השפּעת צוֹם לסירוגין בסוּכרת | פרוֹביוטיקה ואיכוּת השינה | הפחתת תחושת התיאבון | ההשפעה של אוֹמגה 3
השפּעת צום לסירוגין בסוכרת:
צום לסירוגין ונסיגת סוכרת סוג 2,
הגבלת זמן האכילה והתגובה הגליקמית,
הגבלת זמן האכילה וירידה במשקל ,
וצום לסירוגין לשיפור הבריאות המטבולית.
טיפול בהפרעות שינה על רקע סטרס,
פרוביוטיקה לשיפור איכות השינה,
הפחתת עומס מנטלי,
ותוסף פרוביוטיקה לשיפור איכות השינה.
הפחתת תחושת התאבון:
צום לסירוגין והפחתת תחושת התאבון,
ההשפעה של פרה-ביוטיקה,
תוסף טבעי לאיזון תחושת התאבון,
ומאפה מועשר בסיבים.
ההשפעה של אומגה 3:
אומגה 3 והרכב הגוף בלוקמיה,
שיפור הפרוגנוזה בקרב חולי ALS,
כיצד אומגה 3 משפיעה על הפעילות הדלקתית?
והמורכבות בהערכת ההשפעה של אומגה 3.
השפּעת צוֹם לסירוגין בסוּכרת
במחקר אקראי מבוקר נבדק האם התערבות תזונתית המבוססת על צום לסירוגין עשויה להוביל לנסיגה של סוכרת סוג 2. החוקרים מציינים כי ב-2021 איגוד הסוכרת האמריקאי הציע קריטריונים להגדרת נסיגה של סוכרת כרמת המוגלובין מסוכרר נמוכה מ-6.5% לפחות 3 חודשים לאחר הפסקת השימוש בתרופות לאיזון רמת הגלוקוז.
במחקר נכללו 72 משתתפים בגיל 38 עד 72 המאובחנים עם סוכרת במשך 1 עד 11 שנים.
המשתתפים חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות התזונתית או לקבוצת הביקורת למשך תקופה של 3 חודשים שכללה 6 מחזורי התערבות של 15 ימים כל אחד.
כל מחזור כלל 5 ימים בהם צריכת הקלוריות הוגבלה לכ-840 קלוריות ליום ב-3 ארוחות בזמנים קבועים, ו-10 ימים ללא הגבלה קלורית.
קבוצת הביקורת צרכה דיאטה ללא הגבלה קלורית לאורך כל תקופת המחקר.
בשתי הקבוצות המשתתפים הונחו לצרוך דיאטה בהתאם להנחיות בסין לחולי סוכרת הכוללות תזונה עשירה בסיבים וצריכת פחמימות עם אינדקס גליקמי נמוך, כאשר הצריכה הקלורית מחולקת ל-50-65% פחמימות, 15-20% חלבון ו-20-30% שומן.
מדדי המטרה נבדקו בסיום תקופת ההתערבות, לאחר 3 חודשים נוספים של מעקב ולאחר 6 חודשים נוספים (סה"כ 12 חודשים).
בסיום תקופת ההתערבות 50% מהמשתתפים בקבוצת ההתערבות הפסיקו את השימוש בתרופות, לעומת 3% בקבוצת הביקורת. הירידה הממוצעת במשקל בקבוצת ההתערבות הייתה 5.93 ק"ג לעומת 0.27 ק"ג
לאחר 6 חודשים (3 חודשים התערבות + 3 חודשי מעקב) שיעור המשתתפים שהוגדרו בנסיגה היה 47% בקבוצת ההתערבות לעומת 3% בקבוצת הביקורת, נתון המבטא סיכוי גבוה פי 31 לנסיגה בקבוצת ההתערבות.
בסיום המחקר לאחר 12 חודשים נמצא כי שיעור הנסיגה של סוכרת בקבוצת ההתערבות היה 44% ורמת ההמוגלובין המסוכרר הממוצעת הייתה 6.33% לעומת 7.76% בקבוצת הביקורת.
עוד נמצא כי עלות הטיפול התרופתי של המשתתפים בקבוצת ההתערבות הייתה נמוכה בכ-77% בהשוואה לקבוצת הביקורת.
החוקרים מסכמים כי מחקר זה מצביע על היעילות הקלינית המשמעותית של צום לסירוגין להשגת נסיגה של סוכרת סוג 2 הנובעת מירידה בהצטברות השומן בכבד ובלבלב ושיקום הפעילות של תאי בטא בלבלב.
Yang X, Zhou J, Shao H, Huang B, Kang X, Wu R, Bian F, Hu M, Liu D. Effect of an Intermittent Calorie-restricted Diet on Type 2 Diabetes Remission: A Randomized Controlled Trial. J Clin Endocrinol Metab. 2023 May 17;108(6):1415-1424.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36515429/
במחקר אקראי מבוקר הוערכה היעילות של צום לסירוגין בקרב מבוגרים בסיכון לסוכרת סוג 2.
החוקרים מציינים כי לצום לסירוגין ולהגבלה קלורית קבועה יעילות דומה בהתייחס לשיפור מדדים בריאותיים, אולם לרוב לא נבדקה התרומה של תזמון האכילה בימי הצום.
במחקר נכללו 209 משתתפים בני 58 בממוצע ועם BMI ממוצע של 34.8 אשר מוגדרים בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת סוג 2.
המשתתפים חולקו אקראית ל-3 קבוצות:
משך ההתערבות היה 6 חודשים, עם מעקב של 12 חודשים נוספים (סה"כ 18 חודשים).
מדד המטרה העיקרי היה התגובה הגליקמית לאחר ארוחה בסיום תקופת ההתערבות (6 חודשים).
נמצא כי חל שיפור מובהק בסבילות לגלוקוז בקבוצת הצום לסירוגין בהשוואה להגבלה קלורית קבועה לאחר 6 חודשים, אולם ההבדל לא נשמר במעקב של 18 חודשים.
החוקרים מדווחים על השפעות שליליות קלות וחולפות, ללא השפעות שליליות משמעותיות, כאשר משתתפים בקבוצת הצום לסירוגין דיווחו על יותר כאבי ראש, עייפות ועצירות.
החוקרים מסכמים כי השילוב של התערבות תזונתית הכוללת ימי צום עם הגבלת זמן האכילה הוביל לשיפור משמעותי יותר בתגובה הגליקמית בהשוואה להגבלה קלורית קבועה.
Teong XT, Liu K, Vincent AD, Bensalem J, Liu B, Hattersley KJ, Zhao L, Feinle-Bisset C, Sargeant TJ, Wittert GA, Hutchison AT, Heilbronn LK. Intermittent fasting plus early time-restricted eating versus calorie restriction and standard care in adults at risk of type 2 diabetes: a randomized controlled trial. Nat Med. 2023 Apr;29(4):963-972.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37024596/
במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של הגבלת זמן האכילה על ירידה במשקל בקרב חולי סוכרת סוג 2.
במחקר נכללו 75 משתתפים בני 55 בממוצע, עם BMI ממוצע של 39 ורמת המוגלובין מסוכרר של 8.1%.
המשתתפים חולקו אקראית ל-3 קבוצות למשך 6 חודשים:
מדד המטרה העיקרי היה השינוי במשקל לאחר 6 חודשים, ובנוסף נבדק השינוי ברמת ההמוגלובין המסוכרר וגורמי סיכון מטבוליים.
נמצא כי הירידה הממוצעת בצריכה הקלורית היומית הייתה 313 קלוריות בקבוצה עם הגבלת זמן האכילה, 197 קלוריות בקבוצה עם ההגבלה הקלורית ו-16 קלוריות בקבוצת הביקורת.
עוד נמצא קרא עוד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של צום לסירוגין על הרכב הגוף והבריאות הקרדיו-מטבולית בקרב מבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת סוג 2.
בסקירה נכללו 14 מחקרים בהם סה"כ 1,101 משתתפים עם טרום-סוכרת או סוכרת סוג 2.
במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של צום לסירוגין מסוגים שונים (כולל הגבלת זמן האכילה; יום כן יום לא; 5:2; 3:4) בהשוואה לדיאטת ביקורת או להגבלה קלורית קבועה.
בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.
פרוֹביוטיקה ואיכוּת השינה
במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של פרוביוטיקה לשיפור איכות השינה תוך בחינת ההשפעה על הפעילות ההורמונלית של ציר ההיפותלמוס-היפופיזה-אדרנל (HPA axis).
במסגרת המחקר נבדקה ההשפעה של תוסף פרוביוטיקה המבוסס על חיידקים מהסוג Bifidobacterium breve להם נמצאה השפעה מיטיבה במחלות הקשורות בפעילות המוח כגון דיכאון ואלצהיימר, כאשר המנגנונים המעורבים עשויים לכלול הפחתת פעילות יתר של ציר ה-HPA, דיכוי התגובה הדלקתית, ויסות פעילות הסרוטונין והשפעה על הרכב אוכלוסיית חיידקי המעי.
מחקרים פרה-קליניים קודמים הראו כי לפרוביוטיקה הייתה השפעה על הייצור של מטבוליטים המעורבים בוויסות השינה באמצעות השפעה על חיידקי המעי.
במחקר זה נכללו 40 משתתפים הסובלים מהפרעות שינה על רקע סטרס.
המשתתפים חולקו אקראית לנטילת תוסף הפרוביוטיקה במינון 5 מיליארד חיידקים למנה, או לנטילת פלסבו, למשך תקופה של 4 שבועות.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה התועלת של תוסף פרוביוטיקה לשיפור איכות השינה.
במסגרת המחקר נבדקה ההשפעה של פרוביוטיקה מהסוג Bifidobacterium adolescentis אשר נמצאה במחקר פרה-קליני קודם בעלת השפעה מיטיבה על השינה.
במחקר נכללו 126 משתתפים בריאים בגיל 30-59 עם BMI עד 30 אשר דיווחו על איכות שינה נמוכה.
המשתתפים חולקו אקראית לנטילת תוסף הפרוביוטיקה או פלסבו למשך 4 שבועות.
התוסף ניתן במינון יומי של לפחות 100 מיליארד חיידקים מהסוג Bifidobacterium adolescentis ב-4 כמוסות.
מדד המטרה העיקרי היה איכות השינה אשר נמדדה באופן אובייקטיבי באמצעות EEG ובאופן סובייקטיבי באמצעות המדד (OSA-MA). בנוסף נבדקו מדדי השינה PSQI ו-ESS, המדד POMS2 להערכת מצב הרוח, הערכה כללית של שינה ועייפות ובדיקות דם ורוק.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף פרוביוטיקה על איכות השינה הסובייקטיבית והאובייקטיבית.
במסגרת המחקר נבדקה ההשפעה של פרוביוטיקה מהסוג Bifidobacterium longum אשר נמצאה במחקרים קודמים בעלת השפעה מיטיבה על תגובת הסטרס ואיכות השינה.
במחקר נכללו 89 מבוגרים בגיל 18-45 עם איכות שינה נמוכה כפי שהוערכה באמצעות המדד PSQI (ציון גבוה מ-5) להערכת איכות השינה הסובייקטיבית.
המשתתפים חולקו אקראית לנטילת תוסף פרוביוטיקה במינון 1 מיליארד חיידקים מהסוג Bifidobacterium longum, או פלסבו, למשך 8 שבועות.
מדד המטרה העיקרי היה השינוי במדד PSQI, ובנוסף נבדקה איכות החיים הסובייקטיבית ומדדים אובייקטיביים של שינה באמצעות אקטיגרפיה.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף פרוביוטיקה על השינוי במדדים של שינה, פעילות גופנית והרכב הגוף.
במחקר נכללו 70 משתתפים בריאים בני 31 בממוצע עם BMI ממוצע של 24.6.
המשתתפים חולקו אקראית לנטילת תוסף פרוביוטיקה או פלסבו למשך 6 שבועות, עם מעקב של 3 שבועות נוספים.
תוסף הפרוביוטיקה (Bifizen™) כלל 4 מיליארד חיידקים מהסוגים Limosilactobacillus fermentum, Lacticaseibacillus rhamnosus, Lactiplantibacillus plantarum ו-Bifidobacterium longum.
איכות השינה הוערכה באמצעות המדד PSQI ובאמצעות מדדים אובייקטיביים, ובנוסף נמדד השינוי בהרכב הגוף, ברמת הפעילות הגופנית ומדדים של קצב לב ולחץ דם במנוחה.
נמצא כי קרא עוד.
הפחתת תחושת התאבון
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה ההשפעה של צום לסירוגין בהשוואה להגבלה קלורית קבועה על תחושת התאבון.
בסקירה נכללו 17 מחקרים אקראיים מבוקרים בהם סה"כ 1,111 מבוגרים עם BMI מעל 24.
במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של דיאטת צום לסירוגין מסוגים שונים (ב-6 מחקרים נבדקה דיאטת יום כן יום לא, ב-6 מחקרים נבדקה דיאטת 5:2 וב-4 מחקרים נבדקה דיאטה עם הגבלת זמן האכילה).
משך ההתערבות היה לרוב 12 שבועות (נע בין 2 שבועות ל-12 חודשים).
בניתוח כולל של הנתונים קרא עוד.
במחקר אקראי מוצלב נבדק האם צריכה קבועה של פרה-ביוטיקה תורמת להפחתת תחושת התאבון והצריכה הקלורית ולהעלאת הייצור של פרופיונאט במעי.
החוקרים מסבירים כי פרה-ביוטיקה מגבירה את הייצור של חומצות שומן קצרות שרשרת (SCFA) במעי, בדגש על פרופיונאט לה מיוחסת השפעה מפחיתת תאבון, כאשר במחקר פרה-קליני קודם החוקרים הראו את היעילות של תערובת סיבי אינולין וארבינוקסילן להעלאת הייצור של פרופיונאט.
במחקר נכללו 20 גברים בריאים בגיל 19 עד 55 במשקל תקין.
כל המשתתפים נטלו 8 גרם ליום תערובת סיבי אינולין וארבינוקסילן או פלסבו (מלטודקסטרין) בצורת משקה, כל תנאי למשך 21 יום עם 14 יום הפרדה בין התנאים.
מדד המטרה העיקרי היה השינוי בתחושת הרעב והשובע במהלך כל תקופת התערבות. בנוסף, נבדקה הצריכה התזונתית בסיום כל תקופת התערבות והשינויים בהרכב חיידקי המעי וריכוז SCFA.
במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תוסף טבעי לאיזון תחושת התאבון ולתמיכה בירידה במשקל.
החוקרים מציינים כי כיום ישנו עניין גובר ברכיבים טבעיים בעלי טעם מר אשר נקשרים לקולטני הטעם המר (TAS2Rs) ועשויים לתרום לטיפול בשמנות. שפעול קולטנים אלה במעי מעודד הפרשת CKK, הורמון המעודד תחושת שובע כתוצאה מעיכוב התרוקנות הקיבה והגברת תחושת מלאות.
במחקר זה נבדקה ההשפעה של התוסף Gengricin® המכיל קליפת צִינְכּוֹנָה (Cinchona), שורש עולש (Cichorium intybus) ושורש ג'נטיאן (Gentiana lutea) ביחס שווה ונועד להפעיל את קולטני הטעם המר.
בשלב הראשון בוצע ניסוי על דגימות תאים לבדיקת ההשפעה של התוסף בהשוואה לצִינְכּוֹנָה בלבד או לקבוצת ביקורת. נמצא כי שתי ההתערבויות הגבירו את ההפרשה של CKK עם יתרון לתוסף בהשוואה לצִינְכּוֹנָה בלבד, ממצא המצביע על פעילות סינרגיסטית של הרכיבים המצויים בתוסף.
לאחר מכן נערך מחקר אקראי מבוקר בו נכללו 92 משתתפים עם עודף משקל או שמנות שחולקו אקראית ל-3 קבוצות למשך 3 חודשים.
כל המשתתפים צרכו דיאטה דלת קלוריות ונטלו את התוסף, צִינְכּוֹנָה בלבד או פלסבו במינון 600 מ"ג פעמיים ביום לפני הארוחה.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר פיילוט אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של מאפה עשיר בסיבים על האיזון הגליקמי ותחושת התאבון.
החוקרים מסבירים כי תוצרי הלוואי של תעשיית הבירה (BSG - Brewers spent grain) מהווים מקור משמעותי לסיבים מסוג ארבינוקסילן להם עשויה להיות השפעה מיטיבה על האיזון הגליקמי.
במסגרת המחקר נבדקה ההשפעה של מאפה איטלקי מתוק (פנטונה) מועשר בסיבי BSG, בהשוואה למאפה לא מועשר.
במחקר נכללו 10 משתתפים בריאים עם BMI של 20-30 אשר צרכו בסדר אקראי את שני סוגי המאפים באופן חד פעמי, עם לפחות 3 ימים הפרדה בין התנאים.
בכל תנאי נלקחו בדיקות דם בצום ובמהלך 120 דקות לאחר צריכת המאפה. בנוסף, המשתתפים התבקשו לדווח על תחושת רעב, שובע, מלאות ורצון לאכול במהלך 240 דקות לאחר צריכת המאפה.
באופן כללי נמצא כי קרא עוד.
ההשפעה של אוֹמגה 3
במחקר פיילוט אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תיסוף אומגה 3 על הרכב הגוף בקרב ילדים חולי לוקמיה לימפובלסטית חריפה (ALL) לפני התחלת הטיפול הכימותרפי.
במחקר נכללו 72 ילדים בגיל 3 עד 13 אשר חולקו אקראית לנטילת אומגה 3 או פלסבו במינון של 100 מ"ג לק"ג משקל גוף ליום למשך 3 חודשים. כל כמוסה של 500 מ"ג הכילה 225 מ"ג DHA, 45 מ"ג EPA ו-25 מ"ג חומצות שומן אחרות מסוג אומגה 3.
הרכב הגוף נמדד באמצעות DEXA בתחילת המחקר (במועד אבחון המחלה, לפני התחלת הכימותרפיה), בשלב הנסיגה (יום 44 למחקר) ולאחר 3 חודשים.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר תצפיתי נבדק הקשר בין רמת חומצות שומן רב בלתי רוויות (PUFA) בדם ובין הידרדרות תפקודית ומשך הישרדות בקרב חולי ALS (טרשת אמיוטרופית צידית).
החוקרים מסבירים כי ל-PUFA פעילות מגינה עצבית ונוגדת דלקת אשר עשויה להיות בעלת השפעה מיטיבה, כאשר במחקרים אפידמיולוגיים צריכה גבוהה יותר של PUFA ורמה גבוהה יותר בדם, בעיקר של חומצה מסוג ALA, נמצאה קשורה בסיכון מופחת להתפתחות ALS.
במחקר נכללו נתונים ממחקר אקראי מבוקר בו נבדקה ההשפעה של טיפול מסוג dexpramipexole בקרב חולי ALS הסובלים מתסמינים במשך תקופה של עד 24 חודשים.
לכל המשתתפים נלקחו בדיקות דם בתחילת המחקר, כאשר לצורך ניתוח זה נבדק הריכוז של 45 חומצות שומן. מדדי המטרה העיקריים היו שיעור התמותה בתקופה של 18 חודשים ומדד משולב של יכולת תפקוד והישרדות בתקופה של 12 חודשים.
הניתוח מבוסס על הנתונים של 449 מהמשתתפים במחקר בגיל ממוצע של 57.5, כאשר במהלך תקופת המעקב 28% מהמשתתפים נפטרו.
נמצא כי קרא עוד.
במחקר קליני נבדקה ההשפעה של תוסף שמן דגים על ריכוז מתווכים שומניים מסוג SPMS בקרב משתתפים עם שמנות. החוקרים מסבירים כי חומצות שומן רב בלתי רוויות (PUFA) הינן מקור לייצור של מתווכים שומניים מסוג SPMS (Specialized pro-resolving mediators) אשר מסייעים להפחתת תהליכי דלקת ולתיקון נזק לרקמות.
במחקר נכללו 23 משתתפים בני כ-56 עם BMI ממוצע של 33.
כל המשתתפים נטלו תוסף שמן דגים מועשר בחומצות השומן HEPE, 14-HDHA ו- 17-HDHAבמינון 2 גרם ליום למשך 28-30 יום.
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.
בסקירה הוערכו העדויות ממחקרים אקראיים מבוקרים באיכות גבוהה בהתייחס להשפעה הבריאותית של אומגה 3.
הסקירה כוללת פירוט של הממצאים בהתייחס להשפעה של אומגה 3 בתחלואה קרדיווסקולרית, סרטן, סוכרת סוג 2 וניוון מקולרי. בחלקה השני של הסקירה מוצגים גורמים אפשריים אשר עשויים הסביר את הפערים בממצאים בין המחקרים השונים.
החוקרים מסבירים כי במחקרים אקראיים מבוקרים בהם נכללים משתתפים עם מחלה פעילה ההנחה היא שלאומגה 3 תהיה השפעה דומה לזו של טיפול תרופתי, אולם רק לרכיבים תזונתיים מסוימים ותחת תנאים של חסר משמעותי (כגון צפדינה או רככת) ניתן לזהות השפעות מסוג זה.
לאומגה 3 פעילות נוגדת דלקת, נוגדת קרישה ונוגדת גידולים אולם השפּעתה הינה בעיקר מניעתית וארוכת טווח וישנו קושי לזהות הטבה בריאותית בטווח הקצר, בעיקר במחקרים אקוטיים. לפיכך, החוקרים טוענים כי אין זה מפתיע שהממצאים לגבי ההשפעה של אומגה 3 אינם עקביים.
החוקרים מראים כי קרא עוד.