עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש אפריל 2024 - מקבץ 1

עודכן בתאריך 04/04/2024

 

ההשפעה המיטיבה של יוגה | צריכת ביצים | הטיפול התזונתי בסוּכרת | תוספים לזיהומים בדרכי הנשימה

 

ההשפעה המיטיבה של יוגה:

יוגה למבוגרים עם אפילפסיה,

יוגה לשיפור התפקוד הקוגניטיבי והשינה,

יוגה לטיפול בתסמונת המטבולית בקרב נשים בגיל המעבר,

ההשפעה של יוגה על מדדים אנתרופומטריים,

ויוגה לטיפול בכאבי צוואר וכתפיים.

 

ממצאים עדכניים לגבי צריכת ביצים:

ההשפעה הבריאותית של ביצים,

הקשר להתפתחות סוכרת ויתר לחץ דם,

הקשר לתחלואה קרדיווסקולרית,

וההשפעה של הסיכון הגנטי למחלת לב כלילית.

 

הטיפול התזונתי בסוכרת:

דיאטה דלה מאוד בפחמימות לעומת דיאטת DASH,

ארוחת בוקר דלת פחמימות לעומת דלת שומן,

הפוטנציאל של הדיאטה הקטוגנית לטיפול בסוכרת,

ותכנית התערבות לקשישים חולי סוכרת.

 

תוספים טבעיים לזיהומים בדרכי הנשימה:

תמצית שום ובצל למניעת זיהומים בדרכי הנשימה,

תוסף אנדרוגרפיס לטיפול בזיהומים ויראליים במערכת הנשימה,

ותוסף כורכומין להפחתת תסמיני הצטננות.

 

ההשפעה המיטיבה של יוגה

 

יוגה למבוגרים עם אפִילפסיה

במחקר אקראי מבוקר שנערך בהודו הוערכה התרומה של יוגה בשילוב הדרכה להפחתת תחושת הסטיגמה, מדדים נוירו-פסיכיאטריים נוספים ותדירות פרכוסים בקרב מבוגרים עם אפילפסיה.

החוקרים מציינים כי חולי אפילפסיה סובלים במידה רבה מתחושות של סטיגמה, חרדה ודיכאון אשר פוגעות באיכות החיים.

במחקר נכללו 160חולי אפילפסיה בגיל 18 עד 60 עם רמה גבוהה של תחושת סטיגמה בהתאם למדד Kilifi Stigma Scale.

כל המשתתפים קיבלו הדרכה לגבי ההיבטים הרפואיים והפסיכולוגיים של אפילפסיה. בנוסף, המשתתפים חולקו אקראית לתרגול יוגה או לקבוצת ההתערבות שכללה תרגול גופני דומה ליוגה ללא שני מרכיבים מרכזיים של הפניית קשב לנשימות ולתחושת הגוף.

כל קבוצה קיבלה 7 מפגשים קבוצתיים של 45-60 דקות במהלך תקופה של 12 שבועות וכל המשתתפים התבקשו לבצע תרגול ביתי של 30 דקות 5 פעמים בשבוע.

מדד המטרה העיקרי היה השינוי בתחושת הסטיגמה, ובנוסף נבדקו מדדים של תדירות פרכוסים, איכות חיים, חרדה, דיכאון, מיינדפולנס, מחשבות שליליות, הפרעה קוגניטיבית וויסות רגשי.

נמצא כי לאחר תקופת מעקב של 6 חודשים בקבוצת היוגה חלה ירידה גדולה יותר בתחושת הסטיגמה בהשוואה לקבוצת הביקורת. בנוסף, בקרב המשתתפים בקבוצת היוגה נמצא סיכוי גבוה פי 4 לירידה של יותר מ-50% בתדירות הפרכוסים וסיכוי גבוה פי 7 להפסקה מוחלטת של הפרכוסים. עוד נמצא שיפור במדדים של חרדה, הפרעה קוגניטיבית, מיינדפולנס ואיכות חיים.

החוקרים מסכמים כי תרגול יוגה עשוי לתרום להפחתת הנטל הנפשי של אפילפסיה ולשיפור איכות החיים.  

Kaur K, Sharma G, Dwivedi R, Nehra A, Parajuli N, Upadhyay AD, Deepak KK, Jat MS, Ramanujam B, Sagar R, Mohanty S, Tripathi M. Effectiveness of Yoga Intervention in Reducing Felt Stigma in Adults With Epilepsy: A Randomized Controlled Trial. Neurology. 2023 Dec 4;101(23):e2388-e2400.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37940550/

 

 

יוגה לשיפור התפקוד הקוגניטיבי והשינה

במחקר התערבותי (לא אקראי) נבדקה ההשפעה של יוגה (נידרה) על התפקוד הקוגניטיבי והשינה בקרב גברים בריאים. יוגה נידרה הינה טכניקה של הרפיה מודעת בשכיבה שנמצאה יעילה לשיפור השינה במחקרים קודמים. 

במחקר נכללו 41 מתנדבים אשר מילאו יומן שינה במשך 14 ימים לפני המחקר, כאשר ביום האחרון לפני המחקר בוצע ניטור אובייקטיבי של מדדי השינה והערכה של התפקוד הקוגניטיבי.

לאחר מכן כל המשתתפים תרגלו יוגה ב-5 מפגשים מודרכים, 20 דקות כל מפגש, והתבקשו להמשיך את התרגול באופן עצמאי באמצעות הקלטות שמע. 

התפקוד הקוגניטיבי הוערך לאחר 1 ו-2 שבועות ומדדי השינה הוערכו לאחר 4 שבועות.

נמצא כי לאחר תרגול היוגה חל שיפור מובהק בזמן התגובה בכל המטלות הקוגניטיביות שנבדקו, וכן שיפור בדיוק התגובה בחלק מהמטלות, כולל מטלה של זיהוי רגשי. בנוסף, נמצא שיפור במדדים של איכות השינה, כולל עלייה באחוז גלי דלתא בשינה עמוקה.

החוקרים מסכמים כי תרגול יוגה תרם לשיפור העיבוד הקוגניטיבי ולשיפור שנת הלילה בקרב גברים בריאים.

Datta K, Bhutambare A, V L M, Narawa Y, Srinath R, Kanitkar M. Improved sleep, cognitive processing and enhanced learning and memory task accuracy with Yoga nidra practice in novices. PLoS One. 2023 Dec 13;18(12):e0294678.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38091317/

 

 

יוגה לטיפול בתסמונת המטבולית בקרב נשים בגִיל המעבר

במחקר אקראי מבוקר שמערך בברזיל נבדקה ההשפעה של תרגול יוגה על גורמי סיכון קרדיווסקולריים בקרב נשים בגיל המעבר המאובחנות עם התסמונת המטבולית.

במחקר נכללו 84 נשים בגיל 45 עד 60 המאופיינות באורח חיים יושבני אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות.

הנשים בקבוצת ההתערבות השתתפו בתרגול יוגה פעמיים בשבוע, 60 דקות כל תרגול, במשך 24 שבועות, כאשר הנשים בקבוצת הביקורת התבקשו לשמור על אורח החיים הקבוע שלהן. 

החוקרים בחנו את ההשפעה של ההתערבות על שיעור הנשים המוגדרות עם התסמונת המטבולית, על המאפיינים של התסמונת המטבולית ועל גורמי סיכון קרדיווסקולריים נוספים.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

ההשפעה של יוגה על מדדים אנתרופומטריים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של יוגה על מדדים אנתרופומטריים, איכות החיים ופרופיל השומנים בקרב משתתפים עם שמנות והשמנה בטנית.

בסקירה נכללו 15 מחקרים בהם סה"כ 1,161 משתתפים. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של יוגה בהשוואה לקבוצת ביקורת שלא קיבלה התערבות (9 מחקרים), בהשוואה להגבלה קלורית (4 מחקרים) או בהשוואה לפעילות גופנית (2 מחקרים).

תרגול היוגה נע בין 45 ל-90 דקות, 2 עד 5 פעמים בשבוע כאשר ב-10 מחקרים משך ההתערבות היה עד 12 שבועות וב-5 מחקרים מעל 12 שבועות.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

 

 

יוגה לטיפול בכאבֵי צוואר וכתפיים

במחקר אקראי מבוקר בוצעה השוואה בין יוגה לאימוני מתיחות בהתייחס להקלה על כאב ולשיפור המצב הגופני והנפשי בקרב עובדי משרד הסובלים מכאבי צוואר וכתפיים.

במחקר נכללו 150 משתתפים אשר חולקו אקראית לתרגול יוגה או לאימוני מתיחות. כל התערבות נמשכה 30 דקות פעם בשבוע למשך 4 שבועות, ובנוסף כל המשתתפים התבקשו לבצע תרגול עצמאי בבית. 

השְֹפעת ההתערבות נבדקה לאחר 4 שבועות ולאחר 4 שבועות נוספים של מעקב, כולל מדדים של כאב, חרדה, דיכאון ואיכות חיים.

בשתי הקבוצות קרא עוד.

 

ממצאים עדכניים לגבי צריכת ביצים

 

ההשפעה הבריאותית של ביצים

בסקירה מוצגות העדויות ממחקרים אקראיים מבוקרים ומטה-אנליזות של מחקרים תצפיתיים לגבי ההשפעות הבריאותיות של צריכת ביצים.

בחלקה הראשון של הסקירה מפורט בהרחבה ההרכב התזונתי של ביצים, כולל כולין, ויטמין D, חומצה פולית, יוד וחלבון. החוקרים מדגישים כי לביצים ערך תזונתי גבוה וכיום ביצים אינן נחשבות על ידי ארגוני הבריאות כגורם סיכון ליתר כולסטרול ולתחלואה קרדיווסקולרית.

בהמשך, מוצגים הממצאים לגבי ההשפעות הבריאותיות של ביצים:

  • בריאות קרדיווסקולרית וכולסטרול – העדויות ממחקרים מבוקרים מצביעות על כך שלביצים השפעה קטנה על רמת הכולסטרול. הממצאים התצפיתיים אינם עקביים ותלויים במצב הבריאותי של המשתתפים. בקרב אוכלוסיות בריאות לצריכת ביצים לא הייתה השפעה כלל או השפעה מיטיבה קטנה על הסיכון הקרדיווסקולרי, בעוד שבקרב חולי סוכרת צריכה גבוהה של ביצים הייתה קשורה בסיכון קרדיווסקולרי מוגבר.
  • בריאות מטבולית – העדויות ממחקרים מבוקרים ותצפיתיים אינן עקביות בהתייחס להשפעה של ביצים על הסיכון להתפתחות סוכרת. לפיכך, החוקרים טוענים כי לא סביר שקיים קשר סיבתי בין ביצים ובין התפתחות סוכרת סוג 2 ואף ישנן עדויות המצביעות על כך שלרכיבים תזונתיים בחלמון עשויה השפעה חיובית על סמנים מטבוליים. 
  • ניהול המשקל ותחושת שובע – העדויות ממחקרים מבוקרים מצביעות על כך שצריכת ביצים תורמת לתחושת שובע ולהפחתת הצריכה הקלורית, ובכך עשויה לתרום לניהול משקל תקין.
  • מסת וחוזק השריר – העדויות הקיימות מצביעות על כך שבקרב מבוגרים צריכת ביצים הינה בעלת השפעה חיובית על המטבוליזם של חלבונים ותורמת לשמירה על מסת גוף רזה. כמו כן, מוצע כי תכולת החלבון בביצים, כמו גם רכיבים תזונתיים נוספים המצויים בחלמון, תורמת לשמירה על מסת וחוזק השריר.

בחלקה האחרון של הסקירה מוצגים היבטים נוספים הקשורים בצריכת ביצים. החוקרים מציינים כי בהתייחס לשיקולים של קיימות, לביצים השפעה סביבתית נמוכה יותר לעומת מקורות אחרים של חלבון מהחי. בהתייחס לשיקולים של אלרגיה למזון, העדויות העדכניות מצביעות על כך שחשיפה מוקדמת למזונות אלרגניים עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות אלרגיה בקרב תינוקות וילדים. בהתייחס לשיקולים של מחלות המועברות במזון (סלמונלה), מוצג כי יישום של תקנים סטנדרטיים לגבי בטיחות המזון תרמו לירידה משמעותית במקרים של זיהום ותחלואה.   

מוצע כיקרא עוד.

 

 

צריכת ביצים קשורה בסיכון מופחת להתפתחות סוּכרת ויתר לחַץ דם

במחקר עוקבה שנערך בארה"ב נבדק הקשר בין צריכת ביצים ובין רמת הגלוקוז ולחץ הדם בקרב מבוגרים בריאים.

בהתבסס על נתונים שנאספו במסגרת מחקר צאצאי פרמינגהם, בניתוח זה נכללו 2,349 משתתפים בגיל 30 עד 64.

המשתתפים סווגו לשלוש קבוצות בהתאם לצריכת הביצים השבועית: צריכה נמוכה של 0 עד 0.5 ביצים (353 משתתפים), צריכה בינונית של 0.5 עד 5 ביצים (1,329 משתתפים), וצריכה גבוהה של 5 ביצים ומעלה (372 משתתפים).

לאחר מעקב של 4 שנים נמצא כי קרא עוד.

 

 

הקשר בין צריכת ביצים ובין הסיכון הקרדיווסקולרי

במחקר עוקבה שנערך ביוון נבדק הקשר ארוך הטווח בין צריכת ביצים ובין הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית.

במחקר נכללו 1,514 גברים ו-1,528 נשים שגויסו למחקר בשנים 2001-2002.

צריכת הביצים הוערכה באמצעות שאלוני תזונה שמולאו בתחילת המחקר, כאשר המשתתפים סווגו לשלוש קבוצות: צריכת ביצים נמוכה (עד מנה אחת בשבוע), בינונית (1-4 מנות בשבוע), גבוהה (4-7 מנות בשבוע).

לאחר מעקב של 10 שנים נאספו נתונים עבור 2,020 מהמשתתפים, מהם 317 משתתפים אובחנו עם תחלואה קרדיווסקולרית.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

הקשר בין צריכת ביצים ומחלת לְב כלילית מושפע מהסיכון הגנטי

במחקר עוקבה שנערך בסין נבדק הקשר בין צריכת ביצים ובין הסיכון למחלת לב כלילית, תוך התייחסות להשפעה של רמת הסיכון הגנטי של קשר זה.

החוקרים מסבירים כי הממצאים במחקרים קודמים לא היו עקביים ולכן מוצע שרמת הסיכון הגנטי עשויה להסביר את ההבדל בתוצאות.

במחקר נכללו 34,111 משתתפים ללא מחלת לב כלילית בתחילת המחקר. לכל משתתף נקבע ציון סיכון גנטי בהתבסס על 540 מאפיינים גנטיים ידועים.

במהלך תקופת מעקב חציונית של 11.7 שנים תועדו 1,128 מקרים חדשים של מחלת לב כלילית.

באופן כללי נמצא כי קרא עוד.

 

הטיפול התזונתי בסוּכרת

 

ההשפעה המטבולית של דיאטה דלה מאוד בפחמימות לעומת דיאטת DִASH

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של דיאטה דלה מאוד בפחמימות לעומת דיאטת DASH בקרב מבוגרים עם תחלואה מטבולית מרובה.

במחקר נכללו 94 משתתפים עם עודף משקל או שמנות אשר סובלים מיתר לחץ דם וטרום סוכרת/סוכרת סוג 2.

המשתתפים חולקו אקראית ל-4 קבוצות המחקר שקיבלו דיאטה דלה מאוד בפחמימות או דיאטת DASH, עם או בלי הדרכה רב-תחומית הכוללת אכילה מודעת, ויסות רגשי, תמיכה חברתית ובישול.

לאחר 4 חודשים נמצא כי בהשוואה לדיאטת DASH, דיאטה דלה מאוד בפחמימות הובילה לשיפור גדול יותר בלחץ הדם הסיסטולי (ירידה ממוצעת של 9.77 לעומת 5.18 מ"מ כספית), ברמת ההמוגלובין המסוכרר (ירידה של 0.35% לעומת 0.14%) ובמשקל (ירידה של 8.7 לעומת 4.7 ק"ג). להוספה של הדרכה רב-תחומית לא הייתה השפעה מובהקת על התוצאות.

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

 

 

ההשפעה של ארוחת בוקר דלת פחמימות לעומת דלת שומן לחולי סוּכרת סוג 2

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של ארוחת בוקר דלת פחמימות לעומת דלת שומן על האיזון הגליקמי בקרב חולי סוכרת סוג 2.

במחקר נכללו 121 משתתפים בני 64 בממוצע אשר התבקשו באופן אקראי לצרוך אחת משתי ארוחות בוקר במשך 3 חודשים:

  • ארוחה דלת פחמימות הכוללת סה"כ כ-465 קלוריות, 25 גרם חלבון, 8 גרם פחמימות ו-37 גרם שומן.
  • ארוחה דלת שומן הכוללת סה"כ כ-450 קלוריות, 20 גרם חלבון, 56 גרם פחמימות ו-15 גרם שומן.

בסיום ההתערבות המשתתפים בקבוצת הארוחה דלת הפחמימות דיווחו על צריכה נמוכה יותר של קלוריות ושל פחמימות. 

נמצא כי קרא עוד.

 

 

הפוטנציאל של הדיאטה הקטוֹגנית לטיפול בסוּכרת

בסקירה דנים החוקרים ביעילות של דיאטה קטוגנית למניעה ולטיפול בסוכרת סוג 1 וסוג 2.

במסגרת הסקירה מוצגת ההשפעה של הדיאטה הקטוגנית על הטיפול התרופתי (פרמקותרפיה) במחלת הסוכרת, כולל הירידה במינון הנדרש של אינסולין ושל תרופות פומיות להורדת רמת סוכר. 

בהתייחס לסוכרת סוג 1, מוצגת ההשפעה של דיאטה קטוגנית על מהלך המחלה, מוצגים מנגנוני פעילות אפשריים ומפורטות העדויות הקיימות לגבי הטיפול בילדים עם סוכרת סוג 1 (תיאורי מקרים) וכן בקרב מבוגרים.

בהתייחס לסוכרת סוג 2 כמות העדויות גדולה יותר, כולל מחקרים אקראיים מבוקרים וסקירות שיטתיות ומטה-אנליזות שמדגימות את ההשפעה המיטיבה של דיאטה קטוגנית על מדדים מטבוליים שונים, כולל רמת סוכר, פרופיל שומנים ומשקל.

בחלק האחרון של הסקירה מציגים החוקרים את ההבדלים בהמלצות של הדיאטה הסטנדרטית לחולי סוכרת הכוללת כ-55% פחמימות ובין הדיאטה הקטוגנית הקלאסית הכוללת כ-5% פחמימות, ומפרטים את ההמלצות ליישום של הדיאטה הקטוגנית.

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

 

 

תכנית התערבות לקשישים חולי סוּכרת

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תכנית התערבות לשיפור אורח החיים על האיזון הגליקמי בקרב קשישים חולי סוכרת.

במחקר נכללו 100 משתתפים בגיל 65 עד 85 אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות למשך תקופה של שנה. במסגרת המחקר קבוצה אחת קיבלה תכנית אינטנסיבית לשיפור אורח החיים שכללה התערבות תזונתית ופעילות גופנית. מטרת התכנית הייתה ירידה של כ-10% מהמשקל ב-6 החודשים הראשונים ושמירה על המשקל במהלך 6 החודשים הנוספים.

קבוצת הביקורת קיבלה מפגשים חודשיים שכללו הדרכה בנושא אורח חיים בריא.

מדד המטרה העיקרי היה השינוי ברמת ההמוגלובין המסוכרר, ובנוסף נבדקה רמת הגלוקוז, הרכב הגוף, יכולת גופנית ואיכות החיים.

נמצא כי קרא עוד.

 

תוספים טבעיים לזיהומים בדרכי הנשימה

 

תמצית שוּם ובצל למניעת זיהומים בדרכי הנשימה

במחקר אקראי מבוקר שנערך בספרד נבדקה היעילות של תמצית שום ובצל למניעת זיהומים בדרכי הנשימה בקרב קשישים המתגוררים בדיור מוגן.

במחקר נכללו 65 משתתפים מעל גיל 65 אשר קיבלו חיסון שפעת.

המשתתפים חולקו אקראית לנטילת התוסף Aliocare® או פלסבו, כמוסה אחת ליום למשך 36 שבועות החל מאוקטובר ועד יוני. כל כמוסה מהתוסף הכילה 86 מ"ג תמצית בצל ו-14 מ"ג אבקת שום.

מדד המטרה העיקרי היה מספר המקרים של מחלות בדרכי הנשימה ממקור זיהומי, ובנוסף הוערכה רמת החומרה ומשך התסמינים.

השימוש בתוסף נסבל היטב, לא דווח כלל על השפעות שליליות ולא נצפו שינויים משמעותיים במשקל ובלחץ הדם.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

תוסף אנדרוֹגרפיס לטיפול בזיהומים ויראליים במערכת הנשימה

במחקר אקראי מבוקר שנערך בהודו נבדקה היעילות והבטיחות של תוסף אנדרוגרפיס (Andrographis paniculata) לטיפול בזיהומים ויראליים בדרכי הנשימה.

התוסף AP-Bio® (KalmCold®) הינו תמצית מתוקננת של עלי אנדרוגרפיס המוכר לשימוש במצבים של זיהומים בדרכי הנשימה העליונות ללא סיבוכים נלווים.  

במחקר נכללו 300 משתתפים הסובלים מתסמינים במערכת הנשימה לא יותר מ-48 שעות לפני הכניסה למחקר.

המשתתפים חולקו אקראית לנטילת התוסף במינון 200 או 400 מ"ג ליום, או לנטילת פלסבו, למשך 7 ימים.

מדד המטרה העיקרי היה הציון במדד WURSS-21 להערכת חומרת התסמינים, ובנוסף נבדקו מדדים של ליחה ונזלת וסבילות ובטיחות.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

תוסף כוּרכומין להפחתת תסמיני הצטננות

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו שנערך ביפן נבדקה ההשפעה של תוסף כורכומין על תסמיני הצטננות והפעילות החיסונית והדלקתית בקרב מבוגרים בריאים.

במחקר נכללו 99 משתתפים אשר חולקו אקראית לקבלת אחד משני תוספי כורכומין בעלי זמינות ביולוגית גבוהה (Theracurmin Super או Theracurmin) או פלסבו, במינן 150 מ"ג ליום למשך 12 שבועות.

מדד המטרה העיקרי היה מספר הימים הכולל בהם המשתתפים דיווחו על תסמיני הצטננות במהלך תקופת המחקר, ובנוסף הוערכו מדדים חיסוניים ודלקתיים ומדדים של בטיחות.

נמצא כי קרא עוד.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם