עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש מאי 2023 - מקבץ 1

עודכן בתאריך 17/07/2023

 

עדכונים בנושא השְמנה | ההשפעה של קפה | תזונה ודיכאוֹן | הטיפול בדלקות מפרקִים

 

עדכונים בנושא השמנה:

דוח העוסק במצב ההשמנה בישראל,

ומאמר העוסק במגבלה של BMI כמדד לשמנות.

 

ההשפעה הבריאותית של קפה:

הפוטנציאל של קפה לשיפור תפקודי הכליות,

צריכת קפה ומשך ההישרדות בקרב גברים עם סרטן ערמונית,

צריכת קפה בהריון קשורה בסיכון מוגבר להפלה,

והקשר בין קפה וכבד שומני.

 

הקשר בין תזונה ודיכאון:

תזונה עשירה בפוֹליפנוֹלים ודיכאון בקרב קשישים,

תזונה דלקתית קשורה בסיכון מוגבר לדיכאון,

הקשר בין צריכת שומנים ודיכאון,

ודפוס התזונה בקרב מטופלים עם דיכאון עמיד.

 

הטיפול הטבעי בדלקות מפרקים:

החשיבות של הליכה,

ההשפעה של תוסף מינרלים המופק מאצות,

הסיכון הקרדיווסקולרי הקשור בנטילת תוספי גלוקוזאמין,

וההשפעה המיטיבה של אורוליתין A.

 

עדכונים בנושא השְמנה

 

מצב ההשְמנה בישראל

דוח שפורסם לאחרונה בכנס של ההסתדרות הרפואית מציג את מצב ההשמנה בישראל. מטרות הדוח היו לסקור את תופעת ההשמנה בישראל והמדיניות בנושא, לנתח את העלות הכלכלית הקשורה בהשמנה, לבצע השוואה בין המצב בישראל למדינות ייחוס אחרות, ולדון בהיבטים של השמנה ואי-שוויון בהיבט המשפטי-מוסרי.

בדוח, עודף משקל מוגדר כ-BMI בטווח של 25-30, השמנה בטווח של 30-35 והשמנת יתר כמעל 35. מניתוח הנתונים עולה כי שכיחות ההשמנה בישראל דומה לזו שבמדינות OECD - יותר ממחצית מהישראלים חיים עם עודף משקל והשמנה בדרגות שונות, ומתוכם כ-27% סובלים מהשמנה והשמנת יתר. אולם, בקרב ילדים שכיחות ההשמנה גבוהה מממוצע ה-OECD ורווחת באופן בולט במעמד סוציו-אקונומי נמוך, במגזר החרדי והערבי, בקרב קשישים ובקרב בעלי מוגבלויות.

העלות הכלכלית של תופעת ההשמנה בישראל מוערכת בכ-2.20 מיליארד ש"ח בשנה, המהווים כ4.1% מהתוצר הלאומי הגולמי. סכום זה נובע הן מעלות ישירה למערכת הבריאות והן מעלות עקיפה, בעיקר כתוצאה מפגיעה בפריון.

במסגרת הדוח מודגש הקשר העמוק בין השמנה ואי-שוויון וקיומו של קשר סיבתי מעגלי ביניהם. כמו כן, אי שוויון בא לידי ביטוי באופן מובהק גם ביכולת לשנות את המשקל. אסטרטגיות כמו פעילות גופנית, דיאטה וצרכנות נבונה דורשות משאבים חומריים וקוגניטיביים שנמצאים בזמינות נמוכה יותר לאנשים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך יותר, מפריפריה גיאוגרפית שם שירותי הבריאות פחות נגישים ואיכותיים, שאין להם הרבה שנות השכלה, ובקרב מגזרים בהם יש חסמים תרבותיים לשינויי אורחות חיים הנוגעים לתזונה ופעילות גופנית.

בהתייחס למדיניות, מהדוח עולה כי המדיניות הממשלתית בישראל מוכוונת מאוד לממד המניעתי, כאשר המדיניות הטיפולית הנוכחית מתמקדת בעיקר בתחום של ניתוחים בריאטריים.

לסיכום, הנתונים משקפים את החשיבות הרבה במניעת התדרדרות להשמנה בקרב ילדים בגילאים צעירים ובקידום של מדיניות דיפרנציאלית אשר תתמקד במניעה ובטיפול בהשמנה בשכבות הסוציו-אקונומיות הנמוכות. על בסיס הממצאים הכותבים מציעים מתווה למדיניות בנושא ההשמנה שמתייחס לממד המניעתי ומשרטט מודל מקיף לטיפול בהשמנה.

הדוח נכתב על ידי כלכלן הבריאות פרופ' גבי בן-נון, מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר עו"ד אמי פלמור, מזכיר הממשלה לשעבר עובד יחזקאל, וצוות של רופאים וחוקרים ונערך בחסות חברת נובו נורדיסק בע"מ.

בן-נון ג ואחרים (יולי 2021). ניתוח השוואתי של מדיניות ורגולציה בתחום ההשמנה והצעת מתווה ליישום בישראל.

tinyurl.com/4w6bִ78rv

 

 

המגבלה של BMI כמדד לשמנוּת

במאמר שפורסם בעיתונות הרפואית מוצג הדיון לגבי השימוש ב-BMI כמדד לשמנות והמגבלה הכרוכה בכך. הכותב מציין כי השימוש ב-BMI הינו ברירת המחדל להגדרה של עודף משקל ושמנות ולקביעת התערבויות כגון טיפול תרופתי וניתוח בריאטרי. השימוש ב-BMI מוטמע היטב הן במסגרת הרפואית (כגון מינון של תרופות והתאמה של ניתוחים) והן בהקשר של ביטוחים רפואיים, ומהווה מדד פשוט וקל למדידה.

אולם, בשנים האחרונות ישנה עלייה במודעות למגבלות של השימוש ב-BMI ורופאים רבים פונים לשיטות חליפיות להערכת שמנות אשר מאפשרות להעריך בצורה טובה יותר את כמות רקמת השומן תוך התייחסות למיקומה בגוף, ובכך את הסיכון הקרדיו-מטבולי. שיטות חליפיות כוללות היקף מותניים ו/או יחס היקף לגובה, הדמיה (CT, MRI, DEXA), או שימוש במכשיר המודד את אחוז השומן באמצעות העברת זרם חשמלי חלש (bioelectrical impedance).  

אחת המגבלות העיקריות הינה שמדד ה-BMI תלוי במגוון גורמים כגון מוצא אתני, מגדר, מבנה גוף ומסת שריר. כמו כן, BMI מהווה רק מדד עקיף לשמנות שכן באמצעות המשקל בלבד לא ניתן להבחין בין מסת שומן ומסת שריר. לפיכך, חוקרים בתחום השמנות מציעים כי הוא מהווה מדד טוב להערכת הסיכון לתחלואה כרונית ברמת האוכלוסייה אך לא ברמת הפרט.

בהתאם לכך, החוקר מציין כי ארגון הלב האמריקאי פרסם ב-2015 הצהרה לפיה השימוש ב-BMI בלבד הינו כלי יעיל אך לא מיטבי לזיהוי שמנות או להערכת הסיכון הקרדיווסקולרי, בעיקר לאוכלוסייה שאינה ממוצא אירופאי. בנוסף, מומלץ כי רופאים ימדדו את היקף המותניים פעם בשנה כתמיכה למדד ה-BMI בהערכת הסיכון הקרדיווסקולרי. המלצה דומה פורסמה על ידי שירותי הבריאות בבריטניה ב-2022.

לצד היתרונות, גם לשיטות החלופיות ישנן מגבלות. המדידה של היקף המותניים עשויה להיות לא מדויקת, וכן אינה מבחינה שומן בטני ושומן תת-עורי. בדיקות הדמיה הינן יקרות וחלקן כוללות חשיפה לקרינה. לפיכך, המסקנה המרכזית העולה מהמאמר הינה הצורך בשילוב בין מדדים שונים תוך התאמה אישית למצב ולצורך המטופל

BMI Is a Flawed Measure of Obesity. What Are Alternatives? - Medscape - Apr 26, 2023.

https://www.medscape.com/viewarticle/991210?ecd=WNL_trdalrt_pos1_ous_230427&uac=114532CV&impID=5375554#vp_1

 

ההשפעה הבריאותית של קפה

 

הפוטנציאל של קפה לשיפור תפקודי הכליות

במחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה שנערך בהולנד נבדק הקשר בין צריכת קפה ובין תפקודי הכליות. מחקרים קודמים מצאו כי קפה היווה גורם מגן מפני התפתחות מחלת כליות כרונית, ייתכן כתוצאה מרכיבים נוגדי דלקת ונוגדי חמצון המצויים בקפה. עם זאת, אין מידע רב לגבי הקשר בין קפה ותפקודי הכליות באוכלוסייה הכללית.

במחקר נכללו הנתונים של 7,914 משתתפים בני 66 בממוצע. נתוני צריכת הקפה נאספו באמצעות ראיונות ושאלוני תזונה בשנים 1997-2008 ותפקודי הכליות נמדדו בשנים 2006-2014.

בקרב כלל המשתתפים, צריכת הקפה החציונית הייתה 3 כוסות ליום. משתתפים עם צריכת קפה גבוהה יותר נטו במידה רבה יותר להיות מעשנים, חולי סוכרת ועם שמנות.

במהלך תקופת מעקב חציונית של 5.4 שנים, באופן כללי שתיית קפה קרא עוד.

 

 

צריכת קפה ומשך ההישרדות בקרב גברים עם סרְטן ערמונית

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין צריכת קפה ובין משך ההישרדות בקרב גברים עם סרטן ערמונית.

במחקר נכללו הנתונים של 5,727 גברים שהשתתפו ב-7 מחקרים בארה"ב, באירופה ובאוסטרליה. הנתונים כללו מאפיינים גנטיים הקשורים במטבוליזם של קפאין, צריכת הקפה ומעקב של 6 חודשים לפחות.

במהלך תקופת מעקב חציונית של 5.1 שנים תועדו 906 מקרי תמותה, מחציתם כתוצאה מסרטן הערמונית.

באופן כללי נמצא כי קרא עוד.

 

 

צריכת קפה בהריוֹן קשורה בסיכון מוגבר להפלה

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים תצפיתיים הוערך הקשר תלוי המינון בין צריכת קפה בהריון והסיכון להפלה. 

בסקירה נכללו 34 מחקרים, מהם 18 מחקרי עוקבה ו-16 מחקרי מקרה-ביקורת.

באופן כללי במחקרים אלה נמצא קרא עוד.

 

 

הקשר בין קפה וכבד שוֹמני

במחקר חתך נבדק הקשר בין צריכת קפה ובין סמנים של כבד שומני בקרב חולי סוכרת סוג 2. החוקרים מציינים כי לקפה עשויה להיות השפעה מגינה, אולם לא ברורה ההשפעה של רכיבי הקפה השונים (קפאין ורכיבים אחרים).

במחקר נכללו 156 משתתפים עם עודף משקל, 87% מהם עם סוכרת סוג 2, אשר מילאו שאלונים להערכת צריכת הקפה. בנוסף, 98 מהמשתתפים (כולם עם סוכרת סוג 2) סיפקו דגימות שתן למדידת מטבוליטים של קפה. כל המשתתפים עברו הערכה של כבד שומני

באופן כללי קרא עוד.

 

הקשר בין תזונה ודיכאוֹן

 

תזונה עשירה בפוליפנוֹלים כנגד דיכאוֹן

במחקר עוקבה שנערך בצרפת נבדק הקשר בין הצריכה של פוֹליפנוֹלים בתזונה ובין הסיכון לתסמיני דיכאון בקרב קשישים.

במחקר נכללו משתתפים מעל גיל 65 ללא דיכאון בתחילת המעקב. הצריכה של פוֹליפנוֹלים הוערכה על בסיס יומן אכילה של 24 שעות שהמשתתפים דיווחו בתחילת המחקר, ותסמיני דיכאון הוערכו כל 2-3 שנים במהלך תקופת מעקב של כ-15 שנה.

בניתוח נכללו הנתונים של 1,074 משתתפים בני 75 בממוצע, מהם כ-40% אובחנו עם תסמיני דיכאון במהלך תקופת המעקב.

החוקרים בדקו את הקשר בין דפוסים שונים של צריכת פוֹליפנוֹלים ובין הסיכון לתסמיני דיכאון. נמצא כי קרא עוד.

 

 

הקשר בין תזונה דלקתית ודיכאוֹן

בהתבסס על הנתונים משני מחקרי עוקבה שנערכו בספרד נבדק הקשר בין תזונה דלקתית ובין תסמיני דיכאון בקרב קשישים.

בשתי העוקבות נכללו 1,579 ו-1,627 משתתפים בני 71 בממוצע. בהתבסס על נתוני התזונה של המשתתפים, לכל משתתף חושב ציון הפוטנציאל הדלקתי של התזונה (DII - Dietary Inflammatory Index).

בתקופת מעקב ממוצעת של 3.2 ו-2.3 שנים תועדו 86 ו-140 מקרים של דיכאון, בהתאמה.

בניתוח משולב של שתי העוקבות נמצא כי קרא עוד.

 

 

כיצד שומנים בתזונה קשורים בתסמיני דיכאוֹן?

במחקר חתך שנערך באיטליה נבדק הקשר בין הצריכה של שומנים מסוגים שונים ובין תסמיני דיכאון בקרב מבוגרים.

במחקר נכללו הנתונים של 1,572 משתתפים אשר מילאו שאלוני תזונה וכן הערכה של תסמיני דיכאון. החוקרים סיווגו את המשתתפים לרבעונים בהתאם לסך הצריכה של שומנים, של שומן רווי, של שומן חד בלתי רווי (MUFA) ושל שומן רב בלתי רווי (PUFA).

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

 

 

דפוס התזונה בקרב מטופלים עם דיכאוֹן עמיד

במחקר תצפיתי נבדק דפוס התזונה וההשפעה של טיפול בקטמין על הצריכה התזונתית בקרב מטופלים דיכאון עמיד (העדר יעילות של הטיפול התרופתי). קטמין משמש כחומר הרדמה וגם לטיפול בדיכאון עמיד בשל השְֹפעתו נוגדת הדיכאון. ברקע למחקר מוצגות העדויות המחקריות אשר מצביעות על התועלת של תזונה בריאה במניעת דיכאון ולתמיכה בטיפול הקונבנציונלי.

במחקר נכללו 15 מטופלים עם דיכאון עמיד וקבוצת ביקורת של 15 משתתפים ללא דיכאון אשר מילאו יומני אכילה במשך 4 ימים וענו על שאלון תדירות צריכה תזונתית.

נמצא כי קרא עוד.

 

הטיפול הטבעי בדלקות מפרקִים

 

החשיבות של הליכה למטופלים עם דלקת מפרקִים ניוונית בברך

במחקר עוקבה נבדק האם הקפדה על ביצוע הליכות עשויה לסייע למטופלים עם דלקת מפרקים ניוונית בברך.

במחקר נכללו מטופלים מעל גיל 50 עם מעקב של 48 חודשים. סה"כ נכללו הנתונים של 1,212 מטופלים, הגיל הממוצע היה 63 וה-BMI הממוצע היה 29.4. מבין כלל המשתתפים, 73% דיווחו על הליכה לצורך פעילות גופנית.   

החוקרים בחנו את השינוי בהתייחס לארבעה קריטריונים: הופעה של כאב חדש, החמרה של הדלקת הקיימת, היצרות חלל המפרק, ושיפור בכאב קיים.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

תוסף מינרלים טבעי לטיפול בדלקת מפרקִים ניוונית

במחקר פיילוט אקראי מבוקר נבדקה התרומה של תוסף מינרלים המופק מאצות על יכולת התנועה והכאב בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים ניוונית בברך בחומרה בינונית עד גבוהה.

התוסף Aquamin מופק מהאצה האדומה Lithothamnion corallioides העשירה בסידן ובמגנזיום בנוסף ליסודות קורט נוספים.

במחקר נכללו 70 מטופלים אשר חולקו אקראית לארבע קבוצות שנטלו למשך 12 שבועות:

  • גלוקוזאמין סולפאט במינון 1,500 מ"ג ליום.
  • תוסף מינרלים במינון 2,400 מ"ג ליום.
  • שילוב של שני התוספים.
  • פלסבו.

השְֹפעת ההתערבות הוערכה באמצעות מדד WOMAC להערכה של דלקת מפרקים ניוונית ומבחן של מרחק הליכה ב-6 דקות. בנוסף, נלקחו בדיקות דם להערכת מדדים של בטיחות.

בהשוואה בין הקבוצות, בשתי הקבוצות שקיבלו גלוקוזאמין או תוסף מינרלים קרא עוד.

 

 

נטילת גלוקוזאמין לטיפול בדלקת מפרקִים מגבירה סיכון קרדיווסקולרי

במחקר עוקבה רטרוספקטיבי שנערך בסין נבדק הקשר בין נטילת גלוקוזאמין ותחלואה קרדיווסקולרית בקרב משתתפים עם דלקת מפרקים ניוונית.

במחקר נכללו הנתונים של 685,778 מטופלים בני 56 בממוצע עם אבחנה חדשה של דלקת מפרקים ניוונית. המשתתפים סווגו לשתי קבוצות – אלו שנטלו גלוקוזאמין (240,419 משתתפים) ואלו שלא (445,359 משתתפים). בנוסף, המטופלים שנטלו גלוקוזאמין סווגו לשלוש קבוצות בהתאם לרמת ההקפדה על הנטילה – הקפדה גבוהה, חלקית או נמוכה.

במהלך תקופת מעקב חציונית של 6.13 שנים תועדו 64,600 אירועים קרדיווסקולריים, כולל 26,530 מקרים של מחלת לב כלילית ו-17,832 מקרי שבץ.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

ההשפעה המיטיבה של אורוליתין A על בריאות המפרקִים

במחקר מעבדה נבדקה ההשפעה של אורוליתין A על תאי הסחוס. אורוליתין A הינו מטבוליט המיוצר על ידי חיידקי המעי מרכיבים צמחיים המצויים בעיקר ברימון, פירות יער ואגוזים ונמצא בעל השפעה מיטיבה על פעילות המיטוכונדריה. החוקרים מציינים כי הפרעה בתפקוד המיטוכונדריה נמצאה קשורה בהתפתחות של דלקת מפרקים ניוונית.

במסגרת המחקר נבדקה ההשפעה של אורוליתין A על תפקוד המיטוכנודריה בדגימות של תאי מפרק הברך שנלקחו ממשתתפים בריאים או ממשתתפים עם דלקת מפרקים ניוונית. בנוסף, במודל של עכברים נבדקה היעילות להפחתת השחיקה של הסחוס, דלקת וכאב.

נמצא כי קרא עוד.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם