שונים עד גיל שנתיים ובין הסיכון להתפתחות צליאק בקרב ילדים בסיכון גנטי.
במחקר נכללו הנתונים של 2,088 ילדים שנמצאו בסיכון גנטי לצליאק להם נתוני צריכה תזונתית מגיל 6, 9 , 12, 18 ו-24 חודשים. מדדי המטרה היו הימצאות ממושכת של נוגדנים מסוג (CDA) או אבחנה של מחלת צליאק (CD) על בסיס ביופסיה. במהלך תקופת מעקב של כ-15 שנה 23.3% מהילדים אובחנו עם CDA ו-11.6% עם CD.
מסקנת החוקרים היא כי קרא עוד.
טיפול טבעי בסְטרס וחרדָה
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרי התערבות מבוקרים נבדקה ההשפעה של לבנדר (Lavandula) על סטרס. בסקירה נכללו 21 מחקרים בהם 791 משתתפים בקבוצת ההתערבות ו-804 משתתפים בקבוצת הביקורת. ברוב המחקרים נעשה שימוש בשמן אתרי לבנדר בהרחה (לרוב 1 עד 3 טיפות) וב-3 מחקרים נעשה שימוש בקרם לבנדר. ההשפעה נבדקה באופן אקוטי או באופן ממושך (מספר ימים או שבועות) בקרב מגוון משתתפים (סטודנטים, מטופלי דיאליזה, נשים בהריון, מאושפזים ועוד).
בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.
במחקר חתך שנערך בצרפת נבדק הקשר בין צריכת קפה ומאפייני חרדה כלליים בקרב מבוגרים מהאוכלוסייה הכללית. במחקר נכללו הנתונים של 24,197 משתתפים ממחקר עוקבה גדול, הגיל הממוצע היה 54 וכ-74% מהמשתתפים היו נשים. בהתבסס על לפחות שני דיווחי תזונה החוקרים סיווגו את צריכת הקפאין של גברים ונשים בנפרד לאחת משלוש רמות (גבוהה, בינונית או נמוכה), ובנוסף סיווגו את המשתתפים לשתי קבוצות בהתאם למאפייני החרדה האישיותיים שלהם (רמה גבוהה או נמוכה).
צריכת הקפאין הממוצעת בקרב נשים וגברים הייתה 212 ו-244 מ"ג/יום, בהתאמה. נמצא כי קרא עוד.
בסקירה דנים החוקרים בעדויות הקיימות לגבי אמצעים שונים להתמודדות עם עייפות מנטלית, מצב פסיכו-ביולוגי הפוגע ביכולת הקוגניטיבית והגופנית. במסגרת הסקירה אמצעי ההתמודדות סווגו בהתאם לגורם הזמן (לפני, במהלך או אחרי מצב של עייפות מנטלית) ובהתאם לאמצעי ההתמודדות (התנהגותי, פיזיולוגי או פסיכולוגי).
בסקירה נכללו 33 מחקרים שנערכו בתנאי מעבדה בהם המשתתפים התבקשו לבצע מטלה ניסויית הגורמת למצב של עייפות מנטלית תוך הערכת ההשפעה של אמצעי התמודדות שונים (8 התנהגותיים, 22 פיזיולוגיים, 1 פסיכולוגיים ו-2 משולבים התנהגותיים ופסיכולוגיים).
באופן כללי נמצא כי קרא עוד.