תסמינים | גורמים | אבחנה | טיפול קונבנציונאלי | טיפול טבעי | תזונה | צמחי מרפא | תוספי תזונה | גוף-נפש | מחקרים
הפלה הינה הפסקת הריון טבעית או יזומה (מלאכותית) המתקיימת לרוב בשבועות הראשונים של ההריון ולפני שהעובר מוכן לחיים מחוץ לרחם.
הפלה מוגדרת כמוקדמת כאשר היא מתקיימת עד 12 שבועות ממועד הכניסה להריון, או מאוחרת- לאחר 12 שבועות ועד 20 שבועות ממועד הכניסה להריון.
שכיחות הפלות טבעיות עולה עם הגיל ונפוצה יותר בקרב נשים מעל גיל 30 והסיכויים להפלות אלו קטנים ככל שתהליך ההריון מתקדם.
הפלות חוזרות מוגדרות כאשר אישה חוותה 3 הפלות רצופות. במקרים אלו נשלחת האישה לבירור מקיף על מנת לברר את הגורם.
תסמינים של הפלות:
הפלות טבעיות לעיתים מלוות בתסמינים הכוללים:
- דמם נרתיקי בעת הריון - במקרים מסוימים דמם נרתיקי יכול לבשר הריון לא תקין. עם זאת, קיימים מקרים בהם הדמם זמני וההריון נמצא תקין ומסתיים בהצלחה.
- התכווצויות בטן תחתונה.
- הפסקת עלייה של הורמון ההריון בדם (Beta- hCG). במצב תקין מוכפלת כמותו של הורמון ההריון בכל שבוע מעת ההפריה.
גורמים להפלות:
הפלות טבעיות יכולות להתקיים עקב גורמים רבים הכוללים:
- ליקויים במטען הגנטי של העובר.
- פגמים במבנה או הרכב של הביצית או תא הזרע.
- ליקויים במבנה הרחם הפוגעים בהשתרשות העובר - הליקויים יכולים להיות מולדים או להופיע על רקע גידולים שפירים, הידבקויות של רירית הרחם הגורמות לעיוות הרחם וכד'.
- זיהומים כרוניים במערכת הרבייה וזיהומים כרוניים בדרכי השתן.
- קרישת דם מוגברת - גורמת לאספקת דם לקויה לרחם.
- חשיפה לחומרים רעילים ולקרינה.
- פגיעה פיזית.
- כשל חיסוני - תגובה לא תקינה של מערכת החיסון היוצרת נוגדנים לעובר.
- בעיות הורמונליות - רמות גבוהות של פרולקטין או רמות נמוכות של הורמוני בלוטת התריס (תת פעילות בלוטת התריס) ופרוגסטרון עלולים לגרום להפלה טבעית.
- סיבות שאינן ידועות.
גורמי הסיכון להפלות כוללים:
- גיל, עודף או תת משקל, עישון, צריכה מוגברת קפאין ואלכוהול, שימוש בתרופות מסוימות, טיפולי פוריות, הפלות בעבר ולחץ ומתח מוגברים.
- הפלות יזומות (מלאכותיות) מתקיימות כאשר קיימת סכנה בריאותית לאם או לעובר או כאשר קיים רצון מצד האם או זוג להפסקת הריון שאינו רצוי.
אבחנה של הפלות:
אבחנת הגורם להפלות טבעיות חוזרות יכולה לסייע במניעתן. את האבחון מבצעים באמצעות מספר בדיקות הכוללות:
- בדיקה גנטית - בדיקה המסייעת באיתור פגמים גנטיים בעובר ובבני הזוג.
- היסטרוסקופיה - בדיקה המתבצעת באמצעות סיב אופטי המוחדר אל תוך הרחם ומאפשר הסתכלות על מבנה ומרקם רירית ודפנות הרחם. בבדיקה ניתן לאבחן ליקויים מבניים, קיום גידולים שפירים והידבקויות. כמו כן, ניתן לקחת דגימה מרירית הרחם על מנת לבדוק את תקינותה.
- אולטרא סאונד - בדיקת הדמיה המסייעת באיתור ליקויים מבניים ברחם.
- בדיקת קרישת דם - בדיקת דם הבודקת את תפקודי הקרישה. הבדיקה מבוצעת כאשר קיים חשד כי לאישה ישנה בעיה של קרישת דם מוגברת.
- בדיקות הורמונליות - בדיקות דם המתבצעות במידה שקיים חשד לחוסר איזון הורמונלי או במקרים בהם ההיסטוריה הרפואית מצביעה על תפקוד הורמונלי לקוי. בבדיקות נמדדים הורמונים שונים כגון: אסטרוגן, פרוגסטרון, טסטוסטרון, הורמוני בלוטת התריס (TSH, T3, T4) ופרולקטין (הורמון החלב).
- בדיקת נוגדנים - בדיקה למציאת נוגדנים לתאי זרע. הבדיקה נעשית באמצעות בדיקת דם ובדיקה מרירית צוואר הרחם.
- בדיקת מזהמים - אבחנה של זיהומים בנרתיק מתבצעת באמצעות בדיקה גינקולוגית בה יכול הרופא לראות ממצאים דלקתיים או הפרשות שאינן תקינות. בעת הצורך נלקחת דגימה מרירית הנרתיק הנשלחת לבדיקה תחת מיקרוסקופ או לביצוע תרבית הבודקת את צמיחת המזהמים.
- בדיקות דם - בדיקות דם מבוצעות במקרים בהם קיים חשד לדלקת. בבדיקות נבדקים מדדים אשר עלולים להצביע על קיום דלקת כגון עלייה בכמות תאי מערכת החיסון (תאי הדם הלבנים) ומדדי דלקתיות כמו קצב שקיעת הדם וכד'.
טיפול קונבנציונאלי בהפלות:
הטיפול הקונבנציונאלי הינו פרטני ונקבע בהתאם לגורם.
הפלה טבעית:
במקרים של הפלות חוזרות נעשות בדיקות מקיפות לזיהוי הגורם והטיפול ניתן בהתאם לכך לדוגמא:
- מנוחה - במקרים בהם קיים דמם נרתיקי מומלצת מנוחה ומעקב אחר התפתחות העובר הנעשה באמצעות בדיקת הדמיה פנימית (אולטרסאונד).
- אנוקספרין (Enoxaparin (Clexan - תרופה הניתנת לדילול דם במקרים בהם הגורם הינו קרישה מוגברת של הדם. התרופה אינה חודרת את השלייה ולכן אינה מסוכנת עבור העובר כמו תרופות נוגדות קרישה אחרות (כגון קומדין). את התרופה נותנים בהזרקה תת עורית על בסיס יומי לפני ההריון ובמשך כל תקופת ההריון.
- אנטיביוטיקה - אנטיביוטיקה ניתנת במקרים בהם הגורם הינו זיהום חיידקי בהתאם לסוג החיידק.
- תחליפים הורמונליים - תרופות המכילות הורמונים מלאכותיים אשר מחקים את פעולת ההורמונים הטבעיים בגוף. תרופות אלו ניתנות בהתאם במקרים בהם קיים מחסור או עודף של הורמונים כגון אסטרוגן, פרוגסטרון, פרולקטין, הורמוני בלוטת התריס ועוד.
- לפרוסקופיה והיסטרוסקופיה - טיפולים הנעשים באמצעות סיבים אופטיים המאפשרים הסתכלות אל תוך חלל הבטן (לפרוסקופיה) או חלל הרחם (היסטרוסקופיה). באמצעות טיפול זה ניתן לבצע הליכים ניתוחיים כגון הסרת גידולים שפירים, הפרדת הידבקויות, תיקון בעיות מבניות ועוד
הפלה יזומה (מלאכותית):
הטיפול הקונבנציונאלי בהפלה יזומה נעשה בהתאם לגיל העובר ומצבה הבריאותי של האישה. שיטות להפסקת הריון כוללות:
- פוסטינור (Levonorgestrel (Postinor - גלולה אשר מכילה רמות גבוהות של הורמון פרוגסטרון סינתטי אשר מצוי בגלולות למניעת הריון. התרופה יעילה עד 72 שעות לאחר קיום יחסי מין בלתי מוגנים אולם מוטב לקחת את הגלולה סמוך ככל הניתן לקיום יחסי מין בלתי מוגנים.
- הפלה באמצעות כדורים - ניתן לבצע הפלה בכדורים עד השבוע השביעי של ההריון. הטיפול מחולק לשני שלבים. בשלב הראשון ניתנת תרופה בשם מיפג'ין (Mifepristone (Mifegyne הגורמת להפסקת פעילות הורמון הפרוגסטרון התורם לשגשוג רירית הרחם בהריון.
השלב השני נעשה באשפוז יום תחת ביקור רפואי לאחר 48 שעות. בשלב זה ניתנת תרופה נוספת בשם מיזופרוסטול (Misiprostol (Arthrotec, Cytotec הגורמת לפתיחת צוואר הרחם וכיווץ שריר הרחם המובילים לפליטת העובר ורירית הרחם.
לאחר ההפלה קיים צורך במעקב רפואי אחר התנקות הרחם משאריות העובר. המעקב נעשה באמצעות בדיקת אולטרא סאונד פנימית ובאמצעות בדיקות דם המודדות את רמת הורמון הריון. במידה ואין ריקון מלא של הרחם מתבצעת גרידה של דופן הרחם הנעשית בהליך ניתוחי.
- גרידה - הליך ניתוחי הנעשה בהרדמה מלאה במקרים בהם אין אפשרות לשימוש בכדורים או שגיל ההריון גבוה משבוע שביעי. לפני הגרידה מוחדר אל צוואר הרחם חומר (אצת למינריה או חומר סינתטי- דליפין) אשר סופח נוזלים וגורם להרחבת צוואר הרחם על מנת לאפשר מעבר קל יותר של המכשור המכאני בעת הגרידה ולמנוע נזקים לרחם. לאחר הרחבת צוואר הרחם מוחדרת צינורית המחוברת למשאבה אשר שואבת את תוכן הרחם. לאחר השאיבה נעשה גירוד של דפנות הרחם.
טיפול טבעי בהפלות חוזרות
לא לכל בעיה הגורמת להפלות חוזרות ישנו פתרון טבעי.
עיקר כוחה של הרפואה הטבעית הינו דווקא בתהליך ההכנה להריון.
הגישה ההוליסטית שמה את הדגש על הגעתה של האישה לזמן הפריון כשהיא מאוזנת הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית. ניתן למצוא פירוט של גישה זו תחת הערך הכנת הגוף להריון.
פעמים רבות הפלות הינן ביטוי לסטרס רב המופעל על האישה ההרה.
טיפול טבעי הכולל תזונה מאוזנת, אורח חיים בריא, שימוש בצמחי מרפא (מרגיעים או אדפטוגניים לפי הצורך) ושימוש בשיטות הרפייה שונות (טיפולי מגע, יוגה, תרגילי נשימות, דמיון מודרך, מדיטציות וכד') עשוי להפחית את מידת הסטרס באורח ניכר ולאפשר הריון תקין. כמו כן קיימת חשיבות רבה לביצוע פעילות גופנית אשר משפרת את התחושה הכללית ומשפרת את זרימת הדם לרקמות.
בסקירת המחקרים המצורפת מטה ניתן למצוא עדויות לחשיבות התזונה ולשימוש בתוספי תזונה למניעת הפלות.
תזונה לטיפול בהפלות חוזרות:
הטיפול התזונתי בהפלות חוזרות מסייע לאיזון וניקוי של מערכות הגוף. שמירה על תפריט תזונתי מאוזן הכולל בעיקרו למידע השלם למנויים
להלן רשימת המלצות תזונתיות, מסודרות לפי סדר חשיבות. למידע השלם למנויים
צמחי מרפא לטיפול בהפלות חוזרות:
תוספי תזונה לטיפול בהפלות חוזרות:
בחלק זה מפורטים תוספי התזונה המתאימים ביותר לטיפול בהפלות חוזרות והמינון הרצוי של כל תוסף. למידע השלם למנויים
היבטים של גוף נפש בהפלות חוזרות:
יש הבדל עמוק ומשמעותי בין הפלה כאירוע חד או דו-פעמי, אשר היא עניין טבעי ועשויה לטמון בחובה נושאים "נורמליים" כגון למידע השלם למנויים
מחקרים בנושא הפלות ורפואה טבעית:
בחלק זה תמצאו סקירות מחקרים על תזונה, צמחי מרפא ותוספי תזונה לטיפול בהפלות חוזרות. למידע השלם למנויים
דוגמא לדף מידע מלא
לרכישת מנוי |
כניסת מנויים