אסְתמה במבוגרים | תזונה וסוּכרת הריון | התערבות תזונתית בגִיל המעבר | מניעת דמנְציה
אסתמה בקרב מבוגרים:
בריאות קרדיווסקולרית ואסתמה,
פעילות גופנית ותפקודי הריאות,
ההשפעה של ויטמין D,
ודיקור להקלה על אסתמה.
תזונה וסוכרת הריון:
הצריכה התזונתית של שומנים,
תפקיד חיידקי המעי,
ויטמין E וסוכרת הריון,
והפחתת הצורך באינסולין.
התערבות תזונתית בגיל המעבר:
השפעה על גלי חום,
התפקיד של חיידקי המעי,
ותוצרי גליקציה מתקדמים.
אורח חיים בריא למניעת דמנציה:
הקפדה על דיאטה ים-תיכונית,
צריכת משקה סויה,
הפוטנציאל של ויטמין D,
ואורח חיים בריא ודמנציה לחולי סוכרת.
אסְתמה בקרב מבוגרים
במחקר עוקבה פרוספקטיבי נבדק הקשר בין הקפדה על הנחיות איגוד הלב האמריקאי לשמירה על בריאות קרדיווסקולרית במהלך החיים ובין הסיכון להתפתחות אסתמה בקרב מבוגרים.
החוקרים מסבירים כי לתחלואה קרדיווסקולרית ולאסתמה גורמי סיכון דומים ומנגנונים משותפים של התפתחות המחלה.
ההנחיות איגוד הלב האמריקאי נקראות "Life's Essential 8" וכוללות התייחסות לשמונה תחומים: תזונה (בהתבסס על עקרונות דיאטת DASH), פעילות גופנית, חשיפה לעישון, שינה, BMI, פרופיל שומנים, רמת גלוקוז ולחץ דם, כאשר לכל משתתף מחושב ציון כולל המבטא את מידת ההיענות לכל 8 התחומים (LE8).
במחקר נכללו הנתונים של 249,713 משתתפים מהביו-בנק הבריטי, כאשר בתקופת מעקב ממוצעת של 11.6 שנים תועדו 6,180 מקרים חדשים של אסתמה.
נמצא כי משתתפים עם ציון LE8 גבוה יותר היו בסיכון נמוך יותר להתפתחות אסתמה, כאשר כל עלייה של סטיית תקן אחת בציון הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-17% להתפתחות אסתמה. תוצאות אלה לא היו תלויות בסיכון הגנטי להתפתחות אסתמה.
בנוסף, לכל משתתף נקבע ציון של בריאות קרדיווסקולרית (CVH) ונמצא כי בהשוואה למשתתפים עם בריאות קרדיווסקולרית נמוכה, משתתפים עם בריאות קרדיווסקולרית בינונית או גבוהה היו בסיכון נמוך ב-28% וב-48%, בהתאמה, להתפתחות אסתמה.
קשר זה היה תלוי בסיכון הגנטי, כך שהסיכון להתפתחות אסתמה היה הנמוך ביותר בקרב משתתפים עם הסיכון הגנטי הנמוך ביותר והבריאות הקרדיווסקולרית הגבוהה ביותר (נמוך ב-72% לעומת משתתפים עם סיכון גנטי גבוה ובריאות קרדיווסקולרית נמוכה).
מסקנת החוקרים היא כי שמירה על בריאות קרדיווסקולרית עשויה לתרום למניעת ההתפתחות של אסתמה בקרב מבוגרים, גם בקרב אוכלוסייה בסיכון גנטי.
Zhang H, Chang Q, Yang H, Yu H, Chen L, Zhao Y, Xia Y. Life's Essential 8, genetic predisposition, and risk of incident adult-onset asthma: a prospective cohort study. Am J Clin Nutr. 2024 Jan;119(1):100-107.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37992969/
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של פעילות גופנית מסוגים שונים על תפקודי הריאות בקרב מבוגרים עם אסתמה.
החוקרים מסבירים כי בעבר התפיסה הייתה כי פעילות גופנית עלולה להחמיר אסתמה, אולם כיום ידוע שניתן לשפר את תפקודי הנשימה והיכולת הגופנית גם בקרב מטופלים עם אסתמה.
בסקירה נכללו 28 מחקרים בהם 2,155 חולי אסתמה.
במחקרים אלה נבדקו סוגים שונים של פעילות גופנית בהשוואה לקבוצת ביקורת אשר ברוב המחקרים לא קיבלה כל התערבות. משך ההתערבות נע בין שבוע ל-4 שנים.
ב-8 מחקרים נבדקה ההשפעה של תרגולי נשימות, ב-7 מחקרים נבדקה ההשפעה של פעילות אירובית, ב-3 מחקרים נבדקה ההשפעה של טכניקות הרפיה, ב-3 מחקרים נבדקה ההשפעה של יוגה, וב-7 מחקרים נבדקה ההשפעה של תרגולי נשימות בשילוב פעילות אירובית בהשוואה להעדר התערבות או לתרגולי נשימות בלבד.
באופן כללי נמצא כי הסוגים השונים של פעילות שנבדקו הובילו לשיפור מובהק במדדים שונים של תפקודי הריאות.
ספציפית, טכניקות הרפיה היו היעילות ביותר לשיפור נפח הנשיפה בשנייה הראשונה (FEV1), תרגולי נשימות בשילוב פעילות אירובית היו היעילים ביותר לשיפור נפח הנשיפה המירבי (FVC), ויוגה הייתה היעילה ביותר לשיפור שיא הנשיפה (PEF).
החוקרים מסכמים כי פעילות גופנית מסוגים שונים עשויה לתרום לשיפור תפקודי הריאות בקרב מבוגרים עם אסתמה.
Xing S, Feng S, Zeng D. Effect of exercise intervention on lung function in asthmatic adults: a network meta-analysis. Ann Med. 2023;55(2):2237031.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37563090/
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף ויטמין D בקרב מבוגרים עם אסתמה.
החוקרים מסבירים כי מחקרים קודמים מצאו קשר בין חסר ויטמין D ובין תדירות התקפים גבוהה יותר ותפקודי ריאות נמוכים יותר בקרב חולי אסתמה. עם זאת, ההשפעה של תיסוף ויטמין D נבדקה בעיקר בקרב ילדים, כאשר בקרב מבוגרים נבדקה בעיקר ההשפעה של מינונים גבוהים מאוד ללא התייחסות לפעילות הדלקתית.
במחקר נכללו 32 מבוגרים עם אסתמה בחומרה קלה עד בינונית. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת 5,000 יחב"ל ליום ויטמין D, או פלסבו, למשך 12 שבועות.
מדד המטרה העיקרי היה תפקודי הריאות אשר הוערכו באמצעות היחס בין FEV1 לבין FVC (נפח הנשיפה בשנייה הראשונה לנפח הנשיפה המירבי), ובנוסף נבדקה ההשפעה על רמת התסמינים ומדדי דלקת.
נמצא כי קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכו העדויות לגבי היעילות של דיקור לטיפול באסתמה בקרב מבוגרים.
בסקירה נכללו 16 מחקרים בהם 1,293 משתתפים.
במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של דיקור בלבד (4 מחקרים) או דיקור בשילוב הטיפול תרופתי קונבנציונאלי (12 מחקרים). משך ההתערבות נע בין יום אחד ל-3 שנים.
בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.
תזונה וסוּכרת הריון
במחקר עוקבה פרוספקטיבי שנערך בסין נבדק הקשר בין הצריכה התזונתית של שומנים לפני ההיריון ובין הסיכון להתפתחות סוכרת הריון.
במחקר נכללו הנתונים של 3,725 נשים בהריון ללא סוכרת הריון או תחלואה כרונית.
הצריכה התזונתית של חומצות שומן שונות חושבה על בסיס שאלוני תזונה בהן המשתתפות התבקשו לדווח על הצריכה התזונתית בשנה שקדמה להריון.
מבין כלל המשתתפות במחקר תועדו 644 מקרים של סוכרת הריון (17.3%).
הצריכה החציונית של שומן הייתה 32.1% מסך הצריכה הקלורית, כולל 9.6% שומן רווי (SFA), 11.5% שומן חד בלתי רווי (MUFA), 10.4% שומן רב בלתי רווי (PUFA).
נמצא כי קרא עוד.
במחקר תצפיתי שנערך בישראל נאספו לנתונים לבניית מודל המנבא התפתחות של סוכרת הריון, ונבדק התפקיד של אוכלוסיית חיידקי המעי בהתפתחות המחלה.
החוקרים מסבירים כי אבחנה מוקדמת של סוכרת הריון והבנה טובה יותר של התפתחות המחלה בטרימסטר הראשון להריון עשויה לתרום להפחתת שיעור ההיארעות וסיבוכים נלווים.
במחקר נכללו הנתונים של 394 נשים בטרימסטר הראשון להריון לפני אבחנה של סוכרת הריון, כולל הרכב חיידקי המעי, מטבוליטים, ציטוקינים דלקתיים, הצריכה התזונתית והמצב הבריאותי.
בקרב נשים שפיתחו סוכרת הריון בשלבים מאוחרים יותר זוהתה רמה גבוהה יותר של ציטוקינים פרו-דלקתיים, רמה נמוכה יותר של חומצות שומן קצרות שרשרת והבדלים בהרכב חיידקי המעי.
באמצעות ניסויים הכוללים השתלת צואה, החוקרים מראים כי קרא עוד.
במחקר עוקבה רטרוספקטיבי שנערך בסין נבדק הקשר בין רמת ויטמין E ובין הסיכון לסוכרת הריון.
במחקר נכללו הנתונים של 52,791 נשים בהריון מ-137 בתי חולים ב-22 מחוזות שונים.
החוקרים בדקן את הרמה הממוצעת של גלוקוז בצום ושיעור הנשים עם סוכרת הריון ביחס לריכוז ויטמין E בטרימסטר הראשון להריון ולשינוי בריכוז ויטמין E במהלך ההיריון.
מבין כלל המשתתפות במחקר, 7,162 אובחנו עם סוכרת הריון (13.6%).
נמצא כי קרא עוד.
במחקר תלת-סמיות מבוקר נבדק כיצד צריכת אורז עם אינדקס גליקמי נמוך או גבוה משפיעה על הצורך בהתחלת השימוש באינסולין בקרב נשים עם סוכרת הריון.
במחקר נכללו 96 נשים עם סוכרת הריון אשר חולקו אקראית לצריכת אחד משני סוגי אורז, עם אינדקס גליקמי של 57 או עם אינדקס גליקמי של 80. האורז נצרך כחלק מתכנית תזונה בטרימסטר השני והשלישי להריון המבוססת על חלוקה של 50% מהקלוריות שמקורן בפחמימות, ללא סוכרים פשוטים, 30% משומן ו-20% מחלבון.
נמצא כי קרא עוד.
התערבות תזונתית בגִיל המעבר
להלן שלושה מאמרים המציגים את התוצאות ממחקר אקראי מבוקר בו נבדקה היעילות של התערבות תזונתית להקלה על גלי חום בקרב נשים לאחר גיל המעבר, תוך בחינת התפקיד של שינויים באוכלוסיית חיידקי המעי ושל צריכת תוצרי גליקציה מתקדמים (AGEs).
במחקר נכללו 84 נשים אשר דיווחו על גלי חום בחומרה בינונית עד גבוהה ובתדירות של לפחות פעמיים ביום. המשתתפות חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות, כאשר הנשים בקבוצת ההתערבות צרכו דיאטה טבעונית דלת שומן הכוללת חצי כוס ליום פולי סויה מבושלים (כ-86 גרם), ואילו הנשים בקבוצת הביקורת המשיכו עם התזונה הרגילה שלהן.
במהלך 12 שבועות כל הנשים התבקשו לתעד את החומרה והתדירות של גלי החום ותסמינים נוספים באמצעות אפליקציה בטלפון הנייד.
במאמר הראשון מוצגות התוצאות בהתייחס להשפעה של ההתערבות על חומרת ותדירות התסמינים.
נמצא כי קרא עוד.
במאמר השני מוצגות התוצאות של ניתוח נוסף בו נבדקה ההשפעה של ההתערבות בקרב תת-מדגם שכלל 11 נשים מקבוצת ההתערבות להן נבדק הרכב אוכלוסיית חיידקי המעי בתחילת המחקר ולאחר 12 שבועות.
נמצא כי קרא עוד.
במאמר השלישי נבדק הקשר בין הצריכה של תוצרי גליקציה מתקדמים (AGEs) ובין גלי חום.
משוער כי תזונה מהצומח תוביל לירידה בצריכה של AGEs וכתוצאה מכך תוביל להקלה בגלי חום באמצעות הפחתת דלקת ועקה חמצונית ושיפור האיזון ההורמונלי ותפקוד האנדותל.
לכל משתתפת חושבה הצריכה היומית הממוצעת של AGEs באמצעות בסיס נתונים הכולל 560 מזונות, כאשר הנתונים מוצגים ב-KU (Kilo Units) ליום.
נמצא כי קרא עוד.
אורח חיים בריא למניעת דמנְציה
במחקר עוקבה שנערך בבריטניה נבדק הקשר בין הדיאטה הים-תיכונית ובין הסיכון להתפתחות דמנציה, תוך בחינת ההשפעה של הסיכון הגנטי על קשר זה.
במחקר נכללו הנתונים של 60,298 משתתפים מהביו-בנק הבריטי. בהתאם לשאלוני תזונה שמולאו בתחילת המעקב, החוקרים חישבו את מידת ההיענות לדיאטה הים-תיכונית על פי שני מדדים: MEDAS ו- PYRAMID, כך שלכל משתתף חושבו שני ציונים. בנוסף, לכל משתתף חושב ציון סיכון גנטי להתפתחות דמנציה.
לאחר תקופת מעקב ממוצעת של 9.1 שנים, נמצא כי קרא עוד.
במחקר עוקבה שנערך בבריטניה נבדק הקשר בין צריכת חלב מסוגים שונים ובין הסיכון להתפתחות דמנציה, כולל חלב מלא, חלב דל שומן, משקה סויה או סוגים אחרים של חלב/משקאות צמחיים.
במחקר נכללו הנתונים של 307,271 משתתפים מהביו-בנק הבריטי, בני 56 בממוצע.
במהלך תקופת מעקב חציונית של 12.3 שנה תועדו 3,789 מקרים חדשים של דמנציה (1.2%).
נמצא כי קרא עוד.
במחקר עוקבה פרוספקטיבי נבדק הקשר בין נטילת תוספי ויטמין D ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. החוקרים מסבירים כי למרות העדויות לגבי קשר בין חסר ויטמין D ודמנציה, לא ידוע האם תיסוף ויטמין D עשוי לתרום להפחתת הסיכון.
בהתבסס על הנתונים מהמרכז הלאומי לאלצהיימר בארה"ב (NACC), בניתוח נכללו 12,388 משתתפים בני 71 בממוצע ללא דמנציה בתחילת תקופת המעקב.
החוקרים בחנו את שיעור המקרים של דמנציה בקרב משתתפים שדיווחו על נטילת תוספים המכילים ויטמין D בהשוואה למשתתפים שלא נטלו תוספי ויטמין D, בתקנון לגורמים סוציו-דמוגרפיים ולנשאות גנטית של ApoE4.
מבין כלל המשתתפים, 4,637 משתתפים נכללו בקבוצה שנחשפה לויטמין D ו- 7,751 משתתפים לא נחשפו לויטמין D.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר עוקבה שנערך בבריטניה נבדק הקשר בין הצריכה התזונתית של ברזל ובין הסיכון להתפתחות דמנציה בקרב מבוגרים מעל גיל 60.
במחקר נכללו הנתונים מהביו-בנק הבריטי של 41,213 גברים ו- 48,892 נשים מעל גיל 60.
הצריכה התזונתית של ברזל הוערכה באמצעות שאלוני תזונה שמולאו בין השנים 2009-2012.
מקרי דמנציה נקבעו על בסיס הרשומות הרפואיות עד שנת 2021.
במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 11.8 שנים תועדו 560 מקרים דמנציה בקרב גברים ו-492 מקרים בקרב נשים.
המשתתפים סווגו לחמש קבוצות (חמישונים) בהתאם לרמת הצריכה של ברזל.
נמצא קרא עוד.
במחקר עוקבה שנערך בבריטניה נבדק הקשר בין הרגלים של אורח חיים בריא ובין הסיכון להתפתחות דמנציה בקרב חולי סוכרת סוג 2.
החוקרים מסבירים כי סוכרת סוג 2 וגורמי אורח חיים נמצאו קשורים בסיכון להתפתחות דמנציה, אולם לא ברור האם הקפדה על אורח חיים בריא עשויה להפחית את הסיכון לדמנציה בקרב חולי סוכרת סוג 2.
ציון אורח חיים בריא חושב בהתאם ל-7 גורמים (נקודה אחת לכל גורם עם ציון כולל של 0 עד 7): הימנעות מעישון, צריכת אלכוהול מתונה, פעילות גופנית קבועה, תזונה בריאה, שינה מספקת, רמת יושבנות נמוכה ורמה גבוהה של קשרים חברתיים.
במחקר נכללו הנתונים של 167,946 משתתפים מעל גיל 60 ללא דמנציה מהביו-בנק הבריטי.
במהלך תקופת מעקב חציונית של 12.3 שנה תועדו 4,351 מקרים חדשים של דמנציה.
באופן כללי נמצא כי קרא עוד.