הטיפול הטבעי בדִיכאון וחרָדה | תוספים צמחיים ובריאות קרדיווסקולרית | מניעה וטיפול בסוּכרת הריוֹן
ריצה לעומת טיפול תרופתי,
התועלת של יוגה,
פרוביוטיקה כטיפול תומך,
ואומגה 3 לטיפול בדיכאון בשילוב הפרעות מטבוליות.
תוספים צמחיים והבריאות הקרדיווסקולרית:
מיצוי ארוניה לשיפור תפקוד כלי הדם,
סוכר קוקוס להגנה על כלי הדם,
מיצוי שום מותסס לשיפור בריאות כלי הדם,
ההשפעה של שמן קצח על תפקוד כלי הדם,
ג'ל אלוורה למטופלים עם אי ספיקת לב,
וההשפעה של שמן זית על הבריאות הקרדיווסקולרית.
מניעה וטיפול בסוכרת הריון:
הקשר בין ויטמיני B וסוכרת הריון,
תזונה עשירה בפוֹליפנוֹלים והסיכון לסוכרת הריון ולרעלת הריון,
פוֹליפנוֹלים בהריון, סוכרת הריון וההתפתחות העצבית של העובר,
הליכה כאסטרטגיה לטיפול בנשים עם סוכרת הריון,
פרוביוטיקה לנשים לאחר לידה עם רקע של סוכרת הריון,
ותכנית אורח חיים בריא לנשים עם סוכרת לאחר סוכרת הריון.
הטיפול הטבעי בדִיכאון וחרָדה
במחקר מבוקר נערכה השוואה בין ההשפעה של טיפול תרופתי לעומת ריצה בקרב מטופלים עם הפרעת דיכאון וחרדה. החוקרים מסבירים כי שתי האסטרטגיות יעילות להקלה על תסמיני דיכאון וחרדה אולם ההשפעה הינה דרך מנגנונים פיזיולוגיים שונים ולכן עשויים להיות הבדלים במידת היעילות.
במחקר נכללו 141 משתתפים עם הפרעת דיכאון ו/או חרדה אשר חולקו או באופן אקראי או בהתאם להעדפה אישית לשתי קבוצות ההתערבות למשך 16 שבועות:
בהתחלת המחקר ובסיום תקופת ההתערבות הוערך המצב הנפשי, כולל אבחנה קלינית וחומרת תסמינים, ומדדים של בריאות גופנית, כולל סמנים מטבוליים וחיסוניים, קצב לב, משקל, תפקוד ריאות, חוזק אחיזה וכושר).
נמצא כי בסוף תקופת ההתערבות שיעורי הנסיגה היו דומים בשתי הקבוצות, 44.8% בקבוצת הטיפול התרופתי לעומת 43.3% בקבוצת הריצה. עם זאת, בקבוצת הריצה נמצא שיפור מובהק במדדים של בריאות גופנית, כולל משקל, היקף מותניים, לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי, לחץ דם וקצב לב. בקבוצת הטיפול התרופתי לרוב חלה החמרה קטנה במדדים אלה.
החוקרים מסכמים כי שתי ההתערבויות היו דומות ביעילותן בהתייחס לבריאות הנפשית, אולם לריצה היה יתרון נוסף בשיפור הבריאות הגופנית.
Verhoeven JE, Han LKM, Lever-van Milligen BA, Hu MX, Révész D, Hoogendoorn AW, Batelaan NM, van Schaik DJF, van Balkom AJLM, van Oppen P, Penninx BWJH. Antidepressants or running therapy: Comparing effects on mental and physical health in patients with depression and anxiety disorders. J Affect Disord. 2023 May 15;329:19-29.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36828150/
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של פעילות גוף-נפש להקלה על תסמיני חרדה ודיכאון בקרב מטופלים עם הפרעות דיכאון או חרדה.
בסקירה נכללו 23 מחקרים בהם 1,420 משתתפים אשר בחנו את ההשפעה של צ'י-קונג, טאי-צ'י או יוגה בהשוואה לקבוצת ביקורת שלא קיבלה התערבות, שהייתה ברשימת המתנה או שקיבלה התערבות אחרת כגון טיפול תרופתי, פעילות אירובית או טיפול פסיכולוגי.
ספציפית, בשני מחקרים נבדקה ההשפעה של יוגה בהפרעת חרדה, ובהתייחס להפרעת דיכאון ב-16 מחקרים נבדקה ההשפעה של יוגה, ב-4 מחקרים נבדקה ההשפעה של טאי-צ'י וב-2 מחקרים נבדקה ההשפעה של צ'י-קונג. משך ההתערבות נע בין 4 ל-12 שבועות.
בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי יוגה הייתה יעילה להקלה על תסמיני חרדה בקרב מטופלים עם הפרעת חרדה וכן להקלה על תסמיני דיכאון בקרב מטופלים עם הפרעת דיכאון. לא נמצאו הבדלים מובהקים נוספים בין הקבוצות.
עם זאת, החוקרים מציינים כי איכות העדויות נמוכה בשל מגבלות מתודולוגיות.
הם מסכמים כי התערבויות המבוססות על יוגה נמצאו יעילות להקלה על תסמיני חרדה ודיכאון, אולם יש לאשש את הממצאים במחקרים באיכות מתודולוגית טובה יותר.
Martínez-Calderon J, Casuso-Holgado MJ, Muñoz-Fernandez MJ, Garcia-Muñoz C, Heredia-Rizo AM. Yoga-based interventions may reduce anxiety symptoms in anxiety disorders and depression symptoms in depressive disorders: a systematic review with meta-analysis and meta-regression. Br J Sports Med. 2023 Jun 27:bjsports-2022-106497.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37369553/
במחקר פיילוט כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה היעילות והסבילות של פרוביוטיקה כטיפול תומך בקרב מטופלים עם הפרעת דיכאון.
במחקר נכללו 50 מבוגרים בגיל 18 עד 55 שהגיבו באופן חלקי לתרופות נוגדות דיכאון.
המשתתפים חולקו אקראית לנטילת תוסף פרוביוטיקה (Bio-Kult Advanced) או פלסבו למשך 8 שבועות, בנוסף לטיפול התרופתי. התוסף מכיל 14 זני חיידקים וניתן במינון יומי של 4 כמוסות ליום, כל כמוסה מכילה 2 מיליארד חיידקים.
מטרת המחקר הייתה להעריך את ההיתכנות של ההתערבות ואת הסבילות והיעילות.
באופן כללי ההיענות להתערבות הייתה גבוהה ולא דווח על השפעות שליליות חמורות.
נמצא כי קרא עוד.
בסקירה דנים החוקרים בהופעה משולבת של דיכאון ושל שמנות ובפוטנציאל של אומגה 3 לטיפול במצבים אלה.
החוקרים מסבירים כי הפרעה מטבולית המתבטאת בדלקתיות, בתנגודת לאינסולין וללפטין וביתר לחץ דם מהווה גורם סיכון לדיכאון. הפרעה מטבולית עלולה לגרום לשינויים מבניים ותפקודיים במוח וכתוצאה מכך לתרום להתפתחות של דיכאון. כמו כן, באופן בלתי תלוי שמנות ודיכאון מגבירים את הסיכון להתפתחות אחד של השני בכ-50-60% ולכן ישנו צורך בטיפול יעיל אשר נותן מענה לשני המצבים במקביל.
במסגרת הסקירה דנים החוקרים בקשר בין דיכאון, סטרס והפעילות הדלקתית והחיסונית, ובין דיכאון ובין שמנות והפרעה מטבולית. כיום משוער כי הופעה משולבת של דיכאון עם שמנות והפרעה מטבולית נובעת מדלקת כרונית אשר מאופיינת בעלייה של ציטוקינים פרו-דלקתיים ושל CRP.
בכ-30-40% מהמקרים של הפרעת דיכאון הטיפול התרופתי קרא עוד.
תוספים צמחיים והבריאות הקרדיווסקולרית
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של פירות ארוניה (Aronia melanocarpa) על הבריאות הקרדיו-מטבולית ועל הרכב החיידקים במעי.
במחקר נכללו 102 משתתפים עם קדם יתר לחץ דם אשר חולקו אקראית לצריכת מיצוי ארוניה עשיר בפוֹליפנוֹלים או פלסבו למשך 12 שבועות.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר פיילוט כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של סוכר קוקוס על לחץ הדם ונוקשות העורקים בקרב מבוגרים.
החוקרים מסבירים כי לחץ הדם ונוקשות העורקים מהווים גורמים מרכזיים בבריאות הקרדיווסקולרית. סוכר קוקוס הינו ממתיק נפוץ באסיה אשר עשוי להיות בעל השפעה מגינה על כלי הדם בשל ההרכב התזונתי העשיר שלו, בדגש על פלבונואידים וניטראטים.
במחקר נכללו 19 משתתפים מעל גיל 45 (בני 55 בממוצע) אשר חולקו אקראית לנטילת סוכרת קוקוס במינון 1.5 גרם ליום, או פלסבו, למשך 8 שבועות.
בתחילת המחקר ובסיום תקופת ההתערבות נבדקו מדדים של לחץ הדם ונוקשות העורקים, כולל הקרוטיד.
באופן כללי נמצא כי קרא עוד.
במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של מיצוי שום מותסס על סמנים של בריאות כלי הדם.
החוקרים מסבירים כי ההשפעה המיטיבה על כלי הדם הינה באמצעות העלאת הזמינות של NO (nitric oxide) כתוצאה מתהליך ההתססה.
בשלב הראשון של המחקר נכללו 30 משתתפים אשר חולקו אקראית לצריכת 450 מ"ג מיצוי שום מותסס או פלסבו על מנת להעריך את ההשפעה האקוטית על לחץ הדם ועל תפקוד עורקי הקרוטיד.
בשלב השני של המחקר נכללו 28 משתתפים אשר חולקו אקראית לצריכת 450 מ"ג מיצוי שום מותסס או פלסבו על מנת להעריך את ההשפעה האקוטית על זרימת הדם במוח וזרימת הדם ההיקפית.
באופן כללי נמצא כי קרא עוד.
במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של קצח (Nigella sativa) על תפקוד כלי הדם.
במחקר נכללו 50 משתתפים בגיל 20 עד 65 הסובלים מגורם סיכון קרדיווסקולרי אחד לפחות (סוכרת, יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם או עישון) עם BMI עד 30.
המשתתפים חולקו אקראית לנטילת 1 גרם ליום שמן קצח או פלסבו למשך חודשיים.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של ג'ל אלוורה (Aloe vera) על איכות החיים בקרב מטופלים עם אי ספיקת לב סיסטולית.
במחקר נכללו 42 מטופלים אשר מקבלים את הטיפול התרופתי הסטנדרטי.
המשתתפים חולקו אקראית לנטילת כמוסות ג'ל אלוורה במינון 150 מ"ג פעמיים ביום, או פלסבו, למשך 8 שבועות.
בסיום תקופת ההתערבות נמצא כי בהשוואה לפלסבו נטילת כמוסות אלוורה הייתה מלווה בשיפור מובהק במדד לאיכות חיים הספציפי למטופלים עם אי ספיקת לב (MLHFQ), וכן במדדים של איכות השינה וברמת החומרה של אינסומניה והפרעת נשימה חסימתית בשינה. בנוסף, נמצאה מגמת שיפור שאינה מובהקת סטטיסטית ביכולת הגופנית, אשר נמדדה באמצעות מבחן הליכה.
החוקרים מדווחים כי קרא עוד.
במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של שמן זית על הבריאות הקרדיווסקולרית.
במחקר נכללו 31 משתתפים עם רמת כולסטרול תקינה ו-37 משתתפים עם יתר כולסטרול.
כל המשתתפים קיבלו בסדר אקראי 45 גרם ליום שמן זית או שמן חמניות למשך 4 שבועות, כאשר לפני כל תנאי המשתתפים צרכו מינון זהה של שמן תירס למשך 3 שבועות.
מניעה וטיפול בסוּכרת הריוֹן
במחקר עוקבה שנערך בסין נבדק הקשר בין צריכת ויטמיני B בשלבים מוקדמים של ההריון ובין ההתפתחות של סוכרת הריון.
במחקר נכלו 1,265 נשים בשבוע 8 עד 15 להריון, מהן 1,065 נשים עם נתונים מלאים של רמת ויטמיני B בתחילת המחקר ורמת גלוקוז בשבוע 24 עד 28 להריון.
שיעור המקרים של סוכרת הריון היה 11.36% מבין כלל הנשים שנכללו בניתוח.
נמצא כי קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערך הקשר בין צריכת תזונה עשירה בפוֹליפנוֹלים במהלך ההריון ובין הסיכון לסוכרת הריון ולרעלת הריון. החוקרים מציינים כי לפוֹליפנוֹלים עשויה להיות השפעה מיטיבה בשל פעילותם נוגדת החמצון ונוגדת הדלקת.
בסקירה נכללו 12 מחקרים תצפיתיים בהם סה"כ 252,534 נשים בהריון, מהם ב-8 מחקרים נבדק הסיכון להתפתחות סוכרת הריון וב-4 מחקרים נבדק הסיכון להתפתחות רעלת הריון.
בסקירה שיטתית מוצגים הממצאים לגבי הקשר בין צריכת פוֹליפנוֹלים בהריון ובין ההתפתחות של סוכרת הריון וההתפתחות העצבית של העובר.
בסקירה נכללו 14 מחקרים, מהם 11 מחקרים תצפיתיים ו-3 מחקרים מבוקרים. ב-4 מחקרים נבדק הקשר בין פוֹליפנוֹלים (כגון רזברטרול, EGCG ופירות יער) ובין סוכרת הריון, וב-10 מחקרים נבדק הקשר בין סוכרת הריון ובין הפרעות בהתפתחות העצבית.
מהסקירה עולה כי קרא עוד.
במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההיתכנות והיעילות של הליכות קצרות לאחר הארוחה לעומת הליכה ממושכת כחלק מאסטרטגיית הטיפול בסוכרת הריון.
במחקר נכללו 41 נשים בשבוע 28-30 להריון המאובחנות עם סוכרת הריון אשר חולקו לשתי קבוצות:
רמת הגלוקוז והפעילות הגופנית נוטרו באופן רציף במהלך 3 ימים לפני ההתערבות (טיפול סטנדרטי לכל המשתתפות) ובמהלך 3 ימים לאחר החלוקה לקבוצות המחקר.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של פרוביוטיקה בקרב נשים לאחר לידה עם רקע של סוכרת הריון.
במחקר נכללו 132 נשים עם רקע של סוכרת הריון אשר גויסו למחקר 4 עד 8 שבועות לאחר הלידה.
המשתתפות חולקו אקראית לנטילת תוסף פרוביוטיקה (HEXBIO®) או פלסבו פעמיים ביום למשך 12 שבועות. כל מנה מהתוסף הכילה 30 מיליארד חיידקים מ-6 זנים מהמשפחות Bifidobacterium ו-Lactobacillus.
בסיום תקופת ההתערבות נמצא כי קרא עוד.
במחקר התערבותי נבדקה ההשפעה ארוכת הטווח של תכנית התערבות לשיפור אורח החיים בקרב נשים עם סוכרת סוג 2 לאחר סוכרת הריון.
במחקר נכללו 83 נשים עם אבחנה חדשה של סוכרת סוג 2 ורקע של סוכרת הריון, 2.6 שנים בממוצע לאחר הלידה. כל הנשים השתתפו בתכנית אורח חיים בת 9 חודשים, עם מעקב לאחר 6 עד 9 שנים מסיום ההתערבות.
התכנית כללה 5 מפגשים אישיים ושתי שיחות טלפוניות עם דיאטן במהלך 9 חודשים בהן המשתתפות קיבלו ייעוץ על התאמת הדיאטה והצריכה הקלורית בדגש על צריכת דגים, ביצים, חלב דל-שומן, בשר רזה והפחתה בצריכה של שומן מהחי, הימנעות או הפחתה של סוכרים פשוטים וצריכה של מזונות עשירים בסיבים. לכל משתתפת הותאמה דיאטה אישית בהתאם למטרות הבאות:
בסיום ההתערבות נמצא קרא עוד.