ממצאים עדכניים לגבי עישון:
תזונה עתירת שומן והסיכון לסרטן ריאות,
אלכוהול, עישון וקפה ודלקות מפרקים,
ציטיסין לגמילה מעישון,
ושיבולת שועל לנגמלים מעישון.
תזונה ופעילות גופנית ולחץ הדם:
הגבלת מלח ולחץ הדם,
הגבלת זמן האכילה,
סוג האימון הגופני היעיל ביותר
וההשפעה של טאי-צ'י על לחץ הדם.
תפקיד חיידקי המעי בהרזיה:
עמילן עמיד וירידה במשקל,
פרוביוטיקה לילדים ומתבגרים,
פרוביוטיקה לירידה במסת השומן,
וההשפעה של סינביוטיקה.
בריאות הלבלב:
תזונה מהצומח וסרטן לבלב,
ממצאים עדכניים לגבי עישון
במחקר עוקבה נבדקה ההשפעה של צריכת שומן על הקשר בין עישון וסרטן ריאות.
החוקרים מסבירים כי עדיין לא ידוע מדוע הקשר בין עישון וסרטן ריאות חזק יותר במדינות מערביות לעומת מדינות אסיאתיות. הם מציעים כי עשויה להיות השפעה לצריכת השומן בתזונה, שכן מחקרים פרה-קליניים מצאו שלצריכת שומן השפעה על המטבוליזם של טבק ועל ההתפתחות של גידולי ריאות.
במחקר נכללו מעל ל-100 אלף משתתפים, כאשר במהלך תקופת מעקב של כ-9 שנים תועדו 1,425 מקרים של סרטן ריאות.
נמצא כי לאחר תקנון למגוון גורמים, חוזק הקשר בין עישון וסרטן ריאות היה גדול יותר בקרב משתתפים עם צריכת שומן גבוהה יותר.
ספציפית, בהשוואה למשתתפים שאינם מעשנים, הסיכון לסרטן ריאות בקרב משתתפים מעשנים היה גבוה פי 23, פי 32.7 ופי 59.8 בקרב משתתפים עם צריכת שומן נמוכה (עד 13.5 גרם ליום) בינונית (13.5-22 גרם ליום) או גבוהה (מעל 22 גרם ליום), בהתאמה. מגמה דומה נמצאה בניתוח הכולל את מספר הסיגריות המצטבר במהלך החיים ("שנות קופסא").
החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה ממצביעים על כך שהקשר בין הסיכון לסרטן ריאות ובין עישון באופן כללי או אינטנסיביות העישון הינו חזק יותר בקרב אוכלוסייה עם צריכת שומן גבוהה, בעיקר שומן רווי. עם זאת, יש לבסס ממצאים אלה מבחינה סטטיסטית במחקרים נוספים.
Reger M, Hoyt M, Nan H, Fan H, Zhang J. Fat intake modifies association between cigarette smoking and lung cancer in a prospective cohort study: A potential explanation for the lung cancer paradox. Clin Nutr. 2024 Apr;43(4):960-968.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38447490/
במטה-אנליזה של מחקרים שנערכו בשיטה של רנדומיזציה מנדליאנית הוערך הקשר הסיבתי בין אלכוהול, עישון וקפה ובין הסיכון לדלקות מפרקים (ניוונית ושגרונית). רנדומיזיציה מנדליאנית הינה שיטה לשימוש במאפיינים גנטיים לצורך הערכת יחסי סיבה ותוצאה במחקרים תצפיתיים.
במחקר נכללו 84 מחקרים בהם נבדק הקשר בין מאפיינים גנטיים שנמצאו קשורים בצריכת אלכוהול, בעישון ובצריכת קפה ובין מדדים של דלקות מפרקים.
במטה-אנליזה שכללה 11 מהמחקרים לא נמצא קשר מובהק בין מאפיינים גנטיים של צריכת אלכוהול ובין הסיכון לדלקות מפרקים. עם זאת, מאפיינים של עישון היו קשורים בסיכון גבוה ב-44% לדלקת מפרקים ניוונית וב-37% לדלקת מפרקים שגרונית, ומאפיינים של צריכת קפה היו קשורים בסיכון גבוה ב-2% וב-56%, בהתאמה.
החוקרים מסכמים כי על בסיס מאפיינים גנטיים זוהה קשר סיבתי בין עישון וצריכת קפה ובין דלקת מפרקים ניוונית ושגרונית, ללא קשר מובהק עבור צריכת אלכוהול. ממצאים אלה מהווים בסיס לגיבוש תוכניות מניעה ומספקים כיוונים חדשים למחקרים עתידיים.
Wang J, Zhang B, Peng L, Wang J, Xu K, Xu P. The Causal Association between Alcohol, Smoking, Coffee Consumption, and the Risk of Arthritis: A Meta-Analysis of Mendelian Randomization Studies. Nutrients. 2023 Dec 4;15(23):5009.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38068867/
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות והסבילות של ציטיסין (cytisinicline/ cytisine) לגמילה מעישון. ציטיסין הינו אלקלואיד צמחי אשר נקשר באופן סלקטיבי לקולטנים אליהם נקשר ניקוטין ולכן עשוי לסייע בגמילה מעישון.
במחקר נכללו 810 מבוגרים המעוניינים להפסיק לעשן מ-17 מרכזים בארה"ב. בממוצע, המשתתפים היו בני 52.5 ועישנו 19.4 סיגריות ליום.
המשתתפים חולקו אקראית ל-3 קבוצות המחקר:
בנוסף, כל המשתתפים קיבלו טיפול ותמיכה התנהגותית.
מדד המטרה העיקרי היה העדר עישון (על פי בדיקת דם) ב-4 השבועות האחרונים להתערבות ובנוסף נבדקה ההתמדה לאחר מעקב של 12 שבועות נוספים (סה"כ 24 שבועות).
החוקרים מראים כי באופן כללי ההיענות להתערבות הייתה גבוהה ו-76% מהמשתתפים השלימו את כל תקופת המחקר.
באופן כללי נמצא כי קרא עוד.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף שיבולת שועל לשיפור תחושת הרווחה במהלך הגמילה מעישון.
במחקר נכללו 145 משתתפים אשר חולקו אקראית לנטילת תוסף שיבולת שועל או פלסבו למשך 8 שבועות, עם מעקב של 4 שבועות נוספים. התוסף Neuravena® הינו תמצית שיבולת שועל ירוקה שניתן במינון 900 מ"ג ליום.
החוקרים ביצעו מעקב אחר התסמינים הקליניים, איכות החיים, רמת הסטרס, דיכאון, חרדה, תפקוד קוגניטיבי ומדדים של התמכרות לניקוטין.
נמצא כי קרא עוד.
תזונה, פעילות גופנית ולחָץ הדם
במחקר אקראי מבוקר שנערך ביוון נבדקה ההשפעה של הגבלת צריכת מלח במסגרת דיאטת DASH או דיאטה ים-תיכונית על לחץ הדם בקרב משתתפים עם יתר לחץ דם בדרגה 1.
במחקר נכללו 240 משתתפים הנוטלים טיפול תרופתי אשר חולקו אקראית ל-4 קבוצות המחקר:
נמצא כי קרא עוד.
במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של דיאטה DASH, עם או בלי הגבלת זמן האכילה, בקרב מטופלים עם יתר לחץ דם בדרגה 1.
החוקרים מסבירים כי הגבלת זמן האכילה נמצאה יעילה במצבים של תחלואה מטבולית ולשיפור הבריאות הקרדיווסקולרית, אולם אין מספיק עדויות בהתייחס לתועלת לטיפול ביתר לחץ דם.
במחקר נכללו 74 משתתפים אשר חולקו אקראית לדיאטת DASH עם או בלי הגבלת זמן האכילה ל-8 שעות ביום למשך 6 שבועות. כל המשתתפים קיבלו תמיכה תזונתית במהלך תקופת המחקר באמצעות אפליקציה בטלפון הנייד.
נמצא כי קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של פעילות גופנית מסוגים שונים על לחץ הדם במנוחה במטרה לבסס המלצות לטיפול ביתר לחץ דם.
בסקירה נכללו 270 מחקרים בהם סה"כ 15,827 משתתפים, כאשר בכל המחקרים נבדקו מדדים של לחץ דם במנוחה לאחר התערבות של שבועיים לפחות בהשוואה לקבוצת ביקורת שלא ביצעה פעילות גופנית.
בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.
במחקר אקראי מבוקר שנערך בסין נבדקה ההשפעה של טאי-צ'י בהשוואה לפעילות אירובית על מטופלים עם קדם יתר לחץ דם.
במחקר נכללו 342 מבוגרים בגיל 18 עד 65 עם קדם יתר לחץ דם שהוגדר כלחץ דם סיסטולי של 120-139 מ"מ כספית ו/או לחץ דם דיאסטולי של 80-89 מ"מ כספית.
המשתתפים חולקו אקראית לתרגול טאי-צ'י או לפעילות אירובית, 60 דקות פעם בשבוע למשך 12 חודשים.
נמצא כי קרא עוד.
תפקיד חיידקי המעי בהרזיה
במחקר אקראי מוצלב נבדק כיצד שינוי אוכלוסיית חיידקי המעי באמצעות צריכת עמילן עמיד עשוי לתרום לירידה במשקל.
במחקר נכללו 37 משתתפים בני 33 בממוצע עם עודף משקל או שמנות.
כל המשתתפים צרכו תוסף בצורת אבקה המכילה 0 או 40 גרם עמילן עמיד, כל תנאי למשך 8 שבועות עם הפרדה של 4 שבועות בין התנאים. המשתתפים צרכו את התוסף עם 300 מ"ל מים פעמיים ביום לפני הארוחה.
נמצא כי קרא עוד.
במטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה התועלת של טיפול בפרוביוטיקה בקרב ילדים מתבגרים עם עודף משקל או שמנות, בדגש על מדדים אנתרופומטריים, מטבוליים וסמני דלקת.
בניתוח נכללו נתונים מ-8 מחקרים בהם סה"כ 201 משתתפים שנטלו תוספי פרוביוטיקה ו-190 משתתפים בקבוצת הביקורת. במחקרים אלה נעשה שימוש בתוספים מסוגים שונים ומשך ההתערבות נע בין 30 יום ל-16 שבועות.
נמצא כי קרא עוד.
להלן שני מחקרים מבוקרים בהם הוערכה היעילות של תוספי פרוביוטיקה להפחתת מסת השומן.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו שנערך בקוריאה נבדקה הבטיחות והיעילות של תוסף פרוביוטיקה להפחתת מסת השומן בקרב משתתפים עם עודף משקל.
במחקר נכללו 150 משתתפים בריאים בגיל 19-60 עם BMI של 25 עד 30.
המשתתפים חולקו אקראית לנטילת תוסף פרוביוטיקה או פלסבו פעם ביום לפני הארוחה למשך 12 שבועות. כל מנה של 2 גרם מהתוסף הכילה 50 מיליארד חיידקים מהסוגים Lacticaseibacillus paracasei ו- Lactiplantibacillus plantarum.
בבדיקת DEXA שנערכה בסיום תקופת ההתערבות נמצא כי קרא עוד.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו שנערך בקוריאה נבדקה היעילות והבטיחות של תוסף פרוביוטיקה להפחתת מסת השומן.
במחקר נכללו 100 משתתפים בריאים בגיל 19-60 עם BMI של 25 עד 30.
המשתתפים חולקו אקראית לנטילת תוסף פרוביוטיקה המכיל 20 מיליארד חיידקים מהסוג Lactiplantibacillus plantarum, או פלסבו, פעם ביום למשך 12 שבועות.
מדד המטרה העיקרי השינוי באחוז השומן על פי בדיקת DEXA, ובנוסף נבדק השינוי במסת הגוף הרזה, פיזור השומן ברקמות השונות, מדדים אנתרופומטריים ופרופיל השומנים, וכן מדדים של בטיחות.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו שנערך בתאילנד נבדקה ההשפעה של תוסף סינביוטיקה על הרכב הגוף, הפעילות נוגדת החמצון ואוכלוסיית חיידקי המעי בקרב משתתפים עם עודף משקל ושמנות.
במחקר נכללו 63 משתתפים בגיל 18-45 אשר חולקו אקראית לנטילת סינביוטיקה או פלסבו למשך 12 שבועות. תוסף הסינביוטיקה הכיל תערובת של 7 סוגי חיידקים במינון כולל של 37 מיליארד חיידקים למנה ו-2 גרם FOS.
נמצא כי קרא עוד.
בריאות הלבלב
במחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה שנערך בארה"ב נבדק הקשר בין תזונה המבוססת על הצומח ובין הסיכון להתפתחות סרטן לבלב.
במחקר נכללו הנתונים של 101,748 מבוגרים, כאשר לכל משתתף חושבו שלושה מדדים של תזונה המבוססת על הצומח: ציון כללי של תזונה מהצומח (PDI), ציון של תזונה בריאה מהצומח (hPDI) וציון של תזונה לא בריאה מהצומח (uPDI).
במהלך תקופת מעקב ממוצעת של כ-9 שנים תועדו 421 מקרים של סרטן לבלב.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר עוקבה רטרוספקטיבי שנערך בקוריאה נבדק הקשר בין הריכוז של יסודות קורט בדם ובין הסיכון להתקדמות הסרטן ולתמותה בקרב מטופלים עם סרטן לבלב.
במסגרת המחקר בוצעה השוואה בין ריכוז יסודות הקורט בקרב 124 חולי סרטן לבלב לעומת 120 משתתפים בריאים ו-50 מטופלים עם דלקת לבלב כרונית.
הריכוז בדם של קובלט, נחושת, סלניום ואבץ נמדד בעת אבחנת הסרטן ולאחר תקופה חציונית של 282 ימים מהתחלת הטיפול במטרה להעריך את השינויים בריכוז יסודות הקורט בתקופת הטיפול.
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו שנערך באיראן נבדקה ההשפעה נוגדת הדלקת של תוסף כורכומין בקרב משתתפים עם דלקת לבלב אקוטית.
במחקר נכללו 42 מטופלים עם דלקת לבלב בחומרה קלה עד בינונית.
המשתתפים חולקו אקראית לנטילת 40 מ"ג פעמיים ביום תוסף ננו-כורכומין (SinaCurcumin®) או פלסבו למשך שבועיים.
מדד המטרה העיקרי היה משך האשפוז במחלקת גסטרו, ובנוסף נבדקו התסמינים הקליניים, רמת התיאבון וסמנים ביוכימיים ודלקתיים.
נמצא כי קרא עוד.