מבין התקופות השונות במעגלי החיים, הריון הוא אחד התקופות המשמעותיות והמיוחדות בחיי האישה.
זוהי התקופה היחידה בחיים שבריאותו של הפרט תלויה בבריאותו של אחר.
בריאותה הפיזית, הנפשית והמנטאלית של האם, לפני, במהלך ואחרי ההריון, הינה בעלת השפעה מכרעת על מצב הילד ברחם, בלידה ובתקופת ההנקה ולכן לאם צרכים מיוחדים בתקופות אלו.
הכנת הגוף להריון אינה הכרחית אך מומלצת לרוב הנשים.
תהליכי ההפריה, התפתחות העובר ברחם והלידה דורשים מגוף האישה כוחות רבים וטומנים בחובם שינויים פיזיים ורגשיים רבים.
רצוי לחזק ולהכין את הגוף על מנת להביאו לתקופת ההריון במצב מיטבי. כך תוכל האם לספק את הרכיבים הדרושים להתפתחותו התקינה של העובר ולבריאות שניהם.
מומלץ לבצע תהליך ניקוי כ-3 חודשים לפני הכניסה להריון. תהליך הניקוי כולל הפחתת צריכת מזונות מן החי, מזונות מעובדים ומזונות אלרגניים (התפריט מותאם אישית לכל מטופלת) ושימוש בצמחי מרפא המסייעים לגוף בתהליך הניקוי. תהליך ניקוי שכזה מומלץ גם אצל בן הזוג על מנת לשפר את איכות הזרע בזמן ההפריה.
בנוסף, מומלץ לבצע דיאטת אלימינציה על מנת לאבחן רגישות למזונות שונים.
לאחר תהליך הניקוי מומלץ לשמור על תפריט תזונתי מאוזן המכיל את כל אבות המזון, חומצות שומן חיוניות, ויטמינים ומינרלים.
דגשים כלליים לתקופה הטרום הריונית:
צמחי מרפא לתקופה הטרום הריונית:
השימוש בצמחי מרפא לקראת הריון תלוי באבחון פרטני והגדרת המטרות והצרכים של המטופלת.
מטרת הטיפול בצמחי מרפא היא איזון כל מערכות הגוף, בדגש על המערכת ההורמונלית והעצבית.
חשוב לציין כי ישנם צמחי מרפא אשר יועילו כהכנה להריון אך אסורים לשימוש בזמן ההריון (כגון צמחי מרפא הורמונליים או צמחי מרפא המכילים אלקלואידים). לכן, יש ליידע את המטופלת לגבי הגבלה זו או הגבלות אחרות ולקבל את הסכמתה המלאה שלא לנסות ולהרות בזמן נטילת צמחי מרפא אלו.
להלן מפורטות אסטרטגיות טיפוליות וצמחי מרפא אפשריים לכל אסטרטגיה.
בחירת הצמחים הפרטנית תעשה לפי צרכי המטופלת ובהתאם למערכות הגוף השונות הזקוקות לתמיכה ולחיזוק. למידע השלם למנויים
מרגע ההפריה ועד ללידה גוף האישה עובר שינויים רבים המתבטאים בכל המערכות. שינויים אלו נועדו לשרת את צרכי האם והעובר למשך תקופת ההריון ובמהלך הלידה:
בזמן ההריון עובר הגוף שינויים בכלל המערכות המטאבוליות וההורמונליות.
השינויים ההורמונליים מובילים גם לשינויים במערכת העצבית ולתסמינים כגון מצבי רוח משתנים ומוקצנים ועייפות מוגברת הנובעים מהסתגלות הגוף למצב החדש.
בנוסף, קיים עומס מטאבולי על מערכות הפינוי של הגוף (בעיקר הכבד והכליות) אשר גורם לירידה בפירוק וניקוז של חומרים שונים המוזרמים בחזרה אל מערכת העיכול ועלולים להביא לתופעות שונות כגון בחילות, הקאות, התכווצויות והשתנה מרובה.
בשליש הראשון של ההריון מומלץ להימנע משימוש בצמחי מרפא. אולם, במידה וקיים צורך מיוחד בשימוש בצמחי מרפא בתקופה זו יש להשתמש בצמחי מרפא עדינים ובטוחים ובמינונים קטנים ככל הניתן (שעדיין יהיו בעלי השפעה רפואית). באופן כללי קיימת עדיפות לשימוש בצמחי מרפא בפורמט של חליטות על פני תמציות אלכוהוליות (טינקטורות).
מבחינה תזונתית מומלץ להקפיד על ארוחות קטנות ומפוזרות (כל שעתיים שלוש) המכילות רכיבי תזונה חיוניים.
בנוסף, ניתן לשלב תוספי תזונה כגון חומצה פולית וחומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 אשר תורמים רבות להתפתחות העובר.
טרימסטר שני
לרוב, בשליש השני להריון משתפרות התחושות ונעלמים תסמינים כגון בחילות, הקאות, עייפות וחלק ממצבי הרוח המשתנים. הגוף מתייצב וגם העובר כבר פיתח את כל איבריו.
במהלך תקופה זו חשוב לשמור על תזונה מאוזנת המכילה מרכיבים מזינים ולהקפיד על פעילות גופנית קבועה ומתונה.
בעיות שיכולות להופיע בשליש השני של ההריון כוללות עצירות, טחורים, בעיות חניכיים, חולשה חיסונית וסוּכרת הריון.
טרימסטר שלישי
השליש השלישי והאחרון של ההריון מאופיין בבעיות שונות הנוצרות על רקע גדילת העובר ועלייה במשקלו ומשקל האם. ככל שהעובר גדל הוא לוחץ על יותר איברים ומשפיע על מערכות שונות כגון מערכת העיכול ומערכת לב וכלי דם.
בעיות נפוצות של השליש השלישי בהריון כוללות עצירות, צרבות, טחורים ובצקות. בנוסף, נפוצות תחושות של תשישות, עייפות ולחצים, מתחים או חרדות לקראת הבאות. רצוי לאתר חרדות כבר בשלב מוקדם משום שאלו עלולות להגביר את הסיכון לדכאון לאחר לידה.
נקיטת אמצעי זהירות בהריון:
בתקופת ההריון האם מהווה את המקור הבלעדי המספק לעובר רכיבי תזונה הבונים את גופו ולכן חשוב לצרוך את המזונות הבריאים והמזינים ביותר.
הקפדה על תפריט מאוזן המכיל את כל אבות המזון, הויטמינים והמינרלים החיוניים הינה חשובה ביותר בתקופה זו. ההמלצות לתוספות ויטמינים בהריון הן כלליות ולמעשה ניתן לקבל את מרבית הויטמינים והמינרלים מהמזון.
נכון להיום לא קיימת הוכחה כי אישה בהריון צריכה לקבל תוספים, למעט חומצה פולית וברזל.
במידה וקיימים חסרים תזונתיים ניתן ליטול תוספי תזונה לפי הצורך (למשל ויטמין B12, מולטי ויטמין מינרל וכד'). בנוסף, מומלץ ליטול תוסף של חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 במינון של כ-1-3 גרם ליום, לפני ההריון, במהלכו ובתקופת ההנקה.
מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מצביעים על כך שחומצות שומן אלו מסייעות להתפתחות תקינה של המערכת העצבית והמוח של העובר ומשפרות את תפקוד המערכת העצבית של האם.
להלן מספר דגשים תזונתיים ודוגמאות לויטמינים ומינרלים חיוניים בהריון והמזונות שעשירים בהם: למידע השלם למנויים
מזונות שמומלץ להימנע מהם בהריון:
מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) ואיגוד הדיאטנים האמריקאי (ADA) ממליצים להימנע מהמזונות הבאים מחשש להרעלת מזון:
ככלל, מוטב להמעיט בצריכת צמחי מרפא בזמן הריון, בפרט בשליש הראשון בו מתרחשת מרבית התפתחות העובר. למרות שמדובר בכמויות קטנות, מוטב להמעיט בצריכת תמציות אלכוהוליות ולצרוך צמחי מרפא בתמציות יבשות ובחליטות.
יחד עם זאת, בעיות רבות המופיעות בזמן הריון יכולות להיות מטופלות על ידי צמחי מרפא יעילים ובטוחים לשימוש. פירוט לגבי אפשרויות השימוש נמצא בהמשך, בהתאם לכל בעיה.
צמחי מרפא שיש להימנע משימוש בהם בהריון:
צמחי מרפא מותרים לשימוש בהריון:
קיימים צמחי מרפא רבים המותרים לשימוש במהלך תקופת ההריון.
אלו מפורטים בהמשך בצורה פרטנית בהתאם לכל בעיה אפשרית.
להלן מספר דוגמאות: למידע השלם למנויים
בתקופת ההריון וההנקה תזונת האם מהווה את הגורם הבלעדי לתזונת התינוק. דרישת גוף האם לויטמינים ומינרלים עולה. לעיתים התזונה אינה מספקת את הדרישה לכל הויטמינים והמינרלים וישנו צורך במתן תוספים.
להלן פירוט על מספר תוספי תזונה נפוצים בשימוש בהריון:
בעיות נפוצות בהריון:
בחילות והקאות | בעיות חניכיים | סוּכרת הריון | רַעלת הריון | צָרבת | עצִירות | חרדוֹת | בצקוֹת | דַלקוֹת בדרכי השתן | פטריות ואגינליוֹת | חוּלשה חיסונית | תשִישות ועייפוּת | טחורִים | פִיסורה אנאלית | עִיסוי פֵרינאום | סִימני מתיחה
בחילות והקאות נפוצות ומתבטאות בכ- 80% מכלל ההריונות.
אצל חלק מן הנשים מופיעות בחילות והקאות בשלבים מסוימים בהריון, אצל חלק לכל אורך ההריון, ואילו חלק לא סובלות מבחילות והקאות כלל. ברוב המקרים יופיעו בחילות והקאות בעיקר בשעות הבוקר.
לא ידוע מבחינה רפואית מה גורם להופעת הבחילות או ההקאות אך קיימת השערה כי התופעה קשורה בחלקה להפרשה מוגברת של הורמונים כגון פרוגסטרון, אסטרוגן, הורמוני בלוטת התריס, הורמון השלייה (Human Chorionic Gondothropin) ופרולקטין.
לרוב נעלמות הבחילות וההקאות עד השבוע ה-14, אך אישה שסבלה מבחילות / הקאות בתחילת ההריון, סביר להניח שאלו יחזרו אליה גם לקראת הלידה.
חשוב לזכור כי בחילות והקאות אינן מעידות על תקינות או אי-תקינות הריון.
טיפול טבעי בבחילוֹת והקאות בהריון:
צמחי מרפא לטיפול בבחילוֹת והקאות בהריון:
צמח המרפא העיקרי לטיפול בבחילות והקאות הוא למידע השלם למנויים
חזרה לאינדקס בעיות נפוצות בהריון
ירידה בתפקוד החיסוני ושינויים הורמונליים במהלך הריון עלולים לגרום לתגובה דלקתית מוגברת.
כתוצאה, רובד חיידקים המצטבר בחניכיים, גם בכמות מועטה, עלול לגרום לדלקות חניכיים המתבטאות בחניכיים אדומות, נפוחות, רגישות למגע וצחצוח, רגישות לטמפרטורה קרה או חמה, נטייה לדימומים ולעתים אף ריח או טעם רע מהפה.
טיפול טבעי בבעיוֹת חניכיים בהריון:
צמחי מרפא לטיפול בבעיוֹת חניכיים בהריון:
שימוש פנימי- ניתן להשתמש בצמחי מרפא כגון למידע השלם למנויים
שימוש חיצוני - ניתן לבצע שטיפות מקומיות עם צמחי מרפא כגון למידע השלם למנויים
הכנת שטיפות: למידע השלם למנויים
שמנים אתריים לטיפול בבעיוֹת חניכיים בהריון:
אפשר להשתמש גם בשמנים אתריים כחלק מהשטיפות. למידע השלם למנויים
חזרה לאינדקס בעיות נפוצות בהריון
בהריון מתקיימים שינויים רבים בגוף האישה בעיקרם שינויים מטבוליים והורמונליים.
מהשליש השני והלאה מפרישה השלייה הורמונים נוגדי אינסולין (פרוגסטרון, קורטיזול, הורמון גדילה ופרולקטין) אשר גורמים לעמידות לאינסולין (חסר תגובה של תאי הגוף להורמון) המלווה בהפרשת אינסולין מוגברת.
עמידות לאינסולין עלולה להביא בסופו של דבר לסוכרת הריונית המתבטאת ברמות גבוהות של סוכר בדם.
רמות הסוכר הגבוהות בדם האם עוברות דרך השלייה אל העובר. תופעה זו גורמת להפרשה מוגברת של אינסולין על-ידי העובר שעלולה להביא לגידול מואץ של העובר (מקרוזומיה – משקל עובר גבוה מהנורמה העומד על 4 ק"ג ומעלה).
סוכרת הריונית מאובחנת לרוב במהלך השליש השני של ההריון ומהווה תופעה שכיחה יחסית (כ-5%). במרבית המקרים הסוכרת נעלמת בתום ההריון אך לעתים מהווה סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 לאחר ההריון.
סיכונים בסוּכרת הריון:
הסיכונים הכרוכים בסוּכרת הריונית נובעים ברובם מהמשקל הגדול ומבנה הגוף של היילוד.
עוברים אלו, המגיעים לעיתים למשקל של למעלה מ-4 ק"ג עלולים להקשות על לידה וגינאלית ולגרום לשיעור גבוה של ניתוחים קיסריים ולסיבוכים בלידה כגון פרע כתפיים (מצב בו הכתפיים נתקעות בתעלת הלידה, ויש קושי בחילוצן).
סיכונים מוגברים נוספים הקשורים לאם כוללים עלייה בסיכון ללקות בדלקות בדרכי השתן או רעלת הריון.
לאחר הלידה עלול היילוד לסבול מנפילת סוכר (היפוגליקמיה) בשל רמות האינסולין הגבוהות בדמו, רמות נמוכות של סידן (היפוקלצמיה), רמות גבוהות של בילירובין (תוצר פירוק של חלבון ההמוגלובין האחראי לקשירת חמצן לתאי הדם האדומים) ודם סמיך (פוליצטמיה).
תינוקות לאמהות סוכּרתיות מגיעים לבשלות של הריאות בקצב איטי יותר מהמקובל, ולכן בלידה מוקדמת עלולים להיווצר סיבוכי נשימה. בנוסף, עלולה סוּכרת הריונית לגרום לפגיעה בהתפתחות העובר, למומים מולדים ולנטייה להשמנה בילדות או בשלבים מאוחרים יותר של החיים.
אבחנה של סוּכרת הריון:
סוּכרת הריונית מתגלה בדרך כלל על ידי בדיקה שגרתית המתבצעת בין השבוע ה-24 לשבוע ה-26 בהריון.
בדיקה זו נקראית העמסת סוכר (GCT (Glucose Challenge Test. הבדיקה נעשית ללא צום ובמהלכה ניתנים 50 גרם של סוכר מומס. לאחר שעה בודקים את רמות הגלוקוז בדם.
באם רמות הגלוקוז גבוהות מ-130mg/dl מבצעים בדיקה נוספת הנקראת (OGTT (Oral Glucose Tolerance Test. בדיקה זו מתבצעת לאחר צום של 8 שעות.
בבדיקה שותה המטופלת 100 גרם של גלוקוז מהול במים במשך רבע שעה. לאחר מכן נלקחות דגימות דם במרווחי זמן של שעה, שעתיים ושלוש שעות.
תוצאות תקינות של בדיקה זו יראו:
לפני שתיית הגלוקוז – פחות מ- 95mg/dl.
לאחר שעה – פחות מ- 180mg/dl.
לאחר שעתיים – פחות מ- 155mg/dl.
לאחר שלוש שעות - פחות מ- 140mg/dl.
רק לאחר בדיקת OGTT ניתן לאבחן האם היולדת סובלת מסוּכרת הריונית.
טיפול קונבנציונאלי בסוּכרת הריונית:
הטיפול המיטבי בסוּכרת הריונית כולל שילוב של רופא נשים, תזונאי/ת ולעיתים רופא אנדוקרינולוג.
בסוכרת קלה ניתן לטפל באמצעות המלצות תזונה ופעילות גופנית. בסוכרת קשה יותר כלומר כאשר מופיעות רמות גבוהות של סוכר בצום או לאחר ארוחות נדרשות לעיתים זריקות אינסולין.
אישה הסובלת מסוּכרת הריונית תידרש לעיתים קרובות להשתמש במכשיר המודד את רמת הסוכר בדם בכדי לוודא כי הטיפול שהוגדר לה אכן מייצב את רמת הסוכר.
בנוסף, קיים צורך במעקב (בשל הסיכונים המוגברים) המתבצע בדרך כלל לפחות אחת לשבועיים, במרפאה להריון בסיכון גבוה או אצל רופא מטפל בעל ניסיון בתחום.
במקביל לטיפול הסוכּרתי באם מתבצעת הערכת משקל ובדיקת כמות מי שפיר באמצעות אולטרא סאונד על מנת לזהות מוקדם ככל האפשר ריבוי מי שפיר. באם נראה כי קיימת גדילה מואצת של העובר נשקל הצורך בזירוז לידה ואף ניתוח קיסרי.
טיפול טבעי בסוּכרת הריון:
תזונה נכונה ומאוזנת הינה מרכזית ומשמעותית בטיפול בסוּכרת הריון.
תפריט המורכב בצורה נכונה עשוי במידה רבה למנוע או לעכב את התפרצות המחלה ולמנוע את נזקיה לאם ולעובר.
מומלץ לצרוך למידע השלם למנויים
צמחי מרפא לטיפול בסוּכרת הריון:
באופן עקרוני הטיפול בסוּכרת הריון זהה לטיפול בסוכרת רגילה למעט צמחי מרפא אשר אסורים לשימוש בהריון.
הטיפול המלא בסוכרת באמצעות צמחי מרפא מפורט תחת הערך סוכרת.
צמחי מרפא מאזני רמות סוכר המותרים לשימוש בזמן ההריון כוללים בין השאר: למידע השלם למנויים
חשוב לציין כי טיפול בצמחי מרפא בסוכרת חייב לבוא בשילוב עם תזונה נכונה ולא כטיפול יחידי. רק שילוב של השניים יביא לתוצאות משמעותיות.
חזרה לאינדקס בעיות נפוצות בהריון
רעלת הריון הינה תופעה אשר עלולה להופיע מהשבוע ה-20 ואילך ולהתבטא בצורה קלה עד חמורה.
הצורה הקלה של רעלת הריון אינה מורגשת, לרוב מתגלה בבדיקה שגרתית אצל הרופא ומלווה בלחץ דם גבוה, נוכחות חלבון בשתן ובצקות.
הצורה החמורה של רעלת הריון תכלול בנוסף לתסמינים המופיעים לעיל גם פגיעה בכלי דם, בכליות, במוח ובאיברים נוספים ובמקרים נדירים גם אקלמפסיה (רעלת הריון ממאירה המאופיינת בפרכוסים דמויי התקף אפילפסיה) שעלולה לגרום למוות.
רעלת הריון עלולה לסכן את חיי האם ו/או העובר. לחץ הדם הגבוה פוגע במעבר הדם לעובר ובאספקת הרכיבים הנחוצים להתפתחותו וגדילתו.
כמו כן, במידה ורעלת הריון אינה מטופלת כיאות עלולים להתפתח סיבוכים כגון היפרדות שלייה, תמס דם (התפרקות כדוריות הדם האדומות), נזק לכבד ו/או לכליות, פגיעה בהתפתחות העובר, חנק העובר ורעלת הריון ממאירה (אקלמפסיה) המביאה לאובדן הכרה, שטף דם מוחי ואף למוות.
לכן, מומלץ לכל אישה לבצע מעקב ולתת תשומת לב לתסמינים המעלים חשד לתופעה כגון כאבים מתחת לסרעפת, עצירה במתן שתן, כאבי ראש מוגברים, טשטוש ראיה, רגישות לאור, בחילות או הקאות, סחרחורות ועלייה פתאומית במשקל.
הגורמים לרעלת הריון אינם ברורים לחלוטין אך נראה כי קיים קשר לתזונה לא מאוזנת, הרגלי חיים לקויים, בעיות בכלי הדם ובמערכת החיסונית.
בנוסף, קיימים מספר גורמי סיכון הכוללים עודף משקל, הריון מרובה עוברים, עישון, הריון ראשון, מחלות כליה, סוכרת וסוּכרת הריון.
המרפא היחידי לרעלת הריון הינו לידה.
כאשר מתגלה רעלת הריון, נכנסת האישה ההרה לשמירת הריון תחת אשפוז, נטילת תרופות להורדת לחץ דם כגון Labetalol (Trandate), Hydralazine (Alphapress) ו-Nifedipine (Nifedilong, Pressolat, Osmo-adalat) ומעקב צמוד.
במקרים בהם מצבה של האישה אינו משתפר נשקל הצורך בזירוז לידה היכול להביא ללידת פג.
לרוב, התסמינים האופייניים לרעלת הריון עוברים לאחר לידה אך לעתים הם נמשכים מספר שבועות נוספים.
טיפול טבעי ברעלת הריוֹן:
על מנת להפחית את הסיכון לרעלת הריון מומלץ לשמור על משקל תקין, תזונה בריאה ומאוזנת המכילה רכיבים חיוניים לבריאות האם ולהתפתחותו של העובר, הרגלי חיים נכונים הכוללים ביצוע פעילות גופנית קבועה ומתונה, מנוחה מספקת וכד'.
להלן מספר המלצות המפחיתות סיכון לרעלת הריון: למידע השלם למנויים
צמחי מרפא לטיפול ברעלת הריוֹן:
עקרונות הטיפול בלחץ דם גבוה בזמן הריון זהים לעקרונות הטיפול שלא בהריון, למעט מגבלת השימוש בצמחי מרפא המותרים לשימוש בתקופה זו.
מידע נרחב אודות שיטות ואסטרטגיות הטיפול ניתן למצוא תחת הערך לחץ דם גבוה.
בין צמחי המרפא המותרים לשימוש בזמן הריון ניתן למצוא למידע השלם למנויים
חזרה לאינדקס בעיות נפוצות בהריון
צרבת הינה תופעה נפוצה בהריון, בעיקר לקראת סופו. השינויים ההורמונליים גורמים בין ביתר להרפיית שריר הסוגר המפריד בין הקיבה וצינור הבליעה (ושט) וחומצות הקיבה עולות וגורמות לתחושה של צריבה ולעתים כאב באזור החזה. כמו כן, גדילת העובר גורמת ללחץ על הסרעפת והקיבה.
טיפול טבעי בצָרבת בהריוֹן:
צמחי מרפא לטיפול בצרבוֹת בהריון:
לטיפול אקוטי בעת צרבת ניתן להשתמש בחליטה או בטינקטורה מהולה של למידע השלם למנויים
למניעה של צרבות ניתן להשתמש באופן קבוע בחליטות של למידע השלם למנויים
להרחבה בנושא ניתן לקרוא תחת הערך צרבת.
חזרה לאינדקס בעיות נפוצות בהריון
הסיבות לעצירות בהריון מגוונות וכוללות הפרשת ההורמון פרוגסטרון (ההורמון גורם להרפיה של השריר החלק שעוטף את דופן המעי ולכן מאט את פעולתו), גנטיקה, נטילת תוספי תזונה כגון ברזל וויטמינים וארוחות לא מסודרות או הרגלי אכילה לא נכונים אשר השלכותיהם מורגשות יותר בזמן ההריון.
טיפול טבעי בעצירוּת בהריוֹן:
טיפים טבעיים להקלה על עצירוּת בהריוֹן:
תכשירים נגד עצירות – כמעט כולם לא מומלצים, מלבד למידע השלם למנויים
בכל מקרה, יש להתייעץ באיש מקצוע גם לגבי נטילת תכשירים אלו.
צמחי מרפא לטיפול בעצירוּת בהריוֹן:
באופן כללי צמחי מרפא משלשלים הינם בעלי אנרגיה מנקזת כלפי מטה ולכן לא מומלץ להשתמש בהם בהריון, בפרט למידע השלם למנויים
בהריון ניתן להשתמש בצמחי מרפא למידע השלם למנויים
להרחבה בנושא ניתן לקרוא תחת הערך עצירות.
חזרה לאינדקס בעיות נפוצות בהריון
חרדה היא מצב של אי שקט ותחושת חוסר אונים הנובעים מאיום או סכנה מציאותיים או דמיוניים, מודעים או בלתי מודעים. החרדה יכולה להופיע באופן ספונטני או להיבנות בהדרגה ולהתבטא בהיבט הפיזי ו/או הנפשי.
הפרעת חרדה הנמשכת לאורך זמן יכולה לפגוע משמעותית באיכות החיים של האישה ובבריאותו של העובר.
תקופת ההריון הינה תקופה גדושת שינויים אשר מביאים עימם התרגשות חיובית לצד רגשות פחד וחרדה מהבאות. חרדה בהריון הינה מצב נפוץ אשר לרוב נגרם עקב חששות להריון עצמו, למצבו הבריאותי של העובר, לתהליך הלידה ולתקופה שלאחר הלידה.
תסמיני החרדה מתבטאים במתח מוגבר, מחשבות שליליות, חששות, חלומות על ההריון והלידה (ברובם חלומות מפחידים), מחשבות טורדניות וכד' ומלווים בתחושות גופניות של דפיקות לב מואצות, עלייה ברמת קורטיזול (הורמון בלוטת יותרת הכליה המופרש בעת לחץ), קוצר נשימה ולחץ דם גבוה אשר עלולים להשפיע על מהלך ההריון ועל בריאות העובר.
חרדה בהריון הינה תופעה נפוצה ומקובלת אך יש לטפל בה ובתסמיניה על מנת להקל על האישה ולמנוע נזקים לעובר.
נראה כי נשים שאובחנו כסובלות מחרדה לפני ההריון הינן בעלות תגובות חרדה קיצוניות יותר במהלך תקופת ההריון מאשר נשים אשר לא סבלו מחרדות.
בנוסף, חשוב לציין כי חרדה בהריון שאינה מטופלת עלולה להגביר סיכון להתקפי חרדה ולדכאון לאחר לידה.
טיפול טבעי בחרדוֹת בהריון:
ניתן להפחית ואף למנוע חרדות בהריון.
שימוש בטכניקות הרפיה כגון דמיון מודרך ותרגילי נשימה כמו גם תזונה נכונה ומאוזנת עשויים במידה רבה לשפר את תפקוד מערכת העצבים ולסייע לגוף בהתמודדות עם לחצים ומתחים אשר עלולים לגרום לחרדות.
להלן מספר המלצות למניעה וטיפול בחרדה בהריון: למידע השלם למנויים
דוגמא לשמנים אתריים מרגיעים: למידע השלם למנויים
צמחי מרפא לטיפול בחרדוֹת בהריון:
עקרונות הטיפול בחרדות בזמן הריון זהים לעקרונות הטיפול שלא בהריון, למעט מגבלת השימוש בצמחי מרפא המותרים לשימוש בתקופה זו.
מידע נרחב אודות שיטות ואסטרטגיות הטיפול ניתו למצוא תחת הערך חרדה.
בין צמחי המרפא המותרים לשימוש בזמן הריון ניתן למצוא למידע השלם למנויים
חזרה לאינדקס בעיות נפוצות בהריון
במהלך ההריון מצטבר עודף של נוזלים. בנוסף, עומס מטבולי על הכליות ו/או האטה של זרימת הדם עלולים לגרום לבצקות. הופעת הבצקות מתבטאת בנפיחות ברגליים, בקרסוליים ולעתים אף בידיים ונפוצה בשליש האחרון של ההריון.
לרוב, הבצקות מופיעות במזג אוויר חם, לאחר עמידה ממושכת על הרגליים, בהריון מרובה עוברים ובקרב נשים בעלות משקל עודף. בדרך כלל מופרשים עודפי הנוזלים בשבוע הראשון שלאחר הלידה והבצקות נעלמות.
טיפול טבעי בבצקוֹת בהריון:
צמחי מרפא לטיפול בבצקוֹת בהריון:
צמחי המרפא העיקריים המשמשים לטיפול בבצקות בהריון הם למידע השלם למנויים
*יש להיזהר משילוב בין צמחי מרפא למידע השלם למנויים
חזרה לאינדקס בעיות נפוצות בהריון
דלקות בדרכי השתן נפוצות בנשים בכלל ובנשים בהריון בפרט.
השינויים ההורמונליים הגורמים להתרחבות צינורות דרכי השתן והלחץ של הרחם על השופכנים מביאים להאטה בתנועתיות ובזרימת השתן. כתוצאה, קיים עימדון של נוזלים בשלפוחית אשר מהווה קרקע קלה ונינוחה לצמיחת חיידקים.
דלקת בדרכי השתן בהריון מלווה בצריבה בעת מתן שתן, דחיפות ותכיפות בעת מתן שתן ולעתים כאבי בטן תחתונה. במקרים חמורים יכול להימצא דם בשתן. חשוב לציין כי דחיפות ותכיפות במתן שתן לאו דווקא יצביעו על הימצאות דלקת בדרכי השתן.
טיפול טבעי בדַלקוֹת בדרכי השתן בהריון:
על מנת להימנע מדַלקות בדרכי השתן במהלך ההריון יש קודם כל למידע השלם למנויים
כמו כן, חשוב להימנע מצריכת למידע השלם למנויים
באם הטיפול הרפואי כולל שימוש באנטיביוטיקה, רצוי למידע השלם למנויים
צמחי מרפא לטיפול בדַלקוֹת בדרכי השתן בהריון:
עקרונות הטיפול בדַלקות בדרכי השתן בזמן הריון זהים לעקרונות הטיפול שלא בהריון, למעט מגבלת השימוש בצמחי מרפא המותרים לשימוש בתקופה זו.
מידע נרחב אודות שיטות ואסטרטגיות הטיפול ניתו למצוא תחת הערך דלקות בדרכי השתן.
בין צמחי המרפא המותרים לשימוש בזמן הריון ניתן למצוא למידע השלם למנויים
חזרה לאינדקס בעיות נפוצות בהריון
הגורם העיקרי לפטרת וגינאלית בהריון הינה פטריית הקנדידה.
קנדידה היא פטריית שמר המהווה חלק בלתי נפרד מאוכלוסיית המעיים באדם עוד מינקות.
במצב מיטבי מערכת החיסון והחיידקים הידידותיים במעיים מפקחים ומווסתים את צמיחת הקנדידה, אך בתקופת ההריון בה מתקיימים שינויים הורמונליים ותיתכן חולשה של מערכת החיסון עלולה הפטרייה להתרבות יתר על המידה ולהדביק את הנרתיק.
פטרייה בנרתיק מאופיינת בהפרשות לבנות וסמיכות בעלות ריח רע, גרד וצריבה בחלק החיצוני של הנרתיק.
טיפול טבעי בפטריוֹת וגינאליות בהריוֹן:
על מנת למנוע את צמיחתה של פטריית הקנדידה יש להקפיד על תזונה מאוזנת המסייעת בחיזוק המערכת החיסונית ואיזון אוכלוסיית החיידקים במעיים ובנרתיק.
התפריט התזונתי שם דגש על הגברת צריכת מזונות המונעים תהליכים דלקתיים ומסייעים בחיזוק המערכת החיסונית כגון חומצות שומן חיוניות, מזונות מן הצומח וסיבים תזונתיים. במקביל, יש להפחית צריכת מזונות המחלישים את המערכת החיסונית ומעודדים תהליכים דלקתיים כגון סוכרים, מוצרי מזון מן החי ושומנים רווים. (נקודות מפורטות בהמשך).
בנוסף, מומלץ לשלב עם התפריט התזונתי נטילה של ויטמין C המסייע בחיזוק המערכת החיסונית ומעלה את רמת החומציות (PH) של הנרתיק ותוסף פרוביוטיקה המסייע לחילוף חומרים תקין וחיזוק מערכת החיסון ושומר על פלורה מאוזנת של הנרתיק והמעיים. תוסף פרוביוטיקה ניתן לצרוך בכמוסות דרך הפה ובכמוסות וגינאליות.
חשוב לציין כי בעת נטילת תרופות אנטיביוטיות מומלץ ליטול פרוביוטיקה במינון מוגבר על מנת לשמור על אוכלוסיית החיידקים הידידותיים.
במידה וכבר ישנה פטרייה ומופיעים תסמינים אופייניים כגון גרד, צריבה והפרשות לבנות יש להקל על התסמינים באמצעות שטיפות חיצוניות בלבד! (ללא כניסה אל תוך הנרתיק). את השטיפות ניתן לבצע באמצעות למידע השלם למנויים
להלן מספר נקודות למניעה, הקלה וטיפול בפטריות וגינאליות בהריון: למידע השלם למנויים
צמחי מרפא לטיפול בפטריוֹת וגינאליות בהריוֹן:
עקב המגבלות הטבעיות של ההריון, לא ניתן להשתמש ברוב צמחי המרפא נוגדי הזיהום המשמשים אותנו בדרך כלל להחלשת צמיחת הקנדידה. בנוסף, לא ניתן לבצע שטיפות פנימיות עקב רגישות האזור.
כן ניתן לעשות שימוש פנימי בצמחי מרפא ממריצי חיסון ומגבירי זרימת לימפה המותרים בהריון כגון למידע השלם למנויים
ניתן לעשות אמבטיות ישיבה המכילות למידע השלם למנויים
חזרה לאינדקס בעיות נפוצות בהריון
בתקופת ההריון מערכת החיסון נחלשת וקיים סיכון מוגבר להתפתחות זיהומים.
טיפול טבעי בחוּלשה חיסונית בהריון:
צמחי מרפא לטיפול בחוּלשה חיסונית בהריון:
ניתן לחזק את מערכת החיסון בעזרת צמחי מרפא אדפטוגניים ובראשם למידע השלם למנויים
במקרים אקוטיים (מחלות, זיהומים) ניתן להשתמש ב למידע השלם למנויים
לטיפול במצבים זיהומיים אקוטיים רצוי לשלב גם צמחי מרפא אשר פעילותם ספציפית למקום הזיהום, למשל למידע השלם למנויים
להרחבה בנושא ניתן לקרוא תחת הערך חולשה חיסונית.
חזרה לאינדקס בעיות נפוצות בהריון
במהלך ההריון נפוצות תחושות של עייפות ותשישות הנגרמות עקב מספר סיבות שביניהן שינויים במאזן ההורמונלי והחיסוני, סחיבת משקל העובר, תזונה לא מאוזנת, ספיגה לקויה או חסרים של רכיבים חיוניים, קשיי נשימה, שינויים בשינה עקב אי נוחות, כאבי גב או השתנה מרובה ועוד.
טיפול טבעי בתשישוּת ועייפות בהריון:
כאשר קיימות תחושות של תשישות ועייפות בהריון מומלץ לתת את מלוא תשומת הלב אל הגוף ולאפשר לו מנוחה. בנוסף, קיימות מספר המלצות אשר עשויות לסייע להפחתת תופעות אלו: למידע השלם למנויים
צמחי מרפא לטיפול בתשישוּת ועייפות בהריון:
צמחי המרפא העיקריים לטיפול בתשישות ועייפות בהריון הינם צמחי המרפא האדפטוגניים.
צמחי מרפא אלו מסייעים לגוף להתמודד עם סטרס ומחזקים באופן כללי את פעולת האורגניזם.
הצמחים האדפטוגניים המותרים לשימוש בהריון כוללים למידע השלם למנויים
מידע נוסף אודות טיפול בעזרת צמחי מרפא לבעיות תשישות ועייפות ניתן למצוא תחת הערך תסמונת תשישות כרונית.
חזרה לאינדקס בעיות נפוצות בהריון
טחורים הינם תופעה נפוצה בקרב נשים בהריון ונשים לאחר לידה.
הגורמים העיקריים לטחורים בהריון הינם משקל הרחם והלחץ המוגבר על פי הטבעת בעת תהליך הלידה.
גם עצירות מהווה גורם עקיף לטחורים במהלך הריון. לרוב נעלמים הטחורים זמן קצר לאחר הלידה.
טיפול טבעי בטחוֹרים בהריוֹן:
במצב של טחורים בהריון ניתן להשתמש במשחות חיצוניות אשר מכווצות ומרפאות את כלי הדם הפגועים באזור. עם זאת, קיימת חשיבות רבה למניעת גורמים ראשוניים כגון עצירות בהריון וזרימה ורידית לקויה.
יש להקפיד על אורח חיים תקין הכולל הרגלי שינה נכונים, הפחתת לחצים, מתחים ומנוחה מספקת, שמירה על הרגלי אכילה מאוזנים הכוללים כמויות נאותות של נוזלים וסיבים תזונתיים וביצוע פעילות גופנית קבועה ומתונה. כל אלו מסייעים לשמירה על תקינות כלי הדם וזרימת הדם בתוכם.
להלן מספר נקודות למניעה, הקלה וטיפול בטחורים בהריון: למידע השלם למנויים
צמחי מרפא לטיפול בטחוֹרים בהריוֹן:
טיפול חיצוני- מריחה של קרם או משחה צמחיים המכילים צמחי מרפא מכווצים ומזרזי החלמה.
ניתן להשתמש בצמחי מרפא כגון למידע השלם למנויים
דוגמא לקרם צמחי לטיפול בטחוֹרים:
40gr | Base cream |
הפורמולה המלאה זמינה למנויים |
|
|
מריחה על אזור יבש, לפחות 3 פעמים ביום.
בנוסף, ניתן לעשות אמבטיות ישיבה המכילות למידע השלם למנויים
חזרה לאינדקס בעיות נפוצות בהריון
פיסורה אנאלית היא סדק או קרע בדופן התעלה האנאלית. פיסורה מתבטאת בנפיחות של העור סביב פי הטבעת ומתאפיין בדימום ובכאב עז במקום המתגבר בייחוד בזמן יציאה.
פיסורות נפוצות בהריון בשל הלחץ המוגבר על פי הטבעת הנגרם עקב עצירות, משקל הרחם ותהליך הלידה.
טיפול טבעי בפִיסורה אנאלית בהריון:
במצב של פיסורות בהריון ניתן להשתמש במשחות חיצוניות אשר יאיצו את החלמת האזור. עם זאת, קיימת חשיבות רבה למניעת גורמים ראשוניים כגון עצירות בהריון.
יש להקפיד על אורח חיים תקין הכולל הרגלי שינה נכונים, הפחתת סטרס (לחץ ומתח), הקפדה על מנוחה מספקת, שמירה על הרגלי אכילה מאוזנים הכוללים כמויות נאותות של נוזלים וסיבים תזונתיים וביצוע פעילות גופנית קבועה ומתונה.
להלן מספר נקודות למניעה, הקלה וטיפול בפיסורות בהריון: למידע השלם למנויים
צמחי מרפא לטיפול בפִיסורה אנאלית בהריון:
הטיפול העיקרי בפִיסורה אנאלית בהריון הוא מריחה של קרם או משחה צמחיים המכילים צמחי מרפא נוגדי זיהום ומזרזי החלמה.
ניתן להשתמש בצמחי מרפא כגון למידע השלם למנויים
דוגמא לקרם צמחי לטיפול מקומי בפיסורה אנאלית בהריון:
40gr | Base cream |
|
הפורמולה המלאה זמינה למנויים |
מריחה על אזור יבש, לפחות 3 פעמים ביום
בנוסף, ניתן לעשות אמבטיות ישיבה המכילות למידע השלם למנויים
חזרה לאינדקס בעיות נפוצות בהריון
פרינאום הינו החלק שבין פי הטבעת לבין הנרתיק (חיץ בין הנקבים).
מטרתו של עיסוי הפרינאום הינה להגמיש ולהרחיב את פתח הנרתיק לקראת יציאת התינוק ובכך למנוע סיכון מוגבר לקרעים או חתך חיץ במהלך הלידה.
עיסוי פרינאום תורם להגברת המודעות והחישה באזור ומהווה הכנה לקראת הלידה. בנוסף, עיסוי פרינאום תורם להפחתת הכאבים והצריבה באזור במהלך הלידה ומסייע לאישה ללמוד לשלוט בשריריה.
העיסוי מתבצע על ידי האישה או בן זוגה ומומלץ להתחילו משבוע 34 ואילך.
לפני העיסוי מומלץ לבצע מקלחת חמימה או לשים קומפרס חם על אזור הפרינאום והנרתיק על מנת להרפות את השרירים ולרכך את האזור. כמו כן, יש לגזור ציפורניים ולשטוף את הידיים היטב על מנת למנוע חתכים וזיהומים.
מהלך העיסוי - העיסוי נעשה למידע השלם למנויים
יש להימנע מ למידע השלם למנויים
חשוב לציין כי יש להשתמש אך ורק ב למידע השלם למנויים
אסור בשום מקרה לבצע את עיסוי הפרינאום בעזרת למידע השלם למנויים
חזרה לאינדקס בעיות נפוצות בהריון
סימני מתיחה בהריון (סטריאה - Striae) הינם קווים הנוצרים בשכבה התחתונה של העור (דרמיס).
מתיחת העור המואצת בהריון הנוצרת עקב העלאת המשקל וגדילתה המואצת של האישה, גורמת למצב בו העור אינו מספיק לייצר רקמות חדשות. לכן, נוצרים פסים אשר בתחילה מופיעים בגוונים אדמדמים כחלחלים ובשלב מאוחר יותר נוצרת ביניהם רקמת עור צלקתית בגוון לבן.
לרוב, מופיעים סימני המתיחה בין החודש הרביעי לחודש השביעי וממשיכים לגדול בשליש האחרון של ההריון עקב התרחבות הגוף. הסימנים יכולים להופיע בחלקים שונים בגוף כאשר המקומות השכיחים הינם בטן, חזה, מותניים וירכיים.
סימני המתיחה מופיעים בדרגות שונות אצל כ-90% מהנשים ההרות והסיבה להיווצרותם טמונה בחוסר גמישות של העור התלוי בראש ובראשונה בגנטיקה אך גם בגיל, בשינויים הורמונליים (עלייה מוגברת ברמות הורמונים מסוג סטרואידים מעכבת את תהליך הבנייה של בעור וגורמת לירידה בייצור קולגן) ובתהליך הגדילה בהריון.
כיום, הטיפול בסימני מתיחה כולל בעיקר טיפול מניעתי ונעשה בעזרת שימוש בקרמים קוסמטיים מיוחדים אשר חודרים לשכבה התחתונה של העור ומסייעים בהאצת תהליך הבנייה של רקמות העור.
תיקון סימני מתיחה יכול להתבצע לאחר הלידה בעזרת טיפולים אסתטיים חדשניים שונים (כגון לייזר) או כירורגיה.
טיפול טבעי בסימני מתִיחה בהריון:
טיפול מונע - המטרה הטיפולית העיקרית היא מניעה של היווצרות סימני המתיחה באמצעות הגמשת העור והזנתו ברכיבים אשר מסייעים בבניית קולגן. ניתן למנוע סימני מתיחה באמצעות מריחה יומיומית או עיסויים מקומיים הנעשים בעזרת למידע השלם למנויים
בנוסף, יש להגביר צריכת למידע השלם למנויים
מבחינה תזונתית מומלץ להגביר צריכה של למידע השלם למנויים
כמו כן קיימת חשיבות לצריכת מזונות המכילים למידע השלם למנויים
כאמור, הגורם העיקרי להיווצרות סימני מתיחה הינו גנטיקה ולכן ההמלצות הניתנות לעיל לא יעזרו בכלל המקרים. עם זאת, שימוש בהמלצות אלו עשוי להפחית משמעותית את חומרתם של סימני המתיחה.
צמחי מרפא לטיפול בסימני מתִיחה קיימים:
הטיפול בסימני מתיחה קיימים חייב להיעשות בתוך כשנה מהיווצרותם.
הטיפול נעשה בעזרת מריחה (רצוי מספר פעמים ביום) של קרמים או שמנים המכילים מתמציות הצמחים הבאים: למידע השלם למנויים
חזרה לאינדקס בעיות נפוצות בהריון