עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש יולי 2023 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 21/08/2023

 

בריאות הגבר | תזונה ובריאות | שיפור פרופיל השומנים

 

בריאות הגבר:

הקשר בין משקאות ממותקים והתקרחות,

ההשפעה של חיסון נגד נגיף הפפילומה בקרב גברים,

היתרון של תזונה מהצומח לשמירה על בריאות הגבר,

הקשר בין ויטמין D והפרעה בתפקודי הזקפה,

ההשפעה של ויטמין D בקרב גברים עם אי-פריון,

אימון גופני ואסטקסנטין לגברים עם שמנות.

 

תזונה ובריאות:

ההשפעה של מלח,

היתרונות הבריאותיים של שמן זית,

הקשר בין צריכת תה והסיכון לתמותה,

וההשפעה של צריכת בשר בקר לעומת עוף.

 

תוספים צמחיים לשיפור פרופיל השומנים:

ההשפעה של רזברטרול,

ההשפעה של ברגמוט,

ההשפעה של ג'ינג'ר,

וההשפעה של כורכום.

 

בריאות הגבר

 

הקשר בין משקאות ממותקים והתקרחות בקרב גברים צעירים

במחקר חתך שנערך בסין נבדק הקשר בין הצריכה של משקאות ממותקים בסוכר ובין התקרחות בקרב גברים צעירים.

במחקר נכללו 1,951 גברים בגיל 18 עד 45 מ-31 מחוזות בסין אשר מילאו סקר אינטרנטי שכלל דיווח על כמות ותדירות הצריכה של משקאות ממותקים בחודש האחרון ועל מידת ההתקרחות.

בניתוח הסופי נכללו הנתונים של 1,028 מהמשתתפים בני 28 בממוצע.

באופן כללי כ-45% מהמשתתפים דיווחו על צריכת משקאות ממותקים בתדירות גבוהה (יותר מ-7 פעמים בשבוע) וכ-12% דיווחו על העדר צריכה, כאשר התדירות הייתה גבוהה באופן מובהק בקרב משתתפים עם התקרחות לעומת ללא התקרחות (p < 0.001).

עוד נמצא כי הצריכה השבועית הממוצעת של משקאות ממותקים הייתה 4,293 מ"ל בקרב המשתתפים עם התקרחות לעומת 2,513 מ"ל בקרב המשתתפים ללא התקרחות (p < 0.001). 

החוקרים מסכמים כי בקרב גברים בגיל 18 עד 45, צריכה גבוהה יותר של משקאות ממותקים נמצאה קשורה בסיכוי מוגבר לסבול מהתקרחות, כאשר הימצאות של תחלואה או הפרעת חרדה עשויה לתווך קשר זה. החוקרים מציעים כי יש לאשש את הממצאים במחקרי אורך במטרה לבסס המלצות למניעה.

Shi X, Tuan H, Na X, Yang H, Yang Y, Zhang Y, Xi M, Tan Y, Yang C, Zhang J, Zhao A. The Association between Sugar-Sweetened Beverages and Male Pattern Hair Loss in Young Men. Nutrients. 2023 Jan 1;15(1):214.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36615870/

 

 

ההשפעה של חיסון נגד נגיף הפפילומה בקרב גברים

בסקירה שיטתית הוערכו העדויות לגבי ההשפעה של חיסון נגד נגיף הפפילומה (HPV) על תחלואה בקרב גברים.

החוקרים מציינים כי מחלות הקשורות ב-HPV הינן נפוצות בקרב גברים, כולל קונדילומה, נאופלזיה תוך-אפיתליאלית בפין או בפי הטבעת, וסרטן באיברי המין ובחלל הפה והלוע. עם זאת, הכיסוי החיסוני באוכלוסיית הגברים כנגד HPV הוא מאוד נמוך ועומדת על כ-4% נכון לשנת 2019.

בסקירה נכללו 13 מחקרים, מהם 8 מחקרים אקראיים מבוקרים ו-5 מחקרי עוקבה, בכולם סה"כ 14,239 משתתפים.

להלן הממצאים העיקריים:

  • בהתייחס לתחלואה של פי הטבעת, 7 מחקרים דיווחו על יעילות של 91.1-93.1% כנגד AIN1 ועל יעילות של 89.6-91.7% כנגד AIN2 | 3 וסרטן של פי הטבעת.
  • ב-5 מחקרים נמצאה יעילות גבוהה כנגד קונדילומה, כאשר במחקרים בהם לא נמצאה יעילות של החיסון נכללו לרוב אוכלוסיות מבוגרות יותר.
  • הממצאים הקיימים תומכים בחיסון של גברים צעירים שנדבקו ב-HPV, בנוסף לגברים ללא חשיפה מוקדמת.

החוקרים מסכמים כי באופן כללי נמצאה תמיכה ליעילות של חיסון HPV בקרב גברים למניעת תחלואה באיברי המין ובפי הטבעת. יחד עם זאת, איכות העדויות הוערכה כנמוכה עד בינונית והחוקרים מציעים להמשיך ולבחון את יעילות החיסון במחקרים נוספים, בעיקר בהתייחס למניעת סרטן הפה והלוע.  

Rosado C, Fernandes ÂR, Rodrigues AG, Lisboa C. Impact of Human Papillomavirus Vaccination on Male Disease: A Systematic Review. Vaccines (Basel). 2023 Jun 9;11(6):1083.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37376472/

 

 

היתרון של תזונה מהצומח לשמירה על בריאות הגבר

בסקירה שיטתית הוערכו העדויות לגבי ההשפעה של תזונה מהצומח על בריאות הגבר, בדגש על סרטן ערמונית, הגדלה שפירה של הערמונית והפרעה בתפקודי הזקפה.

בסקירה נכללו 24 מחקרים, מהם 5 מחקרים מבוקרים ו-19 מחקרים תצפיתיים. החוקרים מדווחים על הטרוגניות גדולה בין המחקרים בהתייחס למערך המחקר, המדידה התזונתית והאוכלוסייה.

באופן כללי קרא עוד.

 

 

הקשר בין וִיטמין D והפרעה בתפקודי הזקפה

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה נבדק הקשר בין רמת ויטמין D בדם ובין הפרעה בתפקודי הזקפה בקרב גברים עם סוכרת סוג 2.

בסקירה נכללו 4 מחקרים בהם נבדקה רמת ויטמין D בדם בקרב חולי סוכרת סוג 2 עם או בלי הפרעה בתפקודי הזקפה (365 ו-100 משתתפים, בהתאמה).

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

 

 

ההשפעה של וִיטמין D בקרב גברים עם אִי-פריון

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תיסוף ויטמין D וסידן על האיזון הגליקמי ועל פרופיל השומנים בקרב גברים הסובלים מאי-פריון.

החוקרים מסבירים כי גברים עם הפרעה בתפקוד של בלוטות המין נמצאים בסיכון מוגבר לתסמונת מטבולית ולתמותה, כאשר לויטמין D עשויה להיות השפעה על כך.

במחקר נכללו 307 גברים אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הפלסבו למשך 150 יום. המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו באופן חד פעמי 300,000 יחב"ל ויטמין D וכן מינון יומי של 1,400 יחב"ל ויטמין D ו-500 מ"ג סידן.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

אימון גופני ואסטקסנטין לגברים עם שמנוּת

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של אימון גופני בשילוב תוסף אסטקסנטין (בעל פעילות נוגדת חמצון חזקה) על מדדים אנתרופומטריים, מדדים מטבוליים וסיבולת בקרב גברים עם שמנות.

במחקר נכללו 68 משתתפים אשר חולקו אקראית ל-4 קבוצות למשך 12 שבועות:

  • פלסבו
  • תוסף אסטקסנטין במינון 20 מ"ג ליום
  • תכנית אימון פונקציונלי בעצימות גבוהה למשך 60 דקות 3 פעמים בשבוע
  • אסטקסנטין + אימון גופני

באופן כללי נמצא כי קרא עוד.

 

תזונה ובריאות

 

ההשפעה של מלח

להלן שני מחקרים העוסקים בקשר בין צריכת מלח ותחליפי מלח ובין תחלואה ותמותה.

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין תדירות השימוש במלח ובין הסיכון לתמותה מוקדמת.

במחקר נכללו 501,379 משתתפים מהביו-בנק הבריטי אשר מילאו שאלונים בתחילת תקופת המעקב הכוללים את תדירות ההוספה של מלח למזון (ללא מלח בבישול). החוקרים מדווחים שכצפוי נמצא קשר בין תדירות גבוהה יותר של הוספת מלח ובין הפרשת הנתרן בשתן.

במהלך תקופת מעקב חציונית של 9 שנים תועדו 18,474 מקרי תמותה.

סיכום הממצאים העיקריים: קרא עוד.

 

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של תחליפי מלח על לחץ הדם, תחלואה קרדיווסקולרית ותמותה. החוקרים מציינים כי מחקר קודם הדגים השפעה מיטיבה לתחליף מלח עשיר באשלגן על תוצאות קרדיווסקולריות ותמותה.

בסקירה נכללו 21 מחקרים בהם 31,949 משתתפים בגיל ממוצע שנע בין 21 ל-75. ב-19 מחקרים נבדקה ההשפעה על לחץ הדם וב-5 מחקרים נבדקה ההשפעה על תוצאות קליניות נוספות. במחקרים אלה משך ההתערבות נע בין 1 ל-60 חודשים. פרופורציית הנתרן הכלורי במלח שנבדק נעה בין 33% ל-75% ופרופורציית האשלגן הכלורי נעה בין 25% ל-65%.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא קרא עוד.

 

 

היתרונות הבריאותיים של שמן זית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה ההשפעה של צריכת שמן זית בתזונה על תחלואה קרדיווסקולרית, סרטן, סוכרת סוג 2 ותמותה מכל גורם.

בסקירה נכללו 36 מחקרים, כולל מחקרים אקראיים מבוקרים ומחקרי עוקבה. מטה-אנליזה נערכה על הנתונים מ-27 מהמחקרים בהם 49,223 מקרים של תחלואה קרדיווסקולרית מבין סה"כ 806,203 משתתפים; 58,892 מקרי סרטן מבין סה"כ 1,285,064 משתתפים; 13,389 מקרי סוכרת סוג 2 מבין סה"כ 680,239; 174,081 מקרי תמותה מכל גורם מבין סה"כ 733,420 משתתפים. 

ברוב המחקרים צריכת שמן זית הוערכה באמצעות שאלוני תזונה, כאשר משך המעקב נע בין 3.7 ל-28 שנה.

נמצא קרא עוד.

 

 

הקשר בין צריכת תה והסיכון לתמותה

במחקר עוקבה פרוספקטיבי שנערך בבריטניה נבדק הקשר בין צריכת תה ובין הסיכון לתמותה מכל גורם או לתמותה מגורמים ספציפיים, כולל סרטן, תחלואה קרדיווסקולרית ומחלות נשימה.

החוקרים מסבירים כי בבריטניה נהוג לצרוך בעיקר תה שחור, כאשר מחקרים שנערכו במזרח הרחוק הראו השפעה מיטיבה לתה ירוק בעוד שהממצאים לגבי תה שחור אינם חד משמעיים. 

במחקר נכללו הנתונים של 498,043 משתתפים בגיל 40 עד 69 מהביו-בנק הבריטי אשר מילאו שאלוני תזונה בתחילת המעקב בין השנים 2006 ל-2010.

במהלך תקופת מעקב חציונית של 11.2 שנים נמצא כי קרא עוד.

 

 

ההשפעה של צריכת בשר בקר לעומת עוף

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של צריכת בשר בקר דל שומן בהשוואה לעוף על הרכב הגוף, פרופיל השומנים וגורמי סיכון קרדיווסקולריים.

המחקר נערך בשלוש אוניברסיטאות בספרד וכלל 47 משתתפים בריאים בני 20 בממוצע. 

המשתתפים התבקשו לצרוך בשר בקר דל שומן או עוף 3 פעמים בשבוע כחלק מהתזונה השגרתית שלהם, כל תנאי למשך 8 שבועות עם הפרדה של 5 שבועות בין התנאים.

באופן כללי קרא עוד.

 

תוספים צמחיים לשיפור פרופיל השומנים

 

ההשפעה של רזברטרול על פרופיל השומנים

להלן שני מחקרים בהם נבדקה ההשפעה של רזברטרול על פרופיל השומנים.

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של רזברטרול על פרופיל השומנים בקרב מבוגרים.

בניתוח נכללו 17 מחקרים בהם 968 משתתפים בגיל 18 עד 85. המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו תוספי רזברטרול במינון של 10 עד 3,000 מ"ג ליום למשך 4 עד 48 שבועות.

נמצא כי קרא עוד.

 

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תוסף רזברטרול על פרופיל השומנים ועל סמנים מטבוליים נוספים בקרב משתתפים עם דיסליפידמיה.

במחקר נכללו 168 משתתפים אשר חולקו אקראית לנטילת תוסף רזברטרול באחד משלושה מינונים: 100 / 300 / 600 מ"ג ליום, או לקבלת פלסבו, למשך 8 שבועות.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

ההשפעה המיטיבה של תוסף ברגמוט על פרופיל השומנים

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תוסף ברגמוט (Citrus bergamia) על פרופיל השומנים.

בשלב המקדים נערך ניסוי מעבדה בו הודגמה הבטיחות והיעילות של התוסף Brumex™ המופק מפירות ברגמוט טריים.

בהמשך נערך מחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו בו נכללו 50 משתתפים בריאים עם יתר כולסטרול ברמה מתונה. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת התוסף במינון 400 מ"ג ליום או פלסבו למשך 12 שבועות.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

גִ'ינג'ר לשיפור רמת הכולסטרול והטריגליצרידים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של ג'ינג'ר (Zingiber officinale) על פרופיל השומנים.

בסקירה נכללו 17 מחקרים בהם נבדקה ההשפעה של ג'ינג'ר בקרב משתתפים עם מגוון מצבים בריאותיים, כולל שמנות, סוכרת סוג 2, תסמונת מטבולית, כבד שומני, טרשת עורקים וכבד שומני.

המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו ג'ינג'ר בצורת כמוסות או אבקה במינון 1 עד 3 גרם ליום.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

 

 

כוּרכום לשיפור פרופיל השומנים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של כורכומין על פרופיל השומנים.

בסקירה נכללו 64 מחקרים בהם נכללו 4,051 משתתפים מגיל 18 עד 65, בריאים או עם מגוון רחב של מצבים בריאותיים (כגון סוכרת סוג 2, שמנות, מטופלי דיאליזה, כבד שומני ועוד).

במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של תוספי כורכום או כורכומין בלבד על פרופיל השומנים. המינון נע בין 80 מ"ג ליום (ננו-כרוכמין) ועד 4 גרם ליום (אבקת כורכום) למשך 4 עד 24 שבועות.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם