כללי | מקורות | תפקידים | תכונות | ספיגה והפרשה | גורמים לחוסר | תסמיני חוסר | עודף | RDA | מינונים | אינטראקציות חיוביות | אינטראקציות שליליות | התוויות נגד
בורון הינו מינרל חיוני אשר מצוי בטבע בתרכובות שונות כגון חומצה בורית.
הבורון נמצא חיוני לגוף האדם רק בשנות השמונים ודרושים עוד מחקרים על מנת לקבוע את תפקידיו ואת תהליכי ספיגתו בגוף.
עם זאת, נמצא כי בורון חיוני לספיגה והטמעה של מינרלים וויטמינים כגון סידן ומגנזיום אשר משמשים רכיבים עיקריים בבניית עצמות ורקמות חיבור.
כמו כן הבורון משתתף בתהליכי ייצור ובנייה של הורמונים, מסייע בריפוי פצעים, חיוני לתפקוד מוחי תקין ועוד.
צריכת תזונה נכונה ומאוזנת מספקת לגוף את כמות הבורון הנדרשת וחוסר בו קיים בעיקר במקומות בהן האדמה אינה רוויה במינרל.
עודפים של המינרל מופרשים בקלות דרך השתן ולכן רעילות הינה נדירה ותתבטא רק במקרים בהם קיימת צריכה מוגברת של תוספים המכילים בורון.
מקורות תזונתיים מן הצומח: חומץ, יין, אגוזים וזרעים (שקדים, פקאן, בוטנים, לוז), פירות יבשים (צימוקים, שזיפים, תמרים) וקטניות.
בנוסף, בורון מצוי בירקות (גזר, תפוחי אדמה, ירקות ירוקים עליים ועוד)
ופירות (תפוחים, אבוקדו, אגסים, אפרסקים, ענבים ועוד) אך כמותו במזונות אלו תלויה בכמות המינרל באדמה בה גדלו.
מקורות מן החי: בורון מצוי בכמויות מזעריות בבשר, דגים וחלב.
כמויות הבורון הנדרשות לגוף האדם הינן 3-5 מ"ג ביום. תהליך הספיגה של בורון אינו ברור לגמרי אך ידוע כי המינרל נספג בקלות במערכת העיכול
ומועבר אל רקמות הגוף השונות כאשר ריכוזים גבוהים שלו נמצאים בעצמות, שיניים, טחול ובבלוטת התריס.
הפרשה של בורון נעשית בעיקר דרך השתן אך בכמויות מסוימות גם באמצעות הזעה, הפרשת מיצי מרה אל הצואה ותהליך הנשימה.
הפרעות במאזן מינרלים – חוסר בבורון עלול לגרום להפרשה מוגברת של סידן ומגנזיום וכתוצאה להפרעות בתהליך חילוף החומרים בעצמות.
דלדול עצם – חוסר בבורון עלול להגביר את הסיכון לדלדול עצם (Osteoporosis) משום שהמינרל מפחית את ההפרשה של סידן, מגנזיום וויטמין D אשר משמשים רכיבים חיוניים בבניית עצמות.
הפרעות הורמונליות – חוסר בבורון עלול לגרום לירידה ברמות הורמונים (כגון אסטרוגן וטסטוסטרון) בגוף ולהביא להפרעות שונות כגון אי פריון אצל גברים ועלייה בתסמינים הקשורים לגיל המעבר.
מחלת מפרקים ניוונית (Osteoarthritis) – חוסר בבורון עלול להגביר את הסיכון למחלת מפרקים ניוונית עקב השפּעתו על מאזן המינרלים בגוף.
הפרעות במערכות השרירים והעצבים - חוסר בבורון עלול לגרום להפרעות בפעילות השכלית (כגון ריכוז וזיכרון) ולבעיות בתיאום (קורדינציה) עין-שריר.
עודף בורון הינו נדיר אך עלול להופיע עקב צריכה מוגברת (מעל המינון היומי המומלץ המפורט בהמשך) של המינרל ולגרום לתסמינים כגון בחילות, הקאות, כאבי בטן, שלשולים, כאבי ראש, אדישות ועוד.
בנוסף, בניסוי הנעשה על עכברושים זכרים נמצא כי כמויות גבוהות של בורון גרמו להפרעה בתנועתיות הזרע ולהפרעות בפריון.
רעילות של בורון גם כן נדירה אך עלולה להיגרם עקב חשיפה כרונית או צריכת כמויות מוגברות (200 מ"ג ומעלה) של בורון ולהתבטא בתסמינים כגון התקרחות, הפרעות עוריות שונות (גירוי, פריחה, התקלפות, דלקת ועוד). אנמיה, התייבשות, כשל כלייתי, כשל כבדי ועוד.
כמו כן, חשיפה לרמות גבוהות של חומצה בורית או אבקת בורון אוקסיד עלולה לגרום לתסמינים כגון גירוי בעיניים, יובש בפה, יובש באף ושיעול.
לא נקבע מינון יומי מומלץ לפי ה- (RDA (Recommended Daily Allowance שכן אין מספיק מידע לגבי בורון.
עם זאת, להלן רשימה לפי UL המספק מידע לגבי המינון היומי המומלץ (הכולל תוספי תזונה ותזונה) אשר לרוב אינו גורם לתופעות לוואי.
שימוש בבורון כתוסף עשוי להועיל במצבים רפואיים שונים כגון דלדול עצם (Osteoporosis),
הפרעות קוגנטיביות, תסמינים של גיל המעבר, דלקות מפרקים, קרישת דם מוגברת ועוד.
עם זאת, קיים צורך במחקרים נוספים על מנת לאשש את היעילות הטיפולית ולקבוע את המינון הטיפולי.
בנוסף, חומצה בורית משמשת לטיפול מקומי בהפרעות עוריות כגון גירויים ופצעים. להלן מספר דוגמאות למינון טיפולי בבורון:
טיפול בקנדידה נרתיקית – שימוש מקומי במינון של 600 מ"ג אבקת חומצה בורית 1-2 פעמים ביום נמצא כיעיל לטיפול בקנדידה נרתיקית.
מניעה של קנדידה נרתיקית – שימוש מקומי במינון של 600 מ"ג אבקת חומצה בורית פעמיים בשבוע נמצא כיעיל במניעה של קנדידה נרתיקית.
מחלת מפרקים ניוונית (Osteoarthritis) – נמצא כי מינון של 6 מ"ג בורון ביום משפר את התסמינים אצל אנשים הסובלים ממחלת מפרקים ניוונית.
מקורות כלליים לכל המידע מלבד התגובות ההדדיות
Stargrove M B, Treasure J, McKee D. L, Herb, Nutrient, and Drug Interactions, Elsevier, 2008. pp 458-462.
www.naturaldatabase.com – Boron. found at - http://naturaldatabase.therapeuticresearch.com/nd/Search.aspx?cs=NONMP&s=ND&pt=100&id=894&ds=&name=BORON&searchid=28668643
www. Naturalstandard.com – Boron. found at http://naturalstandard.com/databases/herbssupplements/boron.asp
מוריי מייקל ט., פיז'ורנו ג'וזף א., "אנציקלופדיה לרפואה טבעית", אור-עם, 1995
National Academy of Sciences. Institute of Medicine. Food and Nutrition Board
DRI table for DRI tables for recommended dietary allowances (RDA). found at - http://www.iom.edu/Activities/Nutrition/SummaryDRIs/DRI-Tables.aspx
U.S. Institutes Of Health – Office Of Dietary Supplements – RDA tables. found at - http://ods.od.nih.gov/Health_Information/Dietary_Reference_Intakes.aspx
מקורות פרטניים לתגובות הדדיות