עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש ספטמבר 2024 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 12/09/2024

 

הקלה על תסמיני מחזור:

ויטמין D להקלה על כאבי מחזור,

תוסף ג'ינג'ר להפחתת כאבי מחזור,

פרוביוטיקה להפחתת תסמינים,

וההשפעה של קנאביס על תסמינים.

 

איכות התזונה ותוחלת החיים:

שיפור התזונה להארכת תוחלת החיים,

פוליפנוֹלים והסיכון לתמותה,

מזונות ומשקאות אולטרה-מעובדים,

וגורמים תזונתיים ותסמונת המטבולית.

 

טיפול במחלות מעי דלקתיות:

המלצות לטיפול תזונתי,

פעילות גופנית מחלות מעי דלקתיות,

מיינדפולנס כאסטרטגיה לטיפול,

וההשפעה של דיקור בקוליטיס.

 

תוספים צמחיים ופרופיל השומנים:

ג'ינג'ר להורדת רמת השומנים בדם,

סומאק לשיפור פרופיל השומנים,

וההשפעה של גרסיניה קמבוג'יה.

 

הקלה על תסמיני מחזור

 

וִיטמין D להקלה על כאבי מחְזור

במטה אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים (2024) הוערכה היעילות של תיסוף ויטמין D לנשים הסובלות מכאבי מחזור.

החוקרים מסבירים כי ויטמין D תורם לירידה ברמת פרוסטגלנדינים (המעורבים בהתכווצויות הרחם) ומתווכי דלקת ובכך עשוי לסייע בהקלה על כאבי מחזור.

בניתוח נכללו 11 מחקרים בהם סה"כ 687 משתתפות הסובלות מכאבי מחזור ראשוניים או שניוניים, מהם ב-3 מחקרים נכללו רק נשים עם חסר ויטמין D. באופן כללי החוקרים מדווחים על הבדלים בין המחקרים בהתייחס למינון ולתדירות התיסוף של ויטמין D, כאשר משך ההתערבות נע בין 2 ל-6 חודשים.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי תיסוף ויטמין D היה מלווה בירידה מובהקת ברמת הכאב בהשוואה לקבוצת הביקורת (p < 0.001), אולם זוהתה הטרוגניות גבוהה בין המחקרים.

בניתוח לפי תתי-קבוצות החוקרים מראים כי תיסוף ויטמין D היה יעיל להקלה על כאב בקרב נשים עם כאבי מחזור ראשוניים, אך לא בקרב נשים עם כאבי מחזור שניוניים.

החוקרים מסכמים כי למרות ההטרוגניות באופן התיסוף ובתוצאות של המחקרים השונים, נמצאה תמיכה ליעלות של תיסוף ויטמין D להקלה על כאבי מחזור, בעיקר במצבים של כאבי מחזור ראשוניים.

Lin KC, Huang KJ, Lin MN, Wang CY, Tsai TY. Vitamin D Supplementation for Patients with Dysmenorrhoea: A Meta-Analysis with Trial Sequential Analysis of Randomised Controlled Trials. Nutrients. 2024 Apr 8;16(7):1089.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38613122/

 

 

תוסף גִ'ינג'ר להפחתת כאבי מחְזור

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו (2023) נבדקה היעילות והבטיחות של תוסף ג'ינג'ר (Zingiber officinale) בקרב נשים הסובלות מכאבי מחזור.

במחקר נכללו 50 נשים בגיל 18-35 עם מחזור סדיר אשר דיווחו על כאבים במשך 3 מחזורים לפחות.

המשתתפות חולקו אקראית לנטילת מיצוי מתוקנן של ג'ינג'ר (GINFORT) או פלסבו במינון 100 מ"ג פעמיים ביום למשך שני מחזורי וסת רצופים.

מדד המטרה העיקרי היה השינוי ברמת הכאב בסולם של 0 עד 10בסיום המחזור הראשון ובסיום המחזור השני, ובנוסף הוערכה הרמה של כלל התסמינים, שימוש במשככי כאבים ושביעות רצון כללית. 

נמצא כי בקבוצת התוסף חלה ירידה מובהקת ברמת הכאב גם ביחס לרמת הבסיס וגם ביחס לקבוצת הפלסבו (p < 0.05). ספציפית, בקבוצת ההתערבות נצפתה ירידה של 5.52 ושל 5.8 נקודות לאחר המחזור הראשון והשני, בהתאמה, בהשוואה לירידה של 0.6 ו-0.84 בקבוצת הפלסבו, בהתאמה.

מגמה דומה נמצאה בהתייחס לרמת הכאב לפי המדד VMS (Verbal Multidimensional Scoring System). כמו כן, נמצאה ירידה מובהקת בשיעור המשתתפות בקבוצת ההתערבות שסבלו מתסמינים נוספים כגון כאב גב תחתון ועייפות ובשימוש במשככי כאבים.

כל המשתתפות בקבוצת ההתערבות דיווחו על שביעות רצון גבוהה מההתערבות ולא דווח על השפעות שליליות משמעותיות.

החוקרים מסכמים כי השימוש בתוסף ג'ינג'ר הינו בטוח ועשוי להיות יעיל להקלה על כאבי מחזור ועל תסמינים נוספים הקשורים למחזור, אולם יש לאשש את הממצאים במחקרים נוספים.

המחקר נערך במימון חברת Olene Life Sciences Private Limited המפתחת את התוסף.

Nirvanashetty S, Panda SK, Michel SJ. High Potency ginger Extract Reduces Menstrual Discomfort in Healthy Participants with Recurrent Dysmenorrhea Linked to Hypercontractility of the Uterus: a Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial12. Open Access J Complement Altern Med. 2023 Sep 20;5(1)

https://lupinepublishers.com/complementary-alternative-medicine-journal/pdf/OAJCAM.MS.ID.000203.pdf

 

 

פרוֹביוטיקה להקלה על תסמינים הקשורים במחזור הוסת

במחקר כפול סמיות מבוקר פלסבו (2023) נבדקה היעילות של תוסף פרוביוטיקה להקלה על תסמינים הקשורים במחזור הוסת בקרב נשים בריאות.

במחקר נכללו 80 נשים בגיל 25 עד 40 אשר דיווחו על תסמינים לפני ובמהלך מחזור הוסת.

המשתתפות חולקו אקראית לנטילת תוסף פרוביוטיקה או פלסבו במינון של 2 טבליות ליום החל מהיום החמישי למחזור למשך 3 מחזורי וסת רצופים (כ-12 שבועות). התוסף הכיל מינון יומי של כ-10 מיליארד חיידקים מהסוג Lactobacillus paragasseri.

חומרת התסמינים הוערכה באמצעות המדד MDQ הכולל 46 היגדים המחולקים ל-8 תחומים: כאב, אגירת נוזלים, תגובות אוטונומיות, רגשות שליליים, יכולת ריכוז, שינויים התנהגותיים, רמת עוררות ומידת שליטה, כאשר בכל התחומים ציון גבוה העיד על עלייה בחומרת התסמינים, מלבד תחום העוררות שבו ציון גבוה הינו חיובי יותר. על בסיס תחומים אלה חושב ציון כולל של תסמינים פיזיולוגיים וציון כולל של תסמינים פסיכולוגיים.

בנוסף, נבדק מדד איכות החיים, הרמה היומית של 5 תסמינים והשימוש במשככי כאבים.

באופן כללי קרא עוד

 

 

ההשפעה של קנאבִיס על תסמינים הקשורים במחזור הוסת

במחקר אקראי מבוקר (2024) הוערכה היעילות של קנאבידיול (CBD) להקלה על תסמינים הקשורים במחזור הוסת, כולל תסמינים פיזיולוגיים ותסמינים פסיכולוגיים. 

במחקר נכללו 33 נשים בנות 20 בממוצע עם מחזור סדיר אשר דיווחו על חומרת תסמינים בינונית עד גבוהה במדד MRSQ (Menstrual-Symptom Questionnaire).

המשתתפות חולקו אקראית לנטילת כמוסות קנאבידיול במינון 160 או 320 מ"ג פעמיים ביום החל מיום הופעת התסמינים במשך 5 ימים רצופים, למשך 3 מחזורי וסת.

נמצא כי קרא עוד

 

איכות התזונה ותוחלת החיים

 

שיפור התזונה להארכת תוחלת החיים

במחקר עוקבה (2023) שנערך בבריטניה נבדק כיצד שיפור איכות התזונה עשוי לתרום להארכת תוחלת החיים. החוקרים מדגישים כי הקפדה על דפוס של תזונה בריאה עשויה למנוע התפתחות של תחלואה כרונית ובכך להשפיע על תוחלת החיים.

החוקרים פיתחו מודל להערכת הירידה או העלייה בתוחלת החיים בעקבות שינוי קבוע בצריכה של 13 קבוצות מזון. המודל פותח על בסיס נתוני הצריכה התזונתית של 467,354 משתתפים מהביו-בנק הבריטי, כאשר המשתתפים סווגו ל-5 רמות צריכה בכל קבוצת מזון (חמישונים). החמישון המרכזי הוגדר כצריכה הטיפוסית לאוכלוסייה בבריטניה. בכל קטגוריה חושב הסיכון לתמותה עבור כל רמת צריכה ביחס לרמה הנמוכה ביותר (חמישון ראשון), הנתונים מוצגים בטבלה המצורפת מטה*.

במסגרת המחקר הנוכחי נעשה שימוש במודל זה להערכת העלייה הצפויה בתוחלת החיים בעקבות שיפור איכות התזונה.

דפוס של תזונה לא בריאה הוגדר לפי רמת הצריכה בה הסיכון הגבוה ביותר לתמותה בכל קטגוריית מזון, ואילו דפוס של תזונה בריאה הוגדר בהתאם לרמת הצריכה המומלצת בהנחיות התזונתיות (Eatwell Guide). בנוסף, דפוס הקשור באריכות חיים הוגדר על פי רמת הצריכה התזונתית בכל קבוצת מזון הקשורה בסיכון הנמוך ביותר לתמותה.  

באופן כללי נמצא כי קרא עוד

 

 

תזונה עשירה בפוליפנוֹלים קשורה בסיכון מופחת לתמותה

במחקר עוקבה (2023) מבוסס אוכלוסייה שנערך בספרד נבדק הקשר בין הצריכה של פוליפנוֹלים מ-23 קבוצות שונות ובין הסיכון לתמותה.

במחקר נכללו 12,161 משתתפים מעל גיל 18 אשר גויסו למחקר בשנים 2008-2010.

צריכת פוליפנוֹלים הוערכה על בסיס הצריכה התזונתית אשר דווחה על ידי המשתתפים בתחילת המחקר.

במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 12.5 שנים 967 מהמשתתפים נפטרו, מהם 219 מקרים כתוצאה מגורמים קרדיווסקולריים ו-277 מקרים כתוצאה מסרטן

החוקרים בדקו את הסיכון לתמותה בקרב המשתתפים עם הצריכה הגבוהה ביותר לעומת הנמוכה ביותר בהתייחס לכל קבוצת פוליפנוֹלים. להלן הממצאים המובהקים סטטיסטית:

 

קרא עוד

 

 

הקשר בין צריכת מזונות ומשקאות אולטרה-מעובדים, ההשפעה הסביבתית והסיכון לתמותה

במחקר עוקבה (2023) נבדק הקשר בין צריכת מזונות ומשקאות אולטרה-מעובדים, ההשפעה הסביבתית של התזונה והסיכון לתמותה.

החוקרים מסבירים כי ההשפעה הבריאותית השלילית של מזונות ומשקאות אולטרה-מעובדים ידועה, אולם אין מספיק עדויות לגבי ההשפעה על הסביבה וכן לגבי ההשפעה של מזונות ומשקאות בנפרד על הסיכון לתמותה.

הנתונים נאספו כחלק ממחקר אירופאי כגול העוסק בתזונה ובריאות (EPIC), כאשר בניתוח זה נכללו הנתונים של 38,261 משתתפים מהולנד.

המשתתפים מילאו שאלוני תזונה בתחילת המחקר בין השנים 1993-1997, כאשר במהלך תקופת מעקב ממוצעת של כ-18 שנה 4,697 מהמשתתפים נפטרו.

החוקרים סיווגו את הצריכה התזונתית בהתאם לשיטת NOVA הכוללת 4 קטגוריות של דרגת עיבוד המזון. 

הצריכה הממוצעת של מזונות ומשקאות אולטרה-מעובדים הייתה 181 גרם לכל 1,000 קלוריות.

בהתייחס להשפעה הסביבתית, נמצא כי קרא עוד

 

 

הקשר בין גורמים תזונתיים והסיכון לתמותה באוכלוסייה עם התסמונת המטבולית

במחקר עוקבה (2023) שנערך בארה"ב נבדק הקשר בין הרמה של גורמים תזונתיים שונים בדם והשילוב שלהם ובין הסיכון לתמותה בקרב אוכלוסייה עם התסמונת המטבולית.

במחקר נכללו 1,455 משתתפים עם התסמונת המטבולית מסקר הבריאות והתזונה הלאומי בשנים 2001-2006.

במסגרת המחקר נכללו הנתונים לגבי הרמה בדם של 20 גורמים תזונתיים.

במהלך תקופת מעקב חציונית של כ-17 שנה 453 (24.7%) מהמשתתפים נפטרו, מהם 146 (7.2%) מקרים כתוצאה מגורמים קרדיווסקולריים ו-87 (5.3%) מקרים כתוצאה מסרטן.

בהתייחס לכל אחד מהרכיבים התזונתיים בנפרד, נמצא כי קרא עוד

 

טיפול במחלות מעִי דלקתיות

 

המלצות לטיפול תזונתי במחלות מעִי דלקתיות

בנייר עמדה (2024) מטעם איגוד הגסטרו האמריקאי (AGA) מוצגות ההמלצות לטיפול תזונתי במחלות מעי דלקתיות (IBD), בהתבסס על העדויות המחקריות העדכניות.

הכותבים מדגישים את התפקיד של התזונה כגורם סיכון להתפתחות IBD ולטיפול במקרים של מחלה פעילה.

עוד הם מציינים כי הגבלות תזונתיות, בשילוב הסיבוכים הקליניים של המחלה, עלולות להוביל לחסרים תזונתיים אשר במקרים רבים אינם מאובחנים.

מטרת נייר העמדה היא לספק לרופאים המלצות קליניות בנושא הטיפול התזונתי ב-IBD, בדגש על זיהוי וטיפול בחסרים תזונתיים. ההמלצות מותאמות למצבים שונים של המחלה, כולל בתקופות של הפוגה (רמיסיה), מחלה פעילה או אי ספיקת מעי.

להלן 12 ההמלצות המוצגות בנייר העמדה: קרא עוד

 

 

הקשר בין פעילוּת גופנית והתפתחות מחלות מעִי דלקתיות

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה (2024) הוערך הקשר בין פעילות גופנית ובין הסיכון להתפתחות מחלות מעי דלקתיות (IBD).

בסקירה נכללו 10 מחקרים:

  • מחקרי עוקבה – 3 מחקרים גדולים בהם נכללו 1,182 חולי קרוהן, 2,361 חולי קוליטיס ו-860,992 משתתפים ללא IBD. 
  • מחקרי מקרה ביקורת – 7 מחקרים בהם נכללו 781 חולי קרוהן וקבוצת ביקורת של 2,636 משתתפים וכן 1,127 חולי קוליטיס וקבוצת ביקורת של 3,752 משתתפים.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד

 

 

מיינְדפולנס כאסטרטגיה לטיפול במחלות מעִי דלקתיות

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה (2023) הוערכה ההשפעה של התערבויות המבוססות על מיינדפולנס בקרב מטופלים עם מחלת מעי דלקתית.

בסקירה נכללו 8 מחקרים מבוקרים בהם סה"כ 575 משתתפים עם מחלות מעי דלקתיות (קרוהן/קוליטיס).

במחקרים אלה נערכו התערבויות שונות הכוללות מיינדפולנס בהשוואה לקבוצת ביקורת שקיבלה את הטיפול הסטנדרטי בלבד או שהייתה ברשימת המתנה. משך ההתערבות נע בין 8 ל-16 שבועות.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד

 

 

ההשפעה המיטיבה של דיקור בקרב חולי קוֹליטיס

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה (2023) הוערכה ההשפעה של דיקור על מדדי דלקת בקרב מטופלים עם מחלת מעי דלקתית.

בסקירה נכללו 4 מחקרים אקראיים מבוקרים בהם סה"כ 228 חולי קוליטיס.

במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של דיקור בהשוואה לטיפול תרופתי (Sulfasalazine) במשך תקופה של 15 עד 42 יום.

בניתוח כולל של הנתונים החוקרים מראים כי קרא עוד

 

תוספים צמחיים ופרופיל השומנים

 

גִ'ינג'ר להורדת רמת כולסטרול וטריגליצרידים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה (2023) של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של ג'ינג'ר (Zingiber officinale) על פרופיל השומנים.

בסקירה נכללו 17 מחקרים בהם נכללו בעיקר משתתפים עם הפרעות מטבוליות כגון סוכרת סוג 2, שמנות, כבד שומני ועוד.

במחקרים אלה המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו תוספי ג'ינג'ר במינון 1 עד 4 גרם ליום למשך 30-90 יום.

 בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי צריכת ג'ינג'ר הייתה מלווה בירידה מובהקת ברמת הכולסטרול הכללי והטריגליצרידים, ללא השפעה מובהקת על רמת ה-LDL וה-HDL.

בניתוח לפי תתי-קבוצות נמצא כי קרא עוד

 

 

סומאק לשיפור פרופיל השומנים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה (2024) של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של סומאק (Rhus spp.) על פרופיל השומנים.

בסקירה נכללו 7 מחקרים, כולם נערכו באיראן. במחקרים אלה נכללו 570 משתתפים צעירים או מבוגרים עם מגוון מצבים בריאותיים, כולל יתר שומנים בדם, שמנות, תסמונת השחלות הפוליציסטיות, כבד שומני ומטופלי דיאליזה.

המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו סומאק במינון 1-3 גרם ליום למשך 4-12 שבועות.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי נטילת תוספי סומאק הייתה מלווה בירידה מובהקת ברמת הכולסטרול הכללי, הטריגליצרידים וה-LDL, ובעלייה ברמת ה-HDL.

בניתוח לפי תתי-קבוצות נמצא כי קרא עוד

 

 

ההשפעה של גרסיניה קמבוג'יה על פרופיל השומנים וריכוז הלפטין

להלן שתי מטה-אנליזות העוסקות בהשפעה של גרסיניה קמבוג'יה על פרופיל השומנים ועל ריכוז הלפטין.

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה (2024) של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של גרסיניה קמבוג'יה (Garcinia cambogia) על פרופיל השומנים.

בסקירה נכללו 14 מחקרים בהם 623 משתתפים, כאשר ברוב המחקרים נכללו משתתפים בריאים.

במחקרים אלה המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו תוספי גרסיניה קמבוג'יה במינון 1 עד 3.45 גרם ליום מהרכיב הפעיל HCA (חומצה הידרוקסיטרית) למשך 11 יום עד 16 שבועות.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד

 

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה (2024) של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של גרסיניה קמבוג'יה (Garcinia cambogia) על ריכוז הלפטין.

לפטין הינו הורמון המופרש מרקמת השומן ומהווה סמן לרמת השומן הלבן בגוף. ללפטין תפקיד בהפחתת רמת התאבון ושמירה על מאזן האנרגיה וכן ויסות הפעילות החיסונית, הרגישות לאינסולין ולחץ הדם.

בסקירה נכללו 8 מחקרים בהם 330 משתתפים, כאשר ברוב המחקרים נכללו משתתפים בריאים.

במחקרים אלה המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו תוספי גרסיניה קמבוג'יה במינון 1.2 עד 2.8 גרם ליום מהרכיב הפעיל HCA (חומצה הידרוקסיטרית) למשך 11 יום עד 10 שבועות.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם