סיכונים | אבחנה | טיפול קונבנציונאלי | טיפול טבעי | צמחי מרפא | מחקרים
בהריון מתקיימים שינויים רבים בגוף האישה בעיקרם שינויים מטבוליים והורמונליים.
מהשליש השני והלאה מפרישה השלייה הורמונים נוגדי אינסולין (פרוגסטרון, קורטיזול, הורמון גדילה ופרולקטין) אשר גורמים לעמידות לאינסולין (חסר תגובה של תאי הגוף להורמון) המלווה בהפרשת אינסולין מוגברת. עמידות לאינסולין עלולה להביא בסופו של דבר לסוכרת הריונית המתבטאת ברמות גבוהות של סוכר בדם.
רמות הסוכר הגבוהות בדם האם עוברות דרך השלייה אל העובר. תופעה זו גורמת להפרשה מוגברת של אינסולין על-ידי העובר שעלולה להביא לגידול מואץ של העובר (מקרוזומיה – משקל עובר גבוה מהנורמה העומד על 4 ק"ג ומעלה).
סוכרת הריונית מאובחנת לרוב במהלך השליש השני של ההריון ומהווה תופעה שכיחה יחסית (כ- 5%).
סיכונים בסוּכרת הריוֹן:
הסיכונים הכרוכים בסוכרת הריונית נובעים ברובם מהמשקל הגדול ומבנה הגוף של היילוד. עוברים אלו, המגיעים לעיתים למשקל של למעלה מ-4 ק"ג עלולים להקשות על לידה וגינאלית ולגרום לשיעור גבוה של ניתוחים קיסריים ולסיבוכים בלידה כגון פרע כתפיים (מצב בו הכתפיים נתקעות בתעלת הלידה, ויש קושי בחילוצן).
סיכונים מוגברים נוספים הקשורים לאם כוללים עלייה בסיכון ללקות בדלקות בדרכי השתן או רעלת הריון.
לאחר הלידה עלול היילוד לסבול מנפילת סוכר (היפוגליקמיה) בשל רמות האינסולין הגבוהות בדמו, רמות נמוכות של סידן (היפוקלצמיה), רמות גבוהות של בילירובין (תוצר פירוק של חלבון ההמוגלובין האחראי לקשירת חמצן לתאי הדם האדומים) ודם סמיך (פוליצטמיה).
תינוקות לאמהות סוכּרתיות מגיעים לבשלות של הריאות בקצב איטי יותר מהמקובל, ולכן בלידה מוקדמת עלולים להיווצר סיבוכי נשימה.
בנוסף, עלולה סוכרת הריונית לגרום לפגיעה בהתפתחות העובר, למומים מולדים ולנטייה להשמנה בילדות או בשלבים מאוחרים יותר של החיים.
אבחנה של סוּכרת הריוֹן:
סוכרת הריונית מתגלה בדרך כלל על ידי בדיקה שגרתית המתבצעת בין השבוע ה-24 לשבוע ה-26 בהריון. בדיקה זו נקראית העמסת סוכר (GCT (Glucose Challenge Test. הבדיקה נעשית ללא צום ובמהלכה ניתנים 50 גרם של סוכר מומס. לאחר שעה בודקים את רמות הגלוקוז בדם.
באם רמות הגלוקוז גבוהות מ-130mg/dl מבצעים בדיקה נוספת הנקראת (OGTT (Oral Glucose Tolerance Test. בדיקה זו מתבצעת לאחר צום של 8 שעות.
בבדיקה שותה המטופלת 100 גרם של גלוקוז מהול במים במשך רבע שעה. לאחר מכן נלקחות דגימות דם במרווחי זמן של שעה, שעתיים ושלוש שעות.
תוצאות תקינות של בדיקה זו יראו:
לפני שתיית הגלוקוז – פחות מ- 95mg/dl.
לאחר שעה – פחות מ- 180mg/dl.
לאחר שעתיים – פחות מ- 155mg/dl.
לאחר שלוש שעות - פחות מ- 140mg/dl.
רק לאחר בדיקת OGTT ניתן לאבחן האם היולדת סובלת מסוכרת הריונית.
טיפול קונבנציונאלי בסוּכרת הריון:
הטיפול המיטבי בסוכרת הריונית כולל שילוב של רופא נשים, תזונאי/ת ולעיתים רופא אנדוקרינולוג.
בסוכרת קלה ניתן לטפל באמצעות המלצות תזונה ופעילות גופנית. בסוכרת קשה יותר, כלומר כאשר מופיעות רמות גבוהות של סוכר בצום או לאחר ארוחות, נדרשות לעיתים זריקות אינסולין.
אישה הסובלת מסוכרת הריונית תידרש לעיתים קרובות להשתמש במכשיר המודד את רמת הסוכר בדם בכדי לוודא כי הטיפול שהוגדר לה אכן מייצב את רמת הסוכר.
בנוסף, קיים צורך במעקב (בשל הסיכונים המוגברים) המתבצע בדרך כלל לפחות אחת לשבועיים, במרפאה להריון בסיכון גבוה או אצל רופא מטפל בעל ניסיון בתחום.
במקביל לטיפול הסוכּרתי באם מתבצעת הערכת משקל ובדיקת כמות מי שפיר באמצעות אולטרא סאונד על מנת לזהות מוקדם ככל האפשר ריבוי מי שפיר.
באם נראה כי קיימת גדילה מואצת של העובר נשקל הצורך בזירוז לידה ואף ניתוח קיסרי.
תזונה נכונה ומאוזנת הינה מרכזית ומשמעותית בטיפול בסוכרת הריון.
תפריט המורכב בצורה נכונה עשוי במידה רבה למנוע או לעכב את התפרצות המחלה ולמנוע את נזקיה לאם ולעובר. מומלץ לצרוך למידע השלם למנויים
להלן הדגשים החשובים ביותר לטיפול בסוכרת הריון:
צמחי מרפא לטיפול בסוּכרת הריוֹן:
באופן עקרוני הטיפול בסוכרת הריון זהה לטיפול בסוכרת רגילה למעט צמחי מרפא אשר אסורים לשימוש בהריון. הטיפול המלא בסוכרת באמצעות צמחי מרפא מפורט תחת הערך סוכרת.
צמחי מרפא מאזני רמות סוכר המותרים לשימוש בזמן ההריון כוללים בין השאר: למידע השלם למנויים
חשוב לציין כי טיפול בצמחי מרפא בסוכרת חייב לבוא בשילוב עם תזונה נכונה ולא כטיפול יחידי. רק שילוב של השניים יביא לתוצאות משמעותיות.
מחקרים על סוּכרת הריוֹן ורפואה טבעית:
בחלק זה תמצאו סקירות מחקרים על תזונה, צמחי מרפא ותוספי תזונה לטיפול בסוכרת הריון. למידע השלם למנויים