עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

דלקת אוזניים - טיפול טבעי

עודכן בתאריך 12/01/2019

תסמינים | גורמים | אבחנה | טיפול קונבנציונאלי | טיפול טבעי | תזונה | צמחי מרפא | שמנים אתריים | תוספי תזונה | גוף-נפש | טיפים לשימוש ביתי | מחקרים 

 

מבנה האוזן מורכב ולכן קיימים כמה סוגים של דלקות כשהשכיחות ביותר הינן:

  • דלקת אוזן חיצונית - זיהום בתעלת האוזן היכול לפגוע בחלק מן התעלה או בתעלה כולה. הדלקת יכולה להופיע בכל גיל אך נפוצה יותר אצל ילדים. ניסיון לנקות את תעלת האוזן על ידי קיסם משבש את פעולתו של מנגנון הניקוי העצמי והדבר עלול לדחוף את הלכלוך לכיוון עור התוף ולגרום להצטברותו שם.
  • דלקת חריפה של האוזן התיכונה - בדרך כלל מתפתחת כסיבוך של הצטננות. זיהום חיידקי או נגיפי מגיע מן הגרון דרך חצוצרות השמע או זרם הדם ותוקף את האוזן התיכונה. הדלקת מתפתחת כאשר ישנה הצטברות של נוזלים בחלל האוזן התיכונה ונוצרת הפרעה באוורור של עור התוף. הדלקת שכיחה בעיקר אצל ילדים, בגילאים בין 3 חודשים ל-3 שנים משום שבגילאים אלו חצוצרת השמע עדיין צרה.
  • דלקת כרונית של האוזן התיכונה-  זיהום מתמשך שנגרם עקב נקב קבוע בעור התוף. זיהומים כרוניים עלולים לגרום להיווצרות פוליפים ולאובדן שמיעה הנגרם עקב הרס של עצמות האוזן התיכונה. בנוסף, נקב קבוע בשולי עור התוף עלול לגרום לאובדן שמיעה, להפרשה מוגברת של נוזלים מהאוזן ולסיבוכים חמורים נוספים כגון דלקת האוזן הפנימית, שיתוק בפנים ואף זיהום במוח. יתרה מזו, לנקב בשולי עור התוף יכולה להתלוות הצטברות חומר לבן דמוי עור (כולסטאטומה) ההורס את העצם ועלול להגביר סיבוכים.
  • סוגים נוספים של דלקות אוזן תיכונה:דלקת זיהומית של עור התוף - התפתחות שלפוחיות קטנות על עור התוף עקב זיהום חיידקי או נגיפי.
    • דלקת מפרישה של האוזן התיכונה - הצטברות נוזל באוזן התיכונה עקב חסימה של חצוצרות השמע או דלקת חריפה שלא נרפאה.
    • דלקת חריפה של הזיז הפטמתי - זיהום חיידקי באחת מעצמות האוזן התיכונה עקב דלקת שלא טופלה כראוי.
    • דלקת אוזן תיכונה עקב לחץ - נוצרת עקב לחץ אוויר בלתי שווה על שני צידי עור התוף (צלילה, טיסה וכד').
  • דלקת אוזן פנימית - זיהום חיידקי או נגיפי המתפשט למבוך (נוזל הנמצא בתעלות האוזן הפנימית ומכונה המבוך הווסטיבולרי. המבוך קשור לשמיעה ולשמירת שיווי המשקל, משום שמספק למוח מידע אודות תנוחות הגוף במרחב) וגורם שם לדלקת. הסיבות לדלקת זו מגוונות (זיהום, חבלה, גידולים, תרופות ועוד) ופעמים רבות אף אינן ידועות. 

 

תסמינים של דלקות אוזניים:

  • דלקת אוזן חיצונית - התסמינים כוללים כאבים, גרד והפרשה בעלת ריח רע. המורסות הנוצרות בתעלת השמע גורמות לכאבים חזקים והתפוצצות שלהן עלולה ליצור הפרשות של דם ומוגלה. אצל תינוקות ניתן לראות בכי רב ומשיכה באוזניים. חשוב לציין כי אצל תינוקות שכיבה במיטה ויניקה יכולים להגביר את הכאב הדלקתי בשל הפרשי לחץ הנוזלים.
  • דלקת חריפה של האוזן התיכונה התסמין הראשון שמופיע הוא כאב אוזניים חזק ובלתי פוסק, משיכה באוזניים (אצל ילדים) וחוסר תיאבון. לעיתים מתלווים ירידה זמנית בשמיעה, בחילות, הקאות, שלשולים וחום גבוה. במצב בו עור התוף נקרע עלולה להופיע הפרשה דמית המתפתחת לנוזל צלול ולבסוף למוגלה.  
  • דלקת כרונית של האוזן התיכונה-  התסמינים תלויים בחלק של עור התוף שנפגע. כאשר הנקב נמצא באמצע עור התוף תופיע הפרשת מוגלה בעלת ריח רע ללא תסמיני כאב. כאשר ישנו נקב בשולי עור התוף תהיה ירידה בשמיעה והחמרה בהפרשה. בנוסף, התלקחויות חוזרות של דלקת עלולות ליצור פוליפים (גידולים בולטים). סיבוכים שעלולים להיווצר עקב דלקת אוזן כרונית כוללים: זיהום עצמות הגולגולת (Mastoiditis), שיתוק עצב הפנים (Facial nerve palsy), זיהום תוך גולגולתי (Intracranial complications) שיכול לבוא לידי ביטוי בסינוסיטיס קשה, דלקת קרום המח, אבצס תוך גולגולתי ועוד.

 

גורמים לדלקות באוזניים:

  • דלקת אוזן חיצונית - לרוב נגרמת עקב צבר של לכלוך ושעווה הלוכד את המים הנכנסים לאוזן במקלחת או בבריכה. כתוצאה העור נעשה לח ורך בתעלת האוזן והאזור חשוף יותר לפגיעת חיידקים (בעיקר סטפילוקוקוס אוראוס) ופטריות. רגישותיתר קיימת אצל חולי פסוריאזיס, או בעלי אלרגיות שונות.
  • דלקת חריפה של האוזן התיכונה - לרוב נגרמת עקב סיבוך של הצטננות. במצב מיטבי קיים ניקוז של נוזלים הנמצאים באוזן התיכונה אל הלוע דרך חצוצרת השמע. כאשר החצוצרה נחסמת, מצטברים הנוזלים בחלל האוזן התיכונה ויוצרים מצע נוח להתרבות חיידקים או נגיפים. חצוצרת השמע יכולה להיחסם גם עקב שקדים מוגדלים.
  • דלקת כרונית של האוזן התיכונה-  יכולה להיווצר עקב מספר גורמים הכוללים: דלקת חריפה של האוזן התיכונה, חסימה של חצוצרת השמע, חבלה מגוף זר שחדר לאוזן, שינוי פתאומי בלחץ אוויר וכוויות ממגע בעצם זר או בכימיקליםגורמים נוספים יכולים לכלול: אלרגיה למזון או חומרים אחרים, חשיפה לעישון, מחלות בדרכי הנשימה ופגיעות ראש.

 

אבחנה של דלקות אוזניים:
בדיקת הבחירה הינה אוטוסקופיה פנאומטית אך משום שזו אינה מיושמת בישראל, האבחון מתבצע על ידי בדיקה אוטוסקופית רגילה המראה את תעלת השמע ועור התוף.

  • דלקת אוזן חיצונית - הופעת נפיחות, אדמומיות, מוגלה ופסולת על עור תעלת האוזן.
  • דלקת חריפה של האוזן התיכונה בדיקת עור התוף לגילוי עכירות, בלט, תנועתיות ואודם. במידה וקיימת הפרשה של מוגלה או נוזלים אחרים נשלחת דגימה לזיהוי הגורם המזהם. המדד האבחנתי הרגיש ביותר בנוסף לתמונה הקלינית המתאימה הינו בלט עור התוף והיעלמות פרטי ידית הפטיש (אחת מעצמות השמע).
  • דלקת כרונית של האוזן התיכונה-  האבחנה זהה לזו שבדלקת חריפה וההבדל הוא בתכיפות הופעת הדלקת וחומרת התסמינים המתלווים אליה.

 

טיפול קונבנציונאלי לדלקות אוזניים:

  • דלקת אוזן חיצונית - כיום ההמלצה היא טיפול בתסמינים באמצעות תרופות משככות כאב ומורידות חום כגון (Tetracaine (Otidine, Anesthetic ללא שימוש באנטיביוטיקה (בשל עמידות החיידקים). במידה והוחלט לבצע טיפול הוא יכלול ניקוי תעלת האוזן עם צמר גפן והזלפה במשך שבוע של טיפות אנטיביוטיות מסוג (Dexamethason + Neomycin sulf. + Polymixin b sulf. (Dsoren, Dex-otic. לעיתים הטיפות כוללות סטרואידים להורדת הנפיחות.
  • דלקת אוזן תיכונה חריפה/ כרונית - הדעה הרווחת כיום טוענת כי יש לבצע טיפול מושהה (מעקב למשך 24-48 שעות הכולל טיפול בתסמינים הנלווים כגון הורדת החום). טיפול זה מומלץ בעיקר בשל עמידות החיידקים לאנטיביוטיקה. במידה ולא נצפית הטבה וסימני הדלקת סוערים נשקל הצורך במתן אנטיביוטיקה. תרופת הבחירה הינה (Amoxicillin (Moxypen, Moxyvit. תחליפים יכולים להיות (Amoxicillin/Clavulanic acid (Augmentin או (Cefuroxime (Zinnat ובמקרים חמורים זריקת (Rocephine (Ceftriaxone. במקרים של הפרשות מהאוזן ניתן טיפול מקומי לחיטוי וייבוש בעזרת מי חמצן 3%.
  • ניתוח כפתורים - ניתוח קל ופשוט יחסית שנועד למנוע זיהומים חוזרים ונשנים באוזן התיכונה ולאיזון לחץ האוויר באוזניהם של תינוקות. בניתוח מנקבים חור קטן בעור התוף ומחדירים כפתור (צינורית קטנה מפלסטיק או מתכת) אשר מאפשר מעבר תקין של נוזלים ואוויר בין האוזן התיכונה והחיצונית. הניתוח מבוצע בהרדמה מלאה ובמרבית המקרים מסתיים בהצלחה ומניעה של הזיהומים החוזרים. כמו כן, במקרים של אובדן שמיעה עקב דלקות יכול הניתוח לסייע להחזרת השמיעה.

 

טיפול טבעי בדלקות אוזניים

 

הטיפול הטבעי בדלקות אוזניים מסייע בטיפול בזיהום הנוצר, ניקוז הנוזלים המצטברים באוזן ושיכוך הכאב. הדעה הרווחת כיום בטיפול הקונבנציונאלי היא כי יש לבצע טיפול מושהה, כלומר לתת לדלקת לעבור מעצמה וללא מתן אנטיביוטיקה. 

כאן נכנס הטיפול הטבעי במטרה לסייע לגוף להתמודד עם הפתוגנים ביעילות ובמהירות. הטיפול הטבעי בדלקות אוזניים יעשה בעזרת צמחי מרפא (גם בנטילה פנימית וגם בשימוש מקומי) ודגשי תזונה אשר מתמקדים בהפחתת הליחה והדלקתיות וחיזוק מערכות החיסון והנשימה.

ליחה המצטברת במערכת הנשימה העליונה מהווה מצע נוח להתפתחות של חיידקים ונגיפים. הפחתת הליחה יכולה להוות מרכיב מכריע בתהליך הריפוי והמניעה של דלקות אוזניים חוזרות.  

בנוסף לטיפול האקוטי יכול הטיפול הטבעי לסייע רבות במניעה של דלקות כרוניות אשר עלולות להוביל להליך ניתוחי.

בסקירת המחקרים המובאת בהמשך ניתן לראות עדויות רבות לחשיבות התזונה ולשימוש בצמחי מרפא ותוספי תזונה לטיפול בדלקות אוזניים.

 

תזונה לטיפול בדלקות אוזניים:

הטיפול התזונתי בדלקות אוזניים מתמקד במניעה והפחתה של ייצור הליחה וחיזוק של המערכת החיסונית. הגברת צריכת מזונות (כגון שום, בצל, נוזלים ועוד) תסייע למניעת היווצרות התהליכים הדלקתיים ותימנע הצטברות נוזלים אשר עלולים להוות קרקע להתפתחות חיידקים.

במקביל מומלץ  למידע השלם למנויים

להלן רשימת המלצות תזונתיות, מסודרות לפי סדר חשיבות. למידע השלם למנויים

 

צמחי מרפא לטיפול בדלקות אוזניים:

צמחי המרפא העיקריים לטיפול בדלקות אוזניים כוללים   למידע השלם למנויים

 

אסטרטגיה טיפולית וצמחי מרפא אפשריים לטיפול בדלקות אוזניים:

רשימת צמחי המרפא הרלוונטיים ביותר, לפי קטגוריות פעילות  למידע השלם למנויים

 

פורמולות לדוגמא לטיפול בדלקות אוזניים:

הטיפול בצמחי מרפא נבנה על פי צרכיו הפרטניים של המטופל ובהתאם לתשאול ולתוצאות הבדיקות הרפואיות תוך התחשבות בגורמים אישיים כגון: עודף/חוסר, קור/חום, יובש /לחות, מצב נפשי ופיזיולוגי. מומלץ לגשת למטפל מוסמך אשר ידע להתחשב בגורמים השונים ולהתאים למטופל את צמחי המרפא באופן פרטני. 

הפורמולות המופיעות להלן הן להדגמה בלבד.

 

פורמולה לטיפול בדלקת אוזניים אקוטית, בנוזל:

 

30% Isatis tinctoria
 

 

הפורמולה המלאה זמינה למנויים

   

מינון: 10-15 מ"ל, 3-4 פעמים ביום
 

פורמולה לטיפול מניעתי בדלקת אוזניים כרונית, בנוזל:

 

30% Astragalus membranaceus
 

 

הפורמולה המלאה זמינה למנויים  

 

מינון: 5-10 מ"ל, 3 פעמים ביום
 

*עם תום המחלה יש לשקם את ריריות מערכת הנשימה. ניתן לבצע פעולה זו באמצעות שימוש בחליטות של צמחי מרפא כמו  למידע השלם למנויים

 

שילוב צמחי מרפא ותרופות לטיפול בדלקות אוזניים:

אין מניעה לשילוב של צמחי מרפא ותרופות כגון אנטיביוטיקה לטיפול בדלקות אוזניים.

רצוי להשתמש בטיפות אוזניים מסוג אחד בלבד, בין אם קונבנציונאלי או טבעי.

 

שמנים אתריים לטיפול בדלקות אוזניים:

שימוש בשמנים אתריים עשוי לסייע רבות לשיכוך כאבים ולטיפול בדלקת אוזניים. הטיפול  למידע השלם למנויים

 

דוגמא לשמן טיפולי לדלקות אוזניים:

30 מ"ל שמן נשא (למשל שקדים/ זית/ שומשום)

הפורמולה המלאה זמינה למנויים  

 

דוגמא לטיפות אוזניים טבעיות:

מערבבים 20 מ"ל של שמן מושרה

הפורמולה המלאה זמינה למנויים 

 

תוספי תזונה לטיפול בדלקות אוזניים:

בחלק זה מפורטים תוספי התזונה המתאימים ביותר לטיפול בדלקות אוזניים והמינון הרצוי של כל תוסף. למידע השלם למנויים

 

היבטים של גוף נפש בדלקות אוזניים:
דלקות אוזניים מלמדות אותנו על חוסר בקשב של האדם לצרכיו ולרגשותיו, או על משהו שאינו רוצה לשמוע מהמתרחש סביבו.
האוזניים הן פתחים דרכם נכנס העולם החיצוני אל העולם הפנימי שלנו.
בפילוסופיה הסינית הן נחשבות למידע השלם למנויים

 

טיפים לשימוש ביתי לטיפול בדלקות אוזניים:

בחלק זה תמצאו טיפים ביתיים לטיפול בדלקות אוזניים  למידע השלם למנויים

 

מחקרים על דלקות אוזניים ורפואה טבעית:

בחלק זה תמצאו סקירות מחקרים על תזונה, צמחי מרפא ותוספי תזונה לטיפול בדלקות אוזניים. למידע השלם למנויים

 


דוגמא לדף מידע מלא

לרכישת מנוי  |  כניסת מנויים

חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם